FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 december 2016

Meer onderzoek naar fusie AMC en VU

Er is meer onderzoek nodig naar de gevolgen van de voorgenomen fusie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VU medisch centrum (VUmc). Dat concludeerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag.

Beide Amsterdamse ziekenhuizen bieden zowel basiszorg als (hoog)complexe zorg, zoals ingewikkelde operaties. Daarnaast doen deze ziekenhuizen medisch wetenschappelijk onderzoek en leiden zij artsen en specialisten op. Op het gebied van zorg zou na een fusie de concurrentie kunnen worden beperkt, stelt de ACM

Volgens de toezichthouder moeten de ziekenhuizen een vergunning aanvragen voor hun voorgenomen fusie. Als ze hiertoe besluiten gaat de toezichthouder een vervolg onderzoek doen, waarbij vooral wordt gekeken naar de gevolgen van de fusie voor de (hoog)complexe zorg voor patiënten en zorgverzekeraars. De toezichthouder onderzoekt dan ook of er voor patiënten voldoende ziekenhuizen overblijven om uit te kiezen.

Meer onderzoek naar fusie AMC en VU
Meer onderzoek naar fusie AMC en VU (Foto: ANP)

Broederliefde en Douwe Bob kanshebbers Edison

Broederliefde, Douwe Bob en Kensington nemen het tegen elkaar op in een van de belangrijkste categorieën bij de uitreiking van de Edison Pop in februari. De drie zijn met respectievelijk Hard Work Pays Off 2, Foolbar en Control genomineerd voor Beste album. Dat heeft de jury woensdagavond bekendgemaakt.

Hard Work Pays Off 2 betekende de definitieve doorbraak van Broederliefde, waarop hits als Jungle, Mi No Lob en Ik was al binnen staan. De plaat stond maar liefst veertien weken op nummer 1 in de Album Top 100 en zette daarmee een record neer. Nooit eerder hield een Nederlandstalig album het zo lang vol aan kop. Volgens de jury is Hard Work Pays Off 2 'een veelzijdig, genredoorbrekend album dat voor velen dé soundtrack van de zomer was'.

Douwe Bobs jaar stond vooral in het teken van zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival. De zanger werd tot zijn eigen teleurstelling elfde maar volgens de Edison-jury werd 2016 dankzij zijn 'ijzersterke' album Foolbar toch glorieus. "Dit is countrypop van Nederlandse makelij die zo met die uit Nashville mee kan."

De jury, onder leiding van NPO Radio 2-dj Ruud de Wild, roemt ook het nieuwe album van Kensington. "De top bereiken was één, het knapst aan Control is dat de Utrechters voorbij de typische stadionrock hebben durven denken, in plaats van alleen maar te consolideren."

Beste alternative
Woensdagavond zijn ook de genomineerden in de categorie Beste alternative bekendgemaakt. Daarin nemen Amber Arcades (Fading Lines), Klangstof (Close Eyes to Exit) en Lucky Fonz III (In je nakie) het tegen elkaar op. Donderdag worden de rest van de kanshebbers van de Edison Pop onthuld. De uitreiking vindt plaats op 13 februari in de Gashouder in Amsterdam.

De Edisons zijn de meest prestigieuze muziekprijzen in Nederland en vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy's in de Verenigde Staten en de Duitse Echo Awards.

Broederliefde en Douwe Bob kanshebbers Edison
Broederliefde en Douwe Bob kanshebbers Edison (Foto: BuzzE)

Uitslagen achtste finales KNVB beker 14/12/2016

Vanavond werden er vier wedstrijden gespeeld in de achtste finales van de KNVB beker. Feyenoord had geen problemen met ADO Den Haag, het werd 5-1. FC Utrecht won door een penalty in de blessuretijd met 1-2 van PEC Zwolle. Omdat ook Vitesse en AZ hun wedstrijd wonnen zijn er nu geen amateurclubs meer actief in het bekertoernooi/

PEC Zwolle - FC Utrecht 1-2
 8' Brock-Madsen 1-0
 81' Conboy 1-1
 90+3' Zivkovic (pen) 1-2

Vitesse - Jodan Boys 4-0
 14' Miazga 1-0
 17' Tighadouini 2-0
 52' Baker (pen) 3-0
 56' Rashica 4-0

AZ - ASWH 2-0
 44' Mühren 1-0
 87' Friday 2-0

Feyenoord - ADO Den Haag 5-1
 34' Jörgensen 1-0
 50' Kuijt (pen) 2-0
 63' Kuijt 3-0
 68' El Ahmadi 4-0
 79' Kuijt (pen) 5-0
 87' Kastaneer 5-1

Federal Reserve verhoogt rente

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, verhoogt de rente. Het is voor het eerst sinds december vorig jaar dat de Fed tot een renteverhoging overgaat. De stap was algemeen verwacht op de financiële markten.

Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten wordt met een kwart procentpunt opgeschroefd naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75 procent. De centrale bank had eerder al aangegeven dat een renteverhoging voor het einde van het jaar waarschijnlijk was, gezien het duidelijke herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt en de aantrekkende economie.

Federal Reserve verhoogt rente
Federal Reserve verhoogt rente (Foto: ANP)

SP-fractie blijft intact na kritiek Roemer

De crisis in de SP is bezworen. De Tweede Kamerfractie van de partij blijft intact ondanks de kritiek van anonieme fractieleden op hun leider Emile Roemer. Er komen geen sancties tegen de lekkende Kamerleden.

Dat verklaarde fractievoorzitter Roemer na afloop van een urenlang crisisberaad van de fractie, waarbij ook partijvoorzitter Ron Meyer aanwezig was. Het spoedberaad volgde nadat ontevreden SP'ers in de krant AD hun voorman door het slijk hadden gehaald.

Roemer had eerder op de dag al 'broodnodige gesprekken' met de 'collega-kameraden' gevoerd.

SP-fractie blijft intact na kritiek Roemer
SP-fractie blijft intact na kritiek Roemer (Foto: ANP)

Treinen toeteren bij overgang Winsum

Treinen gaan binnenkort toeteren als ze de gevaarlijke spoorwegovergang in Winsum naderen waar al verschillende ongelukken zijn gebeurd. Via matrixborden wordt weggebruikers bovendien nog beter duidelijk gemaakt dat ze op moeten letten. Spoorbeheerder ProRail heeft dat woensdagavond beloofd tijdens een kort geding dat was aangespannen door de nabestaanden van Gerjon Kazemier die twee jaar geleden overleed door een ongeluk op de overweg.

De nabestaanden eisten dat er snel een verkeersregelaar komt op de gevaarlijke plek maar dat verzoek wees de rechter woensdagavond af.

Vorige maand raakten achttien reizigers gewond nadat een trein op de onbewaakte overweg in de Groningse gemeente tegen een tankauto botste. De rechtbank nam woensdagmiddag zelf een kijkje op de ongeluksplek. Het kort geding werd woensdagavond behandeld in het gemeentehuis van Winsum.

De spoorovergang aan de Voslaan gaat op termijn dicht. Er komt een noodweg naar een volgende, bewaakte overweg.

Treinen toeteren bij overgang Winsum
Treinen toeteren bij overgang Winsum (Foto: ANP)

Trump: Twitter te klein voor overleg

Twitter was te klein om woensdag met de aankomende Amerikaanse president Donald Trump te praten. Dat liet zijn team weten na een gesprek van Trump met een paar grote techbedrijven, waaronder Apple, Facebook, Tesla en Amazon.

De afwezigheid van Twitter viel op, omdat Trump tijdens zijn campagne, en ook na de verkiezingen, veel gebruik heeft gemaakt van Twitter om zijn achterban te bereiken. Volgens persbureau Reuters is Trump boos omdat Twitter in oktober een voorstel van hem had geweigerd. Trump wilde dat er een speciale emoji zou verschijnen wanneer iemand de woorden 'Crooked Hillary' zou schrijven. Trumps campagne wilde daarvoor betalen.

Trumps woordvoerder zei echter dat de ruzie niet de reden was. Onder de aanwezigen waren namelijk anderen met wie Trump in aanvaring is gekomen, onder wie Jeff Bezos (eigenaar van The Washington Post) en Apple-topman Tim Cook, die geld voor Clinton heeft ingezameld.

Trump: Twitter te klein voor overleg
Trump: Twitter te klein voor overleg (Foto: BuzzT)

Commentator american footballteam blijkt 'spion' tegenstanders

In de wereld van het american football is flink wat consternatie ontstaan. Het gaat met name om het in de VS bijzonder populaire college football, waar de universiteiten tegen elkaar spelen. Een radiocommentator van een van de teams blijkt namelijk informatie door te hebben gespeeld aan de tegenstanders.

Spil in het verhaal is Tommy Elrod. Hij speelde in de jaren '90 enige jaren voor de Wake Forest Demon Deacons en maakte vanaf 2003 elf jaar lang deel uit van de staf van hoofdcoach Jim Grobe. Nadat Dave Clawson in 2014 de nieuwe coach werd was er voor Elrod geen plek meer in de staf, maar hij vond een ander mooi baantje: hij werd co-commentator op de radio en deed daar verslag van de wedstrijden van de Demon Deacons. Als vertrouwd analist kreeg hij toegang tot de kleedkamers, de trainingen en vrijwel alle andere vertrouwelijke zaken, maar daar blijkt hij niet helemaal juist mee om te zijn gegaan.

Wake Forest speelde in november een wedstrijd tegen de Louisville Cardinals, één van de topploegen uit het college football. Het ging verrassend goed en na drie kwarten stonden de Deacs nog altijd op voorsprong. In het laatste kwart ging het echter helemaal fout: een 12-10 voorsprong ging verloren en de ploeg ging onderuit met 12-44. Voor coach Clawson klopte er iets niet. Men vond documenten van Louisville waarin de ploeg focuste op plays - 'spelsituaties' - die Wake Forest helemaal nog niet gebruikt had in voorgaande wedstrijden. Iemand moest die informatie dus aan de Cardinals doorgespeeld hebben.

Een onderzoek werd gestart en al snel kwam radiocommentator Elrod naar boven als de schuldige. Louisville liet in een statement weten dat Elrod een goede vriend is van één van hun coaches en dat hij de coach via de telefoon wat informatie doorspeelde voor de wedstrijd. Het onderzoek van Wake Forest werd inmiddels afgerond en het resultaat liet weinig te wensen over: uit onder meer emails en andere bronnen bleek dat Elrod al sinds 2014 regelmatig informatie doorspeelde of door probeerde te spelen aan tegenstanders van de Demon Deacons. Logischerwijze is hij direct ontslagen.

"Ik ben ongelooflijk teleurgesteld dat onze voorbereidingen op zo'n manier naar buiten zijn gekomen", aldus coach Dawson. "Het is werkelijk onbegrijpelijk dat een voormalig student, atleet, coach en radio-analist van Wake Forest zijn universiteit zo bedrogen heeft. Wij hebben hem volledige toegang tot vrijwel alles gegeven, en ons vertrouwen heeft hij op deze manier terugbetaald." Ook de grote baas van de sportieve tak van Wake Forest reageerde op vergelijkbare wijze. 

Browsers moeten tracking cookies gaan blokkeren

Als het aan de Europese Commisie ligt moeten browsers vanaf 2018 tracking cookies (cookies die je internetgedrag in de gaten houden) standaard gaan blokkeren. Zulke cookies zouden alleen geplaatst mogen worden als de gebruiker er expliciet toestemming voor geeft. Bits of freedom is blij met het plan, maar de reclamebranche uiteraard niet.

Vind jij het een goed idee? Of niet? Licht je antwoord toe in een reactie!

Importeurs drugsgrondstoffen aangehouden

De politie heeft dinsdag vier Nederlanders aangehouden die deel uitmaakten van een bende die drugsgrondstoffen vanuit China via België naar Nederland importeerde. In de afgelopen twee jaar werden in totaal twintig ladingen met chemische stoffen onder valse naam verzonden. Verschillende zendingen werden onderschept door de douanediensten. De politie schat dat met de totaal geïmporteerde grondstof voor meer dan 50 miljoen euro synthetische drugs kon worden gemaakt.

Het onderzoek in Nederland begon begin november na een rechtshulpverzoek uit België. Op 10 november werd in Waalre een partij van 3000 liter van de grondstof BMK in beslag genomen. De ontvanger van die lading werd aangehouden. Deze 47-jarige man uit Son en Breugel zit nog vast in afwachting van uitlevering aan België.

Dinsdag werden in de omgeving van Nijkerk, Zeewolde en Deventer zeven panden doorzocht en de vier Nederlanders aangehouden. Er werd nog eens 520 kilo drugsgrondstof gevonden.

Twee aangehouden Nederlanders worden op verzoek van België zo snel mogelijk uitgeleverd. De andere twee verdachten blijven in Nederland vastzitten.

Ook in België en Duitsland zijn de afgelopen dagen personen aangehouden. Het gaat om vijf verdachten van Belgische en Mexicaanse nationaliteit.

Importeurs drugsgrondstoffen aangehouden
Importeurs drugsgrondstoffen aangehouden (Foto: ANP)

Veel verkeersboetes in België illegaal

Veel verkeersboetes die in België worden uitgedeeld zijn illegaal. Dat meldt VTM Nieuws op basis van een viertal arresten van het Hof van Cassatie waarin de nieuwsrubriek inzage heeft gehad. De Belgische politie is bijvoorbeeld niet gerechtigd een parkeerbon uit te schrijven op basis van enkel een nummerplaat, waarmee de eigenaar van de auto kan worden achterhaald. Dat vindt de hoogste rechter schending van de privacy.

De dienstdoende agent kan pas bekeuren als hij de bestuurder heeft geconfronteerd met de overtreding en zijn of haar identiteit heeft vastgesteld. Gegevens opvragen bij de databank mag alleen met toestemming van de privacycommissie. De zaken waarover het Hof nu uitspraak heeft gedaan moeten worden overgedaan bij een andere rechtbank.

"Iedereen die nog een onbetaalde boete heeft of die in de komende weken geflitst wordt, kan die dus aanvechten", zei advocaat Kurt Stas tegen VTM. Of dat ook daadwerkelijk tot vrijspraak leidt, is volgens hem nog maar de vraag. Het gaat niet om een procedurefout waardoor een overtreding vervalt. "Daar moet iedere rechter naar eer en geweten in oordelen."

Veel verkeersboetes in België illegaal
Veel verkeersboetes in België illegaal (Foto: ANP)

'Facebook wil eigen series laten maken'

Facebook wil zijn eigen videocontent laten maken. Het bedrijf is in gesprek met tv-studio's en andere makers. Die kunnen mogelijk series, spellen en sportwedstrijden produceren, waar de Facebook-gebruikers naar kunnen kijken. Techsite Recode meldt dat woensdag.

De gesprekken worden gevoerd door Ricky Van Veen. Hij is de oprichter van CollegeHumor.com en stapte eerder dit jaar over naar Facebook. Van Veen laat aan Recode weten dat het project nog in de verkenningsfase zit. Bronnen rond de onderhandelingen zeggen dat Facebook vooralsnog wil experimenteren, om te kijken wat aanslaat en wat niet.

'Facebook wil eigen series laten maken'
'Facebook wil eigen series laten maken' (Foto: BuzzT)

Wordt dé dartskenner van FOK! in het nieuwe Darts-forum

Donderdagavond begint het WK darts en dit jaar pakken we het op FOK! groter aan dan ooit. Aangezien darts op het FOK!forum een van de populairste sporten is, hebben we dit keer besloten om er zelfs een heel forum aan te wijden! Het WK darts kun je volgen in DRT, het nieuwste forum op FOK!.

Naast het volgen van populaire darters als Andy Fordham - helaas niet op het WK van de PDC aanwezig - en Michael van Gerwen en minder populaire darters als Brendan Dolan, wordt ook gezocht naar dé dartskenner van het forum. Vul in het voorspeltopic je voorspellingen in en laat zien dat je de grootste expert van het pijltjesgooien bent (of misschien heb je gewoon meer geluk dan de rest). Win je? Dan is eeuwige roem jouw deel. 

Uiteraard kan er ook gewoon slap geluld worden over en tijdens de wedstrijden, die voor een groot deel live op RTL7 uitgezonden worden. Kortom: welkom in DRT  

A2-tunnel maakt einde aan ellende Maastricht

Steevast files, een gevaarlijke verkeerssituatie voor fietsers en wandelaars, luchtvervuiling en herrie. Maastricht neemt vrijdag juichend afscheid van de bovengrondse A2, die de stad doorsneed. In de nacht van donderdag op vrijdag wordt de Koning Willem-Alexandertunnel in gebruik genomen, de eerste dubbellaagse tunnel van Nederland.

In de twee onderste tunnelbuizen komt het doorgaand verkeer tussen Eindhoven en Luik te rijden. De bovenste twee buizen zijn bestemd voor het bestemmingsverkeer. Bovenop de tunnel kijken omwonenden niet meer aan tegen de dagelijkse schier eindeloze rij auto's, die door de verkeerslichten vastliep. Er wordt een groene strook aangelegd voor wandelaars en fietsers, waarop 1800 bomen worden geplant.

Het project, dat Maastricht al sinds de jaren zeventig wilde, maar dat er steeds niet kwam, heeft 850 miljoen euro gekost en is betaald door Maastricht en Meerssen, het Rijk en de provincie Limburg.

Automobilisten moeten wel opletten. In de tunnel is namelijk trajectcontrole.

A2-tunnel maakt einde aan ellende Maastricht
A2-tunnel maakt einde aan ellende Maastricht (Foto: ANP)

O'G3NE verlengt theatertour

O'G3NE gaat na de zomer opnieuw het theater in. Hun tournee Three Times a Lady is vanwege het succes van het huidige theaterseizoen verlengd, zo maakten de zussen woensdagavond bekend. De tickets gaan donderdag in de verkoop.

In het nieuwe seizoen doen Lisa, Amy en Shelley nog eens 56 theaters aan in heel Nederland. Daarmee brengt de meidengroep het totaal op honderd shows. De huidige 44 shows zijn allemaal uitverkocht.

In oktober werd bekend dat O'G3NE de Nederlandse inzending is op het komende Eurovisiesongfestival in mei.

O'G3NE verlengt theatertour
O'G3NE verlengt theatertour (Foto: BuzzE)

Matchfixing levert Albanese topclub mogelijk nog langere schorsing op

De Albanese topvoetbalclub Skenderbeu Korce hangt nog een langere schorsing voor alle Europese voetbalcompetities boven het hoofd. De club, al jaren dominant in Albanië, kreeg in juni te horen dat het dit seizoen niet mee mag doen in het Europese voetbal vanwege matchfixing.

Het onderzoek naar matchfixing door de Albanezen duurt nog altijd voort en het hoofd van de disciplinaire commissie van de UEFA, Emilio Garcia, heeft laten weten dat de schorsing van één seizoen slechts een voorlopige was. "Er wordt nog gepraat over de daadwerkelijke straf voor de club", vertelde Garcia. 

De schorsing van één jaar werd uitgedeeld vanwege het 'fixen' van twee kwalificatiewedstrijden in de Champions League en twee groepswedstrijden in de Europa League, allemaal in 2015. Het huidige onderzoek gaat over de betrokkenheid bij ongure zaken rondom maar liefst vijftig wedstrijden in de Albanese competitie. Voor veel doorgewinterde wedders zal dat wellicht geen grote verrassing zijn: de Albanese competitie staat vaak vol met rare bewegingen en patronen in de noteringen bij de wedkantoren.

Wanneer de UEFA een definitieve uitspraak doet is nog niet bekend. 

'Manchester United dicht bij aantrekken Ajax-talent Redan (15)'

Het lijkt een kwestie van tijd voor Manchester United weer een Ajax-talent naar de jeugdopleiding heeft gelokt. Daishawn Redan (15) meldde zich al op het trainingscomplex.

The Daily Mail meldt dat Redan zich woensdag op het trainingscomplex van Manchester United heeft gemeld en dat een overstap van de Ajax-jongeling niet ver weg zou zijn. De pas 15-jarige rechtsbenige aanvaller speelt al sinds zijn achtste in de jeugdopleiding van de Amsterdammers, vertegenwoordigt al Oranje onder -17 en heeft bij Ajax altijd met oudere jongens samengespeeld.

Mocht de transfer rondkomen dan treedt Redan in de voetsporen van Millen Baars en de reeds in het eerste elftal gedebuteerde Timothy Fosu-Mensah. De zestienjarige Baars maakte twee maanden geleden de overstap terwijl Fosu-Mensah (18) al in 2014 de overstap maakte en als verdediger al negen keer in de Premier League speelde.

Lost Odyssey gedigitaliseerd en tijdelijk gratis

De populaire Xbox 360-exclusive Lost Odyssey is gedigitaliseerd en tijdelijk gratis. Tot de jaarwisseling kun je de game voor niets oppikken via de Xbox Marketplace. Ook Blue Dragon, net als Lost Odyssey een bekende JRPG van Xbox' vorige generatie, is vanaf heden digitaal verkrijgbaar.

Toen het backward compatibility-programma van Xbox werd geïntroduceerd konden niet alle Xbox 360-games digitaal worden verkregen op Xbox One, sommige titels vereisten de fysieke schijf van het spel. Lost Odyssey en Blue Dragon waren zulke titels, maar de Xbox-afdeling die gemoeid is met backward compatibility timmert ook aan de weg en maakt beide 360-games nu dus digitaal beschikbaar.

Lost Odyssey is tot en met 31 december gratis te downloaden op Xbox 360 en Xbox One. Het is om te vieren dat het bc-programma een jaar bestaat én omdat de 300 inmiddels gepasseerd is qua beschikbare titels. Chapeau!

LuckyTV gaat het theater in

LuckyTV-maker Sander van de Pavert gaat het theater in. Dit voorjaar verhuist hij zijn studio naar het Haagse Zuiderstrandtheater voor de theatershow Lucky Live, zo maakte hij woensdagavond bekend. De voorstelling is te zien vanaf 24 april. In Lucky Live geeft Van de Pavert een exclusief kijkje in de keuken van LuckyTV.

Van de Pavert vat met LuckyTV in het programma De wereld draait door al tien jaar lang de televisiedag samen: geraffineerd verknipt hij het nieuws tot een nieuwe werkelijkheid. Zijn filmpjes van koning Willy of over 'Werken bij de NOS' werden ook op sociale media grote hits. Het duet I've had the time of my life dat Donald Trump en Hillary Clinton 'zongen' na hun laatste verkiezingsdebat werd zelfs wereldnieuws.

Hoewel zijn dagelijkse filmpjes van korte duur zijn, gaat voor Van de Pavert aan elke Lucky een uitzinnig avontuur vooraf. Zijn dwalingen door de beeldenbrij leidden tot bizarre ontdekkingen, groteske experimenten, en een schat aan ongebruikt materiaal.

Lucky Live is te zien van maandag 24 tot en met donderdag 27 april, en tussen 22 mei en 1 juni (met een aantal vrije dagen). De kaartverkoop is woensdagavond van start gegaan; de gehele speellijst staat op de site van LuckyTV.

LuckyTV gaat het theater in
LuckyTV gaat het theater in (Foto: BuzzE)

Dishonored 2 volgende week New Game Plus

De gewilde New Game Plus-modus voor Dishonored 2 komt volgende week maandag uit. Op dit moment is de modus in bètavorm al speelbaar op pc. Een andere feature waar door vele fans om gevraagd is, namelijk de mogelijkheid om missies te selecteren, komt in een tweede update die gepland staat voor januari.

Met New Game Plus (NG+) kunnen spelers na het uitspelen van Dishonored 2 opnieuw beginnen met behoud van alle powers en upgrades uit de eerste playthrough. Alle bonecharms die je hebt gevonden worden bewaard en gespendeerde runes, om nieuwe vaardigheden vrij te spelen, kun je opnieuw toewijzen. Nog interessanter is dat je in NG+ vrij bent om Corvo of Emily te kiezen terwijl je de bestaande powers bewaard. Je kunt dus straks bijvoorbeeld met Corvo een Döppelganger inzetten, of met Emily de Devouring Swarm gebruiken.

De andere toevoeging, namelijk om willekeurig een missie te selecteren, wordt over een maand in de game gepatched. Dit was een groot gemis in Dishonored 2, temeer omdat het eerste deel wel over die optie beschikte. Bij diezelfde patch wordt ook een zogenaamde 'custom difficulty' meegenomen. Tot nu toe is echter onduidelijk wat dat precies inhoudt.

Dishonored 2 kwam enkele weken geleden uit en maakte de hoge verwachtingen waar. We gaven in onze review een 9 aan deze briljante stealth-game, met een tweetal minpunten die betrekking hadden op hetgeen nu gepatched gaat worden.

Handbalsters naar halve finale na zege op Spanje

De Nederlandse handbalsters hebben zich voor het eerst weten te plaatsen voor de halve finale van het Europees kampioenschap. In Zweden wist de ploeg van Helle Thomson het duel tegen het al uitgeschakelde Spanje met 29-24 te winnen, waardoor groepswinst in Groep 1 zeker is gesteld. Als bonus werd ook de plaatsing voor het WK verzekerd.

Ondanks dat Spanje geen kans meer had om door te gaan gaf de ploeg alles tegen Oranje. Mede dankzij uitblinksters Nycke Groot en keepster Tess Wester leidde de Nederlandse formatie na twintig minuten spelen met 12-7. Zo stopte Wester maar liefst drie strafballen.

In de tweede helft had Spanje de zaken defensief goed op orde en ook de aanval begon te lopen. Oranje was zoekende en de Spaanse dames kwamen zelfs met 19-18 voor te staan. Daarna richtten Groot en Estavana Polman zich op en werd er alsnog een 29-24 zege geboekt. Polman werd topscoorster met tien treffers.

In de halve finale zal Nederland het op moeten nemen tegen Denemarken. Noorwegen, de winnaar van de andere groep, speelt tegen Duitsland of Frankrijk. De Noorse dames zijn de titelverdedigsters.

Suarez vindt FIFA-prijs marketingding

Luis Suarez hoort niet tot de kanshebbers op de Best FIFA Men’s Player 2016-award, de officiële prijs voor beste mannelijke voetballer van het jaar. De Uruguayaan denkt dat daar een marketingtechnische reden voor is.

De waarde die Luis Suarez heeft voor zijn club Barcelona is ongekend. Sinds zijn overstap van Liverpool naar Camp Nou, in de zomer van 2014, was hij in 114 wedstrijden 96 keer trefzeker. Bovendien gaf hij ook nog eens 48 assists.

In dit nog jonge seizoen staat Suarez alweer op veertien goals en negen assists in 25 wedstrijden. De FIFA had er geen boodschap aan en koos voor Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Antoine Griezmann als genomineerden voor de prijs.

Suarez haalt er deels zijn schouders bij op. "Ik vind het winnen van prijzen als collectief belangrijker dan individuele prijzen", zegt de Uruguayaans international tegen Ovacion. "Daarnaast heb ik wel vaker gezegd dat andere voetballers marketingtechnisch interessanter zijn dan ik."

Man met mes vertraagt metroverkeer London

Het metroverkeer op de Central Line in London heeft rond vijf uur plaatselijke tijd enige tijd stilgelegen tussen de stations Leytonstone  en White City. Op Bank Station zou een verwarde man met een mes rond hebben gelopen. Er was een grootschalige politiemacht op de been om de man in te rekenen. 

Hoewel het metroverkeer inmiddels weer is hervat, zijn er voorlopig nog zware vertragingen. Het incident zorgde voor grote chaos op de stations. Volgens FOK!ker Snipperaar is het 'druk in de trein en gaat het allemaal wat langzamer' dan gewoonlijk tijdens de avondspits. 

Belg verkrachtte vrouw 2 keer

De Belgische politie heeft vanmorgen de 31-jarige Wim K. opgepakt. De man was voortvluchtig, maar dat weerhield hem er niet van om vorige week een 29-jarige vrouw te verkrachten. Het was dezelfde vrouw die hij in november vorig jaar ook al verkrachtte en waarvoor hij intussen al tot 5 jaar gevangenisstraf was veroordeeld.

Wim K. werd vanmorgen bij het station van Lommel opgepakt. Hij bood geen weerstand. De politie kwam hem op het spoor na een tip.

Op 30 september werd Wim K. veroordeeld tot 5 jaar cel voor de verkrachting van de intussen 29-jarige vrouw. De Lommelaar was niet aanwezig bij het proces. Een advocaat had hij ook niet. Hij had de vrouw indertijd opgesloten in haar slaapkamer en haar vastgebonden met tie-wraps rond haar polsen en enkels. Hierna knipte hij haar broek open en verkrachtte haar.

Na de eerste verkrachting werd onmiddellijk een aanhoudingsbevel uitgevaardigd, maar Wim K. bleek al gevlogen. Afgelopen zomer werd K. in Nederland gezien maar hem inrekenen was toen wettelijk niet mogelijk en na de veroordeling dook hij opnieuw onder.

Terwijl de Belgische politie naar hem op zoek was sloeg hij weer toe waarbij de 29-jarige vrouw dus opnieuw het slachtoffer was. Hij stond internationaal gesignaleerd en de Belgische politie vreesde dat hij weer in Nederland zou zitten, wat dus niet het geval bleek.

Vier keer Ziggo Dome voor De Lama's

Aan de comebackserie Back in Action van De Lama's in de Ziggo Dome is wederom een extra show toegevoegd. De improvisatiegroep geeft vanwege de grote vraag naar kaarten ook een middagvoorstelling op 4 november 2017. Het wordt hun vierde optreden in de Amsterdamse concerthal. De tickets zijn direct in de verkoop gegaan, meldt Ticketmaster woensdag.

De Lama's, bestaande uit Tijl Beckand, Jeroen van Koningsbrugge, Ruben van der Meer en Ruben Nicolai, kondigden eind november na negen jaar hun terugkeer op het podium aan. Ook presentator Patrick Lodiers is er weer bij.

Het populaire komische televisieprogramma De Lama's begon in 2004 en won in 2006 de Gouden Televizier-Ring. Twee jaar later werd de laatste show uitgezonden.

Vier keer Ziggo Dome voor De Lama's
Vier keer Ziggo Dome voor De Lama's (Foto: BuzzE)

'Browser moet tracking cookie blokkeren'

De Europese Commissie wil dat browsers in de toekomst tracking cookies standaard blokkeren. Zulke cookies zouden alleen mogen worden opgeslagen wanneer de gebruiker expliciet toestemming geeft. RTL Z heeft een concept van het Europese plan in handen. In 2018 zou de nieuwe regel moeten ingaan.

Privacyorganisatie Bits of Freedom is blij met het plan, de reclamebranche juist niet.

Tracking cookies volgen het internetgedrag van mensen. Bedrijven kunnen de informatie gebruiken om gericht advertenties te laten zien.

'Browser moet tracking cookie blokkeren'
'Browser moet tracking cookie blokkeren' (Foto: BuzzT)

Russen boos over kwijtraken WK bobsleeën: "Allemaal politiek!"

Niet geheel verrassend heeft men in Rusland boos gereageerd op het kwijtraken van het wereldkampioenschap bobsleeën en skeleton. Dat zou in februari op de olympische baan van Sochi gehouden worden, maar door het McLaren-rapport over staatsdoping in Rusland heeft de internationale bobslee- en skeletonbond IBSF besloten het WK van Rusland af te nemen. 

Het lijkt erop dat de Russen voor dergelijk nieuws immer hetzelfde berichtje als reactie klaar hebben staan: het is allemaal een vuig politiek spelletje. "Wat geloven dat het een politieke beslissing is", sprak president Vladimir Putin's woordvoerder Dmitry Peskov woensdag.

"Daarnaast lijkt het allemaal gebaseerd op de aantijgingen en conclusies uit het McLaren-rapport van vorige week. We gaan er in elk geval vanuit dat het kwijtraken van het WK een indirecte relatie met dat rapport heeft", sprak Peskov. Daar heeft hij wel degelijk gelijk in, maar een geheim is dat niet bepaald: de IBSF gaf het McLaren-rapport juist als dé reden op om het WK niet in Rusland te houden. 

Het Kremlin heeft dan ook vooral moeite met de inhoud van het rapport. "Die aantijgingen van staatsdoping zijn volkomen ongefundeerd en vormen onderdeel van een politiek spel. Daar balen we stevig van", besloot Peskov. 

Inmiddels lijkt het erop dat het Duitse Königssee een goede kans maakt om het WK te mogen organiseren. Ook het eveneens Duitse Altenberg en het Zwitserse wintersportoord St Moritz worden genoemd.

Domien blij met vernieuwd Serious Request

Dj Domien Verschuuren gaat komende zondag het Glazen Huis in voor de benefietactie 3FM Serious Request. Hij zit dit jaar samen met zijn collega Frank van der Lende in de mobiele studio. Het is voor het eerst dat er geen drie maar twee dj's zich zes dagen lang laten opsluiten om 24 uur per dag radio en tv te maken, zonder dat ze daarbij eten. "Het wordt heel zwaar, maar ik heb er heel veel zin in."

Verschuuren zat twee keer eerder in het Glazen Huis en voor Van der Lende is het de eerste keer. "Vorig jaar was ik nog de jongste met Paul (Rabbering) en Giel (Beelen). Nu moet ik Frank er doorheen slepen. Maar ik weet zeker dat hij het heel goed gaat doen." Aanvankelijk zou er ook nog een asielkat mee het huis ingaan, maar dat bericht leidde tot veel commotie waardoor het dier eerder dan verwacht een nieuw thuis vond.

De dj vindt het vooral "heel leuk" dat de radiozender voor een nieuwe aanpak kiest. "Dat kan de actie ook wel gebruiken. Stilstand is achteruitgang en ik vind het leuk om mee te werken aan een nieuwe vorm. We weten natuurlijk nog niet of het het aanslaat, maar ik hoop natuurlijk dat veel mensen weer gaan doneren."

Na jaren van recordopbrengsten was het eindbedrag van vorig jaar een stuk lager. Toen kwam er ruim 8,4 miljoen euro binnen tegen zo'n 12 miljoen in 2014. Voor Verschuuren werkt dit niet demotiverend. "We hebben ons nooit beziggehouden met het bedrag dat uiteindelijk op die cheque stond. Iedere euro is er één en we hebben het wel over 8 miljoen euro in één week. Als we dat niet hadden gedaan, had het Rode Kruis niks kunnen doen voor kinderen en jongeren in conflictgebieden."

Het Glazen Huis staat voor de tweede keer in de geschiedenis van de actie in Breda. Voor de geboren en getogen Brabander Verschuuren bekend terrein. "Ik heb er een heel goed gevoel bij door alle acties die al gaande zijn." De opbrengst gaat dit jaar naar kinderen die sterven aan longontsteking. "Een gigantische stille killer", zegt de dj. "In Nederland is dit zo goed onder controle dat het een ver-van-je-bedshow is, maar iedere 35 seconden sterft hierdoor in de wereld een kind. Voor 4 euro heb je al antibiotica, waardoor je een kind kunt redden."

Dat houdt in dat dagelijks 2.469 kinderen sterven door longontsteking. Voor 10.000 euro red je dus 1 dag lang alle kinderen. 3.650.000 euro is genoeg om een jaar lang geen enkel kind aan longontsteking te doen sterven. Zou er 7.3 miljoen worden opgehaald zou dat 2 jaar lang nul sterfte opleveren. De vraag is alleen hoeveel er aan de strijkstok blijft hangen.

Domien blij met vernieuwd Serious Request
Domien blij met vernieuwd Serious Request (Foto: ANP)

Weert: voetbalwet tegen overlast asielzoekers

Weert heeft genoeg van de overlast door een groep criminele kansloze asielzoekers uit het plaatselijke azc. De gemeente werkt daarom aan een plan van aanpak op basis van de voetbalwet en een noodverordening. Hierdoor kan de politie direct ingrijpen bij overlast en een verdachte onder meer aanhouden of een gebiedsverbod opleggen.

Een werkgroep heeft woensdag hiervoor de plannen opgesteld. Deze week worden de maatregelen verder uitgewerkt, zodat burgemeester Jos Heijmans gebruik kan maken van de mogelijkheden die de voetbalwet en een noodverordening geven. Allerlei tussentijds overleg tussen verschillende instanties is dan niet meer nodig.

In Weert gaat het om twintig mannen tussen de twintig en dertig jaar die voor overlast zorgen. Ze zijn afkomstig uit Marokko, Algerije, Libië en Tunesië en via Duitsland Nederland binnen gekomen. Ze moeten eigenlijk naar Duitsland terug.

Weert: voetbalwet tegen overlast asielziekers
Weert: voetbalwet tegen overlast asielziekers (Foto: ANP)

Van Breukelen: "Heb A gezegd, dus ook B"

Hans van Breukelen ligt sinds zijn aanstelling als technisch directeur bij de KNVB continu onder vuur. Het aanstellen van Danny Blinds assistenten, de zoektocht naar een prestatie- en innovatiemanager; alles wordt met argusogen bekeken. De recentste aantijgingen aan het adres van Van Breukelen zijn belangenverstengeling en een beschuldiging dat hij gehersenspoeld is.

Van Breukelen zou het bedrijf Bureau Toegepaste Sociale Wetenschappen (BTSW) van psycholoog Rini Stoutjesdijk, een oude bekende van hem, opdrachten gunnen. Bovendien zou de technisch directeur door Stoutjesdijk gehersenspoeld zijn. Maandag verklaart Van Breukelen, zo schrijft de Volkskrant, dat BTSW inderdaad is ingehuurd. Van Breukelen "Ik heb ze gevraagd. Een aantal opdrachten dateert van voor mijn komst, sommige van daarna. Ik heb gewoon mijn netwerk gebruikt. Dat is toch niet verboden?"

Het hersenspoelen zou 'm zitten in het feit dat allerlei zetten van Van Breukelen als technisch directeur zouden zijn te herleiden naar gedachtegoed van BTSW en het taalgebruik van Van Breukelen (wollig taalgebruik en termen als 'winning mindset'). BTSW is benaderd voor de mentale begeleiding van de nationale ploeg van de voetbaldames, die in 2017 het EK in Nederland speelt. Tevens houdt het bedrijf zich bezig met de mentale begeleiding van jeugdvoetballers. Van Breukelen veegt de verwijten omtrent deze zaken van tafel. "Al dit soort suggesties, zo stupide kan ik ze niet bedenken. Welke belangenverstrengeling? Wanneer ben ik dan gehersenspoeld? Het is zo suggestief allemaal."

Stoutjesdijk is een oude bekende van Van Breukelen en co-auteur van enkele boeken. Van Breukelen volgde bovendien een cursus neurolinguïstisch programmeren bij het bureau van Stoutjesdijk. De psycholoog reageert tegenover de Volkskrant op het nauwe contact tussen Van Breukelen en BTSW: "De laatste bemoeienis van Van Breukelen bij BTSW is de totstandkoming van het boek Topposities geweest. Dit is niet uit winstoogmerk opgezet, maar uit intellectuele interesse, om een bijdrage te leveren aan de verbetering van het voetbal en de zoektocht naar een winnende mindset."

De directie van de KNVB neemt afstand van de 'zeer negatieve en tendentieuze campagne' jegens technisch directeur Hans van Breukelen. De directeuren Decossaux (commercieel directeur betaald voetbal) en Van der Zee (amateurvoetbal), schrijven in een brief aan het personeel in Zeist dat 'de directie volledig achter Hans staat en geen enkele twijfel heeft aangaande betrokkenheid of belangenverstrengeling richting dit bedrijf'. Van Breukelen liet al weten geen persoonlijk financieel gewin te hebben bij de banden met het bedrijf BTSW van zijn kennis Stoutjesdijk. Volgens de directie wordt 'Hans zwaar onrecht aangedaan'.

De kritiek laat Van Breukelen zelf ook niet ongeroerd. "Soms denk ik: was ik maar lekker blijven golfen en andere leuke dingen blijven doen. Maar ik heb A gezegd tegen deze baan. Nu zeg ik ook B."

Xavi: "Cristiano verdient Ballon d'Or niet"

Cristiano Ronaldo won afgelopen maandag de Ballon d'Or. Volgens voormalig Barcelona-speler Xavi Hernández was dat niet terecht.

Het was de vierde keer dat de Portugees de prestigieuze prijs van France Football in ontvangst mocht nemen. Volgens Xavi is de opzet van de prijs niet helemaal correct, aangezien er niet naar de kwaliteiten van een speler wordt gekeken.

"Ronaldo won omdat gekeken werd naar de grote prijzen die er dit jaar zijn gewonnen", zegt hij tegen TV3. "In andere jaren werd gewoon de beste speler ter wereld gekozen."

Xavi doelt hier op oud-teamgenoot Lionel Messi, die in zijn ogen de prijs had verdiend. "Messi is de beste speler ter wereld. Het maakt niet uit hoeveel prijzen andere spelers hebben gewonnen."

'Realityshow over afkicken Lamar Odom'

Oud-basketballer en ex van Khloé Kardashian, Lamar Odom, krijgt een eigen realityshow. Zo weet People op basis van ingewijden.

"De show gaat over zijn leven en zijn herstel, helemaal over hem", zegt een bron. De realityshow zou in 2017 op televisie moeten komen, aldus bronnen aan People.

Odom werd op 13 december weer opgenomen in een afkickkliniek. Volgens ingewijden ging het om een preventieve opname. De voormalige NBA-speler was de laatste tijd erg somber en werd regelmatig in bars en stripclubs in New York gezien.

In oktober 2015 werd hij met spoed in het ziekenhuis opgenomen vanwege een overdosis. Odom ontsnapte ternauwernood aan de dood. Ingewijden beweren dat de scheiding van Kardashian hem zwaar valt. "Hij heeft veel meegemaakt en hij moet even aan zichzelf werken", zegt een ingewijde.

'Realityshow over afkicken Lamar Odom'
'Realityshow over afkicken Lamar Odom' (Foto: BuzzE)

Mumford & Sons, Editors, Iggy Pop op Lowlands

Lowlands heeft zijn eerste artiesten voor 2017 gestrikt. Onder anderen Mumford & Sons, Editors en Iggy Pop staan in augustus op de 25e editie van het muziekfestival.

Lowlands maakte woensdag de eerste zeventien namen bekend. Daaronder zijn ook alt-J, The xx en Flume. Verder komen Nothing But Thieves, Moderat, Ben Klock, Cashmere Cat, Dixon, Mac DeMarco, Mura Masa, Tove Lo, Ty Segall en het Noord Nederlands Orkest naar Biddinghuizen.

Kaarten voor Lowlands 2017, dat plaatsvindt van vrijdag 18 tot en met zondag 20 augustus, zijn vanaf woensdagochtend te koop. Voor drie dagen en nachten Lowlands betaal je 175 euro. De eerste 12.000 tickets kosten echter 165 euro, ook groepen krijgen korting.

Mumford & Sons, Editors, Iggy Pop op Lowlands
Mumford & Sons, Editors, Iggy Pop op Lowlands (Foto: BuzzE)

Volgend jaar meer hinder voor NS-reiziger

Volgend jaar krijgt de treinreiziger met meer hinder door werkzaamheden te maken dan dit jaar. Dat blijkt uit het Vervoerplan 2017 van de NS, dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Er staan voor volgend jaar ongeveer 270 grote werkzaamheden aan het spoor gepland, veertig meer dan dit jaar. De werkzaamheden gaan ook langer duren. Dat levert volgens de planning van de NS 'een geschatte extra ervaren reistijd voor reiziger van 40 procent' op.

Met spoorbeheerder ProRail wordt gekeken om de hinder voor de reiziger zoveel mogelijk te beperken.

Volgend jaar meer hinder voor NS-reizigerSharon Dijksma (Foto: ANP)

40 miljoen voor innovatie in landbouw

Het ministerie van Economische Zaken trekt 20 miljoen euro uit om innovatie in de landbouw- en voedselproductiesectoren te stimuleren. Vanuit het bedrijfsleven wordt dat bedrag verdubbeld. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) woensdag bekendgemaakt.

Twaalf miljoen euro gaat naar twee investeringsfondsen, waar onder meer verzekeraar Menzis, de Rabobank en de TU Delft zijn aangesloten. Die bedrijven leggen eenzelfde bedrag in. Het overige geld is bedoeld om acht publiek-private projecten te financieren. Het gaat daarbij onder meer om de ontwikkeling van zuinige en efficiënte landbouwrobots.

Ook gaat er geld naar moderne datasystemen, waardoor onder meer bacteriën in de voedselketen eerder kunnen worden opgemerkt, en naar zogenoemde 'slimme kasmaterialen', die de juiste hoeveelheid zonlicht doorlaten en het vochtgehalte in een kas regelen.

40 miljoen voor innovatie in landbouw
40 miljoen voor innovatie in landbouw (Foto: ANP)

Konijn uit acht supers

Acht Nederlandse supermarkten stoppen nu of binnenkort met het verkopen van konijnenvlees. Dat heeft de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vastgesteld, die het kerstassortiment van achttien supermarktketens heeft uitgeplozen. Konijn komt vooral op kerstmenu's voor.

Het konijnenleed is ook deze acht supers te gortig. Wakker Dier bracht vorig jaar een rapport uit over de ellende van de konijnen in de vee-industrie. Niet alleen zijn er nu acht gestopt met konijnenvlees, zes andere supers hebben in ieder geval gekozen voor konijnen die het iets minder beroerd hebben gehad, door een leven in ruimere kooien. Het gaat hier om konijnen uit Nederland, die niet alleen wat meer ruimte hebben gehad, maar ook wat meer aandacht.

Eén supermarkt blijft gewoon Chinese kooikonijnen verkopen: de Jan Linders. Chinese kooikonijnen worden volgens Wakker Dier onder hele slechte omstandigheden gefokt.

In 2015 was Boni de enige die geen konijn verkocht. Nu sluiten Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, Spar en Vomar zich hierbij aan. Aldi en Plus zijn dat volgend jaar van plan, zegt Wakker Dier.

Konijn uit acht supers
Konijn uit acht supers (Foto: ANP)

Man schiet op woning buren wegens lawaai

De politie heeft in Tilburg een 47-jarige inwoner aangehouden omdat hij met een luchtbuks op de woning van zijn bovenburen had geschoten. De man zei dat hij zich ergerde aan de geluidsoverlast die zijn buren de afgelopen maanden zouden hebben veroorzaakt, zei de politie woensdag.

Agenten kregen maandag een melding dat er met een luchtbuks op een keukenraam van een flatwoning was geschoten. Er zaten diverse kogelinslagen in het houten kozijn. De politie concludeerde dat de inslagen veroorzaakt waren door schoten vanaf een binnenplaats die alleen via die benedenbuurman te bereiken is.

De boze buurman zei dat hij de periode september tot en met december zeven keer op de woning van de bovenburen had geschoten omdat hij zich stoorde aan geluidsoverlast.

Man schiet op woning buren wegens lawaai
Man schiet op woning buren wegens lawaai (Foto: ANP)

Onderzoek moskeescholen 'dringend gewenst'

Er is tot nu toe nauwelijks onderzoek gedaan naar de kwaliteit van onderwijs in moskeescholen. Het is dringend gewenst dat dat wel gebeurt, want het is eigenlijk helemaal niet duidelijk hoe kinderen van moskeescholen zich sociaal-emotioneel en maatschappelijk verder ontwikkelen. Het zou ook zinvol zijn dergelijk onderwijs te vergelijken met de lessen die bijvoorbeeld op orthodox-joodse of orthodox-christelijke scholen worden gegeven.

Dat schrijven onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut woensdag in een rapport over het onderwijs op de school van de salafistische AlFitrah-moskee in Utrecht. Volgens de onderzoekers is het pedagogische klimaat op deze omstreden school autoritair, maar niet slecht. Het is echter zorgelijk dat de nadruk ligt op het behoud van een strenge islamitische identiteit, die botst met Nederlandse normen en waarden.

Onderzoek moskeescholen 'dringend gewenst'
Onderzoek moskeescholen 'dringend gewenst' (Foto: ANP)

Vijf ideeën tegen vechtscheiding mogen door

Mensen die overwegen van elkaar te scheiden of dat al hebben besloten, moeten terecht kunnen bij een platform op internet. Ze zouden daar meer inzicht kunnen krijgen in een echtscheiding. Ook zouden scholen een protocol moeten hebben om kinderen en ouders te adviseren die te maken krijgen met een scheiding.

Deze twee ideeën behoren tot vijf die als beste uit de bus komen van 506 voorstellen die zijn bedacht om vechtscheidingen tegen te gaan. Het ministerie van Veiligheid en Justitie had burgers en deskundigen uitgenodigd ideeën aan te dragen op dit vlak. Een panel heeft die nu beoordeeld.

Justitieminister Ard van der Steur maakte woensdag bekend welke voorstellen koploper zijn. De vijf indieners mogen hun idee verder uitwerken met steun van het ministerie en organisaties die hiermee te maken hebben.

Jaarlijks krijgen zo'n 35.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. Naar schatting draait 10 tot 15 procent uit op een vechtscheiding.

Vijf ideeën tegen vechtscheiding mogen door
Vijf ideeën tegen vechtscheiding mogen door (Foto: ANP)

Nederlandse De Randamie krijgt UFC-titelgevecht in nieuwe gewichtsklasse

De Nederlandse MMA-vechtster Germaine de Randamie mag in februari gaan vechten voor de allereerste UFC-titel in het vedergewicht bij de vrouwen. De organisatie heeft die klasse onlangs toegevoegd, wat aangeeft dat de sport bij de dames bijzonder snel is gegaan. In 2011 wilde UFC-president Dana White nog niets weten van vrouwengevechten in de UFC, de bekendste ‘bond’ in de MMA (mixed martial arts). Op de vraag wanneer er vrouwengevechten onder de UFC-organisatie zouden komen antwoordde hij duidelijk: "Never!" 

Dat veranderde toen er in de wat kleinere MMA-organisatie Strikeforce een vrouw genaamd Ronda Rousey rondliep, die het in zich had een superster te worden. White ging overstag en op 23 februari 2013 was het dan eindelijk zover: vrouwen in de UFC. Het was gelijk een groot succes en Rousey werd en is nog steeds een superster. Je zag aan de gevechten dat de vrouwen echt wilden laten zien dat ze op het hoogst haalbare podium, in de UFC, thuis hoorden.

Het waren spectaculaire gevechten, want ze hielden zich niet in en ze gingen allemaal vol voor de winst. Er werd begonnen met alleen bantamgewicht (135 pond / 61,2 kg) en al snel kwam hier het strogewicht (115 lb / 52,2 kg) bij. Op dit moment is er nog een vrouwelijk fenomeen waarvan wordt gezegd dat zij de beste vrouwelijke MMA-vechter is die er ooit heeft rond gelopen: Cristiane Justino, beter bekend als Cris Cyborg. Deze Braziliaanse vrouw heeft sinds 2005 niet meer verloren en heeft achttien wedstrijden achter elkaar niet verloren, waarvan de wedstijd tegen de Japanse Yamanaka in 2011 als 'no contest' staat in verband met een positieve dopingtest. Ze is kampioen in het vedergewicht (145 lb / 65,8 kg) bij Invicta FC (dé organisatie voor MMA-vechtsters). Zelf zegt ze dat ze niet in staat is de benodigde 135 pond te halen. Wel heeft ze al twee maal gevochten in de UFC, maar dan op een gewicht buiten de bestaande gewichtsklassen.

Met het inbrengen van de vrouwen vedergewichtsklasse zorgt de UFC ervoor dat ze alle MMA topvechtsters in huis kan halen en dat sommige vrouwen die al vochten in het bantamgewicht nu de kans krijgen in een voor hen wat meer natuurlijke gewichtsklasse te vechten. Daarbij valt ook te denken aan voormalig Strikeforce-kampioene Marloes Coenen, een pionier voor het vrouwen-MMA in Nederland maar ook voor de hele wereld.

Cyborg heeft zoals gezegd inmiddels twee maal gevochten in de UFC en beide keren won ze door TKO’s, maar dit waren geen vrouwen die in de top-15 van de bantamgewichtsklasse staan. Toch heeft de UFC dit fenomeen uiteraard de kans gegeven dit titelgevecht te pakken, maar heeft zij deze geweigerd. Nu krijgen de voormalig bantamkampioene Holly Holm en onze eigen Germaine de Randamie de kans de nieuwe kampioensgordel te pakken.

Holly Holm is voor haar professionele MMA-carrière begonnen in het boksen (38 gevechten, 33 gewonnen, 9 KO, 2 verliezen en 2 onbeslist), gevolgd door drie kickbokswedstrijden waarvan 2 KO’s en 1 verloren. Ze werd vooral bekend door toch wel op brute wijze de toen nog onaantastbare Ronda Rousey volledig te overklassen in het vooral staande gevecht. De twee wedstrijden die ze ervoor in de UFC had gehad, had ze gewonnen op beslissing en waren niet heel indrukwekkend. Dit maakte de verrassende en toch overtuigende prestatie des te groter. Ze staat vooral bekend als staande vechter en kan zich daarmee opmaken voor een geduchte tegenstandster in Germaine de Randamie.

De Randamie deelt een klap uit aan Julie Kedzie (Foto: Getty)

De Utrechtse is zeker een staande vechter, wat ook wel blijkt uit haar ongelofelijke cijfers in het kickboksen (37 gespeeld, 37 gewonnen waarvan 14 op KO). Germaine kon in het kickboksen geen tegenstander meer vinden die het aandurfde tegen haar te vechten en stond zo ver boven de rest dat ze een nieuwe uitdaging nodig had. Die heeft ze inmiddels gevonden in de MMA. In de UFC heeft ze alleen verloren van de huidige bantamkampioene Amanda Nunes. In dit gevecht stond ze tegen een tegenstandster die vooral bekend staat om het worstelen en grondgevecht, wat er voor zorgde dat ze te terughoudend vocht om niet in dit grapplinggevecht terecht te komen.

In het aankomende titelgevecht zal ze zich minder bezig hoeven te houden met de kans op takedowns, wat ervoor zorgt dat ze vrijuit haar benen kan gebruiken voor één van haar geweldige traptechnieken. Dit gevecht heeft alles in zich een geweldig staand gevecht te worden waarbij Germaine een mooie kans op de titel heeft.

Na de aankondiging van dit titelgevecht heeft Cyborg via Twitter laten weten niet blij te zijn dat zij het gevecht niet heeft gekregen. Haar verklaring waarom ze die twee tegenstanders heeft geweigerd was dat haar “weight cut” voor haar vorige wedstrijd zo zwaar was dat ze daardoor nog niet fit kon zijn voor een gevecht op 11 februari. Dat lijkt vrij discutabel, want haar vorige gevecht was 24 september van dit jaar.

Win een meet & greet met Jason Isaacs!

Op zaterdag en zondag 17 & 18 december vindt in de Jaarbeurs in Utrecht Dutch X-Mas Con plaats. Een Comic-Con in kerstsferen dus. Lees snel verder hoe jij een speciale dag kunt winnen tijdens dit weekend.

Jason Isaacs, bekend als Lucius Malfoy in de Harry Potter-films, Captain Hook in Peter Pan en Chaz Watley in Sweet November, komt ook naar Dutch X-Mas Con en je kunt een meet & greet met hem winnen! Als klap op de vuurpijl doen we er nog een vrijkaart voor de gehele zondag 18 december bij én een handtekening van Jason Isaacs, persoonlijk door hem gezet. Deze prijs verloten we niet 1, maar 2 keer!

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is hier antwoord te geven op de volgende vraag:

Hoe heet de zoon van Lucius Malfoy in de Harry Potter-films?

- Draco

- Neville

- Seamus

Met de 2 winnaars wordt via DM contact opgenomen, op donderdag 15 december om 23:00. Mocht er om middernacht nog geen reactie terug zijn, gaan we door naar een volgende winnaar. Dit in verband met een telefoonnummer dat nodig is voor de organisatie. Houd dus goed je DM in de gaten.

Dinsdag besluit over horen informant douanier

De rechtbank in Rotterdam beslist dinsdag of een politie-informant als getuige mag worden gehoord in de zaak tegen de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. (56) uit Kwintsheul.

De raadslieden van G. en zijn drie medeverdachten dringen daarop aan om te achterhalen wat de rol is van de informant van de criminele inlichtingendienst van de politie (TCI). De informant beroept zich op kennis over het georganiseerd doorlaten van coketransporten, wat in strijd zou zijn met de geoorloofde opsporingsmethoden.

Deze "Paul", een in Colombia wonende Nederlander die zou werken voor het drugskartel in Medellin, heeft twee gesprekken met de douanier opgenomen. Die tapes lekten begin december uit. Daarop werd de douanier, tegen wie zestien jaar gevangenisstraf is geëist wegens het doorlaten van containers met drugs, weer vastgezet.

Het Openbaar Ministerie erkende woensdag dat Paul informant is geweest. Wel zei de officier van justitie onaangenaam verrast te zijn door diens inzet. Die zou gericht zijn geweest op mogelijk andere corrupte douaniers. Een getuigenis ziet het OM echter niet zitten. De man zou onbetrouwbaar zijn gebleken en de relatie is half oktober beëindigd. Daarnaast hebben diens heimelijke opnamen niets te maken met het strafdossier tegen de douanier en diens medeverdachten, aldus het OM.

De informant werd afgelopen zomer tijdelijk gehuisvest in een door justitie betaald appartement in Rotterdam, dat 350 euro per dag zou hebben gekost. In Colombia is hem een nieuw paspoort verstrekt. Tevens werd een opsporingsbevel voor de man tijdelijk opgeschort. Een vrijgeleide om hem te laten getuigen, is volgens het OM onaanvaardbaar.

Raadsman Jan-Hein Kuijpers van de douanier vindt dat de waarheidsvinding daarbij gebaat is. Dat kan door een vrijgeleide of ondervraging via een videoverbinding met Colombia. Hij betichtte de TCI en het OM van ongeoorloofde opsporingsmethoden. Hij verwees naar de opsporingsmethoden die zijn gebruikt in de jaren negentig in de IRT-affaire, die leidden tot een parlementaire enquête onder leiding van Maarten van Traa. "Als het waar is wat Paul mij heeft verteld, dan heeft justitie een heel groot probleem. Dit riekt naar Van Traa."

Dinsdag besluit over horen informant douanier
Dinsdag besluit over horen informant douanier (Foto: ANP)

Roemer spreekt met Kamerleden over kritiek

SP-voorman Emile Roemer heeft 'broodnodige gesprekken met collega-kamerleden' gevoerd over de kritiek op zijn optreden. In het AD uitten enkele SP-Kamerleden woensdag anoniem scherpe kritiek op de SP-fractieleider.

"Anoniem kritiek geven past niet bij de partij", zei Roemer woensdag. "Hier word ik echt niet vrolijk van." Hij probeert er in de gesprekken achter te komen wat er is gebeurd, wie het heeft gedaan en hoe het zover heeft kunnen komen.

De partij zou zich volgens de critici te veel op gezondheidszorg richten. Verder zou Roemer de fractie slecht leiden en zou hij zich tijdens debatten geen daadkrachtig leider tonen. Negatief commentaar vanuit de fractie op Roemer is zeldzaam. In de peilingen doet de partij het niet goed. Momenteel zit de SP met vijftien Kamerleden in de Tweede Kamer.

Roemer spreekt met Kamerleden over kritiek
Roemer spreekt met Kamerleden over kritiek (Foto: ANP)

Rusland wijst uitspraak Krimgoud af

Rusland is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam woensdag over de geleende collectie Krimgoud. Die uitspraak is volgens het Russische ministerie van Cultuur onder meer in strijd met "principes van internationale uitwisseling" tussen musea en schept een "zeer negatief precedent".

De rechtbank oordeelde dat het Allard Pierson Museum in Amsterdam de geleende collectie Krimgoud moet afgeven aan Oekraïne. De rechtbank oordeelde in een zaak die was aangespannen door zowel de staat Oekraïne als vier musea op de Krim.

De honderden kunstobjecten waren uitgeleend door de vier musea aan het Allard Pierson Museum (APM) in Amsterdam, voor de tentoonstelling De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Tijdens die tentoonstelling in 2014 annexeerde Rusland de Oekraïense Krim. Daardoor ontstond de vraag aan wie het APM na afloop de werken zou moeten af- of teruggeven: aan de Krimmusea en dus indirect aan Rusland, of aan Oekraïne en dus naar Kiev. Het museum kwam tussen twee vuren te zitten en vroeg de rechter om een uitspraak.

Die oordeelde dat de objecten naar Oekraïne moeten, omdat dat het land van herkomst is en de objecten cultureel erfgoed van dat land zijn. De Krimschatten moeten op kosten van Oekraïne worden overgebracht vanuit Nederland naar het National Historical Museum of Ukraine in de hoofdstad Kiev. De Nederlandse rechter doet geen uitspraak over wie de rechtmatige eigenaar van de Krimschatten is. Die kwestie moet volgens haar worden uitgevochten voor de rechter in Oekraïne.

Oekraïne moet een bedrag van 111.000 euro betalen dat het APM kwijt was aan opslag, inventarisatie en verzekering van de Krimschatten. Door het Allard Pierson Museum was dat bedrag op 300.000 euro gesteld. Waarom niet dat hele bedrag wordt uitgekeerd is niet duidelijk, aldus een woordvoerder van het museum.

De partijen hebben drie maanden om in hoger beroep te gaan. Zolang die procedure loopt, blijven de kunstschatten en archeologische vondsten in opslag bij het Allard Pierson Museum in Nederland. Een van de advocaten van de Krimmusea zei nog niet te weten of de instellingen in beroep gaan. Hij wil eerst de uitspraak bestuderen, maar zei dat beroep wel voor de hand ligt.

Rusland wijst uitspraak Krimgoud af
Rusland wijst uitspraak Krimgoud af (Foto: ANP)

Truck met drugsafval in woonwijk Kaatsheuvel

In een woonwijk in Kaatsheuvel is woensdagochtend een vrachtwagen met daarin duizenden liters afval van een drugslaboratorium gevonden. Een buurtbewoner waarschuwde de politie omdat hij het verdacht vond dat de Duitse vrachtwagen onbeheerd in de Prins Hendrikstraat stond.

De cabine was niet afgesloten en rondom de truck hing een zoete weeïge geur, aldus de politie. In de vrachtwagen zaten twee grote en tientallen kleinere vaten met afval dat vermoedelijk is vrijgekomen bij de productie van synthetische drugs.

Een gespecialiseerd bedrijf voert het afval af.

Truck met drugsafval in woonwijk Kaatsheuvel
Truck met drugsafval in woonwijk Kaatsheuvel (Foto: ANP)

LB: Lisse Knaapen moet een jurk kopen

Lekker Belangrijk nieuws dat je niet mag missen;

Lisse Knaapen is genomineerd voor een Musical Award en dat bezorgt haar slapeloze nachten. Niet vanwege de nominatie, maar omdat ze op zoek moet naar een galajurk. "Ik ben niet zo jurkerig", zegt ze in Metro. "Ik ga bij het Musical Award Gala gewoon lekker zitten en genieten. Ik maak me nog het meeste zorgen over mijn galajurk."

Nu al jurkenstress voor Lisse Knaapen
Lisse Knaapen (wie?) moet een jurk kopen (Foto: BuzzE)

Nijntje doet Centraal Museum Utrecht goed

De opening van het nijntje museum in Utrecht heeft het 'moederbedrijf' Centraal Museum veel goeds gebracht. Het museum heeft dit jaar bijna 290.000 bezoekers geteld, terwijl de cijfers sinds 1986 nooit boven de 150.000 zijn gekomen. "We zijn er bijzonder trots op", aldus zakelijk directeur Marco Grob woensdag.

Het nijntje museum, geïnspireerd op de prentenboeken van Dick Bruna, ging in februari van dit jaar open. Het is naar eigen zeggen het enige museum voor peuters en kleuters in Nederland. Al snel kwamen er zoveel bezoekers dat het museum met tijdsblokken moest gaan werken. Alle kaartjes worden nu in tijdsblokken verkocht, zodat er in het museum voldoende speelruimte blijft.

Volgens het Centraal Museum hebben een grote verbouwing die in april werd afgerond en de zomertentoonstelling over de Domtoren ook voor meer bezoek gezorgd.

Nijntje doet Centraal Museum Utrecht goed
Nijntje doet Centraal Museum Utrecht goed (Foto: ANP)

Museum moet Krimgoud aan Oekraïne geven

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam moet de geleende collectie Krimgoud afgeven aan Oekraïne. Zo oordeelde de rechtbank in Amsterdam woensdag, in een zaak die was aangespannen door zowel de staat Oekraïne als vier musea op de Krim.

De honderden kunstobjecten waren uitgeleend door de vier musea aan het Allard Pierson Museum (APM) in Amsterdam, voor de tentoonstelling De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Tijdens die tentoonstelling in 2014 annexeerde Rusland de Krim. Daardoor ontstond de vraag aan wie het APM na afloop de werken zou moeten af- of teruggeven: aan de Krimmusea en dus indirect aan Rusland, of aan Oekraïne en dus naar Kiev. Het museum kwam tussen twee vuren te zitten en vroeg de rechter om een uitspraak.

Die oordeelde dat de objecten naar Oekraïne moeten, omdat dat het land van herkomst is en de objecten cultureel erfgoed van dat land zijn. De Nederlandse rechter doet geen uitspraak over wie de rechtmatige eigenaar van de Krimschatten is. Die kwestie moet volgens haar worden uitgevochten voor de rechter in Oekraïne.

Opslag
Oekraïne moet een bedrag van 111.000 euro betalen dat het APM kwijt was aan opslag en inventarisatie van de Krimschatten.

De partijen hebben drie maanden om in hoger beroep te gaan. Zolang die procedure loopt, blijven de kunstschatten in opslag bij het Allard Pierson Museum in Nederland. Een van de advocaten van de Krimmusea zei nog niet te weten of de instellingen in beroep gaan. Hij wil eerst de uitspraak bestuderen, maar zei dat beroep wel voor de hand ligt.

Museum moet Krimgoud aan Oekraïne geven
Museum moet Krimgoud aan Oekraïne geven (Foto: ANP)

VN maant president Gambia te vertrekken

De Verenigde Naties hebben woensdag president Jammeh van Gambia gemaand plaats te maken voor zijn opvolger Barrow. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN maakte zich woensdag boos over de inzet van soldaten door Jammeh.

Yahya Jammeh verloor de presidentsverkiezingen van oppositieleider Adama Barrow. Tot ergernis van de VN stuurde Jammeh dinsdagavond soldaten naar het verkiezingscomité, die het kantoor ontruimden. De zittende president beschuldigt het comité van fraude.

In januari loopt Jammeh's termijn af. Hij is dan 22 jaar aan het bewind geweest, een periode waarin hij Gambia met harde hand leidde. Ban Ki-moon heeft Jammeh opgeroepen de verkiezingsuitslag te respecteren en in januari netjes te verdwijnen. De VN-secretaris-generaal weet zich gesteund door de meeste West-Afrikaanse leiders, die de president ook opriepen volgens de regels af te treden.

VN maant president Gambia te vertrekken
VN maant president Gambia te vertrekken (Foto: ANP)

RIVM: griepepidemie in Nederland

Er is een griepepidemie in Nederland. Dat zegt het onderzoeksinstituut RIVM.

Afgelopen week gingen 61 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. In de week van 28 november tot en met 4 december waren dat er 58. Er is sprake van een griepepidemie als er twee weken achtereen meer dan 51 op de 100.000 mensen last hebben van griepachtige klachten en het griepvirus (influenzavirus) bij een deel van hen wordt aangetoond, aldus het RIVM.

Mensen worden getroffen door verschillende virussen. De feiten worden vastgesteld door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) in samenwerking met het RIVM en het ErasmusMC.

RIVM: griepepidemie in Nederland
RIVM: griepepidemie in Nederland (Foto: ANP)

Pat Symonds: "Bottas cruciaal voor Williams"

Williams-coureur Valtteri Bottas lijkt een van de grootste kanshebbers te zijn om volgend seizoen voor Mercedes uit te kunnen komen. Technisch directeur Pat Symonds verklaart echter dat zijn team niet van plan is om de Fin zomaar te laten gaan. 

"Lance Stroll is in 2017 een van onze coureurs, maar hij beschikt over geen Formule 1 ervaring. Het is dus belangrijk voor ons om Bottas aan te houden voor volgend seizoen. We willen naast een debutant een ervaren rijder", stelt Symonds. "Men onderschat vaak het belang van continuïteit in een team. Ondanks alle middelen die we hebben blijft de coureur de verbinding tussen de engineers en de gegevens."

De reglementen gaan voor volgend seizoen op de schop. Symonds is dan ook van mening dat het belangrijk is voor de Britse renstal om minstens over één ervaren coureur te beschikken: "We kunnen een van onze rijders vervangen, maar dan heb je de ander nodig voor de referentiepunten. Vooral in een seizoen al 2017 waar de regels op de schop gaan is het cruciaal voor ons om over een ervaren coureur te beschikken. Het verliezen van Bottas zou een zware klap zijn voor het team van Williams."

Pat Symonds: "Bottas cruciaal voor Williams"
Pat Symonds: "Bottas cruciaal voor Williams"

Licht Eiffeltoren uit als gebaar naar Aleppo

Uit medeleven met het lot van de verscheurde Syrische stad Aleppo gaan de lichtjes op de Eiffeltoren woensdagavond om 20.00 uur uit. Dit heeft de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, woensdag aangekondigd. Parijs steunt zo de bewoners van Aleppo die onder ondraaglijke omstandigheden moeten leven, aldus Hidalgo, die oproept in actie te komen.

In de toren was er woensdag weinig actie. Het is de tweede achtereenvolgende dag van een staking van personeel van de attractie die jaarlijks zes miljoen mensen trekt. Het personeel verwijt de directie van de Exploitatiemaatschappij van de Eiffeltoren (SETE) gebrek aan duidelijkheid, gebrek aan sociale dialoog en het niet nakomen van gemaakte afspraken.

Onder de driehonderd werknemers is er angst voor ontslagen. De baas bij SETE, Anne Yannic, zei ruim vijftig klachten te hebben ontvangen die volgens haar "onleesbaar en onbegrijpelijk"waren.

Licht Eiffeltoren uit als gebaar naar Aleppo
Licht Eiffeltoren uit als gebaar naar Aleppo (Foto: ANP)

Aardappelziekte bruinrot bij vier telers

Vier landbouwbedrijven in Nederland zijn besmet met de bacterie die de plantenziekte bruinrot bij pootaardappelen veroorzaakt. Daarnaast zijn drie andere bedrijven waarschijnlijk besmet geraakt, maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag bekend.

Het gaat om bedrijven in de provincies Noord-Holland, Groningen, Flevoland en Gelderland.

De toezichthouder heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Bruinrot is een besmettelijke aardappelziekte, veroorzaakt door een bacterie die voor mensen niet schadelijk is. In 2009 werd bruinrot voor het laatst in pootaardappelen aangetroffen en in 2011 voor het laatst in consumptieaardappelen.

De getroffen telers maakten gebruik van pootgoed dat door één bedrijf in Groningen is aangeleverd. De bacterie komt voor in oppervlaktewater. Een mogelijke verklaring voor de besmetting is dat de aardappelen bij dit bedrijf besmet zijn geraakt in 2015, toen tijdens een zware storm oppervlaktewater op de akkers van deze onderneming terechtkwam.

Aardappelziekte bruinrot bij vier telers
Aardappelziekte bruinrot bij vier telers (Foto: ANP)

Man voor misbruik Brabantse gepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft een 41-jarige man uit Nederland aangehouden die in gezelschap was van een negentienjarige geestelijk gehandicapte Nederlandse vrouw die hij misbruikt zou hebben. De verdachte is op verzoek van het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant opgepakt in zijn woning in Peligros, even ten noorden van Granada.

De vrouw uit West-Brabant is door Nederlandse politiemensen naar huis gebracht. De verdachte is dinsdag naar Nederland gebracht en wordt verhoord, aldus justitie woensdag.

Het OM kwam in actie nadat de moeder van het meisje een klacht wegens seksueel misbruik van haar dochter had ingediend. De man was half november met de tiener naar Spanje gereisd.

Man voor misbruik Brabantse gepakt in Spanje
Man voor misbruik Brabantse gepakt in Spanje (Foto: ANP)

'Heineken verwikkeld in Brits kroeggevecht'

Bierbrouwer Heineken zou zijn vizier hebben gericht op de pubs van Punch Taverns. Volgens nieuwszender Sky is de Nederlandse brouwer verwikkeld in een overnamestrijd met onder meer een van de oprichters van het bedrijf, dat behoort tot de grootste uitbaters van dranklokalen in Groot-Brittannië.

Heineken is al eigenaar van circa 1100 Britse kroegen, terwijl Punch ruim 3300 pubs telt. Een overname van die kroegen door Heineken zou mogelijk op bezwaar kunnen stuiten van de Britse concurrentiewaakhond. Het bierconcern kon vooralsnog niet reageren.

Punch maakte onlangs bekend dat het voor het eerst sinds 2013 weer zwarte cijfers schrijft. Via een desinvesteringsprogramma moet de enorme schuldenlast van de kroeguitbater worden verkleind.

Naast Heineken zouden er meer kapers op de kust zijn voor de kroegen van Punch. Zo zou ook Emerald Investment Partners zich in het kroeggevecht hebben gestort. Nadat het nieuws naar buiten was gekomen, maakte het aandeel Punch op de beurs in Londen een koerssprong van ruim 30 procent.

'Heineken verwikkeld in Brits kroeggevecht'
'Heineken verwikkeld in Brits kroeggevecht' (Foto: ANP)

'Vlaams Mediahuis wil TMG overnemen'

De Vlaamse krantenuitgever Mediahuis wil de Telegraaf Media Groep (TMG) overnemen. Dat meldde het Financieele Dagblad (FD) woensdag op gezag van ingewijden. Mediahuis is in Nederland al eigenaar van NRC Media en de Limburgse regionale kranten.

De Belgen zouden bereid zijn 5,25 euro per aandeel op tafel te leggen, de helft meer dan de huidige beurskoers. Daarmee wordt TMG gewaardeerd op 243 miljoen euro. De handel in aandelen TMG is op last van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) stilgelegd. Er volgt een persbericht, bevestigde een woordvoerder, maar verder wilde hij niet op de zaak ingaan. Een zegsman van Mediahuis gaf evenmin commentaar.

TMG is het moederbedrijf van onder meer de dagbladen De Telegraaf en Metro, de regionale krantengroep HDC, websites als Geenstijl en Jaap.nl, de radiozenders Sky Radio en Veronica en puzzeluitgever Keesing. De gesprekken met Mediahuis, in eigen land uitgever van Het Nieuwsblad, De Standaard, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg, zijn volgens het FD al enkele weken aan de gang.

Als het tot een overname komt, vallen nog meer Nederlandse dagbladen in Belgische handen. De Persgroep is al eigenaar van het AD, de Volkskrant en Trouw, en bezit daarnaast de regionale kranten die vroeger samen Wegener vormden. In België geeft de concurrent van Mediahuis onder meer Het Laatste Nieuws, De Morgen en De Tijd uit.

'Vlaams Mediahuis wil TMG overnemen'
'Vlaams Mediahuis wil TMG overnemen' (Foto: ANP)

Politie weet wie vrouw van trap schopte

De politie heeft de man geïdentificeerd die op 27 oktober in een station van de ondergrondse van Berlijn een 26-jarige vrouw onverhoeds van achter van een trap schopte. De dader is nog niet gepakt.

De zaak leidde tot emotionele reacties in Duitsland en ver daarbuiten. De vrouw brak haar pols tijdens haar val. De dader en drie kompanen liepen vervolgens totaal onaangedaan weg. Behalve het zinloze geweld stuitte ook het feit dat de politie de camerabeelden van het incident tot vorige week voor zichzelf hield op grote weerzin.

Volgens Duitse media is de dader een Bulgaar, die na de openbaring van de filmbeelden naar het buitenland zou zijn gevlucht. De politie in Berlijn heeft gezegd die informatie na te trekken.

Camera's bij jaarwisseling Keulen

De politie in Keulen zal de jaarwisseling op het plein bij de Dom met hightechcamera's in de gaten houden. De apparatuur is onderdeel van de strengere bewaking die moet voorkomen dat taferelen zoals afgelopen jaar zich herhalen. De eerste drie apparaten werden woensdag opgehangen.

Na de vorige jaarwisseling kreeg de politie honderden aangiften binnen van vooral vrouwen die waren mishandeld, beroofd en seksueel geïntimideerd. De politie, die het feest met 1500 mensen zal begeleiden, hangt rond het plein camera's op die op iedereen in kunnen zoemen en van elk individu een beeld kunnen vastleggen. Op het hoofdbureau van politie kan live worden meegekeken.

Eerder werd bekend dat het plein bij de beroemde Dom en voor het centraal station decor zal zijn van een lichtkunstwerk en zodoende fel verlicht zal zijn. Het is verboden rotjes te gooien.

Camera's bij jaarwisseling Keulen
Camera's bij jaarwisseling Keulen (Foto: ANP)

De Jong: "Mooi verleden gehad bij Ajax"

Siem de Jong kijkt uit naar de ontmoeting met zijn oude club Ajax, maar de middenvelder weet niet wat hij kan verwachten van de supporters.

Ajax en PSV staan dit weekend tegenover elkaar in de Eredivisie. De Jong is dit seizoen verhuurd aan laatstgenoemde club. Voorheen droeg hij het shirt van Ajax, waar hij een transfer naar Newcastle United verdiende.

"Ik heb daar een mooi verleden gehad, dat klopt. Maar nu is alles anders", zegt De Jong over zijn tijd bij Ajax tegen Voetbal International. "Ik speel voor PSV en wil zondag winnen in Amsterdam. Of ik een warm welkom krijg? Ik heb geen idee."

De Nederlandse middenvelder hoopt zich bij PSV van zijn beste kant te laten zien. "Ik heb een beetje pech gehad. Ik denk dat ik maar drie, vier keer negentig minuten heb gespeeld. Nadat ik twee keer negentig minuten had gespeeld, liep ik een kleine blessure op."

"Daardoor moest ik weer opbouwen. Dat breekt helaas dan toch een beetje die periode. Ik hoop na de winter met nog maar één wedstijd in de week inderdaad weer belangrijk te zijn."

Typetjes Koot en Bie in Haagse straatnamen

Een nieuwe wijk in Den Haag krijgt straten vernoemd naar typetjes van Kees van Kooten en Wim de Bie. Wethouder Boudewijn Revis (Stadsontwikkeling) kwam woensdag met het idee bij de presentatie van de plannen voor een woon-werkwijk langs de Trekvliet.

"Het zou mooi zijn als mensen straks kunnen wonen aan de Jacobse en Van Esweg", blikte de wethouder vooruit. Een besluit hierover moet nog worden voorbereid. In de nieuwe wijk, op terrein de Binckhorst, komen onder meer circa 800 woningen.

Kees van Kooten en Wim de Bie zijn geboren en getogen in Den Haag. Behalve met de vrije jongens F. Jacobse en Tedje van Es kwamen ze ook met karakters als Gé en Arie Temmes, Cor van der Laak, Prof.dr.ir. P. Akkermans, Koos Koets, Diana Charité, de Vieze man en Ralph en Thea Ternauw.

Typetjes Koot en Bie in Haagse straatnamen
Typetjes Koot en Bie in Haagse straatnamen (Foto: ANP)

Pers kiest geen politicus van het jaar

De parlementaire pers kiest dit jaar geen politicus van het jaar. Er zijn te weinig stemmen (31 van de ongeveer 160 leden) uitgebracht, meldde de Parlementaire Pers Vereniging (PPV) woensdag. De laatste keer dat de prijs niet werd uitgereikt was in 2002.

Volgens de PPV was het moeilijk kiezen omdat er geen politicus boven de rest uitsteekt. Ook twijfelen steeds meer journalisten of de vereniging wel een dergelijke verkiezing moet organiseren. Volgend jaar wordt daarom gekeken of er nog behoefte bestaat aan de verkiezing bij de leden.

De prijs wordt sinds 1973 uitgereikt. Vorig jaar ging die naar VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Bij EenVandaag kiest het publiek nog wel een politicus van het jaar.

Pers kiest geen politicus van het jaar
Pers kiest geen politicus van het jaar (Foto: ANP)

ACM wil vergelijkbaardere telecomprijzen

Consumenten moeten de prijzen van telefoon- en internetdiensten makkelijker met elkaar kunnen vergelijken. Dat vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder gaat aanbieders daar de komende tijd op aanspreken.

De ACM heeft eerder dit jaar onderzoek gedaan naar de gedragingen van consumenten op de telecommarkt. De uitkomsten daarvan zijn woensdag gepubliceerd. De prijs blijkt veruit de belangrijkste reden te zijn voor mensen om over te stappen naar een andere aanbieder of een ander abonnement.

Twee derde van de ondervraagden gaf evenwel aan dat de prijzen van de verschillende aanbieders moeilijk te vergelijken zijn, omdat de voorwaarden per abonnement sterk verschillen. Dat moet volgens de ACM beter. De toezichthouder noemt het essentieel voor de keuzevrijheid van consumenten dat zij prijzen en voorwaarden makkelijk naast elkaar kunnen leggen.

ACM wil vergelijkbaardere telecomprijzen
ACM wil vergelijkbaardere telecomprijzen (Foto: ANP)

COA verlaagt opvangcapaciteit asielzoekers

Omdat er dit jaar minder asielzoekers naar ons land komen dan verwacht, gaat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de opvangcapaciteit verder verminderen. In de bestaande opvanglocaties worden nog eens 13.500 bedden weggehaald.

Het COA is al sinds de zomer bezig de opvangcapaciteit te verlagen. Er werd rekening gehouden met de komst van 58.000 asielaanvragen, maar het zullen er hooguit 32.000 zijn. Eerder dit jaar werd al besloten om de plannen voor de bouw van nieuwe opvanglocaties stop te zetten.

Het terugbrengen van de opvangcapaciteit heeft ook gevolgen voor medewerkers bij het COA. Zo'n duizend tijdelijke contracten worden niet verlengd.

COA verlaagt opvangcapaciteit asielzoekers
COA verlaagt opvangcapaciteit asielzoekers (Foto: ANP)

Studeren in buitenland moet makkelijker gaan

Studenten moeten makkelijker voor een tijdje in het buitenland kunnen studeren, onderzoek doen of stage lopen. Onderwijsminister Jet Bussemaker is het eens met VVD, PvdA en D66 om dat verder te stimuleren en barrières weg te nemen, zei ze woensdag in de Tweede Kamer.

Ervaring opdoen in het buitenland is van groot belang voor de toekomst van Nederland, is de gedachte. "Jongeren leren veel over het land zelf maar ze gaan ook op een andere manier naar Nederland kijken", zei de minister. Ze wees erop dat er al veel initiatieven zijn om studenten te stimuleren over de grens te kijken. Ongeveer een kwart van de studenten doet dat, maar dat moeten er nog veel meer worden vindt de minister.

Terughoudender was Bussemaker over verruiming van de financiering voor een buitenlandstudie. Het maximale leenbedrag voor collegegeld is 10.000 euro en de wet moet gewijzigd worden om dat te verhogen. Ze gaat eerst onderzoeken of dit nodig is en wat de risico's zijn. Ze wees op fraude die is ontdekt met Erasmusbeurzen.

Studeren in buitenland moet makkelijker gaan
Studeren in buitenland moet makkelijker gaan (Foto: ANP)

Douwe Bob verliefd op verjaardagscadeau

Douwe Bob is verliefd. De zanger kreeg een pup voor zijn verjaardag en het beestje heeft zijn hart gestolen.

"Ik wil jullie even voorstellen aan m'n verjaardagscadeautje", schreef Douwe woensdag op Instagram bij een filmpje waarop te zien is hoe hij stoeit met het beestje. "Tammy. Ik ben verliefd." Van wie Douwe de shi tzu-pup kreeg, is niet bekend.

Douwe vierde maandag zijn verjaardag. De zanger, die Nederland dit jaar vertegenwoordigde bij het Eurovisiesongfestival, is 24 jaar geworden.

Douwe Bob verliefd op verjaardagscadeau
Douwe Bob verliefd op verjaardagscadeau (Foto: BuzzE)

Videoscheids Makkelie schrijft geschiedenis op WK voor clubs

Scheidsrechter Danny Makkelie heeft woensdag op het FIFA WK voor clubs geschiedenis geschreven. De Nederlander trad in de halve finale tussen het Japanse Kashima Antlers en het Colombiaanse Atletico Nacional op als videoscheidsrechter en gaf een penalty, een unicum.

Daigo Nisho van Kashima werd gevloerd door Atletico-speler Orlando Berrio. De Hongaarse arbiter Viktor Kassai wees niet direct naar de stip, maar besloot eerst Makkelie te raadplegen. Die bekeek de beelden en besloot zijn collega op het veld het advies te geven om voor een strafschop te gaan. Shoma Doi benutte de penalty en bracht de Japanners zo op 1-0. 

Atletico Nacional, de winnaars van de Copa Libertadores, werden op voorhand gezien als de lichte favoriet, maar na meer dan 80 wedstrijden in het huidige kalenderjaar was de koek wellicht toch een beetje op. Goals van Yasushi Endo en Yuma Suzuki brachten Kashima in de laatste tien minuten de overwinning: 0-3. Daarmee is Kashima de eerste Aziatische club ooit in de finale van het WK voor clubteams.

De Japans kampioen speelt zondag in de finale tegen het Mexicaanse Club America of het Spaanse Real Madrid. Mamelodi Sundowns uit Zuid-Afrika, Jeonbuk Motors uit Zuid-Korea en de Nieuw-Zeelanders van Auckland FC zijn inmiddels al uitgeschakeld. 

Opnieuw uitbreiding Age of Empires II aangekondigd

Het zeventien jaar oude Age of Empires II wordt opnieuw voorzien van een officiële uitbreiding. Age of Empires II HD: Rise of the Rajas komt op 19 december exclusief uit voor pc en wordt wederom gemaakt door het team dat ook verantwoordelijk was voor de HD-versie van de sublieme RTS-game.

Rise of the Rajas speelt zich af in Zuidoost-Azië en bevat vier nieuwe beschavingen: Birma, het Khmer-rijk, Maleisië en Vietnam. De uitbreiding biedt daarmee vier gloednieuwe campaigns met talloze nieuwe eenheden zoals de Battle Elephant. Op de officiële AoE-website beloven de ontwikkelaars verder nog stabiliteits- en balansverbeteringen. Multiplayer-matches zouden stabieler moeten draaien, en multiplayer restore is terug. Hiermee kunnen potjes die onderbroken zijn vanwege verbindingsproblemen op een later moment hervat worden.

Je zal dus wel over de HD-versie van Age of Empires II moeten beschikken. Die kun je op Steam los kopen voor twee tientjes, of inclusief alle drie uitbreidingen voor drie tientjes.

Brawn: "F1 in toekomst minder relevant voor straatauto's"

Voormalig teambaas Ross Brawn vindt dat de Formule 1 er over na moet denken om de in toekomst minder relevant te worden voor straatauto's. De sport gebruikt in ieder geval tot 2020 de 1,6 liter V6-turbomotoren, maar moet nu al na gaan denken wat hierna volgt.

De huidige hybride motor werd begin 2014 geïntroduceerd en moest bedrijven als Mercedes en Renault binnen de sport houden door relevant te zijn voor de straatauto's. Over een volgende generatie krachtbronnen moet voor eind volgend jaar al nagedacht zijn. Volgens Brawn blijft de sport alleen relevant voor straatauto's als deze overschakelt op elektrisch, maar de F1 kan ook voor een geheel andere richting kiezen, zo laat hij aan het magazine AUTO van de FIA weten.

Brawn: "De Formule 1 moet goed nadenken over wat het wil met de motoren. In de afgelopen jaren hebben we de richting gevolgd waar de straatauto's naar toe gaan. De revolutie gaat door en straatauto's zullen over vijf tot tien jaar heel anders zijn. Kunnen we het technologisch wonder van de Formule 1 behouden, maar tegelijkertijd ook ons meer afscheiden van de straatauto's? Als we dat niet zouden doen, dan zouden we over een paar jaar elektrische bolides of auto's met brandstofcellen krijgen in de Formule 1."

"Hiervoor hebben we al de Formule E, maar voor mij is de Formule 1 niet alleen een demonstratie van de technologie, maar een heel circus en hoe kunnen we dat behouden?"

Daarom moet volgens Brawn door alle partijen goed nagedacht worden over welke kant de sport op wil. De huidige motor is volgens hem relevant en complex, maar te duur. Daarom moet er nu al nagedacht worden over de nieuwe krachtbron voor 2020 en verder om iedere fabrikant de kans te geven om met een competitief pakket te komen. Hiervoor moeten de regels eind volgend jaar vast liggen.

Overleg over geschonden bestand in Aleppo

Het mislukte bestand in Aleppo dwingt de leiders van de betrokken landen weer tot elkaar. De Russische president Poetin overlegt woensdagmiddag telefonisch met president Erdogan van Turkije, zo liet het Kremlin weten.

Dat het staakt-het-vuren het niet redt, is aanleiding voor veel partijen direct eisen te stellen. Zo vindt de sjiitische Libanese Hezbollah-beweging dat behalve Rusland nu ook Iran zeggenschap moet hebben over de situatie. Het regime in Damascus heeft ondertussen de rebellen de schuld gegeven van de mislukking. Vice versa hebben de rebellen in Oost-Aleppo president Assad ervan beschuldigd de beschietingen te hebben hervat. Die laatste opvatting wordt gedeeld door Erdogan.

Diverse partijen meldden woensdagochtend dat er al 15.000 mensen in Aleppo klaarstonden om in de bussen te stappen die de vluchtelingen zouden evacueren. Onder hen waren 4000 rebellen die gebruik wensten te maken van de vrijgeleide die het bestand bood.

Een Turks persbureau wist te melden dat in de nacht van dinsdag op woensdag toch nog duizend vluchtelingen Aleppo hadden weten te verlaten. Zij zouden onderweg zijn naar de stad Idlib.

Overleg over geschonden bestand in Aleppo
Overleg over geschonden bestand in Aleppo (Foto: ANP)

Europees satellietnetwerk gaat leveren

Bedrijven, openbare diensten en burgers kunnen vanaf donderdag gebruikmaken van de mogelijkheden van het Europese navigatienetwerk Galileo. Het satellietsysteem kan bijvoorbeeld daarvoor uitgeruste auto's en mobiele telefoons veel preciezere navigatiediensten leveren.

Hulpdiensten kunnen er bij reddingsoperaties en andere noodsituaties gratis gebruik van maken en autoriteiten biedt het mogelijkheden voor encryptie. Ook levert het zeer accuraat de precieze tijd. Het systeem gaat donderdag 'live'. De Europese Commissie riep ondernemers woensdag op innovatieve diensten te ontwikkelen.

Van de uiteindelijk dertig Galileo-satellieten hangen er nu achttien op ruim 22.000 kilometer van de aarde. Het EU-netwerk kan op termijn een alternatief bieden voor het Amerikaanse gps-netwerk. Galileo is naar verwachting in 2020 volledig operationeel.

Europees satellietnetwerk gaat leveren
Europees satellietnetwerk gaat leveren (Foto: ANP)

Boek over Holleeder ook naar Amerika

Er is in het buitenland steeds meer interesse in het boek Judas van Astrid Holleeder. De Amerikaanse uitgeverij Little, Brown (uitgever van onder anderen Donna Tartt) komt met een Engelse vertaling, meldt uitgeverij Lebowski Agency woensdag. Waarschijnlijk zal het boek in 2018 in de Verenigde Staten en mogelijk ook in Engeland op de markt komen.

Judas verbreekt in Nederland alle records. Het boek staat sinds de verschijning op 5 november op de eerste plaats van de Bestseller 60. Er zijn intussen al 475.000 exemplaren van gedrukt. Ook wordt onderhandeld over film- en theaterrechten en er zijn deals gesloten met uitgeverijen in Duitsland, Zweden en Denemarken.

In Judas doet Astrid Holleeder een boekje open over haar broer Willem. Ze vertelt onder meer over de Heineken-ontvoering en de impact daarvan op alle familieleden. Ook spreekt ze over haar jeugd, haar kinderen en over haar werk als advocate.

Boek over Holleeder ook naar Amerika
Boek over Holleeder ook naar Amerika (Foto: ANP)

EU wil migranten in Libië helpen terugkeren

De Europese Unie wil Libië helpen om gestrande migranten terug te laten keren naar hun land, om te voorkomen dat ze de gevaarlijke oversteek naar Europa maken. Er moeten initiatieven worden genomen om hen met steun vrijwillig te laten terugkeren.

Dat staat in de ontwerpconclusies van de EU-top die donderdag in Brussel wordt gehouden. Daarnaast is het zaak de Libische kustwacht verder te versterken via de maritieme EU-missie Sophia. Dat moet verder verlies van levens op de Middellandse Zee voorkomen.

De leiders verwelkomen in de verklaring de afspraken die met vijf Afrikaanse landen zijn gemaakt over migratie. In zogenoemde compacts met Mali, Ethiopië, Nigeria, Niger, en Senegal is afgesproken dat ze meer financiële steun krijgen als ze migranten weten tegen te houden. Gezien de vooruitgang moet uitbreiding naar andere landen worden overwogen, staat in de tekst.

Dit jaar zijn bijna 173.000 migranten naar Italië overgestoken, vooral vanuit Libië. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar. Duizenden mensen zijn verdronken.

EU wil migranten in Libië helpen terugkeren
EU wil migranten in Libië helpen terugkeren (Foto: ANP)

Kerstbomenzagen op de Veluwe weer succes

Op het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn al 1600 bomen omgezaagd en meegenomen om in huiskamers te zetten. Het park biedt die mogelijkheid en na het eerste weekend zijn er al meer bomen meegenomen dan de duizend in totaal van vorig jaar.

Ook komend weekend nog kunnen bezoekers (met entreekaartje) gratis een boom uitkiezen, afzagen en meenemen: één boom per bezoeker. Een woordvoerder van het park legt uit dat ook de natuur ermee is geholpen. De dennenbomen groeien op open stuifzandgebieden. Ze moeten daar op een gegeven moment wel weg, om te voorkomen dat die vlakte een dennenbos wordt.

Vrijwilligers begeleiden de belangstellenden die - al dan niet met eigen zaag - een boom komen halen.

Kerstbomenzagen op de Veluwe weer succes
Kerstbomenzagen op de Veluwe weer succes (Foto: ANP)

'Loonstijging Nederland hoger dan gemiddeld'

Nederlandse werknemers kunnen in 2017 rekenen op gemiddeld 2,5 procent salarisstijging. Dat staat in een studie van het internationale organisatieadviesbureau Korn Ferry Hay Group. Volgens de onderzoekers scoort Nederland hiermee boven de gemiddelde salarisstijging van 2,1 procent voor West-Europa.

Het aantrekken van de lonen hangt samen met het economisch herstel en de lage rente. Dit jaar gingen salarissen hier al met een vergelijkbaar percentage omhoog.

Gecompenseerd voor verschillen in inflatie stijgen de lonen in de wereld volgend jaar waarschijnlijk zo'n 2,3 procent. Werknemers in Azië gaan er met 4,3 procent het meest op vooruit in besteedbaar inkomen, gevolgd door het Midden-Oosten (2,5 procent). Afrika en Latijns-Amerika scoren het slechtst met inkomensplussen van 0,7 en 1,1 procent.

Korn Ferry Hay Group doet jaarlijks onderzoek naar loonverwachtingen, zoals voorspeld door afdelingen personeelszaken wereldwijd. Voor de studie zijn gegevens gebruikt uit een grote database met meer dan 20 miljoen werknemers verdeeld over 25.000 organisaties uit 110 landen.

'Loonstijging Nederland hoger dan gemiddeld'
'Loonstijging Nederland hoger dan gemiddeld' (Foto: ANP)

Fast & Furious 8 breekt nu al record

Fast & Furious 8 draait pas in april in de bioscopen, maar de film heeft nu al een record op zijn naam staan. De trailer werd in de eerste 24 uur na verschijnen meer bekeken dan welk filmvoorproefje dan ook. De trailer van Fast & Furious 8 trok al 139 miljoen kijkers.

De trailer werd voor het eerst vertoond op een scherm op Times Square in New York. Regisseur F. Gary Gray, de hoofdrolspelers en honderden fans kwamen zondag samen voor de lancering van het voorproefje.

Het record van meest bekeken trailer binnen 24 uur na release stond sinds vorige maand op naam van The Beauty And The Beast. De beelden van de nieuwe versie van het sprookje, waarin Emma Watson te zien is als Belle, werden in de eerste 24 uur bijna 128 miljoen keer bekeken.

Fast & Furious 8 breekt nu al record
Fast & Furious 8 breekt nu al record (Foto: BuzzE)

Elia hoopt Kuijt gauw terug te zien

Als het aan Eljero Elia ligt, is de rol van Dirk Kuijt bij Feyenoord nog lang niet uitgespeeld, al ligt er de laatste weken meer druk op de aanvoerder.

Feyenoord trok zondag een 0-4 overwinning over de streep tegen AZ, dat drie dagen ervoor had gewonnen van Zenit Sint-Petersburg. Trainer Giovanni van Bronckhorst gaf Kuijt rust. Volgens de oefenmeester was de captain daar niet blij mee.

"Tegen AZ was het elftal van Feyenoord scherper en agressiever dan tegen Fenerbahçe. En nee, dat had niets met de andere invulling op het middenveld te maken. Mét Dirk zouden we ook met 4-0 hebben gewonnen", stelt Elia tegenover De Telegraaf.

"Sterker, ik denk dat de zege nóg groter zou zijn geweest, want Dirk heeft al anderhalf jaar lang bij Feyenoord heel veel scorend vermogen. Hij is ook in het hele land populair, niet alleen in Rotterdam. Dat zie je als we met de bus ergens aankomen. Overal heeft Dirk fans."

De 36-jarige Kuijt vond vorig jaar negentien keer het net voor Feyenoord. Dit seizoen staat de teller tot dusver op zes. Hij had daarvoor vijftien wedstrijden nodig. In negen van die duels werd hij voortijdig naar de kant gehaald.

LB: Matthew McConaughey rookte ooit wiet

Lekker Belangrijk nieuws dat je niet mag missen;

In 1999 moest de politie bij acteur Matther McConaughey langskomen vanwege geluidsoverlast. Hij speelde op bongo's en danste naakt door zijn huis. Hij moest een nacht de cel in en een boete betalen van 1000 euro, maar naar eigen zeggen had de agent hem 'gematst' door hem niet aan te klagen voor het bezit van marihuana.

De wijze les van McConaughey: "Sluit de ramen als je om 2 uur 's nachts de jasmijn ruikt want dan kunnen de buren je horen".

Matthew McConaughey ooit opgepakt om wiet
Matthew McConaughey ooit opgepakt om wiet (Foto: BuzzE)

Uncharted 4 co-opmodus later vandaag beschikbaar

Vanaf vandaag kunnen mensen aan de slag met de langverwachte co-opmodus voor Uncharted 4. De nieuwe speelmodus wordt in een grote patch van 3,8 GB later vandaag uitgebracht.

Het gaat qua co-op uitsluitend om een survivalmodus, waarin je alleen of samen met (tot) drie anderen het opneemt tegen waves van vijanden. Er zijn in totaal maar liefst 50 waves, verdeeld over 10 verschillende maps. Na iedere vijf waves wordt er overgeschakeld naar een nieuwe map, waarbij spelers de keuze krijgen om hun progressie tot dat moment op te slaan, zodat je op een later moment de draad weer kunt oppakken. Ook bevat de co-opmodus een matchmaking-optie om met vreemden de strijd aan te gaan. Zoals gezegd kun je ook in je eentje los, waarbij desgewenst de vrije plaatsen door bots opgevuld kunnen worden. Op een later moment volgen er nog meer updates voor Uncharted 4, zoals een hardcore-moeilijkheidsgraad voor de survivalmodus.

Amazon Prime per direct beschikbaar in Nederland

Amazon heeft zijn Netflix-concurrent Amazon Prime per direct beschikbaar gesteld in 200 landen, waaronder Nederland.

De dienst kan zeven dagen gratis worden geprobeerd, daarna betaal je het eerste half jaar € 2,99 per maand. Na het eerste halfjaar zal een abonnement € 5,99 kosten.

Abonnees krijgen onder meer toegang tot The Grand Tour van de makers van Top Gear en andere Amazon Original Series zoals Mozart in the Jungle, The Man in the High Castle en Tumble Leaf. Daarnaast heeft Amazon nog veel films en series van andere bronnen gelicenseerd.

Amazon Prime Video is te bekijken via de website van Amazon en via apps voor iOS en Android. Daarnaast zijn er ook apps voor smart TV’s. Net als bij Netflix sinds kort het geval is kun je met mobiele apps ook video's opslaan om later offline te bekijken.

Vooralsnog worden de series niet voorzien van Nederlandse ondertitels. Leden kunnen Amazon Original Series bekijken in het Engels met Franse, Italiaanse, Portugese en Spaanse ondertitels of nasynchronisatie.

Amazon Prime
Amazon Prime

Opnieuw Hitler omleggen in Sniper Elite 4

Sniper Elite 4 is in aankomst en ontwikkelaar Rebellion Developments laat volgens goed gebruik alvast zien dat 'der Führer' ook weer tot de doelwitten behoort. Voor de goede orde, het gaat hier om een bonus-campaign die is inbegrepen bij een pre-order of later als DLC kan worden verkregen.

In de bonus-campaign, genaamd Target: Führer, infiltreer je alleen of met twee spelers een enorme U-Boat-haven. Hier kunnen spelers naar lieve lust hun tactische vaardigheden de vrije loop laten om Adolf om te leggen op de manier die ze willen. Alle aspirant-sluipschutters kunnen vanaf 14 februari 2017 met de game aan de slag, want dan verschijnt Sniper Elite 4 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Resident Evil 7-commercial uitgezonden tijdens Walking Dead

Resident Evil 7: Biohazard wordt een van de eerste grote releases van 2017. Capcom laat mondjesmaat steeds meer zien van de game en bracht al meerdere speelbare demo's uit. Afgelopen week werd tijdens de uitzending van de populaire zombieshow The Walking Dead een reclamespot van de nieuwe Resident Evil-game getoond, bekijk 'm hieronder.

De survival-horrorgame van Capcom komt wereldwijd uit op 24 januari 2017 voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. De PlayStation-versie biedt tevens VR-support. Een kort verslag van onze eerste indruk kun je hier bekijken.

Metro Rotterdam breidt uit met Europese steun

De Europese Investeringsbank (EIB) en het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET hebben een overeenkomst gesloten voor een lening van 120 miljoen euro. Daarmee worden 22 nieuwe metrostellen en de vernieuwing van de spoorbeveiliging van het Rotterdamse metronetwerk gefinancierd.

Zestien nieuwe metrostellen worden ingezet op de Hoekse Lijn, de metroverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland die in september volgend jaar in gebruik wordt genomen. Daarnaast komen er zes nieuwe rijtuigen om vaker te rijden in de spitsuren op de metrolijn tussen Rotterdam en Den Haag. De nieuwe metro's kosten ongeveer 5 miljoen euro per stuk.

De investering en de uitbreiding van de Hoekse Lijn zorgen voor ongeveer tachtig nieuwe arbeidsplaatsen. Door de overeenkomst met de EIB profiteert de RET van een zeer lage rente.

Metro Rotterdam breidt uit met Europese steun
Metro Rotterdam breidt uit met Europese steun (Foto: ANP)

Cleveland verstevigt koppositie in Eastern Conference

In de NBA stonden afgelopen nacht zes wedstrijden op het programma. Het grootste affiche was het treffen tussen de Cleveland Cavaliers en de Memphis Grizzlies. Cleveland, de huidige kampioen, trof een tegenstander in bloedvorm; de Grizzlies wonnen de voorgaande zes wedstrijden. Zonder Marc Gasol, die een dag rust kreeg, kwam Memphis er niet aan te pas. De Cavaliers wonnen met 103-86.

Het was een eenzijdige wedstrijd in de Quicken Loans Arena. Cleveland leidde na één kwart met twaalf punten. Deze voorsprong werd gestaag uitgebouwd en kwam geen moment in gevaar. Bij Cleveland ontbrak Kyrie Irving. Zijn honneurs werden meer dan waargenomen door LeBron James, Kevin Love en JR Smith. Het trio was goed voor 75 punten. Donderdag gaan de beide ploegen in Memphis op herkansing. Cavaliers coach Tyronn Lue heeft al aangegeven dat LeBron James, Kyrie Irving en Kevin Love allemaal een dag rust krijgen en niet zullen spelen.

Hoogtepunten van de Grizzlies tegen de Cavaliers (Bron: YouTube)

In Chicago was een emotioneel weerzien. Oud-coach Tim Thibodeau kwam met zijn nieuwe ploeg de Minnesota Timberwolves op bezoek. Thibodeau was als Bulls-coach deels verguisd en geliefd. Zijn ploegen haalden steevast de play-offs, met teams gebouwd op een superstrakke geoliede teamverdediging. Maar in de play-offs kwamen de Bulls steeds te kort en er werd beweerd dat zijn intensieve trainingen verantwoordelijk waren voor de vele blessures van Bulls spelers.

Bij binnenkomst in de United Center volgde alleen een staande ovatie voor coach Thibodeau en veel begroetingen met Bulls spelers. Chicago nam een ruime voorsprong in de wedstrijd en bouwde een marge op van 21 punten. De Timberwolves staan er dit seizoen om bekend dat ze ruime voorsprongen uit handen geven, maar vandaag waren de rollen omgedraaid. Alle starters van de Timberwolves scoorden in dubbele cijfers, Zach LaVine en Andrew Wiggins leidden hun ploeg met 24 en 23 punten. Jimmy Butler maakte 29 punten voor de Bulls. Dwyane Wade schoot 4 op 13 en bleef steken op 12 punten.

De Golden State Warriors boekten een zwaarbevochten zege in New Orleans. De Pelicans gingen met een 65-58 voorsprong rusten, maar zagen deze na rust verdwijnen. In de slotseconden had Anthony Davis bij een 111-109 achterstand de bal voor de gelijkmaker, maar hij moest toezien hoe Draymond Green hem de bal ontfutselde. Het was de beslissende actie van de wedstrijd.

Tussen het geweld van Kevin Durant, Stephen Curry en Klay Thompson valt de rol van Draymond Green wat minder op, maar hij is de beste verdediger van de ploeg en een alleskunner in de aanval. Tegen de Pelicans noteerde hij 12 punten, 12 rebounds, 10 assists, 4 steals en 2 blocks. Curry en Durant kwamen tot 30 en 27 punten. Bij de Pelicans is Anthony Davis de grote ster. Hij kwam tot 28 punten uit slechts 14 schoten en blockte vijf schotpogingen van een tegenstander. Zoals zo vaak dit seizoen was het niet genoeg voor zijn team.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Memphis Grizzlies 103-86
Orlando Magic – Atlanta Hawks 131-120
Chicago Bulls – Minnesota Timberwolves 99-94
New Orleans Pelicans – Golden State Warriors 109-113
Phoenix Suns – New York Knicks 113-111 (OT)
Portland Trail Blazers – Oklahoma City Thunder 114-95

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 18-5
Toronto Raptors 17-7
New York Knicks 14-11
Charlotte Hornets 14-11
Chicago Bulls 13-11
Boston Celtics 13-11
Indiana Pacers 13-12
Detroit Pistons 13-13
Atlanta Hawks 12-13
Milwaukee Bucks 11-12
Orlando Magic 11-15
Washington Wizards 9-14
Miami Heat 8-17
Brooklyn Nets 6-17
Philadelphia 76ers 6-18

Western Conference

Golden State Warriors 22-4
San Antonio Spurs 19-5
Los Angeles Clippers 18-7
Houston Rockets 18-7
Memhis Grizzlies 17-9
Oklahoma City Thunder 15-10
Utah Jazz 15-10
Portland Trail Blazers 13-14
Sacramento Kings 9-15
Los Angeles Lakers 10-17
Denver Nuggets 9-16
Phoenix Suns 8-17
New Orleans Pelicans 8-18
Minnesota Timberwolves 7-18
Dallas Mavericks 6-18

Duterte doodde zelf drugshandelaren

Rodrigo Duterte heeft in de tijd dat hij burgemeester van Davao was persoonlijk afgerekend met drugscriminelen. De huidige president van de Filipijnen reed op een motor door de straten en vermoordde criminelen om zijn politie te laten zien hoe je dat deed.

Duterte vertelde tijdens een toespraak dat hij door Davao reed 'op zoek naar confrontatie, zodat ik kon doden'. De president is een fanatiek bestrijder van drugscriminaliteit. Sinds hij eind juni het hoogste ambt aanvaardde, zouden in het hele land al 5000 criminelen zijn gedood.

Vanaf het moment dat hij president is en zijn verkiezingsbelofte over het verdrijven van criminelen keihard uitvoert, mag hij rekenen op wereldwijde kritiek. Onder meer de Verenigde Naties en de Verenigde Staten keerden zich tegen hem. Maar Duterte reageerde met hoon tegen de Amerikaanse president Obama.

In oktober vergeleek Duterte zichzelf met Adolf Hitler. Hij zei met liefde te willen afrekenen met drie miljoen drugsverslaafden in de Filipijnen.

Duterte doodde zelf drugshandelaren
Duterte doodde zelf drugshandelaren (Foto: ANP)

Van Barneveld vol vertrouwen voor WK darts

Darter Raymond van Barneveld begint deze week vol vertrouwen aan het wereldkampioenschap van de PDC, de bond waar de beste darters ter wereld spelen. In het Londense Ally Pally gaat het WK donderdag van start.

Van Barneveld is een darter die leeft voor het WK. "Dan gaat het toch allemaal wat meer kriebelen, giert er meer adrenaline door m'n lijf", zegt hij tegenover de NOS. Zelf denkt hij zeker kans te maken om voor de zesde keer wereldkampioen te worden, nadat hij in 2007 zijn laatste - en bij de PDC eerste - wereldtitel pakte. "Natuurlijk, ik weet dat ik niet de topfavoriet ben, dat is Michael van Gerwen. Die wint in principe alles, en dan heb je jongens als Gary Anderson en Phil Taylor nog. Maar ik heb laten zien dat ik nog steeds mooie dingen kan doen, dus waarom geen wereldkampioen worden?" 

Barney's geschiedenis op WK's geeft hem vooral vertrouwen. "Vergeet niet dat ik het op WK's altijd goed doe, ik haal bijna altijd wel de kwartfinales en halve finales en heb er natuurlijk vijf gewonnen. Wat mij nu opvalt is dat de echte titelkandidaten mijn naam toch regelmatig noemen. Iedereen houdt echt wel rekening met mij."

Toch is hij ook wel een beetje realistisch, want het speelschema maakt het er voor hem niet makkelijker op: "Als iedereen 'gewoon' de wedstrijden wint die hij in principe zou moeten kunnen winnen sta ik in de derde ronde tegen Adrian Lewis, in de kwartfinale tegen Taylor, in de halve finale tegen Van Gerwen en in de finale tegen Anderson of Peter Wright, dus ja, zeg jij me maar hoe groot mijn kansen zijn..", lacht de Hagenees. 

Het laatste WK zal het nog niet worden voor de 49-jarige Van Barneveld. "Maar als ik 55 ben zal het zo'n beetje wel mooi geweest zijn denk ik. Ik ben ook al 32 jaar aan het reizen en dat gaat je allemaal wat moeilijker af, in tegenstelling tot bij die jonge honden om je heen, waaronder Michael", aldus Nederlands' eerste wereldkampioen darts. 

VS houden toestellen aan de grond na crash

Amerika houdt zijn vliegtuigen van het type MV-22 Osprey in Japan aan de grond nadat een van de toestellen dinsdag crashte. Het gaat om toestellen met twee propellers die als een helikopter kunnen landen en opstijgen en die in de lucht als een vliegtuig vliegen.

Japan had de VS gevraagd vluchten met de toestellen te staken. Dinsdag verongelukte een Osprey ten zuidwesten van het eiland Okinawa. Het toestel stortte in zee. Vijf bemanningsleden overleefden dat maar raakten wel gewond.

Hoeveel toestellen de VS in Japan hebben is niet duidelijk. Wel is bekend dat er twee squadrons actief zijn en dat wijst op ongeveer 12 tot 24 toestellen.

Het ongeval met de Osprey was het tweede in korte tijd met een Amerikaans toestel in Japan. Vorige week woensdag stortte een straaljager van het type F/A-18C neer tijdens een oefening. De piloot gebruikte zijn schietstoel maar hij overleefde de crash uiteindelijk niet.

VS houden toestellen aan de grond na crash
VS houden toestellen aan de grond na crash (Foto: ANP)

EK voetbal en Pokémon Go trending op Google

Het Europees kampioenschap voetbal waar Oranje niet eens aan meedeed, dat was dit jaar de populairste zoekopdracht op Google in Nederland. Daarna volgden het videospelletje Pokémon Go en de nieuwe iPhone 7.

Dat blijkt uit Google's Year in Search, het jaaroverzicht van 2016. In de top vijf staan verder Formule 1-coureur Max Verstappen en de overleden zanger David Bowie.

Ook op Douwe Bob, de Olympische Spelen in Rio en Donald Trump werd in ons land veel gezocht. Zangeres Anouk was op Google de meest gezochte Nederlandse vrouw en Geert Wilders de meest gezochte Nederlandse politicus. Als het gaat om internationale celebrities staat Justin Bieber bovenaan.

EK voetbal en Pokémon Go trending op Google
EK voetbal en Pokémon Go trending op Google (Foto: ANP)

LB: Ed Sheeran plaatst blauw vakje op social media

Lekker Belangrijk nieuws dat je niet mag missen;

Exact een jaar nadat Ed Sheeran een break inlaste laat Ed Sheeran de gemoederen hoog oplopen. De hele wereld speculeert naar aanleiding van zijn laatste social media actie dat er een nieuw album op komst zou moeten zijn. Sheeran heeft namelijk op social media zijn profielfoto aangepast naar een blauw vakje!

Ed Sheeran terug op social mediaEd Sheeran terug op social media (Foto: BuzzE)

Bosz vindt spel Ajax steeds aantrekkelijker geworden

Peter Bosz is tevreden over de stijgende lijn die Ajax heeft ingezet sinds zijn aanstelling als hoofdcoach. Hij ziet al veel verbetering.

Ajax bleef voor de nederlaag van afgelopen weekend tegen FC Twente twintig wedstrijden ongeslagen. Tot tevredenheid van Bosz, die niet schrikt van een nederlaag. In het begin van het seizoen waren de prestaties wisselvallig.

"We zijn langzaam toegegroeid naar het elftal dat de laatste maanden heeft gespeeld. Ik heb een manier van spelen voor ogen en die manier zijn de spelers steeds beter gaan begrijpen", zegt de coach op de clubsite.

"Ik denk dat ons voetbal voor het publiek steeds aantrekkelijker is geworden. Ook hebben we regelmatig de nul gehouden. Dat is ook belangrijk voor het gevoel en vertrouwen. We hebben bovendien veel gescoord. Dat zijn goede zaken."

Bosz wil de nederlaag tegen Twente zo snel mogelijk achter zich laten. Er staat een druk programma te wachten. "Ik baal enorm van de nederlaag tegen Twente. Het was onnodig en teleurstellend, maar na zo'n heel lange reeks moet je niet ineens in de put gaan zitten. Pas na Cambuur gaan we naar PSV kijken."

Minder nieuwe Nederlanders genaturaliseerd

In 2015 hebben 22.000 mensen de Nederlandse nationaliteit verkregen door naturalisatie. Dat zijn er 5000 minder dan het jaar daarvoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Er naturaliseerden vooral minder mensen uit Turkije, Marokko, Afghanistan, Irak en Iran. Van een op de drie mensen die in 2015 Nederlander werden door naturalisatie, was de oorspronkelijke nationaliteit onbekend. Ruim 1700 Turken en 900 Marokkanen verkregen het Nederlanderschap. Dat zijn nog steeds de meeste, maar het aantal loopt al enige jaren terug, zegt het CBS.

Op 1 januari van dit jaar had 95 procent van de bijna 17 miljoen inwoners een bewijs van de Nederlandse nationaliteit, 900.000 hadden een andere nationaliteit. Hiervan kwam ruim de helft uit één van de lidstaten van de Europese Unie, vooral Polen, Duitsland en Groot-Brittannië.

Om voor een paspoort in aanmerking te komen moet iemand ingeburgerd zijn en hier minstens vijf jaar wonen. Voor wie met een Nederlander is getrouwd, geldt een periode van drie jaar.

Minder nieuwe Nederlanders genaturaliseerd
Minder nieuwe Nederlanders genaturaliseerd (Foto: ANP)

VNO-NCW: volledige werkgelegenheid in zicht

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Zo goed dat we zelfs onderweg zijn naar volledige werkgelegenheid. Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, in de Telegraaf.

De Boer ziet door de positieve economische ontwikkelingen zelfs schaarste op de arbeidsmarkt ontstaan. "Er zijn alweer moeilijk vervulbare vacatures. Volledige werkgelegenheid komt in zicht. Dat is goed nieuws, want dan kan iedereen profiteren." Hij zegt daarbij wel dat een volgend kabinet de groeiende economie moet blijven ondersteunen met een uitgebreide investeringen voor klimaat en mobiliteit.

"Het is belangrijk dat we de groei nu aan de praat houden en zorgen dat we meerjarig gaan investeren." De werkgeversvoorman is heel enthousiast over de stand van onze economie. "De belastinginkomsten groeien als kool onder meer door de belastingverhogingen van de laatste jaren. De consumptie trekt aan en mensen krijgen weer vertrouwen."

VNO-NCW: volledige werkgelegenheid in zicht
VNO-NCW: volledige werkgelegenheid in zicht (Foto: ANP)

NAVO-vliegtuig met digitale cockpit

De NAVO krijgt vliegtuigen met digitale bediening in de cockpit. Sommige metertjes, knopjes en schakelaars zijn vervangen door glazen displays. Daarop kunnen de piloten onder meer motorstanden, navigatie en radarbeelden zien. Het eerste AWACS-toestel met het nieuwe systeem is dinsdag opgeleverd door Boeing.

Boeing past in totaal veertien AWACS-toestellen aan met de displays voor de NAVO. Dat moet in 2018 afgerond zijn. De vernieuwing kost 257 miljoen dollar, omgerekend 242 miljoen euro. De toestellen staan op de luchtmachtbasis Geilenkirchen in Duitsland, tegen de grens bij Brunssum.

NAVO-vliegtuig met digitale cockpit
NAVO-vliegtuig met digitale cockpit (Foto: BuzzT)

'Afrikaanse uitweg voor overbodige Ajacied'

Kaizer Chiefs hoopt Thulani Serero te lenen van Ajax. De middenvelder zit in Amsterdam op een dood spoor. iLanga maakt melding van de interesse van Kaizer Chiefs in de 26-jarige Serero. De Zuid-Afrikaanse club hoopt de kleine controleur voor een half jaar te huren. Naar verluidt zien de fans van Kaizer Chiefs Serero graag komen en gaat het clubbestuur daarom bij Ajax aankloppen, of heeft het al bij Ajax aangeklopt.

"Er zijn enkele Europese clubs die Serero graag zien komen, maar Chiefs wil hem terug naar huis halen en een adempauze geven, alvorens hij aan het einde van het seizoen definitief vertrekt bij Ajax", stelt een bron van iLanga. Serero werd ook al gelinkt aan het Franse Girondins Bordeaux en het Engelse Reading. Een overeenstemming met Ajax werd nog niet bereikt.

Serero maakt dit seizoen geen deel uit van de Ajax-selectie. Onder Frank de Boer kon de 33-voudig international van Zuid-Afrika wel rekenen op speeltijd. Zijn beste seizoen was het kampioensseizoen 2013/14. Toen speelde Serero 29 competitieduels, waarin hij driemaal scoorde en vier assists gaf. 

FOK! Wat een weer: matig, mistig en grauw

Een hele goede morgen allemaal! Het is vandaag woensdag, dus we breken de week doormidden. Breken ja, het zagen laat ik liever aan qltel over die een zaagmachine heeft. Het weer vanmorgen is grauw, grijs en mistig, met in het noorden nog wat fijne (mot)regen. Later op de ochtend klaart het op veel plaatsen langzaam iets op, met name in het zuiden en zuidwesten. 

De temperatuur ligt gemiddeld zo rond de tien graden, wat bovengemiddeld warm te noemen is voor de tijd van het jaar. De wind draait in de loop van de dag naar het zuidwesten en is zwak tot matig van kracht aldus het KNMI. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:25
Zon onder: 16:32
Zonkracht: 1 / 1
 
Schapen in de sneeuw in maart 2013 (Foto: qltel)
Schapen in de sneeuw in maart 2013 (Foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1856 Het casino in Monte Carlo wordt geopend.
1911 Roald Amundsen bereikt als eerste mens de Zuidpool.
1963 De inwoners van Hoogezand-Sappemeer schakelen als eerste gasverbruikers van Nederland over op aardgas uit Slochteren.
1969 De Dead Parrot-sketch van Monty Python wordt voor het eerst uitgezonden.
1972 De Barend Servet Show zorgt voor opschudding door een spruitjesschillende dame die op koningin Juliana leek.
1972 Eugene Cernan verlaat als (tot nu toe) laatste bezoeker de maan om met de Apollo 17 naar de aarde terug te keren.
2001 Er ontstaat in Nederland een stormloop op de gratis eurokits die opgehaald kunnen worden.

Evacuatie Aleppo vertraagd

De evacuatie van burgers en resterende rebellen in Aleppo is woensdag door nog onbekende redenen vertraagd. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Het observatorium zei dat de eerste groep evacués om 04.00 uur onze tijd (05.00 uur in Aleppo) gepland stond te vertrekken maar dat een uur later nog niemand het gebied had verlaten. Bronnen melden dat vele bussen klaar staan om de mensen te evacueren maar dat er nog niets op gang is gekomen.

Vanuit het kamp van de rebellen wordt gezegd dat het vertrek van mensen wordt tegengehouden door Sjiitische milities in opdracht van de regering.

Het oosten van Aleppo was sinds de tweede helft van 2012 een bolwerk van jihadisten en rebellen. Dinsdagavond kwam een einde aan de strijd tussen regeringstroepen en rebellen nadat Rusland en Turkije afspraken hadden gemaakt voor een staakt-het-vuren en een evacuatie.

Evacuatie Aleppo vertraagd
Evacuatie Aleppo vertraagd (Foto: ANP)

Growing Pains-acteur Alan Thicke overleden

De Canadese acteur Alan Thicke is dinsdag overleden op 69-jarige leeftijd. De vader van zanger Robin Thicke zou volgens de Los Angeles Times zijn overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Thicke werd bekend als Jason Seaver in de Amerikaanse comedyserie Growing Pains. In Nederland werd die serie vanaf 1985 uitgezonden door de AVRO. Later had hij gastrollen in onder meer Married with Children, How I Met Your Mother en Perry Mason.

Thicke trouwde drie keer en kreeg twee zoons, Brennan en Robin met zijn eerste vrouw. Zijn derde zoon Carter kreeg hij uit zijn tweede huwelijk met Miss World 1990 Gina Tolleson.

Zeer recent was hij nog te zien in Fuller House, een remake van de populaire sitcom Full House. Het tweede seizoen van de Netflix-serie is sinds een week te zien en Thicke speelt in een aflevering een rol. Hij tweette daar eerder dinsdag nog over: "Seizoen 2 van Fuller House ziet er goed uit. Ik vind zelfs de afleveringen waarin ik niet zit leuk."

Bedenkingen over hackwet

Enkele partijen in de Tweede Kamer hebben bedenkingen over de hackwet waarmee politie en justitie in de toekomst apparaten mogen hacken om onderzoek te doen naar ernstige misdrijven. D66-Kamerlid Kees Verhoeven waarschuwde er dinsdag vooral voor dat de politie gebruik mag maken van bij de fabrikant nog onbekende zwakheden in software, om binnen te komen.

Probleem is volgens Verhoeven dat die achterdeurtjes niet altijd meteen gemeld hoeven te worden, zodat die mazen tijdens het onderzoek beschikbaar blijven. Dat maakt het internet volgens hem alleen maar onveiliger. Niet alleen de politie, maar ook cybercriminelen en buitenlandse inlichtingendiensten kunnen namelijk gebruik maken van die kwetsbaarheden bij bijvoorbeeld computers en smartphones.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is het niet met die kritiek eens. Hij wijst erop dat de zwakheden in de software nu ook gewoon bestaan, of de politie er nu wel of geen gebruik van maakt. Volgens hem heeft het bovendien altijd de voorkeur de kwetsbaarheden zo snel mogelijk te melden, zodat ze gerepareerd kunnen worden.

Toch zijn ook de Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Lilian Helder van de PVV nog kritisch. Regeringspartij VVD en het CDA, maken zich minder zorgen en wijzen op het grote belang van de wet (officieel Computercriminaliteit III genaamd), omdat politie en justitie nu te weinig mogelijkheden hebben voor het digitale speurwerk.

Bedenkingen over hackwet
Bedenkingen over hackwet (Foto: BuzzT)

IBM wil 25.000 mensen aannemen in VS

Het Amerikaanse technologieconcern IBM wil in de komende vier jaar zeker 25.000 mensen in dienst nemen in de Verenigde Staten. Daarbij is het bedrijf van plan minstens 1 miljard dollar te investeren in de opleiding van Amerikaanse personeel.

Topvrouw Ginni Rometty, een adviseur van de aankomende president Donald Trump, schreef dat dinsdag in een opiniestuk in de krant USA Today. Trump heeft woensdag een ontmoeting met de leiders van grote techbedrijven. Behalve Rometty zullen ook bestuurders van Apple, Alphabet, Facebook, Microsoft en Tesla aanwezig zijn.

IBM kreeg eerder nog veel kritiek dat het bedrijf Amerikaanse banen zou verplaatsen naar lagelonenlanden als India. Trump zei tijdens zijn verkiezingscampagne herhaaldelijk dat hij zich zou inspannen voor meer werkgelegenheid in de VS.

IBM wil 25.000 mensen aannemen in VS
IBM wil 25.000 mensen aannemen in VS (Foto: BuzzT)

Noordpool warmt veel sneller op

Het noordelijk poolgebied warmt veel sneller op dan de rest. Dit berichtte dinsdag een jaarrapport van de Amerikaanse Nationale Beleidsorganisatie voor Oceaan en Atmosfeer (NOAA). De opwarming op de Noordpool gaat twee keer zo snel als elders en heeft ingrijpende gevolgen.

De NOAA vergelijkt de temperaturen gemeten over oktober 2015 tot september 2016 met de gemiddelde uit de jaren 1981-2010. De poolonderzoeker van de NOAA, Jeremy Mathis, stelt dat de cijfers nu duidelijk aantonen dat de Noordpool inderdaad het zwaarst wordt getroffen door klimaatsveranderingen die een gevolg zijn van menselijk handelen. Hij noemde 2016 het meest extreme jaar voor de Noordpool dat hij ooit had meegemaakt.

Voor de kust van Groenland was de temperatuur van de oceaan bijvoorbeeld 9 graden hoger dan het gemiddelde over de jaren 1981-2010. Het wordt ook in de herfst en winter steeds warmer, wat verhindert dat ijs herstelt.

De stelling dat de mens de hand heeft in de opwarming van de aarde, vooral door de uitstoot van broeikasgassen, wordt afgewezen door velen die in januari in Washington de nieuwe regering vormen, inclusief president Donald Trump.

Noordpool warmt veel sneller op
Noordpool warmt veel sneller op (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.