Zoenen met fundi's (De Consumentenmens 7)

Het hete hangijzer deze nazomer: schud je een moslim met religieus gefundeerde smetvrees gedwongen de hand? De mailbox van consumentenmens@fok.nl zit vol met klemmende vragen over dit thema. Steeds wil men weten wat ik daar nu als Consumentenmens van vind. Vroeger was het duidelijk: toen was je voor vrouwen, voor buitenlanders en voor homo's. Maar nu is het ingewikkeld, want sommige buitenlanders zijn tegen vrouwen en homo's. En daardoor zijn sommige mannen weer tegen buitenlanders en homo's, en sommige mannen tegen buitenlanders maar voor homo's. Whose side are you on, then? Hoewel ik eigenlijk ben aangesteld voor belangrijker zaken, ik noem de Nationale Minderhedentest, wil ik voor een keer wel een uitzondering maken en mijn gedachten eens over deze kwestie laten gaan.

Stel, ik kwam als nieuwkomer in een land waar men ter begroeting de broek opendeed, en de geslachtsdelen even tegen elkaar aanwreef. Ik zou me gewoon aanpassen aan de heersende gewoonte. De pikkenwrijvers wonen immers al eeuwen in dat land, en ik ben toch slechts de nieuwkomer? Maar stel nu dat ik in een God zou geloven die aan twee procent van Zijn Gelovigen de uitdrukkelijke verzekering had meegegeven, dat het tegen elkaar aan duwen van geslachtsdelen bij een begroeting niet volgens Zijn heilige bedoeling was. Dat dat maar tot onkuise gedachten zou leiden, en dat je bovendien nooit helemaal kon uitsluiten dat bij zo een begroeting het ene geslachtsdeel per ongeluk in het andere verdween. Hoe dan te handelen, als ik bijvoorbeeld zou willen solliciteren op een functie als gastheer in een congrescentrum, waar honderden zo niet duizenden begroetingen per dag zouden plaatsvinden? Zou ik ontslagen worden wegens mijn religieuze weigering? En zou ik dan bij de plaatselijke variant van de late night talkshow Knevel en Van den Brink moeten komen?

Overigens. Van den Brink ziet er altijd uit of Knevel hem vlak voor de uitzending eventjes heel hard in het scrotum heeft gebeten. Zo praat hij ook. Van den Brink dan. Calvinist van het soort dat heel veel stoute gewoontes heeft, zodat hij nu al zeker weet dat de EO-hel hem straks welkom zal heten: een hel vol Knevels, die de hele tijd met een priemende vinger vragen zitten te stellen. En dat dan bij een paar duizend graden. Nee, Van den Brink heeft er zin in als een dief in het hangen. Die lange van de EO, Arie Boomsma, gaat nu een programma met Van den Brink doen, maar die is juist weer heel tof met jongeren en kan bijvoorbeeld gewoon het woord beffen uitspreken zonder - zoals Thijs - daarbij dan heel hard de ogen dicht te moeten knijpen. Ik hoop dat Van den Brink veel plezier aan die samenwerking gaat beleven en niet de hele tijd zo bang zal hoeven kijken.

Vorige week was Mohamed Enait bij Knevel en Van den Brink. Rita Verdonk was er ook en die twee kregen natuurlijk ruzie, en toen keek Van den Brink helemaal benauwd. Knevel is al een hele strenge bovenmeester, maar juffrouw Verdonk kan er ook wat van hoor. Het regende zo doen wij dat hiertjes en zo doen wij dat hier nietjes over het hoofd van Enait. Vroeger als een klasgenootje van Van den Brink straf kreeg van de juf ging Thijs ook altijd al eerder huilen dan het deugnietje zelf, en dat is eigenlijk nooit over gegaan. Denk ik.

Of ik ging naar een land verhuizen waar men ter begroeting elkaar even aan de anus likte. Dat kan toch? Er zijn zat natuurvolkeren die rondgalopperen in rafia rokjes, die nauwelijks in de weg zitten. Zou ik dat dan over mijn Consumentenhart kunnen verkrijgen? Of zou ik dan ook op tv gaan protesteren en daarbij hele moeilijke woorden gaan gebruiken, net als Enait? Dat er dan zo'n rimboepoliticus mij schampertjes zat aan te kijken en heel belerend te doen:
- We laten elkaar in dit land wel uitpraten, meneer de Consumentenmens, zo doen we dat hier... In dit land likken wij elkaar de reet, als we elkaar nog niet kennen. Dat is een teken van respect. U kunt natuurlijk altijd terug naar het land van herkomst, als u het niet bevalt.
En in de eindtune zou hij dan aan mijn kont willen likken, net zoals Knevel en Van den Brink doen als de eindtune klinkt, even handen schudden met de gasten. 

Ik denk dat we er niet zoveel over moeten praten (ook al begrijp ik best dat praatprogramma's niet bedoeld zijn om de hele tijd al dan niet veelbetekenend te gaan zitten zwijgen). Het is tijd voor actie. Ik had, als ik daar had gezeten namens Trots op Nederland en ik was een aantrekkelijke rijpe vrouw als Rita geweest, ik had gewoon Eliat vol op de mond gezoend live op camera. En daarna had ik geroepen: ziet u nou wel, dat dat helemaal geen kwaad kan? Ik uw bacillen, u de mijne, gezellig toch? En zeg eens eerlijk, kreeg u onkuise gedachten? Nee hè. Ziet u nou, zelfs Allah kan zich wel eens een keertje vergissen. U zoent trouwens heerlijk, voor een beginner. Heeft u zo nog even tijd voor een kop koffie te mijnent?

Nou heeft Enait ook aangekondigd geen mannen meer te willen highfiven, om niet van discriminatie beschuldigd te worden. Dat is natuurlijk helemaal van de zotte, van de regen in de drup komen we zo. Dus ik zou zeggen Knevel, geef Van den Brink eens opdracht om mij samen met Enait in het programma te halen, en ik pak hem erewoord vol op de bek. (Enait, niet Van den Brink.) Kijken of hij dan nog moeilijke woorden kan uitspreken!