Froome weerstaat aanvallen Dumoulin, Nieve wint voorlaatste rit voor Gesink in Giro

Tom Dumoulin is in de laatste bergetappe van deze Giro d'Italia niet in geslaagd om tijd terug te nemen op Chris Froome. De Brit van team Sky had op elke aanval op van Dumoulin een antwoord en kwam gelijktijdig binnen. Thibaut Pinot, de nummer drie in het algemeen klassement, moest op de voorlaatste klim lossen en valt weg uit de top tien van het klassement. De voorlaatste etappe ging naar Mikel Nieve. De Bask van Mitchelton-Scott was de beste op de slotklim naar Cervinia. Robert Gesink werd op twee minuten tweede. De Nederlander maakte net als Nieve deel uit van een vroege vlucht.

Vroeg in de etappe ontstond er een grote kopgroep van 27 renners met daarbij vier Nederlanders: Robert Gesink, Koen Bouwman van LottoNL-Jumbo en Maurits Lammertink van Katusha - Alpecin. Naast de vier Nederlanders waren er ook een een aantal klimmers aanwezig in de kopgroep: Giulio Ciccone, Giovanni Visconti, Felix Grossschartner, Mikel Nieve, Roman Kreuziger, Michael Woods en Gianluca Brambilla.

De kopgroep kreeg al snel vier minuten van het peloton, waarna Astana de leiding nam in het peloton. De voorsprong liep terug naar de drie minuten, maar op de eerste klim van de dag bepaalde Kreuziger in dienst van Nieve het tempo in de kopgroep. De kopgroep zag langzaam de voorsprong weer uitlopen naar de vijf minuten.

In de afdaling reed Mohoric weg uit de kopgroep en begon met dertig seconden voorsprong aan de voorlaatste klim van deze Giro. De kopgroep had al snel Mohoric te pakken. Op de klim naar Col Saint Pantaléon bleek Nieve de beste klimmer van de kopgroep. De Bask kwam als eerste boven, vlak daarachter kwam Brambila en Grossschartner. Gesink koos voor zijn eigen tempo en kwam als zesde boven.

In het peloton bleef Astana het tempo bepalen. Grootse slachtoffer was Pinot. De nummer drie in het algemeen klassement aan het begin van de etappe moest snel lossen. De Fransman van Groupama - FDJ werd omringd door zijn ploeggenoten, maar dat kon hem niet helpen. Hij verloor meer dan drie kwartier, net zoals Rohan Dennis die voorafgaand aan de etappe op plaats elf stond in het algemeen klassement.

Op de slotklim bouwde Nieve zijn voorsprong steeds verder uit. In de achtergrond kreeg Gesink te maken met matriaalpech, maar de Nederlander bleef zijn eigen tempo rijden en reed nog naar de tweede plaats in de etappe.

In het peloton nam Movistar de leiding over van Astana, maar veel gebeurde er nog niet. Op zes kilometer van de meet begon Dumoulin aan te vallen, maar Froome had op al de aanvallen een antwoord.

Er was ook nog strijd om de derde plaats in het algemeen klassement tussen Carapaz en López, nadat Pinot was weggevallen. López hield ondanks de aanvallen van Carapaz stand en stijgt naar de derde plaats in het algemeen klassement. Ook is de jonge Colombiaan in het bezit van de jongerentrui. Ook de jonge Nederlander Sam Oomen reed ook nog een knappe rit en kwam met de favorieten binnen. Daarmee stijgt hij naar de negende plaats in het algemeen klassement.