Libanese skiester plaatst zich voor olympische marathon Rio

De Libanese Chirine Njeim heeft zich geplaatst voor de olympische marathon in Rio de Janeiro komende zomer. Nou zijn er wel meer sporters die zich daarvoor plaatsen, maar Njeim is toch een opvallend geval: ze deed namelijk al drie keer mee aan de Olympische Winterspelen.

Als alpineskiester maakte ze in Salt Lake City op 17-jarige leeftijd haar debuut, waarna ze ook in Turijn in 2006 en Vancouver 2010 van de partij was. In 2014 zou Njeim in Sochi haar land opnieuw vertegenwoordigen, maar door vreemde procedures van de Libanese bond werd niet Njeim, maar Jackie Chamoun naar Sochi gestuurd. Njeim had haar op elk punt verslagen, Chamoun zei zelfs letterlijk dat Njeim beter was en een beter resultaat had kunnen halen, maar toch werd Chamoun naar Sochi gestuurd.

Enfin, tegenwoordig richt de nu 31-jarige in Amerika woonachtige Libanese zich dus op de marathon en dat doet ze niet verkeerd. Sinds 2012 loopt ze elk jaar de marathon van Chicago en elk jaar gaat er weer een fikse hap van haar persoonlijk record af. Haar debuut liep ze nog in 3 uur en 7 minuten, vorig jaar deed ze er 2:46.41 uur over. Zondag liep ze pas voor de tweede keer buiten Chicago: in de marathon van Houston kwam Njeim tot een tijd van 2:44.14 uur. De olympische limiet stond aanvankelijk op 2:42 uur, maar kortgeleden werd dat door wereldatletiekbond IAAF opgehoogd naar 2:45 uur, om meer atleten de kans te geven zich te plaatsen. 

Njeim tijdens de olympische slalom van Vancouver in 2010. Wie zoekt naar foto's van Jackie Chamoun, haar landgenote die in Sochi in actie kwam, kan overigens nog voor een niet onaangename verrassing komen te staan (Foto: Getty)