Irak speelt 'Belgisch Qatar' in Qatar uit olympische voetbalkwalificatie

Irak heeft zich geplaatst voor het olympisch voetbaltoernooi van komende zomer in Rio de Janeiro. Op het Aziatisch onder-23-kampioenschap werd in de wedstrijd om de derde plek gewonnen van gastland Qatar: 2-1 na verlenging. De top-3 van het toernooi plaatste zich voor de Spelen, wat naast Irak ook is weggelegd voor de finalisten uit Zuid-Korea en Japan.

Ahmed Alaaeldin had het thuisland na een klein half uur op voorsprong gezet en langzaam maar zeker leek het olympische ticket binnen. Vijf minuten voor het einde ging het in Doha echter fout voor Qatar, want Mohannad Abdul-Raheem bracht zijn ploeg weer op gelijke hoogte. In de verlenging was het Ayman Hussein die de winnende goal binnenkopte. De Irakezen hielden tien minuten stand en op dat moment kon men het veld bestormen en uitzinning van vreugde de derde plek - en het olympisch ticket - gaan vieren. Irak was één keer eerder vertegenwoordigd op het olympisch voetbaltoernooi: in Athene in 2004 werd de ploeg vierde.

Qatar kende een opvallend Belgische tint gedurende het toernooi. Maar liefst zes van de 23 spelers komen uit voor de Belgische eerstedivisionist Eupen, dat in Qatarese handen is. Zij mogen inmiddels weer naar huis en voor hun is de olympische droom definitief voorbij. 

De hoogtepunten van de wedstrijd Qatar - Irak in Doha (Bron: YouTube)