Angst en woede

De i is weer in de maand, sinds april is de Haagse opwinding minimaal. Voor politiek vuurwerk moeten we schakelen naar Kopenhagen, waar Wilders aangaf dat er miljoenen moslims Europa uitmoeten als ze de rechtstaat niet erkennen. Her en der is al opgemerkt dat je Rusland en heel Turkije mee moet rekenen om op die miljoenen te komen; en dat is wel heel creatief boekhouden voor iemand die beweert dat Turkijke helemaal niet bij Europa hoort.

Dus. Zomerreces. Maar had ArchEnemy vorige week niet een knuppeltje in het hoenderhok gegooid? Ik roep even in herinnering: "De hadith, dat is mensenwerk. De sharia ook. Daar is niets heiligs aan, en in landen als Turkije zijn er al pogingen ondernomen om die boeken een pietsje te moderniseren, maatschappelijke regels uit de middeleeuwen zijn immers niet per definitie kosmische wetten. En daar houdt de vrijheid van godsdienst dus op. De staat bepaalt de landelijke wetten, niet een of andere religie. Wat Geert dus moet doen is die hele 'overlevering' grijnzend met de grond gelijk maken, en dan heeft hij gedaan wat links eigenlijk hoort te doen: de bange massa bevrijden van achterlijke dogma's die door snode religieuze leiders middels sociale chantage zijn neergebeiteld om de elite rijk te houden en het volk dom & hypocriet."

Waarom zouden rechts en/of links zich moeten bemoeien met het staatsbestel in landen waar de sharia geldt? Kijk eens hoe succesvol we daarmee zijn in Afghanistan! Ik zeg, de enige actie die Nederland moet nemen is de geldkraan dichtdraaien, mocht zo'n land toevallig nog meelurken uit onze schatkist. Verder moeten we toch echt rustig en geduldig wachten tot men daar geheel zelfstandig tot het inzicht komt dat er niks mis is met een bloot vrouwenbeen of twee mannen die elkaars huig aan het verkennen zijn op straat.

Er zijn ngo's die wel wat aan mensenrechten overzee proberen te doen, zoals Amnesty International. Mijn zegen hebben ze. Maar de Nederlandse overheid moet net zo min ons Verlichtingsdenken aan landen als Saoedie-Aarabië proberen op te leggen, als zij hun sjaria en hadith aan ons. De buitenlandse 'bange massa's bevrijden van dogma's en leiders' is gewoon niet de taak van Nederland. Straks komt de Talibaan ons vertellen dat het allemaal een beetje te ver gegaan is met de vrouwenemancipatie - of we dat svp zo snel mogelijk willen terugdraaien?

Dus ik zeg, gun elk bang volk zijn eigen onderdrukker. En sta intussen voor waarvoor je staat: een prachtig huis van normen, waarden, bescherming van minderheden, scheiding van kerk en staat, vrijheid van godsdienst, uiting en drukpers, vergadering... Dat zal toch op den duur wel een wenkend perspectief vormen voor de bange massa's? Voor Oosteuropeanen heeft het gewerkt, het zal toch ooit wel doordringen tot de Marokkanen, Saoedi's, Liberianen en Zimbabwezen?

Wat Geert en zijn collegaparlementariërs dus vooral niet moeten doen is de hadith en de sharia met de grond gelijk maken; we hebben namelijk in West-Europa al niks op met de hadith en de sharia. De hadith en sharia zijn in onze ogen bizarre manieren om een samenleving vorm te geven. Dat weten we al lang en het zit er niet in dat we onze mening gaan veranderen. Die kans is even groot als pakweg de grootschalige introductie van het hindoeïsme, of dat we met zijn allen erachter komen dat de aarde toch plat is.

Wat Wilders wel doet is angst en woede van de Nederlandse massa's inzetten als basis voor succes op de kiezersmarkt. Dat een op de vijf Nederlanders een hekel heeft aan moslims is reden voor verbazing, verontwaardiging misschien - hadden we niet vrijheid van godsdienst in het land? Maar zorgen hoeven we ons er niet om te maken. Net zo min als een op de vijf Nederlanders de rechtsstaat kan afschaffen, kunnen de 62 radicale moslimfanaten die Nederland kent, hier de sharia invoeren. Dus de angst waar Wilders van profiteert is overbodig. Maar dat hij ervan profiteert en eenvijfde van het electoraat voor zich wint, is ook niet echt speciaal heel erg eng. Vier van de vijf kiezers houdt het hoofd immers koel.  

En zo werkt het in onze democratische rechtstaat: een massa van domme en bange mensen heeft niets te zeggen, zolang ze niet 51% of meer van het electoraat uitmaken. We zijn hier niet in een of ander fundamenteel-Islamitisch republiekje!