FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 februari 2016

PSV huurt Van Ginkel voor de rest van het seizoen

PSV lijkt op de laatste dag van de transfermarkt nog een konijn uit de hoge hoed te te toveren. Volgens Rik Elfrink, PSV-watcher van het Eindhovens Dagblad, heeft de Eindhovense ploeg zijn zinnen op Marco van Ginkel gezet. De ploeg hoopt hem een half seizoen te huren.

Volgens Elfrink is Van Ginkel op dit moment al in Eindhoven voor een medische keuring. PSV wacht nu op het akkoord van Stoke City, waar hij op dit moment aan verhuurd wordt, en Chelsea om de formaliteiten af te ronden.

Van Ginkel maakte in de Eredivisie furore bij Vitesse, maar koos in het seizoen 2013/2014 voor een overstap naar Chelsea. Dit leverde hem in sportief opzicht weinig resultaat op. In twee seizoenen kwam hij tot twee officiële wedstrijden in de hoofdmacht van The Blues. Dit kwam mede door een zware blessure aan zijn voorste kruisband, die hij volledig afscheurde.

In het afgelopen seizoen kwam Van Ginkel op huurbasis uit voor AC Milan. Ook daar bleef de middenvelder niet gevrijwaard van blessures. Tijdens een training liep hij een kwetsuur op aan zijn enkel, waardoor de speler opnieuw twee maanden aan de kant stond. Toch kwam de jongeling uiteindelijk tot zeventien officiële wedstrijden.

Update 21:42 uur

Het lijkt een kwestie van tijd voor Van Ginkel zich PSV'er mag noemen. Volgens Elfrink wordt de speler over twintig minuten gepresenteerd.

Update 23:38 uur

De deal is rond, Van Ginkel maakt het seizoen af bij PSV. "Ik heb gekozen voor een club waar ik minuten ga maken", zo liet de voetballer weten voor de camera van FOX Sports. "Ik kijk naar mijn eigen ontwikkeling natuurlijk, ook al maakte ik minuten bij Stoke de laatste weken. PSV staat bovenaan in de competitie, ze zitten in de Champions League waarin ze hebben overwinterd, en het is in Nederland. Dit is een club waar ik minuten kan gaan maken."

"Het speelde al enkele weken, een aantal dagen zit je in spanning en hoor je niks, maar dan uiteindelijk gaat het balletje toch rollen. Van Davy Pröpper hoorde ik goede dingen, die ken ik nog van Vitesse tijd. Dat telt ook mee", zo vervolgde de middenvelder. PSV heeft geen optie tot koop bedongen. Wel mag PSV bij een bod op Van Ginkel dat bod matchen en dan zou de speler naar PSV gaan.

Klacht Varkens in Nood tegen Jumbo en Dirk

Varkens in Nood begint een rechtszaak tegen Jumbo en Dirk van den Broek. Beide supermarkten verkopen volgens de dierenrechtenorganisatie nog steeds massaal varkensvlees zonder keurmerk van de Dierenbescherming. Dit is een schending van de afspraak uit 2013 om daar uiterlijk in 2015 mee te stoppen: vlees moet minimaal het Beter Leven kenmerk 1 ster hebben, aldus Varkens in Nood maandagavond.

Ook bij andere supermarkten wordt nog steeds varkensvlees zonder keurmerk verkocht, maar Dirk en Jumbo scoren slechter dan de meeste andere supermarkten, aldus Varkens in Nood na eigen onderzoek in januari. Varkens in Nood hekelt met name de kiloknallers, aanbiedingen met vlees zonder keurmerk. Varkens in Nood spant de rechtszaak aan samen met Dier&Recht en belangstellende burgers.

Klacht Varkens in Nood tegen Jumbo en Dirk
Klacht Varkens in Nood tegen Jumbo en Dirk (Foto: ANP)

Moederbedrijf Google ziet omzet fors stijgen

Alphabet, het moederbedrijf van de populaire zoekmachine Google, heeft in het afgelopen kwartaal een flink hogere omzet behaald, dankzij groei bij advertenties en kostenbesparingen. Dat liet het bedrijf maandag na het slot van de beurshandel in New York weten.

Het is voor het eerst dat het internetconcern resultaten naar buiten brengt onder de nieuwe bedrijfsstructuur, die in augustus vorig jaar werd aangekondigd. De totale omzet van Alphabet steeg met bijna 18 procent tot 21,3 miljard dollar (ruim 19,5 miljard euro) in vergelijking met een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 4,9 miljard dollar. Bij Google, veruit het belangrijkste onderdeel van Alphabet, stegen de inkomsten uit advertenties met bijna 17 procent.

De resultaten van Alphabet waren beter dan analisten hadden verwacht en nabeurs ging het aandeel flink omhoog. Alphabet ligt met een beurswaarde van 523 miljard dollar op koers om Apple in te halen als 's werelds meest waardevolle bedrijf. Apple is bijna 535 miljard dollar waard.

Moederbedrijf Google ziet omzet fors stijgen
Moederbedrijf Google ziet omzet fors stijgen (Foto: ANP)

Adele wil niet dat Trump haar muziek gebruikt

Adele heeft Donald Trump laten weten dat hij haar muziek niet meer mag gebruiken. De Republikeinse presidentskandidaat speelt geregeld haar hits af tijdens campagnebijeenkomsten.

Trump, een groot fan van Adele, gebruikte tot dusver onder meer de nummers Rolling in the Deep en Skyfall om zijn aanhangers in de juiste stemming te krijgen. Veel fans van de zangeres gaven op sociale media te verstaan daar niet van gediend te zijn.

Ze vroegen zich af of hun idool het wel goed vindt dat de controversiële politicus haar muziek afspeelt. Dat blijkt niet het geval. "Adele heeft geen enkele politicus toestemming gegeven om haar muziek te gebruiken", zegt een woordvoerder van de Britse superster tegen The Independent.

Adele is niet de eerste artiest die bezwaar maakt tegen de muziekkeus van Trump. Aerosmith-frontman Steven Tyler dreigde zelfs met juridische stappen nadat de presidentskandidaat de powerballad Dream On had afgespeeld tijdens publieke optredens.

Adele wil niet dat Trump haar muziek gebruikt
Adele wil niet dat Trump haar muziek gebruikt (Foto: BuzzE)

S&P verlaagt kredietwaardigheid Shell

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft maandag de kredietwaardigheid van olie- en gasconcern Shell verlaagd en waarschuwt dat de rating nog verder omlaag kan.

De beoordeling van de kredietwaardigheid van Shell bij S&P zakte van AA- naar A+, met een negatieve outlook. Dat betekent dat een verdere verlaging van de rating een mogelijkheid is.

Shell heeft veel last van de sterk gedaalde olieprijzen. Vorige maand liet het Brits-Nederlandse concern nog weten dat de winst in het vierde kwartaal van 2015 waarschijnlijk veel lager zal uitvallen dan een jaar eerder.

S&P verlaagt kredietwaardigheid Shell
S&P verlaagt kredietwaardigheid Shell (Foto: ANP)

Russische topgewichthefster na maand voor derde keer betrapt op doping

Er is weer eens een handvol gewichthefsters betrapt op doping. Geheel volgens verwachting hoeven de Russen over een gebrek aan aandacht niet te klagen, want dit keer is het raak voor Olga Zubova. De gewichthefster die enkele maanden wereldkampioene was werd betrapt op het gebruik van anabole steroïden en dat is voor haar inmiddels al de derde positieve dopingtest. De overige vier betrapte gewichthefsters zijn stuk voor stuk minder bekende atletes, geen van hen deed in november mee aan het WK.

De 22-jarige Zubova is weer een verhaal apart. Als juniore domineerde ze haar gewichtsklasse, met goud op de Jeugd Olympische Spelen en de Universiade en twee keer goud op het WK junioren. In 2013 pakte ze in het Poolse Wroclaw met overmacht de wereldtitel bij de senioren in de klasse tot 75 kilogram, maar daar kon ze niet al te lang van genieten. Zoals in het gewichtheffen bijna te doen gebruikelijk is leverde Zubova een positief plasje in en dus raakte ze haar wereldtitel kwijt.

Twee jaar later, op 25 oktober 2015, mocht de Russische weer meedoen aan wedstrijden. Eén maand en twee dagen na het einde van haar schorsing kwam Zubova in het Amerikaanse Houston in actie op het WK. Voor haar eerste competitie in zo'n lange tijd ging het prima, want ze won goud bij het stoten en brons in de totaalstand, dit keer in elk geval op papier mogelijk zonder doping. De pret was echter van korte duur, want rond Kerst kwam het bericht de wereld in dat buiten de eerder bekendgemaakte gevallen nog eens zeventien gewichtheffers tijdens het WK betrapt waren en natuurlijk kon Zubova dat feest niet missen.

Een paar weken na het WK stond de prestigieuze President's Cup in Grozny op het programma, waar Zubova won. Het lijkt er nu op dat de iets te ambitieuze atlete daar voor de tweede keer in een paar weken tijd een potje vulde met positieve urine. Als de B-staal ook positief blijkt - eerder regel dan uitzondering - zullen liefhebbers van het gewichtheffen van Zubova met enige zekerheid geen last meer hebben.

'Geen fraude bij ICT-aanbesteding Defensie'

Het onderzoek naar mogelijke fraude en malversaties bij de aanbesteding van ICT-projecten bij Defensie heeft niets opgeleverd. Dat schrijft minister Jeanine Hennis (Defensie) maandag aan de Tweede Kamer.

Hennis maakte in 2014 bekend dat er grote problemen waren met de ICT van Defensie. Ze maakte tientallen miljoenen euro's vrij om die op te lossen en liet onderzoek doen naar mogelijke fraude bij het aanbesteden van ICT-projecten of de inhuur van derden. Die onderzoekscommissie heeft geen "inbreuken op de integriteit" als omkoping, fraude, corruptie of belangenverstrengeling kunnen vaststellen, meldt Hennis maandag. De onderzoekers wijzen wel op risico's in bijvoorbeeld de contacten met het bedrijfsleven.

Hennis geeft aan dat onder meer tijdens de opleidingen extra aandacht zal gaan naar de regels voor zakelijke contacten, om "integriteit en onpartijdigheid" zeker te stellen. Ook blijft Defensie werken aan de "morele conditie". Er komen bijvoorbeeld trainers die het onderwerp integriteit regelmatig aanroeren, aldus de minister.

'Geen fraude bij ICT-aanbesteding Defensie'
'Geen fraude bij ICT-aanbesteding Defensie' (Foto: ANP)

Google wil teugels Nexus-lijn aanhalen

Google wil meer controle krijgen over de Nexus-smartphones en -tablets. Nu laat Google de apparaten door verschillende hardwareleveranciers maken die er vervolgens ook hun bedrijfsnaam op mogen printen. Volgens bronnen van The Information is dat binnenkort afgelopen.

De plannen van Google komen slecht uit voor het toch al niet heel goed lopende HTC. De Taiwanese smartphonemaker was met Google in gesprek om de volgende generatie Nexus-smartphones te maken. Het had de dalende verkoopcijfers van HTC een impuls moeten geven, maar nu lijkt die kans verkeken.

Het is nog wel een optie voor HTC om zich weer te gaan richten op de productie van electronica voor andere bedrijven. In dat geval zou het wellicht alsnog iets voor Google kunnen betekenen. In het verleden maakte HTC al apparaten voor onder meer HP en Palm.

Google wil teugels Nexus-lijn aanhalen
Google wil teugels Nexus-lijn aanhalen (Foto: BuzzT)

De leukste sporttweets van week 4

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

We beginnen met een onhandigheidje van Zlatan Ibrahimovic:

Indrukwekkend:

Altijd een genot:

Ze zijn bij Studio Voetbal gewoon niet altijd even goed op de hoogte:

Internationaal op reis is nog niet zo makkelijk:

Mooi om te zien:

Een heel gaaf filmpje:

Bij de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Sparta viel de stadionverlichting uit:

De Belgische Femke Van Den Driessche werd betrapt met een motortje in haar fiets. Onze favoriet Femke Heemskerk kan het zonder:

Een prachtig gebaar:

Silvio Berlusconi houdt nog steeds wel van een feestje:

Wat een geweldig interview:

Prachtig:

Wat een geweldige voetballer was Romario toch:

Wielrenner Chad Haga kwam laatst zwaar ten val toen hij en een aantal teamgenoten van Giant Alapcin werden aangereden. Hij was er slecht aan toe maar zijn humor verloor hij nooit. Daarom sluiten we vandaag af met zijn beste tweets van de afgelopen week:

A13 niet meer in file top 10

De A13 tussen Den Haag en Rotterdam is uit de file top 10 verdwenen. Dat heeft alles te maken met de opening van het nieuwe weggedeelte van de A4 tussen Den Haag en Rotterdam. In januari is wel een nieuw knelpunt ontstaan op de A4 bij Den Haag richting Rotterdam tussen het Prins Clausplein en Den Hoorn, waar de A4 van drie naar twee rijstroken gaat.

De ANWB zegt dat de 'filezwaarte' in januari 11 procent lager was dan in januari 2015. Vorig jaar kende januari een aantal zeer drukke spitsen door slecht weer met gladheid door hagel- en sneeuwbuien.

De avondspitsen waren afgelopen januari wel drukker dan vorig jaar, maar in de ochtendspitsen waren de files een stuk korter.

A13 niet meer in file top 10
A13 niet meer in file top 10 (Foto: ANP)

Acht dode potvissen gestrand in Waddenzee

In het Duitse deel van de Waddenzee zijn acht potvissen gestrand. De nog jonge potvissen spoelden aan op 2 kilometer van de dijk bij Kaiser-Wilhelm-Koog, zei natuurbeschermingsorganisatie LKN maandag.

De tussen 9 en 12 meter lange dieren werden zondagavond ontdekt. "Een van de dieren leefde toen nog, de anderen waren al dood", aldus de organisatie maandag.

In januari zijn al zeker zestien dode potvissen ontdekt op de kusten van de Noordzee, bij Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. Deskundigen vermoeden dat ze tijdens hun tocht een verkeerde route hebben genomen. Geen van de dieren overleefde het.

Acht dode potvissen gestrand in Waddenzee
Acht dode potvissen gestrand in Waddenzee (Foto: ANP)

Ook Duitsland neust in kerncentrales België

Ook België en Duitsland gaan elkaars kerncentrales aan een inspectie onderwerpen. Nederland is in januari al begonnen met het controleren van de volgens sommigen onveilige reactoren bij de zuiderburen.

De Duitse milieuminister Barbara Hendricks kwam maandag naar Brussel om de zorgen die in Duitsland leven over de 'scheurtjescentrales' over te brengen. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon verzekerde haar dat er geen enkel risico wordt genomen.

"Mocht het niet veilig zijn, dan zouden ze niet openen", zei Jambon over de onlangs geopende reactoren Doel 3 en Tihange 2. Hij zei vorige maand soortgelijke woorden tegen minister Melanie Schultz (Milieu). Hendricks zei 'voor het ogenblik gerustgesteld' te zijn.

België en Frankrijk voeren al tien jaar gezamenlijke inspecties uit van elkaars kerncentrales.

Ook Duitsland neust in kerncentrales België
Ook Duitsland neust in kerncentrales België (Foto: ANP)

Celtic verlost Feyenoord van Kazim-Richards

Feyenoord is definitief verlost van Colin Kazim-Richards. De aanvaller, die de laatste maanden regelmatig negatief in het nieuws kwam, vertrekt voor tweeënhalf jaar naar Celtic. Bij de Schotten moet Kazim-Richards de strijd aangaan met Leigh Griffiths en Carlton Cole.

Kazim-Richards kende een turbulente periode bij Feyenoord. Het dieptepunt was natuurlijk de bedreigingen aan het adres van een journalist. Voor de Rotterdammers was dit de druppel, die de emmer deed overlopen. De spits werd voor twee weken geschorst, waarbij een winters vertrek voor alle partijen de beste oplossing bleek te zijn.

In Rotterdamse dienst speelde Kazim-Richards 40 officiële wedstrijden, waarin hij tot dertien treffers kwam. Zijn laatste goal dateert echter van 8 augustus. Toen scoorde hij in de gewonnen seizoensouverture tegen FC Utrecht: 3-2.

'Motortje in fiets is achterhaald, elektromagnetische wielen zijn het nu'

De wielerwereld is in rep en roer door de ogenschijnlijke mechanische fraude op het WK veldrijden, waar een favoriete betrapt werd met een motortje in haar fiets - naar eigen zeggen overigens niet van haarzelf. De bekende Italiaanse fietsexpert en auteur Claudio Ghisalberti zegt dat een motortje in de fiets echter al lang en breed achterhaald is. "Het is de doping van de armen, lang voorbijgestreefd", zegt hij tegenover La Gazzetta dello Sport.

"Ik heb in de afgelopen jaren wel meer dan 1200 motortjes verkocht. Dat speelt al veel langer dan sinds 2010 en ik heb ook met hele goede renners gewerkt", beweert Ghisalberti. Technologisch zou men inmiddels echter al veel verder zijn, met nieuwe snufjes. "Veel meer geavanceerd en tien keer zo duur." Waar die nieuwe snufjes dan op gebaseerd zijn? "Elektromagnetisme", zegt de auteur.

Diep in het achterwiel van een fiets zou een systeem verstopt zitten met elektrische draden, die bijvoorbeeld met een afstandsbediening of zelfs met de hartslagmeter van de renner geactiveerd kunnen worden. De draden zouden een elektromagnetisch veld opwekken, wat de renner concreet tot wel 60 watt voordeel op kan leveren. "Een renner kan zo uitgroeien van iemand die normaal meekomt in het peloton tot een fenomeen op de fiets. Het systeem is zo perfect dat sommige renners zouden denken dat ze gewoon een topdag hebben als ze niet weten dat het systeem in hun fiets zit", zegt de Italiaan.

Er zit wel een klein nadeeltje aan het systeem. "Zo'n wiel kost twee ton en er is een wachtlijst van een half jaar", beweert Ghisalberti. Of wielerliefhebbers hun helden met elektromagnetische achterwielen de Alpencols op zien knallen is dus nog maar de vraag, want ook voor veel toppers is het nog een flinke som geld. Uiteraard valt het aan de andere kant ook zeker niet uit te sluiten: in het verleden is wel vaker gebleken dat men bijzonder ver ging om een oneerlijk voordeel te verkrijgen. 

WHO: zikavirus wereldwijde noodsituatie

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitbraak van het zikavirus maandag bestempeld als een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid. Het door muggen overgebrachte virus verspreidt zich snel en kan bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen.

Door de verspreiding van het virus te bestempelen als noodsituatie wil de Wereldgezondheidsorganisatie de internationale actie tegen het zikavirus versnellen.

WHO: zikavirus wereldwijde noodsituatie
WHO: zikavirus wereldwijde noodsituatie (Foto: ANP)

LAKS wil spellingscontrole voor dyslectici behouden

Dyslectische leerlingen die tot afgelopen jaar gebruik mochten maken van spellingscontrole, komen dit jaar bedrogen uit. Het College voor Toetsen en Examens heeft besloten om vanaf 2016 de spelling tijdens het centraal examen mee te laten tellen, en dus mag niemand meer gebruik maken van een spellingscontrole bij de vakken Nederlands en Engels. 

Scholen kunnen er wel voor kiezen om ernstig dyslectische kinderen tóch toe te staan om een spellingscontrole te gebruiken, alleen krijgen die leerlingen dan maximale aftrek voor het onderdeel spelling. Dat komt volgens het LAKS  (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) neer op tien procent aftrek, oftewel een vol punt dat de student dan in moet leveren.

Het LAKS komt dan ook tegen de afschaffing in opstand, omdat het vindt dat duizenden leerlingen ernstig worden gedupeerd. Het Komitee is een petitie begonnen. “In de praktijk komt het erop neer dat leerlingen met dyslexie per definitie minder punten krijgen op een aantal examens dan leerlingen zonder dyslexie. Dit gaat in tegen het principe van gelijke kansen en daarom roepen wij onze achterban op om deze petitie te tekenen“, aldus de voorzitter van het LAKS, Andrej Josic. 


Kinderen voor Kinderen / Dyslectisch

Ernst blessure Guardado nog onduidelijk

De ernst van de blessure van Andrés Guardado is nog altijd onduidelijk. De Mexicaanse aanvaller van PSV onderging eerder vandaag een onderzoek in het ziekenhuis, maar de artsen konden de speler nog geen uitsluitsel geven.

Guardado viel afgelopen weekend, tijdens de gewonnen wedstrijd tegen De Graafschap (4-2), geblesseerd uit. Op het eerste gezicht leek zijn hamstring gekwetst te zijn, waarna hij vrijwel meteen werd gewisseld.

Eerder dit seizoen had Guardado ook al last van zijn enkel, waardoor hij enkele weken niet in actie kon komen.

Drank & Drugs genomineerd voor Edison Pop

Drank & Drugs van Lil' Kleine en Ronnie Flex, Parijs van Kenny B en Treur niet van DiggyDex ft. JW Roy maken kans op de Edison Pop 2016 in de categorie Song. De organisatie maakte dat maandag bekend.

De jury onder voorzitterschap van Leon Verdonschot onthult de hele dag door via diverse media wie de genomineerden zijn in de negen verschillende categorieën. Drank & Drugs is mogelijk goed voor twee awards. De zomerhit is ook in de race voor de Edison Pop in de categorie Videoclip.

De winnende artiesten nemen hun prijzen op maandag 21 maart in ontvangst in The Harbour Club in Amsterdam. De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt sinds 1960 uitgereikt in de genres klassiek, jazz en pop.

Drank & Drugs genomineerd voor Edison Pop
Drank & Drugs genomineerd voor Edison Pop (Foto: BuzzE)

Labyad op huurbasis naar Fulham

Zakaria Labyad vertrok in 2012 van PSV naar Sporting Portugal, maar dat is in sportief opzicht geen vooruitgang geweest. Na een verhuurperiode bij Vitesse verhuist de voetballer nu voor de rest van het seizoen naar Fulham, waar hij eveneens op huurbasis gaat spelen.

Fulham was altijd een relatief grote club, maar de tijden zijn veranderd. De ploeg uit Londen bivakkeert tegenwoordig in het Championship, het op één na hoogste niveau in Engeland. Afgelopen seizoen kwamen The Cottagers niet verder dan een teleurstellende zeventiende plaats.

Ook dit seizoen heeft Fulham grote moeite om de top bij te houden. Na 28 wedstrijden staat de ploeg op de negentiende plaats in het Championship. Het verschil met koploper Hull City is dan ook enorm; 28 punten.

Katten vs honden: honden vinden mensen 5x liever dan katten dat doen

Een stereotypering lijkt te zijn bevestigd: katten houden minder van hun baasjes personeel dan honden dat doen. Voor de BBC-documentaire Cats vs Dogs hebben wetenschappers in nauwe samenwerking met dierenexperts hier een onderzoekje naar gedaan.

Zoals elke kattenliefhebber wel weet, zijn deze aaibare moordmachines op vrijwel elk vlak superieur aan de kwijlende aandachtsorgels die we honden noemen. Alleen op het gebied van de wederzijdse liefde tussen mens en dier, scoort de hond een (heel) stuk beter, zo bleek uit het onderzoek.

Bijna alles dat honden doen, van het enthousiast begroeten van hun eigenaar tot het neerploffen bij de voeten van diezelfde mens, lijkt een uiting te zijn van zijn/haar liefde voor een specifiek  exemplaar van een kale, wat onhandige primaatsoort. Katten daartegen, zijn meer in zichzelf gekeerd en stellen zich wat meer onafhankelijk op (tenzij de koelkast opengaat, natuurlijk). Dit gedrag laat zich terugzien in de studie.

De wetenschappers hebben gekeken hoe tien honden en tien katten reageerden wanneer zij speelden met hun eigenaar, dan wel begeleider. Hierbij werd gekeken naar de hoeveelheid oxytocine die tijdens het spelen vrijkwam. Oxytocine is een soort 'liefdeshormoon'. De stof komt vrij tijdens positief contact met iets of iemand. Denk hierbij aan knuffelen, copuleren of spelen. Het wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid.

Gedurende het -uiterst leuke- experiment kwam er bij de honden aanzienlijk meer oxytocine vrij dan bij de katten. Bij de stoeppoepers was een toename te zien van zo'n 60 procent, terwijl katten nauwelijks boven de 12 procent uitkwamen. Een zeer duidelijk verschil. Een hond liet zelfs een toename van 500 procent zien.

Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat veel katachtigen solitair zijn. Dit soort einzelgängers zijn vaak wat meer verliefd op zichzelf en zien zichzelf soms als een soort halfgod. Iets waar huiskatten geen uitzondering op vormen. Honden zijn wat meer groepsmensen groepsdieren. Zij vinden het te gek om door anderen leuk gevonden te worden.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat katten honden op allerlei andere gebieden volledig de baas zijn. Zo kunnen de bankbezetters beter kijken in het donker, zijn ze eventueel soms, als ze er zin in hebben, best wel eens een keertje bereid om (net als honden) wat te leren, ze kunnen hoger springen, bespeuren veel beter of er ergens nog iets te neuken valt (ze detecteren feromonen van andere katten pijlsnel) en een staarwedstrijd win je nooit van ze.

Oud F1-coureur Chilton stapt over naar IndyCars

Voormalig Formule 1-coureur Max Chilton gaat komend seizoen rijden in de IndyCar-serie. De Brit is door het team van Chip Ganassi vastgelegd en zal het volledige seizoen gaan rijden in de Chevrolet met startnummer 8. Vorig jaar werd deze wagen nog bereden door Sage Karam. De Amerikaan had goede hoop had ook in 2016 voor Ganassi te kunnen rijden, maar door die ambitie kan nu dus een streep gezet worden.

Chilton zal bij Ganassi Racing teamgenoot worden van regerend IndyCar-kampioen Scott Dixon, Tony Kanaan en Charlie Kimball. Chilton kwam in 2013 en 2014 uit voor Marussia in de Formule 1. Zijn grootste wapenfeit was dat hij als rookie alle races wist te finishen, zij het in de achterhoede. In 2015 reed hij een deel van het Indy Lights-seizoen, waarin hij één zege en zes podiumfinishes behaalde.   

De 24-jarige Chilton komt niet bij het minste team terecht. Ganassi Racing is één van de meest succesvolle IndyCar-teams. Jimmy Vasser, Alex Zanardi (2x), Juan Pablo Montoya, Scott Dixon (4x) en Dario Franchitti (3x) werden ieder kampioen met het team. Daarbij won Ganassi vier keer de Indy 500. De laatste zege tijdens de meest famueze Amerikaanse autorace dateert van 2012, toen Franchitti zegevierde.

Vriend veldrijdster: "Fiets met motortje is van mij"

Een vriend van veldrijdster Femke Van Den Driessche heeft bevestigd dat de zaterdag op het WK gevonden 'gemotoriseerde fiets' inderdaad van hem is. Van Den Driessche was de topfavoriete bij de dames tot 23 jaar, maar moest met mechanische pech en in geslagen positie opgeven.

Na afloop werd een fiets in beslag genomen waarin een motortje verwerkt was: mechanische doping. Onder meer de Belgische wielerbond wist al snel te bevestigen dat het om een fiets van Van Den Driessche ging. De renster en haar vader ontkenden echter in alle toonaarden. "Het was niet mijn fiets, maar die van een vriend van mij", vertelde ze. "Hij was het parcours gaan verkennen, kwam terug en parkeerde de fiets tegen de camper, waarna mijn mecaniciens de fiets per abuis meegenomen hebben."

Het Nieuwsblad probeerde een reactie te krijgen van Nico Van Muylder, de bewuste vriend, en dat lukte. "Het enige wat ik kan zeggen is dat het mijn fiets is", zo luidde het weinig uitgebreide commentaar van de man. Wat er met Van Den Driessche gaat gebeuren is nog verre van zeker, maar wel is een half jaar schorsing en een geldboete de minimale straf voor mechanische fraude.

Zivkovic terug naar Ajax, sluit aan bij beloften

Richairo Zivkovic heeft Willem II per direct verlaten en keert terug naar Ajax. De 19-jarige speler kwam op huurbasis uit voor de Tilburgse formatie, maar kon daar geen potten breken. Hij sluit nu aan bij Jong Ajax.

In de eerste seizoenshelft kwam Zivkovic zestien keer in actie voor Willem II. Er is alleen een klein detail; tijdens drie van deze duels maakte hij 90 minuten vol. In alle andere gevallen kwam hij als wisselspeler binnen de lijnen.

Zivkovic maakte in 2014 de overstap van FC Groningen naar Ajax en stroomde na één seizoen Jong Ajax al door naar de selectie. Daar kwam hij uiteindelijk tot zeven duels, dus van een vaste plek is nooit sprake geweest. In de komende periode mag de aanvaller zich dus weer bij de beloften laten gelden.

Jody Bernal vluchtte in drank en drugs

Jody Bernal heeft een behoorlijk wild leven achter de rug. De zanger vertelt in Shownieuws dat het vroeger 'een standaard ritueel' was om verschillende soorten drugs door elkaar te gebruiken.

Het leven van Bernal stond op zijn kop toen hij in 2000 op achttienjarige leeftijd een zomerhit scoorde met Que Si Que No. Zo kreeg hij veel aandacht van fans en mocht hij overal optreden. Het succes overviel hem. "Het was heel heftig", zegt Jody. "Je wordt een kinderidool, er wordt heel anders naar je gekeken. Mensen veroordelen je meteen, dat was heel moeilijk."

Bernal vluchtte in drank en drugs. "Het was een standaard ritueel, ik vond MDMA heel relaxt om te gebruiken, begon met alcohol en dan een pil, dan cocaïne en dan meestal wat GHB of een blowtje om de scherpe randjes eraf te halen, zo kwam ik de avond door", blikt de artiest terug. "Ik zag het elke dag licht worden, het was verschrikkelijk. Dat vluchtgedrag had ik wel heel erg."

Jody, nu 34 jaar oud, is zijn wilde haren inmiddels lang en breed kwijt. Hij en zijn vrouw Melissa verwachten deze zomer hun eerste kindje. "Dat is heel mooi, ik ben er blij mee en trots op dat we samen nu een kind krijgen en dat is wel echt heel bijzonder, ja."

Jody Bernal vluchtte in drank en drugs
Jody Bernal vluchtte in drank en drugs (Foto: BuzzE)

Jongeren kopen 2 miljoen keer per jaar drank

Zestien- en zeventienjarigen slagen er jaarlijks ongeveer twee miljoen keer in alcoholische drank te kopen, ook al mag dat niet. In meer dan de helft van de gevallen lukt dat bij cafés en discotheken. Ook in cafetaria's, sportkantines en supermarkten weten ze vaak een biertje of iets anders af te rekenen.

Dat schatten onderzoekers van de bureaus Intraval en Nuchter, die voor het ministerie van Volksgezondheid naar de drankverkopen hebben gekeken. Ze hebben vragen gesteld aan ruim duizend jongeren van veertien tot zeventien over hun drankgebruik. Ook hebben ze zeventienjarige 'mystery shoppers' bijna 1400 keer laten proberen drank te kopen. De onderzoekers adviseren om vooral de horeca te controleren op naleving van de leeftijdsgrens voor alcohol.

Bijna driekwart van de zestien- en zeventienjarigen zegt in het afgelopen jaar alcohol te hebben gedronken. De meesten zeggen dat ze dat niet zelf hebben gekocht, maar hebben gekregen van ouders, vrienden, broers en zussen.

Jongeren kopen 2 miljoen keer per jaar drank
Jongeren kopen 2 miljoen keer per jaar drank (Foto: ANP)

'The Division krijgt open bèta eind deze maand'

Nadat eerder vandaag al bekend werd dat de closed bèta van The Division met een dag verlengd wordt, lijkt het er nu op dat er een tweede bètasessie aan zit te komen die voor iedereen beschikbaar is. De open bèta loopt van 16 tot en met 21 februari, volgens een aankondiging van Xbox Italy.

De officiële Facebook-pagina van Xbox Italy verklapte het nieuws met onderstaande screenshot van een Xbox One-dashboard. Net zoals in de huidige bèta zullen Xbox One-bezitters 24 uur lang exclusieve toegang hebben, alvorens gamers van andere platformen zich kunnen uitleven in Ubisofts aankomende, daar komt 'ie: online-only open world third-person shooter role-playing video game with survival elements.

Ubisoft heeft zelf nog niet gereageerd op de geruchten, maar het ziet er allemaal vrij overtuigend uit. The Division komt op 8 maart uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Racisme: blanke boer wordt uit boerderij gedwongen

Een familie van blanke boeren, de Rankins, is van hun eigen land gegooid omdat de Zimbabwaanse overheid het beter vond als er een zwarte dokter op die boerderij kwam wonen. 

De Rankins, die al tientallen jaren op de boerderij wonen en werken, werden in handboeien afgevoerd zodat het land overgedragen kon worden aan Sylvester Nyatsuro, die de afgelopen vijftien jaar in Engeland verbleef. Hij en zijn vrouw Veronica hebben het stuk land toegewezen gekregen dankzij het zeer omstreden 'landhervormingsprogramma'.

Dit programma is in 2000 ingevoerd door Mugabe en betekent in essentie dat de Zimbabwaanse staat zonder pardon, of enige compensatie, land van blanke mensen af mag pakken om aan zwarte mensen te geven. Een sterk staaltje racisme dus. Goed bezig Zimbabwe! O, en als dit nog niet genoeg is om je kotsmisselijk te maken: het mag ook geen verrassing meer zijn dat Veronica Nyatsuro 'toevallig' een goede vriend is van de Grote Zwarte Leider Mugabe. 

Van Dam wil einde aan 'ganzenschietreisjes'

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wil dat er een einde komt aan de commerciële reizen waarbij Amerikaanse jagers in Nederland ganzen komen schieten.

Van Dam gaat daarover in gesprek met de provincies en de Koninklijke Jagersvereniging. Dat antwoordt hij maandag op vragen van de Partij van de Arbeid en de Partij voor de Dieren.

Beide partijen trokken aan de bel over de zogenoemde 'ganzenschietreisjes' die het Amerikaanse bedrijf GetDucks aanbiedt. Voor ruim 4000 euro mag een trofee-jager dan mee op ganzenjacht. Op de internetsite van het reisbureau staan foto's van Amerikanen in een Hollands veld met tientallen doodgeschoten vogels aan hun voeten.

Van Dam wil einde aan 'ganzenschietreisjes'
Van Dam wil einde aan 'ganzenschietreisjes' (Foto: ANP)

Sneller vrijwilligerswerk voor vluchteling

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil dat vluchtelingen sneller aan de slag kunnen als vrijwilliger. Nu duurt het ongeveer vijf weken voordat uitkeringsinstantie UWV hiervoor al dan niet toestemming geeft. Asscher wil dat het binnen een of twee weken wordt geregeld.

De minister vindt het belangrijk dat vluchtelingen vrijwilligerswerk doen, bijvoorbeeld in de natuur werken of spelletjes doen met ouderen. Dit zorgt voor extra handjes bij organisaties en instellingen terwijl vluchtelingen kennismaken met de Nederlandse taal en samenleving. Asscher denkt dat dit later van pas kan komen als ze in Nederland mogen blijven en op zoek gaan naar een baan. Ook voorkomt het dat mensen zich zitten te vervelen in de asielzoekerscentra waar ze verblijven.

Het UWV bekijkt of vluchtelingen niet worden inzet voor werk dat door betaalde krachten moet worden gedaan. Dat moet zorgvuldig gebeuren, maar hoeft niet onnodig lang te duren, meent Asscher. De bewindsman bezocht maandag in Utrecht een zorgcentrum en een volkstuin waar vluchtelingen uit Syrië en Eritrea helpen.

Sneller vrijwilligerswerk voor vluchteling
Sneller vrijwilligerswerk voor vluchteling (Foto: ANP)

'Porsche komt naar Forza 6'

Amazon lekt regelmatig informatie over nieuwe games en uitbreidingen. Ook Forza 6 moet hier waarschijnlijk aan geloven. Volgens een item op Amazon komt er namelijk DLC uit in het teken van Porsche, met nieuwe events, een nieuwe circuit en uiteraard wagens van Porsche.

Het item is ondertussen verwijderd, maar zoals dat gaat met het internet is de informatie bewaard gebleven. Hieronder een samenvatting:

- 48 nieuwe events, waarin auto's van Porsche uit het verleden, heden en toekomst centraal staan.
- Twintig wagens van Porsche, waaronder de '1957 356A Speedster' en de '2015 #19 Porsche Team 919 Hybrid'.
- De introductie van de Virginia International Raceway als speelbare track.
 

Volgens Amazon zou deze uitbreiding 1 maart beschikbaar moeten komen voor een kleine twintig dollar. Of dit geheel waar is, is natuurlijk afwachten tot we meer horen van Microsoft zelf.

Forza 6 Porsche gerucht

Bethesda keert terug naar E3

E3 2015 was de eerste E3 waar we mochten genieten van de aanwezigheid van Bethesda. Onder meer DOOM en Fallout 4 werden hier aangekondigd, waar de community erg blij mee was. Vandaag heeft Bethesda bevestigd dat ze aanwezig zullen zijn tijdens E3 2016.

Tenminste, de persconferentie die ze gaan geven vindt de zondag voor E3 (12 juni) plaats (een gelijke aanpak als EA dus). Vorig jaar zei Bethesda nog niet terug te keren behalve als ze genoeg hebben om te laten zien. Het lijkt er dus op dat we nog mogen genieten van een verrassing of twee.

Welke Bethesda-titel hoop jij terug te zien tijdens E3 2016?

Vrouw eist levenslange voorraad KitKat

Only in.... Engeland deze keer! Een twingtigjarige rechtenstudent uit London dreigt Nestlé aan te klagen om dat haar iets vreselijks is overkomen.

Saima Ahmad was voor het incident een vrolijke Londonse student zonder zorgen. Wat er toen echter gebeurde, zette haar leven op zijn kop. Ze kocht een KitKat en deze bevatte geen voor KitKat kenmerkende wafel, maar bestond enkel uit chocola. Denk je dat ik van de zaak voor mevrouw overdrijf? Dit zegt ze er zelf over: 'Ik voel me als consument misleid. Het verlies dat ik geleden heb, is zowel van financiële als emotionele aard. Mijn vertrouwen in Nestlé ben ik kwijt'. Ze vervolgt: 'ik ben zwaar ontgoocheld. Ik hoop dat er excuses volgen en dat ze in het vervolg meer aandacht zullen besteden aan de kwaliteit van hun product.'

Mevrouw Ahmad neemt het zelfs zo hoog op dat ze dreigt met een rechtszaak. Met een gepaste vergoeding neemt ze genoegen: 'Zoals ik eerder al gesteld heb: met een levenslange voorraad KitKat kan ik leven.'

FOK! wenst mevrouw veel sterkte met het verwerken van deze afgrijselijke klap. Het lijkt ons een goed idee in ieder geval professionele hulp te zoeken.

Magnussen neemt stoeltje Maldonado over

Kevin Magnussen zal volgend jaar teamgenoot worden van Jolyon Palmer bij Renault, waar hij het stoeltje van Pastor Maldonado overneemt. De Deen werd al langer als mogelijke vervanger genoemd van Maldonado, die problemen kreeg met de sponsoring uit Venezuela. Palmer en Magnussen zullen aanstaande woensdag gepresenteerd worden, als Renault hun auto voor 2016 onthult.

Magnussen was vorig jaar nog test- en reserverijder bij McLaren, maar moest die rol afstaan aan de Belg Stoffel Vandoorne. In 2014 reed hij nog races namens het team uit Woking, waar hij direct imponeerde met een tweede plek in Australië. Een jaar later reed hij zijn laatste GP als vervanger van de geblesseerde Fernando Alonso.

Voor Maldonado lijkt hiermee een eind te komen aan een vijf seizoenen-tellende Formule 1-carrière, die vooral te danken is aan de sponsoring van PDVSA. Zijn laatste hoop op een zitje voor volgend jaar is Manor, dat het enige team op de grid is dat nog geen rijders heeft bevestigd.

Magnussen neemt stoeltje Maldonado over (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Magnussen neemt stoeltje Maldonado over (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Gudde hekelt klagende bankzitters bij Feyenoord

Eric Gudde begint het zat te worden dat een aantal spelers van Feyenoord ontevreden is vanwege hun rol als reservespeler. Volgens de algemeen directeur gaat het om vier of vijf spelers. "Zij beginnen te klagen, omdat ze wat langer op de bank moeten zitten. Dat vind ik zo langzamerhand behoorlijk irritant worden", vertelde Gudde in een interview met Metro.

Gudde had het onlangs nog daarover met Ronald Koeman. De manager van Southampton stelde dat reservespelers in Engeland juist keihard hun best doen om hun basisplek terug te krijgen. "Dat hoort bij een topclub, daar moeten ze maar aan wennen", aldus de directeur.

"Er komt bij een club als Feyenoord nu eenmaal druk kijken, het komt nu eenmaal voor dat je ook op de bank moet zitten." De Rotterdammers verloren zondag op eigen terrein van ADO Den Haag. Door die vijfde nederlaag op rij dreigt Feyenoord de derde plek in de Eredivisie kwijt te raken.

Neuer ontkent onrust bij Bayern München

Manuel Neuer spreekt tegen dat er bij Bayern München sprake is van onrust binnen de selectie. De spelers zouden in onmin leven met coach Pep Guardiola. Neuer werd door TZ gevraagd naar de eventuele onvrede tussen de Spaanse trainer en zijn spelers. "Daar is geen sprake van, alles is in orde. Het team is nog steeds een eenheid", aldus de doelman. "Alles wat buiten de club gebeurt, is nogal opgeblazen door de media."

Bayern won afgelopen weekend met 2-0 van Hoffenheim. Bij afwezigheid van Jérôme Boateng, Mehdi Benatia en Javi Martinez speelde Joshua Kimmich in het centrum van de verdediging. "Joshua speelde geweldig. En we hopen dat Holger Badstuber deze vorm vasthoudt en niet weer geblesseerd raakt."

"Over de vleugels speelden we erg sterk, vooral met Arjen Robben erbij", oordeelde Neuer. Door de zege staat Bayern München op de ranglijst nog steeds acht punten boven Borussia Dortmund. De Rekordmeister won dankzij twee treffers van Robert Lewandowski.

Vertrek Viergever bij Ajax lijkt uitgesloten

Nick Viergever lijkt ook na maandag nog onder contract te staan bij Ajax. Dit ondanks zijn minimale aantal minuten in de hoofdmacht van de Amsterdammers.

De linkspoot kwam dit seizoen niet verder dan vier competitiewedstrijden voor Ajax. Daarvan begon hij er twee in de basis en mocht hij twee keer invallen. Hij zat zestien keer op de bank. De verdediger speelde dit seizoen ook drie wedstrijden voor Jong Oranje.

Zaakwaarnemer Arnold Oosterveer verwacht geen transfer meer op de laatste dag dat de transfermarkt open is. "Dat weet je nooit, maar ga er maar vanuit dat hij blijft", vertelde de belangenbehartiger van Viergever tegen Ajax Showtime.

Het contract van Viergever bij Ajax loopt nog door tot medio 2018. De Amsterdammers namen hem in 2014 over van AZ, waarvoor hij vier jaar actief was. De 26-jarige kwam één keer in actie voor het Nederlands elftal.

Regionieuws bij NOS krijgt eigen gezichten

De NOS begint 15 februari met 'regioblokken' in de journaals van 12.00 en 15.00 uur. De presentatie van dit regionieuws komt in handen van Cindy de Koning en Susanne de Kroon, kondigde de NOS maandag aan. De presentatrices wisselen elkaar wekelijks af.

Cindy werkt twintig jaar bij Omroep Brabant, de laatste vijf jaar als tv-presentatrice van het Brabant Nieuws. Ook Susanne werkte bij voor en achter de schermen bij Omroep Brabant en enige jaren als verslaggever voor RTL Boulevard.

De twee NOS Journaals met regionieuws duren vijftien minuten. In de extra vijf minuten neemt Cindy of Susanne het regionieuws door, vergelijkbaar met de behandeling van het sportnieuws in het NOS Journaal van 13.00 uur.

Regionieuws bij NOS krijgt eigen gezichten
Regionieuws bij NOS krijgt eigen gezichten (Foto: BuzzE)

Kamer: toch snel debat over onderzoek deal

De Tweede Kamer wil nog deze week overleggen over het onderzoek dat een commissie gaat uitvoeren naar recente onthullingen over de zogeheten Teeven-deal. Vorige week spraken de partijen af dat er een debat zou volgen als het onderzoek klaar is, maar nu wil de Kamer ook vooraf met justitieminister Ard van der Steur praten over de opdracht.

Aanleiding is de brief die de minister vrijdagavond naar de Kamer stuurde met daarin een concept-opdracht voor de commissie onder leiding van oud-Ombudsman Marten Oosting. Hij deed al eerder onderzoek naar de Teeven-deal.

Het nieuwe onderzoek richt zich op een zoektocht naar 'het bonnetje' van de deal die Fred Teeven ooit sloot met een drugscrimineel. Ambtenaren van het ministerie waren dat bonnetje op het spoor maar kregen opdracht hun zoektocht te staken. De commissie moet uitzoeken wie dat besloot en waarom.

De Kamer wil zich nog bemoeien met de opdracht, de termijn en de klokkenluidersregeling die voor medewerkers geldt.

Kamer: toch snel debat over onderzoek deal
Kamer: toch snel debat over onderzoek deal (Foto: ANP)

'Verdere teruggang voorzien bij KPN'

KPN heeft zowel de omzet als de brutowinst voor eenmalige posten afgelopen kwartaal op jaarbasis verder zien afnemen. Dat is de gemiddelde verwachting van analisten die het telecombedrijf zelf gepolst heeft, vooruitlopend op de kwartaalcijfers die woensdag gepubliceerd worden.

De omzet uit voortgezette activiteiten ramen de marktvorsers in doorsnee op 1,79 miljard euro, tegen 2,07 miljard euro een jaar eerder. Destijds werden de resultaten van de te verkopen Belgische dochter Base nog meegerekend. Dat onderdeel was in het vierde kwartaal naar schatting goed voor 173 miljoen euro aan opbrengsten.

De brutowinst (ebitda) exclusief eenmalige posten uit voortgezette activiteiten schatten de analisten gemiddeld op 590 miljoen euro. Een jaar eerder kwam dat resultaat nog uit op 669 miljoen euro. Onder de streep resteert naar verwachting wel een kleine winst, tegen een verlies van 37 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2014.

KPN kampt net als zijn concurrenten al geruime tijd met een afkalvende omzet. Dat komt deels doordat mensen minder bellen en sms'en en deels door felle concurrentie die de prijzen onder druk zet. Vooral in de zakelijke markt stonden de resultaten van KPN afgelopen jaar onder druk.

'Verdere teruggang voorzien bij KPN'
'Verdere teruggang voorzien bij KPN' (Foto: BuzzT)

Duidelijkere informatie bij online-aankoop

Consumenten kunnen makkelijker te weten komen met welke voorwaarden ze akkoord gaan, vooral als ze iets kopen op internet. Nu klikt menigeen maar op ja zonder de pagina's lange uitleg echt goed te hebben gelezen. Een hulpmiddeltje zorgt er vanaf nu voor dat de ingewikkelde voorwaarden kort en begrijpelijk zichtbaar worden.

De nieuwe toepassing scheelt niet alleen consumenten maar ook kleine bedrijven veel tijd en gedoe. Bedrijven kunnen de privacyvoorwaarden daardoor voortaan met een paar simpele handelingen vastleggen, schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag aan de Tweede Kamer.

Kamp: "Privacyvoorwaarden kunnen lang en complex zijn. Steeds meer, vaak kleinere bedrijven, ontwikkelen diensten en producten waarbij rekening moet worden gehouden met privacy van consumenten. Met dit hulpmiddel kunnen bedrijven helder en beknopter aangeven wat ze met gegevens van consumenten willen doen."

Consumenten kunnen dan makkelijker zien hoe er wordt omgegaan met hun gegevens. Ze kunnen zo beter kiezen welke diensten en producten ze willen, aldus de minister.

Duidelijkere informatie bij online-aankoop
Duidelijkere informatie bij online-aankoop (Foto: ANP)

Wildplasser gepakt op terrein van Brad Pitt

Beveiligers hebben afgelopen week een wildplasser in de bosjes betrapt rond de woning van Brad Pitt en Angelina Jolie. De bewakers dachten met een indringer te maken te hebben en waarschuwden de politie, meldt TMZ.

Nadat agenten arriveerden bij de woning van het sterrenkoppel in Hollywood ontdekten ze dat de man geen kwade bedoelingen had. Het bleek te gaan om een dakloze man met hoge nood, bleek uit de beveiligingsbeelden. Hij had niets op zijn kerfstok en had bovendien niet eerder Brad Pitt of Angelina Jolie lastiggevallen.

Brad en Angelina waren tijdens het incident niet thuis.

Wildplasser gepakt op terrein van Brad Pitt
Wildplasser gepakt op terrein van Brad Pitt (Foto: BuzzE)

Eerste voorverkiezingen VS in Iowa

De Verenigde Staten maken zich op voor de eerste voorverkiezingen. In de staat Iowa kiezen aanhangers van Democraten en Republikeinen maandag hun kandidaat voor het Witte Huis.

Bij de Republikeinen is vastgoedmagnaat en miljardair Donald Trump favoriet. Volgens de laatste peiling van de krant Des Moines Register en Bloomberg Politics gaat 28 procent op hem stemmen. Zijn rivaal, de Texaanse senator Ted Cruz, zou het moeten doen met 23 procent. Trump riep iedereen op te stemmen, ook als ze in een 'huwelijkscrisis' zitten, maar temperde ondertussen de verwachtingen. "Ik hoef 'Iowa' niet te winnen. Maar het zou wel erg fijn zijn." Cruz liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Bij de Democraten gaat de strijd tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Clinton heeft in de peiling een nipte voorsprong: 45 procent tegenover 42 procent voor Sanders.

De presidentsverkiezingen van de VS staan gepland voor 8 november. Dan wordt een opvolger gekozen voor Barack Obama.

Eerste voorverkiezingen VS in Iowa
Eerste voorverkiezingen VS in Iowa (Foto: ANP)

Ryanair verdubbelt winst ondanks prijsdruk

Ryanair heeft de winst in de laatste drie maanden van 2015 ruimschoots verdubbeld, ondanks druk op de ticketprijzen na de aanslagen in Parijs op 13 november. De luchtvaartmaatschappij werd daarbij geholpen door een sterke passagiersgroei en lagere brandstofprijzen.

De grootste prijsvechter van Europa vervoerde in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 25 miljoen passagiers, een vijfde meer dan een jaar eerder. De omzet nam met een zesde toe tot 1,33 miljard euro. Onder de streep bleef 103 miljoen euro over, tegen 49 miljoen euro in de laatste maanden van 2014.

Net als concurrenten had Ryanair na de aanslagen in Parijs last van een afgenomen reislust. Om de vliegtuigen toch gevuld te krijgen sneed het bedrijf flink in de tarieven. Daardoor is de gemiddelde ticketprijs gedaald, terwijl vooraf op een stabiel prijsniveau was gerekend.

Ryanair verdubbelt winst ondanks prijsdruk
Ryanair verdubbelt winst ondanks prijsdruk (Foto: ANP)

Honderden banen weg bij verzekeraar Vivat

Verzekeraar Vivat, het vroegere Reaal, schrapt de komende drie jaar tussen de 900 en 1200 arbeidsplaatsen, op een totaal van 3500. Dat maakte het bedrijf, dat vorig jaar werd overgenomen door de Chinese branchegenoot Anbang, maandag bekend.

Vivat wil de organisatie minder complex maken en sterker inzetten op digitalisering. De banen verdwijnen verspreid over de hele onderneming. De ingreep is bedoeld om de verzekeraar wendbaarder te maken met het oog op de toekomst.

Probleem bij Vivat is dat de kosten circa 30 procent hoger liggen dan bij de concurrentie. Op meerdere afdelingen wordt nu hetzelfde werk gedaan voor verschillende merken. Bij Vivat horen onder meer pensioenverzekeraar Zwitserleven, schade- en levensverzekeraar Reaal en pechhulpservice Route Mobiel.

Kapitaalinjectie
De nieuwe Chinese eigenaar heeft na de overname de verzwakte balans versterkt met een kapitaalinjectie van 1,35 miljard euro. Het was hard nodig de buffers waarmee de verzekeraar financiële tegenvallers kan opvangen, te verhogen. Daardoor is de onderneming 'in rustiger vaarwater' beland en kan zij toekomstplannen gaan maken.

Klanten regelen hun verzekeringszaken tegenwoordig steeds meer online. Anbang loopt volgens een woordvoerster voor op dat gebied. Bij Anbang is het bijvoorbeeld al mogelijk om schades te melden via berichtendienst WhatsApp.

Anbang nam Vivat vorig jaar voor 1 euro over van de Nederlandse overheid. Die had het verzekeringsbedrijf in handen toen zij zich begin 2013 genoodzaakt zag SNS Reaal te nationaliseren. De bank en verzekeraar was door aanhoudende verliezen bij zijn vastgoeddivisie in grote financiële moeilijkheden geraakt.

Honderden banen weg bij verzekeraar Vivat
Honderden banen weg bij verzekeraar Vivat (Foto: ANP)

Restauratie Maerten en Oopjen in Rijksmuseum

De twee Rembrandt-schilderijen die Nederland en Frankrijk samen hebben aangekocht, worden gerestaureerd in het Rijksmuseum in Amsterdam. Daarover hebben beide landen overeenstemming bereikt. Bronnen in politiek Den Haag bevestigen maandagochtend berichtgeving daarover in NRC.

Het gaat om de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634.

Frankrijk en Nederland tekenen maandag in Parijs de definitieve overeenkomst over de gezamenlijke aankoop. Bij de onderhandelingen was de restauratie een belangrijk punt. Eerder al zei Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering bang te zijn dat het Louvre in Parijs de restauratie niet goed zou uitvoeren. In Frankrijk heersen andere zienswijzen over restauratie van oude schilderijen dan in Nederland. Cultuurminister Jet Bussemaker zei toen al dat er "intensief overleg" was met de Fransen over het restaureren.

80 miljoen euro
Het Rijksmuseum was maandagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Frankrijk en Nederland betaalden allebei 80 miljoen euro voor de beroemde huwelijksportretten. Ze worden afwisselend in het Rijksmuseum in Amsterdam en in het Louvre tentoongesteld, waarbij de afspraak is dat ze bij elkaar moeten blijven. De twee doeken waren in het bezit van de Franse familie De Rothschild. Het is nog niet bekend wanneer de werken naar Nederland komen.

Restauratie Maerten en Oopjen in Rijksmuseum
Restauratie Maerten en Oopjen in Rijksmuseum (Foto: ANP)

OM wil professionele autodieven in de cel

Een professionele groep autodieven, die de gestolen auto's onder meer gebruikten voor liquidaties, hebben maandag in de rechtbank Amsterdam celstraffen tot zes jaar tegen zich horen eisen. Volgens Openbaar Ministerie (OM) heeft het elftal in totaal 27 personenauto's gestolen.

De groep kwam bij de politie in beeld na een poging tot liquidatie in 2014. Eén van de wagens leidde tijdens het onderzoek nog naar een grote wapenvondst in Nieuwegein.

De dieven hebben volgens de officier van justitie een 'planmatige en geraffineerde' manier van werken. "De ernst van autodiefstallen wordt in deze zaak alleen maar versterkt, doordat een aantal auto's voor ernstige misdrijven zijn gebruikt."

Tegen de hoofdverdachte is een gevangenisstraf van zes jaar geëist. Andere leden van de groep hebben celstraffen van 6 maanden tot 3 jaar tegen zich horen eisen. Een deel van de straf is voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

OM wil professionele autodieven in de cel
OM wil professionele autodieven in de cel (Foto: ANP)

Douwe Bob en Kenny B maken kans op Edison Pop

Douwe Bob maakt met zijn album Pass It On kans op een Edison Pop 2016. Douwe Bob is in de categorie pop genomineerd, samen met Kenny B en Kovacs met het album Shades of Black.

De hele dag maakt de jury onder voorzitterschap van Leon Verdonschot via verschillende media de genomineerden voor de diverse categorieën bekend. In de categorie Dance is Armin van Buuren een van de kanshebbers, met zijn album Embrace. Armin neemt het op tegen Fatima Yamaha met Imaginary Lines en Yellow Claw met Blood For Mercy.

In de categorie hiphop zijn de nominaties verdeeld over Fresku voor het album Nooit meer terug, New Wave voor het hiphopalbum New Wave en Sef voor het album In kleur. Lil' Kleine, een van de artiesten van New Wave, maakt ook kans op een Edison in de categorieën Nieuwkomer en Videoclip voor zijn hit Drank en drugs met Ronnie Flex.

In de categorie Nieuwkomer behoren ook Causus en HAEVN tot de genomineerden. Anouk en De Staat zijn de andere kanshebbers in de categorie Videoclip. Django Wagner, Henk Bernard en Tino Martin strijden om een Edison in de categorie Volksmuziek.

De beeldjes worden maandag 21 maart uitgereikt in The Harbour Club in Amsterdam. De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt sinds 1960 uitgereikt in de genres klassiek, jazz en pop.

Douwe Bob en Kenny B maken kans op Edison Pop
Douwe Bob en Kenny B maken kans op Edison Pop (Foto: BuzzE)

Pellegrini einde seizoen weg bij City, Guardiola opvolger

De wegen van coach Manuel Pellegrini en Manchester City scheiden zich na afloop van dit seizoen, zo meldt de club. De opvolger van de Chileen is ook al bekend. Pep Guardiola, nu nog coach bij Bayern München, neemt het roer over en tekent een contract voor drie jaar bij The Citizens.

Pellegrini: "Ik eindig hier op 30 juni. Er is al veel gespeculeerd, niets achter mijn rug om, maar ik denk niet dat het goed is om speculatie te hebben dus dat is waarom ik het de pers en de spelers vertelde."

Een verklaring van City vermeldt dat Pellegrini (62) "volledig achter" de beslissing stond. Pellegrini werd in 2013 benoemd en leidde de club uit Manchester naar de Premier League en League Cup winst het daaropvolgende seizoen.

WK wielrennen 2018 in Innsbruck

Het WK wegwielrennen van 2018 zal plaatsvinden in Innsbruck. Wereldwielerbond UCI heeft maandag bekendgemaakt dat de Oostenrijkse stad het evenement mag gaan organiseren. "Ik heb geen enkele twijfel dat Innsbruck voor een schitterende en uitdagende route gaat zorgen", aldus UCI-president Brian Cookson.

"Daarnaast verwacht ik een fantastische en vooral unieke achtergrond, wat het spectakel en de kijkwaarde alleen maar ten goede zal komen", waarmee Cookson ongetwijfeld doelt op de prachtige bergachtige omgeving van de in het Inntal gelegen stad. Het wordt de derde keer dat Oostenrijk het WK organiseert. In 1987 werd om de regenboogtrui gestreden in Villach, in 2006 was dat het geval in Salzburg.

De Hoofdstad van de Alpen staat verder vooral bekend om wintersport: de Olympische Winterspelen streken er twee keer neer, de Vierschansentournee doet de stad jaarlijks aan en het nabijgelegen Seefeld vormt het decor van de belangrijkste competitie in de noordse combinatie. 

20.000 steunbetuigingen voor kinderombudsman

Meer dan 20.000 steunbetuigingen zijn maandag al binnen voor gedwongen vertrekkend kinderombudsman Marc Dullaert. Hij kreeg donderdag te horen dat de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen hem niet voor zal dragen voor een herbenoeming.

"Hartelijk dank voor alle steun. Ik ben er beduusd van", laat Dullaert via Twitter weten. Zijn ambtstermijn loopt per 1 april af. Woensdag wordt in de Tweede Kamer over de kwestie gesproken, voor die tijd komt Dullaert niet met een inhoudelijke reactie.

Direct nadat bekend werd dat er geen plek meer was voor Dullaert omdat Van Zutphen zijn eigen team wil samenstellen, stroomden steunbetuigingen binnen voor de kinderombudsman. "Wij vinden dat Marc Dullaert de rechten van onze kinderen goed bewaakt en moet blijven als kinderombudsman", luidt de tekst van de petitie.

Veranderingen in de organisatie
Van Zutphen is sinds april vorig jaar de Nationale ombudsman. Sinds zijn komst heeft hij bekeken wat organisatorisch nodig is om zijn ambities voor het ambt te realiseren. Dat vraagt volgens hem veranderingen in de organisatie.

De steunactie is donderdag gestart op de site Petities24.com. Marc Dullaert is ook voorzitter van de Europese kinderombudsmannen.

20.000 steunbetuigingen voor kinderombudsman
20.000 steunbetuigingen voor kinderombudsman (Foto: ANP)

MKB maakt zwarte lijst met slechte betalers

MKB-Nederland maakt een zwarte lijst met grote bedrijven die buitengewoon lang wachten met betalingen aan kleinere toeleveranciers. Dat bevestigt directeur Leendert-Jan Visser van de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf na berichtgeving maandag in De Telegraaf.

De wettelijke betalingstermijn is zestig dagen en gemiddeld genomen houden de meeste bedrijven zich daar aan, maar sommige bedrijven wachten anderhalf tot twee keer zo lang, zegt Visser. 'Daardoor kunnen zelfs gezonde kleinere toeleveranciers in de problemen komen.'

Grote bedrijven wachten langer met betalen om werkkapitaal beschikbaar te houden dat ze dan niet hoeven te lenen. 'Dat betekent dat kleinere bedrijven kosten maken voor inkoop, vervolgens lang moeten wachten op hun geld, opnieuw moeten inkopen voor een andere klus en betalingsproblemen kunnen krijgen.'

MKB-Nederland stuurt notoire wanbetalers eerst een brief. 'We verwachten dat ze dit voor de zomer oplossen. En anders beginnen we met de lijst.'

MKB maakt zwarte lijst met slechte betalers
MKB maakt zwarte lijst met slechte betalers (Foto: ANP)

Zweedse bondscoach vertrekt na EK 2016

Erik Hamrén zwaait na het EK 2016 af als bondscoach van Zweden, ongeacht hoe goed de Blågult presteren. De Zweedse voetbalbond heeft voor maandagmiddag een persconferentie op de planning staan, maar het thema is nu al bekend. Hamrén gaat een punt zetten achter zijn periode als keuzeheer van het Zweedse nationale team. Voorzitter Lars-Christer Olsson van de voetbalbond heeft dat in aanloop naar de persbijeenkomst bevestigd.

"Hamrén heeft zelf laten weten dat hij stopt", liet Olsson tegenover het Zweedse persbureau SVT weten. De 58-jarige Hamrén nam het roer in 2009 over van Lars Lagerbäck, die er niet in slaagde zich met Zweden te kwalificeren voor het WK 2010 in Zuid Afrika. Onder Hamrén plaatste Zweden zich wél voor het EK 2012, maar het WK 2014 werd misgelopen. 

Hamrén kreeg vorig jaar redelijk wat kritiek, omdat Zweden het in de kwalificatie voor het aankomende EK slechter deed dan vooraf verwacht. De blauwgelen eindigden als derde in de poule, maar door het vergrootte aantal deelnemers bood zelfs een derde plek nog alle kansen op plaatsing voor het EK. De Zweden wisten uiteindelijk in de play-offs ten koste van Denemarken een EK-ticket te veroveren. Op het EK 2016 zit Zweden in een poule met Italië, België en Ierland.

Reactvideo's op YouTube voortaan verboden?

The Fine Bros, makers van de YouTubers/Elders/Teens/Elders react video's, hebben zich de woede van vele internetters en YouTubers op de hals gehaald. De broers Fine hebben namelijk de naam 'react' vastgelegd en stellen voortaan het 'format' van video's waarin mensen reageren op andere video's en dergelijk te zullen verdedigen.

Een update op dit bericht vind je hier

Daarnaast stellen ze dat YouTubers wereldwijd vanaf nu hun react-videos dienen te licenseren bij the Fine Bros, zullen moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en een deel van de inkomsten zullen moeten afstaan.

Dit maken de broers zelf bekend in een YouTubevideo waarin ze het brengen alsof de de YouTubegemeenschap een enorme dienst bewijzen.

Na de video ontstond een golf van protest en in de afgelopen 48 uur zijn al meer dan 300.000 subscribers van het kanaal verdwenen, en andere kanalen maken inmiddels parodieën van de actie van de Fine brothers, of leveren hier hun ongezouten (of nuancerende) commentaar op. Hier een livestream met realtime subscriberstats van beide finebros kanalen.

Het gaat overigens niet alleen om 'react' video's, maar ook kids vs food, gaming, people vs technology en nog een aantal 'formats'. Tijdens het schrijven van dit artikel daalde het aantal subscribers van 13.927.441 naar 13.925.034. Dat zijn ruim 2400 subscribers in een kleine 20 minuten.

Wat denk jij? Is het een systeem dat contentmakers kan helpen, of zullen de Fine Bros dit inzetten om hun concurrenten van YouTube te verdrijven?

Update:
The Fine Bros hebben inmiddels een updatevideo geplaatst waarin ze uitleggen dat iedereen vooral heel dom is. Het resultaat is dat mensen nog bozer zijn dan ze al waren.

Bekijk de vrije val van subscribers van hun beide kanalen hier en hier.

Toernooi Sofia binnen twee uur weer klaar voor Haase

Het enkelspel van het ATP-toernooi in Sofia is voor tennisser Robin Haase na nog geen twee uur weer voorbij. De Hagenees ging in de eerste ronde onderuit tegen de Tsjech Lukas Rosol. Hij hield daarmee nog minder lang stand dan onlangs op de Australian Open. Haase ging daar in de eerste ronde verrassend onderuit tegen de Bosniër Mirza Basic in een wedstrijd die een minuut of twintig langer duurde dan die van maandag in de Bulgaarse hoofdstad.

Haase brak Rosol halverwege de eerste set, waarna hij op zijn zesde setpoint eindelijk toe kon slaan en de set naar zich toe kon trekken. In het tweede bedrijf leverde de Nederlander direct zijn eerste twee opslagbeurten in en dat kon hij niet meer goedmaken. Vroeg in de derde en laatste set kreeg hij een breakkans om op 3-1 te komen, maar die benutte hij niet. Op 4-4 gunde hij Rosol diens enige breakkans van de set en de Tsjech wist er wel raad mee. De mondiale nummer 46 kon de wedstrijd vervolgens eenvoudig met een ace uitserveren: 6-3, 3-6, 4-6.

Haase staat nog wel in het dubbelspel met Thiemo de Bakker, die dinsdag in de eerste ronde in actie komt. 

Nieuwe show SBS6: eerst looks, dan talent

SBS6 komt met een nieuwe talentenjacht die moet leiden tot een succesvolle jongens- en meidenband. De zender is duidelijk over de aanpak. De audities verlopen namelijk 'omgekeerd', zegt een woordvoerder: Eerst wordt geselecteerd op looks en moves, pas daarna wordt het zangtalent van de kandidaten beoordeeld.

Het nieuwe programma The Next Boy/Girl Band komt in het najaar op de buis. Twee artiesten hebben zich aan het programma verbonden, zo maakte SBS6 maandag bekend. Nick Schilder (die van Simon) en producer, componist en tekstschrijver John Ewbank. De taak van Schilder is het samenstellen van een boyband, terwijl Ewbank een meidengroep vormt.

Het programma brengt twee groepen voort, die de strijd aangaan met elkaar. Onder leiding van een team professionals worden de jongens en meiden klaargestoomd en groot gemaakt. Eén band wordt ondergebracht bij platenlabel Sony Music, de andere bij 8Ball Music. De vraag is welke band het grootste succes boekt, de boyband of de girlband.

Nick Schilder voor SBS6 op zoek naar boyband
Nick Schilder voor SBS6 op zoek naar boyband (Foto: BuzzE)

Contract De Jong ontbonden, weg naar LA Galaxy vrij

Het contract van Nigel de Jong bij AC Milan is ontbonden. Niets houdt de Nederlandse middenvelder nu nog tegen om zijn loopbaan te vervolgen bij het Amerikaanse LA Galaxy.

De Milanezen melden het contractnieuws zelf. In een verklaring staat dat de verbintenis van de 31-jarige De Jong met wederzijdse instemming is verscheurd. "Milan wil de Nederlander bedanken voor zijn vastberadenheid, betrokkenheid en professionaliteit", wordt er gemeld.

Zondagavond bevestigde algemeen directeur Adriano Galliani al op Italiaanse televisie dat er met een club werd gesproken over een transfer van de Oranje-international. De naam LA Galaxy werd niet genoemd, maar alles wijst erop dat de Verenigde Staten de volgende bestemming van De Jong wordt.

De Jong streek medio 2012 neer bij Milan, dat de middenvelder destijds overnam van Manchester City. Namens de Rossoneri kwam de bikkelharde controleur tot 79 competitieduels, waarin hij zes keer wist te scoren. De Jong werd naast LA Galaxy ook nog in verband gebracht met Leicester City.

Nieuw Sloten schorst voetbalteam na incident

Voetbalclub Nieuw Sloten uit Amsterdam heeft het complete zaterdag 1-elftal geschorst na een incident tijdens een wedstrijd waarbij de scheidsrechter is belaagd. Voorzitter Frans Mobron bevestigt berichtgeving daarover van de lokale omroep AT5. 'We willen jongens hebben die zichzelf en het team kunnen corrigeren. Als ze dat niet kunnen, dan hebben we ze bij deze club niet nodig', zegt Mobron.

Mobron heeft zondagavond met het team gesproken en ze verteld dat ze uit de competitie zijn gehaald. 'De jongens zagen dit wel aankomen al. We hebben bij ons duidelijke afspraken over gedrag op het veld en bij de club en die zijn niet nageleefd.'

De scheidsrechter die het team zaterdag in de uitwedstrijd tegen DCG floot, meldde dit weekend op de site Het Amsterdamsche Voetbal dat een door hem gegeven rode kaart uit zijn hand werd geslagen, waarbij ook zijn hoofd is geraakt. 'Veel spelers vlogen vervolgens op me af en werd ook nog naar mijn nek gegrepen.'

Mobron bevestigt dat van die rode kaart, maar zegt dat er verder niets is gebeurd. Er waren wel veel spelers op het incident afgelopen, wat volgens hem als bedreigend kan worden ervaren. De voorzitter zei dit weekend al te begrijpen dat zijn club na het dodelijk incident met grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012 onder een vergrootglas ligt. 'Elk incident is er één te veel en valt niet te tolereren.'

Nieuw Sloten schorst voetbalteam na incident
Nieuw Sloten schorst voetbalteam na incident (Foto: ANP)

Nieuw schilderij van Jeroen Bosch ontdekt

Onderzoekers hebben een nieuw schilderij ontdekt van de Brabantse kunstenaar Jheronimus (Jeroen) Bosch (circa 1450-1516). Het gaat om het doek 'De verzoeking van de heilige Antonius' dat in het bezit is van het Nelson-Atkins Museum of Art in de Amerikaanse stad Kansas City.

Dat maakte een team van negen internationale deskundigen van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) maandag bekend in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Zij hebben de afgelopen zes jaar wereldwijd het hele oeuvre van Bosch onderzocht en gedocumenteerd.

Het nieuw ontdekte werk stond jarenlang in het depot van het Amerikaanse museum. Het schilderij uit circa 1500-1510 werd decennialang toegeschreven aan een leerling of volger van Bosch. Met infraroodtechnieken hebben de onderzoekers ondertekeningen zichtbaar gemaakt op het paneeltje. "Deze ondertekeningen sluiten perfect aan bij wat op andere panelen uit het kernoeuvre van Bosch is aangetroffen."

Op het paneeltje is de heilige Antonius te zien. Hij wordt omringd door merkwaardige monstertjes, die karakteristiek zijn voor de kunstenaar. "Het onder een trechter verscholen wezentje, het gedrocht met de vossenkop, het figuurtje met de lepelaarsbek, de varkenspoot op het drijvende tafelblad, de uit het water klauterende pad en de drijvende worst: alle zijn ze terug te vinden in andere werken van de hand van Bosch." De nieuwe toeschrijving betekent volgens de onderzoekers "een belangrijke uitbreiding van het kleine oeuvre van Bosch", dat uit zo'n 25 schilderijen bestaat.

Nieuw schilderij van Jeroen Bosch ontdekt
Nieuw schilderij van Jeroen Bosch ontdekt (Foto: ANP)

Electric Light Orchestra op Glastonbury

Het populaire Britse muziekfestival Glastonbury heeft Electric Light Orchestra (ELO) van Jeff Lynne gestrikt voor een optreden op zondagmiddag 26 juni. Dit meldt de festivalorganisatie op Twitter.

Op 13 november verscheen na vijftien jaar een nieuwe plaat van ELO. Op zondag 1 mei geeft Jeff Lynne's ELO een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het concert maakt deel uit van de tournee Alone In The Universe, genoemd naar het nieuwe album.

Electric Light Orchestra stond in september 2014 voor het eerst in meer dan dertig jaar weer op het podium. Meer dan 50.000 mensen woonden het concert in het Londense Hyde Park bij. ELO is opgericht in 1971 en is onder meer bekend dankzij het nummer Mr. Blue Sky, dat al jaren in de top-100 van de Top 2000 bivakkeert.

Glastonbury is al uitverkocht. Begin oktober gingen alle 135.000 kaarten voor het openluchtfestival al in rap tempo over de toonbank. Het beroemde festival is van 22 tot en met 26 juni in de heuvels ten oosten van het Engelse dorp Glastonbury, circa 180 kilometer ten westen van Londen. ELO staat geprogrammeerd op 'tea-time'.

Electric Light Orchestra op Glastonbury
Electric Light Orchestra op Glastonbury (Foto: BuzzE)

Chauffeurs weten niet van ophouden

De Oostenrijkse politie heeft in de buurt van Sankt Pölten twee Roemeense vrachtwagenchauffeurs van de weg gehaald die al ruim veertig uur onafgebroken achter het stuur zaten. Bij nadere bestudering van de tachograaf bleek dat de wagen de afgelopen vier weken continu onderweg was met twee uitzonderingen, een keer twintig uur en een keer tien uur pauze.

De chauffeurs hebben tegen de politie gezegd dat ze van hun baas vrijwel voortdurend moesten rijden. Op die manier reed de vrachtwagen gevuld met levensmiddelen zo economisch mogelijk. De Oostenrijkse politie telde in totaal 56 overtredingen, waarvoor boetes van in totaal 6000 euro werden uitgedeeld. Dat bedrag werd voldaan door de baas van het Roemeense bedrijf, die toevallig in Oostenrijk aan het skiën was.

Chauffeurs weten niet van ophouden
Chauffeurs weten niet van ophouden (Foto: BuzzO)

Flodder uitgeroepen tot beste serie

De tv-serie Flodder is door lezers van Veronica Magazine uitgeroepen tot de beste Nederlandse tv-serie van de afgelopen 25 jaar. Gooische Vrouwen eindigde in de verkiezing op de tweede plaats, Baantjer staat op de derde plek.

Vrouwenvleugel, Medisch Centrum West en Vrienden voor het leven staan eveneens hoog in de ranglijst, net als Westenwind, All Stars, Spijkerhoek en SamSam.

Tatjana Simic siert deze week als Kees de cover van Veronica Magazine. Tatjana: "Ik ben er niet alleen heel trots op dat we hebben gewonnen, maar ook dat ik destijds de bofkont was die uit duizenden meisjes werd uitgekozen voor de rol van Kees. Nog heel vaak spreken de meest uiteenlopende mensen mij aan over de serie. Flodder is nog steeds een grappige serie waar je een avondje om kunt lachen, gieren en brullen."

Veronica Magazine-hoofdredacteur Debby Nobel zegt: "Flodder is de meest herhaalde serie op de Nederlandse tv. Dat is natuurlijk niet voor niets. We vinden het héél erg leuk dat Tatjana mee wilde werken aan deze waanzinnige fotoshoot."Ook de castleden van Vrouwenvleugel, Vrienden voor het Leven, Westenwind en SamSam kropen voor de fotograaf van het blad nog eenmaal in hun rol van toen.

Flodder uitgeroepen tot beste serie
Flodder uitgeroepen tot beste serie (Foto: BuzzE)

Hiddink: "Hazard kan legende worden of vertrekken"

De toekomst van Eden Hazard bij Chelsea is onzeker. Manager Guus Hiddink sluit een vertrek van de Belgische aanvaller niet uit. "Het is niet aan mij, maar aan de club", vertelde Hiddink aan het aanwezige journaille na afloop van het gewonnen duel met MK Dons (1-5) in de strijd om de FA Cup. "Mijn advies aan Eden is dat hij een Chelsea-legende kan worden in de komende jaren. Maar hij zou ook kunnen vertrekken in de zomer."

"Hij is van grote waarde voor Chelsea, een belangrijke speler. Maar hij worstelt al een tijdje met blessureleed", aldus Hiddink over de 25-jarige Hazard. De vleugelspeler is op Stamford Bridge bezig aan een teleurstellend seizoen en wordt daarom veelal gelinkt aan een vertrek. Real Madrid is vaak genoemd als mogelijke bestemming.

Hazard streek in de zomer van 2012 neer bij Chelsea en was de laatste twee seizoenen zeker voor telkens veertien competitiedoelpunten en circa tien assists. Op dit moment staat de 59-voudig international (8 goals) op slechts drie assists en nul competitietreffers. Tegen MK Dons maakte Hazard zijn eerste van het seizoen.

De lichaamsbouw van bobsleeërs: oersterk en nul uithoudingsvermogen

Bobsleeën lijkt, relatief gezien, niet al te ingewikkeld. Maar wat heb je nou aan fysieke kwaliteiten nodig om in de top mee te kunnen doen?

Tweevoudig olympisch kampioene Kaillie Humphries uit Canada legt het een en ander in onderstaand filmpje kort maar duidelijk uit. "We moeten sterker zijn dan topsprinters en zijn vergeleken met hen vooral groter, overal. Ook hebben we werkelijk totaal geen uithoudingsvermogen...we zijn extreem sterk en over een meter of veertig extreem snel, maar dan is het klaar."

Ze geeft ook nog een voorbeeld van de ideale remmer om de slee op gang te duwen: "Kevin Kuske uit Duitsland, dat is echt precies zoals je iemand achterin je slee wil hebben, perfect." Uiteraard komt ook het mentale aspect aan bod, want bij het sturen is het vooral een kwestie van mentaal op de toppen van je kunnen zijn.

(Bron: YouTube)

De vier gratis Xbox-games van februari

Voor de maand februari heeft Microsoft weer een viertal gratis games in de aanbieding. Het gaat om twee Xbox 360-titels en twee Xbox One-titels, waarbij alle vier games speelbaar zijn op Xbox One dankzij de backward compatibility.

Xbox One wordt getrakteerd op fantasy/stealth-game Styx: Master of Shadows en RPG/deck-building-game Hand of Fate. Xbox 360-bezitters moeten het deze maand doen met Gears of War 2 en Sacred Citadel, een kleurrijke en zeer vermakelijke (local)co-op side-scrolling beat 'em up voor maximaal 3 spelers. Zowel Styx als Gears of War 2 zijn vanaf 16 februari pas te downloaden, de andere twee games vanaf vandaag tot en met 15 februari.

'Moslimkinderen hebben al extreme ideeën'

Kinderen uit moslimgezinnen hebben al op jonge leeftijd radicale ideeën, schrijft Omroep West. De omroep baseert zich op signalen vanuit het onderwijs en de moslimgemeenschap. Niet alleen telt een stad als Den Haag tientallen moslimkinderen met radicale ideeën, die ideeën ontstaan ook op steeds jongere leeftijd.

'We krijgen signalen dat kinderen van 9, 10 jaar al extreme ideeën er op na houden', zegt voorzitter Abdelhamid Taheri van de Haagse as-Soennahmoskee. Taheri merkt bijvoorbeeld dat jonge kinderen aanslagen toejuichen of sympathie tonen voor terreurorganisaties als Islamitische Staat (IS). 'Kinderen op de basisschool weten vaak nog niet waar ze het over hebben, maar het baart ons wel zorgen.'

Ook de Haagse onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven (D66) herkent de signalen. 'Het is zorgelijk dat je soms al bij hele jonge kinderen ziet dat ze vatbaar zijn voor dergelijke ideeën. Dat vormt een potentieel groot gevaar voor de samenleving, de kinderen kunnen later verder radicaliseren en overgaan tot geweld. We moeten er vroeg bij zijn en het goed in de gaten houden.'

Uit een inventarisatie blijkt dat meerdere scholen in Den Haag last hebben van radicalisering. Taheri denkt dat kinderen de denkbeelden opdoen op straat en via sociale media. 'Ze leren het in ieder geval niet thuis, in de moskee of op school', zegt de voorzitter van de as-Soennah, die te boek staat als een van de meest fundamentalistische moskeeën van het land.

Verbinden
Pedagoog Mirte Loeffen, die trainingen geeft aan scholen over radicalisering, betwijfelt dat. Volgens haar leren veel kinderen uit moslimgezinnen op koranscholen - vaak in de moskee - zaken die niet overeenkomen met de Nederlandse waarden. Ze pleit voor betere banden met moskeeën en islamitische organisaties en voor meer verbinding tussen de gescheiden werelden van de koranschool en de basisschool.

Taheri vindt dat scholen vertegenwoordigers van de moskeeën of andere islamitische organisaties zouden moeten uitnodigen om een 'ideologie tegenover radicale denkbeelden' te zetten. Van Engelshoven is huiverig. 'Op scholen moeten we vooral kiezen voor de professionele aanpak. Bovendien hebben wij andere ideeën over integratie dan de as-Soennahmoskee, ik ben er geen voorstander van om hun ideeën in de scholen te brengen.' De gemeente verstrekt subsidie aan een training voor moslimmoeders om signalen van radicalisering bij hun kinderen te herkennen.

Koran
De Koran.

Ex-FIFA-lid Zwanziger aangeklaagd door 'kankergezwel' Qatar

Qatarese officials hebben bekendgemaakt dat ze Theo Zwanziger, voormalig lid van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA, aan zullen gaan klagen. De Duitser is al tijden bijzonder kritisch over de toewijzing van het WK 2022 aan de Golfstaat, een beslissing die nog altijd onder zware verdenking van corruptie ligt. Vorig jaar noemde Zwanziger Qatar nog een kankergezwel en men heeft besloten dat men dat toch niet echt leuk vindt.

Zwanziger maakte zijn opmerking vorig jaar tijdens een optreden op tv op de Hessischer Rundfunk. Hij vroeg daarbij ook weer eens naar een diepgaand onderzoek naar de toewijzing van het WK aan Qatar. "Ik heb altijd gezegd dat Qatar een kankergezwel in het wereldwijde voetbal is en dat begon met die beslissing", zei hij destijds. De Qatarese voetbalbond noemt het laster en hoopt er zeker van te kunnen zijn dat de Duitser dergelijke woorden nooit meer mag herhalen. De verdediging van Zwanziger stelt dat hij het helemaal niet over het land zelf had, maar vooral over de beslissing om het WK 2022 aan Qatar toe te wijzen. 

Cruijff heeft weinig vertrouwen in 'paniekaankoop' Ajax

Johan Cruijff ziet dat Ajax op de laatste transferdag nog een spits wil aantrekken. De oud-speler heeft er een hard hoofd in dat het een succes wordt. De voormalig international ziet elke transferwindow een apart verschijnsel. "Juist in periodes als deze valt het op hoeveel paniek er in een toch serieuze bedrijfstak ontstaat", schrijft Cruijff in zijn column voor De Telegraaf.

"Niet alleen in Nederland, maar overal. Een trainer vertrekt, een nieuwe trainer komt en die moet meteen nieuwe spelers hebben. En hij krijgt ook nog zijn zin", verbaast hij zich openlijk. "Het zijn bijna altijd paniekaankopen en dat werkt zelden tot nooit."

"Nu wordt er weer geroepen dat Ajax een spits moet halen. Ik ben benieuwd hoe de club daarmee omgaat. Een paar maanden geleden is er een jongen van Arsenal gehuurd (Yaya Sanogo, red.) en vorig jaar werd een talent van FC Groningen (Richairo Zivkovic, red.) gekocht, dat nu aan Willem II is uitgeleend. Dat geeft toch te denken."

Verder ziet Cruijff ook de financiële malaise bij FC Twente met lede ogen aan. Als de club onverhoopt omvalt, dan is dat een verlies voor alle clubs in Nederland, meent de oud-speler van Ajax en Barcelona. "Het is dus in het belang van het totale betaald voetbal dat zo'n grote club in stand wordt gehouden en zo snel mogelijk weer op niveau meedoet."

"Als ik PSV of Ajax zou zijn, dan zou ik juist nu kijken in hoeverre FC Twente de hand kan worden gereikt. Door bijvoorbeeld jonge spelers op huurbasis naar Enschede te laten gaan. Dan help je elkaar niet alleen, maar werk je ook in het belang van de Eredivisie."

Schansspringer Kasai (43) op podium, weer 1-2'tje Prevc-broers

Het World Cup-weekeinde schansspringen in het Japanse Sapporo heeft de nodige opvallende resultaten opgeleverd. Zo pakte de 43-jarige Noriaki Kasai voor eigen publiek een mooie podiumplek, terwijl de broertjes Prevc opnieuw een 1-2 veroverden.

Vierschansentourneewinnaar Peter Prevc schreef de eerste wedstrijd van het weekeinde op zijn naam. De 23-jarige Sloveen domineert dit seizoen als zelden tevoren iemand heeft gedaan en haalde met zijn zege al zijn dertiende individuele podiumplaats op rij en zijn twaalfde in de World Cup. De tweede plek was voor zijn 16-jarige broertje Domen, die dit seizoen plotseling de wereldtop aan het bestormen is. In december in Engelberg werden de twee ook al eerste en tweede, een unicum.

Het Sloveense feest kon overigens helemaal niet stuk, want Robert Kranjec veroverde ook nog eens plek drie, terwijl Anze Lanisek zesde werd. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis dat de Slovenen het hele podium bezetten. De enige andere keer was in 2014, ook in Sapporo en ook toen stond Peter Prevc erbij.

Op zondag kon het thuispubliek juichen, want de nationale legende Kasai wist zich met plek drie naar zijn tweede podiumplaats van het jaar te springen. Hij moest twee Noren voor laten gaan: Anders Fannemel pakte de zege, voor Johann André Forfang. Peter Prevc werd 'slechts' zesde, waarmee hij een historische reeks net niet kon belonen met een record. Hij blijft op twaalf opeenvolgende podiumplaatsen steken in de World Cup, het record blijft daardoor op naam van Janne Ahonen. De Fin eindigde in het seizoen 2004/05 dertien keer op rij op het ereschavot. 

Stemming fusie Ahold en Delhaize op 14 maart

Ahold en zijn Belgische branchegenoot Delhaize roepen allebei op 14 maart hun aandeelhouders bijeen om goedkeuring te vragen voor hun voorgenomen fusie. Dat maakten de twee supermarktbedrijven maandag bekend.

Ahold en Delhaize maakten op 24 juni bekend dat zij als één, in Nederland gevestigd bedrijf verder willen. Daardoor ontstaat een supermarktreus met ruim 6500 winkels en meer dan 375.000 werknemers in Europa en de Verenigde Staten.

De buitengewone aandeelhoudersvergaderingen worden gelijktijdig gehouden, om 14.00 uur. Die van Ahold wordt gehouden in de RAI in Amsterdam, die van Delhaize in de Proximus Lounge in Brussel.

Stemming fusie Ahold en Delhaize op 14 maart
Stemming fusie Ahold en Delhaize op 14 maart (Foto: ANP)

UNHCR: vluchtelingenstroom neemt niet af

Het aantal vluchtelingen dat vanuit Turkije de oversteek maakt naar Griekenland is nog altijd niet afgenomen. In januari kwamen ruim 58 duizend vluchtelingen en migranten in gammele bootjes naar Griekenland, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Ter vergelijking: in juli vorig jaar waren dat er ongeveer 55 duizend.

De Europese Unie maakte in november afspraken met Turkije om de vluchtelingenstroom in te dammen, maar die afspraken lijken tot dusver dus weinig effect te hebben. De tocht die de vluchtelingen maken is levensgevaarlijk. Sinds het begin van het jaar zijn volgens UNHCR 309 vluchtelingen en migranten omgekomen of verdwenen.

UNHCR: vluchtelingenstroom neemt niet af
UNHCR: vluchtelingenstroom neemt niet af (Foto: ANP)

Minirokjes op het strand in Dead Or Alive Xtreme 3

Koei Tecmo heeft een trailer uitgebracht waarin we Marie Rose in Dead or Alive Xtreme 3 bezig zien op het strandresort. Het is eens wat anders dan vechten zoals we haar bezig hebben gezien in Dead or Alive 5.

Marie Rose is een van de meiden die op Zack Island te gast is. Jij bent de eigenaar en moet ze tevreden houden. Als eigenaar kun je naarmate je meer ervaringspunten krijgt meer items unlocken, zoals andere zwempakken die de meiden kunnen dragen tijdens alle mini-games of tijdens de fotosessies die je kunt doen. Als je relatie met ze goed is kleden ze zich voor je ogen om.

Dead or Alive Xtreme 3 komt 24 maart uit in Japan en Azië, inclusief een Engelstalige versie. Een patch om de PlayStation VR te ondersteunen komt later.

Mysterieuze sniper beschermt Libië

Een nog onbekende man of vrouw zet in Libië de jacht in op Islamitische Staat en laat links en rechts kopstukken van het terroristentuig rennen voor hun leven.

De afgelopen twee weken is er in de door IS ingenomen stad Sirte een sluipschutter actief. De schutter zaait dood en verderf binnen IS en de schrik zit er bij de moordenaars goed in. In die twee weken heeft hij dan ook al minstens drie kopstukken binnen de organisatie koud gemaakt, waaronder de leider van de shariarechtbank en een gezaghebbende commandant. 

Voor inwoners van de onderdrukte stad Sirte is de 'Daesh-jager' een echte held en het is dan ook niet verwonderlijk dat het IS, ondanks verwoede pogingen de hele stad uit te kammen, nog geen spoor van de in Sirte nu al mythische sluipschutter hebben kunnen vinden.

Dé oplossing tegen viespeuken

Het schijnt dat als je een aantrekkelijke dame bent, je nogal eens het probleem hebt dat wildvreemde mannen het nodig vinden vieze foto's van zichzelf naar je toe te sturen. Een Australisch model heeft daar dé oplossing voor gevonden.

Emily Sears, een Australisch model, is samen met een vriendin, DJ Laura Luxx, op oorlogspad tegen de dickpics en andere rare mannenfratsen. Dagelijks zeggen ze beiden minstens een of twee foto's van lichaamsdelen die normaal achter de rits thuis horen onder ogen te moeten komen. En de eenogige slang staart altijd terug. Hun oplossing? Ze sturen de foto's door naar de moeder of de vriendin van de dader.

Wat vinden jullie, terecht of gaat het te ver?

VVD wil bevoegde gymleraar op basisschool

Regeringspartij VVD wil dat alleen afgestudeerde sportleraren gymles gaan geven op basisscholen. Het Tweede Kamerlid Rudmer Heerema dient daarvoor maandag een initiatiefnota in. Een woordvoerder van de partij bevestigt berichtgeving hierover in het AD.

De liberalen denken dat het voorstel kan worden uitgevoerd zonder dat het extra kosten voor scholen met zich mee hoeft te brengen. Als een leraar van een basisschool vertrekt, kan hij vervangen worden door een gediplomeerde gymleraar, aldus de VVD.

Grote klassen
Het plan hoeft volgens de partij niet te leiden tot grote klassen. Nu hebben basisscholen nog de vrijheid om wel of niet te kiezen voor een gediplomeerde gymleraar. Heerema hoopt dat zijn voorstel ertoe leidt dat over zes jaar 80 procent van de basisscholen een bevoegde sportleraar heeft.

VVD wil bevoegde gymleraar op basisschool
VVD wil bevoegde gymleraar op basisschool (Foto: ANP)

Chef beste restaurant ter wereld overleden

Benoit Violier, chef-kok van het beste restaurant ter wereld, is overleden. Violier (44), die l'Hotel de Ville vlakbij het Zwitserse Lausanne runde, heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd. Hij werd thuis dood aangetroffen, meldt de BBC.

Het restaurant had drie Michelinsterren en werd door het Franse La Liste in december vorig jaar verkozen tot beste eetgelegenheid ter wereld. De tot Zwitser genaturaliseerde Fransman werkte er vanaf 1996 en nam de horecazaak samen met zijn vrouw in 2012 over. Hij stond bekend om zijn gerechten met wild.

2015 was een moeilijk jaar voor de meesterkok, korte tijd na elkaar verloor hij eerst zijn vader en daarna zijn mentor Phillipe Rochat. Daarbij is het inmiddels welbekend dat het leven als topkok slopend kan zijn. Dit is niet het eerste geval van zelfmoord in de ongelooflijk stressvolle wereld van de sterrenchefs en het zal ook wel niet de laatste zijn.

Chef beste restaurant ter wereld overleden
Chef beste restaurant ter wereld overleden (Foto: ANP)

Duidelijkere informatie bij online-aankoop

Consumenten kunnen makkelijker te weten komen met welke voorwaarden ze akkoord gaan, vooral als ze iets kopen op internet. Nu klikt menigeen maar op ja zonder de pagina's lange uitleg echt goed te hebben gelezen. Een hulpmiddeltje zorgt er vanaf nu voor dat de ingewikkelde voorwaarden kort en begrijpelijk zichtbaar worden.

De nieuwe toepassing scheelt niet alleen consumenten maar ook kleine bedrijven veel tijd en gedoe. Bedrijven kunnen de privacyvoorwaarden daardoor voortaan met een paar simpele handelingen vastleggen, schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag aan de Tweede Kamer.

Kamp: "Privacyvoorwaarden kunnen lang en complex zijn. Steeds meer, vaak kleinere bedrijven, ontwikkelen diensten en producten waarbij rekening moet worden gehouden met privacy van consumenten. Met dit hulpmiddel kunnen bedrijven helder en beknopter aangeven wat ze met gegevens van consumenten willen doen."

Consumenten kunnen dan makkelijker zien hoe er wordt omgegaan met hun gegevens. Ze kunnen zo beter kiezen welke diensten en producten ze willen, aldus de minister.

Duidelijkere informatie bij online-aankoop
Duidelijkere informatie bij online-aankoop (Foto: BuzzT)

We kopen steeds minder bij de huishoudwinkel

Het zijn moeilijke tijden voor winkels met huishoudelijke spullen. Ze hebben tussen januari en november 5,5 procent minder geld verdiend dan in dezelfde maanden een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. Sinds het begin van de economische crisis is de omzet zelfs met bijna 20 procent gedaald. Precieze bedragen heeft het CBS niet, omdat het gaat om steekproeven.

Vanwege de dalende omzet zijn er steeds minder huishoudwinkels. In 2008 waren er 1255 van zulke winkels, maar dat is afgenomen tot 995. De winkels hebben last van webshops, die hard groeien, maar ook van warenhuizen en supermarkten die dezelfde spullen verkopen, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Omzet
De huishoudwinkels vormen een van de slechtst presterende onderdelen van de detailhandel. "Waar je het ook duidelijk minder ziet gaan, is in de consumentenelektronica. Als je een tablet, laptop of tv online koopt, is die soms goedkoper en wordt hij aan de deur bezorgd. Daar hebben winkels in de branche last van", aldus Van Mulligen.

De middenstand als geheel zag de omzet tussen januari en november juist een heel klein beetje stijgen. De opbrengsten lagen 1 procent hoger dan vorig jaar. Als het herstel van de economie doorzet en mensen meer te besteden krijgen, zal die omzet verder stijgen, verwacht Van Mulligen.

We kopen steeds minder bij de huishoudwinkel
We kopen steeds minder bij de huishoudwinkel (Foto: ANP)

Toezichthouder krijgt zelf tik op de vingers

De Europese waakhond voor kredietbeoordelaars ESMA heeft zijn eigen papierwerk niet helemaal op orde. Volgens een rapport van de EU-instantie uit Luxemburg die de toezichthouder in de gaten houdt, ontbreekt het er nog wel eens aan goede documentatie.

De ESMA is in 2011 juist opgericht om kredietbeoordelaars te dwingen controleerbaar te werk te gaan. De ESMA, voluit European Securities and Markets Authority, is een van de instellingen waarmee de Europese Unie wil voorkomen dat nogmaals een grote financiële crisis kan ontstaan.

De opstellers van het rapport vinden het vanwege het ontbreken van belangrijke informatie lastig te begrijpen waarom de ESMA afgelopen jaren bepaalde keuzes heeft gemaakt. Ze snappen niet waarom er over bepaalde risicovolle zaken geen documenten zijn terug te vinden.

Grote ratingfirma's
Grote ratingfirma's als Standard & Poor's, Moody's en Fitch kwamen eerder onder vuur te liggen vanwege hun rol in de aanloop naar de financiële crisis. Met hun positieve oordelen over uiteindelijk zeer risicovol gebleken hypotheekbeleggingen zouden ze een grote rol hebben gespeeld bij de crisis die de financiële sector in 2008 bijna de afgrond in dreef.

De ESMA staat onder leiding van de Nederlander Steven Maijoor. Hij werkte eerder voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Toezichthouder krijgt zelf tik op de vingers
Toezichthouder krijgt zelf tik op de vingers (Foto: ANP)

Acteur Frank Finlay (89) overleden

De Britse acteur Frank Finlay is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat werd dit weekend bekendgemaakt.

"Tot ons grote verdriet moeten wij u mededelen dat Frank zaterdag is overleden, in het gezelschap van zijn familie", staat op de website van Finlay. "Hij was een goede acteur en zijn vrienden en familie zullen hem enorm missen."

Finlay was vanaf de jaren zestig te zien in tientallen producties, waaronder de films Othello (1965) en The Three Musketeers (1973) en de miniserie Casanova (1971). Hij werd één keer genomineerd voor een Oscar, voor zijn rol als Iago in Othello.

Diverse collega's en landgenoten staan op social media stil bij de dood van Finlay. Zo twitterde Sir Roger Moore dat hij een 'geweldige tegenspeler' was in de avonturenfilm The Wild Geese uit 1978.

Acteur Frank Finlay (89) overleden
Acteur Frank Finlay (89) overleden (Foto: BuzzE)

Vernieuwd Den Haag Centraal geopend

Na jaren van ingrijpende verbouwingen wordt maandag het vernieuwde station Den Haag Centraal officieel geopend.

Het station is omgevormd tot een grote terminal waarin alle soorten openbaar vervoer samenkomen. Het geheel is overspannen door een enorm glazen dak, dat de afmetingen heeft van twee voetbalvelden. Het complex heeft een capaciteit van 270.000 reizigers per dag. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) en de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen verrichten de officiële opening.

Den Haag Centraal is een van meerdere stations die worden of al zijn verbouwd tot complexen waar reizigers zonder al te veel moeite kunnen overstappen op verschillende vormen van openbaar vervoer of op eigen vervoer. Het gaat onder meer ook om de centrale stations van Arnhem, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam en om Breda en Delft.

Vernieuwd Den Haag Centraal geopend
Vernieuwd Den Haag Centraal geopend (Foto: ANP)

Jefferson Airplane-zangeres overleden

Signe Anderson, de eerste zangeres van Jefferson Airplane, is op 74-jarige leeftijd overleden. Anderson overleed donderdag, op dezelfde dag dat haar voormalige bandgenoot Paul Kantner op eveneens 74-jarige leeftijd overleed. Een doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, maar bassist Jack Casady meldde dat ze onlangs in een hospice werd opgenomen.

De zangeres is te horen op het debuutalbum van de band, Jefferson Airplane Takes Off. In 1966 verliet ze de band nadat ze haar eerste kind kreeg.

Jefferson Airplane-zangeres overleden
Jefferson Airplane-zangeres overleden (Foto: BuzzE)

'Azc-plannen houden rekening met bestuurder'

Bij de beoordeling of panden van de rijksoverheid geschikt zijn voor de eventuele opvang van asielzoekers wordt er ook gekeken of er bestuurders in de buurt wonen. Dat meldt het AD maandag op basis van een e-mail van een topambtenaar van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

"Ik heb de vraag uitgezet welke bestuurders in de buurt wonen zodat we daar rekening mee kunnen houden", citeert de krant uit de mail die het dagblad door een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur in handen kreeg. Het bewuste schrijven had betrekking op de lege Julianakazerne in de Haagse wijk Benoordenhout.

Een woordvoerder van het RVB zegt in het AD dat de term bestuurder in de mail ongelukkig gekozen. Het zou gaan om een veel bredere groep mensen en organisaties die mogelijk "invloed willen of kunnen uitoefenen op zo'n nieuwe bestemming". Volgens het COA is het gebruikelijk dat er een sociale kaart van de omgeving wordt gemaakt maar daarop staan dan geen specifieke namen.

Op de lijst van de omgeving rond de Julianakazerne staat evenwel onder anderen buurtbewoner premier Mark Rutte vermeld. Ook prijken de namen van bestuurders van de wijkvereniging en van de vereniging voor natuurbescherming en diverse bedrijfsnamen op de lijst.

'Azc-plannen houden rekening met bestuurder'
'Azc-plannen houden rekening met bestuurder' (Foto: ANP)

'Ja-stemmers associatieverdrag winnen terrein'

Het verschil tussen voor- en tegenstanders van het associatieverdrag met Oekraïne wordt kleiner. De voorstanders van een ja-stem tijdens het Oekraïne-referendum lopen in op het 'nee-kamp'. Dat blijkt uit twee peilingen onder gemiddeld 3000 Nederlanders van onderzoeksbureau I&O Research, de Universiteit Twente in samenwerking met de Volkskrant.

Het dagblad schrijft maandag dat de voorsprong van het 'nee-kamp' is geslonken. De peilingen wijzen uit dat 55,5 procent tegen het associatieverdrag is, en 44,5 procent vóór. In december waren de verschillen groter: toen waren de verhoudingen nog 62 procent (nee) om 38 procent (ja).

Het referendum, dat op 6 april wordt gehouden, gaat over een overeenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Daarin worden afspraken gemaakt over nauwere samenwerking op politiek, cultureel en economisch gebied. Het gaat met name over handel, maar bijvoorbeeld ook om het aanpakken van corruptie.

'Ja-stemmers associatieverdrag winnen terrein'
'Ja-stemmers associatieverdrag winnen terrein' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: door weer en wind

Het KNMI heeft voor de verandering weer eens code geel afgegeven, ditmaal voor alle kustprovincies. Er kunnen windstoten van 75 kilometer per uur voorkomen. Afgezien van de windwaarschuwing, is het vandaag bewolkt en kan er lokaal wat motregen vallen. 's Avonds trekt er vanuit het noordwesten wel een regenfront het land in. Het wordt om en nabij de 11 graden vandaag.

Zon op 08.20
Zon onder 17.27

Ook Duitsland moet het soms zonder zon stellen. Bewondering voor qltel die door weer en wind blijft wandelen!

grijze dag in het Reichswald (Foto: qltel)
Grijze dag in het Reichswald (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1953 Tijdens een stormvloed braken de zeedijken door, tijdens de watersnoodramp. Er vielen 1835 doden.
 1965 Koningin Juliana opende de Van Brienenoordbrug.
 1793

Frankrijk startte een oorlog tegen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

 1996 Naar aanleiding van de IRT-affaire publiceerde de Van Traacommisie enkele kritische conclusies.


Zie ik de goudgele lichten van de Brienenoord - Henk Wijngaard

Donald Trump en Hillary Clinton zijn de favorieten voor de Iowa caucus

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn het grootste circus ter wereld. Al maanden krijgen de media er geen genoeg van en berichten ze met plezier over alles; van het haar van Donald Trump tot de e-mails van Hillary Clinton. Maandag komt in Iowa voor het eerst de kiezer aan het woord. Een blik op de stand van zaken.

Sinds 1972 heeft Iowa de eer om als eerste staat in het land de presidentskandidaten te kiezen. Een week later is het de beurt aan New Hampshire. Deze rivaliteit verleidde de gouverneur van New Hampshire ooit tot de uitspraak “The people of Iowa pick corn, the people of New Hampshire pick presidents”. In New Hampshire vindt namelijk elke vier jaar de eerste voorverkiezing plaats. In Iowa gaan kiezers niet naar de stembus, ze gaan naar de caucus.  

RealClearPolitics pollgemiddelde Iowa Democratic Presidential Caucus 31/1:
Hillary Clinton 47,3% - Bernie Sanders 44,0% - Martin O'Malley 4,4%

In 2008 was Iowa de plek waar Barack Obama voor het eerst de wereld liet zien dat hij Hillary Clinton kon verslaan en een serieuze kanshebber was op de Democratische presidentsnominatie. Acht jaar later probeert Bernie Sanders dezelfde boodschap af te geven, maar hij staat voor een hels karwei.

Ingewikkeld proces
De caucuses beginnen bij de Democraten om zeven uur ‘s avonds, maar deelnemers moeten vaak al een uur van tevoren aanwezig zijn in een van de honderden verkiezingsbureaus die in de staat worden ingericht. Zodra de caucus begint krijgt elke kandidaat een hoek toegewezen waar zijn of haar aanhangers zich moeten verzamelen. Wanneer een kandidaat er niet in is geslaagd ten minste 15% van de aanwezige deelnemers voor zich te winnen kan hij in dit verkiezingsbureau geen delegates winnen en verspreiden zijn aanhangers zich over de andere kandidaten. Met name aanhangers van oud-gouverneur Martin O’Malley van Maryland zullen naar verwachting vaak van kandidaat mogen wisselen, en kunnen op deze manier de winst nog aan Sanders of Clinton geven.

Zodra de aanhangers van de afgevallen kandidaten zich hebben verspreid over de resterende kandidaten volgt de definitieve telling. Om het tijdrovende proces nog gecompliceerder te maken worden deze stemmen vervolgens niet gewoon opgeteld en naar het partijkantoor gestuurd. Elk verkiezingsbureau verdeelt een van tevoren vaststaand aantal delegates, een aantal dat gebaseerd is op de opkomst in de meest recente gouverneurs- en presidentsverkiezingen. Het aantal stemmen dat een kandidaat ontvangt speelt hierbij geen grote rol. Dit is een nadeel voor Bernie Sanders, die veel aanhang heeft onder jongeren. Deze wonen vaak gegroepeerd in universiteitssteden waar Sanders sowieso al sterk presteert, en hun stem is daardoor minder waard. De campagne van Sanders moedigt studenten uit Iowa dan ook aan om ‘thuis’ te stemmen, maar het is maar de vraag of mensen daartoe bereid zijn. Clinton heeft het voordeel dat haar achterban veel meer verspreid woont over de staat.

De uitslag zal bij de Democraten worden bepaald door de opkomst. De opkomstcijfers van de Iowa caucuses zijn altijd laag, maar in 2008 slaagde Obama erin een grote groep kiezers aan te spreken die nooit eerder naar een caucus waren gegaan. Bijna 240,000 Democraten gingen acht jaar geleden naar de stembus, een verdubbeling ten opzichte van 2004. De Sanders-campagne zal proberen om in de buurt te komen van deze historische opkomst, maar er zijn genoeg factoren die roet in het eten kunnen gooien. De sneeuwstorm die wordt voorspeld voor komende dinsdag is er één van.

New Hampshire
Volgende week verplaatst het politieke circus zich naar New Hampshire, waar Sanders in de peilingen een grote voorsprong op Clinton heeft opgebouwd. New Hampshire is een buurstaat van Vermont, de thuisstaat van Sanders. Vermont, New Hampshire en Iowa hebben een paar dingen met elkaar gemeen. Het zijn zeer (90%+) blanke staten, en het Democratische electoraat identificeert zichzelf als overwegend links. Uit een recente poll van de Des Moines Register blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst 43% van de Democraten in Iowa zich als socialist identificeert, terwijl maar 38% zich als een kapitalist beschouwt. Sanders’ platform is met name populair onder blanke en linkse Democraten, dus er zijn maar weinig staten waar zijn boodschap gretiger aftrek zal vinden dan hier. Als hij Iowa vervolgens niet wint wordt het een lastig verhaal voor hem.

Na New Hampshire komen namelijk de eerste verkiezingen waar Hispanics (Nevada, 20 februari) en Afro-Amerikanen (South Carolina, 27 februari) iets te zeggen krijgen over de nominatie. Deze minderheidsgroepen zijn overwegend op de hand van Clinton. Hetzelfde geldt voor de staten die op Super Tuesday (1 maart) naar de stembus gaan. Dit zijn overwegend zuidelijke, gematigde staten met een groot aandeel minderheden. Kortom, Sanders zal Iowa en New Hampshire moeten winnen om Clinton hier onder druk te zetten. Eén van de twee is waarschijnlijk niet genoeg, dan heeft Clinton genoeg momentum om de buit op Super Tuesday al binnen te halen.

RealClearPolitics pollgemiddelde Iowa Republican Presidential Caucus 31/01:
Donald Trump 30,4% - Ted Cruz 24,2% - Marco Rubio 15,2% - Ben Carson 8,8% - Jeb Bush 4%

Het Republikeinse proces is eenvoudiger dan zijn Democratische tegenhanger. Bij de Republikeinen komen de kiezers nog steeds veelal bijeen in huiskamers en kerken, maar men hoeft zijn voorkeur niet openbaar te maken. Er worden voor het stemmen wel een paar toespraken gehouden door kiezers om mensen te overtuigen op hun kandidaat te stemmen, maar het stemproces is anoniem en er is geen kiesdrempel. Een ander verschil is dat de stemmen hier wel worden geteld en het niet van tevoren vaststaat hoeveel delegates elk verkiezingsbureau verdeelt.

Vier jaar geleden werd het in Iowa buitengewoon spannend, toen Rick Santorum Mitt Romney hier versloeg met een verschil van 34(!) stemmen. Santorum ontving echter geen delegates op de conventie vanwege het complexe getrapte verkiezingssysteem. In plaats daarvan gingen 22 van de 28 delegates naar Ron Paul, die als derde was geëindigd in de caucuses. Om dit te voorkomen heeft het Republikeinse partijcomité de delegates uit Iowa dit jaar gebonden aan de daadwerkelijke uitslag.

Het fenomeen dat Donald Trump heet heeft in de peilingen eerder deze maand de koppositie heroverd, maar net als bij Sanders geldt ook voor hem dat hij voor een groot deel afhankelijk is van de opkomst. De vastgoedmagnaat trekt niet zozeer jongeren naar de stembus als wel kiezers die gedesillusioneerd zijn en geen vertrouwen meer hebben in het politieke proces. Hij heeft een fanatieke aanhang die zowel in geografisch als demografisch opzicht breed is verspreid, maar de vraag is of hun steun voor Trump sterker is dan hun afkeer van de politiek. Zijn ze bereid op een koude winteravond een uur lang te luisteren naar politieke speeches voordat ze hun stem uitbrengen? Ook voor Trump geldt daarnaast dat slecht weer hem flink wat stemmen kan kosten.

Evangelicals
Trumps grootste concurrent in Iowa is senator Ted Cruz, die vooral veel steun krijgt van de religieuze evangelicals uit het noordwesten van de staat. De Texaan is de afgelopen weken door Trump op verschillende punten hard aangevallen; van zijn geboorteplaats in Canada tot zijn vermeende banden met de financiële sector. Desondanks blijft hij erg populair binnen het religieuze machtsblok dat Rick Santorum in 2012 de overwinning bracht.

Cruz heeft daarnaast met behulp van invloedrijke religieuze opinieleiders een indrukwekkende organisatie opgebouwd in Iowa, en lijkt het best in staat om zijn achterban te mobiliseren. Zijn grootste probleem is dat hij wel erg veel mainstream Republikeinen tegen zich in het harnas heeft gejaagd en te veel leunt op zijn evangelische achterban om de winst binnen te halen. Bij een hoge opkomst is deze coalitie niet groot genoeg om Trump van zich af te houden. De verwachtingen rondom Cruz zijn evenwel hooggespannen. Alles minder dan een overwinning zal hard aankomen bij zijn campagneteam.

Consensuskandidaat
Voor Marco Rubio, net als Cruz een Amerikaan van Cubaanse afkomst, geldt dat niet. Rubio’s campagne probeert de verwachtingen laag te houden zodat het resultaat alleen maar mee kan vallen. De senator uit Florida kijkt daarbij met een schuin oog naar New Hampshire, waar de volgende voorverkiezingen op het programma staan. In deze meer seculiere en gematigde staat hoopt Rubio Cruz achter zich te laten en de voornaamste uitdager van Donald Trump te worden. Hij moet hiervoor ook afrekenen met drie (oud-)gouverneurs die hun pijlen vooral op New Hampshire hebben gericht: Jeb Bush, John Kasich en Chris Christie. Als Rubio dit trio zowel in Iowa als New Hampshire voor kan blijven zou hij de consensuskandidaat van het establishment kunnen worden.

Rubio ligt erg goed binnen de partij en presenteert zich dan ook als de enige kandidaat die de verschillende facties binnen de Republikeinse partij kan verenigen. Ondanks, of misschien wel dankzij, zijn brede aantrekkingskracht kan hij evenwel niet rekenen op de onvoorwaardelijke steun van één groepering. Rubio’s supporters in Iowa zijn minder fanatiek dan die van Trump en Cruz, en kunnen tijdens de caucus wellicht makkelijker overtuigd worden op iemand anders te stemmen.

Winner-take-all
Als Trump in Iowa wint kan hem de winst in New Hampshire bijna niet meer ontgaan, hij heeft hier in de peilingen een grote voorsprong. Hetzelfde geldt voor South Carolina, wiens verkiezing voor de Republikeinen als derde op de kalender staat. Ook veel zuidelijke staten die op Super Tuesday (1 maart) stemmen zijn hem op papier goed gezind. Toch heeft Trump één groot nadeel. Elke staat die vóór 15 maart zijn voorverkiezing houdt is door het Republikeinse partijcomité verplicht haar delegates proportioneel te verdelen. Vanaf 15 maart mogen staten hun voorverkiezingen ook houden onder het winner-take-all systeem, waarbij de winnaar alle delegates voor zich opeist. Op 15 maart staan vervolgens meteen winner-take-all verkiezingen op het programma in grote, meer gematigde staten als Ohio en Florida. Als tegen die tijd de meeste kandidaten zijn uitgevallen zou onder dit systeem een consensuskandidaat van het establishment de niet-Trump kiezers kunnen consolideren en de voorsprong die Trump heeft opgebouwd ongedaan kunnen maken.

Voorlopig lijkt er voor Trump echter geen vuiltje aan de lucht. Een winst in Iowa zou zijn campagne nog extra momentum geven, maar een noodzakelijkheid is het niet. De kille realiteit is dat Donald Trump de te kloppen man is in de strijd om de Republikeinse nominatie, ongeacht de uitslag in Iowa. 

'Meer abortussen Brazilië door zikavirus'

Uitbreiding van het zikavirus zorgt er in Brazilië voor dat het aantal abortussen stijgt. Uit angst voor schedelafwijkingen van baby's, waarmee de ziekte in verband wordt gebracht, beëindigen besmette vrouwen hun zwangerschap. Dat schrijft de krant Folha de São Paulo.

De krant baseert zich op verhalen van meerdere artsen. Die melden dat de vrouwen in de regel een hoog opleidingsniveau hebben genoten, genoeg geld hebben en graag een kind willen, maar wanhopig worden door het toekomstperspectief van hun ongeboren kind.

Het gevaar is namelijk dat baby's van besmette vrouwen hersenaandoeningen oplopen door het via muggen overgebrachte virus. Zo komen schedelafwijkingen voor in samenhang met neurologische aandoeningen die leiden tot ontwikkelingsproblemen. Die aandoening heet microcefalie.

'Meer abortussen Brazilië door zikavirus'
'Meer abortussen Brazilië door zikavirus' (Foto: ANP)

Stel je vragen aan de coach van de olympische rugbyfavorieten

Komende zomer zal rugby sevens in Rio de Janeiro haar debuut maken op de Olympische Spelen. Voor een land dat nog nooit een olympische medaille won zal het een uitgelezen kans worden om geschiedenis te schrijven. Het pacifische Fiji is in het sevens namelijk één van de beste, zo niet hét beste team ter wereld. Hun coach is de Engelsman Ben Ryan en hij heeft FOK!sport toegezegd de vragen van onze lezers te gaan beantwoorden!

Ryan was jarenlang coach van de Engelse sevensploeg, maar maakte in september 2013 de overstap naar Fiji. In pas zijn tweede toernooi in de World Series - het jaarlijkse topseizoen in het rugby sevens - coachte hij zijn ploeg al naar de winst, maar een jaar later ging het nog beter: in het seizoen 2014/2015 won Fiji vier toernooien in de World Series, uiteindelijk goed voor de tweede eindzege ooit en de eerste in bijna tien jaar.

In het huidige seizoen gaat de ploeg van Ryan na twee van de tien toernooien alweer aan de leiding, weliswaar gedeeld met Zuid-Afrika. In de Verenigde Arabische Emiraten werd het toernooi gewonnen, in Zuid-Afrika werd Fiji vijfde. In augustus zullen Ryan en zijn ploeg samen met Nieuw-Zeeland favoriet zijn voor olympisch goud, een mogelijk historisch moment in de internationale sportgeschiedenis. 

Voor het zover is staan er echter nog andere belangrijke zaken op het programma, zoals natuurlijk het beantwoorden van de vragen van FOK!sportlezers. Kortom: brandt los in de reacties onder dit bericht of in het topic op het FOK!forum

Ryan (met beker en zittend op een paar schouders) viert de eindzege in de World Series 2014/2015 met zijn ploeg (Foto: Getty)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.