Schermster wordt eerste Amerikaanse olympiër met hijab

Het olympisch schermtoernooi laat nog een half jaartje op zich wachten, maar de Amerikaanse Ibtihaj Muhammad mag haar naam alvast bijschrijven in de geschiedenisboeken. De 30-jarige sabelschermster wordt in Rio de Janeiro namelijk de eerste Amerikaanse sporter ooit die haar land zal vertegenwoordigen met een hijab, een islamitische hoofddoek. 

Muhammad werd tijdens de World Cup in Athene vorige week derde en verzekerde zich daarmee van een plekje in het Amerikaanse team voor Rio. "Als de meeste mensen aan een olympisch schermer denken, denken ze waarschijnlijk niet aan iemand als ik. Gelukkig ben ik niet 'de meeste mensen'", zegt Muhammad op de site van de Amerikaanse schermbond. 

Op haar dertiende begon ze met schermen en niet veel later kwam ze erachter dat het team van haar high school volledig bedenkt was tijdens wedstrijden. "Als moslimvrouw kun je eigenlijk geen betere sport bedenken dan schermen. Mijn geloof vraagt van mij om mijn hele lichaam te bedekken en dat is exact wat je in het schermen doet", legt Muhammad uit. 

Een interview met Muhammad van voor de Spelen van Londen in 2012, die ze uiteindelijk niet zou halen. Dit keer is het wel gelukt (Bron: YouTube)

Het duurde nog wel tot het einde van haar collegetijd tot ze serieus verder ging met schermen. "Na mijn afstuderen zag ik dat er een gebrek aan minderheden was in de sport. Ik wist dat ik bepaalde kwaliteiten had en dus ging ik fulltime schermen. Het was iets waarvan ik dacht dat het team het nodig had, want er waren barrières die nog doorbroken moesten worden in het vrouwenschermen", aldus de inmiddels tot plek elf op de wereldranglijst opgeklommen Amerikaanse.

"Ik wil op de Spelen uitkomen voor de VS en bewijzen dat helemaal niks iemand in de weg moet staan van het behalen van zijn of haar doelen: ras, religie of geslacht moeten allemaal niks uitmaken. Ik wil een voorbeeld stellen en laten zien dat alles mogelijk is", zo besluit Muhammad.