FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 mei 2018

Jongeren op de EO Jongerendag hadden het warm vandaag

Niet alleen buiten was het zaterdag warm, ook binnen in het GelreDome in Arnhem, op de EO Jongerendag, hing "een warme, gemoedelijke sfeer", zegt een woordvoerder van de omroep. Rond de 20.000 christelijke jongeren waren daar getuige van muziek, samenzang en sprekers, met als thema Walk on Water.

Er waren vier muzikale acts: For KING & COUNTRY, Matt Redman & Guvna B, Britt Nicole en The Drop. De belangrijkste spreker, de Britse Miriam Swaffield, vertelde een verhaal over de discipel Petrus. Volgens het bijbelverhaal stapte hij tijdens een storm uit een boot om naar Jezus te gaan. Swaffield trok de vergelijking door naar haar toehoorders, die bij God mogen aankloppen als ze kampen met storm in hun leven.

De EO Jongerendag werd voor de vierde keer gepresenteerd door Joram Kaat.

EO Jongerendag: warmte buiten én binnen
EO Jongerendag: warmte buiten én binnen (Foto: BuzzE)

Schippers redelijk op 100 meter in Eugene

Tijdens de Diamond League in het Amerikaanse Eugene heeft Dafne Schippers op de 100 meter een redelijke indruk gemaakt. De Nederlandse eindigde als vierde in een degelijke tijd van 11,01 seconden.

Schippers kende weer een moeizame start en kon in de slotfase niet het verschil maken om echt op te rukken naar de voorste plaatsen. De Ivoriaanse dames Marie-Josée en Murielle Ahouré waren de sterksten: Ta Lou won in 10,88, met bijna twee meter per seconde rugwind. Ahouré eindigde in 10,90 als tweede, voor olympisch kampioene Elaine Thompson (10,98). Schippers werd vierde en bleef de Amerikaanse Tori Bowie, die geblesseerd leek te raken, nipt voor.

Wereld- en olympisch kampioen Conseslus Kipruto leek op de 3000 meter steeplechase alles in de hand te hebben, tot de laatste ronde. Zijn Keniaanse landgenoot Benjamin Kigen ging er als een dolle vandoor en Kipruto kon hem niet bijbenen. Met 8:09,07 minuten was Kigen veruit de beste, ruim voor Kipruto, die de Amerikaan Evan Jager nog klopte in de strijd om plek twee.

Caster Semenya begon op de 800 meter relatief rustig, maar in de slotfase trok de Zuid-Afrikaanse de gashendel volledig open. Ze snelde weg bij de concurrentie en finishte na 1:55,92 minuten, een nieuw meetingrecord. Ook Ajee Wilson (1:56,86) en Francine Niyonsaba (1:56,88) waren erg rap, terwijl maar liefst zeven dames onder de twee minuten doken.

Op de 1500 meter was het zowaar Shelby Houlihan die wist te winnen. De 25-jarige Amerikaanse kende een geniaal slotstuk en passeerde alles en iedereen: met 3:59,06 pakte ze de winst en haalde ze een seconde of vier van haar persoonlijk record af. Ook Laura Muir, Jenny Simpson en Rababe Arafi doken onder de vier minuten.

Schuurs ook in Nürnberg de beste in het dubbelspel

Demi Schuurs heeft voor de tweede week op rij een dubbeltitel gepakt. De dubbelspecialiste won ditmaal met haar Sloveense partner Katarina Srebotnik het WTA-toernooi van Nürnberg.

Schuurs en Srebotnik, als derde geplaatst in Duitsland, wonnen in de finale in drie sets van de Belgische Kirsten Flipkens en Johanna Larsson uit Zweden: 3-6, 6-3, 10-7.

Het is voor de 24-jarige Schuurs alweer haar vierde WTA-titel van 2018. Eerder was ze in Brisbane (met Kiki Bertens), Hobart (Elise Mertens) en vorige week in Rome met Ashleigh Barty al de sterkste. Op Roland Garros vormt ze samen met Mertens een koppel.

Larsson pakte in Nürnberg wel de zege in het enkelspel. De Zweedse was in de finale te sterk voor de Amerikaanse Alison Riske. Ze won met 7-6 (4), 6-4.

Larsson volgt Kiki Bertens op, die het toernooi in de Duitse plaats de afgelopen twee jaar had gewonnen. Larsson is normaal gesproken de vaste partner van Bertens in het dubbelspel.

Op het WTA-toernooi van Straatsburg ging de zege naar Anastasia Pavlyuchenkova. De Russische, als derde geplaatst in de Franse stad, won in een spannende finale in drie tiebreaks van de Slowaakse Dominika Cibulkova: 6-7 (5) 7-6 (3) 7-6 (6)

Voor Pavlyuchenkova is het de twaalfde WTA-titel, de eerste dit seizoen.

Thiem wint in Lyon, Fucsovics de titel in Geneve

Dominic Thiem heeft het ATP-toernooi van Lyon op gewonnen. Op het Franse gravel was de nummer acht van de wereld was in de finale te sterk voor de Fransman Gilles Simon: 3-6 7-6 (1) 6-1.

Voor de Oostenrijker was het zijn tiende totaal in zijn carrière en zijn tweede van dit jaar. Eerder in het jaar was hij de beste op het graveltoernooi van Buenos Aires.

Ook in Geneve was er een ATP-toernooi deze week. Die werd gewonnen door Márton Fucsovics. De Hongaar, nummer zestig van de wereld, was in twee snelle sets te sterk voor de Duitser Peter Gojowczyk: 6-2 6-2. Voor Fucsovics is het zijn eerste titel op ATP-niveau.

Elia terug in Oranje: "Ik was eigenlijk wel verrast"

Eljero Elia hoopt komende donderdag voor het eerst sinds 14 november 2012 weer zijn opwachting te maken bij het Nederlands elftal.

In een wedstrijd met Duitsland speelde hij zijn 28ste en tot dusver laatste interland. Dankzij zijn goede prestaties voor Istanbul Basaksehir kreeg hij van bondscoach Ronald Koeman een oproep voor de oefenwedstrijden tegen Slowakije en Italië.

"Ik was eigenlijk wel verrast. Ik had mijn vakantie al geboekt, die heb ik nu even uitgesteld", vertelt Elia in gesprek met Voetbal International. "Ik begon me af te vragen of ze me nog wel volgden. Ik kijk heus kritisch naar mijn eigen prestaties. Soms was het de afgelopen jaren terecht dat ik er niet bij was, maar in Turkije heb ik een prima seizoen gedraaid en daarvoor ook bij Feyenoord."

In maart kreeg de 31-jarige aanvaller geen oproep voor de vorige interlandperiode en liet hij via Twitter zijn ongenoegen blijken, door te schrijven: "Tegenwoordig met praten bereik je heel veel in het voetbal #NoHardFeelings."

"Ik was een beetje een baby die om aandacht schreeuwde", blikt Elia nu terug. "Ik wil bij de beste spelers van Nederland horen, meehelpen om het land weer trots te laten zijn op Oranje. Daarom ben ik ook zo blij dat ik erbij ben. Ik voel me nu als een kind dat een snoepje heeft gekregen."

Katwijk wint Tweede Divisie na curieus slot

De voetballers van VV Katwijk hebben zaterdag de titel gepakt in de Tweede Divisie. Op de slotdag van de competitie nam de ploeg het op tegen Kozakken Boys, waardoor de titel in een rechtstreeks duel beslist werd.

Op Sportpark De Zwaaier van het Werkendamse Kozakken Boys kreeg met name de thuisploeg wel wat kansen, maar die werden niet afgemaakt. Dat was in de tweede helft niet anders, waarna het duel tien minuten voor tijd onderbroken werd: scheidsrechter Lorenzo Cairo was geblesseerd.

Cairo kon niet verder en de vierde official, Derya Serik, moest hem vervangen. De spelers kwamen na een onderbreking de kleedkamers weer uit, waarna Katwijk vijf minuten voor tijd zag hoe Kilian Berkhout met rood weggestuurd werd. 

Gescoord werd er ondanks het numerieke overwicht van Kozakken Boys niet meer en de 0-0 eindstand leverde het Katwijk van trainer Jack van den Berg de titel op.

Real Madrid wint Champions League na blunders en wereldgoal

Voor het derde seizoen op rij heeft Real Madrid beslag gelegd op de Champions League. De Madrilenen waren met 3-1 te sterk voor Liverpool.

Liverpool, waar er basisplaatsen waren voor Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, begon overtuigend aan de finale en was het meest dreigend. Keylor Navas moest enkele keren handelend optreden, maar grote kansen bleven aanvankelijk uit. Halverwege de eerste helft zorgde Trent Alexander-Arnold voor het grootste gevaar voor het Real-doel. Een schot uit de draai van Robert Firmino werd nog geblokt, waar de rechtsback zijn inzet in de rebound gekeerd zag worden door Navas.

Twee blessures in vijf minuten tijd drukten na een half uur spelen een negatieve stempel op de wedstrijd. Mohamed Salah moest zich met een schouderblessure laten vervangen nadat hij in een duel met Sergio Ramos verkeerd terechtkwam en Dani Carvajal raakte geblesseerd aan zijn linkerenkel. Het uitvallen van Salah deed de wedstrijd enigszins kantelen, waarbij Real Madrid de controle kreeg. De voor Carvajal ingevallen Nacho schoot zijn ploeg bijna op voorsprong, maar zijn inzet verdween in het zijnet. De ploeg van Zinédine Zidane dacht via Karim Benzema alsnog op voorsprong te komen, maar zijn treffer werd geannuleerd nadat Cristiano Ronaldo aanvankelijk buitenspel stond.

De Spanjaarden begonnen met aanvallende intenties aan de tweede helft en dat resulteerde in de 48ste minuut in een uitgelezen mogelijkheid. Isco kreeg de bal met een gelukje via Adam Lallana voor zijn voeten en kon vervolgens vrij uithalen en raakte de lat bij zijn poging. Drie minuten later viel alsnog de 1-0. Loris Karius kon de bal oppikken na een mislukte lang bal op Benzema en bij zijn uitworp gooide hij de bal tegen de uitgestoken voet van de Fransman aan.

Lang kon de titelhouder niet genieten van de voorsprong, want vier minuten later was het al weer gelijk in het NSK Olimpiejsky. Een hoekschop werd door Dejan Lovren ingekopt en Sadio Mané stond op de goede plek om de bal te verlengen en Navas te passeren. Beide doelpunten braken de wedstrijd volledig open en een minuut voordat Isco het veld moet verlaten voor Gareth Bale, wist de Spanjaard uit de draai Karius bijna te verschalken. Drie minuten na zijn invalbeurt drukte Bale zijn stempel op de wedstrijd. Na een voorzet vanaf de linkerflank van Marcelo maakte de 28-jarige aanvaller met een fantastische omhaal de 2-1.

Aan de hand van Mané gingen the Reds op jacht naar de gelijkmaker en twintig minuten voor tijd trof de Senegalees met een schot van buiten het strafschopgebied de buitenkant van de paal. De aanvalsdrang van de Engelsen zorgde ervoor dat er ruimte ontstond achter hun verdediging en met een goede verdedigende actie voorkwam Andrew Robertson dat Ronaldo de wedstrijd na 74 minuten in het slot kon gooien. Zeven minuten voor tijd volgde de beslissing. Karius had enkele minuten eerder nog een goede redding op een uithaal van Benzema, maar ging later voor de tweede keer gruwelijk in de fout. Een schot van afstand van Bale leek te pakken te zijn voor de 24-jarige Duitser, maar hij liet de bal glippen.

Ramos verkleint de WK-kansen van Salah. (PRO SHOTS/Action Images)
Ramos verkleint de WK-kansen van Salah. (PRO SHOTS/Action Images)

Real Madrid

3 - 1

Liverpool

 51' Benzema
 63' Bale
 83' Bale
   55' Mané
 
 Gele kaart: , Mané, (Liverpool)
 
Stadion:  NSC Olimpiyskiy Stadium, Kiev
Toeschouwers: 61.561
Arbiter: Mazic (Ser)
 
Opstelling:   Opstelling:
Navas
Carvajal (Nacho/36)
Varane
Ramos
Marcelo
Modric
Casemiro
Isco (Bale/61)
Kroos
Benzema (Asensio/ 89)
Ronaldo
  Karius
Alexander-Arnold
Lovren
v.Dijk
Robertson
Wijnaldum
Henderson
Milner (Can/83)
M.Salah (Lallana/31)
Firmino
Mané

Judoka Van Dijke wint in China

Judoka Sanne van Dijke heeft tijdens de Grand Prix in het Chinese Hohhot de titel in de klasse tot 70 kilogram gepakt. In de finale rekende ze af met Kelita Zupancic: de Canadese moest er op waza-ari aan geloven.

De Britse Gemma Howell maakte het Van Dijke in de halve finales bijzonder moeilijk, maar in de golden score maakte de 22-jarige Brabantse het af met een waza-ari, nadat ze eerder op de dag al twee keer op ippon gewonnen had. Het is de eerste Grand Prix-winst voor de Europees kampioene van vorig jaar.

Franse handbalclubs bereiken finale Champions League

Niet de gedoodverfde favorieten Paris Saint-Germain Handball en HC Vardar spelen zondag de finale van EHF Champions League maar HBC Nantes en Montpellier HB.

2017/2018 Champions League halve finale HBC Nantes - Paris Saint-Germain Handball (Bron: Youtube)

Zaterdagmiddag stond de eerste halve finale op het programma. Tot grote verrassing versloeg Nantes de club uit de Parijse hoofdstad met 32-28. Uitblinkers bij Nantes waren Kiril Lazarov en Dragan Pechmalbec, beide scoorden acht goals.

2017/2018 Champions League halve finale Montpellier HB - HC Vardar (Bron: Youtube)

In de tweede halve finale won Montpellier in een spannend duel van Vardar. De club uit het zuiden van Frankrijk won met 28-27. Door het verlies loopt Vardar de kans mis om de titel te prolongeren.

De finale wordt zondag om 18.00u gespeeld in de Lanxess Arena te Keulen.

Bloemendaal en Kampong naar finale Euro Hockey League

De finale van de Euro Hockey League gaat tussen Kampong en Bloemendaal. In de halve finales was Kampong met 6-2 te sterk voor het Belgische Herakles, terwijl Bloemendaal met 6-0 won van Rotterdam.

Kampong won dankzij twee velddoelpunten, die in de EHL voor twee tellen, van Björn Kellerman en één van Constantijn Jonker. Na negen minuten stond de landskampioen al met 4-0 voor. Herakles-aanvoerder Nicolas de Kerpel bracht de spanning terug in het derde kwart: 4-2, maar tien minuten voor tijd maakte Kellerman de 6-2 voor Kampong.

Voor Bloemendaal werden de goals gemaakt door Jamie Dwyer (strafbal), Florian Fuchs en Thierry Brinkman. De finale wordt zondagmiddag gespeeld.

Neef Whitney Houston walgt van Kanye West

Een neef van Whitney Houston heeft weinig goede woorden over voor Kanye West. De rapper telde onlangs 85.000 dollar (73.000 euro) neer voor een foto van de met drank en drugs bezaaide badkamer van de zangeres. Het stiekem genomen kiekje is te zien op de albumcover van Kanye's zakenpartner Pusha T.

"Mijn maag draaide ervan om", omschreef Damon Elliot tegenover People zijn gevoel toen hij de albumcover zag. "Ik dacht meteen weer aan zes jaar terug." Whitney overleed in februari 2012. Ze verdronk in bad nadat ze verschillende drugs had gebruikt.

"Ik was in shock", ging Elliot verder. De neef van Whitney werkt ook in de muziekindustrie en werkte ooit samen met Kanye. "Ik heb deze ramp zien gebeuren", zei Elliot over Kanye's meest recente inzinking. "Maar ik had nooit verwacht dat hij zo ver zou gaan en iemands privacy zou schenden."

Elliot vindt het "walgelijk" dat Kanye de uitgelekte foto gebruikt voor "een publiciteitsstunt". Hij wil excuses van de rapper en de toezegging dat de albumcover wordt vervangen. "Ik wil weten waarom hij dit heeft gedaan. Dit schaadt mijn familie. Het is smakeloos.

"

Neef Whitney Houston walgt van Kanye West
Neef Whitney Houston walgt van Kanye West (Foto: BuzzE)

Esmée Denters is klaar voor comeback

Het is lang stil geweest rond Esmée Denters, maar als het aan haar ligt komt daar binnenkort verandering in. Eind juni staat de 29-jarige zangeres met een eigen concert in de Melkweg in Amsterdam.

De Nederlandse, die twaalf jaar geleden na een door miljoenen mensen bekeken 'optreden' op YouTube een samenwerking aanging met Justin Timberlake, scoorde hits met Outta Here en Love Dealer.

Maar aan de samenwerking kwam abrupt een einde en sindsdien leefde Esmée in de anonimiteit in Londen. Ze werkte in een ijssalon en deed mee aan The Voice UK. Nu is ze klaar voor haar comeback. De zangeres heeft tien zelfgeschreven nummers opgenomen en een zaal in de Melkweg in Amsterdam geboekt voor haar eerste concert in jaren.

"Het is jammer dat het zo gelopen is, maar voor mij is het ook wel nostalgie. Als dit niet allemaal was gebeurd, als ik deze ervaring niet had gehad, was ik een minder sterk persoon geweest." Het concert in de Melkweg moet een doorstart van haar tweede carrière zijn. "Ik wil dat mensen komen luisteren naar mijn muziek. In grote zalen staan. In Nederland, maar ook hier, in Londen", zegt Esmée in het AD.

Het concert van Esmée Denters is op maandag 28 juni in de Melkweg in Amsterdam. De kaartverkoop is al begonnen.

Esmée Denters is klaar voor comeback
Esmée Denters is klaar voor comeback (Foto: BuzzE)

Wielrenner Pinot opgenomen in ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen

Thibaut Pinot is naar het ziekenhuis gebracht na de twintigste etappe van de Giro d'Italia. De Fransman van Groupama-FDJ stond voorafgaand aan de twintigste etappe op de derde plaats in het algemeen klassement, maar verloor meer dan drie kwartier op de winnaar Mikel Nieve. Hij staat nu op de zestiende plaats in het algemeen klassement.

Pinot kwam samen met zijn ploeggenoten binnen en bij aankomst is hij per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. De renner van Groupama-FDJ heeft uitdrogingsverschijnselen en koorts. Pinot moet vannacht ter observatie in het ziekenhuis van Aosta blijven meldt zijn ploeg via Twitter.

Fulham na vier jaar afwezigheid terug in Premier League

Fulham is zaterdagavond ten koste van Aston Villa gepromoveerd naar de Premier League. In een rechtstreeks duel wonnen de Londenaren met 1-0.

Fulham degradeerde in het seizoen 2013/14 uit de Premier League, waar Aston Villa tijdens het seizoen 2015/16 als laatste eindigde op het hoogste Engelse niveau. Na een gelijkopgaande openingsfase, wist Fulham halverwege de eerste helft voor het verschil te zorgen. Een prachtige pass van Ryan Sessegnon stelde Tom Cairney in staat om de 0-1 te scoren.

Aston Villa, dat tijdens de reguliere competitie als vierde was geëindigd met vijf punten minder dan nummer drie Fulham, kreeg zeven minuten voor tijd rust een uitstekende mogelijkheid op de gelijkmaker, maar Jack Grealish volleyde de bal geheel vrijstaand over de lat.

Na rust gingen the Villans op jacht naar de gelijkmaker en werden daarbij enkele malen gevaarlijk. Smaakmaker Grealish vond echter tot tweemaal toe Fulham-doelman Marcus Bettinelli op weg naar succes. Via Stefan Johansen kreeg Fulham een mogelijkheid op de 0-2, alleen de Noor schoot over.

Twintig minuten voor tijd moesten the Cottagers met een man minder verder nadat centrale verdediger Denis Odoi zijn tweede gele kaart kreeg na een charge op Grealish. Ondanks de nummerieke meerderheid slaagde Aston Villa er niet in om tot grote kansen te komen en zodoende promoveert Fulham, net als Wolverhampton Wanderers en Cardiff City, naar de Premier League.

Volleyballers verliezen in vijf sets van Oekraïne

De Nederlandse volleyballers hebben in de European League hun derde wedstrijd verloren. Oranje verloor in Apeldoorn met 2-3 (25-15, 20-25, 25-20, 24-26, 13-15) van Oekraïne:

De volleyballers begonnen goed aan hun wedstrijd tegen Oekraïne. Nederland had al snel een voorsprong te pakken en won de eerste set eenvoudig. In de tweede set had Oekraïne het beter voor elkaar, terwijl de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen steeds slordiger ging spelen.

In de derde set had Oranje zijn zaken weer goed op orde. Nederland liep uit naar een 11-7 voorsprong en gaf deze voorsprong niet meer weg. Ook in de vierde set ging het tot halverwege gelijk op. Oekraïne sloeg een bij gaatje van vier punten en kwam 16-20 voor. Nederland vocht zich terug in de vierde set en kwam bij 24-23 op wedstrijdpunt, maar deze werd niet benut. Bij het eerste setpunt van Oekraïne was het wel raak en moest de vijfde set de beslissing brengen.

In de vijfde set liepen de Oekraïense volleyballers snel uit naar een 9-13 voorsprong, maar Nederland kwam sterk terug in de set tot 13-13, maar op het eerste Oekraïense matchpoint smashte Thijs ter Horst in het blok en ging de zege alsnog naar Oekraïne.

Na drie wedstrijden staat Nederland nu derde in groep B met vijf punten. De winnaar van de groep plaatst zich voor het tweedaagse finaletoernooi, dat op 30 juni begint in Tsjechië.

Rutte niet blij met links Amsterdams college

Het nieuw gevormde college in Amsterdam kan Mark Rutte niet echt bekoren, zo blijkt uit een gesprek met zijn 'fans' op Facebook. Volgens AT5 vroeg ene 'Henk' aan de premier of het niet voelde 'alsof we Amsterdam hebben verloren aan links', waarop de premier kort en bondig antwoord gaf: "Ja, zo voelt het."

Volgens Rutte zijn vooral de liberale kiezers, die niet op de VVD maar op D66 hebben gestemd, schuldig aan de verlinksing van het Amsterdamse college: "Ik vind het ook geen goed nieuws als VVD'er. Als premier werk je natuurlijk met alle steden samen en kijk je niet eerst wie daar in het bestuur zitten."

Verder geeft Rutte aan het erg jammer te vinden dat de VVD de komende vier jaar geen vinger in de pap heeft in Amsterdam: "De VVD heeft natuurlijk de afgelopen jaren goede dingen kunnen doen in Amsterdam."

Een coalitie van GroenLinks, D66, Pvda en SP neemt de komende weken het heft in handen in Amsterdam. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat het nieuwe stadsbestuur en Den Haag regelmatig met elkaar in de clinch zullen liggen. 

Kieft over Liverpool-duo: "Die kunnen er helemaal niks van"

Wim Kieft is benieuwd hoe Virgil van Dijk zaterdagavond voor de dag komt in de finale van de Champions League tussen Liverpool en Real Madrid.

"Natuurlijk zijn wij als Nederlanders enthousiast over Van Dijk, maar er valt heus wel iets op zijn spel aan te merken", schrijft hij in zijn column voor De Telegraaf. "Hij komt wat flegmatiek over, speelt vaak te passief met de gedachte van 'ik corrigeer het wel op inzicht of snelheid'. Dat is gevaarlijk tegen Real en helemaal tegen Ronaldo als beste spits van de wereld."

Volgens Kieft komt al het defensieve werk van Liverpool op de schouders van Van Dijk. "Want de backs van Liverpool zijn verdedigend niet sterk. En of je nu Dejan Lovren of Joel Matip naast hem centraal in de verdediging zet; allebei kunnen ze er niets van."

Real Madrid en Ronaldo zullen volgens Kieft optimaal gemotiveerd zijn en daar heeft coach Zinédine Zidane voor gezorgd, aldus de oud-international. "Hem is het zelfs gelukt om Ronaldo in te laten zien dat hij niet alles kan spelen als hij in de finales aan het einde van het seizoen allesbeslissend wil zijn. Voor Ronaldo is Liverpool - Real zo'n wedstrijd en dus is Klopp met zijn Engelse machine gewaarschuwd."

Verstappen: "Het was mijn fout"

Het had zo mooi kunnen zijn; twee Red Bulls op de eerste startrij voor de Grand Prix van Monaco. Helaas mocht het niet zo zijn, omdat Max Verstappen in de laatste vrije training crashte.

De monteurs deden wat ze konden, maar Verstappen kon deelname aan de kwalificatie vergeten. "Ik heb er geen goede verklaring voor", liet hij na afloop op Verstappen.nl weten. "Ik stuurde te vroeg in. Net als in China was het mijn fout." 

Heel even leek het erop dat Verstappen toch aan de kwalificatie kon beginnen. "Ik was klaar voor de kwalificatie, maar toen de auto gestart werd ontdekten we het lek pas en dan is het te laat om nog naar buiten te gaan."

Hierdoor start Verstappen morgenmiddag achteraan op de grid, wat op dit cicruit een nadeel is. "We weten dat we de snelheid hebben maar we kunnen weinig uitrichten omdat het hier zo moeilijk is om in te halen."

PVV stelt vragen over aanhouding Tommy Robinson

De kamerleden Geert Wilders, Fleur Agema en Raymond de Roon van de PVV hebben schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken over de arrestatie van de Britse activist en islamcriticus Tommy Robinson.

Ze willen van de minister weten of ze kennis hebben genomen van de arrestatie wegens 'het verstoren van de vrede' terwijl hij volgens de PVV slechts verslag deed van van een proces tegen islamitische verkrachters, waarna hij binnen enkele uren werd veroordeeld tot 13 maanden gevangenisstraf. De PVV wil weten van de minister of deze zich realiseert dat indien Tommy Robinson zijn straf uit zou moeten zitten tussen islamitische criminelen, dit hem volgens de kamerleden hem zijn leven zou kunnen kosten. 

Ook willen ze weten ze of de 'vrijheid van meningsuiting ook geldt voor islamcritici in de EU en of de minister bereid is het ongenoegen over 'deze schending van de vrijheid van meningsuiting' door het Verenigd Koninkrijk onmiddelijk aan uw Britse ambtgenoot kenbaar te maken en aandacht te vragen voor de persooonlijke veiligheid van Tommy Robinson. 

De PVV laat weten in het persbericht dat ze hun vragen graag vóór dinsdag 29 mei, 11:00 uur beantwoord willen zien. 

Blaastest-apparaat defect door penetrante dranklucht

Het weekend is de uitgelezen mogelijkheid om een vrolijk biertje te doen. Soms kan het dan gebeuren, dat je net ene pilsje teveel drinkt en dan is het niet slim om op je bromfiets te stappen.

Twee mannen uit Geldrop deden dit toch en werden uiteindelijk aangehouden, zo schrijft de Geldropse politie op Facebook. Volgens de agenten konden beide heren nauwelijks op hun benen blijven staan en hadden 'zowat de hele rijbaan nodig om op de weg te blijven'.

Eén van de mannen blies op het politiebureau ruim vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol. Toen ook de tweede man voor analyse van zijn adem op moest komen draven, ging het mis. Het blaastest-apparaat ging defect.

"Doordat in de ruimte waarin de man de ademtest onderging een zeer penetrante lucht van alcohol de overhand nam, werkte het apparaat niet meer voor de tweede man en gaf het apparaat een storing aan", laat de politie in een bericht op Facebook weten.

Na 45 minuten werkte alles weer, het kamertje was gelucht, en kon de tweede man ook blazen. Het resultaat; viermaal de toegestane hoeveelheid. "Ook bleek de man te rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs en identificeerde de man zich met een id-kaart die 4 jaar verlopen was."

De heren konden uiteindelijk hun roes uitslapen, maar moeten zich binnenkort wel voor de rechter verantwoorden. Het rijbewijs van de eerste heer is tevens ingevorderd.

De Boer: "Kluivert is godverdomme net negentien jaar"

Ronald de Boer heeft het helemaal gehad met Justin Kluivert, die na amper anderhalf jaar in Ajax 1 al op een toptransfer mikt.

Kluivert gaf onlangs aan dat hij zijn contract in Amsterdam niet wil verlengen. Hij is daardoor over een jaar transfervrij als Ajax hem deze zomer niet verkoopt. "Justin loopt er weleens bij alsof hij alles al heeft bewezen", foetert De Boer op het jonge talent in een interview met Het Parool.

"En hij vindt het gek dat Ajax aan hem wil verdienen? Als Ajax niet probeert te verlengen en hij blijft, loopt hij volgend jaar gratis de deur uit. Iedereen zou Ajax dan voor gek verklaren." De club vraagt naar verluidt zo'n twintig miljoen euro en AS Roma zou een bod van vijftien miljoen euro hebben uitgebracht.

De Boer laat zijn irritaties over Kluivert duidelijk merken. "Hij kan wel zeggen dat hij een Ajax-hart heeft, maar als hij een mooie transfer kan maken, is hij zo weg en steekt hij het geld in zijn eigen zak. Ik vind het allemaal ontzettend kort door de bocht. Hij is godverdomme net negentien jaar. Sorry, ik kan daar echt kwaad om worden."

Karembeu: "Zidane kan de grootste Real-trainer worden"

Zinédine Zidane zou de nummer één trainer in de geschiedenis van Real Madrid worden als zaterdagavond de Champions League gewonnen wordt.

In januari 2016 werd de Fransman trainer in de Spaanse hoofdstad en het succes volgde direct met onder meer het kampioenschap in La Liga en tweemaal op rij de winst van de Champions League. Zaterdagavond wacht in de finale van het miljoenenbal de confrontatie met Liverpool.

"Niemand heeft ooit eerder drie keer achter elkaar de Champions League gewonnen", vertelt Christian Karembeu, die in 1998 en 2000 de Champions League won met Real Madrid, in gesprek met de Daily Mail. "Hij zou de nummer één trainer in de geschiedenis van Madrid zijn. De club heeft altijd records gebroken en misschien doet Zizou het wel."

"Ik ben een echte Madrid-fan en een voormalig speler, dus ik zou graag willen dat Zidane het record zou breken door drie keer op rij te winnen. Het zou hen de dimensie geven van de grootste club ter wereld, maar ze hebben een echte tegenstander tegenover zich staan met Liverpool. Ze zijn erg gevaarlijk met Mohamed Salah, Sadio Mané en Roberto Firmino."

"Niemand had verwacht dat zij de finale zouden halen, maar de manier waarop ze spelen is fantastisch. Via de kwalificatiewedstrijden wonnen ze met hun eigen manier van spelen, met snelhied en efficiëntie voor het doel. Door het winnen komt het vertrouwen en geloof in het team en dat is waarom ze geweldige prestaties hebben geleverd."

Handballers van Aalsmeer pakken landstitel

De handballers van FIQAS Aalsmeer zijn landskampioen geworden. De thuiswedstrijd tegen OCI-LIONS werd met 25-23 gewonnen. Vorige week werd de eerste wedstrijd in de best of three ook al gewonnen door Aalsmeer.

Na een 3-6 achterstand wist Aalsmeer zich langs de Limburgers te knokken. Bij rust was de stand 15-10. In de slotfase van de tweede helft namen Joao Jacob Ramos en Joris Baart LIONS op sleeptouw en kwam de ploeg terug tot 22-20. Wai Wong besliste in de laatste minuut definitief de wedstrijd in het voordeel van Aalsmeer.

Het was negen jaar geleden dat de ploeg uit Noord-Holland voor de laatste keer kampioen van Nederland was. In totaal is dit de tiende titel. Tegenstander OCI-LIONS was de afgelopen drie seizoenen landskampioen.

Vanendert wint vierde rit in Baloise Belgium Tour, Keukeleire nieuwe leider

Jelle Vanendert heeft de vierde etappe in de Baloise Belgium Tour gewonnen. De 33-jarige renner van Lotto Soudal reed op de laatste helling van de dag weg uit de kopgroep en kwam vervolgens solo aan in Wanze. Ploeggenoot Jens Keukeleire werd op vijftien seconden tweede en neemt de leiderstrui over van Christophe Laporte.

In de vierde etappe met start- en aankomstplaats in Wanze moesten de renners veertien hellingen beklimmen in de Belgische Ardennen, met twee keer de Muur van Hoei. Al vroeg in de wedstrijd was het koers en lag het helemaal open. Er reed een grote groep weg met daarbij als belangrijkste namen Jens Keukeleire, Jelle Vanendert, Magnus Cort Nielsen, Andrei Grivko en Bryan Coquard. Klassementsleider Christophe Laporte kon de groep niet volgen en reed al snel op een grote achterstand.

In de kopgroep waren er meerdere aanvallen, maar op de Muur van Hoei, op dertig kilometer van de streep ontstond er een splitsing in de kopgroep. Gianni Marchand en Anthony Targis reden een voorsprong van dertig seconden bij elkaar, maar nadat Vanendert, Keukeleire, Edward Dunbar en Dion Smith de sprong naar voren maakte moest Marchand eraf.

Lotto Soudal had in de finale alles onder controle en met nog tien kilometer te gaan sprong Vanendert weg op de laatste helling van de dag. Hij bouwde zijn voorsprong uit naar twintig seconden en kwam solo aan in Wanze. Keukeleire maakte het feest voor Lotto Soudal compleet door naar de tweede plaats te sprinten en de leiderstrui te pakken.

Zondag staat er nog vlakke rit op het programma van 164 kilometer naar Tongeren.

'Innocence of Muslims' zorgt voor YouTube-blokkade Egypte

Egypte heeft in een beroepszaak videowebsite YouTube voor een maand in de ban gedaan omdat daarop een film te zien was die voor moslims beledigend zou zijn. De Egyptische telecomautoriteiten moeten ervoor zorgen dat YouTube wordt geblokkeerd.

Het gaat om de film Innocence of Muslims die in de Verenigde Staten is gemaakt en die eerder al veel ophef heeft veroorzaakt in moslimlanden. In de film wordt de profeet Mohammed afgeschilderd als een idioot met een seksuele afwijking. Voor moslims is dat godslastering.

Een lagere rechtbank had in 2013 al tot de blokkade van YouTube voor een maand bevolen. De Egyptische telecomautoriteiten waren tegen die uitspraak in beroep gegaan. Ze lieten weten dat als YouTube geblokkeerd zou worden dit zou leiden tot de ontwrichting van de zoekmachine van YouTube-eigenaar Google. Volgens de telecomautoriteiten zou dat onder meer slecht zijn voor de economie.

De gewraakte video:


Egypte doet YouTube maand in de ban (Video: Youtube)

F1: Ricciardo behaalt fraaie pole, Verstappen start laatste

Daniel Ricciardo heeft een fraaie poleposition gepakt voor de Grand Prix van Monaco. In de straten van het Prinsdom reed de Australiër met zijn Red Bull naar een absoluut ronderecord van 1.10,810 waarmee hij ruim sneller was dan Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Max Verstappen kwam na zijn crash in de derde vrije training niet in actie en start morgen als laatste, op een baan waar inhalen lastig is.

Het bleek al in het eerste deel van de kwalificatie dat de verschillen klein waren. Vier coureurs zouden er af gaan vallen in plaats van vijf, omdat Red Bull Racing de auto van Verstappen niet op tijd gerepareerd kreeg. Het was stuivertje wisselen om plek vijftien en even leek Mercedes-coureur Valtteri Bottas buiten de boot te vallen, maar de Fin stoomde na een goede tweede run alsnog door. Mogelijk krijgt hij nog wel een gridstraf omdat hij Kimi Räikkönen in de tunnel ophield. Ook verderop in de ronde werden diverse coureurs gehinderd, maar nadat de kruitdampen opgetrokken waren konden Hartley, Ericsson, Stroll en Magnussen uitstappen.

In Q2 was het wederom vuurwerk. Ricciardo liet met een 1.11,2 zien dat hij de grote favoriet voor de zege morgen is en ook de Ferrari's zaten er goed bij. Dat gold aanvankelijk niet voor Mercedes. Hamilton en Bottas dachten dat ze op de ultrasoft door konden stoten naar Q3, maar kwamen van een koude kermis thuis. Een run op hypersoft bracht ze alsnog verder. Dit ging ten koste van Hülkenberg en Vandoorne. Ook Sirotkin, Leclerc en Grosjean waren klaar.

Het laatste deel bracht het vuurwerk waarop gehoopt werd. Ricciardo zette met een ronderecord van 1.10,8 direct de toon en niemand kwam meer in zijn buurt. Hamilton zette met 1.11,2 de tweede tijd neer, op enkele duizendsten gevolgd door zowel Vettel als Räikkönen. Vettel had in zijn ronde bij het uitkomen van Rascasse een klein foutje en in zijn tweede run wist de Duitser de tweede startplek nog af te snoepen van Hamilton. Räikkönen moest genoegen nemen met plek vier, voor Bottas, Alonso, Sainz, Gasly, Perez en Ocon.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:12.013 1:11.278 1:10.810 17
2 S. Vettel Ferrari 1:12.415 1:11.518 1:11.039 21
3 L. Hamilton Mercedes 1:12.460 1:11.584 1:11.232 22
4 K. Räikkönen Ferrari 1:12.639 1:11.391 1:11.266 22
5 V. Bottas Mercedes 1:12.434 1:12.002 1:11.441 25
6 E. Ocon Force India 1:13.028 1:12.188 1:12.061 27
7 F. Alonso McLaren 1:12.657 1:12.269 1:12.110 26
8 C. Sainz Jr. Renault 1:12.950 1:12.286 1:12.130 28
9 S. Pérez Force India 1:12.848 1:12.194 1:12.154 23
10 P. Gasly Toro Rosso 1:12.941 1:12.313 1:12.221 29
11 N. Hulkenberg Renault 1:13.065 1:12.411   22
12 S. Vandoorne McLaren 1:12.463 1:12.440   19
13 S. Sirotkin Williams 1:12.706 1:12.521   19
14 C. Leclerc Sauber 1:12.829 1:12.714   20
15 R. Grosjean Haas 1:12.930 1:12.728   21
16 B. Hartley Toro Rosso 1:13.179     12
17 M. Ericsson Sauber 1:13.265     11
18 L. Stroll Williams 1:13.323     10
19 K. Magnussen Haas 1:13.393     12
20 M. Verstappen Red Bull geen tijd      

Froome weerstaat aanvallen Dumoulin, Nieve wint voorlaatste rit voor Gesink in Giro

Tom Dumoulin is in de laatste bergetappe van deze Giro d'Italia niet in geslaagd om tijd terug te nemen op Chris Froome. De Brit van team Sky had op elke aanval op van Dumoulin een antwoord en kwam gelijktijdig binnen. Thibaut Pinot, de nummer drie in het algemeen klassement, moest op de voorlaatste klim lossen en valt weg uit de top tien van het klassement. De voorlaatste etappe ging naar Mikel Nieve. De Bask van Mitchelton-Scott was de beste op de slotklim naar Cervinia. Robert Gesink werd op twee minuten tweede. De Nederlander maakte net als Nieve deel uit van een vroege vlucht.

Vroeg in de etappe ontstond er een grote kopgroep van 27 renners met daarbij vier Nederlanders: Robert Gesink, Koen Bouwman van LottoNL-Jumbo en Maurits Lammertink van Katusha - Alpecin. Naast de vier Nederlanders waren er ook een een aantal klimmers aanwezig in de kopgroep: Giulio Ciccone, Giovanni Visconti, Felix Grossschartner, Mikel Nieve, Roman Kreuziger, Michael Woods en Gianluca Brambilla.

De kopgroep kreeg al snel vier minuten van het peloton, waarna Astana de leiding nam in het peloton. De voorsprong liep terug naar de drie minuten, maar op de eerste klim van de dag bepaalde Kreuziger in dienst van Nieve het tempo in de kopgroep. De kopgroep zag langzaam de voorsprong weer uitlopen naar de vijf minuten.

In de afdaling reed Mohoric weg uit de kopgroep en begon met dertig seconden voorsprong aan de voorlaatste klim van deze Giro. De kopgroep had al snel Mohoric te pakken. Op de klim naar Col Saint Pantaléon bleek Nieve de beste klimmer van de kopgroep. De Bask kwam als eerste boven, vlak daarachter kwam Brambila en Grossschartner. Gesink koos voor zijn eigen tempo en kwam als zesde boven.

In het peloton bleef Astana het tempo bepalen. Grootse slachtoffer was Pinot. De nummer drie in het algemeen klassement aan het begin van de etappe moest snel lossen. De Fransman van Groupama - FDJ werd omringd door zijn ploeggenoten, maar dat kon hem niet helpen. Hij verloor meer dan drie kwartier, net zoals Rohan Dennis die voorafgaand aan de etappe op plaats elf stond in het algemeen klassement.

Op de slotklim bouwde Nieve zijn voorsprong steeds verder uit. In de achtergrond kreeg Gesink te maken met matriaalpech, maar de Nederlander bleef zijn eigen tempo rijden en reed nog naar de tweede plaats in de etappe.

In het peloton nam Movistar de leiding over van Astana, maar veel gebeurde er nog niet. Op zes kilometer van de meet begon Dumoulin aan te vallen, maar Froome had op al de aanvallen een antwoord.

Er was ook nog strijd om de derde plaats in het algemeen klassement tussen Carapaz en López, nadat Pinot was weggevallen. López hield ondanks de aanvallen van Carapaz stand en stijgt naar de derde plaats in het algemeen klassement. Ook is de jonge Colombiaan in het bezit van de jongerentrui. Ook de jonge Nederlander Sam Oomen reed ook nog een knappe rit en kwam met de favorieten binnen. Daarmee stijgt hij naar de negende plaats in het algemeen klassement.

Oud-VVD'er Geert Dales nu voorzitter 50PLUS

Voormalig VVD'er Geert Dales is de nieuwe voorzitter van politieke partij 50PLUS. Zijn verkiezing op het partijcongres zaterdag was min of meer een voldongen feit, nadat de laatste tegenkandidaat zich eerder tijdens het congres had teruggetrokken.

Dales genoot de steun van onder anderen partijleider Henk Krol en oprichter en senator Jan Nagel. Toch was de stemming allesbehalve unaniem. Van de 253 geldige stemmen waren er 182 voor Dales, en 48 tegen. Daarnaast stemden 23 mensen blanco.

De nieuwe voorzitter erkende dat de aanwezige leden zich niet eensgezind achter hem schaarden. "Ik weet dat er tegenstemmen zijn geweest. Zo'n zeventig leden die het of niet zien zitten of afwachten", aldus Dales. "Ik beschouw dat als een grote opdracht. Ik vind het goed dat dit op tafel ligt, dan weet je waar je aan toe bent."

Oud-VVD'er Geert Dales nu voorzitter 50PLUS
Oud-VVD'er Geert Dales nu voorzitter 50PLUS (Foto: ANP)

Leiders Korea's spreken elkaar opnieuw

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft zaterdag een onverwachte ontmoeting gehad met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Onderwerp van gesprek was de mogelijke ontmoeting tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump volgende maand.

Het was de tweede ontmoeting tussen Kim en Moon in twee maanden. Ze spraken elkaar noordelijk van de zwaarbewaakte grens, aldus het kantoor van Moon. Moon zal later verslag uitbrengen van het onderhoud.

Leiders Korea's spreken elkaar opnieuw
Leiders Korea's spreken elkaar opnieuw (Foto: ANP)

Medewerker EA Montreal viert dood gamecriticus TotalBiscuit

Gisteren meldden we het treurige nieuws dat gamecriticus John Bain, beter bekend als TotalBiscuit - The Cynical Brit, is overleden na zijn lange strijd tegen darmkanker. Een programmeur van ontwikkelaar EA Montreal rouwt daar in ieder geval niet om. Integendeel.

David Crooks, zoals de medewerker heet, vond dit het ideale moment om 'een appeltje te schillen' met de criticus. In een lange rant van maarliefst twaalf tweets achter elkaar begon Crooks zijn betoog met de uitspraak dat 'de wereld een beetje beter voelde' na het overlijden van Bain. De reden? Bain zou zich negatief uitgelaten hebben over niet één, maar twee projecten waaraan Crooks meegewerkt zou hebben. Welke games dat precies zouden zijn laat hij in het midden, maar het lijkt te gaan om Mass Effect 3 en Need for Speed: Rivals.

Kritiek van TotalBiscuit zou 'shitty' zijn en 'niemand helpen'. Daarnaast zou de criticus teveel waarde hechten aan graphics en bekritiseert hij onder andere de betrokkenheid van Bain bij de #GamerGate-controversie. Ook verwijt hij hem een hatende fanbase te hebben, en dat probleem nooit aangepakt te hebben. Hij beëindigde zijn rant met de woorden "Fuck that guy nine ways to sunday, and good riddance to bad rubbish.".

Sinds de rant is het Twitter-account van Crooks op privé gezet, waardoor de tweets niet meer te zien zijn. Maar 'gelukkig' hebben we het archief nog.

Racen met quick time events in Miami Street

Microsoft Studios heeft totaal onverwachts een racegame uitgebracht voor pc. Nee, geen nieuwe Forza, de game heet Miami Street en racen werkt ietwat ongebruikelijk.

Ontwikkeld door ontwikkelaar Electric Square, lijkt het in Miami Street vooral te gaan om het mooi in beeld brengen van autoracen. De besturing is namelijk erg simplistisch en heeft veel weg van zogeheten ‘quick time events’. Houd de linker muisknop ingedrukt om gas te geven en laat deze op tijd los om goed door de bochten te komen. Sturen gaat automatisch. De game is duidelijk gericht op een breed publiek en niet op de hardcore racegamefans.

Miami Street is gratis te downloaden via de Microsoft Store. “Race zoals nooit tevoren” staat er groot op de gamepagina. Daar is weinig aan gelogen, zoals je hieronder in gameplay-video ziet.

Morgan Freeman verbijsterd door beschuldiging

Morgan Freeman zegt verbijsterd te zijn door de beschuldigingen van seksuele intimidatie, die donderdag naar buiten kwamen. In een eerste reactie bood de acteur zijn excuses aan aan "iedereen aan die zich oncomfortabel of niet-gerespecteerd voelde."

"Ik ben verbijsterd dat tachtig jaar van mijn leven in een handomdraai dreigt te worden ondermijnd door de berichten van donderdag", laat Freeman in een tweede verklaring weten, waarin hij ontkent zich onoorbaar te hebben gedragen. "Ik wil ook duidelijk zijn: ik heb geen onveilige werkomgevingen gecreëerd. Ik heb geen vrouwen aangevallen. Ik heb geen werk of promotie aangeboden in ruil voor seks. Elke suggestie dat ik dat heb gedaan is volledig onjuist."

Zestien mensen hebben zich tegenover CNN uitgesproken over ongepast gedrag en intimidatie door Freeman, acht van hen zeggen slachtoffer te zijn van de acteur.

Morgan Freeman verbijsterd door beschuldiging
Morgan Freeman verbijsterd door beschuldiging (Foto: BuzzE)

Van der Mark schrijft geschiedenis met 1e Nederlandse World Superbikes-zege

Motorcoureur Michael van der Mark heeft Nederlandse motorsportgeschiedenis geschreven. De 25-jarige Rotterdammer was al de eerste Nederlander ooit met een podium in de World Superbikes - waar hij er inmiddels vijftien van heeft - en won zaterdag op het Britse Donington Park als eerste Nederlander ooit een race in de klasse. 

Jonathan Rea pakte vanaf de tweede startplek de leiding door teamgenoot Tom Sykes te verschalken, nadat Sykes met zijn 44e poleposition in de World Superbikes het record van Troy Corser verbrak. Alex Lowes en Van der Mark volgden vanaf de vijfde en zesde startplek, maar al snel pakte de Nederlander de derde stek over van zijn Yamaha-teamgenoot.

Sykes nam de leiding na een paar ronden even over, maar verremde zich niet veel later en kon Van der Mark nog maar net van plek twee af houden. De Kawasaki-coureurs bleven vechten om de leiding, waar Van der Mark van probeerde te profiteren. Dat lukte ruim over de helft van de race voor het eerst: Rea verremde zich in Melbourne Loop en Van der Mark pakte plek twee over.

Acht ronden voor de finish moest ook Sykes eraan geloven: de Rotterdammer zette zijn Yamaha keurig binnendoor en nam de leiding in handen. Dat wist hij langzaam wat uit te bouwen, maar in de slotfase kwam Rea ook weer in een beter ritme. De wereldkampioen pakte Sykes en opende de aanval op Van der Mark, maar die wist het tempo in de laatste ronden hoog genoeg te houden, waardoor hij als eerste Nederlander ooit een zege kon pakken in de World Superbikes.

Update: Bomalarm in finalestad Kiev blijkt vals alarm

De autoriteiten in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben vijf metrostations laten sluiten in verband met een bomalarm. Verdere informatie ontbreekt nog. In Kiev wordt zaterdagavond de voetbalfinale van de Champions League gespeeld tussen Liverpool en Real Madrid waar duizenden voetbalfans opaf zijn gekomen.

Update 14:31:
Volgens de politie van Kiev zijn er meerdere telefoontjes binnengekomen dat vijf stations zullen worden "vernietigd".

Update 14:39:
De vijf metrostations die zijn ontruimd betreffen Dnipro, Hydropark, Livoberezhna, Arsenalna and Heroiv Dnipra.

Update 14:47:
Volgens de politie van Kiev blijken de bommeldingen vals alarm te zijn, de stations zijn weer opengesteld voor reizigers. Wel is de bewaking opgevoerd.

Bomalarm in finalestad Kiev
Bomalarm in finalestad Kiev (Foto: ANP)

Bron: AS5

FOK! sportfoto-onderschrift week 21

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Also-von-Oder met het volgende onderschrift:
"Wc papier
twee gele vla
5 zakken potgrond a 20 kg
tandenstokers
en 1 melk."

De opgave van deze week:

Golden State Warriors-guard Stephen Curry doet even wat anders dan basketballen tijdens de NBA play-offs, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
Golden State Warriors-guard Stephen Curry doet even wat anders dan basketballen tijdens de NBA play-offs, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Snelle Verstappen crasht weer in Monaco, Ricciardo 0,001 sneller

Max Verstappen heeft de derde vrije training voor de Grand Prix van Monaco niet zo best afgesloten. De Nederlander was bloedsnel, maar parkeerde zijn Red Bull - net als in 2016 - met een behoorlijke vaart tegen de muur na het zwembad. Of de auto op tijd hersteld is voor de kwalificatie is de vraag.

Verstappen had de snelste tijd van allemaal staan en verbeterde dat uiteraard niet meer. In de korte tijd die na de rodevlagsituatie nog over was deed teamgenoot Daniel Ricciardo dat wel: de Australiër dook één duizendste van een seconde onder de tijd van Verstappen. Door de uitslag sloot Ricciardo uiteindelijk alle drie trainingen als snelste af, met telkens Verstappen vlak achter zich.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Monaco

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   D. Ricciardo Red Bull 1:11.786 23
2.   M. Verstappen Red Bull 1:11.787 14
3.   S. Vettel Ferrari 1:12.023 23
4.   K. Räikkönen Ferrari 1:12.142 26
5.   L. Hamilton Mercedes 1:12.273 26
6.   V. Bottas Mercedes 1:12.356 27
7.   B. Hartley Toro Rosso 1:12.752 25
8.   P. Gasly Toro Rosso 1:12.761 23
9.   C. Sainz Jr. Renault 1:12.850 24
10.   S. Sirotkin Williams 1:12.854 23
11.   S. Vandoorne McLaren 1:12.874 25
12.   E. Ocon Force India 1:12.940 23
13.   S. Pérez Force India 1:13.025 22
14.   N. Hulkenberg Renault 1:13.112 26
15.   F. Alonso McLaren 1:13.279 25
16.   L. Stroll Williams 1:13.595 26
17.   C. Leclerc Sauber 1:13.644 25
18.   R. Grosjean Haas 1:13.881 21
19.   K. Magnussen Haas 1:14.192 20
20.   M. Ericsson Sauber 1:14.221 28

Facebook probeert trailer Redbad te laten verwijderen

Facebook heeft de makers van de nieuwe Nederlandse film Redbad gevraagd de trailer van de film te verwijderen. Ook weigert het bedrijf het promotiefilmpje van het historische epos, dat eind juni in première gaat, onder de aandacht van gebruikers te brengen. Dat heeft producent Klaas de Jong zaterdag gemeld. De trailer van Redbad zou volgens Facebook "beledigend voor grote bevolkingsgroepen zijn", zo meldt de internetdienst in een brief aan de makers van de film.

De film gaat over de Friese held Radboud (Gijs Naber) die in de vroege middeleeuwen, met hulp van de Vikingen, strijd voerde tegen de christenen die hun geloof met harde hand opdrongen in de lage landen. Het verzet tegen het gedwongen bekeren tot het christendom is een belangrijk thema in de film. "Vanuit ons Nederlandse perspectief is het verzet tegen het christendom geen groot issue", stelt De Jong. "Maar in de rest van de wereld is dat blijkbaar nog wel een enorm ding. Ik viel echt van mijn stoel: het is bizar dat Amerikanen nu willen gaan bepalen wat voor Nederlanders aanstootgevend moet zijn."

De makers hebben veel archiefonderzoek gedaan naar de Friese held Redbad om een film te maken die de geschiedenis recht doet. "Maar we hebben blijkbaar toch een gevoelige snaar geraakt", stelt De Jong. "Nog voordat iemand ook maar één scene heeft gezien, hebben we al honderden boze mails en brieven gehad dat we de geschiedenis geweld hebben aangedaan."

De Jong laat weten de trailer van Redbad niet aan te passen of te verwijderen. Eerder werden de rechten al verkocht aan de VS en diverse landen in het Midden-Oosten. Regisseur Roel Reiné, die de afgelopen tien jaar vooral in Hollywood werkte, draaide het historische epos dit najaar in Nederland, Duitsland en Denemarken.


Facebook is ongelukkig met trailer Redbad (Foto: BuzzE)

Boogschutter Schloesser wint World Cup Antalya

Boogschutter Mike Schloesser heeft een fraaie zege bij mogen schrijven. De Nederlander was de beste met de (niet-olympische) compoundboog tijdens de World Cup in Antalya.

In Turkije nam de oud-wereldkampioen het in de finale op tegen de Amerikaan Kris Schaff. Met beiden nog drie pijlen te gaan stond het 117-117, waarna Schloesser eindigde met 29 punten, tegen 28 voor Schaff, die de kans op een shoot-out met zijn laatste pijl vergooide. De Nederlander won het duel dan ook met 146-145.

"Ik schoot vijftien acceptabele pijlen, waarvan er tien echt goed waren. Ik moet er nog wel aan werken, maar ik ben erg tevreden met wat ik vandaag bereikt heb", reageerde Schloesser. "Het was een zeer goede week waarin ik gewoon heel sterk geschoten heb."

Warmteprotocol voor Toppers

De Johan Cruijff ArenA stelt het warmteprotocol in voor het optreden van de Toppers zaterdagavond, meldt een woordvoerster van de ArenA

Zo wordt er extra geventileerd en blijven de buitendeuren open. Ook mogen de bezoekers bij uitzondering een plastic flesje water meenemen.

Evenals vrijdag worden zaterdagavond weer vele duizenden in het roze geklede mensen verwacht. Sommigen verzamelen zich al in de middag voor het stadion. De directie raadt de bezoekers aan om zoveel mogelijk uit de zon te blijven, zich niet te warm te kleden en toch vooral voldoende te drinken, aldus de woordvoerster.

Warmteprotocol voor Toppers
Hopelijk nemen de bezoekers naast water ook deodorant mee. (Foto: BuzzE)

Terugroepactie Klooster palingfilet wegens mogelijke Listeria-bacterie

Nettorama en Vishandel Klooster BV roepen uit voorzorg Klooster palingfilet 50 gram (blanco verpakking) met houdbaarheidsdatum 01-06-2018 en code 1814402 terug. In het product is mogelijk de Listeria bacterie aanwezig.

Deze bacterie kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral bij zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem kan de infectie een zeer ernstig verloop hebben. Klanten die bovenstaand product hebben gekocht worden verzocht dit product niet te consumeren en deze terug te brengen naar de winkel. Het product is uitsluitend verkocht bij de supermarktvestigingen van Nettorama.

Terugroepactie Klooster palingfilet wegens mogelijke Listeria-bacterie (Foto: Vishandel Klooster BV)
Terugroepactie Klooster palingfilet wegens mogelijke Listeria-bacterie (Foto: Vishandel Klooster BV)

Klachten na tweede examenweek naar 171.000

In de tweede week van de eindexamens zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ongeveer 61.000 klachten binnengekomen. Opgeteld bij de ruim 110.000 klachten uit de eerste week, staat de teller nu op ruim 171.000.

"Het wordt rustiger, we merken dat ook hier op het kantoor. De meeste klachten worden niet doorgebeld, maar worden ingediend via de website", aldus een woordvoerster. Zij begrijpt wel dat de intensiteit afneemt. "Veel mensen gaan richting hun laatste examens. Ze worden minder fanatiek, doen minder moeite om klachten in te dienen."

Enkele opmerkelijke meldingen mocht het LAKS wel ontvangen in de tweede examenweek. Zo kwam er in een klaslokaal een vleermuis binnenvliegen en werden leerlingen op een andere school gestoord door twee vechtende eekhoorns op het dak. "Ook maakten liefst zeventien scholieren meldingen van een fanfareband die tijdens de examens langs de school liep, compleet met trommels en trompetten", aldus de woordvoerster.

De landelijke schriftelijke examens duren tot en met 29 mei. In totaal 211.550 scholieren zitten in het laatste jaar van de middelbare school, ruim de helft (109.447 kandidaten) doet vmbo, ruim 60.600 havo en 41.500 vwo.

Klachten na tweede examenweek naar 171.000
Klachten na tweede examenweek naar 171.000 (Foto: ANP)

Hugh Grant geeft jawoord aan Zweedse vriendin

Hugh Grant is getrouwd. De Love Actually-acteur gaf vrijdag in Londen zijn jawoord aan de Zweedse televisieproducent Anna Eberstein, meldt E! News. Bij de ceremonie in de Londense wijk Chelsea waren vrienden en familieleden aanwezig.

Dat de twee nog voor het einde van de maand in het huwelijksbootje zouden stappen was al uitgelekt, omdat het koppel in ondertrouw was gegaan in het stadsdeel. Hugh (57) en Anna (39) kregen in maart dit jaar hun derde kind. Voor de 57-jarige acteur was het zijn vijfde kind in zeven jaar. Ook heeft de Notting Hill-ster twee kinderen met zijn ex Tinglan Hong.

Hugh en Anna zijn inmiddels zes jaar samen.

Hugh Grant geeft jawoord aan Zweedse vriendin
Hugh Grant geeft jawoord aan Zweedse vriendin (Foto: BuzzE)

Frostpunk

In Frostpunk moet de speler met een groep overlevenden in de middle of nowhere een onophoudelijke kou trotseren, die inmiddels het grootste deel van het leven op aarde heeft doen vervagen. Het Poolse 11 Bit Studios combineert in Frostpunk een citybuilder met ijskoude survivalelementen, en besprenkelt dit vervolgens met wat typische morele dilemma's zoals we die maar al te goed kennen uit de studio's vorige titel This War of Mine.

Razendsnelle knock-outs levert Japanse boksers wereldtitels op

In Tokyo hebben de Japanse boksfans weer kunnen juichen. In het Ota-City General Gymnasium stonden twee wereldtitelgevechten op het programma en dat leverde twee Japanse zeges op, en snel ook.

De Brit Jamie McDonnell hoopte zijn WBA-wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg) te verdedigen tegen Naoya Inoue, maar de Japanner dacht daar anders over. Binnen twee minuten had Monster zijn opponent twee keer tegen het canvas geslagen en na de tweede keer was het al klaar voor McDonnell, waardoor Inoue naar een 16-0 record gaat.

In het lichtvlieggewicht (-49kg) was Ken Shiro al een jaar de WBC-wereldkampioen, sinds hij de Mexicaan Ganigan Lopez vorig jaar klopte. Shiro won sindsdien nog twee titelgevechten en nam het dit keer weer op tegen Lopez. Vorig jaar won Shiro na twaalf ronden op punten, dit keer sloeg hij de Mexicaan in de tweede ronde dusdanig hard en goed geplaatst op het lichaam dat Lopez uitgeschakeld was.

Inoue was snel klaar met McDonnell (Bron: YouTube)

Ook Shiro hoefde zich niet lang in te spannen (Bron: YouTube)

6 aanhoudingen na drugsoverlast

De politie hield vrijdag zes verdachten aan tijdens een drugsonderzoek in Dongen. Hierbij werden er verschillende soorten drugs, slagwapens en geld in beslag genomen.

Nadat er bij de politie enkele anonieme meldingen binnenkwamen over het dealen van drugs in Dongen, startte de politie een onderzoek. Hieruit bleek dat een 21-jarige man uit Dongen zich bezighield met het handelen in hard- en softdrugs.

Vrijdag werd de verdachte door de agenten, ondersteund door de recherche, aangehouden. Daarnaast werden nog eens vijf kopers van drugs aangehouden. Het gaat om twee mannen uit Dongen (30 en 32 jaar), een 21-jarige man uit Oosterhout, een 22-jarige man uit Raamsdonksveer en een 30-jarige man uit Ouderkerk aan den IJssel.

Huiszoeking
Onder leiding van een rechter-commissaris werd diezelfde dag de woning en voertuigen van de 21-jarige dealer doorzocht. Hierbij werd ondersteuning geboden door een speurhond. Hier trof de politie verschillende soorten drugs aan, waaronder ongeveer 250 gram hennep, 25 gevulde ponypacks, GHB, XTC en diverse gripzakjes met poeder.

Uit het eerste onderzoek lijkt het te gaan om amfetamine, ketamine, MDMA en cocaïne. Ook werden er twee boksbeugels, een knuppel, een ploertendoder en pepperspray in beslag genomen. Het aangetroffen verpakkingsmateriaal en weegschaaltjes duiden op handel.

Onderzoek
De vijf verdachten die drugs kochten zijn diezelfde dag nog in vrijheid gesteld. De 21-jarige verdachte uit Dongen blijft voorlopig nog vast zitten en zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

6 aanhoudingen na drugsoverlast (Foto: Politie.nl)
6 aanhoudingen na drugsoverlast (Foto: Politie.nl)

MLB: Schoop slaat Orioles naar winst, Red Sox kloppen Braves

De honkballers van de Baltimore Orioles hebben vrijdag de eerste uitwedstrijd van het seizoen bij de Tampa Bay Rays gewonnen. In de zesde inning sloeg Jonathan Schoop de bezoekers met een homerun naar 0-2 en daar bleef het bij.

Op het eigen Fenway Park wonnen de Boston Red Sox van de Atlanta Braves. Xander Bogaerts sloeg zijn ploeg met een homerun in de vierde inning naast de bezoekers (2-2), waarna het afgemaakt werd door onder meer de zeventiende homerun van Mookie Betts, die daarmee weer bovenaan de MLB-ranglijst staat: 6-2. 

Uitslagen MLB vrijdag
Chicago Cubs - San Francisco Giants 6-2
New York Yankees - Los Angeles Angels 2-1
Philadelphia Phillies - Toronto Blue Jays 5-6
Pittsburgh Pirates - St.Louis Cardinals 8-1
Boston Red Sox - Atlanta Braves 6-2
Cleveland Indians - Houston Astros 2-11
Detroit Tigers - Chicago White Sox 5-4
Miami Marlins - Washington Nationals 5-9
Tampa Bay Rays - Baltimore Orioles 0-2
Texas Rangers - Kansas City Royals 8-4
Milwaukee Brewers - New York Mets 4-3
Colorado Rockies - Cincinnati Reds 5-4
Oakland Athletics - Arizona Diamondbacks 1-7
Los Angeles Dodgers - San Diego Padres 4-1
Seattle Mariners - Minnesota Twins 2-1

Aaron Judge (Yankees) showt zijn goddelijke arm (Bron: YouTube)

Jong Oranje simpel langs Bolivia

Het Nederlands voetbalelftal onder 21 jaar is prima begonnen aan de oefentrip in Zuid-Amerika. In het Estadio Ramón Tahuichi Aguilera in het Boliviaanse Santa Cruz werd met 1-4 gewonnen van de leeftijdsgenoten van het gastland.

Het stadion biedt plaats aan zo'n veertigduizend toeschouwers, maar helemaal vol zat het niet: de teller bleef steken op enkele tientallen enthousiastelingen. Fernando Saldias wist het thuisland na 23 minuten zowaar op 1-0 te zetten, door Justin Bijlow met een vrije trap te verrassen.

Bondscoach Art Langeler zag het al snel verbeteren bij Nederland. Juninho Bacuna tekende voor de gelijkmaker, Sam Lammers voor de voorsprong. De PSV'er werkte ook de 1-3 in het doel, waarna hij zelf de assist afleverde waaruit Bacuna de 1-4 eindstand op de borden zette.

Er waren twee debutanten aan Nederlandse zijde: Javairo Dilrosun (Hertha BSC) en Ferdi Kadioglu (N.E.C. Nijmegen), terwijl Langeler's opvolger Erwin van de Looi ook op de bank zat. Dinsdag speelt Nederland in Asunción tegen Paraguay, Langeler's laatste interland als coach.

Waar hang jij uit vandaag?

Het zal vast niemand zijn ontgaan; maar het is prachtig weer buiten en veel mensen trekken er dan ook op uit vandaag. Het strand, park, zwembad of een terrasje in de stad: vandaag is waarschijnlijk alles overbevolkt. Daarom heeft uw redacteur er voor gekozen om lekker te chrashen op het balkon (nu nog in de schaduw, vanmiddag in de volle zon). 

Dat brengt ons bij de vraag: waar hangen jullie uit vandaag? We zien jullie (foto) reactie graag tegemoet in de comments! 

DJMO's hangout for today  (Foto: DJMO)
DJMO's hangout for today (Foto: DJMO)

Meteorologische lente op twee na warmste ooit gemeten

Met circa 11,1 graden tegen 9,5 graden normaal wordt de meteorologische lente van 2018, ondanks een winterse maart, de op twee na warmste ooit gemeten. Alleen in 2014 en 2007 was de gemiddelde temperatuur nog een fractie hoger. De lente telt maar liefst 30 warme en 17 zomerse dagen. De oude records worden daarmee verpletterd! Mei wordt zelfs de warmste bloeimaand sinds het begin van de historische waarnemingen in 1706.

Voor het eerst sinds het begin van de metingen krijgt een lente het voor elkaar om 30 warme dagen te scoren (maximumtemperatuur 20 graden of hoger). Het record wordt hiermee verpulverd, in 2011 hadden we namelijk 25 warme dagen. Een normale lente telt in De Bilt 14 warme dagen. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25 graden of hoger) komt op circa 17 uit en ook dat is een record. De lentes van 2000 en 1992 telden 12 zomerse dagen tegen 4 normaal.

Vandaag kan het in het binnenland lokaal tropisch warm worden. In De Bilt is de kans op een dertiger klein en blijft de temperatuur waarschijnlijk op 29 graden steken. Tropische dagen zijn zeldzaam in de lente en komen in het oosten en zuiden slechts eens per acht jaar voor.

Door het zonnige meiweer verloopt de lente zeer zonnig. Met gemiddeld over het land circa 600 zonuren tegen 517 normaal komt de lente van 2018 waarschijnlijk net in de top-10 terecht.

Winter in maart en zomer in mei
De lente van 2018 verloopt extreem en dat hebben we te danken aan hardnekkige aflandige winden. De wind komt de laatste tijd vooral uit het noorden tot oosten. Daardoor blijven de normale zuidwestenwinden, die relatief koel en soms nat weer veroorzaken, uit.
In maart bracht deze windrichting nog regelmatig winterweer. Op twee dagen kwam de temperatuur niet boven het vriespunt uit in De Bilt en op 17 maart liepen we een recordlate ijsdag mis. De temperatuur bleef op 0,0 graden steken. Op 1 maart daalde het kwik naar -8,3 graden. Sinds 2005 was het in De Bilt in maart niet zo koud. De maand verliep uiteindelijk anderhalve graad te koud.

In april bleef de wind vanuit het Europese vasteland waaien. De relatief koude Noordzee had daardoor weinig invloed op ons weer. De maand verliep drie graden te warm en werd zelfs de op twee na warmste in ruim 300 jaar!

Mei verloopt zomers en telt nu al 15 warme en 8 zomerse dagen. Volgens de huidige verwachting komen daar nog 6 dagen bij. Gemiddeld komen we uit tussen 16,2 en 16,6 graden. Het record sinds 1901 staat op 2008 met 15,7 graden. Bij 16,5 graden of hoger is het met zekerheid de warmste meimaand sinds 1706. De metingen voor 1901 kennen een foutmarge van 0,4 graden. In 1889 werd de hoogste maandtemperatuur gemeten van 16,0 graden.

Lente normaal voor Oost-Europees landklimaat
De combinatie april-mei was in ruim 300 jaar niet zo warm met circa 14,4 graden tegen 13,6 in 2007. Bovendien was maart ongeveer 9,7 graden kouder dan de twee maanden die volgden. In 1865 was dit verschil met 12,1 graden voor het laatst groter. Het weerbeeld van deze lente lijkt sterk op een lente in Oost-Europa, zoals Roemenië. Daar heerst een landklimaat en zijn de winters koud en wordt de lente overgeslagen, binnen een paar weken is het volop zomers.

Zonnetje - https://c.pxhere.com/photos/b0/72/sunset_girl_worship_field_prayer_nature_sun_female-766848.jpg!d

'Fuck Forum voor Democratie'

Het debatcentrum De Rode Hoed aan de Keizersgracht in Amsterdam is het doelwit geweest van vandalen. Vrijdag werden de ramen ingegooid en de deuren beklad met leuzen als 'Fuck FvD' en 'Geen Facisme'. Aanleiding voor de vernielingen is het debat dat Forum voor Democratie vanavond organiseert. 

Een woordvoerder van De Rode Hoed laat tegenover AT5 weten de vernielingen 'erg vervelend te vinden'. Er zou alleen sprake zijn van materiële schade, aangezien er ten tijde van de vernielingen niemand aanwezig was in het pand. Vooralsnog gaat het debat vanavond gewoon door. De leuzen zijn inmiddels verwijderd door de gemeente. 

NBA: Cavaliers en Celtics naar game 7 dankzij fenomenale James

De basketballers van de Cleveland Cavaliers en de Boston Celtics gaan zondagavond in de TD Garden in Boston in een zevende en beslissende wedstrijd bepalen wie de titel pakt in de Eastern Conference in de NBA. Wedstrijd zes werd vrijdag in Cleveland gewonnen door de Cavaliers: 109-99.

De Celtics konden het in Cleveland afmaken en begonnen prima, maar halverwege het tweede kwart nam Cleveland het initiatief over. Dat werd in het derde kwart uitgebreid naar ruim tien punten voorsprong en de Cavaliers stonden dat in de eigen Quicken Loans Arena niet meer af.

Terry Rozier en Jaylen Brown waren bij elkaar goed voor 55 punten bij de Celtics, maar de show werd ontegenzeggelijk gestolen door LeBron James. Hij maakte zijn matige optreden van wedstrijd vijf meer dan goed en met 46 punten, elf rebounds en negen assists was hij weer van doorslaggevend belang.

De beste plays van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Aangehouden na achtervolging

Een 35-jarige man uit Hoofddorp is zaterdag rond 03.00 uur aangehouden op de Hoofddorperdreef in Hoofddorp. Dit gebeurde na een achtervolging die werd gestart op de N246 bij Wormerveer.

Agenten wilden een voertuig controleren en gaven de bestuurder een stopteken. De Hoofddorper ging er echter vandoor in de richting van de A8/Amsterdam. Uiteindelijk wisten agenten het voertuig van de verdachte ‘in te boxen’ en tot stoppen te dwingen. Daarbij liepen een aantal politiewagens lichte schade op.

De man werd door agenten, met behulp van een politiehond, aangehouden. De verdachte werd voor onderzoek en verhoor meegenomen naar het politiebureau. Daar zal onderzocht worden waarom de Hoofddorper er vandoor ging.

Aangehouden na achtervolging (Foto: stockfoto politie.nl)
Aangehouden na achtervolging (Foto: stockfoto politie.nl)

Opnieuw regionale stakingen streekvervoer

Buschauffeurs in Utrecht, 't Gooi, Groningen, Drenthe en West-Brabant staken zaterdag. In het streekvervoer vinden al geruime tijd estafette-acties plaats om een betere cao af te dwingen. In Utrecht staakt Keolis, in Groningen en Drenthe Qbuzz, CTS legt het werk neer in Zuidwest-Drenthe, Connexxion rijdt niet in de regio Gooi- en Vechtstreek en Arriva blijft in de remise in West-Brabant.

Begin deze maand verlamden de stakers het streekvervoer al twee dagen met een landelijke staking. Om druk op de werkgevers te houden, blijven chauffeurs in estafettevorm het werk neerleggen. Afgelopen zaterdag waren er stakingen in Oost-Brabant, Zeeland en de Veluwe.

De partijen lijken niet dichter bij elkaar te komen. De werkgevers toonden zich afgelopen week verbijsterd over de houding van de FNV. Volgens de VWOV zijn de eisen die worden gesteld onhaalbaar en niet betaalbaar. De vakbond sprak van "krokodillentranen, waar we zeker niet wakker van liggen".

De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Opnieuw regionale stakingen streekvervoer
Opnieuw regionale stakingen streekvervoer (Foto: ANP)

Christelijke jongeren bijeen in GelreDome

Voor de 44e keer komen zaterdag duizenden jonge mensen bijeen voor de EO-Jongerendag. In het GelreDome in Arnhem kunnen ze getuige zijn van muziek, samenzang en een 'bevlogen' spreker.

Volgens de Evangelische Omroep is de EO-Jongerendag al jaren "een vaste waarde voor christelijke jongeren in Nederland en biedt een eigentijds en gevarieerd programma met muziek, ontmoeting en inspiratie."

De eerste jongerendag was in 1975 in de Martinihal in Groningen waar een kleine drieduizend meisjes en jongens op af kwamen. Het evenement groeide al snel in omvang. In 1982 telde het aantal bezoekers in de Jaarbeurs in Utrecht al 20.000. Toen ook de Jaarbeurs te klein werd, verhuisde de EO de jongerendag naar stadion de Galgenwaard in die stad. In 1998 werd het GelreDome in Arnhem de locatie waar plaats is voor 35.000 jongeren.

Thema dit jaar is Walk on Water. Er zijn optredens van onder andere for KING & COUNTRY, Matt Redman & Guvna B, Britt Nicole en The Drop. Spreekster is de Britse Miriam Swaffield die in Engeland lokale kerken en studenten met elkaar in contact brengt.

Radio-dj Joram Kaat presenteert de EO-Jongerendag.

Christelijke jongeren bijeen in GelreDome
Christelijke jongeren bijeen in GelreDome (Foto: BuzzE)

Aardbeving met kracht van 3,2 in Limburg

In het zuiden van Nederland heeft een lichte aardbeving plaatsgevonden. De beving met een kracht van 3,2 had plaats om ongeveer 00.45 uur. Volgens het KNMI lag het epicentrum bij de Limburgse plaats Stramproy, aan de grens met België.

De beving was op een diepte van zo'n 12 kilometer. Op Twitter melden meerdere mensen in België en Nederland dat ze de beving hebben gevoeld.

In tegenstelling tot Groningen, waar aardbevingen het gevolg zijn van gaswinning, hebben bevingen in Limburg een natuurlijke oorzaak. Ze zijn het gevolg van bewegingen in regionale breukensystemen in de aardkorst. Deze bewegingen ontstaan door zogeheten tektonische krachten aan de randen van platen.

Nederland ligt midden op de Euraziatische Plaat. Midden op de min of meer stabiele platen kunnen ook aardbevingen voorkomen.

De zwaarste aardbeving die in Nederland tot nu toe gemeten is, was in 1992 in Roermond. Die beving had een kracht van 5,8.

Aardbeving met kracht van 3,2 in Limburg
Aardbeving met kracht van 3,2 in Limburg (Foto: ANP)

Verdachte steekpartij opgepakt

De politie heeft vrijdagavond 25 mei een 37-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van het plegen van een steekincident diezelfde dag op de Beresteinlaan.

Omstreeks 15:40 uur werd gemeld dat er een vechtpartij was tussen twee mannen. Een van de mannen werd daarbij meerdere keren gestoken, waarna de dader was gevlucht richting de Ambachtsgaarde. Het incident ligt in de relationele sfeer.

De identiteit van de verdachte was al snel bekend bij de politie, maar een zoekactie na de melding leidde nog niet tot een aanhouding. De verdachte werd echter in de avond op straat aangehouden. Het slachtoffer, een 44-jarige man uit Den Haag, werd naar het ziekenhuis overgebracht voor behandeling aan zijn verwondingen. De recherche doet verder onderzoek.

FOK! Wat een weer: zonnig en warm

Hallo!

Het was gisteren over het algemeen prima weer. In het zuidwesten was het echter somber en fris door nevel en mist die daar met een aanlandig windje de kust binnentrok. Dit gebied reikte net tot aan Den Haag. Elders was er veel zon, maar ontstonden er ook stapelwolken. Er waren wel een aantal buien actief, maar dat waren er maar een paar. Hier bij mij in Haarlem heeft het ook heel even geregend.

Vandaag is het zonnig en warm. De maxima liggen tussen de 23 graden op de Wadden tot 29 graden in het binnenland. Buien zijn  niet te verwachten. Er staat een matige oostelijke wind.

Zondag is het ook warm en zonnig, maar volgens de laatste modellen nemen de onweerskansen in de loop van de dag toe. Met 22 tot 28 graden is het dan een graadje minder warm.

Fijn weekend!

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Libelle (Foto: Bondage)
Een schitterende foto van twee libelle's. Het lijkt wel een paringsritueel. (Foto: Bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Horeca doneert fooien aan goede doelen

"Keep the change, change the world!" Met dat uitgangspunt vindt zaterdag de veertiende Nacht van de Fooi plaats. Personeel van zevenhonderd horecagelegenheden in twaalf steden staat de inhoud van de fooienpot af aan kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten.

De Nacht van de Fooi is een idee van de Groningse studente Wies Maas. Zij wilde in 2005 meer aandacht vragen voor ontwikkelingssamenwerking en tegelijkertijd mensen in ontwikkelingslanden een helpende hand toesteken. In Groningen werd de nacht al gauw een begrip, daarna volgde de rest van het land.

De organisatie Wilde Ganzen selecteert de projecten waar het ingezamelde geld naar toe gaat en verdubbelt de opbrengst van de nacht. Het resultaat wisselt nogal. In 2015 bedroeg de verdubbelde opbrengst 75.000 euro, vorig jaar was dat 57.500.

De steden waar de horeca dit jaar meedoet zijn Amsterdam, Den Haag, Delft, Eindhoven, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Wageningen.

Horeca doneert fooien aan goede doelen
Horeca doneert fooien aan goede doelen (Foto: ANP)

McIlroy aan de leiding op BMW PGA Championship, Luiten al uitgespeeld

Voor Joost Luiten zit het BMW PGA Championship er al na twee ronden op. Op de golfbaan van Wentworth noteerde de Nederlandse golfer een ronde van 71 (-1) slagen en kwam na twee dagen uit op een score van levelpar. Daarmee kwam hij één slag te kort om ook de laatste twee dagen te spelen.

Rory McIlroy staat in Engeland na twee dagen aan de leiding. De Noord-Ierse golfer was foutloos in zijn ronde en maakte zeven birdies. Na 36 holes staat hij op 132 (-12) slagen en heeft een voorsprong van drie slagen op de Engelsman Sam Horsfield en de Fransman Sebastien Gros, die gedeeld tweede staan.

Pegida heeft een een verrassing in petto voor Utrecht

Utrecht en Gouda verbieden anti-islambeweging Pegida bij wijze van demonstratie barbecues te houden bij moskeeën in hun gemeenten tijdens de ramadan. De eerste van vijf geplande bijeenkomsten zou plaatsvinden bij de ULU-moskee in Utrecht op 4 juni. Maar de gemeente heeft een andere locatie aangewezen. Pegida is donderdag geïnformeerd over dit besluit.

Een demonstratie op het moskeeplein door Pegida is "onverantwoord met mogelijk gevaar voor de openbare orde", zo meldt de gemeente Utrecht. De nieuwe aangewezen locatie is de busbaan op het Westplein. Ook daar mag Pegida geen gebruik maken van open vuur, BBQ's of andere warmtebronnen.

Volgens de gemeente Utrecht is het een grondrecht om te mogen demonstreren, maar kunnen wel beperkingen worden opgelegd vanwege gevaar voor de openbare orde.

Een voorgenomen demonstratie in Gouda op 6 juni voor de moskee aan de Raam moet uitwijken naar het centrum van Gouda, achter de Agnietenkerk

Update 00.44 uur
Hieronder een reactie van Pegida geplaatst op Facebook.

.

Utrecht en Gouda: geen BBQ Pegida bij moskee
Utrecht en Gouda: geen BBQ Pegida bij moskee (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.