Van der Mark schrijft geschiedenis met 1e Nederlandse World Superbikes-zege

Motorcoureur Michael van der Mark heeft Nederlandse motorsportgeschiedenis geschreven. De 25-jarige Rotterdammer was al de eerste Nederlander ooit met een podium in de World Superbikes - waar hij er inmiddels vijftien van heeft - en won zaterdag op het Britse Donington Park als eerste Nederlander ooit een race in de klasse. 

Jonathan Rea pakte vanaf de tweede startplek de leiding door teamgenoot Tom Sykes te verschalken, nadat Sykes met zijn 44e poleposition in de World Superbikes het record van Troy Corser verbrak. Alex Lowes en Van der Mark volgden vanaf de vijfde en zesde startplek, maar al snel pakte de Nederlander de derde stek over van zijn Yamaha-teamgenoot.

Sykes nam de leiding na een paar ronden even over, maar verremde zich niet veel later en kon Van der Mark nog maar net van plek twee af houden. De Kawasaki-coureurs bleven vechten om de leiding, waar Van der Mark van probeerde te profiteren. Dat lukte ruim over de helft van de race voor het eerst: Rea verremde zich in Melbourne Loop en Van der Mark pakte plek twee over.

Acht ronden voor de finish moest ook Sykes eraan geloven: de Rotterdammer zette zijn Yamaha keurig binnendoor en nam de leiding in handen. Dat wist hij langzaam wat uit te bouwen, maar in de slotfase kwam Rea ook weer in een beter ritme. De wereldkampioen pakte Sykes en opende de aanval op Van der Mark, maar die wist het tempo in de laatste ronden hoog genoeg te houden, waardoor hij als eerste Nederlander ooit een zege kon pakken in de World Superbikes.