FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 mei 2018

Rus en Hogenkamp één zege verwijderd van Roland Garros, Schoofs onderuit

Tennissters Arantxa Rus en Richel Hogenkamp hebben nog één zege nodig om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van Roland Garros. Op het Franse gravel won Rus donderdag in de tweede kwalificatieronde van de Oostenrijkse Julia Grabher: 6-3, 6-3.

Hogenkamp speelde tegen de Tunesische Ons Jabeur en had het beduidend moeilijker. Met pijn en moeite won ze de eerste set, waarna de Nederlandse in set twee matchpoints uit handen gaf. Toch wist ze zich te herstellen en in set drie sloeg Hogenkamp alsnog toe: 7-6 (7), 5-7, 7-5.

Voor Bibiane Schoofs zit het toernooi er weer op. De Duitse Tamara Korpatsch was in twee sets te sterk: 4-6, 6-7 (5).

Neppremier belt met Boris Johnson

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft 18 minuten gebeld met een grappenmaker die zich voordeed als de Armeense premier Nikol Pasjinian. Britse autoriteiten vermoeden dat het Kremlin achter het telefoontje zit. Premier Theresa May maakte donderdag bekend dat er een onderzoek bezig is naar het incident.

De zogenaamde Armeense premier grapte dat hij op bezoek ging bij president Vladimir Poetin en hoopte dat hij niet vergiftigd zou worden met zenuwgas, een verwijzing naar de aanval op de Russische ex-spion Skripal in maart dit jaar. Johnson zei dat hij graag naar Armenië zou komen om te praten over de ervaring van dat land met zenuwgas. In het telefoontje hadden de twee het over Russische oligarchen in Londen en over een beledigend gedicht wat Johnson ooit schreef over de Turkse president Erdogan.

Het Britse Ministerie voor Buitenlandse Zaken beklemtoonde dat het snel duidelijk werd dat het geen echt telefoontje was. Onderminister Alan Duncan zei: "Als ze probeerden ons voor gek te zetten, dan is dat misgelopen. Nu weten we dat de Russen nog flauwer zijn dan we al dachten."

Update 23:43
User Kraaiii lepelde een filmpje op met daarin het volledige gesprek.


Neppremier belt met Boris Johnson
Neppremier belt met Boris Johnson (Foto: ANP)

'Landen dreigen met boycot songfestival om Israël'

Het is nog maar de vraag of het Eurovisiesongfestival volgend jaar wel in Israël plaatsvindt. Achter de schermen is er druk overleg tussen de Israëlische omroep Kan en de European Broadcasting Union (EBU) omdat diverse landen zouden hebben gedreigd met een boycot, meldt de Israëlische zender Channel 10.

Onder meer IJsland, Ierland en Zweden zouden twijfelen over deelname vanwege het huidige oplaaiende conflict in de Gazastrook. Ook de organisatie heeft verschillende zorgen over onder meer de voorbereidingen en het transport.

Israël won twee weken geleden voor het eerst in twintig jaar het songfestival. "Volgend jaar in Jeruzalem", riep winnares Netta Barzilai meteen naar het publiek. Ook premier Benjamin Netanyahu en andere Israëlische politici noemden de stad al als gastheer van de editie van volgend jaar.

Boodschap
Dinsdag werd via het officiële Twitteraccount van het songfestival nog een opvallende boodschap verstuurd. In het bericht werd fans opgeroepen om nog geen vluchten te boeken omdat de tijd en locatie nog niet zijn vastgesteld.

In 1999 organiseerde Israël voor het laatst het songfestival. Toen was Jeruzalem wel de gaststad. In 1980 werd voor het laatst uitgeweken naar een ander land. Toevalligerwijs had het jaar daarvoor Israël gewonnen. Het land, dat toen voor het tweede jaar op rij won, zag toen af van organisatie vanwege de kosten.

'Landen dreigen met boycot songfestival'
'Landen dreigen met boycot songfestival' (Foto: BuzzE)

Gouden wissel Van de Sanden helpt Lyon naar Champions League-winst

Olympique Lyon heeft donderdagavond in Kiev de Champions League voor vrouwen gewonnen. De voetbalsters van de Franse club, kampioen in 2011 en 2012, waren in de finale te sterk voor VfL Wolfsburg, eindwinnaars in 2013 en 2014.

Na negenting gezapige minuten stond het nog 0-0, maar in de verlenging ging het gelijk hard tegen onzacht. Een afgeketst schot van Pernille Harder zette Wolfsburg op voorsprong, waarna coach Reynald Pedros bij Lyon ingreep: Shanice van de Sanden kwam in het veld voor wat extra aanvallende pit.

Krap een minuut later kreeg Alexandra Popp van Wolfsburg rood en het duurde niet lang voor Van de Sanden los kon gaan. Amandine Henry tekende voor de gelijkmaker, Van de Sanden leverde de bal vervolgens perfect af bij Eugénie Le Sommer en topscorer Ada Hegerberg.

In vijf minuten tijd werd een 0-1 achterstand zo omgezet naar een 3-1 voorsprong en een derde assist van Van de Sanden maakte het af: Camille Abily tekende op fraaie wijze voor de 4-1 eindstand, waardoor Van de Sanden als eerste Nederlandse ooit de Champions League won.

FHM roept Shelly Sterk uit tot mooiste vrouw

Shelly Sterk is dit jaar door FHM uitgeroepen tot mooiste vrouw van Nederland. De presentatrice van Shownieuws kreeg van de lezers en de redactie de voorkeur boven modellen Robin Hölzken en Doutzen Kroes.

"Toen ik hoorde dat ik had gewonnen dacht ik: Wauw, serieus?", zegt Shelly in een reactie. "Ik vind het een onwijze eer om tussen het rijtje mooie namen te staan van voormalige winnaressen van de FHM500. Het is heel erg cool, maar ook wel een beetje gek om jezelf daar tussen te zien staan."

De uitslag werd donderdagavond bekendgemaakt in Amsterdam tijdens de lancering van de FHM500, het magazine met daarin de 500 mooiste vrouwen van Nederland. In de top tien van dit jaar staan verder onder meer model Romee Strijd, actrice Bo Maerten en de presentatrices Geraldine Kemper en Anna Nooshin.

Nochtli

Shelly is de opvolgster van fitnessmodel Nochtli Peralta Alvarez, die vorig jaar met de overwinning aan de haal ging. Nochtli staat nu op de zesde plaats. Andere voormalige winnaressen van de FHM500 zijn onder andere Doutzen Kroes, Tess Milne en Kim Feenstra.

Naast de prijs voor mooiste vrouw, werden er nog drie awards uitgereikt. Zangeres en vlogster Famke Louise werd uitgeroepen tot mooiste social media prinses, shorttrackster Suzanne Schulting kreeg de prijs voor mooiste sportvrouw en fitnessgoeroe Joel Beukers schreef de eerste Gent of the Year-verkiezing op zijn naam.

FHM roept Shelly Sterk uit tot mooiste vrouw
FHM roept Shelly Sterk uit tot mooiste vrouw (Foto: BuzzE)

Drugsdealer? Neem geen aardappelbad in BH

Als je weleens naar een hotel gaat dan weet je wel wat je moet meenemen, een toilettas, kleding en wat nets voor in het restaurant. Dat niet iedereen daar hetzelfde over denkt bleek onlangs in het Engelse Eastleigh.

Het hotelpersoneel keek vreemd op toen de 30-jarige James Johnson, tijdens zijn 5 dagen durende verblijf, op een dag binnenstapte met een zak aardappelen. Vreemd zou je denken maar speciaal voor de gelegenheid had Johnson ook nog eens een bh aangetrokken.

Reden genoeg voor het personeel om de politie in te schakelen omdat er in de dagen daarvoor ook al een wietgeur werd waargenomen.

De opgetrommelde dienders kwamen vrij snel tot de ontdekking dat de hotelgast niet helemaal zichzelf was omdat hij zich al dagenlang van de aarde hield onder invloed van wiet, xtc, mdma en andere soorten psychedelische drugs. Bovendien vulde hij het bad met de meegebrachte piepers om er een bad in te nemen, wellicht om een andere betekenis te geven aan het woord 'hoteltrip'?

Dit alles leidde tot zijn arrestatie en bij een huiszoeking werden grote hoeveelheden drugs gevonden waardoor het vermoeden bestond dat deze waren bestemd voor de drugshandel. Tegenover de rechter verklaarde hij dat "het voelde alsof het de juiste keuze was".

Voor Johnson was het de bedoeling dat hij slechts één avondje zou stappen in Eastleigh. Had hij dit maar gedaan, dan had hij nu niet tegenover de rechter hoeven uit te leggen dat hij in een bh een aardappelbad wilde nemen.

Tegenover de rechter bekende hij te handelen in drugs en de lading, welke werd gevonden in zijn woning, voor 750 dollar had gekocht via het darkweb. Erg snugger als handelaar bleek hij volgens de politie niet te zijn aangezien zijn 'handel' niet eens de helft waard was.

De rechter legde een taakstraf op waardoor Johnson de aankomende 1,5 jaar diverse taken mag uitvoeren. Bovendien moet hij een afkick-behandeling ondergaan.

Of hij daardoor van zijn patat-bad-fetish zal worden genezen zal moeten blijken.

Ben je dealder? Neem geen aardappelbad in BH
Drugsdealer? Neem geen aardappelbad in BH

Paus wil geen homo's in priesteropleiding

Paus Franciscus heeft de Italiaanse bisschoppen gewaarschuwd heel goed op te letten bij het selecteren van kandidaten die priester willen worden. Mannen die vermoedelijk homoseksueel zijn dienen te worden afgewezen. Dat heeft de Vatican Insider, onderdeel van de krant La Stampa, donderdag gemeld.

"Hou de toelating tot de seminaries in de gaten, hou de ogen open", citeerde de Vaticaanwatcher de paus. "Als er enige twijfel bestaat, is het beter hen niet binnen te laten".

Franciscus stelde deze delicate kwestie aan de orde tijdens een episcopale vergadering. Hoewel het aantal roepingen blijft afnemen zei hij openhartig dat de bisschoppen zich beter kunnen concentreren op kwaliteit dan op kwantiteit van toekomstige priesters. Hij riep hen op "zorgvuldig te zijn bij het maken van onderscheid".

Paus wil geen homo's in priesteropleiding
Paus wil geen homo's in priesteropleiding (Foto: ANP)

Sting neemt Shaggy mee naar Soestdijk

De mensen die een kaartje hebben gekocht voor het concert van Sting op het landgoed van Paleis Soestdijk krijgen Shaggy er gratis bij. De reggaezanger staat ook op 7 juli op het podium van in de tuin van het paleis, zo meldt de organisatie van Royal Park Live.

Sting en Shaggy traden de afgelopen maanden vaker met elkaar op. In april brachten ze gezamenlijk het album 44/876 uit.

De kaarten voor de show waren in januari al binnen een uur weg. In juli zijn er ook concerten van Elvis Costello & De Dijk, The Analogues en Jack Johnson. Vorig jaar stonden onder meer Doe Maar, Van Morrison en Racoon op het podium.

Sting neemt Shaggy mee naar Soestdijk
Sting neemt Shaggy mee naar Soestdijk (Foto: BuzzE)

Lidl roept popcorn terug

Lidl  Nederland roept het product  Popcorn zoet 200 gram van het merk Snack Day met EAN 40884509 en THT datum 05.12.2018 terug. In het product is een verhoogde hoeveelheid tropaan-alkaloïden aangetroffen. Bij consumptie kunnen gezondheidsproblemen optreden zoals wazig zicht, verwijde pupillen, droge mond of vermoeidheid.

Klanten wordt dringend verzocht het product niet te consumeren maar dit terug te brengen naar de winkel. Volgens Lidl krijgen de klanten vanzelfsprekend hun geld terug wanneer ze het product terugbrengen naar de winkel. 

Volgens Lidl zijn tropaan-alkaloïden:"van nature voorkomende bestanddelen van bepaalde planten, die door de plant gevormd worden als bescherming tegen vijanden die de plant aanvreten. Deze planten kunnen in de biologische landbouw voorkomen en mee geoogst worden met de maïs."


Rabobank heeft ook problemen

Nadat vandaag de ABN-Amro al werd getroffen door een DDoS-aanval, lijkt nu ook de Rabobank met problemen te kampen. Op de website allestoringen.nl zijn er de afgelopen uren een flink aantal meldingen binnengekomen, waarvan de meeste gaan over problemen met inloggen op de mobiele app. 

Het lijkt er vooralsnog op dat inloggen via de website wel gewoon werkt, maar dat er voornamelijk problemen zijn met het gebruik van de mobiele applicatie. 

Rabobank heeft ook problemen (Foto: FOK!)
Rabobank heeft ook problemen (Foto: FOK!)

Golfer Luiten in middenmoot na eerste dag BMW PGA Championship

Joost Luiten is niet goed begonnen aan het golftoernooi van het BMW PGA Championship. De Nederlandse golfer staat na de eerste dag op een gedeelde 74ste plaats na een ronde van 73 (+1) slagen. Hij heeft een achterstand van acht slagen op de leider Lucas Bjerregaard.

Op de golfbaan van Wentworth sloeg Luiten vier birdies, maar moest ook vijf bogeys toestaan op zijn scorekaart. In Engeland liep leider Bjerregaard een foutloze ronde met een ronde van 65 slagen. De Deense golfer maakte zeven birdies en heeft één slag voorsprong op de Zuid-Afrikanen Dean Burmeister en Darren Fichardt, die een ronde liepen van 66 slagen.

Istanbul in 2020 gastheer van Champions League-finale

Het Atatürk Olympisch Stadion in Istanbul zal in 2020 het decor zijn van de Champions League-finale, zo heeft de UEFA bevestigd.

Het stadion, dat plaats biedt aan 76.000 toeschouwers, was in 2005 ook al de locatie voor de finale, toen Liverpool na strafschoppen AC Milan versloeg nadat de wedstrijd in 3-3 was geëindigd en de Engelsen bij rust nog tegen een 3-0 achterstand aankeken.

De UEFA bevestigde het nieuws op hun vergadering van het Uitvoerend Comité op donderdag, die plaatsvond in Kiev, waar de finale van dit jaar zal worden gespeeld. Het bestuursorgaan onthulde ook dat de Arena Gdansk in Polen de finale van de Europa League in hetzelfde jaar zal organiseren, waarbij de UEFA Super Cup in het Estádio do Dragão in Porto zal worden gespeeld. De Austria Arena in Wenen verwelkomt in 2020 de Women's Champions League-finale.

De finale van de Champions League van dit seizoen wordt gehouden in het NSC Olimpiejsky in de hoofdstad van Oekraïne Kiev en de editie van 2019 vindt plaats in Atlético Madrid's Wanda Metropolitano.

Ondertussen heeft de UEFA ook het wedstrijdschema voor Euro 2020 bevestigd, dat in heel Europa zal worden gespeeld. In totaal zullen twaalf steden in net zo veel landen de verantwoordelijkheid dragen van het unieke EK, waarbij het Stadio Olimpico in Rome de locatie zal zijn op 12 juni van dat jaar. De finale van het toernooi zal op 12 juli in het Wembley Stadium gespeeld worden.

Nerveuze Mousasi kan in Londen MMA-geschiedenis schrijven

Vrijdagavond gaat de Nederlandse MMA-vechter Gegard Mousasi het gevecht aan tegen de gevreesde Bellatorkampioen in het middengewicht, Rafael Carvalho. In de SSE Arena in de Britse hoofdstad kan Mousasi geschiedenis schrijven door als enige vechter kampioen te zijn geweest bij drie grote MMA-organisaties, namelijk Dream, Strikeforce en Bellator.


Mousasi over Bellator 200 (Bron: Youtube)

De ervaren Mousasi heeft inmiddels meer dan vijftig professionele gevechten achter de rug, maar de zenuwen voor vrijdag zijn al een tijdje aanwezig. "Ik ben nerveuzer dan anders", aldus de in Iran geboren Dreamcatcher. "Vooral met mijn moeizame winst in mijn vorige partij in het achterhoofd hebbende. Maar ik weet dat zodra de deur van de octagon op slot gaat, dat dan alles automatisch gaat. Dus ik maak me geen zorgen."

Mousasi's vorige gevecht tegen Alexander Shlemenko werd erg moeizaam gewonnen, voornamelijk doordat Mousasi al vroeg in de partij een gebroken oogkas opliep en weinig tot niets door dat geblesseerde oog kon zien. De ronde-arts liet de Nederlander doorgaan, maar Mousasi leek alle drie de ronden niet in zijn ritme te komen. Gelukkig dachten de juryleden daar anders over en gunden allen hem de, enigszins controversiële, overwinning.

Over het mogelijk verloop van zijn gevecht tegen Carvalho is Mousasi beduidend positiever. "Hij schijnt problemen te hebben met het op gewicht komen, omdat hij zo groot is voor de gewichtsklasse waarin hij wil vechten. Ik geloof niet dat kracht een rol zal spelen in dit gevecht, maar snelheid des te meer en dat is in mijn voordeel. Ik voel mijzelf de betere vechter."

Costello van Steenis
De tweede Nederlander die zijn kunnen in de octagon zal laten zien is het jonge talent Van Steenis. Het gevecht van The Spaniard tegen de Engelsman en Bellatordebutant Kevin Fryer is zijn tweede optreden onder de vlag van Bellator. Zijn eerste gevecht was van korte duur, toen Van Steenis al in de eerste ronde zijn tegenstander Steve Skrzat knock-out wist te slaan.


Van Steenis over Bellator 200 (Bron: Youtube)

Alhoewel Van Steenis, na geboren te zijn in Nederland in Spanje is opgegroeid, dankt hij zijn bijnaam niet door de connectie met het land waar zijn carrière ooit begon. "Nou, misschien toch wel een beetje daardoor, maar voornamelijk doordat ik mijn eerste amateurgevecht won door een front-kick en blijkbaar leek ik op The Spaniard uit de film 300. Mijn trainer zei toen, 'gast, dat is iets wat die Spartaan zou doen, diegene die ze The Spaniard noemen. Dus vanaf nu noem ik je The Spaniard.'"

De 25-jarige protegé van Mousasi is trots op zijn samenwerking met de MMA-veteraan. "Voor mij is Gegard Mousasi een legende en ik voel me echt gezegend dat ik bij hem kan trainen." Beide vechters lijken de rust zelve in de octagon. "Ik ben niet zoals Conor McGregor, altijd maar meteen een grote mond opzetten. Maar als iemand een grote bek tegen mij heeft, dan schroom ik niet om terug te blaffen. Zo ben ik dan ook wel weer."

Volledig programma Bellator 200:
Rafael Carvalho (c) vs. Gegard Mousasi
Michael Page vs. David Rickels
Aaron Chalmers vs. Ash Griffiths
Phil Davis vs. Linton Vassell
Anastasia Yankova vs. Kate Jackson

Bellator 200 Undercard:
Anatoly Tokov vs. Vladimir Filipovic
Daniel Crawford vs. Pedro Carvalho
Ryan Scope vs. Martyn Harris
Mike Shipman vs. Carl Noon
Charlie Ward vs. Louis King
Jeremy Petley vs. Saul Rogers
Kevin Fryer vs. Costello Van Steenis
Charlie Leary vs. Tom Green
Kent Kauppinen vs. Walter Gahadza
Jahreau Shephard vs. Marcin Zywica
Chad Griffiths vs. Tom Mearns
Amir Albazi vs. Iurie Bejenari

Lambrecht wint slotrit Tour des Fjords, eindzege voor Albasini

Bjorg Lambrecht heeft de slotrit in de Tour des Fjords gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was in Egersund op de sterkste. Michael Albasini werd tweede in de slotrit, maar pakte wel de eindwinst in de Noorse rittenkoers. Pim Ligthart, die woensdag tweede werd, moest in de slotrit genoegen nemen met een vierde plaats. In het algemeen klassement eindige hij als derde achter Albasini en Lambrecht.

Op een heuvelachtig parcours in Noorwegen kozen Julien Bernard (Trek-Segafredo), Julian Cardona (EF Education First-Drapac), Nathan Earle (Israel Cycling Academy), Lluís Guillermo Mas (Caja Rural-RGA Seguros), Nikolay Mihaylov (Delko-Marseille Provence-KTM) en Maxime Montfort (Lotto Soudal) voor de aanval. De kopgroep kreeg nooit meer dan vier minuten van het peloton.

Monfort bleek de sterkste van de kopgroep en in de heuvelzone ging hij er dan ook vandoor. Later kreeg hij het gezelschap van Earle. Ondanks aanvallen van onder andere Pieter Weening hield Mitchelton-Scott alles onder controle in de finale. In de laatste vijf kilometer werden de laatste vluchters teruggepakt.

Op de oplopende strook naar de finish toe was er nog maar een kleine groep over. Timo Roosen trok de sprint aan voor zijn ploeggenoot Amund Grondahl Jansen, maar het Lambrecht die daarvan profiteerde. De Belg van Lotto Soudal ging over Roosen en hield het vol en boekte zijn eerste profoverwinning. Albasini werd tweede en dat was voldoende voor de eindwinst in de Noorse rittenkoers.

Morgan Freeman verontschuldigt zich om #MeToo

Morgan Freeman is de nieuwste naam die opduikt in de #MeToo-kwestie. Zestien mensen hebben zich tegenover CNN uitgesproken over ongepast gedrag en intimidatie door de acteur, acht van hen zeggen slachtoffer van hem te zijn.

Onder de slachtoffers is onder anderen een jonge productie-assistente die in 2015 op de set van Going In Style werd lastiggevallen door de inmiddels tachtigjarige Freeman. Hij zou bijna dagelijks vervelende opmerkingen hebben gemaakt over haar figuur en kleding en haar ook hebben aangeraakt op haar onderrug. Ook probeerde hij volgens de vrouw meermaals haar rok omhoog te schuiven en vroeg hij of ze ondergoed droeg.

Ook op de sets van diverse andere films zou Freeman zich misdragen hebben. Zo zegt een productiemedewerkster dat de acteur diverse opmerkingen over haar en een vrouwelijke assistente maakte tijdens opnames van Now You See Me in 2012.

CNN sprak voor het onderzoek uitgebreid met vele mensen die door de jaren heen met Freeman werkten. Sommigen geloofden hem omdat ze nooit getuige waren geweest van enig twijfelachtig gedrag.

Freeman is één van de grootste Hollywood-acteurs. Hij is al meer dan vijf decennia actief en speelde grote rollen in films als Driving Miss Daisy en The Shawshank Redemption. In 2004 won hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol in Million Dollar Baby. Freeman werd daarnaast voor nog eens vier Oscars genomineerd.

Update 19.53 uur
Morgan Freeman heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan de mensen die hem beschuldigen van ongepast gedrag en intimidatie. Het was nooit zijn bedoeling om mensen ongemakkelijk te maken, zegt hij in een verklaring die door verschillende Amerikaanse media is gepubliceerd.


"Iedereen die mij kent of met mij heeft gewerkt weet dat ik niet opzettelijk iemand zou beledigen of met opzet ongemakkelijk zou laten voelen. Ik bied mijn excuses aan iedereen aan die zich oncomfortabel of niet gerespecteerd voelde. Dat was nooit mijn bedoeling."

Zestien mensen hebben zich tegenover CNN uitgesproken over ongepast gedrag en intimidatie door de acteur, acht van hen zeggen slachtoffer van hem te zijn. CNN sprak voor het onderzoek uitgebreid met vele mensen die door de jaren heen met de tachtigjarige Freeman werkten.

Morgan Freeman beschuldigd van wangedrag
Morgan Freeman beschuldigd van wangedrag (Foto: BuzzE)

Bertens naar kwartfinale Nürnberg na moeizame winst op Barthel

Kiki Bertens is op het WTA-toernooi van Nürnberg doorgedrongen tot de kwartfinales, dat ze de afgelopen twee jaar won. De Nederlandse was in drie sets te sterk voor Duitse Mona Barthel, de nummer 122 van de wereld: 6-7 (2), 6-2, 6-4.

In de beslissende derde set kwam stond Bertens met 4-2 achter tegen de Duitse Barthel. De nummer achttien van de wereld knokte zich terug in de wedstrijd en won vier games op rij. Voor Bertens was het alweer haar twaalfde zege op rij op het Duitse gravel van Nürnberg.

Vrijdagochtend staat de kwartfinale op het programma tegen de Belgische Kirsten Flipkens. Mocht ze die winnen dan staat later op de dag ook de halve finales gepland. Zaterdag staat de finale gepland van WTA-toernooi van Nürnberg.

The Sims 4: Seasons aangekondigd

EA heeft een nieuwe uitbreiding aangekondigd voor The Sims 4. Seasons introduceert seizoenen (hoe kan het ook anders), seizoensgebonden evenementen en dynamisch weer.

Daarnaast wordt er een nieuwe career voor jouw Sim toegevoegd. Je Sim gaat uitgebreid kunnen tuinieren in de 'Gardening Career'. Sims kunnen boeketten samenstellen en bezorgen, terwijl wetenschappelijke Sims een botanicus worden en de planten bestuderen.

De seizoenen staan natuurlijk centraal. Van hete zomers tot witte winters. Elk seizoen komt met eigen activiteiten. Bouw een sneeuwpop, speel buiten in de regen, speel in je kleine zwembad in de tuin of oogst honing van de bijen. Elk seizoen biedt iets nieuws om te doen voor jouw Sim. Ook worden de Feestdagen gevierd en is het zelfs mogelijk een eigen Feestdag te introduceren.

The Sims 4: Seasons lanceert op 22 mei.

The Sims 4 Seasons Winter

The Sims 4 Seasons Tuinieren

Holleeder ontkent aanslagen op Van Hout

Willem Holleeder heeft naar eigen zeggen niets te maken met de aanslagen op zijn voormalige criminele compagnon Cor van Hout. Donderdag wees hij tijdens een intensief verhoor iedere suggestie in die richting categorisch van de hand.

Donderdag is de rechtbank in Amsterdam begonnen aan de feitenbehandeling van het enorme dossier dat justitie de afgelopen jaren tegen Holleeder (59) heeft opgebouwd. Hij wordt verdacht de hand te hebben gehad in een reeks al dan niet voltooide liquidaties. In het proces, dat op 5 februari begon, heeft de rechtbank tot dusver vooral getuigen gehoord, onder wie Holleeders zussen Astrid en Sonja (de partner van Van Hout). Zij zijn ervan overtuigd dat Holleeder verantwoordelijk is voor de liquidatie van Van Hout op 24 januari 2003 in Amstelveen. Van Hout werd op straat doodgeschoten. Ook Robert ter Haak, die met Van Hout had geluncht, werd dodelijk getroffen. De rechtbank bespreekt dit dossier als eerste in de reeks.

In 1996 en 2000 werd eerder geprobeerd Van Hout te liquideren. Holleeder en Van Hout, die in 1983 samen tot de groep ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken behoorden, raakten in de jaren negentig gebrouilleerd. Holleeder zou zijn overgelopen naar het 'kamp' van de criminelen Sam Klepper en John Mieremet (beiden eveneens geliquideerd, in respectievelijk 2000 en 2005). Volgens Holleeder trok hij alleen met dit duo op om problemen op te lossen, ook voor Van Hout. Hij noemde het ,,schandalig" dat er verklaringen ,,in elkaar zijn gedraaid".

De planning voor de behandeling van het dossier-Van Hout/Ter Haak wordt gewijzigd, aldus een woordvoerder van de rechtbank. Donderdagmiddag was deze nog niet bekend. Wel staat inmiddels vast dat Holleeders zus Astrid op 29 mei en 1 juni over dit dossier als getuige wordt gehoord. Dit verhoor stond aanvankelijk een week later gepland.

Holleeder ontkent aanslagen op Van Hout
Holleeder ontkent aanslagen op Van Hout (Foto: ANP)

Greipel wint ook tweede etappe in Baloise Belgium Tour

André Greipel heeft ook de tweede etappe in Baloise Belgium Tour gewonnen. De 35-jarige sprinter van Lotto Soudal was na een rit van 162 kilometer van Lochristi naar Knokke-Heist de snelste in de massasprint. Wouter Wippert werd tweede in de etappe. Greipel blijft door zijn zege ook aan de leiding staan van het algemeen klassement.

Rob Ruijgh was een van de renners in de vroege ontsnapping. De Nederlander, die in een ver verleden als twingste eindige in de Tour de France, had in de kopgroep het gezelschap van vier Belgen: Quinten Hermans (Telenet Fidea Lions), Johan Jacobs (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), Jimmy Janssens (Cibel-Cebon) en Quinten Warnier (WB-Aqua Protect-Veranclassic).

De kopgroep werd op twintig kilometer van de streep gegrepen door het werk van Lotto Soudal. De Belgische ploeg hield in de finale alles bij elkaar waarna Greipel het in de sprint afmaakte voor zijn ploeg. Ondanks het matige deelnemersveld was Greipel toch verbaast over zijn overwinning. De Duitse sprinter had in de laatste rechte lijn te maken met een leegloper, maar toch won hij de sprint van de Nederlander Wippert en de Belg Tim Merlier.

Far Cry 5: Hours of Darkness Trailer

Ubisoft geeft ons een sneak peek naar de eerste DLC voor Far Cry 5: Hours of Darkness. Het is een andere tekenstijl dan de game, maar of dit alleen voor de trailer is, moeten we nog zien. De DLC speelt zich af in Vietnam. Je moet als Wendell “Red” Redler jouw team naar de helicopter leiden en uit handen van de VietCong blijven.

Far Cry 5: Hours of Darkness is vanaf 5 juni verkrijgbaar voor pc (Windows), Xbox One en PlayStation 4. Onze review kun je hier nog even lezen.

Far Cry 5 - HoD

Far Cry 5 - HoD

Morata niet naar Juventus: "We hebben al een geweldige aanval"

Àlvaro Morata wordt hevig in verband gebracht met een terugkeer bij Juventus, maar de Italiaanse topclub drukt de geruchten de kop in.

Morata maakte vorig jaar voor 66 miljoen euro de overstap van Real Madrid naar Chelsea, maar hij kan daar maar moeilijk aarden. De geruchten over een snel vertrek uit Londen spelen al weken en Juventus zou één van de gegadigden zijn aangezien hij daar al twee seizoenen speelde. Woensdag werd de Spaanse spits zelfs gespot met de technisch directeur van de Italianen, maar algemeen directeur Giuseppe Marotta ontkent in alle toonaarden. "We willen niemand misleiden", stelt hij.

“We zitten inmiddels in de belangrijkste fase van de transferperiode en dus wordt Juventus, zoals altijd, elke dag in verband gebracht met een hoop verschillende spelers. Dit gaat ook op voor de affaire Morata die vandaag op de agenda staat. Feit is dat alle spelers die in de afgelopen jaren bij Juventus zijn vertrokken, met warme gevoelens terugdenken aan de club”, legt de sportbestuurder uit tijdens een persconferentie.

Marotta doet al het schrijven over een eventuele overgang af als een gerucht die hij wil ontkennen. "Dit zijn echter slechts geruchten die ik wil ontkennen, aangezien we niemand willen misleiden. We hebben al een geweldige aanval van internationale klasse, dus dat is een linie die we niet per se hoeven te versterken. Op dit moment lijkt iedere operatie die in die richting wijst dus een utopie”, aldus de algemeen directeur. Daarmee loopt hij wel het risico dat de spits opduikt bij de concurrentie, want AC Milan wordt net als Atlético Madrid genoemd.

De bestuurder sluit ook uit dat een vertrek van bijvoorbeeld Mario Mandzukic of Gonzalo Higuain ervoor zou zorgen dat Juventus alsnog bij Morata uitkomt. Namens Juventus geeft hij aan dat Mandzukic graag wil blijven en Higuain is simpelweg niet te koop, stelt hij. "Dat geldt ook voor Douglas Costa, want jullie weten dat we hem het afgelopen seizoen hebben gehuurd. We hebben een optie om hem definitief over te nemen. Hij is nu nog speler van Bayern München, maar we zullen hem tussen nu en 30 juni zeker officieel inlijven. Dus hij zal hier volgend seizoen zeker ook spelen.”

Red Bulls opnieuw de snelste in Monaco

De Red Bulls hebben ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Monaco de rest van het Formule 1-veld hun hielen laten zien. Op de nieuwe hypersoftbanden snelde Daniel Ricciardo in de straten van het Prinsdom naar een tijd van 1.11,841 en was hiermee ruim een tiende sneller dan Max Verstappen.

Verstappen voerde in het begin van de sessie de tijdenlijst aan en zag onderweg een van zijn snelle runs in rook opgaan. De reden was dat een putdeksel los was gekomen, waardoor de organisatie besloot de rode vlag te zwaaien en het deskel opnieuw vast te lassen. In het laatste kwart sloeg Ricciardo vervolgens toe.

Traditioneel raakt een van de coureurs de muur en ditmaal was Carlos Sainz aan de beurt. De Spanjaard kon echter wel verder. Onderaan de lijst stonden de Williams, de Haas en de Sauber. Bij Williams klaagde Lance Stroll over zijn kniebeschermers.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:11.841 33
2 M. Verstappen Red Bull 1:12.035 41
3 S. Vettel Ferrari 1:12.413 42
4 L. Hamilton Mercedes 1:12.536 34
5 K. Räikkönen Ferrari 1:12.543 36
6 V. Bottas Mercedes 1:12.642 38
7 N. Hulkenberg Renault 1:13.047 30
8 S. Vandoorne McLaren 1:13.077 40
9 F. Alonso McLaren 1:13.115 42
10 C. Sainz Jr. Renault 1:13.200 34
11 B. Hartley Toro Rosso 1:13.222 47
12 S. Pérez Force India 1:13.370 39
13 E. Ocon Force India 1:13.382 47
14 P. Gasly Toro Rosso 1:13.410 32
15 S. Sirotkin Williams 1:13.547 44
16 K. Magnussen Haas 1:13.572 41
17 C. Leclerc Sauber 1:13.575 45
18 R. Grosjean Haas 1:13.763 37
19 L. Stroll Williams 1:14.011 34
20 M. Ericsson Sauber 1:14.173 46

RuneScape en ESL samen voor Deadman Mode

Een paar maanden geleden zagen we de ontwikkelaars van Jagex reeds tijdens de Intel Extreme Masters in Katowice en daar is inderdaad iets moois uit voortgekomen. De populaire esport-versie van Old School RuneScape genaamd Deadman Mode wordt dit jaar dus niet gehouden tijdens RuneFest, maar heeft zijn eigen event gekregen bij ESL in Leicester.

Jagex bij ESL
Jagex bij ESL in Katowice 

In Deadman Mode begint iedereen bij nul en kan je anderen doden. Als je doodgaat dan verlies je de meeste van je spullen, maar ook de helft van je verzamelde xp. Je wil dus absoluut niet dood. In de laatste fase is er permadeath, wat betekent dat doodgaan definitief is. De spelers worden dan verdeeld in twee zones. Degenen die deze fase overleven moeten vervolgens een serie van één-tegen-één gevechten aangaan.

Old School RuneScape - Deadman Mode

De Deadman Summer Finals worden gehouden vanaf 23 juni tot 30 juni. De grote finale is, zoals vermeld, bij ESL in Leicester. Kaartjes zijn vanaf morgen verkrijgbaar via deze link. Voor de thuisblijvers is er een livestream via deze link.

Zwakkere WhatsApp-encryptie niet uitgesloten

Het is niet uitgesloten dat de encryptie waarmee de populaire berichtendienst WhatsApp is beveiligd in de toekomst wordt afgezwakt. Dat bleek donderdag uit de antwoorden van Steve Deadman, die namens Facebook in de Tweede Kamer was voor een hoorzitting over internetbedrijven en privacybescherming. Encryptie is het versleutelen van gegevens om die te beschermen tegen onbevoegden.

Deadman werd gevraagd naar de recente verhalen over de beveiliging van WhatsApp. WhatsApp-oprichter Jan Koum stapte onlangs op bij moederbedrijf Facebook. Een reden voor zijn vertrek gaf hij niet, maar bronnen binnen het bedrijf zeiden in The Washington Post dat Koum niet kon leven met plannen van Facebook om de encryptie en de bescherming van data te verzwakken.

Deadman zei dat de encryptie van WhatsApp een belangrijk aspect van de dienst is en dat het verzwakken daarvan de gehele service verzwakt. Tegelijkertijd gaf hij aan dat het bedrijf ook wil samenwerken met de autoriteiten om bijvoorbeeld terrorisme te bestrijden.

Kamerlid Kees Verhoeven (D66) vond de antwoorden van Deadman niet geruststellend. "Hij zei dat hij niet kon uitsluiten dat er soms moet worden meegewerkt met de autoriteiten. Hij liet daar wel de ruimte." Verhoeven noemde de versleuteling van de berichten bij WhatsApp "een van de basisfundamenten van de service".

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), die de hoorzitting had belegd, vindt dat er een groot risico wordt genomen "als we als Europa ons niet meer te weer stellen tegen deze datagiganten". "Waarom laten we dat over aan de Amerikanen? Over die afhankelijkheid moeten we echt nadenken."

Zwakkere WhatsApp-encryptie niet uitgesloten
Zwakkere WhatsApp-encryptie niet uitgesloten (Foto: BuzzT)

Will Smith komt met meer nieuwe muziek

Will Smith werkt aan een comeback in de muziekindustrie. Behalve het officiële lied voor het wereldkampioenschap voetbal komt er binnenkort meer nieuwe muziek aan, zo kondigt de acteur en rapper aan in een video op YouTube. "Ik ben er klaar voor", aldus Will.

De laatste jaren concentreerde Will zich vooral op zijn acteercarrière. Het laatste album van de rapper, Lost & Found, stamt alweer uit 2005. Will keerde vorig jaar wel weer terug op het podium. Samen met Dj Jazzy Jeff trad hij als The Fresh Prince op tijdens enkele festivals.

Jazzy Jeff en The Fresh Prince maakten in de jaren negentig furore met klassiekers als Summertime en Yo Home to Bel Air, het themanummer van de sitcom The Fresh Prince of Bel-Air. Later scoorde Will diverse solohits als Gettin' Jiggy Wit It en Miami.

Will Smith komt met meer nieuwe muziek
Will Smith komt met meer nieuwe muziek (Foto: BuzzE)

Santos wil niet aan Barcelona verkopen door gedoe met Neymar

Barcelona heeft interesse in Rodrygo, maar zijn club Santos wil het toptalent niet verkopen omdat men de transfer van Neymar nog niet is vergeten.

De Braziliaanse club liet Neymar vijf jaar geleden naar Camp Nou vertrekken, maar heeft nog altijd een rechtszaak lopen bij de FIFA. De club meent nog 14.5 miljoen euro van Barcelona te moeten krijgen. Een gedeelte daarvan, 4.5 miljoen, rekent Santos voor een beloofde vriendschappelijke wedstrijd die nog altijd niet is gespeeld. "Er staat geen vergadering op het programma, aangezien er nog een zaak loopt tegen Barcelona", stelt voorzitter José Caros Peres tegenover Globo Esporte. "Wij willen 14.5 miljoen euro ontvangen. Pas als zij betalen, kunnen we over andere dingen praten."

De zeventienjarige Rodrygo zou verder in de belangstelling staan van clubs als Manchester City en Paris Saint-Germain. Santos is zich bewust van die luxesituatie en wil de linksbuiten voor een zo hoog mogelijk bedrag verkopen. De club zag concurrent Flamengo 45 miljoen euro vangen voor de jonge Vinicius Junior en wil een vergelijkbare deal maken. "Rodrygo is nu al een ster, iedereen weet dat hij zeer getalenteerd is. Wij kunnen nu verwijzen naar Vinícius Júnior, die ook op zijn zeventiende werd verkocht. We kunnen nog geen deal sluiten, maar er is zeker interesse.”

De voorzitter schermt met interesse van 'vijf of zes grote clubs' die zaken willen doen met Santos. "Wat Barcelona betreft gaat het natuurlijk ook om de belangen van onze aandeelhouders, maar wij gaan de onderhandelingen niet openen omdat dat onverantwoord zou zijn. De FIFA staat het ook niet toe”, sluit Peres af. Rodrygo kan Santos na zijn achttiende verjaardag, op 9 januari 2019, verlaten en ligt nog tot medio 2022 vast bij zijn huidige werkgever. Het talent heeft een transferclausule van vijftig miljoen euro in zijn contract staan.

Humberto Tan blijft langer bij RTL

Humberto Tan blijft werken voor RTL. De presentator heeft zijn contract met drie jaar verlengd. Hoewel hij binnenkort stopt bij RTL Late Night, heeft hij al een nieuwe klus te pakken. Hij wordt de nieuwe presentator van Holland's Got Talent.

Tan gaat verder samen met RTL ook nieuwe programma's ontwikkelen op het gebied van infotainment en entertainment. "Waar een deur dichtgaat, gaat altijd een nieuwe deur open, dat bleek gewoon binnen RTL te zijn, nieuwe kansen waar ik enthousiast over ben", aldus de presentator. Over de ontwikkeling van nieuwe programma's kan hij alvast kwijt dat hij zijn interesse in persoonlijke verhalen gaat combineren met reizen.

Het negende seizoen van Holland's Got Talent was in 2017 voor het laatst op tv te zien. De presentatie van de talentenjacht was toen in handen van Johnny de Mol. Wanneer het nieuwe seizoen begint, is nog niet bekend.

Tan presenteert RTL Late Night op 8 juni voor het laatst. Hij gaf eerder aan het niet eens te zijn met de beslissing dat hij moet stoppen. RTL wil met zijn opvolger Twan Huys de talkshow tot een nieuw succes maken.

Humberto Tan blijft langer bij RTL
Humberto Tan blijft langer bij RTL (Foto: ANP)

Zembla-journalist niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie gaat Zembla-journalist Ton van der Ham niet vervolgen voor lokaalvredebreuk bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Het OM meent dat de journalist wel schuldig is, maar heeft besloten de zaak niet door te zetten.

Het UMC Utrecht ontzegde Van der Ham de toegang nadat hij ongevraagd met een camera in het ziekenhuis was gaan lopen. Dat gebeurde na een lezing van een terminaal zieke vrouw, Adrienne Cullen. Zij is slachtoffer van een medische misser en gaf de lezing samen met de medici die haar in de tijd van die misser behandelden.

De journalist had, in tegenstelling tot een aantal andere media, geen toestemming om in de zaal te filmen. Op het moment dat hij dacht dat de lezing was afgelopen - er klonk applaus - ging hij wel filmen. Hij is daarop door beveiligers het ziekenhuis uitgezet. Volgens het OM heeft de journalist de huisregels niet bewust overtreden. Wel heeft hij zich schuldig gemaakt aan lokaalvredebreuk toen hij weigerde het ziekenhuis te verlaten.

Onder meer het relatief kleine vergrijp en het maatschappelijk belangenconflict van vrije nieuwsgaring, maken dat de journalist niet vervolgd wordt, meldt het OM.

Het UMC liet eerder deze week al weten dat het toegangsverbod dat de journalist eerder kreeg, is opgeheven.

Zembla-journalist niet vervolgd
Zembla-journalist niet vervolgd (Foto: ANP)

Veel toevoegingen voor Kingdom Come: Deliverance

Deze zomer kwam de ‘historische RPG zonder magie’ Kingdom Come: Deliverance uit en de game kreeg, ook van ons, positieve kritieken. De meest handige en opmerkelijke mods voor de game vind je hier. Ontwikkelaar Warhorse zit ook niet stil en gaat verder met vier verhaal-DLC’s, een hardcore-modus, een toernooi, combat academy, een ‘making of’-documentaire en  (meer) ondersteuning voor mods.

Kingdome Come Deliverance Roadmap
Klik op het plaatje om het te vergroten

Op bovenstaande kaart kun je zien wat Warhorse allemaal van plan is. De eerste verhaal-DLC die uitkomt is From the Ashes. Deze wordt tijdens de E3 getoond en komt komende zomer uit. Voor de fans die Kingdom Come: Deliverance reeds hebben gesteund via de crowdfunding acties, zijn een aantal toevoegingen gratis. Zij krijgen de verhaal-DLC A Woman’s Lot, The Making of Kingdom Come en Combat Academy als dank voor hun vertrouwen. De hardcore modus, de toernooi-optie en de ondersteuning voor mods zijn sowieso gratis.

Scott Baio niet vervolgd om misbruik

De misbruikbeschuldiging van Nicole Eggert aan het adres van Scott Baio zullen niet tot vervolging van de acteur leiden. De actrice liet aan New York Daily News weten dat de openbaar aanklager in Los Angeles haar woensdag officieel heeft laten weten dat de zaak verjaard is.

"Ze zeiden dat ik een hele, hele sterke zaak had, maar dat het helaas te laat was. Anders hadden ze hem zeker vervolgd", aldus Nicole. "Ze zeiden dat ze gefrustreerd waren omdat ze zelden zulke sterke zaken binnenkrijgen. Er waren zoveel getuigen." Een woordvoerder van de openbaar aanklager weigerde het nieuws te bevestigen en verklaarde tegenover de krant dat de zaak in onderzoek blijft.

Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tijdens de opnames van sitcom Charles in Charge, waar beide acteurs in speelden. Nicole claimt dat Scott voor het eerst seksuele handelingen met haar verrichte toen zij 14 was en hij 26. Dat zou zich tot haar zeventiende ongeveer eens per week hebben herhaald.

Scott, onder meer bekend van zijn rol als Chachi in Happy Days, ontkent alle beschuldigingen. Wel zegt hij een seksuele relatie met Nicole te hebben gehad toen zij achttien was, de leeftijd waarop dat legaal is in Californië.

Scott Baio niet vervolgd om misbruik
Scott Baio niet vervolgd om misbruik (Foto: BuzzE)

Dumoulin pakt tijd terug op Yates, Schachmann wint achttiende etappe in Giro

Tom Dumoulin heeft in de bergrit naar Prato Nevoso zijn achterstand verkleint op Simon Yates. In de achttiende etappe van de Giro d'Italia heeft hij de achterstand gehalveerd en de Nederlander heeft nog een achterstand van 28 seconden op de rozetruidrager. De etappe werd gewonnen door Maximillian Schachmann. De 24-jarige Duitser van Quick-Step Floors maakte deel uit van een vroege vlucht. Ruben Plaza kwam als tweede over de streep.

Davide Davide Ballerini, Mattia Cattaneo (Androni-Sidermec-Bottecchia), Christopher Pfingsten (BORA-hansgrohe), Plaza (Israel Cycling Academy), Viatcheslav Kuznetsov (Katusha-Alpecin), Jos van Emden (LottoNL-Jumbo), Schachmann, Michael Mørkøv (Quick-Step Floors), Boy van Poppel (Trek-Segafredo), Marco Marcato (UAE Emirates) Guiseppe Fonzi en Alex Turrin (Wilier Triestina-Selle Italia) waren de vluchters van de dag. Al snel werd duidelijk dat de kopgroep ging strijden om de dagzege. In totaal kregen de vroege vluchters meer dan een kwartier voorsprong.

Op de slotklim van Prato Nevoso was het Plaza die eerste versnelde in de kopgroep. De 38-Spanjaard, die al etappes won in de Ronde van Frankrijk en Ronde van Spanje, kreeg Cattaneo, Pfingsten en Schachmann met zich mee. Het viertal zou uitmaken wie de dagzege pakte. Pfingsten en Plaza moesten er snel af bij Cattaneo en Schachmann, maar keerde meerdere malen terug. In de slotkilometer kwam Plaza opnieuw aansluiten bij het tweetal vooraan. Met nog 400 meter te gaan versnelde Schachmann, waarna eerste Cattaneo moes passen bij de Duitser en niet veel later moest ook Plaza de renner van Quick-Step laten rijden. Voor Schachmann was het de eerste overwinning in een grote ronde.

In het peloton gebeurde er ook genoeg op de klim van Prato Nevoso. Richard Carapaz opende de aanval op de jongerentrui van Miguel Ángel López. De Colombiaanse klimmer van Astana reageerde direct op Carapaz en liet hem niet veel later achterwegen. Ook Wout Poels trok in de aanval. Het werd duidelijk dat Chris Froome iets in zijn hoofd had zitten.

In de top van het algemeen klassement leek er weinig te veranderen. Dumoulin viel als eerste van de top drie aan, maar de winnaar van vorig jaar had meteen Yates in zijn wiel zitten. Dumoulin staakte dan ook zijn aanval. Daarna ging Froome in de aanval op zoek naar zijn ploeggenoot Poels. Domenico Pozzovivo zag zijn derde plaats bedreigd worden door Froome en reageerde op de aanval Brit van team Sky. Ook Dumoulin sloop mee, en tot ieders verbazing moet rozetruidrager Yates passen bij die aanval. Yates zakte snel terug en aan finish had hij een achterstand van 28 seconden op Dumoulin.

In het algemeen klassement heeft hij nog maar 28 seconden over van zijn voorsprong op Dumoulin. Er staan nog twee bergritten op het programma deze Giro d'Italia. Vrijdag komen de renners aan in Bardonecchia, met onderweg de beklimming van de Colle delle Finestre. Zaterdag wacht er nog een rit met drie beklimmingen van de eerste categorie.

Trump zegt meeting met Kim op 12 juni af

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die op 12 juni zou worden worden gehouden in Singapore, afgezegd. Dat heeft hij hem in een brief laten weten. Het Witte Huis heeft die donderdag naar buiten gebracht.

Trump vind het topoverleg op dit moment niet opportuun gezien de vijandige uitlatingen van Kim. Volgens hem getuigen de recente verklaringen uit Pyongyang tot zijn spijt van "enorme woede en open vijandigheid". Trump zegt te hopen dat de meeting, waarnaar hij had uitgezien, op een ander moment wel kan doorgaan.

Trump zegt meeting met Kim op 12 juni af
Trump zegt meeting met Kim op 12 juni af (Foto: ANP)

Rusland: geen raketsysteem grens overgegaan

Rusland ontkent dat ooit een Russische raketinstallatie de grens met Oekraïne over is gegaan. Het Russische ministerie van Defensie zegt volgens Russische media dat bewijsmateriaal is gepresenteerd dat wijst op Oekraïense betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17.

De mededeling volgde op de persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT) in Nederland. Dat maakte bekend dat de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde afkomstig was van een legerbasis bij het Russische Koersk.

Het Russische ministerie van Defensie neemt afstand van die conclusie. Het departement stelt dat de onderzoekers voorbij gingen aan verklaringen van ooggetuigen. Die zouden hebben aangegeven dat het projectiel werd afgevuurd vanuit een gebied dat in handen was van Oekraïense regeringstroepen.

"Tijdens de samenwerking met de Nederlandse politiediensten, heeft Rusland overweldigend bewijs gepresenteerd dat aantoont dat Oekraïense BUK-systemen zijn gebruikt", citeert persbureau TASS uit een verklaring van het ministerie. "Geen van de luchtverdedigingssystemen van het Russische leger zijn ooit de grens tussen Rusland en Oekraïne overgegaan."

Rusland: geen raketsysteem grens overgegaan
Rusland: geen raketsysteem grens overgegaan (Foto: ANP)

Gratis DLC voor Ark Park VR

Zoals de naam al suggereert is de multiplayer virtual reality game Ark Park gebaseerd op ARK: Survival Evolved. Het doel blijft overleven in een redelijk vijandige omgeving vol dino’s. Om het interessant te houden komt er eind juni gratis de Pterosaur Hill DLC uit met tien nieuwe dieren waar je ook mee kunt fokken, luchtgevechten op pterosauriërs en drie extra maps.

Ark Park draait op PlayStation VR en pc (Steam met Oculus Rift of Viveport).

Ark Park VR

Ark Park VR

Ark Park VR

Ark Park VR

Ark Park VR

Ark Park VR

Ark Park VR

Ark Park VR

'Rooney dicht bij overgang naar DC United'

Wayne Rooney is op weg naar de Verenigde Staten. Hij heeft naar verluidt een principeakkoord bereikt met DC United.

Dat weet de BBC te melden. De voetballer die tegenwoordig op het middenveld speelt zou al zijn afgereisd naar Washington om verder te praten met de club. Bij DC United kan de 32-jarige Rooney een contract tekenen tot medio 2020. De Amerikanen zouden 14.3 miljoen euro overhebben voor de transfersom van de 119-voudig international van Engeland. Hij heeft nog een contract voor één seizoen op Goodison Park, waar Marcel Brands de nieuwe directeur voetbalzaken is.

Het lijkt erop dat de Nederlander niet dwars gaat liggen als hij veertien miljoen kan toucheren voor Wazza. Rooney keerde afgelopen zomer na een periode van dertien seizoenen bij Manchester United terug bij Everton en groeide met elf doelpunten in veertig wedstrijden uit tot de topscorer van the Toffees. Hij werd eerder recordtopscorer van Manchester United en met die club won hij onder meer vijf landstitels en de Champions League. De jaartjes beginnen bij hem echter voorzichtig aan te tellen bij de vedette en hij drukt met zijn salaris zwaar op de begroting.

Dice kiest altijd vermaak boven historische authenticiteit

Gisteravond werd Battlefield V aangekondigd. Battlefield keert terug naar de Tweede Wereldoorlog, maar na het zien van de trailer zijn vele mensen zich nogal druk aan het maken over het feit of de game wel historisch gezien klopt.

In de trailer zien we onder andere een vrouw met een prothese meevechten, iets wat volgens het internet toch echt niet klopt. Ook zou Dice, dat verantwoordelijk is voor de Battlefield-reeks, teveel focus plaatsen op politieke correctheid. Inmiddels heeft de trailer op de officiële pagina zo'n 137 duizend dislikes.

Toch lijkt Dice zich daar niet zoveel van aan te trekken. Executive Producer Aleksander Grøndal heeft via een simpele boodschap op Twitter gemeld dat Dice altijd vermaak boven historische authenticiteit plaatst. De setting is daarmee niet meer dan dat, een setting. Dice is vrij om daarin dingen aan te passen of toe te voegen als dit vermaak ten goede komt. 

Battlefield V ligt vanaf 19 oktober in de winkel voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Gratis monsters hakken in Dauntless

Over zes uur kun je monsters neerhalen met je vrienden in de open bèta van Dauntless. De beschrijving doet natuurlijk meteen denken aan Monster Hunter, maar ontwikkelaar Phoebix Labs pretendeert een andere kant op te gaan. Je vecht tegen gigantisch grote monsters genaamd Behemoths met een heel arsenaal aan verschillende wapens. Wil je het gratis uitproberen, klik dan hier. Let op: het is een bèta en er kunnen dus nog hier en daar bugs zijn.

Dauntless beta

Dauntless beta

Dauntless beta

Brenet maakt transfer van PSV naar Hoffenheim

Joshua Brenet speelt vanaf komend seizoen voor TSG Hoffenheim. Volgens het Eindhovens Dagblad betaald de club uit de Duitse Bundesliga ongeveer vijf miljoen euro voor de verdediger.

Brenet maakte in december 2012 zijn debuut in het eerste elftal van PSV. In totaal speelde de 24-jarige speler 109 wedstrijden voor de Eindhovense club en werd drie keer kampioen.

De rechtsbenige Brenet speelde dit seizoen op linksback positie. In de winterstop toonde Sevilla ook al interesse echter nu maakt hij dus de overstap naar Duitsland. Hoffenheim werd afgelopen seizoen derde in de Bundesliga en speelt komend seizoen Champions League.

Jörgensen: "Ik denk dat ik deze zomer transfereer"

Nicolai Jörgensen denkt dat hij deze zomer gaat vertrekken bij Feyenoord. De spits heeft in een interview gezegd dat hij 'graag verder wil kijken'.

De 27-jarige international van Denemarken steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. "Het plan was dat ik twee jaar bij Feyenoord zou blijven en mezelf verder zou ontwikkelen. Ik denk dat ik dat gedaan heb, dus nu is het moment daar. Ik denk dat ik deze zomer transfereer", aldus Jörgensen, die benadrukt dat hij het ook geen straf zou vinden als hij in Rotterdam moet blijven. "Mijn vrouw en ik zijn erg gelukkig in Rotterdam."

Tegenover Bold voegt hij daaraan toe dat hij het anders aan wil pakken dan in januari. Toen zat hij met zijn gedachten al bij Newcastle United, maar de Engelse club uit de Premier League kwam er niet uit met Feyenoord. "Zoiets wil ik niet meer meemaken. Als het gebeurt, dan gebeurt het. Als ik de medische keuring heb doorlopen en heb getekend, dan pas is de deal rond.”

De 29-voudig international weet niet of het lukt, maar hoopt op een nieuw aanbod vanuit de Premier League. Hij noemt dat de grootste uitdaging voor een speler. “Dat is een competitie waarin het tempo erg hoog ligt en het zou leuk zijn om daar op een dag te spelen. Of het ook gebeurt, dat weet ik niet. Maar het is duidelijk dat het erg cool zou zijn om het daar eens te proberen", meent Jörgensen.

De Deen kwam na een ijzersterk debuutseizoen dit jaar iets minder uit de verf bij Feyenoord, waar hij mede door blessureleed bleef steken op dertien competitietreffers in de Eredivisie. Hij ligt nog vast tot de zomer van 2021 en bereidt zich momenteel op voor het WK in Rusland. Daar zal hij willen excelleren om zijn kansen op een fraaie transfer te vergroten. Ook voor Feyenoord kan dat de nodige miljoenen schelen.

De Rotterdammers hebben bij een eventueel vertrek Robin van Persie en de jonge Dylan Vente nog achter de hand voor de spitspositie. Over de laatstgenoemde zei trainer Giovanni van Bronckhorst overigens dat hij denkt dat de jeugdinternational het talent heeft om uit te kunnen groeien tot de vaste eerste spits in De Kuip. "Ik heb het idee dat Dylan nuchter genoeg is om bestand te zijn tegen alles wat op hem afkomt."

18-jarige laat pistool vallen bij afrekenen

In Almere is woensdagmiddag 23 mei een 18-jarige jongen aangehouden voor wapen- en drugsbezit. De jongen wilde afrekenen bij een winkel aan het Wim Kanplein maar bij de kassa liet hij een pistool uit zijn zak op de grond vallen. Hij voltooide zijn betaling af en vertrok.

De gealarmeerde politie wist de jongen even verderop terug te vinden in het gezelschap van een 16-jarige jongen. Omdat er sprake was van een mogelijk vuurwapen, trokken agenten hun dienstwapen bij de aanhouding van beide Almeerders. De 18-jarige jongen bleek een balletjespistool bij zich te hebben en een hoeveelheid hard- en softdrugs. Na verhoor kon hij naar huis, tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De 16-jarige jongen bleek geen aandeel te hebben gehad in het voorval en hij kon zonder proces-verbaal naar huis.

18-jarige laat pistool vallen bij afrekenen (Foto: stockfoto politie.nl)
18-jarige laat pistool vallen bij afrekenen (Foto: stockfoto politie.nl)

Crèche: geen striptease maar jolige grap

Kinderdagverblijf Jolie in Utrecht distantieert zich nadrukkelijk van de aantijging dat de organisatie zich schuldig heeft gemaakt aan een striptease. Volgens directeur Hanny Reuser hebben medewerkers in februari met een collega die wat aandacht nodig had, een jolige grap uitgehaald. De GGD sprak eerder van ,,grensoverschrijdend gedrag".

De collega werd op haar verjaardag met haar kleren aan op een tafel gelegd. Ze werd bedekt met een laagje folie waarop een ,,toefje slagroom" werd gespoten. Een mannelijke medewerker (,,een sociaal voelend mens") trok zijn shirt uit, draaide dit driemaal boven zijn hoofd en danste om de tafel. ,,Dit alles heeft een minuut geduurd", aldus Reuser. Van seksuele opwinding was geen sprake.

De veiligheid van de kinderen was geen moment in gevaar en zij konden door de dichte deuren niets van het kortstondige feestje meekrijgen, zegt Reuser.

Crèche: geen striptease maar jolige grap
Crèche: geen striptease maar jolige grap (Foto: ANP)

Besmettingsgevaar door biddende ebolalijders

Twee ebolapatiënten die waren vertrokken uit een Congolees ziekenhuis, hebben kort voor hun dood een gebedsbijeenkomst bijgewoond. Daardoor zijn mogelijk tientallen mensen blootgesteld aan de dodelijke ziekte, zei een hulpverlener.

De patiënten waren eerder met hulp van familie vertrokken uit het ziekenhuis in Mbandaka. Familieleden arriveerden op motoren om het ernstig zieke duo mee te nemen. Zij konden op dat punt al niet meer zonder hulp lopen, zei dokter Jean-Clément Cabrol van Artsen zonder Grenzen in Genève.

"Ze werden meegenomen naar een gebedsruimte met 50 mensen om te bidden", zei Cabrol. "Ze werden aangetroffen om twee uur 's ochtends. Een van hen was al dood, de ander was stervende."

De autoriteiten proberen te voorkomen dat ebola verder om zich heen grijpt. In Mbandaka wonen zo'n anderhalf miljoen mensen.

Besmettingsgevaar door biddende ebolalijders
Besmettingsgevaar door biddende ebolalijders (Foto: ANP)

Olympische kwalificatie Tokio voor judoka's van start

Dit weekeinde begint in het Chineese Hohhot de kwalificatie voor de judoka's die zich willen plaatsen voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Het kwalificatietraject duurt twee jaar. 

Aan de Olympische Spelen zullen maximaal 386 judoka's meedoen verdeeld over de veertien gewichtsklassen. Gastland Japan is zeker van een plek in alle gewichtsklassen. Ieder land mag maximaal één judoka voor een gewichtsklasse inschrijven. De top achttien van de wereldranglijst van 25 mei 2020, geschoond voor maximaal één atleet per land per gewichtsklasse, plaatsen zich automatisch voor de Spelen. Zijn er echter twee judoka's van één land in de top achttien van de wereldranglijst, dan mag het NOC bepalen wie zijn of haar koffers mag pakken en wie thuis moet blijven. 

Voor Nederland dreigt er bijvoorbeeld een strijd tussen Kim Polling en Sanne van Dijke in de klasse tot 70 kilogram. Polling staat nu zesde op de wereldranglijst en Van Dijke elfde. NOC*NSF en de Judobond zouden kunnen besluiten om dan Van Dijke te sturen in plaats van Polling. Dit levert iedere vier jaar dilemma's op. Voor de spelen van Rio koos de Judobond Marhinde Verkerk in plaats van Guusje Steenhuis, terwijl Steenhuis toen hoger op de wereldranglijst stond. 

Als de plekken op basis van de wereldranglijst zijn vergeven, dan worden de overige plekken ingevuld op basis van Continentale Quota. Daarnaast zijn er nog twintig startbewijzen voor judoka's die worden aangewezen door de Tripartite Commission

Een nieuw judo-onderdeel tijdens de Olympische Spelen is het mixed-teamevent. Landen die een vol team met judoka's in de klassen -57kg, -70kg, +70kg (dames), -73kg, -90kg, +90kg (heren) hebben kunnen zich inschrijven voor dit onderdeel. 

Nederland doet in Hohhot mee met tien judoka's. Dit weekeinde zullen onder andere Sanne van Dijke (-70 kg), Sanne Verhagen (-57 kg) en Roy Meyer (+100 kg) op de tatami staan. 

Formule 2-coureur Markelov over Marko: ''Hij vernietigt de carrière van jonge rijders''

Formule 2-coureur Artem Markelov wil geen zitje bij Toro Rosso. De Rus is bang dat die stap zijn carrière geen goed zal doen omdat Red Bull-adviseur Helmut Marko weinig geduld heeft bij slechte prestaties.

Markelov werd in 2017 tweede in het F2-kampioenschap en is een van de rijders die genoemd wordt om in de toekomst de matig presterende Brendon Hartley op te volgen bij Toro Rosso. Zelf ziet de Rus dat niet zitten. "Als het aan mij ligt, geven ze dat zitje aan iemand anders", aldus Markelov in gesprek met Sport FM. "Ik ken Dr. Marko. Hij vernietigt de carrière van jonge rijders en ik zit daar niet op te wachten."

De 23-jarige Rus is bezig aan zijn vierde seizoen in de F2 en haar voorloper GP2. In totaal won hij zeven races. Door zijn tweede plaats in het kampioenschap in 2017 verdiende hij een testcontract bij het F1-team van Renault.

Onder leiding van Marko werden vele jonge coureurs opgenomen in het programma van de Oostenrijkse fabrikant van energiedrank, echter vele coureurs verloren ook weer even makkelijk de ondersteuning en bereikten nooit de F1.

Iniesta tekent in Japan: "Ik wil hier van mijn leven genieten"

Andres Iniesta is officieel speler van Vissel Kobe. De Japanse club heeft hem gepresenteerd tijdens een persconferentie.

De 34-jarige debuteerde vanuit de jeugd bij Barcelona en groeide uit tot de meest gedecoreerde Spanjaard aller tijden. Hij won negen landstitels, vier keer de Champions League en mag zich ook winnaar van het WK en twee keer van het EK met Spanje noemen.

De fijnbesnaarde middenvelder heeft echter besloten afscheid te willen nemen van Barcelona nu hij nog op een hoog niveau speelt. Hij zet zijn carrière daarom elders voort. Een post op sociale media verklapte woensdag dat het de Japanse club Vissel Kobe gaat worden en dat is zojuist bevestigd op een persconferentie.

Na het tekenen van zijn contract vertelde hij de bijeengekomen pers dat het een heel speciale dag voor hem is. "Konichiwa. Dit is een zeer belangrijke uitdaging voor mijn carrière. Ik wil mijn oprechte dank uitspreken voor uw vertrouwen in mij. Ik kijk er enorm naar uit om in dit prachtige land te mogen voetballen en wonen."

Naar verluidt levert hij veel salaris in en gaat het hem echt om het avontuur. Wel heeft het natuurlijk geholpen dat de voorzitter van de club ook directeur is van de shirtsponsor van Barcelona. Hiroshi Mikitaini noemt Iniesta een 'geweldige inspiratie voor de Japanse voetbalwereld' en droomt alvast van de mogelijkheden. "Hij kan Vissel Kobe helpen om de grootste club van Azië te worden."

Iniesta geeft aan dat hij veel aanbiedingen heeft afgeslagen om naar Japan te komen. "Ik ken de J-League goed en ik kom hier om het team te helpen. Ook wil ik het Japanse voetbal helpen. Ik houd van de cultuur hier. Dat was mijn belangrijkste motivatie. Ik wil bij deze club, dit land en haar cultuur gaan horen. Ik wil hier van mijn leven genieten."

Aanhouding om zedendelicten Zwolle

De politie heeft donderdag 24 mei een minderjarige jongen uit Zwolle aangehouden in een onderzoek naar twee zedenincidenten in het Azaleapark in Assendorp. Verder onderzoek moet uitwijzen of de verdachte betrokken is bij (één van) de twee incidenten.

Vanwege de leeftijd van alle betrokkenen en de gevoeligheid van dit onderwerp is de politie (vanzelfsprekend) terughoudend in het delen van informatie.

'Pereiro staat open voor vertrek uit Eindhoven'

Gastón Pereiro staat mogelijk voor een vertrek bij PSV. De 22-jarige rechtsbuiten laat de mogelijkheden voor een transfer onderzoeken.

Het Eindhovens Dagblad schrijft dat de Uruguayaan zijn zakelijk begeleider Paco Casal aan het werk heeft gezet. De krant schetst dat de aftocht van technisch directeur Marcel Brands daar een reden voor kan zijn. De enkelvoudig international zou altijd veel vertrouwen hebben gevoeld van de bestuurder die zijn carrière vervolgt als directeur voetbalzaken bij het Engelse Everton.

Voor Pereiro ligt zijn toekomst mogelijk in Duitsland, aangezien VfL Wolfsburg eerder al eens interesse in hem toonde. Het is niet duidelijk of die club, of wellicht een andere partij, op dit moment concrete belangstelling heeft. De buitenspeler annex nummer tien is tot zijn teleurstelling niet opgenomen in de WK-selectie van zijn land.

In april liet hij overigens ook al weten dat hij misschien aan zijn laatste maanden in Eindhoven bezig was. "We gaan het zien. Mijn zaakwaarnemer en ik gaan met de club kijken wat het beste voor me is. Ik wil eerst het seizoen bij PSV goed afsluiten en hoop dat ik het WK mag spelen", stelde hij destijds.

Pereiro werd in de zomer van 2015 voor circa zeven miljoen euro overgenomen van Nacional en speelde sindsdien 110 wedstrijden voor PSV. Daarin kwam hij tot 36 doelpunten en 13 assists. Destijds was hij aanvoerder van Jong Uruguay, maar de stap naar een vaste plek ik de A-selectie heeft hij (nog) niet kunnen maken. Hij heeft een contract tot de zomer van 2020 in Eindhoven.

Anonieme tip leidt tot drugsvondst

Een anonieme tip leidde woensdag 23 mei aan het Rhijnspoor in Capelle aan den IJssel tot de aanhouding van een vrouw en een man op verdenking van drugshandel. Agenten zagen een vermoedelijke deal en kwamen direct in actie. Het gaat om een 27-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel en een 42-jarige man uit Rotterdam.

Bij de aanhouding werden zakjes cocaine gevonden en een geldbedrag. Daarop werd besloten ook de woning van de vrouw te doorzoeken. Daar werd een grote aantal envelopjes cocaine gevonden alsmede een geldbedrag van 10.000 euro. Dit alles is, samen met de auto van de vrouw, in beslag genomen.

Anonieme tip leidt tot drugsvondst (Foto: politie.nl)
Anonieme tip leidt tot drugsvondst (Foto: politie.nl)

Extra geld om wijkverpleging te vernieuwen

De wijkverpleging krijgt er de komende vier jaar in totaal 435 miljoen euro bij. Dat geld is bedoeld om de omslag te maken naar een gezondheidszorg die er sneller bij is, vaker bij mensen thuis plaatsvindt en gebruikmaakt van bijvoorbeeld nieuwe technologie.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft afspraken gemaakt over de wijkverpleging met de zorgverleners, patiëntenorganisaties, gemeenten en verzekeraars. Die zijn bedoeld om de kosten van de zorg te beteugelen, maar gaan ook over het veranderen van die zorg. De Jonge wil voorkomen dat dure zorg wordt ingeschakeld en ziet graag dat patiënten thuis of in de buurt worden behandeld of verpleegd. Nieuwe vondsten als digitale zorgtechnologie kunnen helpen om de zorg dichterbij en goedkoper te maken, denkt hij. In die nieuwe zorg speelt de wijkverpleegkundige, die bij mensen thuis komt, een sleutelrol.

De ondertekenaars moeten het akkoord nog wel voorleggen aan hun achterban, maar verwachten van hen groen licht.

Extra geld om wijkverpleging te vernieuwen
Extra geld om wijkverpleging te vernieuwen (Foto: ANP)

Drachten krijgt koopzondag

Voor een ieder die graag op zondag zou willen winkelen in Drachten: goed nieuws! Een nieuw coalitie-akkoord is nog niet geschreven, maar de betrokken partijen hebben al ingestemd met het invoeren van de koopzondag.

Het was de grootste verkiezingstroef van winnaar ELP (Eerste Lokale Partij) en wat twee jaar geleden niet lukte, lukt nu dus wel. Er moet wel wat haast gemaakt worden met de formaliteiten, want winkeliers zien de eerste Drachtse koopzondag graag al op 1 juli: dat is de laatste dag van het lokale culturele evenement 'Simmerdeis'.

De coalitie, bestaande uit ELP, PvdA, VVD, GroenLinks en FNP, heeft besloten dat winkeliers volledig zelf mogen bepalen hoe lang en op welke zondagen ze hun winkels openen. Zo'n tachtig procent van de lokale bewoners ziet graag een vorm van koopzondagen, waarvan het grootste deel voor algehele koopzondagen gaat. Twintig procent ziet liever dat het op zondag één dag lekker rustig is op straat.

Volleybalsters verslaan Japan met 3-0

De volleybalsters van het Nederlandse team hebben de zesde wedstrijd in de Nations League gewonnen. In de Japanse stad Toyota versloeg Oranje het gastland met 3-0.

De Nations League is een nieuwe competitie als vervanging voor de World Grand Prix. Nederland won vijf van de zes wedstrijden. Enkel van de Amerikaanse vrouwen werd verloren.

De wedstrijd tegen Japan was de laatste wedstrijd in de tweede ronde. De volgende ronde vindt plaats in eigen land. Op 29 tot en met 31 mei speelt Oranje in Apeldoorn tegen Polen, Zuid-Korea en Brazilië. Een week later speelt het team in Rotterdam tegen de Dominicaanse Republiek, Italië en Servië.

EU: Moskou moet meewerken met MH17-onderzoek

De Europese Unie roept Rusland op tot "volledige samenwerking" met het Joint InvestigationTeam (JIT) dat het neerhalen van vlucht MH17 onderzoekt. Volgens de onderzoekers staat vast dat de Buk-raket waarmee het vliegtuig in 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd vanaf een installatie van het Russische leger.

"Alle staten die kunnen bijdragen aan de vervolging van de daders moeten dat doen", zei een woordvoerstter van de diplomatieke dienst van de EU. "Rusland was in dit opzicht tot nu toe niet bereid tot samenwerking."

Het onderzoek naar de toedracht verdient steun van de hele internationale gemeenschap, aldus de zegsvrouw, verwijzend naar de resolutie van de VN-Veiligheidheidsraad daarover. Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders riep op basis van die resolutie "alle landen"op met het onderzoek mee te werken, zodat de verantwoordelijken kunnen worden vervolgd.

EU: Moskou moet meewerken met MH17-onderzoek
EU: Moskou moet meewerken met MH17-onderzoek (Foto: ANP)

Berlusconi steunt nieuwe regering niet

De partij van Silvio Berlusconi zal tegen de coalitieregering stemmen van de Lega en de Vijfsterrenbeweging. De oud-premier noemde het coalitieprogramma van de twee partijen "een naïef boek vol dromen".

Berlusconi's Forza Italia ging als bondgenoot van de Lega de verkiezingen in, maar neemt geen deel aan de nieuwe regering. De Vijfsterrenbeweging (M5S) weigerde in zee te gaan met de door schandalen geplaagde oud-premier. Die maakte uiteindelijk duidelijk de vorming van een regering met alleen M5S en de Lega niet in de weg te staan.

De oud-premier is echter niet van plan zijn voormalige bondgenoot politiek te steunen bij de vertrouwensstemming, die vermoedelijk volgende week zal plaatsvinden. "We kunnen niets anders doen dan ons besluit bevestigen om tegen te stemmen bij de vertrouwensstemming en de oppositie in te gaan", zei Berlusconi.

Berlusconi steunt nieuwe regering niet
Berlusconi steunt nieuwe regering niet (Foto: ANP)

Red Bull heerst in eerste training Monaco

Red Bull Racing heeft een uitstekende eerste vrije training achter de rug in Monaco. In de straten van het prinsdom wist alleen wereldkampioen Lewis Hamilton enigszins in de buurt te blijven van Daniel Ricciardo en zijn teamgenoot Max Verstappen.

Het was de eerste keer dat de heren een officiële sessie mochten rijden op de nieuwe hypersofts, de roze banden. Dat deden de Red Bulls gelijk en na een tijdje op de iets hardere ultrasofts gereden te hebben volgden ook de Mercedessen van Hamilton en Valtteri Bottas.

Problemen waren er voor een aantal coureurs. Sergey Sirotkin reed al snel een achterband lek na contact met de muur, terwijl Romain Grosjean, Kevin Magnussen en Fernando Alonso met diverse technische problemen kampten.

Verstappen leek nog een straf boven het hoofd te hangen: hij ging rechtdoor in de eerste bocht en reed achteruit terug de baan op, waardoor Sebastian Vettel iets uit moest wijken. De Nederlander werd na de training bij de stewards geroepen, maar werd niet bestraft.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Monaco

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   D. Ricciardo Red Bull 1:12.126 36
2.   M. Verstappen Red Bull 1:12.280 25
3.   L. Hamilton Mercedes 1:12.480 34
4.   S. Vettel Ferrari 1:13.041 40
5.   K. Räikkönen Ferrari 1:13.066 38
6.   C. Sainz Jr. Renault 1:13.456 40
7.   V. Bottas Mercedes 1:13.502 39
8.   S. Pérez Force India 1:13.717 39
9.   R. Grosjean Haas 1:13.943 24
10.   S. Sirotkin Williams 1:13.962 40
11.   E. Ocon Force India 1:14.000 39
12.   B. Hartley Toro Rosso 1:14.034 46
13.   N. Hulkenberg Renault 1:14.134 38
14.   P. Gasly Toro Rosso 1:14.240 38
15.   S. Vandoorne McLaren 1:14.291 37
16.   C. Leclerc Sauber 1:14.521 39
17.   F. Alonso McLaren 1:14.637 16
18.   L. Stroll Williams 1:14.782 43
19.   M. Ericsson Sauber 1:15.206 39
20.   K. Magnussen Haas 1:18.801 7

ABN AMRO getroffen door DDoS-aanval

ABN AMRO is getroffen door een DDoS-aanval, meldt de bank via Twitter. Daardoor zijn internetbankieren, mobiel bankieren en de website niet bereikbaar of erg traag. Ook betalingen via iDeal lukken mogelijk niet.

Bij een zogeheten distributed denial of service-aanval wordt een server bestookt met dataverkeer. Omdat die server dat niet kan verwerken, lopen de diensten die vanaf die server draaien vast. ABN AMRO benadrukt dat het geen hack is en dat de gebruikersdata van klanten veilig zijn.

In de eerste maanden van dit jaar werden verschillende banken, de Belastingdienst en DigiD ook al regelmatig getroffen door DDoS-aanvallen. Voor die aanvallen is een man uit Oosterhout aangehouden.

Detailhandel Nederland is geschrokken dat ABN AMRO nu opnieuw doelwit is van een DDoS-aanval. Volgens de winkeliersvereniging leek het erop dat de banken zich nu beter hadden beschermd tegen dergelijke aanvallen. Ook wijst de branchevereniging erop dat winkeliers hier hard door worden getroffen. "Het laat maar weer eens zien dat onze eerder kenbaar gemaakte zorgen over de stabiliteit en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer niet ongegrond zijn", stelt secretaris betalingsverkeer Michel van Bommel van Detailhandel Nederland.

ABN AMRO getroffen door DDoS-aanval
ABN AMRO getroffen door DDoS-aanval (Foto: ANP)

Brazilië lamgelegd door stakende vrachtwagenchauffeurs

Het gaat niet best in Brazilië: vele tienduizenden vrachtwagenchauffeurs hebben deze week het werk neergelegd, waardoor het halve land langzaam maar zeker tot stilstand lijkt te komen. Bussen rijden nauwelijks meer, supermarkten worden niet meer bevoorraad en benzine is amper nog te krijgen.

De massale staking is een protest tegen staatsbedrijf Petrobras. Sinds oud-president Dilma Rousseff zo'n twee jaar geleden is afgezet en vervangen door Michel Temer zijn de prijzen aan de pomp enorm gestegen. Stijgende oliekosten moesten oorspronkelijk voor het grootste deel door Petrobras opgevangen worden, maar inmiddels mogen ze het doorrekenen naar de klant, met forse prijsstijgingen tot gevolg.

Daar zijn vooral de veelal particuliere vrachtwagenchauffeurs nu helemaal klaar mee. Ze maken nauwelijks nog winst, omdat de kosten voor brandstof de pan uit rijzen. Om verandering in de zaak te brengen hebben ze nu massaal besloten om het werk neer te leggen, waardoor in veel steden tegenprotesten uit zijn gebroken. Ook proberen veel Brazilianen nog wat benzine te halen, maar veel pompen zijn inmiddels leeg.

Ook het vliegverkeer komt ernstig in gevaar. Enkele vliegvelden lieten woensdag al weten nog voor ongeveer één dag aan brandstof te hebben en de kans lijkt groot dat ook grote vliegvelden van bijvoorbeeld São Paulo en Rio de Janeiro met vertragingen en annuleringen te maken gaan krijgen.

'Door de staking van vrachtwagenchauffeurs is onze brandstof op', aldus een briefje bij een benzinestation (Foto: heywoodu)
'Door de staking van vrachtwagenchauffeurs is onze brandstof op', aldus een briefje bij een benzinestation (Foto: heywoodu)

De rijen wachtenden voor een beetje benzine slingeren de dorpen in, zoals hier in Caraguatatuba (Foto: heywoodu)
De rijen wachtenden voor een beetje benzine slingeren de dorpen in, zoals hier in Caraguatatuba (Foto: heywoodu)

Worstelkampioen Robin (74) overleden

Voormalig worstelaar Daniel Robin is op 74-jarige leeftijd overleden. De Fransman was volgens media in zijn land al geruime tijd ernstig ziek en heeft het laatste gevecht van zijn leven nu verloren.

In 1967 pakte Robin WK-goud in het worstelen in vrije stijl, maar vooral op de Olympische Spelen van 1968 worstelde hij zich de geschiedenisboeken in. In Mexico-Stad won Robin olympisch zilver in de klasse tot 78 kilogram, zowel in de vrije stijl als in het Grieks-Romeins worstelen.

De Fransman is een van slechts vijf worstelaars die ooit op dezelfde Spelen de finale bereikten in beide disciplines en nog altijd de laatste die dat voor elkaar kreeg. Ter illustratie: vrije stijl en Grieks-Romeins worstelen staan al meer dan honderd jaar op het olympisch programma.

In 1972 slaagde Robin, inmiddels ook niet al te succesvol rugbyer geworden, er niet in om nog eens een medaille te winnen op de Spelen van München, waar hij een aantal Israëlische vrienden verloor door de aanslag aldaar.

Transfergerucht: Djeez naar Telegraaf

Een oplettende forumgebruiker heeft een opmerkelijke ontdekking gedaan: het lijkt erop dat Djeez is overgestapt naar onze vrienden van de Telegraaf.

Dit smaakvolle nieuwsbericht over een potente wiskundeleraar, kwam user C.L.Werner wel érg bekend voor. De vunzige woordspelingen en aparte alliteraties (pun intended) zijn zó kenmerkend dat het haast wel om onze waarde collega moet gaan. We missen enkel nog de paarsgepunte lans.

Of Djeez werkelijk achter dit artikel schuilgaat of dat de Telegraaf zo onder de indruk was van onze huisviespeuk dat ze een imitator hebben ingehuurd is niet bekend, maar de gelijkenis is onmiskenbaar.

Djeez zelf was niet bereikbaar voor commentaar, vooral omdat uw trouwe verslaggever hem niet geprobeerd heeft te bereiken.

Van wiskundeleraar naar massabevruchter met spermabusje

Opeens weet je het: je wordt spermadonor! Zo ook de 62-jarige Clive uit Engeland, die inmiddels al 65 kinderen heeft verwekt, allemaal bij verschillende vrouwen. De ex-wiskundeleraar doet dit alles vanuit zijn bestelbusje, omgetoverd tot een mobiele spermabank.

Clive wilde na zijn pensioen 'bij blijven dragen aan toekomstige generaties'. Hij had medelijden met vrouwen die de dure bevruchtingsbehandeling in een kliniek niet kunnen betalen - dat kost een euro of zesduizend. Eén en één is twee, en nu doneert Clive zijn sperma, gratis en voor niks.

Vrouwen plaatsen een bestelling, waarna Clive met en in zijn witte bestelwagen komt. Als de dame thuis is rukt hij in de achterbak een spuitje vol, die hij netjes warm houdt tot hij het spuitje bij de klant heeft afgeleverd. Bij één op de drie is het direct raak, andere mensen hebben wel zes keer een vreemde man in een busje voor het huis van de buurvrouw gezien.

De gulle vermenigvuldiger gaat nog even door, maar wil op zijn hoogtepunt stoppen. Zijn vrouw is er wel een beetje klaar mee en dus houdt Clive er bij honderd kinderen mee op. Overigens is wel te hopen dat er geen kwaad bloed gezet wordt: doordat het niet wettelijk is geregeld - spermabanken accepteren slechts donoren tot 45 jaar - liggen er 65 potentiële alimentatieclaims klaar.

Onderzoek naar mensensmokkel Weinstein

De federale openbaar aanklager in New York heeft een onderzoek geopend naar mogelijke mensensmokkelpraktijken van Harvey Weinstein. Er wordt daarbij gekeken of de gevallen studiobaas vrouwen over staatsgrenzen heeft gelokt om seksuele misdrijven te plegen.

Volgens de Los Angeles Times speelt het onderzoek op de achtergrond van recherchewerk binnen de politiekorpsen van Los Angeles en New York, dat draait om seksueel misbruik door Weinstein in die steden.

Weinstein wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van misbruik, variërend van seksuele intimidatie tot verkrachting. De oud-topman van The Weinstein Company ontkent alles.

Onderzoek naar mensensmokkel Weinstein
Onderzoek naar mensensmokkel Weinstein (Foto: BuzzE)

Strafzaak rond Vestia-schandaal begonnen

Na zes jaar onderzoek is voor de rechtbank in Rotterdam het proces begonnen tegen zeven verdachten die betrokken zouden zijn bij het financiële schandaal rond woningcorporatie Vestia. Op de zitting donderdag moeten de twee hoofdverdachten Marcel de V. en Arjan G. (47) verantwoording afleggen over beschuldigingen van omkoping, oplichting, fraude en witwassen.

Vestia kwam in 2012 aan de rand van de afgrond toen bleek dat de woningcorporatie bij banken voor 23 miljard euro aan derivaten had afgesloten. Dat zijn financiële producten die beschermen tegen rentestijgingen. Het ging mis toen de rente flink zakte. Uiteindelijk bedroeg de schade voor Vestia na noodingrijpen 2,7 miljard euro.

De derivatenportefeuille werd opgebouwd door De V., die kasbeheerder was bij Vestia. G. van FIFA Finance regelde als tussenpersoon de derivaten bij verschillende banken. Die betaalden hem daarvoor pakweg 20 miljoen euro aan commissie. G. sluisde daarvan ongeveer de helft heimelijk door naar De V. Die meldde niets over deze praktijken aan zijn werkgever Vestia.

Strafzaak rond Vestia-schandaal begonnen
Strafzaak rond Vestia-schandaal begonnen (Foto: ANP)

Buk-raket neergehaalde MH17 was van Russische strijdkrachten

Het hoofd landelijke recherche, Wilbert Paulissen, heeft zojuist bekendgemaakt dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 in 2014 uit de lucht is gegeschoten onderdeel uitmaakte van de 53ste brigade van het Russische leger uit Koersk.

Tijdens een persconferentie van het JIT, het internationale onderzoeksteam dat onderzoek doet naar de ramp met de MH17 liet men beelden, filmpjes en foto's, van het konvooi waar de buk-raket deel van uitmaakte zien. Tevens liet men zien aan de hand van welke specifieke kenmerken men de buk-raket kon herleiden.

Restanten MH17 (ANP)
Restanten MH17 (ANP)

Nieuwe wet: eerst 'ja', dan seks

In Zweden hebben de autoriteiten met ruime meerderheid een nieuwe sekswet aangenomen. De opzet is duidelijk: als je geen expliciete toestemming hebt ontvangen om de ander een veeg te geven ben je in overtreding en kan sprake zijn van een strafbaar feit.

Een verbale of non-verbale weigering van seks is op het moment nog nodig om in Zweden een veroordeling tot verkrachting te krijgen. Dat wordt nu dus omgedraaid, want de twee partijen - of drie, of twintig, wij oordelen niet - moeten allemaal toestemming verlenen voor de neukpartij.

"Ben je er niet zeker van of de ander ook zin heeft, laat het dan", aldus premier Stefan Löfven. Op 1 juli gaat de nieuwe wet van kracht, hoewel er onder advocaten kritiek heerst. Volgens hen is het in de praktijk moeilijk om te bepalen of er - juridisch gezien - sprake was van vrijwilligheid. "Zeer onduidelijk", noemt de advocatenorde in Zweden de wet.

Mogelijk een wat lastige voor de FOK!ker, maar toch...de vraag van de dag: hoe vraag jij expliciete toestemming aan je potentiële bedpartner(s)?

Ikea roept Sladda fiets terug

IKEA roept uit voorzorg alle SLADDA stadsfietsen terug die sinds najaar 2016 door het woonwarenhuis zijn verkocht. Op deze fiets zit een aandrijfriem die volgens de leverancier van de riem kan knappen. Wereldwijd zijn er volgens Ikea 11 meldingen van gebroken riemen ontvangen, in 2 gevallen heeft dit tot lichte verwondingen geleid.

Om verdere problemen te voorkomen is de verkoop van deze fiets gestopt en roept Ikea klanten op deze fiets niet meer te gebruiken en terug te brengen naar de winkel. Klanten krijgen dan het volledige aankoopbedrag terug. Dit geldt ook voor accessoires die speciaal zijn ontworpen voor gebruik met de SLADDA fiets. Deze stadsfiets was sinds najaar 2016 te koop. Meer info op ikea.nl of via 0900-2354532

Volgende week update voor Gran Turismo Sport

Via Twitter heeft Producer van Gran Turismo Sport, Kaz Yamauchi, gemeld dat er volgende week een update komt voor Gran Turismo Sport. De Tweet ging gepaard met een plaatje van negen auto's gehuld in het duister.

De update voegt dus in ieder geval negen nieuwe auto's toe, maar verder zijn er nog geen details bekendgemaakt. Of er ook bugfixes, nieuwe tracks of nieuwe features komen zal de tijd ons leren.

Dark Souls Remastered nu al uit op pc

Een klein cadeautje voor pc-gamers van Namco Bandai: Dark Souls Remastered is nu al uit op Steam. 

De release van Dark Souls Remastered is eigenlijk morgen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Steam-gebruikers kwamen er echter achter dat de game vannacht al ontgrendeld is in hun bibliotheek. Op de Steam-pagina van de game kun je deze ook gewoon aanschaffen, downloaden en spelen. Dark Souls Remastered kost 40 euro, maar als je al de Prepare To Die-editie van de game in je bibliotheek hebt, wordt de prijs gehalveerd tot 20 euro.

Alleen pc-gamers kunnen vervroegd veelvuldig doodgaan in Dark Souls Remastered. Voor PlayStation 4 en Xbox One is de game nog niet beschikbaar. Consolebezitters moeten dus nog een kleine dag geduld hebben.

dark souls remastered

Demo Sushi Striker nu beschikbaar

Nintendo heeft een demo vrijgegeven van aankomende actie-puzzelgame Sushi Striker: The Way of Sushido. De game is in ontwikkeling voor Nintendo 3DS en Nintendo Switch en lanceert op 8 juni.

Sushi Striker speelt zich af in een wereld waarin Sushi is verboden. De Empire heeft alle Sushi onder controle, maar is nog wel op zoek naar een aantal wetsovertreders en mysterieuze wezens die Sushi kunnen maken. Gameplay van de game kun je hieronder vinden.

Ramadan zorgt voor vroeger concert en dadels na afloop

Het Holland Festival houdt komende maand rekening met de ramadan. Op 8 en 9 juni staat in Carré het concert Metropole Orkest & Soloists of the Syrian Big Band gepland en dat wordt wat naar voren geschoven.

Een en ander zou om 20.30 uur beginnen, maar dat is nu een half uur eerder. Na afloop van het concert is het tijd om te eten: de organisatie heeft laten weten dat theaterpersoneel klaar zal staan met onder meer dadels en andere lekkernijen om zo bezoekers en bandleden die meedoen aan de ramadan tegemoet te komen.

Niet geheel verrassend speelt het Metropole Orkest tijdens het optreden samen met leden van een Syrische bigband, die hun thuisland ontvlucht zijn wegens de daar woedende burgeroorlog.

Leisure Suit Larry komt terug

Er is een nieuwe game uit de Leisure Suit Larry-franchise in de maak. Mocht je nu denken ‘wie?’: Larry is die ietwat kalende loser met buikje en een onlesbare dorst om vrouwen te scoren die compleet onbereikbaar voor hem zijn. De serie bestaat uit (licht) puberale games die vooral in de jaren 80 voor erg veel lol zorgden.

“Hey dames, ik ben weer terug! Mijn nieuwe avontuur Leisure Suit Larry - Wet Dreams Don’t Dry brengt me op onverklaarbare wijze van het einde van de jaren 80 plots naar de 21ste eeuw en wow, wat is de wereld veranderd!” lezen we op de Steam-pagina van de game.

Leisure Suit Larry - Wet Dreams Don’t Dry wordt gemaakt door de Duitse studio CrazyBunch. Zij hebben een korte trailer van de game gepubliceerd, zoals je hierboven hebt kunnen zien. Hoewel dit een live-action teaser is, is Wet Dreams Don’t Dry weer een vertrouwd met de hand getekend point-and-clickavontuur. Larry heeft wel een groeispurt gehad, want het is niet meer het kleine ventje zoals we hem kennen. Aangepast aan de hedendaagse maatschappij, heeft Larry tijdens zijn avontuur toegang tot apps als ‘Timber’ en ‘Instacrap’. Of Al Lowe, de bedenker van Leisure Suit Larry, meewerkt aan de titel is niet bekend.

Het is opvallend dat er een nieuw deel in de serie verschijnt, want de laatste game Leisure Suit Larry Reloaded uit 2013 heeft niet al te best gepresteerd. Wet Dreams Don’t Dry komt in het vierde kwartaal van dit jaar uit op Steam en kost 25,49 euro in de pre-order. Vanaf 23 oktober gaat de prijs omhoog naar 29,99.

Leisure Suit Larry Wet Dreams Don't Dry

'Onzichtbare' straaljager minder onzichtbaar dan gedacht

De nieuwste en meest geavanceerde Chinese straaljager, de Chengu J-20, blijkt toch wat minder onzichtbaar dan in principe de bedoeling was. De jager was al sinds 2002 in ontwikkeling en werd vorig jaar officieel in dienst genomen, waarna de J-20 begin deze maand voor het eerst aan trainingen boven zee mee heeft gedaan.

Een van de voornaamste features van de J-20 is dat het toestel een van de beste stealth-straaljagers ter wereld zou moeten zijn. Daar is India het niet mee eens, zo blijkt nu: met Russische Sukhoi Su-30MKI's - bij de NAVO bekend als Flanker-C - wisten Indiase piloten de J-20's te detecteren op het moment dat ze boven Tibet vlogen.

"De radar van de Sukhoi kan ze zien, de nieuwe Chinese jagers zijn toch niet zo onzichtbaar. Er is geen speciale technologie voor nodig om ze te detecteren, het kan gewoon met een doodnormale radar", aldus Arup Shaha, de hoogste baas van de Indiase luchtmacht. 

Op de vliegshow van Zhuhai maakten de J-20's in 2016 hun publieke debuut (Bron: YouTube)

Nintendo verkoopt de Switch nu ook zonder dock in Japan

Nintendo is in Japan begonnen met de verkoop van de console, maar dan zonder dock. Een HDMI-kabel, Joy-Con Grip en oplader ontbreken ook in de Nintendo Switch 2nd Unit Set. De bekende Joy-Con controllers en bijbehorende straps zitten wel in het pakket.

De nieuwe bundel is omgerekend ongeveer 40 euro goedkoper dan de normale bundel. Of deze set ook naar Nederland komt is op dit moment niet nog bekend.

Nintendo Switch

Javier Guzman: hierom reageer ik soms raar

Javier Guzman hoopt dat zijn deelname aan het programma BN'ers in Therapie taboedoorbrekend kan zijn of troost kan bieden.

"Misschien dat ik via deze vorm iets van mezelf kan laten zien wat verklaart waarom ik soms wat raar reageer op mensen", zo beredeneert de cabaretier in het AD zijn medewerking aan de show. "Mijn moeder zegt altijd: als je iets aan je knie hebt, ga je naar de dokter. Mankeer je iets aan je hoofd, dan ga je naar de psychiater."

De 41-jarige Guzman vertelt aan psychiater Esther van Fenema onder meer over hoe hij met zijn moeder en broertje uit Spanje vluchtte, de eerste jaren in Ouderkerk aan den IJssel waarin hij gepest werd, over zijn verslavingen, seksueel misbruik en de zelfmoord van zijn vader.

"Ik was negen toen de RIAGG kwam, elf toen het misbruik ter sprake kwam en 28 toen ik er niet uitkwam met pillen en praten. Depressief. Begon ik met het slikken van antidepressiva. Nu ook heb ik nooit gedacht dat ik binnen drie, vier sessies genezen zou worden. Ik zie het als een opmaat naar een intensieve therapie. Of dat nou bij Esther is of niet, ik sta open voor een vervolg. Ik vind haar erg goed."

BN'ers in Therapie is donderdag om 20.30 uur bij RTL 5 te zien. Naast Guzman laten onder meer Patricia Paay, Christina Curry, Patty Brard, Bibian Mentel, Glenn Helder en Ismail Ilgun zich doorlichten door de tv-psychiater.

Javier Guzman: hierom reageer ik soms raar
Javier Guzman: hierom reageer ik soms raar (Foto: BuzzE)

Boogschutter Schloesser in World Cup-finale Antalya

Tijdens de World Cup boogschieten in het Turkse Antalya heeft compoundschutter Mike Schloesser de finale bereikt. De oud-wereldkampioen was in de halve eindstrijd met 148-145 te sterk voor de Iraniër Nima Mahboubi Matbooe, die in de achtste finales nog van Peter Elzinga won.

In de finale neemt Schloesser het vrijdag op tegen de Amerikaan Kristofer Schaff. De derde Nederlander, Sil Pater, werd in de eerste ronde al uitgeschakeld door de Duitser Marcus Laube. Martine Couwenberg, Sanne de Laat en Jody Vermeulen werden bij de dames al vroeg uitgeschakeld.

Bij de recurveschutters hebben twee Nederlandse mannen de kwartfinales gehaald. Sjef van den Berg versloeg onder meer Marcus D'Almeida uit Brazilië, maar moest daarna het hoofd buigen voor de Maleisiër Khairul Anuar Mohamad: 4-6.

Steve Wijler kende een indrukwekkend optreden en stond in de kwartfinales tegenover jeugdolympisch kampioen Lee Woo-seok. Wijler en de Zuid-Koreaan schoten in de eerste drie sets dezelfde score, waarna Lee in set vier drie tienen schoot.

Wijler won de volgende set en dus was een shoot-out nodig, maar daarin ging het fout: Lee schoot een tien, Wijler zag een afzwaaier in de zeven belanden. Jan van Tongeren werd eerder in de knock-outfase al uitgeschakeld door de Italiaanse veteraan Mauro Nespoli. 

Van den Berg, Wijler en Van Tongeren schoten in de kwalificaties van de teamwedstrijd nog een Europees record, maar in de kwartfinales bleek Japan met 1-5 te sterk. Het compoundteam dolf in de kwartfinales eveneens het onderspit en wel tegen de Amerikanen: 234-237.

Valkyria Chronicles 4 introduceert Squad E

Valkyria Chronicles 4 draait om Squad E, die deel uitmaken van de missie om de hoofdstad van de Eastern Imperial Alliance over te nemen. De onderstaande trailer is vooral een mooie kans om de Engelse vertaling te horen. Valkyria Chronicles 4 komt op 16 oktober uit voor PS4, Xbox One en Switch.

Valkyria Chronicles 4 is net als zijn voorganger een turn-based tactische RPG. De eerste game, die in 2008 een culthit was voor de PS3, werd gezien als innovatief. Valkyria Chronicles speelt namelijk anders dan vergelijkbare tactische RPGs uit Japan. Je zit bijvoorbeeld niet vast een een grid, waardoor je de personages vrij kunt bewegen.

MLB: Profar slaat Rangers opnieuw langs Yankees, homerun Gregorius

De honkballers van de Texas Rangers hebben net als een dag eerder in het eigen Globe Life Park in Arlington gewonnen van de New York Yankees. Dinsdag opende Jurickson Profar de score met een 3-run homerun, woensdag was hij aan het einde van groot belang.

Didi Gregorius opende de score in de eerste inning met een homerun voor de Yankees, waarmee hij ook teamgenoot Aaron Judge over de thuisplaat sloeg. Via 0-4 vochten de Rangers zich terug naar 5-5, maar de Yankees liepen weer uit: 5-10.

In de vijfde en zesde inning raakten de Rangers echter weer lekker op dreef. Op 8-10 stond Profar weer klaar om te slaan en hij toverde een verre double uit de knuppel, waarmee hij drie teamgenoten over de thuisplaat sloeg: 11-10, wat in de achtste inning nog uitgebouwd werd naar 12-10.

Uitslagen MLB woensdag
Milwaukee Brewers - Arizona Diamondbacks 9-2
Minnesota Twins - Detroit Tigers 1-4
St.Louis Cardinals - Kansas City Royals 2-5
Houston Astros - San Francisco Giants 4-1
Washington Nationals - San Diego Padres 1-3
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 4-0
Texas Rangers - New York Yankees 12-10
Toronto Blue Jays - Los Angeles Angels 4-5
Cincinnati Reds - Pittsburgh Pirates 4-5
New York Mets - Miami Marlins 1-2
Tampa Bay Rays - Boston Red Sox 1-4
Chicago Cubs - Cleveland Indians 0-1
Chicago White Sox - Baltimore Orioles 11-1
Oakland Athletics - Seattle Mariners 0-1
Los Angeles Dodgers - Colorado Rockies 3-0

Rangers - Yankees (Bron: YouTube)

Schoofs door in kwalificaties Roland Garros, Lemoine onderuit

Tennisster Bibiane Schoofs staat in de tweede ronde van het drie ronden tellende kwalificatietoernooi voor Roland Garros. De Nederlandse nummer 179 van de wereld had het moeilijk met de Amerikaanse Kristie Ahn (WTA-128), maar was haar na bijna 2,5 uur toch de baas: 7-6 (2), 2-6, 6-3.

Voor Quirine Lemoine, 259e op de wereldranglijst, viel het doek. De zeventig plekken hoger gerangschikte Amerikaanse Francesca di Lorenzo herstelde zich na een eerste set waarin Lemoine duidelijk sterker was, en klopte de Nederlandse met 6-2, 6-7 (1), 4-6.

Yakuza 3 voor PS4 in beeld

Eergisteren werd bekend dat Yakuza 3, 4 en 5 naar de PS4 worden geport. Vandaag hebben we de eerste PS4-beelden van Yakuza 3. De drie games draaien op een resolutie van 1080p en 60 frames per seconde. Yakuza 3 komt al op 9 augustus uit in Japan, een Engelse release is nog niet aangekondigd.

Yakuza 3 was de eerste PS3 Yakuza-game en kwam in 2010 uit in Europa. Het speelt zich grotendeels af in Okinawa met zoals gewoonlijk Kazuma Kiryu in de hoofdrol.

Amnesty: vrouwen verkracht door leger Nigeria

Duizenden vrouwen en meisjes in Nigeria zijn verkracht door leden van het regeringsleger. Dat meldt Amnesty International in het rapport They betrayed us.

Het rapport onthult dat de vrouwen en meisjes werden overgebracht naar afgelegen kampen, door zowel Nigeriaanse militairen als leden van een militie Civilian Joint Task Force, een groep waarmee het leger mee samenwerkt. Daar werden zij verkracht, soms in ruil voor voedsel.

"Het is absoluut schokkend dat mensen die al zoveel hebben geleden onder Boko Haram, veroordeeld worden tot misbruik door Nigeriaanse militairen", zegt de directeur van Amnesty in Nigeria. Amnesty zegt daarnaast bewijs te hebben dat sinds 2015 duizenden mensen door honger zijn omgekomen in kampen in de noordoostelijke staat Borno.

De mensenrechtenorganisatie roept de Nigeriaanse autoriteiten op oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Noordoost-Nigeria te onderzoeken en eerdere onderzoeken openbaar te maken. Volgens de Nigeriaanse president heeft het rapport geen geloofwaardigheid.

Amnesty: vrouwen verkracht door leger Nigeria
Amnesty: vrouwen verkracht door leger Nigeria (Foto: ANP)

Facebook en Google op het matje bij Kamer

Hoe beschermen grote internetbedrijven de privacy en data van hun gebruikers? Daarover worden vertegenwoordigers van Google, Facebook, TomTom en Startpage.com donderdag in de Tweede Kamer bevraagd.

Aanleiding voor de hoorzitting is het schandaal rond de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers, onder wie 89.000 Nederlanders, die in handen kwamen van het Britse databedrijf Cambridge Analytica. De gegevens werden gebruikt bij de verkiezingscampagne van Trump. Bij de Nederlandse gebruikers ging het vooral om mensen met vrienden in Amerika.

Toenemende macht

De hoorzitting vind plaats een dag voordat de nieuwe Europese regels over gegevensbescherming van kracht worden. "Google en Facebook, maar bijvoorbeeld ook Amazon, bezitten miljoenen gegevens van Nederlandse burgers, waaronder surfgedrag", zegt initiatiefnemer Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). "Als parlement moeten we ongelooflijk alert zijn op de toenemende macht van deze Amerikaanse bedrijven."

Buitenweg wil onder meer van de techgiganten weten of het in de toekomst mogelijk wordt om alleen voor bepaalde doelen data af te staan - om bijvoorbeeld zoekfuncties beter te laten werken - zonder dat deze data wordt doorverkocht.

De Kamer had de vier bedrijven gevraagd van tevoren op papier te zetten wat zij doen om de privacy van hun gebruikers te beschermen. Woensdagmiddag had alleen TomTom aan deze oproep gehoor gegeven.

Facebook en Google op het matje bij Kamer
Facebook en Google op het matje bij Kamer (Foto: BuzzT)

Lessen tegen pesten niet altijd effectief

De lessen die kinderen krijgen om pesten tegen te gaan, hebben niet allemaal het gewenste effect. Dat blijkt uit een onderzoek van vijf Nederlandse universiteiten en het Trimbos Instituut. In hun eindrapport 'Wat werkt tegen pesten?' concluderen zij dat vier programma's pesten daadwerkelijk terugdringen.

Volgens de onderzoekers verminderen de programma's PRIMA, KiVa en, voor de jongste kinderen op de basisschool, Taakspel het beste binnen een schooljaar. Deze programma's zijn bedoeld voor de hele klas. Van de lespaketten die op individuele kinderen gericht zijn, blijkt Alles Kidzzz bijzonder goed te werken. Bij de methode Kanjertraining, die op 2500 scholen wordt gebruikt, lukt dat in veel gevallen echter niet. Ook het programma PAD heeft weinig effect, blijkt uit het onderzoek.

Lessen tegen pesten niet altijd effectief
Lessen tegen pesten niet altijd effectief (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: opnieuw kans op stevig onweer

Hallo!

Gisteren bleven de meeste buien net ten zuiden van ons land boven Belgie. Toch was het in eerste instantie wel grotendeels bewolkt en niet zo warm. Toen de zon echt goed doorbrak liep het kwik alsnog razendsnel op tot boven de 25 graden. Vanavond zou er in het uiterste zuiden van Limburg nog een enkele onweersbui uit Duitsland kunnen binnen wandelen. Daar kunnen ze zich ondertussen alvast voorbereiden op een nieuwe onweersdag morgen.

De afgelopen nacht was het dan vrijwel helder en zacht met minima van 10 tot 15 graden.

Op de weerkaart zien we nog steeds een depressie boven het centrale deel van Europa en vastgeroeste hogedruk boven Scandiavie. Was de afgelopen dag de hogedruk sterker, vandaag zien we juist weer meer invloed van die depressie. Dat wil zeggen dat er na een zonnige start weer stapelwolken gaan ontstaan en vanaf het middaguur zullen we de eerste buien boven Belgie en Duitsland zien ontstaan. Deze trekken dan naar het noorden toe, zodat ook het hele zuiden van het land ermee te maken gaat krijgen. Op dit moment heeft het KNMI code geel uitstaan voor de zuidelijke provincies. Dit kunnen weer forse buien worden met wateroverlast en al wat nog meer.

In de loop van de middag kunnen er ook spontaan in de warme lucht enkele donderbuien tot ontwikkeling komen. Dit is dan meer voor het midden en oosten van ons land. Later breiden die buien zich ook wat noordwaarts uit, maar ik denk dat de noordelijke provincies het wel droog houden. Ook voor het westen is de buienkans kleiner. Bij dit alles wordt het 20 graden op de Wadden tot 26 of 27 in het zuiden. Bij een bui koelt het natuurlijk even flink af. Er staat een matige O-NO-wind die in het noordwesten mogelijk krachtig wordt. 

Even oppassen in een deel van het land dus.

Tot van de week maar weer!  

Nederland
 

Zonsondergang bij Interpretatie en DJMO (Foto: Interpretatie)
De zonsondergang gezien door DJMO en Interpretatie. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Emile Ratelband wil zijn leeftijd aanpassen

Emile Ratelband is een rechtzaak begonnen tegen de Nederlandse staat. Hij is 69 maar voelt zich 49 en dat wil hij nu laten aanpassen. Dat kan niet en daar is Emile het niet mee eens, "ik wil gewoon van die AOW af", vertelde hij gisteren tegen Tom van de Weerd en Bram Krikke in het SLAM-programma ondersteboven.

"Als je je geslacht kunt veranderen, je kunt je naam veranderen, dan kun je natuurlijk ook je leeftijd veranderen." aldus Ratelband. Hij vertelde ook een lijstje van 850 mannen te hebben die zijn voorbeeld willen volgen als hij dit wint. "eigenlijk zijn het alleen mannen die jonger willen zijn." Aan het einde van het gesprek zei hij nog zelfverzekerd "Ik ga het winnen! Want als je als transgender je geslacht kunt veranderen moet je ook je leeftijd kunnen veranderen".

Bijna 5% meer investeringen in maart

In maart was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,9 procent groter dan in maart 2017, meldt het CBS. Dat is vooral te danken aan hogere investeringen in vliegtuigen, personenauto’s en machines. De groei is iets groter dan in februari, toen er veel minder werd geïnvesteerd in vliegtuigen dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Maart 2018 heeft een werkdag minder dan maart 2017. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in mei iets minder gunstig dan in maart.

Omstandigheden investeringen in mei iets minder gunstig dan in maart
Het CBS publiceert elke maand over de omstandigheden voor de investeringen in de investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De indicatoren van de radar hangen vrij goed samen met de investeringen in vaste activa, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de investeringen.

De omstandigheden voor investeringen zijn in mei iets minder gunstig dan in maart volgens de CBS Investeringsradar. Dat komt vooral doordat de groei van de export kleiner was. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld, aldus het CBS. 

Bijna 5% meer investeringen in maart (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Bijna 5% meer investeringen in maart (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

NHL: Capitals na 20 jaar in tweede Stanley Cup-finale

De ijshockeyers van de Washington Capitals krijgen eindelijk de kans om voor het eerst in de 44-jarige geschiedenis van de ploeg de felbegeerde Stanley Cup in de NHL te winnen. Na 1998, toen de Detroit Red Wings in de finale met 4-0 te sterk waren, plaatsten de Capitals zich woensdag voor de tweede keer voor de grote finale.

Na zes wedstrijden tegen de Tampa Bay Lightning stond het 3-3 in de serie en dus was een zevende en beslissend duel nodig, gespeeld in de Amalie Arena in Tampa Bay. Al na een minuut opende Alex Ovechkin de score namens de Caps en vanaf dat moment leek de Lightning al bijna verslagen.

Beide ploegen zagen een schot op de paal belanden, maar halverwege de tweede periode was het André Burakovsky die de voorsprong verdubbelde: 0-2, acht minuten later gevolgd door de 0-3, eveneens van de Zweed. Zijn landgenoot Nicklas Bäckstrom maakte het in de slotfase af door de 0-4 eindstand via het lege doel op de borden te schieten.

Lightning - Capitals (Bron: YouTube)

NBA: Celtics één zege verwijderd van finale na winst op Cavaliers

De basketballers van de Boston Celtics hebben nog één zege nodig om zich voor het eerst sinds 2010 weer te plaatsen voor de NBA-finale. In de vijfde wedstrijd van de Eastern Conference-finale werd in de eigen TD Garden gewonnen van de Cleveland Cavaliers, waardoor het 3-2 staat in de serie.

Boston begon de finale overtuigend met twee zeges in eigen huis, maar werd daarna in Cleveland de oren gewassen door LeBron James en co. In eigen huis herpakten de Celtics zich toch weer en in de eerste helft namen ze een voorsprong van een punt of vijftien. 

De Cavaliers konden geen moment meer in de buurt komen en op de eerste minuut na was het verschil in de hele tweede helft constant meer dan tien punten. Het leverde uiteindelijk een 96-83 overwinning op, waardoor de Celtics het vrijdag af kunnen maken.

Celtics - Cavaliers, game 5 (Bron: YouTube)

Wietteelt veel omvangrijker dan gedacht

De wietteelt in Nederland blijkt veel groter dan gedacht en dat kan wel eens gevolgen hebben voor het geld dat Nederland moet afdragen aan Brussel. Dit is naar voren gekomen uit een grote revisie van oude economische cijfers door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij nader inzien blijven er veel meer illegale wiettelers buiten de radar van de politie dan eerder aangenomen, zegt het statistiekbureau. Bij een eerdere raming over het jaar 2015 gingen de rekenmeesters er nog vanuit dat 40 procent van de weettelers tegen de lamp loopt.

Maar nieuwe informatie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) wijst uit dat het realistischer is om uit te gaan van een pakkans van 20 procent. Verder is uit nader onderzoek gebleken dat de jaarlijkse wietproductie toch groter is dan men toen dacht.

Dat betekent dat er naar schatting fors meer geld in deze branche omging. De totale bijdrage van illegale activiteiten aan de economie lag in 2015 circa 1,5 miljard euro hoger dan eerder in de cijfers was verwerkt, aldus het CBS. De omvang van die illegale economie is opgekrikt tot 4,8 miljard euro.

Het CBS heeft in de revisie een hele voorraad economische gegevens uit 2015 opnieuw onder de loep genomen. Door gebruik te maken van data van De Nederlandsche Bank (DNB) zijn bijvoorbeeld ook getallen over de geldstromen met het buitenland behoorlijk aangepast.

Mogelijk krijgt Nederland door dit alles nog een fikse naheffing van Brussel. Die becijfert het bedrag dat landen jaarlijks moeten neertellen voor hun lidmaatschap van de EU immers op basis van dit soort economische cijfers. De vorige grote revisie, een paar jaar terug, leidde ertoe dat Nederland achteraf nog 643 miljoen euro moest bijleggen.

Het in dit verband leidende cijfer, het zogeheten bruto nationaal inkomen (bni), is dit keer opwaarts bijgesteld met 1,6 procent. De Nederlandse economie als geheel was circa 1 procent groter dan eerder gemeld. Wat dit precies voor de afdrachten betekent, wordt waarschijnlijk pas later dit jaar duidelijk. Eind juni komt het CBS nog met herziene cijfers over een reeks andere jaren en voor het verdelen van de afdrachten kijkt Brussel ook nog naar soortgelijke revisies in andere landen.

CBS: wietteelt veel omvangrijker dan gedacht
CBS: wietteelt veel omvangrijker dan gedacht (Foto: ANP)

Omzet bouw wederom toegenomen

De omzet van de bouwnijverheid is in het eerste kwartaal van 2018 gestegen met 8,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De vergunde bouwsom is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Ook de werkgelegenheid is verder verbetert. Wel geeft 20 procent van de ondernemers aan dat er sprake is van een tekort aan arbeidskrachten. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de bouwnijverheid.

Kleine bedrijven tot 10 werkzame personen behaalden met een stijging van ruim 11 procent de hoogste groei in het eerste kwartaal. Grote bouwbedrijven met 100 werkzame personen en meer realiseerden met een omzetstijging van 5,9 procent de laagste groei. De omzet in de bouwsector stijgt al 14 kwartalen op rij onafgebroken. Hiermee komt het omzetniveau van de bouwnijverheid in het eerste kwartaal bijna 4 procent hoger uit dan het niveau van het topjaar 2008.

In het eerste kwartaal steeg de omzet van de burgerlijke en utiliteitsbouw met 12 procent. Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw zagen hun omzet met 2,7 procent stijgen. Voor al (spoor)wegen- en tunnelbouwers deden goede zaken met ruim 9 procent omzetgroei. Gespecialiseerde bouwbedrijven, zoals installatie- en afwerkingsbedrijven, behaalden 7,6 procent meer omzet dan een jaar eerder.

Voor 4 miljard euro aan bouwkosten vergund.
De totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen kwamen in het eerste kwartaal uit op 4 miljard euro, 2 procent meer dan een jaar eerder. Voor de bouw en verbouw van woningen werd voor 2,7 miljard euro aan bouwkosten vergunningen afgegeven, ruim 7 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. Voor de nieuwbouw van woningen werden voor 16 449 woningen vergunningen afgegeven, dat zijn er iets minder dan in het eerste kwartaal van 2017.

Er is voor 1,3 miljard euro aan bouwkosten voor bedrijfsgebouwen vergund in het eerste kwartaal, bijna 8 procent minder dan in 2017. Bij bedrijfsgebouwen gaat het onder andere om bedrijfshallen, agrarische gebouwen, kantoren en scholen. De bouwkosten in een afgegeven vergunning betreffen een schatting van de waarde van de materiaal- en arbeidskosten van de bouwopdracht. In deze telling van de bouwkosten zijn alleen verleende bouwvergunningen van 50 duizend euro of hoger meegenomen.

Personeel vinden lastig
Naast omzetgroei is ook de werkgelegenheid in de bouwsector toegenomen. Het totale aantal banen (zowel werknemers als  zelfstandigen) in de bouw kwam in het eerste kwartaal uit op 531 duizend, gecorrigeerd voor seizoeneffecten. Dat zijn 2 duizend banen meer dan in het vierde kwartaal. Aan het eind van het eerste kwartaal stonden 15,5 duizend vacatures open. Dit zijn er 6 duizend meer dan dezelfde periode een jaar eerder. In de bouw verwachten de meeste bedrijven meer personeel aan te trekken. Voor het tweede kwartaal voorziet per saldo 31,9 procent van de ondernemers in de bouw een groter personeelsbestand. Aan het begin van het tweede kwartaal gaf bijna 1 op vijf bouwondernemers aan gehinderd te worden door een tekort aan arbeidskrachten.

Omzet bouw wederom toegenomen (Foto: CBS)
Omzet bouw wederom toegenomen (Foto: CBS)

Nederlanders gaven 1,5 miljard uit bij Europese webwinkels

Nederlandse consumenten hebben in het vierde kwartaal van 2017 voor ongeveer 400 miljoen euro uitgegeven aan producten bij buitenlandse webwinkels gevestigd binnen de Europese Unie. Hiermee komen de uitgaven bij deze Europese webwinkels in 2017 uit op ongeveer 1,5 miljard euro. Dit meldt het CBS op basis van lopend big data onderzoek naar de online uitgaven van Nederlanders bij buitenlandse webwinkels.

Het gaat hier om online aankopen van goederen door Nederlandse consumenten bij bedrijven die binnen de Europese Unie, maar niet in Nederland gevestigd zijn. Buitenlandse webwinkels die per jaar meer dan 100.000 euro verkopen aan Nederlandse consumenten zijn verplicht om BTW-aangifte te doen. Deze aangiften zijn gebruikt als bron. De cijfers zijn berekend op basis van een nieuwe methode die nog in ontwikkeling is, en zijn dus voorlopig. De foutmarge op de omzet is ongeveer 5 procent.

Omzetgroei Nederlandse webwinkels in 2017 ongeveer even groot
De internetverkopen van in Nederland gevestigde webwinkels namen in het vierde kwartaal van 2017 met 21 procent toe. Dit kunnen pure webwinkels zijn, maar ook detailhandelsbedrijven met zowel een fysieke winkel als een webwinkel. De omzetgroei van Nederlandse webwinkels was van 2015 tot en met het eerste kwartaal van 2017 in bijna alle kwartalen kleiner dan de in Nederland behaalde groei van Europese webwinkels. In de laatste drie kwartalen van 2017 groeide de omzet van Nederlandse webwinkels echter even snel of sneller. Over heel 2017 was de omzetgroei van Nederlandse en Europese webwinkels in Nederland ongeveer even groot.

Het onderscheid tussen Nederlandse en buitenlandse webwinkels is voor een consument niet altijd goed te maken. Webwinkels van buitenlandse bedrijven zijn veelal in meerdere talen opgemaakt waaronder Nederlands. Vanuit macro-economisch oogpunt is het onderscheid echter wel relevant. Aankopen bij buitenlandse webwinkels dragen namelijk niet bij aan de Nederlandse economie, in tegenstelling tot aankopen bij Nederlandse webwinkels. De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels vormen een relatief klein deel van de totale bestedingen aan vergelijkbare producten door Nederlandse consumenten. Het gaat om minder dan 2 procent in 2017. Dit aandeel is de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Nederlanders gaven 1,5 miljard uit bij Europese webwinkels (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Nederlanders gaven 1,5 miljard uit bij Europese webwinkels (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.