Kekker lort kontje

De rijksoverheid vraagt zich op tv weer eens af of ik niet onbewust asociaal ben door bellend een pakje sigaretten te kopen, en men heeft ook de korte-lontjescampagne van stal gehaald. Begrijpelijk, gezien de gebeurtenissen van eind april. Je kan tegenwoordig niet eens meer een beveiligingsbeambte ontslaan zodat hij zijn huurhuis moet verlaten, of meneertje vind het nodig zijn Suzuki tegen de koningin d'r buste rijden. O wacht, daar moest een spatie. Haar bus te rijden. Maar het is een probleem: we zijn nogal kortaangebonden als iemand anders zich onbewust asociaal gedraagt. Zoals de Koningin door met haar bustoertje het hele verkeer in Apeldoorn en omstreken te ontregelen.

Maar ook de politiek zelf is nogal kortaangebonden tegenwoordig. Neem de VVD. In een eindexamenvraag voor de arme aankomende pusknarren die deze weken gestadig in gymzalen worden opgesloten voor een genadeloze meting van hun IQ en algemene ontwikkeling, had de formulering in het VVD-programma dat het doodknuppelen van uitkeringstrekkers niet echt sociaal is, door de Havo-scholieren gekozen moeten worden als het goede antwoord op de vraag welk tekstfragment blijk gaf van een 'afwijzende en zelfs neerbuigende houding tegenover mensen die gebruik (willen of moeten) maken van een uitkering'.

O, stond daar doodknuppelen? Doodknuffelen bedoel ik natuurlijk. Sorry hoor, maar in zo'n lange zin sluipt natuurlijk tamelijk makkelijk een onbewust foutje. Over foutjes gesproken, eigenlijk zou ik nu meteen de opsteller van die vraag aan zijn stropdas door een gehaktmolen willen trekken wegens het gebruik van het woord tegenover. We hebben het bij houding niet over tegenover. Het goede woord is hier jegens. Wat is er toch met het woord jegens gebeurd? Prima woord, imho. Terwijl een houding tegenover een uitkeringstrekker betekent dat je bijvoorbeeld op ÚÚn been staat terwijl aan de overkant van de straat een lamstraal van een schatkistprofiteur van jouw belastingcenten aan zijn piel staat te sjorren.á

Om gek van te worden, zulk slordig taalgebruik in een van staatswege goedgekeurd examen! Mijn lontje is gelukkig maar net lang genoeg, zodat ik niet naar Arnhem rijd en het Cito samen met de Eusebiustoren en Gelredome en alle eventueel aanwezige Suzuki Swifts naar de gallemiezen blaas wegens het misbruik van het woord tegenover waar men jegens bedoelt. Nee, ik beheers mij en beperk me tot het hoofdschuddend nippen van mijn glaasje thee.

Maar dan de VVD. Oeioei. Kort lontje hoor. Van Woordvoerderenstein is woedend. Eist van dittemedat van de staatssecretaris. Spreekt van een generatie havisten die is gehersenspoeld. En anders, je voelt de startmotor van de liberale partij-Suzuki al toerenmaken, anders... Als de staatssecretaris niet snel iets doet, dan...

Nou kan de staatssecretaris moeilijk examens die al gemaakt zijn door de shredder halen. Te laat, te laat zei Winnetoe. Dus heeft ze maar toegezegd dat de vraag niet meetelt als je hem fout maakt. Ja jee. Maar ben je dan als onschuldige havo-kandidaat minder gehersenspoeld, nu de vraag niet meetelt? Ik bedoel, je hebt de brainwash al in volle kracht binnengekregen, of niet? Dan kan Busschemakers de vraag wel niet meetellen, maar dat is net zo iets als zeggen dat die zwarte Swift van Karst Tates zijn komende APK-keuring mag overslaan. Het heeft geen zin en maakt niks goed, het is een maatregel van likmevestje.

Intussen zitten we met de gebakken peren. Een VVD-woordvoerder als een tikkende tijdbom, elk moment kan hij zijn Toyota Aygo tegen het monument op de Dam in Madurodam parkeren, en een generatie gehersenspoelde kandidaat hbo-ers die vanaf nu hun leven in dienst zullen stellen van het te vuur en te zwaard bestrijden van het liberale gedachtengoed.

Hoe zal dit aflopen... Wat als dit legertje achttienjarigen gehersenspoeld en wel ongevoelig blijkt voor de Postbus 51 spotjes, en gewoon wÚl een kort lontje in stand houdt? Elke keer dat Rutte bij Knevel en Van den Brink komt, bwaf, een roze Mini op de Julianatoren laten knallen, of een gele Fiat 500 tegen Lange Jan in Kaatsheuvel parkeren - je moet er toch niet aan denken...

á