Schippers redelijk op 100 meter in Eugene

Tijdens de Diamond League in het Amerikaanse Eugene heeft Dafne Schippers op de 100 meter een redelijke indruk gemaakt. De Nederlandse eindigde als vierde in een degelijke tijd van 11,01 seconden.

Schippers kende weer een moeizame start en kon in de slotfase niet het verschil maken om echt op te rukken naar de voorste plaatsen. De Ivoriaanse dames Marie-Josée en Murielle Ahouré waren de sterksten: Ta Lou won in 10,88, met bijna twee meter per seconde rugwind. Ahouré eindigde in 10,90 als tweede, voor olympisch kampioene Elaine Thompson (10,98). Schippers werd vierde en bleef de Amerikaanse Tori Bowie, die geblesseerd leek te raken, nipt voor.

Wereld- en olympisch kampioen Conseslus Kipruto leek op de 3000 meter steeplechase alles in de hand te hebben, tot de laatste ronde. Zijn Keniaanse landgenoot Benjamin Kigen ging er als een dolle vandoor en Kipruto kon hem niet bijbenen. Met 8:09,07 minuten was Kigen veruit de beste, ruim voor Kipruto, die de Amerikaan Evan Jager nog klopte in de strijd om plek twee.

Caster Semenya begon op de 800 meter relatief rustig, maar in de slotfase trok de Zuid-Afrikaanse de gashendel volledig open. Ze snelde weg bij de concurrentie en finishte na 1:55,92 minuten, een nieuw meetingrecord. Ook Ajee Wilson (1:56,86) en Francine Niyonsaba (1:56,88) waren erg rap, terwijl maar liefst zeven dames onder de twee minuten doken.

Op de 1500 meter was het zowaar Shelby Houlihan die wist te winnen. De 25-jarige Amerikaanse kende een geniaal slotstuk en passeerde alles en iedereen: met 3:59,06 pakte ze de winst en haalde ze een seconde of vier van haar persoonlijk record af. Ook Laura Muir, Jenny Simpson en Rababe Arafi doken onder de vier minuten.