Interpol op zoek naar Gadhafi

Interpol heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Libische leider Moammar Gadhafi en vijftien anderen, onder wie gezinsleden en bondgenoten. De stap is bedoeld om het gemakkelijker te maken de internationale sancties tegen Gadhafi en zijn regime na te leven.

De internationale politieorganisatie zei vrijdag dat Gadhafi, zijn gezinsleden en bondgenoten 'zijn geïdentificeerd als zijnde betrokken bij of medeplichtig aan het plannen van aanslagen, waaronder luchtaanvallen, op burgerdoelen'.

Interpol vaardigt een bevel uit als gebeurtenissen of daden een risico voor de openbare veiligheid vormen. Het bevel wordt naar de 188 leden van Interpol over de hele wereld gestuurd om politie en marechaussee informatie te verschaffen over de betrokken persoon of personen zodat indien nodig hun bewegingsruimte beperkt kan worden of hun tegoeden bevroren kunnen worden.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een wereldwijde bevriezing van de tegoeden van Gadhafi, vier van zijn zonen en een dochter opgelegd, alsmede een reisverbod voor de hele familie en tien bondgenoten van de Libische leider. De Veiligheidsraad steunt ook een wapenembargo en een onderzoek naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid door Gadhafi en de zijnen.