'Belgische vluchtelinge' plaatst zich voor Olympische Spelen

Taekwondoka Raheleh Asemani heeft zich tijdens het Europees olympisch kwalificatietoernooi geplaatst voor de Olympische Spelen. In Istanbul schopte ze het in de klasse tot 57 kilogram tot de finale, wat voldoende was voor een olympisch startbewijs.

Er is één ding dat de zaak opvallend maakt: Asemani staat te boek als politiek vluchtelinge. De van oorsprong Iraanse kwam in Istanbul, net als twee anderen, uit onder de vlag van wereldtaekwondobond WTF. Asemani woont tegenwoordig in België en in de media bij onze zuiderburen wordt dan ook gesproken over haar als mogelijke Belgische deelneemster aan de Spelen in Rio. Zo zou het naturalisatieproces nog een kwestie van tijd zijn, waarna ze op de Spelen als Belgische aan de start kan staan.

De media van onze zuiderburen lijken daarbij mogelijk aan twee niet onbelangrijk details voorbij te gaan. Ten eerste werden de startbewijzen in Istanbul niet voor de betreffende atleet, maar voor het land van de atleet binnengehaald. Zo greep de Nederlandse Reshmie Oogink in haar klasse een ticket, maar theoretisch zou Nederland ook een willekeurige andere atlete in die klasse kunnen sturen in plaats van Oogink. Asemani komt nog niet uit voor België en kan dus ook niet voor dat land een startbewijs binnengehaald hebben. Als dat wél zo is zitten we met een andere situatie: dan deden er dus eigenlijk drie Belgische dames mee in Istanbul, naast Indra Craen en Anneleen Goffin, terwijl elk land per geslacht maar twee atleten naar het OKT mocht sturen.

Vooralsnog lijkt het erop dat Asemani zich wel degelijk op kan maken voor de Spelen, maar dat ze daar zeer waarschijnlijk uit zal komen onder de vlag van het Internationaal Olympisch Comité. 

Vanaf even na 26:00 vecht Asemani tegen de Finse Suvi Mikkonen in de finale van het OKT. Het was niet meer dan voor spek en bonen, want een finaleplaats leverde een olympisch startbewijs op. Asemani won het duel. (Bron: YouTube)