Veiligheidsraad unaniem voor sancties Libië

In de nacht van zaterdag op zondag heeft de Veiligheidsraad unaniem een resolutie aangenomen die het geweld in Libië veroordeelt en sancties oplegt. Eerder zaterdag werd een ontwerpresolutie nog verworpen. Hierop werd besloten met spoed de resolutie te herschrijven zodat de tegenstemmende landen ook voor zouden stemmen.

De resolutie eist een 'onmiddellijk einde aan het geweld en het ondernemen van stappen om aan de legitieme eisen van de bevolking te voldoen'. Resolutie 1970 treed per direct in werking.

Er is een reisverbod tegen Gadhafi en zijn familie ingesteld, financiële tegoeden zijn bevroren en de situatie in Libië zal onderzocht worden door het Internationaal Strafhof. "Individuen die zware misdaden hebben gepleegd, zullen persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden", lichtte Ban Ki-moon toe.

In de eerdere, verworpen, resolutie lag er meer nadruk op het onderzoek dat zal worden gehouden door het Internationaal Strafhof en was er ook sprake van het sluiten van het luchtruim boven Libië. Er zou meer overleg en voorbereiding nodig zijn om deze resolutie aan te nemen, zo lieten verschillende ambassadeurs weten. Voor dit moment was het volgens onder anderen Ban Ki-moon vooral van belang dat er een snelle, duidelijke en daadkrachtige resolutie zou komen.

Onder andere China, India en Rusland wilden dat er specifiek in de resolutie zou worden opgenomen dat het onderzoek van het Strafhof pas over twaalf maanden mag beginnen en dat ze dit in de tussentijd, mocht het nodig zijn, nog terug kunnen draaien. Normaal gesproken is zo'n toevoeging overbodig omdat de wachttijd van twaalf maanden en het terug kunnen draaien van een besluit altijd het geval is binnen de Veiligheidsraad volgens het Verdrag van Rome. Nu is het dus echter specifiek toegevoegd.

Na de stemming sprak Ban Ki-moon zijn dank uit voor het unaniem aannemen van de resolutie. Hij noemde het een belangrijke en unieke stap. Hij gaf aan dat het zware maatregelen betrof, maar dat er in de komende dagen mogelijk ook nog maatregelen nodig zijn die meer op actie zijn gericht. Hij vroeg de leden van de Veiligheidsraad dit alvast te overwegen. De volledige tekst van Ban Ki-moon is hier te lezen. Met dank aan MangoTree voor de link.

De belangrijkste delen uit de resolutie zelf zijn hier te lezen.

Sancties
- Wapenembargo.
- Internationaal reisverbod voor Moammar Gadhafi, zoon Saif Al Islam en veertien anderen.
- Bevriezing van financiële tegoeden van Gadhafi en vijf anderen.
- Verwijzing naar het Internationaal Strafhof voor onderzoek naar het geweld.