Van der Duim verslaat Westerhof in verdachte wedstrijd

Antal van der Duim heeft op de Challenger in het Duitse Meerbusch in een, zacht gezegd, opvallende wedstrijd afgerekend met zijn landgenoot Boy Westerhof: 4-6, 6-3 en 6-3.

Westerhof begon uitstekend en had aan één break genoeg om de eerste set te pakken. Ook in de tweede set leek er geen vuiltje aan de lucht, want Westerhof kwam al snel op 3-0. Van der Duim knokte zich echter terug, won zes games op rij en pakte zo de tweede set. In de derde set ging het gelijk op tot 3-3, waarna Van der Duim de wedstrijd besliste. Op 5-3 kreeg hij nog wel drie breakpoints tegen, maar Westerhof kon die niet afmaken.

Niet alleen het verloop van met name de tweede set was opvallend. Er leek namelijk op een bijzondere manier ingezet te worden bij de bookmakers voor en tijdens de wedstrijd. Voor de twee Nederlanders begonnen was de notering voor winst van Van der Duim al enorm gedaald: Van bijna drie keer de inzet aan het begin van de dag, tot soms zelfs maar 1,3 keer de inzet op het moment dat de wedstrijd begon, een gigantisch en op zijn minst opvallend verschil in de wereld van de bookmakers.

Ook tijdens de wedstrijd gebeurden er rare dingen met de noteringen. Westerhof had de eerste set binnen en mocht serveren voor 4-1 in de tweede set. Toch bleef er maar fors ingezet worden op Van der Duim, die op dat moment bij de bookmakers zelfs ruim favoriet was, ondanks zijn grote achterstand.

Met de hele derde set nog te spelen stond de notering van Van der Duim op 1.03, wat normaal gesproken gereserveerd is voor spelers als Novak Djokovic of Rafael Nadal in de beginfase van een groot toernooi. Normaal gesproken worden wedstrijden met dergelijke wedpatronen direct onderzocht door de autoriteiten, omdat het een perfecte aanwijzing is voor matchfixing. Of daar in dit geval sprake van was, of dat er iets anders aan de hand was, is uiteraard nog niet duidelijk.