'66 Russen aan doping op Olympische Spelen Sochi'

Het Amerikaanse New York Times zou donderdag een artikel publiceren waarin staat dat maar liefst 66 Russen tijdens de Olympische Spelen van 2014 - in eigen land - aan de doping zaten. Het Russische persbureau TASS zegt dat uit betrouwbare bron te hebben vernomen. De Russische sportminister Vitaly Mutko heeft al gereageerd en liet uiteraard weten dat het 'niks meer is dan de volgende stap in een informatieoorlog tegen de Russische sport'.

In het artikel zou onder meer te lezen zijn dat de 66 Russen deel uitmaakten van een door de staat georganiseerd dopingprogramma rondom de Spelen van Sochi. De Times zou het artikel naar de diverse Russische wintersportbonden hebben gestuurd om zo een reactie te krijgen van de leiders van die bonden over de aantijgingen. "Dit geeft duidelijk aan dat het Russische team in Sochi doping gebruikt heeft", zou een rechtstreeks citaat uit een van de brieven zijn.

"Tja, dit is geen verrassing. Een informatieaanval op de Russische sport, dat is het", aldus Mutko. "Het is een soort estafette om ons aan te vallen: van de Duitse media naar de Britse en van de Britse media naar de Amerikaanse. Het is allemaal met elkaar verbonden, maar het kost ons niks, want er zijn totaal geen bewijzen", foetert de minister.

Afgelopen weekeinde kwam CBS News al naar buiten met aantijgingen dat vier Russische goudenmedaillewinnaars van de Spelen in Sochi aan de steroïden gezeten zouden hebben. "Het zijn louter pogingen om de publieke mening over Rusland te beïnvloeden en om bijvoorbeeld invloed uit te oefenen op het al dan niet terugdraaien van de schorsing van de Russische atletiek", zegt Mutko daarover. 

"Of het nou om Olympische Spelen of WK's gaat, we doen altijd onze uiterste best om samen te werken met de internationale autoriteiten. Ook rond de Spelen in Sochi is alles gewoon volledig transparant gegaan, van het verzamelen tot het testen van de urine- en bloedmonsters", aldus Mutko. 

Overigens werd door CBS geen enkele naam genoemd van olympisch kampioenen die tijdens de Spelen doping zouden hebben gebruikt. Of de Times wel namen gaat noemen is nog niet bekend.