Sorry!

Het zijn inderdaad vooral de grote zaken die mij zorgen baren, ArchEnemy. Wat dacht je van de manier waarop dit land bestuurd wordt? Houd het volk dom, de zaak stil en de regenten op het pluche. Dat is het motto geworden de laatste decennia. Nu pas komt in de krant dat er, toen de El Al Boeing per ongeluk midden in de Bijlmer landde, wel degelijk een doofpot gefunctioneerd heeft; twee ijverige medewerkers van de Milieudienst die monsters namen van bluswater en daar vreemde stoffen in aantroffen, kregen op hun lazer van de directeur, moesten de monsters weggooien en mochten geen rapport maken.

Ik moest terugdenken aan het fotorolletje met kiekjes uit Sbrenica, dat Defensie bij het ontwikkelen per ongeluk vernietigd had. Waar Italië ronduit cynisch geregeerd wordt, denken de Nederlandse bestuurders weg te komen met onhandigheid als excuus. Want waarom, zegt het rapport van de Rijksrecherche naar die Bijlmerrampdoofpot nu, moesten de medewerkers van de Milieudienst die monsters weggooien? Hun aanwezigheid was tijdens die acute rampfase nog niet aan de orde.

Wie gelooft zoiets nou? Ten eerste is de redenering al gek. Je hebt om drie uur bij de buurman afgesproken te gaan klaverjassen, maar je bent een kwartier te vroeg; je ziet hem met zijn hand in je vrouw haar onderbroek maar je mag er niks van zeggen want je had niet te vroeg mogen komen. Ook al was de aanwezigheid van die laboranten ontijdig, als er inderdaad vreemde stoffen in dat water zaten, dan gooi je het monster toch niet weg? Dat wil er toch bij niemand in? Ik geef het je op een briefje, daar is getelefoneerd. Maar kenmerkend voor het Nederlandse diepgravende onderzoek is dat je dan weer niet hoort door wie. Einde van het liedje is een hoop vaag gelul over mogelijke vergiftiging van Bijlmerbewoners: geen reden om aan te nemen, niet vast komen staan dat, ongerustheid op voorhand niet nodig... Je kent het wel.

Zo weten we ook nog steeds niet hoe we ooit politieke steun hebben kunnen geven aan de Amerikaanse invasie in Irak. Er wordt nu door een commissie naar gekeken, en de uitkomst zal ongetwijfeld zijn dat belangrijk bewijsmateriaal over het ontbreken van massavernietigingswapens in Irak per ongeluk face down op de kopieermachine is gelegd, zodat Balkenende een stapeltje wit papier te zien heeft gekregen, waar hij vervolgens zijn paraaf heeft opgezet. Het stapeltje wit papier zal triomfantelijk aan de Kamer getoond worden. Wie de domme secretaresse was, is men per ongeluk vergeten.  

De Nederlandse bestuurders lijken op van die klieren op het schoolplein, die je laten struikelen en dan claimen dat het niet expres was. Slap! De sorry-cultuur is het wel genoemd, je hangt een vage smoes op en tegen de tijd dat men je beleefd vraagt om op te stappen spreek je op Radio 1 een omfloerst sorry uit; het eind van het liedje is dat je gewoon mag blijven zitten. De DG van Justitie heeft meer aantijgingen van seks met minderjarigen aan zijn broek dan ik parkeerboetes heb verzameld, maar wat is zijn verhaal? "Ik kon toch niet weten dat die jongens geen achttien waren, ze lieten mij hun paspoort niet zien!" En onze ministers (eerst Donner, nu Hirsch Ballin), op wier partij half Nederland braaf zijn stem uitbrengt eens per vier jaar, sturen zo'n kerel niet eens op vervroegd pensioen.

Ach, het gaat me er niet eens om welk barbertje moet hangen. Ik vind het vooral ergerlijk dat de regenten in Nederland (vooral te vinden bij CDA, VVD en PvdA) net doen of we malle pietje zijn. Maar hoogmoed komt voor de val, de partijen aan de uiteinden van het politieke spectrum scoren niet voor niets in peilingen. De tragiek is alleen dat macht corrumpeert; Pechtold, Kant of Wilders zullen zich van precies dezelfde sorrytrucs bedienen zo gauw hun bips het pluche raakt.

O trouwens, mocht je op die cursus orale seks afgekomen zijn, sorry, dat was een foutje. Enneh nee, ik stap niet op. Ik blijf de serie Plat Haags gewoon doen elke andere zondagmiddag.