'Matchfixing op tennistoernooi Scheveningen'

Tijdens het challengertoernooi in Scheveningen zouden twee tennissers zich bezig hebben gehouden met matchfixing. Het gaat om Andrey Golubev en Aleksandr Nedovyesov, de nummers 156 en 95 van de wereld. Beide spelers komen uit Kazachstan, waarvoor ze - samen met Mikhail Kukushkin - afgelopen weekeinde nog een 2-0 voorsprong weggaven in de kwartfinale van de Davis Cup tegen Australië.

In de eerste ronde in Scheveningen stonden Nedovyesov en zijn regelmatige dubbelspelpartner Golubev tegenover elkaar. De twee kregen bij de wedkantoren ongeveer gelijke noteringen van ongeveer 1,9 keer de inzet, wat duidt op een wedstrijd waarin beide spelers ongeveer evenveel kans maken op de winst. Golubev begon uitstekend aan de wedstrijd en won de eerste set overtuigend met 6-2. Na de eerste set daalden de notering voor Golubev logischerwijs, van ongeveer 1,9 naar zo'n 1,23 keer de inzet. Daarmee kreeg hij grofweg 80% kans om de wedstrijd te winnen, wat gezien het verloop van de eerste set uiteraard niet vreemd is.

In de tweede set gingen echter de eerste alarmbellen af bij oplettende wedders. Bij een 3-3 stand had Golubev op eigen service nog geen punt ingeleverd - hij won drie keer op love - maar toch waren de noteringen bij de wedkantoren volledig omgedraaid. Het ging zelfs zo hard dat Nedovyesov nog maar krap 1,7 keer de inzet opleverde. Dit betekent dat Nedovyesov bij een 2-6, 3-3 achterstand en zonder enige indicatie van een ommekeer volgens de bookmakers bijna 60% kans had om te winnen, terwijl hij voor het begin van de wedstrijd slechts zo'n 50% kans kreeg van de wedkantoren. Op onderstaande grafiek is te zien hoe de notering van Nedovyesov kelderde, terwijl het wedstrijdbeeld er absoluut niet beter uit ging zien voor hem.

Een site waar wedders tegen elkaar op kunnen wedden op wedstrijden, dus zonder tussenkomst van een bookmaker, betaald weddenschappen op tenniswedstrijden uit als er minstens één volledige set gespeeld is. Hierdoor zijn dergelijke rare schommelingen in de noteringen veelvoorkomend als een speler geblesseerd lijkt te zijn. Daar leek in de wedstrijd tussen Golubev en Nedovyesov echter op geen enkel moment sprake van te zijn, mede doordat er zelfs niet één keer om een medische time-out werd gevraagd. Sterker nog, Golubev won vier servicegames op rij zonder een punt tegen, maar toch werd er flink ingezet op zijn tegenstander. De enige reden daarvoor lijkt dat er werd ingezet door iemand die andere informatie had, zoals de mogelijkheid tot matchfixing. Inzetten op Nedovyesov leverden na zijn verloren eerste set immers zo'n vier keer het ingezette geld op, wat het tot een lucratieve deal kan maken. 

De tweede set eindige in een tiebreak, die door Nedovyesov gewonnen werd. Met de derde en beslissende set te spelen was het Nedovyesov die ruim favoriet was bij de bookmakers: noteringen van 1,17 betekenden dat de wedkantoren hem liefst 85% kans op winst gaven. Dit kan niet anders dan alarmbellen doen rinkelen, doordat de Kazach voor de wedstrijd nog maar 50% kans kreeg. Uiteraard had hij het momentum mee door set twee te winnen, maar in de wedwereld betekent dat nooit zo een groot verschil in percentages als hier te zien was. Het was voor de meekijkende wedders inmiddels geen verrassing meer dat Nedovyesov de derde set en dus de wedstrijd won: 6-2.

De hele wedstrijd tussen Golubev en Nedovyesov in Scheveningen (Bron: ATP)

Opvallend is dat bijna alle grote wedkantoren gedurende de wedstrijd stopten met het accepteren van weddenschappen, vermoedelijk doordat er 'rare patronen' te zien waren in de inzetten. Meerdere bookmakers hebben de wedstrijd zelfs gemeld bij de Tennis Integrity Unit (TIU), dat onderzoekt of er matchfixing heeft plaatsgevonden. Dit geeft aan dat het niet alleen (mogelijk gefrustreerde) wedders waren die klaagden, maar tevens grote bedrijven. Wat de zaak een nog erger luchtje lijkt te geven is dat het niet de eerste keer is dat de twee op deze manier in opspraak komen. Begin mei speelden de twee in Aix-en-Provence tegen elkaar en daar gebeurde exact hetzelfde als in Scheveningen, maar dan omgekeerd: Nedovyesov won de eerste set, waarna de noteringen voor Golubev op mysterieuze wijze daalden en hij de wedstrijd won.

Bijna een jaar geleden vond een vergelijkbare wedstrijd plaats. Destijds waren het de Nederlandse dubbelpartners Antal van der Duim en Boy Westerhof die een wedstrijd tegen elkaar speelden waarvan vooraf het verloop al bekend leek te zijn. Daar is door de TIU verder niet meer op ingegaan, waardoor de Nederlanders nog altijd gewoon kunnen spelen.