Geil op de camping

Jee AE. Waarom hebben we het in Nederland eigenlijk de hele tijd over een betrekkelijk klein en onbelangrijk onderwerpje? De serie Plat Haags gaat nu al weken over multi-culti en integratie en tweedegeneratie problematiekjes. Terwijl Nederland waarachtig wel wat grotere problemen kent! Als ik Nieuw Rechts was, zou ik bijvoorbeeld fijntjes wijzen op de aanstormende tekorten als eenmaal het aardgas op is en de beroepsbevolking vergrijsd. Hoe financieren we dan de bejaardenzorg, het onderwijs, hogere dijken en bredere snelwegen? Waar betalen we dan die stoere Amerikaanse straaljagers van? Als ik Nieuw Rechts was, had ik voorgesteld de aardgaskraan resoluut dicht te draaien, aardgas verstoken om een woning van 19,2 naar 20,3 graden Celsius te krijgen is namelijk heel slordig omgaan met je natuurlijke hulpbronnen. Ik had niet lopen jammeren over een paar uitkeringsgerechtigde moslims, maar de onmiddellijke start van twintig tot dertig kerncentrales geëist. 

Maar ik ben niet nieuw-rechts, ik ben oud-links zeg maar. Het soort dat jij, ArchEnemy, graag met dreinende kinderen en belerende ouders vergelijkt. Het soort dat zegt dat we maar beter geen duur Amerikaans wapentuig kunnen aanschaffen als we straks tegelijkertijd meemaken dat het aardgas op is en de bevolking vergrijsd. Zo'n linkse lamlul die een beetje krimp van de economie wel toejuicht; in plaats van vier keer de aardbol hebben we dan misschien nog maar 3,9 keer de aardbol nodig als we op dezelfde voet door willen plunderen. Zo iemand die nog steeds denkt dat het nogal vreemd is dat we voedsel uit Afrika halen en wapens terug sturen, en aan beide transacties nog vet verdienen ook.

Dus ik wil het eens over wat andere zaken hebben met je ArchEnemy, in dat open en rationeel debat waar jij zo'n behoefte aan hebt. Die hele buitenlanderskwestie flikkeren we tijdelijk even de grens over, OK? Ik wil het liever even hebben over groei.

De groei van mijn kinderen is een proces dat ik met voldoening en trots volg. De groei van mijn buikje baart me soms zorgen. Maar de groei van de Nederlandse consumptie, daar ben ik gewoon volmondig tegen. De oorzaak van het groeistreven is eenvoudig te duiden: ik wil het beter doen dan mijn buurman, maar stel dat dat mislukt, dan is er de troost dat ik het in elk geval beter doe dan vorig jaar. De groeireflex is inherent aan welk economisch systeem dan ook. Toch is dat nog geen reden om de ogen te sluiten voor de vreselijke gevolgen ervan. Uitputting van de bronnen. Onbezonnen verfikken van olie en gas. En nietsontziende uitbuiting van de industrialiserende landen in Azië. 

Het zou heel slim zijn om Europa zelfvoorzienend te maken op het gebied van landbouw, industrie en diensten. De spullen zouden heel wat duurder worden ineens. We zouden er een stuk zuiniger op zijn en veel kritischer zijn op de levensduur. We zouden niet elke twee jaar een nieuwe telefoon willen kopen, want dat werd ons veel te duur. Want wij Europeanen, wij werken niet graag voor een euro per dag. Honderd per uur, dat komt meer in de buurt. Dus de spullen worden wat je noemt prijzig. 

Tegelijk moeten we energie zo belasten, dat zonne-energie, windenergie en kernenergie lonend worden. Plemp die Noordzee maar vol met windmolens! En pak meteen de polders mee. Bewaar het gas voor de industrie, die voor sommige processen extreme temperaturen nodig heeft, en verwarm het eten en de woonkamer met zon, aardwarmte en wind. Bouw desnoods nog wat kerncentrales en stuur het nucleair afval richting de grenzen van ons melkwegstelsel. 

Duurdere spijkerbroeken en computers, duurdere energie. Twee plannen die de koopkracht natuurlijk danig zullen aantasten, zeker in het licht van vergrijzing en stijgende zeespiegel. Maar dat is goed. Minder koopkracht is minder zinloos elektronicageweld, minder kleren weggooien, minder slordig met energie en andere bronnen omgaan. We zouden er allemaal een stuk gelukkiger op worden.

Eerlijk gezegd hoor ik links hier ook weinig over hoor ArchEnemy, een enkele oprisping van Groen Links daargelaten. Maar ben je het met me eens dat we moeten ophouden met pulken in onze eigen navel, en de echte problemen eindelijk recht in de tronie moeten kijken?

PS Ik typ dit vanaf een een ANWB-camping. In het buitenland, maar we zijn gezellig met blanke hollanders onder elkaar. Het hart van het electoraat zeg maar. Ik word er zwaar misantroop van. We hebben allemaal een stukje gras van tien bij tien, maar met een bungalowtent, Hyunday Excell en een plastic eettafel is dat snel vol. De douche doet het vijf minuten en dan moet je drie minuten wachten voor hij weer aangaat. Waardeloos ritme als je wilt wanken. Over krimp gesproken! Maar seks gaat ook niet als je de scheet van de buurman al kan horen. Ik denk dat ik morgen de boel inpak, de kinderen achterlaat met een verkorte cursus hoe liftend door Europa te komen en dat ik dan een ranzig pensionnetje in duik, met mijn vriendin, of een rubber pop, ook goed.

En dan ben ik hier maar een week. Hoe doet het electoraat dat hier twee weken verblijft dat? Jij, die het volk kent als je eigen kontzak, kunt me dat vast wel vertellen?