Plat Haags: Ab Klink in de isoleer!

In Den Haag zijn alle blikken gericht op de gekken van dit land. De wethouder van Rotterdam heeft ruzie met het RIAGG, want die wil de meldcode huiselijk geweld niet ondertekenen. Nou wist ik niet beter of bij het RIAGG kom je terecht als je even niet meer weet hoe je ook weer moet poepen, dus wat het RIAGG met huiselijk geweld te maken heeft, ontgaat me. Misschien had de Rotterdamse wethouder gewoon de politie even om een krabbel moeten vragen? Komt bij, wat heb je aan een meldcode, getekend of niet, als je kerel zijn boksbeugel weer eens tegen je jukbeen plant? Dan wil je een arrestatieteam, geen shrink. Maar in Den Haag regende het kamervragen.

In Slotervaart zijn probleemjongeren en die worden binnenkort getest: zijn ze autistisch of psychotisch? Ideetje van Rob Oudkerk. In plaats van de raddraaiers tot ver voorbij hun 27e op te sluiten, gaan afgestudeerde psychiaters acht uur lang met hen praten. Na die acht uur krijgen ze het felbegeerde label psychotisch, autistisch of gewoonweg slecht.

Maar het schokkendste psychonieuws vonden ze in de residentie dat er gekken zijn (150 in getal) die langer dan een jaar in de isoleer zitten. Schande! Maar als ik mijn blik zo langs de regeringstafel laat gaan, dan weet ik het nog niet. Een kartonnen po en een scheurhemd, minstens achttien maanden: het zou een man als Klink goed doen. Het is Pasen vandaag, ik weet het, een ei hoort erbij. Maar toch zeg ik: Ab, in de isoleer met jou! Want hij had óók kunnen zeggen: luister eens eventjes, die psychopathen belanden niet zomaar in zo'n beige kamertje. Dan moet je het de hulpverleners wel tamelijk lastig gemaakt hebben voor je een jaar lang in de isoleer gesmeten wordt! Op ergotherapie gooit de ene gek een bankschroef naar de andere gek, hij eet voor het ontbijt nog zijn eigen poep en smeert het voor het tandenpoetsen in het haar van de hulpverleners, hij weigert zijn pillen maar snijdt met een plastic mes toch een aardig gat in zijn slagader - dan zeg je toch niet: weet je, we zien het nog even aan...  Dan gooi je zo'n man toch minstens 36 maanden in een isoleercel? Je weet nooit of hij er beter uitkomt, maar veel slechter kan het er in elk geval niet op worden! Of wel?

Maar dat zegt Ab Klink niet, jammer genoeg. Hij vertrouwt het oordeel van de professionals in de zorg niet. Hij spreekt zijn verbazing uit, en zegt een onderzoek toe. Belooft dat de inspectie erbovenop zal zitten, er zal zorgvuldig gemonitord worden, en zo nee mits tenzij zal dientengevolge een en ander een- en andermaal...

Half Nederland fantaseert inmiddels over scherpe scheermesjes in combinatie met bepaalde eivormige lichaamsdelen van Ab Klink, want echt boeiend  is het allemaal niet. Maar goed, we hoeven niet allemaal zo spannend te formuleren als Jet Bussemakers, als het maar hout snijdt wat de minister zegt. En dat doet het dus helaas niet.

Ik wacht op een politicus die bij dit soort statistiek-verontwaardiging eens tegen het volk zegt: weet je wat? We halen ze uit de isoleer, en zetten ze op 150 zolderkamers van willekeurige burgers die riepen dat het een schande was, dat ze in die isoleer zaten. En dan gaan we zorgvuldig monitoren of die burgers geen kartonnen po's en scheurhemden gaan bestellen - want dat was toch schandalig? Nee, ze moeten de hele dag pim-pam-petten, nagels vijlen en regressiegesprekken voeren met die schattige gekjes. O, dat willen jullie liever niet? Hou dan ook je selectief verontwaardigde mond svp als we per ongeluk een gek iets te lang laten zitten omdat we hem eigenlijk wel lekker rustig vonden, zo daar helemaal alleen in de isoleer.

Maar helemaal hypocriet werd het in Den Haag toen een moslim-gek tot imam werd benoemd in ons leger. Alle belangrijke vragen werden niet beantwoord in de selectieve verontwaardiging van onze parlementariërs. Ten eerste: waarom heeft Nederland eigenlijk een leger? Weinig mensen denken daar over na tegenwoordig. Gelukkig ben ik er nog. Ik denk wel na over zulke kwesties. Waarom heeft Nederland een leger nodig? Om te doen wat Barack Obama zegt? Naar Afghanistan gaan als Obama (en voor hem Bush) zegt dat we daar wezen moeten? Wat is er - behalve een hele goede THC-belevenis - in godsnaam ooit uit Afghanistan gekomen dat het waard is om daar Nederlands bloed te laten vloeien? 

Ten tweede: waarom heeft een Nederlands leger in vredesnaam een imam nodig? Natuurlijk, ik begrijp dat je volslagen mesjogge moet zijn om je vrijwillig op te geven voor het leger. Elk zindelijk redenerend mens begrijpt dat je geen baan accepteert waarin je geacht wordt met wapens rond te sjouwen. Wapens immers zijn dingen waarmee je soortgenoten doodmaakt. En waarom zou je dat willen? Ik vind alle mensen lief. Talibaan, met boerkini of zonder, Joden, negers, kampbeulen, ik zou alle mensen wel bloot in mijn zwembad willen tegenkomen. Als ik tenminste een zwembad had en mijn vriendin niet zo jaloers was. 

Dus wapens zijn overbodige dingen, tenzij je oog in oog staat met een tijger of krokodil, maar daarvan is in Nederland de laatste zeven eeuwen geen melding meer gemaakt. Dus soldaten zijn volslagen gek daarmee rond te gaan sjouwen in een land hier heel ver vandaan. Maar voor die gekte hebben ze toch geen imam nodig? Ik zou zeggen: 48 maanden isoleer! Baat het niet, schaadt het niet! Lekker goedkoop in het onderhoud, ze schieten in zo'n cel in elk geval geen onschuldige Afghanen dood en de kans dat ze onder een bom in Kamp Holland terecht komen is ook best klein, daar in die gecapitonneerde cellen in de bossen bij Wolfheze.

Maar nee hoor, de VVD helemaal in rep en roer, de imam had in columns gezegd dat de Christenen en de Moslims in geen duizend jaar broeders zouden worden. Uhm? En wat is daar schokkend aan? Persoonlijk knuffel ik net zo graag een moslim als een boom (al krijgt die boom er nooit een erectie van). Maar heeft de VVD onlangs nog bij Wilders geïnformeerd of die 33% PVV-stemmers eigenlijk wel wilde dat moslims en christenen vrienden zouden worden, of broeders? Wel nee! Want dan zou de VVD-woordvoerder wel anders gepiept hebben. De Wilders-stemmers willen namelijk helemaal geen broeders worden van de moslims, dat deel van het electoraat wil dat de moslims ons komen vermorzelen, uitroeien en ten slotte islamiseren, want dan krijgen ze tenminste gelijk! En daarna willen ze in een heroïsche kruistocht helemaal te voet naar Bagdad, de hooivork trots geheven, de Moor te lijf. En dan winnen. En dan douchen.

Dus als de VVD slim was geweest, hadden ze niet flink geroepen om het ontslag van de leger-imam, maar om bevordering gevraagd, tot een rang met drie streepjes op de mouw: de man had immers opgeroepen tot een finale oorlog tussen moslims en christenen, precies wat de concurrentie ter rechterzijde ook wil. En hij had gezegd dat we in Afghanistan niets te zoeken hadden, nou: is dat niet precies wat de Nederlandse regering zegt, elke keer als ze zeggen dat ze onze 'aanwezigheid' daar voor de aller, aller, aller- aller- állerlaatste keer... eh nee, echt niet verlengen?

Een loyalere imam (onzin dat we die nodig hebben in ons leger) in ons leger (onzin dat we dat nodig hebben) kun je je niet wensen. Dus hou nou svp eens op daar in Den Haag op elke oprisping van Netwerk en Twee Vandaag verontwaardigd kamervragen en spoeddebatten te gaan aankondigen, en ga eens nadenken. Bestel een scheurhemd en een zweeds tuig en een kartonnen po en sluit jezelf eens op, lekker lang, helemaal alleen. Zeg zo'n anderhalf jaar in een isoleer. Heb je dan je denkwerk gereed, kom dan nog eens terug om onze stem.