Slechtstbezette voetbal-OKT ooit afgelast door visumproblemen

Het olympisch kwalificatietoernooi voor de Oceanische voetbaldames heeft de naam 'toernooi' maar nauwelijks mogen dragen. Doordat Australië al een aantal jaar wat voetbal betreft deel uitmaakt van Azië en veel kleine Pacifische landen amper elf voetballende vrouwen hebben bestond het deelnemersveld slechts uit Nieuw-Zeeland en Papoea Nieuw-Guinea. Voor de winnaar van het vrij matig bezette toernooi was een olympisch ticket weggelegd, in de top-2 eindigen was helaas voor Papoea niet genoeg.

Zaterdag werd op het terrein van de nationale voetbalacademie van Papoea Nieuw-Guinea in Lae de eerste wedstrijd gespeeld. Nieuw-Zeeland kende niet al te veel problemen en won met 1-7. Dinsdag zou de return in Auckland op het programma staan, maar de kans dat die doorgaat is nihil. De dames uit Papoea hebben volgens berichten nagenoeg allemaal problemen met hun visum en konden zo Nieuw-Zeeland niet in. Ook de laatste vluchten zijn inmiddels gemist en dus is het OKT na één wedstrijd weer afgelopen. Voor Nieuw-Zeeland betekent dat overigens dat de reis naar de uitwedstrijd vele malen langer duurde dan het hele toernooi: twee lange ritten en drie vluchten waren nodig om de voetbalacademie te bereiken.

Brazilië, Colombia, Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika zijn inmiddels naast Nieuw-Zeeland al zeker van deelname op de Spelen in Rio. Ook de Zimbabwaanse dames haalden de Spelen, hoewel daar nog weer een heel verhaal aan vastzit dat van geluk aan elkaar hangt. Vijf van de twaalf tickets moeten nog verdeeld worden, waaronder het laatste Europese ticket. Daar wordt begin maart in Nederland om gestreden door Nederland, Noorwegen, Zwitserland en Zweden.