Zweedse bondscoach vertrekt na EK 2016

Erik Hamrén zwaait na het EK 2016 af als bondscoach van Zweden, ongeacht hoe goed de Blågult presteren. De Zweedse voetbalbond heeft voor maandagmiddag een persconferentie op de planning staan, maar het thema is nu al bekend. Hamrén gaat een punt zetten achter zijn periode als keuzeheer van het Zweedse nationale team. Voorzitter Lars-Christer Olsson van de voetbalbond heeft dat in aanloop naar de persbijeenkomst bevestigd.

"Hamrén heeft zelf laten weten dat hij stopt", liet Olsson tegenover het Zweedse persbureau SVT weten. De 58-jarige Hamrén nam het roer in 2009 over van Lars Lagerbäck, die er niet in slaagde zich met Zweden te kwalificeren voor het WK 2010 in Zuid Afrika. Onder Hamrén plaatste Zweden zich wél voor het EK 2012, maar het WK 2014 werd misgelopen. 

Hamrén kreeg vorig jaar redelijk wat kritiek, omdat Zweden het in de kwalificatie voor het aankomende EK slechter deed dan vooraf verwacht. De blauwgelen eindigden als derde in de poule, maar door het vergrootte aantal deelnemers bood zelfs een derde plek nog alle kansen op plaatsing voor het EK. De Zweden wisten uiteindelijk in de play-offs ten koste van Denemarken een EK-ticket te veroveren. Op het EK 2016 zit Zweden in een poule met Italië, België en Ierland.