Prem: doorspoelen AUB

Aaarggggh! Prem Ridashinuku (de lettergrepen aub graag zelf even in de goede volgorde plaatsen) bemoeit zich met opgroeiende kind! Gevaarlijk... Zelf zijn hele jeugd bezig geweest te overleven tussen Surinaamse soorten als de Bloedvampier en de Zonnebrildealer, en dan nu denken dat hij in zes weken recht kan breien wat acht jaar basisonderwijs niet heeft weten op te lossen. Lukt niet Prem, zie je zelf niet dat je die kinderen alleen maar aan het huilen maakt?

Beginnersfoutje. Iedereen denkt, laat mij een week alleen met een stuk of dertig weerbarstige prepubers, en ik ram die werkwoordspelling er wel in. Ik heb Pauw overleefd, denkt Prem, en Witteman en Raoul Heertje ook, dus dertig prepubers moet toch lukken! Hoe moeilijk is die werkwoordspelling nou helemaal? 

Gevaarlijk programma, want het is koren op de molens van de moderne ouder. De moderne ouder heeft het drie keer per week aan de stok met de klantenservice van Nuon, UPC, Planet internet en T-Mobile, omdat de dingen nooit werken zoals de moderne ouder het voor zich had gezien. Downtimes, wachttijden, spooknota's... Woedend word je ervan! En dan komt je zoontje tot overmaat van ramp niet eens in aanmerking voor een Citotoets van 540 of hoger, terwijl hij toch acht jaar op die school heeft gezeten! Wat voor een school is dat dan wel niet!

De moderne ouders vergeten - net als Prem - dat een boel andere kindjes uit dezelfde klas met dezelfde juf wel het felbegeerde Havo-adviesje meekrijgen. Dat is ook lastig te verklaren als Het Onderwijs er de schuld van is dat je kind straks vuilniskliko's staat om te kiepen. Prem heeft dan tenminste nog de racisme troefkaart. Dat had hij kloek moeten uitspelen, alleen maar hoogbegaafde negerkindjes die ondanks hun duizelingwekkende IQ een VMBO Praktisch advies hadden gekregen in zijn show halen. Dan had hij een punt gehad. Maar nu zie je een sales medewerker van een drukkerij in onmachtig Nederlands het onderwijs uitfoeteren, zijn zoon is potdorie al dertien en kan nog steeds niet spellen - ja, Prem, en? Maar Prem wijst de beschuldigende vinger naar het algemeen en niks in het bijzonder.

Ergerlijk is dan ook dat een lokale loco-burgemeester diep door het stof gaat in Prems programma. 'Wij zijn de schuld!' roept Asscher, uit Amsterdam. 'Wij, gemeente, hebben het gedaan! Sorry!'
Eh, wat gedaan, Lodewijk? Hadden we niet besloten dat de overheid een beetje op afstand zou blijven van het onderwijs, nadat niemand met zijn akte nog wist hoe hij moest poepen na 324 onderwijsvernieuwingen? Juist.

En ergerlijk in het kwadraat wordt het als Theodor Holman in Het Parool oproept tot een Deltaplan voor het onderwijs. Ja, want het zwakbegaafde zoontje van het hoofd sales van Drukkerij WiMa mag niet naar het VWO. En Bilal mag geeneens de Cito doen, zie je nou hoe het onderwijs faalt?

Deltaplan.

Holman, Asscher en Prem, ze moeten de stormvloedkering maar eens flink openzetten als die heren toevallig eens tegelijk in Zeeland zijn. En laten we hopen dat het dan springtij wordt.