Vanendert wint vierde rit in Baloise Belgium Tour, Keukeleire nieuwe leider

Jelle Vanendert heeft de vierde etappe in de Baloise Belgium Tour gewonnen. De 33-jarige renner van Lotto Soudal reed op de laatste helling van de dag weg uit de kopgroep en kwam vervolgens solo aan in Wanze. Ploeggenoot Jens Keukeleire werd op vijftien seconden tweede en neemt de leiderstrui over van Christophe Laporte.

In de vierde etappe met start- en aankomstplaats in Wanze moesten de renners veertien hellingen beklimmen in de Belgische Ardennen, met twee keer de Muur van Hoei. Al vroeg in de wedstrijd was het koers en lag het helemaal open. Er reed een grote groep weg met daarbij als belangrijkste namen Jens Keukeleire, Jelle Vanendert, Magnus Cort Nielsen, Andrei Grivko en Bryan Coquard. Klassementsleider Christophe Laporte kon de groep niet volgen en reed al snel op een grote achterstand.

In de kopgroep waren er meerdere aanvallen, maar op de Muur van Hoei, op dertig kilometer van de streep ontstond er een splitsing in de kopgroep. Gianni Marchand en Anthony Targis reden een voorsprong van dertig seconden bij elkaar, maar nadat Vanendert, Keukeleire, Edward Dunbar en Dion Smith de sprong naar voren maakte moest Marchand eraf.

Lotto Soudal had in de finale alles onder controle en met nog tien kilometer te gaan sprong Vanendert weg op de laatste helling van de dag. Hij bouwde zijn voorsprong uit naar twintig seconden en kwam solo aan in Wanze. Keukeleire maakte het feest voor Lotto Soudal compleet door naar de tweede plaats te sprinten en de leiderstrui te pakken.

Zondag staat er nog vlakke rit op het programma van 164 kilometer naar Tongeren.