FIFPro hekelt gebruik leugendetector tegen matchfixing

Na negen nederlagen op rij vindt het bestuur van Banik Most het mooi geweest. De clubleiding wil alle spelers uit de A-selectie onderwerpen aan een test met een leugendetector. Op die manier hoopt het bestuur van de Tsjechische eerstedivisieclub mogelijke praktijken van matchfixing te kunnen ontdekken.

De internationale spelersvakbond FIFPro heeft verontwaardigd gereageerd op de plannen van de wantrouwende clubleiding. "We zijn hier volkomen tegen. We raden alle spelers ten zeerste af om aan deze test mee te werken", liet de belangenorganisatie weten. "Het bestuur behandelt de spelers als mogelijke verdachten, hoewel er nog geen enkele vorm van bewijs is."

De FIFPro benadrukte ook nog eens dat de leugendetector niet onomstreden is. "Vele wetenschappers hebben het apparaat bekritiseerd. Zij zijn er niet van overtuigd dat het een betrouwbaar instrument is om te bepalen of iemand al dan niet de waarheid vertelt. Het bestuur van Banik Most kan beter onmiddellijk stoppen met het afschilderen van de eigen spelers als criminelen."