Suriname akkoord met historische gouddeal

Het parlement van Suriname heeft zaterdagochtend een nieuwe overeenkomst met de Canadese multinational Iamgold voor het uitbreiden van hun reeds bestaande goudmijn in het land goedgekeurd. Volgens president Desi Bouterse, die vrijdagavond laat persoonlijk naar het parlementsgebouw in Paramaribo ging om de overeenkomst door het parlement te loodsen, wacht Suriname nu een gouden toekomst.

De goedkeuring volgt na bijna twee jaar onderhandelen. Het Canadese bedrijf zoekt al sinds 1994 naar goud in Suriname, maar hoefde in ruil daarvoor tot op heden slechts vijf procent van alle vondsten af te staan. Dat was een doorn in het oog van Bouterse, die het openbreken van de deal tot een van zijn speerpunten maakte bij de verkiezingen van 2010.

Volgens de nieuwe overeenkomst heeft Suriname nu een aandeel van dertig procent in de operatie van Iamgold. Onder de huidige hoge goudprijzen betekent dit dat de Surinaamse schatkist jaarlijks een extra injectie krijgt van vele tientallen miljoenen dollars.

President Bouterse, die nog voor de goedkeuring zei dat de overeenkomst zal leiden tot een beter bestaan voor alle Surinamers, toonde zich na afloop dan ook tevreden. "In ons binnenland liggen nog miljoenen kilo's goud. Suriname kan wel acht goudmijnen opzetten. Er zullen financiële risico's moeten worden genomen, maar de geschiedenis zal ons gelijk geven", sprak het staatshoofd.

Een van die risico's is dat Suriname binnenkort zélf omgerekend honderden miljoenen moet pompen in de nieuw op te zetten goudmijnen. De Centrale Bank wil dit bedrag verzamelen door obligaties uit te geven.

Verder had het parlement kamerbreed bezwaren tegen de voorgenomen werkomstandigheden in de goudmijnen en het reserveren van gigantische lappen grond voor exploraties door gouddelvers. Die bezwaren verdwenen pas nadat Bouterse zich urenlang terugtrok voor beraad met zijn parlementsleden.

Toch werd een tweede voorgenomen overeenkomst met het Amerikaanse Newmont door het parlement voorlopig nog in de ijskast gezet. De oppositie onthield zich volledig van stemmen. "We zijn niet tegen de nieuwe deals, maar er worden honderden miljoen geïnvesteerd terwijl het nog niet duidelijk is waar dat geld vandaan moet komen en hoe het terugbetaald zal worden", motiveerde oppositieleider Radjkoemar Randjietsingh.

De economie van Suriname heeft dankzij de hoge prijzen voor goud en olie nog geen last van de crisis en groeit met vier procent per jaar. Analisten voorspellen dit jaar wel een einde aan de steeds stijgende goudprijs. Op de beurzen boette het edelmetaal deze maand al vijf procent aan waarde in.