Rechts plebs: terug onder de tegel!

ArchEnemy vraagt er een beetje om: revanche! AE schrijft in Plat Haags van vorige week ongeveer dit: als je gestudeerd hebt mag je tegenwoordig niet meer links zijn, want dan ben je op zijn best ouderwets, maar waarschijnlijk ook paternalistisch, lid van de linkse kerk, antidemocratisch, stekeblind en zelfvoldaan. Elitair, gesubsidieerd, achterhaald. Suf en schijndood.

Nou eh, nee.

Net zo min als AE dagelijks twee ons vlees naar binnen schuift zonder een spoortje schuldbesef, elke dag naar zijn werk gaat met 'anderhalve uitkeringstrekker op zijn rug' en denkt dat van elke honderd allochtonen er 75 in de bak zitten, voldoet de gemiddelde linkse intellectueel aan bovengenoemde stereotypering. Ik ben links, heb gestudeerd, maar gun iedereen zijn stemrecht. Zelfs het rechtse plebs dat niet beter weet voor het weer vier jaar lang onder zijn tegeltje wegkruipt. En ook dom links volk. Want natuurlijk is het mij bekend dat de meeste mensen met hun eierstokken stemmen in plaats van met hun potlood, maar ondanks dat treurige feit gaat het om het debat in een democratie en een debat gaat het lekkerst als je degene met wie je debatteert in elk geval een weerwoord gunt en de eer serieus genomen te worden. Dat de meeste mensen dan niet verder komen dan wat geboer en gekrab aan hun navelzweet, ja, daar kan je dan als democratisch wezen verder natuurlijk ook niks aan doen. Als je daar dan vervolgens fijntjes op wijst ben je niet opeens een paternalistische antidemocratische multiculturele subsidiehoer. Dan zeg je gewoon waar het op staat. Er zijn meer mensen die krom lullen dan mensen die je verrassen met een coherentie en originele visie, dat is nu eenmaal zo. Nog nooit een bedreiging van de democratie geweest en nu ook niet.

Er bestaat gelukkig ook intellectueel rechts. Bolkestein, Kok, Rutte, Donner, Scheffer, Duisenberg, Hirsch Ballin: allemaal gearticuleerde mensen, lid van ons establishment, prettig rechts of salonsocialistisch, niet van die omhooggevallen ambtenaren als Verdonk, Wilders en Van Balen. Met zulke mensen discussieert het prettig, want ze begrijpen dat in een doorgereguleerd land als Nederland met zijn spektakelbureaucratie het roepen om 'keiharde maatregelen van knettergekke ministers' wel even effect kan sorteren, electoraal dan, maar uiteindelijk het schip der staat geen millimeter van koers kan laten veranderen.

Gelukkig AE wens ik ook jou nog niet op te geven. Je geeft immers eerlijk toe ook iets gestudeerd te hebben, dus we kunnen nog volwassen van gedachten wisselen over iets als de vraag of integratie wel zo gewenst is (wie weet moeten we naar het salad bowl principe?) En over de vraag of de EU zijn grenzen niet gewoon open moet zetten voor al die hongerige Afrikanen - want economische migratie is van alle tijden nietwaar, wat deden de Europeanen tot ver in de negentiende eeuw ook alweer? Over de vraag of we wel vlees moeten blijven eten, ťťn ons per dag, en of de voormalige Oostbloklanden niet de EU uitgeknikkerd zouden moeten worden. Of we imams die zeggen '50 jaar geleden vonden jullie homo's ook eng' daarin niet een beetje gelijk moeten geven in plaats van hun verblijfspasje af te pakken. Of we ontwikkelingshulp geven niet net zo snel moeten afschaffen als de perverse tariefmuren rond Fort Europa. Of we fair trade niet gewoon in een mondiaal verdrag moeten vastleggen, in plaats van het corrupte GATT-Unctad brouwseltje waar we het nu mee moeten doen. Of we niet beter alle wapens in de wereld kunnen omsmelten tot ploegscharen en eindelijk ophouden met dat malle idee dat een mens vijanden nodig heeft, in plaats van vrienden? Of de Lissabon-doelstelling dat Europa de meest concurrerende kenniseconomie moet worden eigenlijk geen schaamlap voor verder uitbuiting van de Aziatische industrielanden vormt? Of we vrouwen- en homo-emancipatie in Arabische kringen niet met miljoenen subsidiegeld van de grond moeten zien te krijgen? Museumbezoek gratis? Hypotheekrente uit de lijst met aftrekposten? Ambtenarencorps halveren? Het zijn maar een paar extreem-linkse ideeŽn hoor, maar volgens mij is er wel wat voor te zeggen. Of niet, dan hoor ik het graag.

Maar dan wil ik niet a priori weggezet worden als een paternalistisch antidemocratisch elitair achterhaald linkskerks residu, want dan ontgaat me natuurlijk wel de lust tot al die discussies.

(Wat is er trouwens zo erg aan elitair? Zolang het volk zich het recht voorbehoudt volks te zijn, en ik gun het volk dat recht hoor, mag de elite er natuurlijk niet van beschuldigd worden elitair te zijn. Eerlijk is eelijk, gelijk oversteken.)

Zeg ArchEnemy, nu de dames en heren politici een zomerlang hun bikinilijn aan het checken zijn, zullen wij het dan niet gewoon ergens over gaan hebben? Ben je het bijvoorbeeld met mij eens dat we de aardgasmiljarden beter aan snelwegen (hadden) kunnen besteden, dan aan Amerikaanse straaljagers (die zogenaamd nodig zijn om denkbeeldige vijanden mee te bestrijden)? Zo'n snelweg ligt er nog als de bevolking al zo gekrompen is dat we om Afrikanen smeken, maar zo'n JSF roest al weg voor je er een fatsoenlijke oorlog mee hebt kunnen verliezen.†

Of een ander onderwerp hoor. Your call.