FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 december 2016

"Laat fans vuurwapens naar sportwedstrijden brengen"

Zo mogelijk het domste idee ooit komt, misschien niet heel verrassend, uit de Verenigde Staten. Drie politici in de staat Washington hebben daar een voorstel gedaan om het voor fans mogelijk te maken vuurwapens mee een stadion in te nemen als ze een sportwedstrijd gaan bezoeken.

Het wetsvoorstel, hier te lezen, komt er grofweg op neer dat het voor onder meer eigenaren van stadions verboden zou moeten worden om mensen de toegang te ontzeggen als ze een verborgen wapen bij zich hebben. Om het nog enigszins binnen de perken te houden moet men wel over een licentie voor het dragen van verborgen wapens beschikken. Matt Shea, David Taylor en Bob McCaslin, uiteraard Republikeinen, hebben het voorstel ondersteund.

Het zou dan onder meer betekenen dat fans - met een licentie - hun vuurwapen mee mogen nemen naar een gezellig middagje honkbal, voetbal of american football. CenturyLink Field in Seattle is de thuishaven van voetbalclub Seattle Sounders en american footballteam Seattle Seahawks, terwijl de honkballers van de Seattle Mariners op Safeco Field spelen. "We hebben het voorstel nog niet gezien, maar we hebben een duidelijk beleid tegen het dragen van vuurwapens in NFL-stadions", aldus Brian McCarthy, vicepresident communicatie van american footballcompetitie NFL.

Met het oog op de veiligheid lijkt het een goede zaak dat Washington een staat is waar Democraten een meerderheid hebben. De kans dat het wetsvoorstel goedgekeurd wordt lijkt dan ook niet heel groot, net zoals de kans dat dronken en mogelijk aggresieve fans legaal met een wapen in het stadion staan. Vermoedelijk zal in januari over het voorstel gestemd worden. 

MetaArcade heeft een sneak peek

Eerder dit jaar hadden we reeds een uitgebreid interview met David Reid van MetaArcade. Het platform waarmee je jouw eigen avonturen kunt maken en kunt delen met anderen komt later uit. Je hebt nu de gelegenheid om je op te geven voor de sneak peek, een soort open bèta.

Met MetaArcade kun je avonturen maken en gratis of voor een klein bedrag avonturen spelen van MetaArcade zelf of andere gamers. Het concept is gebaseerd op Tunnels & Trolls. Helaas werkt de ondertiteling van YouTube niet helemaal vlekkeloos bij dit filmpje… Reid heeft het trouwens over het avontuur Naked Doom.

Minister: wetswijziging om liquidaties optie

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) staat er voor open om de wet aan te scherpen zodat het voorbereiden van liquidaties makkelijker bestraft kan worden. Dat heeft hij dinsdag geantwoord op vragen van VVD-Tweede Kamerlid Foort van Oosten.

De officieren van justitie Henk Mous en Koos Plooij pleitten maandag in NRC Handelsblad voor een wetswijziging om de golf van liquidaties in de onderwereld beter te kunnen aanpakken. Aanleiding is de recente uitspraak in de zogeheten 26Koper-zaak, waarbij verdachten werden vrijgesproken van het voorbereiden van liquidaties.

Van der Steur wil niet direct reageren op het pleidooi van deze twee officieren, omdat de zaak in hoger beroep nog onder de rechter is. Maar als de leiding van het OM ook vindt dat er een probleem is en in de toekomst vraagt om een wetswijziging, dan wil hij daar naar luisteren, aldus de minister.

Minister: wetswijziging om liquidaties optie
Minister: wetswijziging om liquidaties optie (Foto: ANP)

Nieuwe vorm van ransomware: piramidespel

Cybercriminelen hebben weer een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen aan ransomware. Ze gijzelen computers en geven slachtoffers vervolgens de keuze: losgeld betalen, of ervoor zorgen dat de computers van twee of meer anderen worden besmet. Als zij betalen, wordt de computer van het eerste slachtoffer gratis ontgrendeld.

Het Malware Hunter Team waarschuwt voor zo'n 'piramidespel'. De malware heeft de naam Popcorn Time gekregen.

Nieuwe vorm van ransomware: piramidespel
Nieuwe vorm van ransomware: piramidespel (Foto: BuzzT)

Heerenveen en Volendam bekeren verder

Sc Heerenveen heeft zich met veel moeite geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB beker. De Friese ploeg kwam pas in de slotfase langs amateurclub IJsselmeervogels: 0-1. FC Volendam had het tegen VVSB een stukje makkelijker. Op eigen veld werd het 4-1 voor de ploeg uit de Jupiler League.

IJsselmeervogels en Heerenveen maakten er een saai duel van. De thuisploeg stond goed opgesteld en de nummer vier van de Eredivisie speelde in een te laag tempo om een gaatje in de defensie te vinden. Caner Cavlan schoot namens de bezoekers na een kwartier spelen op de paal en ook de thuisclub kreeg enkele kleine kansjes. Pas na 88 minuten viel er echt iets te beleven en toen was het ook gelijk raak. Reza Ghoochannejhad schoot uit een hoekschop beheerst de enige treffer van het duel binnen.

Volendam kwam al snel met 1-0 voor dankzij een rake kopbal van Erik Schouten. Het andere Oranje gaf daarna de gelijkmaker weg, doordat Kevin van Kippersluis de bal niet goed terugspeelde en Giovialli Serbony kon profiteren. Lang duurde de euforie van de amateurs niet, want Kees Kwakman strafte een beoordelingsfout van doelman Ruben Valk hard af. Gyliano van Velzen maakte voor rust nog de 3-1, waarna Van Kippersluis na de pauze de eindstand mocht bepalen: 4-1.

"Van Gerwen faalt als het bij één wereldtitel blijft"

Darter Michael van Gerwen domineert de sport al geruime tijd en vooral dit jaar staat er werkelijk geen maat op de Brabander. Toch is hij 'slechts' één keer wereldkampioen geworden: in 2014 versloeg hij Peter Wright in de WK-finale, maar in de twee daaropvolgende jaren was Gary Anderson officieel 's werelds beste.

Volgens oud-darter Wayne Mardle moet Mighty Mike er nog wel wat aan gaan doen om zich de beste darter ooit te mogen noemen. Wat niveau betreft laat hij al geregeld dingen zien die nauwelijks voor mogelijk gehouden werden, maar vooralsnog wordt Phil Taylor toch als beste ooit gezien. Taylor won zestien wereldtitels, hoewel hij een groot deel daarvan pakte in een tijd dat de dartssport nog veel minder professioneel en dus van een veel lager niveau was dan tegenwoordig.

"Hij is de superster van het darts", spreekt Mardle, tegenwoordig commentator op de Britse TV. "Maar moet hij nog meer doen? Ja. Hij moet nog zeker twee of drie wereldtitels erbij winnen wat mij betreft. Als hij bij één wereldtitel blijft heeft hij gewoon gefaald en dat moet hij recht gaan zetten." Daar kan Van Gerwen deze week mee beginnen. Donderdag start het WK in Londen, terwijl Van Gerwen zaterdag zijn eerste pijlen op het WK-podium van dit jaar mag gooien. 

Bonden raadplegen leden over nieuw bod Shell

Shell heeft de vakbonden dinsdag een nieuw eindbod gedaan voor de cao voor ongeveer 1800 werknemers in Pernis en Moerdijk. Volgens vakbondsbestuurder Piet Verburg van CNV staat er in het voorstel van Shell niet wat de bonden eigenlijk hadden gewild. Toch gaan ze het komende dagen voorleggen aan hun leden. Eerder aangekondigde acties blijven voorlopig van kracht.

Om de vastgelopen cao-onderhandelingen weer in beweging te krijgen, kondigden de bonden eind vorige week aan de productie van de grote raffinaderij in Pernis op een lager pitje te zetten. Daarvoor waren er ook al enkele kleinere acties.

Leden van FNV en CNV krijgen tot donderdag halverwege de dag de tijd om hun stem uit te brengen over het nieuwe bod van Shell. Het olie- en gasconcern laat weten vertrouwen te hebben er met de bonden uit te kunnen komen.

Bonden raadplegen leden over nieuw bod Shell
Bonden raadplegen leden over nieuw bod Shell (Foto: ANP)

Wielrenner vindt ploeg via Twitter

Wielrenner Fredrik Ludvigsson heeft op een opmerkelijke manier onderdak gevonden. De 22-jarige Zweed zette op Twitter een oproep voor een nieuwe ploeg, waarna de Deense continentale ploeg Copenhagen Pro Cycling hem een contract aanbood.

Ludvigsson kwam afgelopen drie seizoenen uit voor Giant-Alpecin, maar kreeg daar geen nieuw contract. Omdat andere ploegen niet bij de Zweed aanklopten deed hij met succes een oproep via Twitter. Copenhagen Pro Cycling meldde zich in de mail van de allrounder.

Ronaldo: "Beschuldigingen niet alleen voor mij zwaar"

Cristiano Ronaldo, voor de vierde keer winnaar van de Ballon d'Or, heeft zich uitgelaten over Football Leaks en de beschuldigingen jegens hem.

"Natuurlijk was de vreugde om de Ballon d'Or daardoor minder. Als ik 'nee' zou zeggen, zou ik liegen", zei de 31-jarige Ronaldo in een groot interview met France Football. "Het heeft me absoluut geen goed gedaan. Dit hele proces is zwaar, maar niet alleen voor mij. Ook voor de mensen om mij heen: mijn familie, mijn zoon en iedereen die met mij werkt."

De Portugese sterspeler van Real Madrid werd er recent van beschuldigd tientallen miljoenen te hebben weggesluisd naar een belastingparadijs. "Mijn zoon gaat naar school en begint het allemaal steeds beter te begrijpen", vervolgt Ronaldo. "Ik probeer goed te doen, transparant te zijn. Ik heb geen enkele reden om te liegen. Ik heb mijn advocaten, de club, de mensen die voor mij werken. Het doet mij pijn, omdat we altijd proberen om dingen goed te doen. Als er dan op deze manier over je gesproken wordt, voelt dat niet goed."

"Er zitten een heleboel onschuldige mensen in de gevangenis, en zo voel ik me ook. Je weet dat je niets verkeerds hebt gedaan, maar 'zij' houden vol van wel. Vroeg of laat komt de waarheid altijd aan het licht", besluit Ronaldo, die maandag voor de vierde keer de Ballon d'Or op zijn naam schreef.

P.C. Hooft-prijs voor Bas Heijne

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde gaat deze keer naar schrijver Bas Heijne (Nijmegen, 1960), onder meer bekend als columnist van de NRC. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

"Bas Heijne is een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft", aldus de jury. "Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en De Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. "

Heijnes werk geeft volgens de jury 'een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan'.

J. Greshoffprijs
Bas Heijne publiceerde onder meer de romans Laatste woorden (1984) en Suez (1992). Ook gaf hij een reeks essays uit, waarvan er verschillende werden bekroond of genomineerd voor een prijs. Angst en schoonheid, zijn essay over Couperus uit 2013, werd beloond met de J. Greshoffprijs.

"Hij schrijft als een denker én denkt als een lezer", aldus de jury over de laureaat. De P.C. Hoofdprijs werd dit jaar bestemd voor beschouwend proza en wordt uitgereikt op op donderdag 18 mei in Den Haag.

P.C. Hooft-prijs voor Bas Heijne
P.C. Hooft-prijs voor Bas Heijne (Foto: BuzzE)

Zelfrijdende auto wordt apart deel van Google

Google maakt een apart bedrijf voor de ontwikkeling van zijn zelfrijdende auto. Het project wordt verzelfstandigd. Het krijgt de naam Waymo en zal onder moederbedrijf Alphabet vallen. De naam Waymo betekent volgens Alphabet 'een nieuwe weg (way) voorwaarts in mobiliteit (mo)'.

De ontwikkeling van de auto was tot nu toe een project van de geheimzinnige onderzoeksafdeling Google X. Die is er al ongeveer zes jaar mee bezig. De ontwikkelaars hebben vorig jaar een grote test gedaan. Ze lieten een auto zonder stuur en zonder pedalen deelnemen aan het dagelijkse verkeer op de openbare weg in de Texaanse stad Austin.

Het Google-project heeft zware concurrentie van onder meer Uber, Apple en gevestigde autobouwers als General Motors.

Volgens persbureau Bloomberg werkt Google ook aan een concurrent van Uber. Het bedrijf zou voor de taxidienst willen samenwerken met Fiat Chrysler. Bloomberg baseert zich op bronnen rond het project. Het is de bedoeling dat Google een mpv-auto van Chrysler ombouwt tot een semi-zelfrijdende auto. Google zou meer dan honderd omgebouwde Chryslers nodig hebben voor de dienst, die eind volgend jaar zou moeten worden gelanceerd.

Zelfrijdende auto wordt apart deel van Google
Zelfrijdende auto wordt apart deel van Google (Foto: BuzzT)

Opnieuw onderzoek naar moord op 84-jarige Bladelse

De 84-jarige Miet van Bommel, die in februari 1992 in haar woning in Bladel om het leven werd gebracht, blijkt seksueel te zijn misbruikt. Dat is destijds door de politie bewust niet naar buiten gebracht. Het cold case-team van de politie Oost-Brabant doet nu opnieuw onderzoek naar de zaak.

Van de kasteleinsvrouw werd haar keel dichtgeknepen. Als gevolg daarvan is ze overleden. Uit het huis werd niets gestolen. Ook is niet gezocht naar kostbaarheden. In de zaak is nooit een dader opgepakt.

"We gaan er niet vanuit dat de dader per se een seksuele voorkeur heeft voor een bejaard slachtoffer, maar dat het meer te maken had met het feit dat Miet een weerloze vrouw was, een makkelijke prooi. We houden er rekening mee dat de dader weinig of geen seksuele ervaring had. Waarschijnlijk had hij weinig zelfvertrouwen", aldus de politie.

Op basis van onderzoeken naar vergelijkbare zaken blijkt dat het vaak jonge mannen zijn die zulke daden plegen. De politie denkt dan ook dat de dader toen tussen de 18 en 25 jaar oud was. Dat betekent dat het nu gaat om iemand die tussen 42 en 49 jaar oud is. 

De beloning voor de gouden tip was toentertijd 15.000 gulden. Die is nu verhoogd naar 15.000 euro.

Opnieuw onderzoek naar 84-jarige Bladelse
Opnieuw onderzoek naar 84-jarige Bladelse (Foto: ANP)

Kanye West richt pijlen op 2024

Kanye West lijkt zijn politieke ambities nog even in de ijskast te hebben gezet. In plaats van in 2020 lijkt hij zich nu verkiesbaar te willen stellen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024, zo blijkt uit een serie tweets die hij dinsdag postte.

In zijn berichten blikt Kanye terug op zijn ontmoeting met aanstaand president van Amerika Donald Trump, eerder dinsdag. "Ik wilde hem ontmoeten om een aantal multiculturele kwesties te bespreken", begint de rapper. "Het ging onder meer over pesten, het steunen van leraren, het moderniseren van het onderwijs en geweld in Chicago."

"Ik vind het belangrijk om een directe lijn met onze toekomstig president te hebben als we echt verandering willen", aldus Kanye, waarna hij zijn serie besluit met een tweet waarin alleen '#2024' staat. Daarmee wekt hij de suggestie dat hij nog altijd zijn zinnen heeft gezet op het Witte Huis. Het waren overigens Kanyes eerste inhoudelijke tweets in maanden.

Na de ontmoeting tussen Kanye en Trump barstte vooral in Amerika een discussie los over de vraag wat de twee besproken zouden hebben. Sommige media dachten zelfs dat Kanye mogelijk betrokken wordt bij Trumps kabinet, terwijl andere weer schreven dat er juist niet over politiek was gepraat. Zelf liet Trump weten dat hij en Kanye 'het leven' hadden besproken. Naar eigen zeggen zijn ze al lange tijd vrienden.

Kanye West richt pijlen op 2024
Kanye West richt pijlen op 2024 (Foto: BuzzE)

Stevens ziet Oranje niet zitten: "Nederland doe ik niet"

Huub Stevens zette in februari noodgedwongen een punt achter zijn trainersloopbaan. En toch, als het aan de Nederlander ligt, was Hoffenheim niet zijn laatste kunstje als coach.

Stevens moest vanwege hartritmestoornissen een stapje terug doen, maar helemaal klaar met het voetbalwereldje is de 63-jarige niet. "Technisch directeur? Nee, dat zie ik niet zitten", zei Stevens tegenover Kicker. "Dan moet je nog meer doen dan de trainer. Dat zie ik niet zitten. Het bondscoachschap zie ik wél zitten. Dat zou ik leuk vinden."

Stevens stond aan het roer bij onder meer Schalke 04, PSV, Hamburger SV en Red Bull Salzburg. Maar een nationaal team heeft de oud-verdediger nooit onder zijn hoede gehad. Azen op de zetel van Danny Blind, de huidige bondscoach van Nederland, doet Stevens niet. "Nee, Nederland doe ik niet", stelde Stevens, zonder verdere uitleg te geven. Bij welk land hij wel bondscoach zou willen zijn liet hij nog aan de verbeelding van de lezer over.

Paris Hilton: ik ben een zakenvrouw

Paris Hilton wil niet langer bekend staan als de simpele realityster die ze ooit was. Ze wil nu dat mensen haar zien als zakenvrouw, zegt ze in een interview met Harper's Bazaar.

"Ik wil niet meer bekend staan als realityster. Ik hou echt niet van dat woord", aldus Paris, die tegenwoordig heel andere dingen aan haar hoofd heeft. "Dat is echt een gepasseerd station. Ik focus me nu op mijn bedrijf in plaats van al het andere wat met het leven als realityster te maken had."

Toch is Paris ook wel een beetje trots op het feit dat ze zo bekend is geworden zonder dat ze daarvoor veel middelen had. "Tegenwoordig is het veel makkelijker om iemand te worden", aldus de hotelerfgename. "Nu kan je gewoon op je iPhone vanuit je slaapkamer een filmpje of foto maken en viral gaan. Vroeger kon dat nog niet, we hadden niets. We hadden pas net MySpace. Er was geen Facebook, Instagram of Snapchat."

Paris Hilton: ik ben een zakenvrouw
Paris Hilton: ik ben een zakenvrouw (Foto: BuzzE)

Jaar cel voor Brit die Trump wilde neerschieten

Een twintigjarige Brit, Michael Sandford, die met een wapen een bijeenkomst van Donald Trump wilde verstoren, heeft dinsdag in Las Vegas een jaar cel gekregen. Sandford kreeg de straf wegens illegaal verblijf in de VS, illegaal bezit van een vuurwapen en verstoring van de openbare orde.

Op een verkiezingsbijeenkomst van de omstreden Republikein in een casino in Las Vegas, probeerde Sandford een vuurwapen van een agent te bemachtigen. Hij werd overmeesterd en zei later dat hij Trump had willen neerschieten. Sandford lijdt aan een vorm van autisme, meldden Britse media.

Trump heeft in november met bijna 63 miljoen stemmen de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij wordt 20 januari beëdigd.  

Cel voor Brit met wapen bij Trump
Cel voor Brit met wapen bij Trump (Foto: ANP)

Chapecoense-doelman postuum Speler van het Jaar

De overleden doelman van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense, Danilo, is postuum uitgeroepen tot Speler van het Jaar door Braziliaanse voetbalfans. Bij de online stemming kreeg hij 48 procent van de stemmen.

"Namens Chapecoense wil ik iedereen bedanken voor hun medeleven en gebeden", sprak de moeder van Danilo, die de award in ontvangst nam tijdens een ceremonie in Rio de Janeiro. "Ik hoop dat de toekomstige strijders van Chapecoense net zo zullen zijn als de strijders die we verloren hebben."

De overleden Danilo loodste Chapecoense naar de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Europa League. In de halve finale tegen San Lorenzo verrichtte de slechts 31 jaar oud geworden keeper in de laatste minuut de beslissende redding.

Onderweg naar de heenwedstrijd van de finale, in Colombia, crashte het vliegtuig waarin de selectie van Chapecoense zat. 71 mensen kwamen om het leven, waaronder Danilo. Atletico Nacional, de tegenstander in de finale, riep vervolgens met succes de Zuid-Amerikaanse voetbalbond (Conmebol) op om Chapecoense uit te roepen tot winnaar van de Copa Sudamericana.

EA's exclusiviteitsdeal met Porsche komt ten einde

Sinds mensenheugenis moest je een Need for Speed-titel of een duur DLC-pakket aanschaffen om aan de slag te kunnen gaan met Porsches in racegames. Dat staat op het punt te veranderen.

EA heeft al sinds 2000 het alleenrecht om de Porsche-licentie in hun games te gebruiken. Turn 10 heeft in de tussentijd meerdere malen Porsches als DLC-pakketten van Forza Motorsport verkocht, maar vaak moest je maar blij zijn met de Porsche-klonen van RUF. Dit jaar leek de deal al verlopen te zijn door de aankondiging dat Project CARS 2 vanaf lancering Porsches zal bevatten en Assetto Corsa ook al Porsches toevoegde aan hun game door middel van DLC. 

Nu heeft Porsche het einde van de deal met EA bevestigd, waardoor de weg voor andere ontwikkelaars vrij is om te onderhandelen voor een licentie met Porsche. Porsche zelf heeft ook geen zin in nog een Porsche-monopolie voor één bepaalde ontwikkelaar, aangezien ze niet willen dat hun merk weer jarenlang niet te zien is in racesimulaties.

AirPods n(i)et op tijd klaar

De draadloze koptelefoontjes van Apple komen net op de tijd voor de feestdagen in de winkels. De AirPods zouden al in oktober verkrijgbaar zijn, maar dat werd om onbekende redenen uitgesteld. Ze zijn nu alsnog online te bestellen, zodat ze volgende week worden afgeleverd. Dan zijn de koptelefoons ook in winkels te koop, aldus Apple.

De AirPods waren een paar maanden geleden met veel trompetgeschal aangekondigd, tegelijk met de iPhone 7. Ze kosten 159 dollar, omgerekend 149 euro. In Nederland zouden de pods 179 euro moeten gaan kosten, waarbij de levertijd flink langer lijkt te bedragen als we de website van Apple moeten geloven. 

AirPods net op tijd klaar
AirPods net op tijd klaar (Foto: BuzzT)

Jubileumconcerten Nick & Simon uitverkocht

De vier concerten die Nick & Simon komend weekeinde geven in de Rotterdamse Ahoy zijn allemaal uitverkocht. Dat maakte het duo dinsdagavond bekend in RTL Boulevard.

De shows op vrijdag, zaterdag en zondag worden gegeven ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van Nick & Simon. De Volendamse zangers maken tijdens het optreden ook plaats voor diverse nationale en internationale gastartiesten.

Voor 2017 staat de agenda van Nick & Simon alweer bijna vol met een nieuwe theatertour en een 'heleboel tv-programma's'. Ook willen de heren tussen de bedrijven door een nieuw album uitbrengen.

Jubileumconcerten Nick & Simon uitverkocht
Jubileumconcerten Nick & Simon uitverkocht (Foto: BuzzE)

Leden arrestatieteam gewond door explosie

Twee leden van een arrestatieteam van de politie zijn dinsdagavond in Spaarndam zwaargewond geraakt door een explosie in of bij hun auto. Een van hen is er zeer ernstig aan toe. Dat meldt de politie.

De explosie vond omstreeks 18.30 uur plaats aan de Inlaagpolder in de Noord-Hollandse plaats. Een politiewoordvoerder kon nog niet vertellen wat er precies is gebeurd en wat de agenten daar deden.

Leden arrestatieteam gewond door explosie
Leden arrestatieteam gewond door explosie (Foto: ANP)

Groeps-chats en Shazam op Snapchat

Snapchat-gebruikers kunnen voortaan ook groepsgesprekken voeren. Snapchat heeft dinsdag namelijk Groups toegevoegd aan de app. Aan een groeps-chat kunnen maximaal zestien mensen worden toegevoegd.

Groups zit in de update van de Snapchat-app. Berichten in een groeps-chat worden na 24 uur gewist. Elke gebruiker kan een foto of video maar één keer bekijken. Ongeopende afbeeldingen worden na 24 uur verwijderd.

Snapchat heeft ook Shazam geïntegreerd in de app. Shazam kan liedjes in video's herkennen. Twee andere toevoegingen zijn Scissors en Paintbrush, waarmee gebruikers afbeeldingen kunnen bewerken.

Groeps-chats en Shazam op Snapchat
Groeps-chats en Shazam op Snapchat (Foto: BuzzT)

Mladic volkomen onschuldig aldus verdediging

De voormalige commandant van de Bosnische Serviërs, Ratko Mladic, moet worden vrijgesproken. Dit heeft zijn verdediger Dragan Ivetic voor het Joegoslavië-Tribunaal betoogd. Mladic heeft nooit het bevel gegeven tot moordpartijen en de slachting rond het Oost-Bosnische Srebrenica in juli 1995 bestond uit wraakacties van personen over wie Mladic geen enkele controle had.

De strijdkrachten onder zijn bevel hebben ook nooit opzettelijk burgers in bijvoorbeeld Sarajevo beschoten. Het verhaal dat de Bosnische moslims in omsingeld Sarajevo tijdens de burgeroorlog (1992-1995) belaagd werden door Servische scherpschutters, was een verzinsel van de machthebbers daar. Zij wilden daarmee westerse steun winnen voor hun zaak en kregen die ook.

Dinsdag is voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag het slotpleidooi afgerond. Donderdag leveren aanklagers en verdedigers commentaar op elkaar slotconclusies.

Mladic volkomen onschuldig aldus verdediging
Mladic volkomen onschuldig aldus verdediging (Foto: ANP)

Soloslim en de toekomst van de cross

Wie de afgelopen maanden op Sporza naar het veldrijden kijkt zal het niet ontgaan zijn dat commentatoren Michel Wuyts en Paul Herygers regelmatig over de 'soloslim' praten. Soloslim is een typisch Vlaams woord en komt voort uit het kaartspel. Letterlijk betekent het alle slagen halen en in de context van de cross is een soloslim een overwinning waar je het grootste deel van de cross solo op kop rijdt. Afgelopen zondag in de Druivencross in Overijse reed Mathieu van der Poel soloslim naar de overwinning, hij demarreerde op de eerste beklimming van de Tenotsberg, reed iedereen snel uit het wiel en is daarna niet meer van kop geweest tot de finish.

De soloslim lijkt in Vlaanderen in de mode te zijn of is er meer aan de hand? Natuurlijk haalden in het verleden de groten ook vaak een solo overwinning. Toch lijkt er dit jaar maar geen duel te ontstaan tussen de twee dominante figuren, Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Dat komt omdat Van der Poel sinds zijn terugkeer regelmatig de explosievere en technische meer begaafde bleek terwijl Van Aert een aantal parcoursen tegenkwam die hem niet lagen. De wedstrijden die Van Aert won waren vaak op zijn maat (Francorchamps), Van der Poel had eens pech of maakte een foutje. Het is amper tot een showdown in de slotronde gekomen.

De koers is daarmee al maanden niet spannend. Vanuit de start wordt vol doorgetrokken en na één of twee rondjes ligt de wedstrijd in een definitieve plooi. Als Van der Poel of Van Aert een slechte dag heeft is geen enkele andere crosser in staat om voor een spannende wedstrijd te zorgen.

De organisatoren hebben het probleem dat de toeschouwersaantallen teruglopen. Daar zijn een paar oorzaken voor. Sven Nys is gestopt en dat scheelt nogal wat trouwe supporters. De crossen zijn niet spannend en de youngsters hebben nog niet de fanbase die Nys had. Van Aert en Van der Poel flirten bovendien met de weg. Van der Poel heeft al door laten schemeren dat hij na het WK 2018 een overstap naar de weg maakt en Van Aert stapt in januari over naar een andere ploeg waar meer ruimte is voor zijn wegprogramma. Dat maakt dat de fans niet van deze coureurs gaan houden zoals ze van Nys zijn gaan houden. De andere cyclocrossers zijn subtop en hebben veel minder aanhang.

Minder supporters betekent op termijn dat er veldritten verdwijnen en dat de startgelden omlaag gaan. Talenten stappen vervolgens sneller over naar de weg. Is de cross op weg naar een tweederangs bestaan in Vlaanderen? Dat is wel iets waar de crossliefhebbers en organisatoren zich zorgen om maken.

Voor het veldrijden kan een snelle overstap van Van der Poel en Van Aert ook een zegen betekenen. Het veld achter deze twee is aan elkaar gewaagd en dat betekent meer spannende wedstrijden met verschillende winnaars. Bovendien hebben de Vlamingen de kans supporter te worden van een Vlaamse winnaar. Van der Poel is een halve Vlaming maar blijft ook een Ollander en Van Aert is niet zo geliefd bij de fans.

De oudere Vlaamse coureurs zullen geen grote fanbase meer opbouwen maar een snelle doorbraak naar de top van Sweeck, Aerts, Vanthourenhout en beloftes Hermans en Iserbyt kan de redding van het veldrijden in Vlaanderen betekenen. Daarmee is het paradoxaal zo dat het voor de toekomst van de cross beter kan zijn dat de beste crossers snel naar de weg verkassen.

WK bobsleeën en skeleton niet in Rusland door dopingschandaal

Het WK bobsleeën en skeleton wordt alsnog niet in Rusland gehouden. Het evenement staat in februari op de kalender op de olympische baan van Sochi, maar door de recente publicatie van het 'McLaren-rapport' over staatsdoping in Rusland gaat dat niet door.

Vele atleten uit de bobsleesport en het skeleton - de sport waarbij men op een sleetje head first naar beneden raast - kondigden in de afgelopen weken al aan dat ze het WK zouden boycotten of daar op z'n minst over nadachten. Maandag liet de Letse skeletonbond, met de legendarische Martins Dukurs, weten dat ze niet naar Sochi af zouden reizen. Ook uit vele andere toplanden kwamen steeds meer geluiden dat een boycot eraan zat te komen.

De wereldbobslee- en skeletonbond IBSF heeft nu bekendgemaakt dat het WK inderdaad niet in Sochi gehouden gaat worden. Met vindt het niet passend om op dit moment een dergelijk toernooi in Rusland te organiseren. Als eerste reden wordt opgegeven dat men iedereen de kans wil geven om in een wedstrijd te starten waar de focus vooral op de sport ligt en niet op de beschuldigingen van allerlei zaken die het licht niet kunnen verdragen, of dat nou terecht is of niet. Daarnaast vindt men het 'huidige klimaat' rondom Rusland niet geschikt voor een WK.

Naar alle waarschijnlijkheid zal nog deze week een vervangende locatie aangewezen worden. 

'PSV lapt salarisafspraken aan de laars'

PSV stelde in 2011, nadat de club door de gemeente Eindhoven de club van financiële afgrond was gered, publiekelijk een salarisplafond in. Met de gemeente Eindhoven, dat hielp met het aflossen van de schulden, werd destijds afgesproken dat geen enkele PSV-speler meer dan €1 miljoen zou verdienen.

Uit onderzoek van NRC naar documenten van Football Leaks blijkt dat de huidige landskampioen zich niet houdt aan het salarisplafond, dat omzeild wordt met termen als 'tekengeld', 'eenmalige bonus' of 'kampioensbonus'.

Volgens de documenten verdienen zes spelers die momenteel bij PSV onder contract staan meer dan €1 miljoen: Adam Maher (uitgeleend aan het Turkse Osmanlispor), Luciano Narsingh, Luuk de Jong, Héctor Moreno, Andrés Guardado en Gastón Pereiro.

De zaakwaarnemer van laatstgenoemde speler, Peter Gerard, ontving in het verleden bij de transfer van Pereiro €2 miljoen. Daarmee brak PSV nóg een belofte. De Brabanders zouden namelijk geen excessieve beloningen meer betalen voor het aanbrengen van spelers.

In een reactie laat algemeen directeur Toon Gerbrands weten dat PSV 'een transparante club' is. "De analyse van NRC is een onvolledige interpretatie van enkele feiten", is Gerbrands van mening. "Maar wij willen en kunnen niet ingaan op details vanwege de in contracten vastgelegde geheimhouding."

De gemeente Eindhoven kocht in 2011 de grond onder het stadion en het trainingscomplex van PSV voor ruim 48 miljoen euro. Met dat geld was de club in staat haar schulden te herfinancieren. PSV betaalt sindsdien jaarlijks 2,4 miljoen euro voor het gebruik van de grond. In ruil voor de redding zegde PSV toe een salarisplafond in te voeren.

Overwatch Winter Wonderland nu beschikbaar

Vorige week aangekondigd en zojuist officieel gelanceerd: Kerst is aangekomen in Overwatch. Nieuwe skins, nieuwe emotes en andere collectibles en een nieuwe Brawl met Mei in de hoofdrol. Dat allemaal onder de noemer 'Overwatch Winter Wonderland.'

Naast de Kerst-update is ook de herziening van Symmetra doorgevoerd. Al met al is het een grote update van ruim één GB geworden, dus gooi snel de download aan en game ze!

Overwatch Winter Wonderland

Trotse Ronaldo: "Vijfde Ballon d'Or wordt moeilijk"

Cristiano Ronaldo kijkt vol trots terug op 2016. De Portugees werd maandagavond door France Football uitgeroepen tot winnaar van de Ballon d'Or.

"Dit is een droom die uitkomt. Ik had nooit gedacht dat ik deze prijs vier keer zou winnen", was de eerste reactie van Ronaldo in gesprek met L'Equipe. "Het wordt moeilijk om 'm voor de vijfde keer te winnen, maar ik ga mijn best doen. Niet alleen voor Real Madrid, ook voor het nationale team."

Volgens de sterspeler voelde deze zege niet veel anders dan de allereerste. "Toen was er een ander soort spanning, maar het gevoel is nu niet anders dan toen. Dit was het beste jaar uit mijn carrière en het EK was ook heel belangrijk."

"Als ik deze prijs win, denk ik: 'Het was het allemaal waard'. Ik ben ontzettend trots. Ik wil iedereen bedanken die op mij heeft gestemd", besloot Ronaldo.

Wapenstilstand voor evacuatie Oost-Aleppo

Rebellen en burgers die Oost-Aleppo willen verlaten naar rebellengebied elders in de regio kunnen dat tot woensdagavond doen tijdens een wapenstilstand. Dit heeft een Turkse functionaris dinsdagavond gezegd. De overeenkomst is tot stand gekomen dankzij onderhandelingen tussen Ankara en Moskou. Rusland steunt de regering van president Bashar al-Assad en Turkije steunt rebellen die het regime van Assad omver willen werpen.

Rebellen mogen lichte wapens meenemen. De mensen die worden geëvacueerd zullen met bussen naar rebellengebied ten westen van Aleppo worden gereden. Het is niet duidelijk wanneer die bussen gaan rijden. Een bron binnen de Syrische strijdkrachten heeft bevestigd dat er een wapenstilstand komt. Hij zei woensdag om 04.00 uur onze tijd (05.00 uur in Aleppo).

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitali Tsjoerkin, had dinsdag in New York al gezegd dat er een wapenstilstand en een evacuatie komt. Maar de strijd om het oosten van Aleppo gaat volgens hem nog even door.

Tsjoerkin beklemtoonde dat burgers met rust worden gelaten bij de herovering van Oost-Aleppo. Dat was sinds de tweede helft van 2012 een bolwerk van jihadisten en rebellen. Die bestaan er nog in allerlei vaak wisselende strijdgroepen. In het omsingelde rebellengebied dat nog over is, zouden nog 50.000 mensen zijn.

Wapenstilstand voor evacuatie Oost-Aleppo
Wapenstilstand voor evacuatie Oost-Aleppo (Foto: ANP)

'Aarde slecht voorbereid op astroïde of komeet'

Op Bruce Willis hoeven we volgens Nasa-wetenschapper dr. Joseph Nuth niet te rekenen. Hij stelt dat de aarde bedroevend slecht is voorbereid op een 'verrassingsaanval' door een astroïde of komeet. Hoewel de kans klein wordt geacht, werd onze planeet in 2014 op een 'kosmische haar na' gemist door een ruimteprojectiel dat pas 22 maanden eerder werd ontdekt. Dat is veel te weinig voorbereidingstijd, aldus Nuth.

Potentieel gevaarlijke objecten zijn extreem zeldzaam, geeft de wetenschapper toe: ze komen eens in de grofweg 50 tot 60 miljoen jaar voor. "Maar het zijn wel gebeurtenissen van uitstervingsgehalte, zoals die de dinosauriërs de nek omdraaide. Je kunt stellen dat we weer aan de beurt zijn, maar het zijn natuurlijk willekeurige en geen noodzakelijke gebeurtenissen."

In 1996 en 2014 vlogen grote kometen bij de aarde in de buurt. De eerste trof Jupiter, de tweede ging vlak langs Mars. Kosmisch beschouwd kun je echter net zo goed stellen dat de aarde door die laatste op een haar na werd gemist. De komeet werd minder dan twee jaar daarvoor ontdekt, terwijl er volgens Nuth wel vijf jaar nodig is om een ruimtevaartuig gereed te krijgen om het gevaar af te wenden.

Kinderschoenen
Binnen de Nasa is recent een afdeling voor planetaire defensie opgericht, maar het staat allemaal nog erg in de kinderschoenen. Momenteel is voor iedere missie toestemming van het Congres nodig.

Nuth raadt dan ook aan om te allen tijden een ruimtevaartuig klaar te hebben staan dat ook geregeld wordt getest. De huidige vijfjaarsperiode kan misschien door de Nasa worden gehalveerd, maar volgens de wetenschapper zijn we ook dan "feitelijk aan de goden overgeleverd."

Kilometer
Objecten die massa-uitsterven kunnen veroorzaken, inclusief van onszelf, zijn doorgaans groter dan een kilometer in omtrek. De Nasa schat dat het 90 procent wat daarvan in de buurt van onze planeet rondzwermt heeft ontdekt. Maar ook kleinere objecten kunnen extreem gevaarlijk zijn, en zouden bijvoorbeeld grote tsunami's kunnen veroorzaken.

Volgens dr. Cathy Plesko van de Los Alamos National Laboratory zijn er twee manieren om ruimteprojectielen af te wenden: met een atoomkop of met een soort grote kanonkogel. "Kanonkogeltechnologie is in feite behoorlijk goeie technologie. Het is doorgaans een stuk effectiever dan explosies." De keerzijde is dat het meer voorbeidingstijd dan een kernbom vergt om goed bij de astroïde of komeet uit te komen.

Kamer wil puppy beschermen met dierenpaspoort

Iedere puppy die in Nederland arriveert of ter wereld komt, moet voortaan worden voorzien van een dierenpaspoort, vindt de Tweede Kamer. Het vaccinatieboekje waarmee baasjes nu nog kunnen volstaan, beschermt honden volgens de Kamer niet genoeg tegen kwaadwillende puppyhandelaren.

Die handelaren hebben volgens Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren nu nog vrij spel, omdat ze zo'n vaccinatieboekje zelf mogen invullen. Ze vroeg het kabinet daarom dinsdag om een dierenpaspoort, dat alleen dierenartsen mogen verstrekken, verplicht te stellen. Ze kreeg voor dat verzoek de steun van een Kamermeerderheid.

Ouwehand verwees om haar oproep kracht bij te zetten naar de puppyhandelaar in Friesland waar eerder deze week 23 dode hondjes werden gevonden. Ook deze sjacheraar had eigenhandig vaccinatieboekjes voor zijn uit Oost-Europa afkomstige waar gemaakt.

Kamer wil puppy beschermen met dierenpaspoort
Kamer wil puppy beschermen met dierenpaspoort (Foto: ANP)

Zeven jaar geëist voor doodslag in kraakpand

Een 43-jarige kraker die een medebewoner van een kraakpand in Hoevelaken in maart van dit jaar met messteken om het leven bracht, moet volgens het Openbaar Ministerie zeven jaar achter de tralies.

Die eis formuleerde de officier van justitie dinsdag bij de rechtbank in Arnhem. De officier acht bewezen dat de kraker zijn 32-jarige medebewoner op 11 maart heeft doodgestoken.

Beide mannen hadden volgens het OM al geruime tijd onenigheid. Het latere slachtoffer verweet de verdachte dat hij zijn kamer liet vervuilen en stankoverlast veroorzaakte. De jongste bewoner maakte onder meer een gat in de muur en spoot al eens met een brandslang water in de kamer van zijn buurman. Op de bewuste avond van de fatale steekpartij gooide het latere slachtoffer een ijzeren staaf door het gat in de muur en stak even later ook zijn bovenlichaam erdoor. Op dat moment pakte de verdachte een mes en stak negen keer op het lichaam van zijn buurman in.

Volgens het OM kan de verdachte geen beroep doen op noodweer, omdat hij had kunnen vluchten. Volgens deskundigen is de kraker verminderd toerekeningsvatbaar.

Zeven jaar geëist voor doodslag in kraakpand
Zeven jaar geëist voor doodslag in kraakpand (Foto: ANP)

Britse tiener bestraft voor hacken provider

Een zeventienjarige Britse jongen is dinsdag veroordeeld voor het hacken van provider TalkTalk vorig jaar. Hij kreeg twaalf maanden heropvoeding, zijn iPhone is in beslag genomen. Bij de hack werden de gegevens van 157.000 klanten van TalkTalk buitgemaakt.

De tiener ontdekte een gat in de beveiliging van de TalkTalk-systemen. Die kwetsbaarheid zette hij op hackers-sites. Daardoor onderging het bedrijf meer dan 14.000 cyberaanvallen. Volgens de provider heeft dat 42 miljoen pond gekost, omgerekend 50 miljoen euro. TalkTalk kreeg 400.000 pond boete voor de gebrekkige beveiliging.

De jongen viel ook de universiteiten van Cambridge en Manchester aan. Tijdens de rechtszaak zei hij dat hij zijn vrienden wilde laten zien wat hij kon.

Britse tiener bestraft voor hacken provider
Britse tiener bestraft voor hacken provider (Foto: BuzzT)

Kanye West ontmoet Donald Trump: 'Gewoon vrienden'

Kanye West en Donald Trump hebben tijdens hun korte onderonsje in New York 'het leven' besproken. Dat zei de aanstaand president van de Verenigde Staten daarna tegen de verzamelde pers in de Trump Tower. "Vrienden, gewoon vrienden", zei de opvolger van Barack Obama.

In de lobby maakten Kanye en Trump even tijd voor de fotografen om uitgebreid te poseren met elkaar. De rapper hield wijselijk zijn mond, bleef stoïcijns staan en bekeek het publiek met de armen over elkaar. Trump liet wel een en ander los. Zo zei hij dat hij en Kanye al 'lange tijd' vrienden zijn en dat ze het samen over het leven hebben gehad.

Toen Kanye werd gevraagd of hij nog doorgaat met zijn plannen om in 2020 een gooi te doen naar het Amerikaans presidentschap, verscheen er een glimlach op het gezicht van Trump. "Ik wil alleen maar dat er foto's worden genomen", zei Kanye daarop.

Kanye en Trump namen daarna afscheid van elkaar. Trump noemde West "een goede vent" en zei de rapper dat hij goed voor zichzelf moest zorgen en dat hij hem 'snel' weer zou zien.

Kanye en Donald bespreken het leven
Kanye West ontmoet Donald Trump: 'Gewoon vrienden' (Foto: BuzzE)

'Rime geen PlayStation 4-exclusive meer'

Rime, voorheen een PlayStation 4-exclusive lijkt nu ook naar andere platformen te komen.

De indie-game van het Spaanse Tequila Works werd al in 2013 aangekondigd als een PlayStation-exclusive, maar de game komt nu voor in een lijst van het Braziliaanse Rating Board als een release voor Xbox One, Nintendo Switch, PC en PlayStation 4. Het zou niet de eerste keer zijn dat een rating-organisatie nieuwe platformen onthult.

Rime is een puzzel-avonturengame dat enigszins doet denken aan de games van Team Ico (The Last Guardian, Shadow of the Colossus) en Thatgamecompany (Flower, Journey). In de game speel je een jongen die van een vervloekt eiland zal moeten ontsnappen. Rime staat gepland voor een release ergens in 2017.

Word King of the Mountain in Forza Horizon 3

Blizzard Mountain, de eerste uitbreiding voor Forza Horizon 3, is vanaf nu verkrijgbaar.

Om dat te vieren komt Microsoft met een nieuwe trailer met spectaculaire beelden van wat je kan verwachten in de nieuwe uitbreiding. Naast een nieuwe locatie zijn er nieuwe evenementen en worden er acht nieuwe auto's toegevoegd, waarvan één uit een Barn Find komt. De andere zeven zijn:

  • 2016 Ford GYMKHANA 9 Focus RS RX
  • 1965 Ford F-100 Flareside Abatti Racing Trophy Truck
  • 1975 Lancia Stratos HF Group 4
  • 1985 Lancia Delta S4 Group B
  • 2016 Nissan Titan Warrior Concept
  • 2016 RJ Anderson #37 Polaris RZR-Rockstar Energy Pro 2 Truck
  • 2016 Subaru #199 WRX STI VT15r Rally Car

Blu-ray: Outlander

In het eerste seizoen volgden we Claire's tocht door het verleden en haar vervreemding met het heden. Het tweede seizoen gaat op diezelfde voet verder, alleen in een ander land. Claire en Jamie moeten namelijk naar Parijs afreizen om te kunnen kijken of zij de Jakobieten ervan kunnen weerhouden hun opstand te starten. Dit zou anders het einde van de Schotse clans betekenen en indirect ook het einde van Jamie.

Kamer wil toch geen kenteken voor tractor

In 2013 nam de Tweede Kamer een motie aan waarin het kabinet werd gevraagd om voor tractors die op de openbare weg willen een kentekenplicht in te voeren. Maar dinsdag schoot diezelfde Kamer het wetsvoorstel hiertoe van minister Melanie Schultz (Infrastructuur) af.

De steun van PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en SP was onvoldoende om het voorstel te redden. Over de kwestie wordt al meer dan tien jaar in de politiek gesproken.

De tegenstanders stellen dat het merendeel van de landbouwvoertuigen slechts sporadisch op de openbare weg komt. Volgens Schultz' eigen VVD wordt de verkeersveiligheid ook niet met een verplicht kenteken geholpen. LTO Nederland, de brancheorganisatie van agrarische ondernemers, had eerder al bedenkingen geuit.

Kamer wil toch geen kenteken voor tractor
Kamer wil toch geen kenteken voor tractor (Foto: ANP)

EU wil einde aan bijstandstoerisme

Brussel wil een einde maken aan zogenaamd bijstandstoerisme: vertrekken naar een ander land om daar gebruik te kunnen maken van ruimere sociale voorzieningen. Onder meer Nederland en Duitsland hadden in Europa aangekaart dat de huidige wetgeving het onmogelijk maakt om dergelijke intern-Europese gelukszoekers te weren. De Belgische Eurocommissaris van sociale zaken, Marianne Thyssen, komt met een voorstel om de regelingen tussen landen aan te passen.

De regels voor sociale voorzieningen zoals bijstand-, werkloosheid- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en de kinderbijslag blijven een zaak van de lidstaten zelf, maar het voorstel stroomlijnt de communicatie tussen landen in het geval van arbeidsmigranten. Het vrije verkeer van personen en goederen blijft onaangetast.

In het plan komen een aantal verschillende situaties samen. Landen zijn in beginsel niet langer verplicht om 'economisch inactieven' uit andere landen te voorzien van een uitkering of andere sociale voorzieningen. Maar een grenswerker, iemand die aan de ene kant van de grens werkt en aan de andere kant van de grens woont, moet aanspraak kunnen maken op de voorzieningen van het land waar hij de laatste twaalf maanden heeft gewerkt. Mensen met een WW-uitkering moeten langer de tijd krijgen om werk over de grens te vinden (van drie naar zes maanden).

Gepensioneerden zoeken na het beëindigen van hun actieve carrière vaak een zonnig land op. Het land van herkomst blijft in die situatie verantwoordelijk voor de zorgkosten. Tot slot is het aanpassen van geëxporteerde kinderbijslag aan het welvaartsniveau van het land van bestemming, of dat nu hoger of lager is, niet toegestaan. Voor EU-landen onderling, welteverstaan: op de al lang slepende onderhandelingen met Marokko over dit onderwerp heeft het dus geen betrekking.

De onderhandelingen over dit onderwerp lagen tijdelijk stil tijdens de aanloop naar het Brexitreferendum, omdat men de campagne niet wilde beïnvloeden.

Aantrekkende economie geeft winkeliers lucht

Meer werkgelegenheid en koopkracht en een groeiend consumentenvertrouwen zorgen volgend jaar voor wat meer ademruimte voor winkeliers. Dat schrijven economen van ING in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Het afgelopen jaar sloegen de faillissementen van V&D en de schoenenketens van Macintosh fikse gaten in de Nederlandse winkelstraten. Mede daardoor zagen winkels in bijvoorbeeld kleding, meubels, huishoudelijke artikelen en elektronica de omzet nauwelijks toenemen.

Daar komt in 2017 verandering, denkt ING. Dat is te danken aan de aantrekkende economie, maar ook aan het feit dat de gaten in het winkellandschap langzaam maar zeker worden opgevuld. Zo opent de Canadese warenhuisketen Hudson's Bay komend jaar zijn eerste vestigingen in Nederland, op plekken waar vroeger een V&D zat.

Aantrekkende economie geeft winkeliers lucht
Aantrekkende economie geeft winkeliers lucht (Foto: ANP)

Uniek boek van JK Rowling onder de hamer

Veilinghuis Sotheby's in Londen brengt een zeer bijzonder boek van JK Rowling onder de hamer. Het is een door de Harry Potter-schrijfster met de hand geschreven en geïllustreerde versie van The Tales of Beedle the Bard.

In het boek staat een persoonlijke opdracht van JK Rowling aan haar redacteur Barry Cunningham, die verantwoordelijk is voor het uitgeven van het eerste boek in de Harry Potter-reeks. 'Voor Barry, de man die dacht dat een lang verhaal over een jonge tovenaar met een brilletje zou verkopen', staat op de eerste pagina van het boek.

Een ander exemplaar van de in zevenvoud door JK Rowling gemaakte boeken werd in 2007 op een veiling door Amazon gekocht voor 2,7 miljoen euro, een record voor een manuscript van hedendaagse literatuur.

De auteur maakte zeven exemplaren om een aantal mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het succes van de Harry Potter-reeks te bedanken, meldt de BBC.

Uniek boek van JK Rowling onder de hamer
Uniek boek van JK Rowling onder de hamer (Foto: BuzzE)

CNV: looneis ruim boven inflatie

Vakbond CNV zet komend jaar in op loonsverhogingen die het peil van de inflatie ruimschoots overstijgen. Op die manier stijgt de koopkracht, wat gunstig uitpakt voor de Nederlandse economie, stelde de bond dinsdag.

CNV noemt het 'delen in de economische groei, investeren in scholing en een gelijk speelveld op de arbeidsmarkt' als de belangrijkste speerpunten bij onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden in 2017. In dat kader zet de bond in op afspraken over een individueel ontwikkelingsbudget in elke cao. "Dat budget moet ook als iemand van baan verandert, worden meegenomen en niet toevallen aan de werkgever", aldus arbeidsvoorwaardencoördinator Arend van Wijngaarden.

Verder wordt onder meer ingezet op minimumtarieven voor zzp'ers in cao's. Daarmee kan volgens de bond meer zekerheid worden gecreëerd voor mensen die nu alleen met een flex-contract aan het werk kunnen.

CNV: looneis ruim boven inflatie
CNV: looneis ruim boven inflatie (Foto: ANP)

CDU vreest schade Merkel door nepnieuws

De Duitse regeringspartij CDU vreest dat de verkiezingscampagne volgend jaar gemanipuleerd zal worden door valse berichtgeving op het internet, met als doel het beschadigen en ten val brengen van bondskanselier Angela Merkel.

Fractieleider Michael Grosse-Brömer noemde Vladimir Poetin als potentieel geestelijk vader van zo'n actie, omdat het de Russische president niet bevalt dat Merkel zich zo kritisch opstelt tegenover Moskou. De politici van CDU en CSU pleitten dinsdag voor strenger optreden tegen de online verspreiding van nepnieuws. Ze willen daar desnoods strafrechtelijke consequenties aan verbinden. Details werden niet gegeven.

Het verspreiden van nepnieuws via social media zou volgens sommige critici een rol hebben gespeeld bij de keuze voor Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

CDU vreest schade Merkel door 'nepnieuws'
CDU vreest schade Merkel door nepnieuws (Foto: ANP)

OM: Volkert van der G. moet terug cel in

Volkert van der G., de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, zou voor de duur van een jaar terug de cel in moeten. Dat vindt het Openbaar Ministerie. Van der G. heeft een van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating overtreden, bevestigt het OM een bericht van RTL Nieuws. Welke voorwaarde dat is, kan een woordvoerster niet zeggen.

Van der G. kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum dood.

Willem Jebbink, de advocaat van Van der G., kan geen commentaar geven.

OM: Volkert van der G. moet terug cel in
OM: Volkert van der G. moet terug cel in (Foto: ANP)

Alonso: "Ik wil wereldkampioen worden met McLaren"

Ondanks dat het onwaarschijnlijk was werd Fernando Alonso de laatste tijd genoemd als mogelijke kandidaat voor de opvolging van Nico Rosberg bij Mercedes. De Spanjaard maakt nu zelf definitief een einde aan alle speculaties. Hij blijft bij McLaren-Honda en wil wereldkampioen worden met het team.

"Ik geloof in dit project", zo laat Alonso in een verklaring van het team weten. Ondanks een weinig succesvol seizoen gelooft de oud-wereldkampioen nog steeds in de ambities van McLaren. "Ik ben gecommitteerd aan het project en wil wereldkampioen worden met McLaren-Honda. Dat is mijn enige doel."

Alonso: "Ik wil wereldkampioen worden met McLaren" (Pro Shots / Action Images)
Alonso: "Ik wil wereldkampioen worden met McLaren" (Pro Shots / Action Images)

Nobelprijswinnaar Bob Dylan naar Nederland

De Amerikaanse songwriter en Nobelprijswinnaar Bob Dylan komt volgend jaar voor twee concerten naar Nederland. Hij treedt zondag 16 en maandag 17 april op in de Heineken Music Hall (dan Afas Live) in Amsterdam, maakte concertorganisator Mojo dinsdag bekend.

De 75-jarige Dylan werd onlangs gelauwerd met de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij was zelf niet bij de uitreiking in Stockholm vanwege een volle agenda. Dylan stuurde zangeres Patti Smith om de prijs in ontvangst te nemen en een van zijn liedjes te zingen.

Om Zweden tegemoet te komen begint Dylan zijn Europese tournee op 1 en 2 april in dat land. De tour eindigt 11 mei in Dublin, Ierland.

Nobelprijswinnaar Bob Dylan naar Nederland
Nobelprijswinnaar Bob Dylan naar Nederland (Foto: BuzzE)

Rafael en Estavana: nog geen trouwplannen

Rafael van der Vaart (33) en Estavana Polman (24) staan voorlopig nog niet voor het altaar. Het stel dat in het Deense Esbjerg samenwoont reageert in Beau Monde op de geruchten over een aanstaand huwelijk. "Ze zegt toch nee", vermoedt Rafael. "Op dit moment staat het niet op de planning", zegt de handbalster.

Beau Monde informeerde bij Estavana ook naar haar kinderwens. "Het leven laat zich niet plannen, dat is de belangrijkste les die ik heb geleerd", antwoordt ze.

"Hoe ik de toekomst zie? Hopelijk word ik eens verkozen tot beste handbalster ter wereld, open ik na mijn carrière een eigen sportschool, woon ik dichter bij m'n familie en heb ik een paar kinderen. Dus ja, ik ben meer sportvrouw dan glamourpoes, hoor."

Rafael en Estavana: nog geen trouwplannen
Rafael en Estavana: nog geen trouwplannen (Foto: BuzzE)

1 miljoen Nederlanders op skivakantie

Circa 1 miljoen Nederlanders gaan dit jaar op skivakantie van wie ongeveer 120.000 tijdens de kerstvakantie. Dat aantal loopt mogelijk verder op als er net zoveel sneeuw blijft vallen als de afgelopen weken. Oostenrijk blijft als bestemming favoriet, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Dat blijkt uit vakantie-onderzoek in opdracht van de ANWB.

De populairste wintersportregio's in Oostenrijk zijn Tirol en het Salzburgerland. In Frankrijk zijn de Franse Alpen favoriet. In Duitsland is het Sauerland in trek met bekende plaatsen als Winterberg en Willingen. In de Zwitserse Alpen zijn sneeuwliefhebbers te vinden in Berner Oberland en in Wallis.

1 miljoen Nederlanders op skivakantie
1 miljoen Nederlanders op skivakantie (Foto: ANP)

United Vansen krijgt geen uitstel in zaak ADO

United Vansen heeft de Ondernemingskamer gevraagd om uitstel gevraagd in de zaak die ADO Den Haag aangespannen heeft. Het geschil tussen het bedrijf van Wang Hui, dat de aandelen van ADO in handen heeft, en de club zou komende donderdag moeten dienen. Later vandaag zal al een uitspraak volgen over het verzoek.

Volgens de clubleiding van ADO en de gemeente Den Haag heeft Wang zich niet aan de beloftes gehouden en wanbeleid gevoerd. Mocht dit bewezen worden verklaard dan kan United Vansen de aandelen in ADO kwijtraken. De club zegt verder dat de Chinees met zijn bedrijf zich te veel bemoeit met het beleid en door het uitblijven van betalingen zijn al meermalen ruzies ontstaan.

Het Chinese bedrijf wil het beloofde bedrag van twee miljoen euro wel betalen, maar eist in ruil daarvoor wel dat het eerst meer invloed binnen de club krijgt. "Dat kan helaas niet anders, want gebleken is dat er zonder een dergelijke controle niets tot stand komt."

Update 16.12 uur
De Ondernemingskamer heeft het verzoek van het bedrijf United Vansen afgewezen. Dit betekent dat de zaak komende donderdag gewoon zal dienen.

Wereldwijd nieuws dat nep bleek

De vrouw die een leeuw schoot en vervolgens zelf werd aangevallen? De man die ging zwemmen en een haai vlak voor z'n neus zag opdoemen? De vrouw bij wie bliksem op een meter afstand insloeg? De drone die middenin het Burning Man festival landde? De snowboarder die werd achtervolgd door een beer?  De jongen die wel érg dicht bij een tornado kwam? De man die overboord werd gegooid bij een ruzie? De vallende stormtrooper?

Al deze verhalen hebben twee dingen gemeen. Ze waren wereldwijd nieuws, én ze waren compleet nep.

Tweede Kamer zwaait Samsom uit

De Tweede Kamer heeft dinsdag afscheid genomen van Diederik Samsom. De gewezen PvdA-leider besloot vorige week het veld te ruimen nadat hij de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij had verloren van Lodewijk Asscher.

Samsom werd door een groot deel van de Kamer, en door premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur, getrakteerd op een staande ovatie. In zijn afscheidswoord, uitgesproken door Kamervoorzitter Khadija Arib, zei Samson dankbaar te zijn voor al zijn jaren als Kamerlid.

Het voorzitterschap van de fractie wordt tot de verkiezingen ingevuld door PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, die sinds vorig jaar al de nummer twee binnen de fractie was. Het Amsterdamse gemeenteraadslid Emre Ünver vervangt Samson de komende maanden als Kamerlid. Ünver, die woensdag wordt beëdigd, zal zijn Kamerlidmaatschap combineren met zijn werk in de Amsterdamse raad.

Tweede Kamer zwaait Samsom uit
Tweede Kamer zwaait Samsom uit (Foto: ANP)

Meer journalisten opgesloten

Momenteel zitten wereldwijd minstens 348 journalisten vast. Dat is een toename van 6 procent vergeleken met eind 2015. Vooral journalisten in Turkije moeten sinds de neergeslagen couppoging in juli op hun tellen passen.

De cijfers zijn van de internationale organisatie Reporters Without Borders (RWB). Die sprak dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers van een 'heksenjacht op journalisten in Turkije'. Turkije hoort thuis in het rijtje met landen die worden beschouwd als notoire vijanden van de persvrijheid: China, Iran, Egypte en Syrië. De Turkse autoriteiten hebben de telling van de organisatie danig opgedreven. In de Turkse gevangenissen verblijven momenteel ruim honderd journalisten.

Naast professionele journalisten (187) zijn er bijvoorbeeld ook bloggers en zogenoemde burgerjournalisten (146) opgepakt. Wereldwijd zijn er 52 journalisten ontvoerd, vrijwel uitsluitend in Syrië, Jemen en Irak. Van 21 van hen staat vast dat Islamitische Staat ze heeft gekidnapt.

Meer journalisten opgesloten
Meer journalisten opgesloten (Foto: ANP)

Doe Maar komende zomer ook naar België

De festivalagenda van Doe Maar begint in 2017 serieuze vormen aan te nemen. Dinsdag kondigden twee Belgische festivals de komst van de groep rond Henny Vrienten en Ernst Jansz aan.

"Dit is geen comeback, we spelen gewoon niet zo vaak", zei Henny Vrienten vorig jaar nog over hun shows in de Ziggo Dome. Maar volgend jaar zomer zijn de optredens van Doe Maar niet meer schaars te noemen, zeker nu de band ook Belgische festivals aandoet.

De Nederpopband staat geprogrammeerd op vrijdag 4 augustus op Festival Dranouter in West-Vlaanderen en op zaterdag 5 augustus, samen met Anouk, op de Lokers Feesten. Het is de eerste keer dat Doe Maar het stadsfestival in Lokeren in Oost-Vlaanderen aandoet. Voor Anouk is het intussen al acht jaar geleden. Doe Maar stond in het voorjaar nog in de Antwerpse Lotto Arena, al blijven Belgische concerten erg schaars, zeker in festivalsetting.

In Nederland opent Doe Maar het festivalseizoen op zaterdag 15 april op Paaspop in Schijndel. Doe Maar komt op donderdag 25 mei naar Dauwpop in Hellendoorn en staat op zaterdag 10 juni op Retropop in Emmen. Vrijdag 30 juni schallen de hits Smoorverliefd en Doris Day over de Brouwersdam tijdens Concert at Sea. De volgende dag treedt Doe Maar op tijdens Live in Hoorn. Op donderdag 3 augustus treedt Doe Maar op in Steenwijkerwold tijdens Dicky Woodstock.

Doe Maar komende zomer ook naar België
Doe Maar komende zomer ook naar België (Foto: BuzzE)

Fugro begint aan laatste zoektocht naar MH370

Het Nederlandse schip Fugro Equator is begonnen aan de laatste zoektocht naar het verdwenen toestel van vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Het vaartuig heeft de haven van Fremantle in Australië verlaten en zal zijn taak vermoedelijk begin volgend jaar afronden.

De Fugro Equator is sowieso het laatste schip dat zoekt naar de Boeing-777 die in maart 2014 onderweg van Kuala Lumpur naar Peking boven de Indische Oceaan verdween met 239 mensen aan boord. Het Chinese schip Dong Hai Jiu voltooide onlangs zijn laatste zoektocht, zo meldt de BBC. Wanneer de Fugro terugkeert, hebben schepen uit meerdere landen een gebied van 120.000 vierkante kilometer afgezocht.

Wat resteert van het vliegtuig zijn enkele wrakstukken die de afgelopen maanden op de kust van Oost-Afrika en Madagascar zijn aangespoeld. Familieleden van slachtoffers bezochten onlangs het eiland Madagascar om er naar aanknopingspunten te zoeken. Voor zover bekend was ook dat tevergeefs.

Fugro begint aan laatste zoektocht naar MH370
Fugro begint aan laatste zoektocht naar MH370 (Foto: ANP)

Lucia Rijker vond gevecht Hari nergens op lijken

Vroeger was alles beter, dat hoor je vaak en nu ook van voormalig vechtsporttopper Lucia Rijker. In een kritische post op Facebook geeft de voormalig wereldkampioene kickboksen aan het gevecht tussen Badr Hari en Rico Verhoeven maar slappe hap gevonden te hebben. Dat Hari zo snel op gaf, vond Rijker zeer teleurstellend en ook met de gehele opzet van het gala had ze weinig op.

"Waar is de tijd gebleven dat kickboksers vochten voor hun centen en er een mooie show van maakten voor hun fans die van heinde en ver zijn gekomen?" Zo verzucht Rijker op Facebook.

Het snelle opgeven van Hari lijkt volgens de Nederlandse nergens op: "Sinds wanneer kan een kickbokser in het hoofdgevecht opgeven nadat hij een totaal van vier schoppen tegen zijn arm kreeg en nog geen anderhalve ronde in de ring stond." Als voorbeeld van hoe het wel moet haalt Rijker het voorbeeld aan van Peter Teijssen die doorvocht met een elleboog die op drie plaatsen gebroken was.

De volledige post van Rijker is hier te lezen.

Wereldkampioen Sagan: "Geen doping meer in het wielrennen"

De wielersport wordt al jaren regelmatig opgeschrikt door positieve dopingtesten, waarbij eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er in de wielersport ook meer tegen doping gedaan wordt dan in veel andere sporten. Volgens wereldkampioen Peter Sagan heeft dat laatste het benodigde effect gehad.

"De professionele wielersport is tegenwoordig schoon", aldus de 26-jarige Slowaak op de Duitse TV. "Wat gebeurd is is gebeurd, maar er is nu een nieuwe generatie. Het wielrennen van nu is zeer schoon." Sagan zegt wel dat het leven als wielrenner niet meevalt vanwege de vele dopingcontroles, maar die horen er volgens hem natuurlijk wel gewoon bij. 

"We leven in een soort gevangenis waar we altijd moeten kunnen laten zien waar we zijn, zodat de dopingcontroleurs op elk moment langs kunnen komen. Maar daardoor rijden we wel in een schoon peloton en daar ben ik blij om. Jonge renners krijgen weer de kans om te winnen en dat bewijst dat je geen dingen meer kunt doen die eigenlijk niet kunnen", beweert Sagan, die vanaf komend seizoen uitkomt voor de Duitse formatie Bora-Hansgrohe. 

Kabinet: nog geen deal over Oekraïne-verdrag

Het kabinet kan nog geen openheid geven over de onderhandelingen met andere EU-lidstaten over het associatieverdrag met Oekraïne. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. De oppositie had om openheid gevraagd omdat er een concept-oplossing zou zijn.

De besprekingen zijn 'nog volop gaande'. En er ligt volgens Koenders nog geen concept-oplossing op tafel, wel is er een vertrouwelijk werkdocument rondgestuurd, maar 'er is nog geen sprake van teksten waarover overeenstemming is bereikt'. Pas tijdens de Europese top eind deze week wordt duidelijk of het kabinet slaagt in zijn opzet, aldus de minister.

In april stemde een meerderheid tijdens een raadgevend referendum tegen het verdrag. Het kabinet probeert aan het verdrag een juridisch bindende verklaring toe te voegen waarin tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren van de nee-stemmers. Woensdag debatteert de Kamer over de EU-top. Dan schetst het kabinet de laatste stand van zaken over de onderhandelingen, aldus Koenders.

Kabinet: nog geen deal over Oekraïne-verdrag
Kabinet: nog geen deal over Oekraïne-verdrag (Foto: ANP)

ICT politie dreigt verouderd te raken

Bij de politie is de afgelopen jaren vooral geïnvesteerd in het stabieler maken van de ICT-systemen. De noodzakelijke vernieuwing loopt daardoor achter op schema. "Het advies is daarom zo spoedig mogelijk ruimte te maken voor vernieuwing", schrijft de Algemene Rekenkamer in een dinsdag verschenen onderzoeksrapport over de ICT bij de politie.

De politie heeft de afgelopen jaren wel vooruitgang geboekt op ICT-gebied, concludeert de Rekenkamer. "De twee belangrijkste systemen, die 80 procent van het politiewerk op het gebied van handhaving en opsporing ondersteunen, zijn stabieler gemaakt en licht verbeterd." Echter: "Het wordt wel hoog tijd voor vernieuwing van die systemen", staat in het onderzoek.

ICT politie dreigt verouderd te raken
ICT politie dreigt verouderd te raken (Foto: BuzzT)

Elf sollicitanten voor burgemeester Den Haag

Elf mensen hebben gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Den Haag. Het gaat om negen mannen en twee vrouwen, leden van CDA, PvdA en VVD of niet aan een partij verbonden. Dat heeft de provincie Zuid-Holland dinsdag laten weten.

De huidige burgemeester Jozias van Aartsen heeft onlangs te kennen gegeven per 1 maart te stoppen. Hij is dan acht jaar eerste burger geweest van de hofstad.

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit voert de komende weken gesprekken met de sollicitanten, waarna hij verslag uitbrengt aan de vertrouwenscommissie. Die commissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets.

De gemeenteraad draagt naar verwachting in februari twee kandidaten voor aan de minister van Binnenlandse Zaken, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kanshebbers. Meestal volgt de minister deze aanbeveling.

Elf sollicitaties voor burgemeester Den Haag
Elf sollicitanten voor burgemeester Den Haag (Foto: ANP)

Merkel, Hollande: sancties Rusland verlengen

De Duitse en Franse regering willen dat de Europese sancties tegen Rusland worden verlengd. Bondskanselier Angela Merkel en president François Hollande kondigden dat dinsdag aan. De twee regeringsleiders vinden dat te weinig vooruitgang is geboekt met de vrede in Oost-Oekraïne.

"Het is opnieuw noodzakelijk de sancties tegen Rusland te verlengen, al hadden we graag gewild dat meer vooruitgang was geboekt", zei Merkel voorafgaand aan een ontmoeting met Hollande in Berlijn. Ook Hollande toonde zich ontevreden over de gang van zaken sinds de overeenkomst die vorig jaar in Minsk werd gesloten. Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk spraken toen af zich in te zetten voor vrede in het gebied waar pro-Russische rebellen de macht grepen.

Het Westen stelde de eerste strafmaatregelen in nadat Rusland in 2014 het schiereiland de Krim had geannexeerd. EU-lidstaten beslissen samen deze week of de sancties worden verlengd. Een belangrijke vraag is ook nog wat de VS gaan doen met Donald Trump als president. Hij wil de relatie met Moskou verbeteren.

Merkel, Hollande: sancties Rusland verlengen
Merkel, Hollande: sancties Rusland verlengen (Foto: ANP)

Experts: toezicht aftapwet onvoldoende

Een groep van 29 experts op het gebied van privacy en terrorisme heeft forse kritiek op de nieuwe 'aftapwet'. Onder meer de manier waarop het toezicht op de diensten wordt geregeld in Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten baart de experts zorgen, schrijven ze in een open brief.

De nieuwe wet maakt het mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. Volgens het kabinet is de wet nodig om de diensten AIVD en MIVD hun taken goed te kunnen laten uitvoeren.

De deskundigen noemen het toezicht 'gefragmenteerd en weinig transparant'. De experts, onder wie de terrorismedeskundigen Beatrice de Graaf en Jelle van Buuren en privacydeskundige Jaap-Henk Hoepman, wijzen er bijvoorbeeld op dat sommige bevoegdheden bij de rechter komen te liggen en andere bij een nog op te richten toetsingscommissie.

De Raad van State uitte eerder ook kritiek. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering heeft ook twijfels over de effectiviteit van het toezicht in het wetsvoorstel, waar deze week over wordt gesproken in de Tweede Kamer.

Experts: toezicht in 'aftapwet' onvoldoende
Experts: toezicht aftapwet onvoldoende (Foto: ANP)

Warhammer 40K Inquisitor's open wereld in beeld

NeocoreGames toont ons de diepe achtergrond van hun sandbox open wereld in Warhammer 40k: Inquisitor – Martyr. Het is een wereld waar jij en anderen invloed hebben op de wereld en deze beïnvloeden.

Warhammer 40k: Inquisitor - Caligari systeem

Als Inquisitor ban jij uitwassen van heiligschennis uit. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn 50 verschillende soorten missies die je kunt aannemen, waar het de bedoeling is dat jij uitvindt wat er aan de hand is. Op basis van je onderzoeksresultaten grijp je in. Zoals je wellicht begrijpt kan dit vreedzaam, gewelddadig of bloederig. Op de achtergrond speelt het verhaal, de main quest, de Grand Investigation. Dit is het mysterie dat je ontrafelt naarmate het spel vordert.

Warhammer 40k: Inquisitor - Kaartje

Er komen steeds nieuwe seizoenen, dat eigenlijke grote patches zijn met ieder een eigen thema. Hier worden nieuwe vijanden geïntroduceerd met nieuwe conflicten. Hoe het seizoen afloopt hangt ervan af welke keuzes de Inquisitors als collectief hebben gemaakt. Inquisitors kunnen zich aansluiten bij facties en deze kunnen met elkaar strijden. Helaas komt er geen directe PvP.

Warhammer 40k: Inquisitor - Missie

Voor degenen die meer willen weten van de gameplay is hier de uitgebreide preview. Degenen die de game constant gevolgd hebben, komen helaas niets nieuws te weten. Ook is er geen uitgebreide gameplay te zien in onderstaande video. Zie het als een samenvatting van de verwachtingen voor Warhammer 40k: Inquisitor – Martyr.

Warhammer 40k: Inquisitor – Martyr komt in 2017 eerst uit op pc (Windows) en later ook voor PlayStation 4 en Xbox One.

22 strafzaken tegen 'aso-asielzoekers'

Sinds begin november zijn 22 strafzaken gestart tegen criminele en overlastgevende asielzoekers uit veilige landen zoals Marokko en Algerije. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie, die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) dinsdag bekend heeft gemaakt.

In alle gevallen is snelrecht toegepast. De straffen variëren van vier weken tot 28 weken cel. Een aantal uitspraken volgt nog. De asielzoekers uit veilige landen maken vrijwel geen kans om in Nederland te mogen blijven. Een aantal van hen veroorzaakt overlast in en om de opvangplekken.

Dijkhoff sprak dinsdag ook over de manier waarop hij er samen met burgemeesters voor wil zorgen dat bekende overlastgevers zich niet in het feestgedruis kunnen mengen in de oudejaarsnacht.

Volgens Dijkhoff wordt 'heel gericht' gekeken om wie het gaat en welke bevoegdheden er nodig zijn. Om hoeveel overlastgevers het gaat, kan Dijkhoff nu nog niet zeggen. Hij zegt dat er geen concrete plannen bekend zijn van asielzoekers die onrust willen stoken, maar hij wil voorkomen dat ze over de schreef kunnen gaan, zoals vorig jaar in Duitsland is gebeurd met oud en nieuw.

22 strafzaken tegen 'aso-asielzoekers'
22 strafzaken tegen 'aso-asielzoekers' (Foto: ANP)

Yooka-Laylee krijgt releasedatum - WiiU-versie geannuleerd

Yooka-Laylee, de 3D-platformer door ex-werknemers van Rare, komt uit op 11 april 2017 voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

De platformer die overduidelijk geïnspireerd is door Banjo-Kazooie komt helaas niet meer uit voor WiiU, maar in plaats daarvan gaat Playtonic de game wel brengen naar Nintendo Switch. Naast deze aankondiging werd er ook nieuwe gameplay gepresenteerd, namelijk het level Capital Cashino. Bekijk de video daarvan hieronder.

Yooka-Laylee zal rond de €40 gaan kosten.

Probeer Call of Duty: Infinite Warfare voor niets

Mocht je nog twijfelen om over te gaan tot aankoop van Call of Duty: Inifinite Warfare, je krijgt binnenkort de kans om de game gratis uit te proberen.

Activision maakte op zijn blog bekend dat de game gratis te spelen zal zijn tussen 15 en 20 december. Alledrie de game modes zullen beschikbaar zijn, hoewel er wel levelcaps zijn. Van de campaign zul je de eerste twee levels kunnen spelen, maar ook de multiplayer en zombie-modus zijn beschikbaar.

Wij vonden de game in ieder geval wel de moeite waard.

Sony gaat game en filmafdeling misschien samenvoegen

Volgens bronnen van The New York Post heeft Sony plannen om de filmafdeling onder te brengen bij de gamedivisie. Reden hiervoor is dat de filmafdeling niet heel goed gaat en de gamedivisie juist wel, onder leiding van Andrew House.

Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag. Volgens een vertegenwoordiger van Sony zou het gaan om pure speculatie, maar waar rook is is vuur.

Sony

'Fors meer cocaïne in Eindhoven en Utrecht'

Het cocaïnegebruik in Eindhoven en Utrecht lijkt het afgelopen jaar enorm gestegen te zijn, in Eindhoven met bijna 70 procent en in Utrecht met 100 procent. Een verklaring is nog niet gevonden.

De stijging is met name opvallend, omdat er de laatste jaren een dalende trend was. De prijs van cocaïne daalt, maar of dat een verklaring kan zijn, is niet onderzocht. Dat zegt Pim de Voogt van onderzoeksinstiuut KWR Watercycle Research Institute, betrokken bij jaarlijks onderzoek naar water in Europese steden door het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA).

Onderzocht werd het rioolwater. De cocaïneresten die werden gevonden, zijn herkenbaar als afkomstig uit het menselijk lichaam. De stijging kan dus niet door dumpingen komen. Cocaïne wordt ook niet in ons land gemaakt, aldus De Voogt. Dat is een verschil met bijvoorbeeld amfetaminen, waarvan dumpingen in bepaalde delen van ons land het concentraties in het water wel flink verhogen.

Of de constatering representatief is voor ons land, kan ook niet worden gezegd. De Voogt pleit ervoor om het rioolwater overal regelmatig te onderzoeken. Gemeenten kunnen er dan ook hun beleid op afstemmen.

'Fors meer cocaïne in Eindhoven en Utrecht'
'Fors meer cocaïne in Eindhoven en Utrecht' (Foto: ANP)

Banksysteem SWIFT vaker doelwit

Het wereldwijde bankensysteem SWIFT, dat wordt gebruikt om internationaal betalingsverkeer te regelen, is vaker doelwit van hackaanvallen dan tot dusver bekend was. SWIFT waarschuwde banken begin november voor meer aanvallen, blijkt uit een brief die persbureau Reuters heeft ingezien.

"De dreiging is zeer aanwezig, past zich aan en is uiterst geraffineerd - en blijft bestaan", schreef SWIFT, dat in België is gevestigd, in de brief. Via het SWIFT-netwerk zou een 'betekenisvol aantal aanvallen' zijn uitgevoerd. In ongeveer een vijfde van alle gevallen werd daarbij geld gestolen.

Eerder zei SWIFT dat er sinds februari slechts drie keer een geslaagde hack is uitgevoerd. Daarbij werd echter geen geld buitgemaakt. Een jaar eerder gebeurde dat wel, bij een aanval op een rekening van de Bangladesh Bank bij de Federal Reserve Bank in New York.

Banksysteem SWIFT vaker doelwit
Banksysteem SWIFT vaker doelwit (Foto: BuzzT)

360 graden Live nu mogelijk op Facebook

Het is vanaf nu mogelijk om via Facebook 360 graden-video's te livestreamen. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt op zijn blog. Met 360 graden-video's kunnen kijkers 'om zich heen kijken'.

De nieuwe functie wordt dinsdag gepresenteerd door National Geographic. Zij zijn de eersten die een 360 graden-video op Facebook livestreamen. Ze tonen beelden van het Mars Desert Research Station in het Amerikaanse Utah. Daar zitten zeven wetenschappers al tachtig dagen in speciale verblijven om te onderzoeken hoe het leven op Mars zou zijn. Al die dagen hebben ze geen contact met de buitenwereld gehad.

De functie is niet direct voor iedereen beschikbaar, maar wordt in 2017 breder uitgerold.

360 graden Live nu mogelijk op Facebook
360 graden Live nu mogelijk op Facebook (Foto: BuzzT)

Pit People volgende maand naar Xbox One en PC

The Behemoth, bekend van Xbox Live Arcade-klassiekers zoals Castle Crashers en Battleblock Theater, komt op 13 januari met hun nieuwste game: Pit People.

Pit People is een turn-based RPG in de stijl van de eerdergenoemde games. Eerder dit jaar had de game al bèta's op zowel PC als Xbox One, nu heeft The Behemoth besloten de game via Early Access aan te bieden op beide platformen. Desondanks verzekert de ontwikkelaar ons dat de game qua gameplay af is, en er voldoende content is te vinden voor een volledige game. Wel zullen enkele verhaalmissies nog toegevoegd moeten worden en zal feedback van de community natuurlijk gebruikt worden om een betere balans in de game te krijgen.

Pit People zal verder volledig in co-op gespeeld kunnen worden, zowel online als lokaal. Ten slotte wordt de game gelanceerd moet een korting, als je de game koopt in zijn Early Access-fase, kost het je slechts rond de €15. Zodra de game compleet is wordt de prijs €20.

Grote Steam-update brengt nieuwe features en bugfixes

Steam heeft gisteren een nieuwe client-update uitgebracht die behalve het bevorderen van stabiliteit en verhogen van downloadsnelheden ook een aantal nieuwe functies introduceert. Zo krijgt de Dualshock 4-controller ondersteuning van de Steam Configurator om knoppen naar smaak aan te passen, net als bij de Steam Controller.

Verder zijn de download- en patching-snelheden verhoogd bij games die geïnstalleerd zijn op traditionele, non-SSD-schijven, zijn er meer bandbreedtemogelijkheden voor streamen in 4K en wordt Steam automatisch opnieuw opgestart wanneer het crasht tijdens het streamen. Voor Mac OS X is er een fix geïntroduceerd voor een bekende bug die ervoor zorgde dat Steam crasht bij het genereren van error logs, en profiteert Linux van een fix voor problemen bij gebruik van grote HD-sectoren, zoals met het ZFS-bestandssysteem. Voor SteamVR is het navigeren door het Steam Dashboard makkelijker gemaakt bij gebruik van de Oculus Touch-controller. 

Voor een volledig overzicht van alle features en fixes kun je op steampowered.com kijken onder de meest recente client-update. Vergeet ook niet dat binnenkort de Steam winter sale weer van start gaat, waarschijnlijk al over anderhalve week.

Ronaldo wint Ballon d'Or

Cristiano Ronaldo heeft voor de vierde keer in zijn carrière de Ballon d'Or gewonnen. De Portugees eindigde boven onder meer Lionel Messi en Antoine Griezmann.

Van de dertig genomineerden kreeg Ronaldo uiteindelijk de meeste stemmen. Onder meer Lionel Messi, Gareth Bale, Antoine Griezmann werden vooraf ook als kanshebber gezien, maar Ronaldo was de overduidelijke favoriet.

De Portugees won dit jaar namelijk de Champions League met Real Madrid en het EK met Portugal. In de aanloop naar deze prijzen speelde Ronaldo een belangrijke rol binnen zijn teams. Het is de vierde keer dat Ronaldo de prestigieuze individuele prijs kreeg uitgereikt.

De Ballon d'Or werd dit jaar weer door France Football georganiseerd, nadat de samenwerking met FIFA tot een einde kwam. Dit betekent dat de wereldvoetbalbond in januari met een eigen prijs komt: Wereldvoetballer van het Jaar.

Wielrenner Broeckx geen comapatiënt meer

Wielrenner Stig Broeckx is geen comapatiënt meer. De Belg van Lotto-Soudal werd in het voorjaar in de Ronde van België omver gereden door een motorrijder, ging hard tegen de vlakte en raakte in coma.

Volgens ploegarts Servaas Bingé gaat het inmiddels een stuk beter met de 26-jarige Broeckx, ook al is hij nog ver weg van zijn oude gezondheid. "Stig is geen comapatiënt meer, maar een gezonde jongen is hij natuurlijk nog niet", vertelt de arts tegenover Belgische media. "Stig werkt heel hard aan zijn herstel. Hij is nog niet gezond, maar een paar maanden geleden hadden we nooit gedacht dat hij nu al zou staan waar hij staat."

Het gaat stapje voor stapje beter voor de Belg, zo legt Bingé uit. "Hij herkent andere renners, spreekt wat simpele woorden. Volzinnen zijn het nog niet, want het herstel heeft wel tijd nodig en niemand weet hoe ver hij weer kan komen, maar dit is natuurlijk al heel goed nieuws." Bingé vertelt dat Broeckx elke dag druk werkt aan zijn herstel. Zo 'fietst' hij vanuit zijn rolstoel en kan hij door middel van dagelijke logopedie inmiddels weer zelfstandig slikken en wat eten. 

In hoeverre de renner weer kan herstellen is nog altijd onduidelijk, maar het gaat in elk geval de goede kant op. "Hij kan veel meer dan we ooit konden vermoeden en hij maakt elke dag progressie", klonk het tevreden. 

Batman: Return to Arkham krijgt PS4 Pro-patch

Warner Bros. heeft een patch uitgebracht voor Batman: Return to Arkham die visuele upgrades biedt voor gamers met een PlayStation 4 Pro. De patch kwam afgelopen weekend uit en biedt naast Pro-support ook nog een aantal performance- en stabiliteitsverbeteringen.

Return to Arkham kampte na release met problemen in stabiliteit, die met deze patch dus ook (grotendeels) opgelost moeten zijn. Over de exacte details met betrekking tot de PS4 Pro-voordelen blijft Warner Bros. wat vaag en houdt het op 'visual upgrades' en 'increased visual fidelity'. Voor de gewone PS4 zouden bepaalde framerate-problemen ook aangepakt moeten zijn.

Batman: Return to Arkham werd in oktober uitgebracht en bestaat uit geremasterde versies van Arkham Asylum en Arkham City inclusief alle bijbehorende DLC.

Ex-topman NS wil Dijsselbloem laten getuigen

Voormalig NS-topman Timo Huges wil minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) laten oproepen als getuige in de strafzaak rond de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg.

De bewindsman moet volgens raadsman Daan Doorenbos van Huges onder meer uitleg geven over 'criminaliserende uitlatingen' die Dijsselbloem zou hebben gedaan aan het adres van de ex-topman. Dat bleek dinsdag tijdens de regiezitting voor de rechtbank in Den Bosch, waar de NS Groep en zes verdachten terechtstaan wegens fraude en omkoping bij de vervoersaanbesteding in Limburg.

Volgens de raadsman van Huges heeft Dijsselbloem in juni 2015 gezegd aangifte te overwegen tegen de topman. Daarnaast heeft hij in een debat in de Tweede Kamer in februari van dit jaar in stellige bewoordingen Huges beschuldigd, aldus Doorenbos. Hij loopt daarmee de rechter voor de voeten en handelt in strijd met het grondbeginsel dat bepaalt dat verdachten onschuldig zijn totdat het tegendeel is bewezen.

Ex-topman NS wil Dijsselbloem laten getuigen
Ex-topman NS wil Dijsselbloem laten getuigen (Foto: ANP)

'Kanye West zoekt psychiater in New York'

Kanye West is in New York om een goede psychiater langs de oostkust van de Verenigde Staten te vinden. Bronnen vertellen aan TMZ dat de rapper zowel aan de oost- als westkust een psychiater wil hebben. Het is de bedoeling dat de New Yorkse psychiater wordt toegevoegd aan het medische team van Kanye. De rapper kan 24 uur per dag op bijstand en psychische hulp rekenen.

De man van Kim Kardashian was eind november een week lang opgenomen vanwege psychische problemen en uitputting. Volgens TMZ reisde Kanye West maandag met een privévliegtuig naar New York, in het bijzijn van zijn medische team. Ze houden een oogje in het zeil en zorgen dat hij zijn medicatie inneemt.

Kanye moet stress zien te vermijden, vandaar dat hij zich met projecten bezighoudt die zo weinig mogelijk spanning opleveren. Een van de ontspannende activiteiten is de verbouwing van zijn woning. In New York zou hij daarom ook gesprekken hebben gevoerd met een architect en vormgevers die hem daarbij kunnen helpen. Ook zou hij in New York tijd hebben vrijgemaakt om kerstinkopen te doen voor zijn familie.

'Kanye West zoekt psychiater in New York'
'Kanye West zoekt psychiater in New York' (Foto: BuzzE)

Willie Wartaal hoopt stiekem op flop musical

Willie Wartaal, Faberyayo en Vjeze Fjur, de mannen van De Jeugd van Tegenwoordig, zijn binnenkort in het theater te zien. Niet in levende lijve, maar poppen spelen de hoofdrollen in de musical Watskeburt?!

De rappers vinden het geweldig dat ze door poppen worden gespeeld. "Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik hoop dat onze show net zo'n flop wordt als de musical Sky van Marco Borsato. Dan krijg ik die pop lekker snel mee naar huis", zegt Willie Wartaal in Metro.

Zelf zijn de mannen niet vaak in het theater te vinden. Alleen tijdens de première, volgende week woensdag in De Meervaart in Amsterdam, zal de rapformatie plaats nemen op het pluche, hoewel Faberyayo nog zijn reserves heeft. "De vorm spreekt mij niet zo aan. En die première? Dan ben ik misschien toevallig tijdens de hele voorstelling buiten een sigaretje roken."

Willie Wartaal hoopt stiekem op flop musical
Willie Wartaal hoopt stiekem op flop musical (Foto: BuzzE)

Arbeidsmarkt in eurolanden verbetert verder

De arbeidsmarkt in de eurolanden is de afgelopen maanden verder verbeterd. Dat blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd.

De werkgelegenheid in de eurolanden groeide in het derde kwartaal in doorsnee met 0,2 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Daardoor was er ruim 1 procent meer werk dan in het derde kwartaal van 2015. In totaal hadden 153,4 miljoen mannen en vrouwen in de eurolanden vorig kwartaal een baan.

De sterkste verbetering in vergelijking met het tweede kwartaal werd gemeten in Portugal en Spanje, waar de werkgelegenheid met respectievelijk 1,3 en 0,8 procent toenam. Voor Nederland werd een plusje van 0,3 procent gemeld.

Arbeidsmarkt in eurolanden verbetert verder
Arbeidsmarkt in eurolanden verbetert verder (Foto: ANP)

IEA: OPEC-deal zorgt voor tekort op oliemarkt

De overeenkomst tussen oliekartel OPEC en andere olieproducerende landen om de productie te verlagen zal in de eerste helft van volgend jaar waarschijnlijk leiden tot een tekort op de wereldwijde oliemarkt. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Als alle landen zich strikt aan hun afspraken houden, dan zal er volgens de IEA dagelijks vraag zijn naar 600.000 vaten olie meer dan er wordt geproduceerd. Voor dat het akkoord tussen de olieproducenten werd bereikt, voorzag de denktank nog een overproductie in de eerste helft van 2017. De voorraden zouden daarbij pas tegen het einde van volgend jaar krimpen.

De OPEC besloot vorige maand tot een productieverlaging. Afgelopen weekeinde sloten ook olielanden die geen deel uitmaken van het kartel zich bij het akkoord aan. Het lagere aanbod moet olie duurder maken. De olieprijs staat al ruim twee jaar zwaar onder druk door overproductie.

IEA: OPEC-deal zorgt voor tekort op oliemarkt
IEA: OPEC-deal zorgt voor tekort op oliemarkt (Foto: ANP)

IJshockeystick Justin Bieber breekt in tweeën

Justin Bieber kreeg het tijdens een potje ijshockey zwaar te verduren, omdat tijdens een duel zijn hockeystick in tweeën brak.

De website TMZ Sports heeft videobeelden van het incident tijdens de wedstrijd in het ijshockeystadion van de Los Angeles Kings.

Op de beelden is te zien dat Justin Bieber wordt geraakt door een verdediger. Hij komt met een gebroken hockeystick uit de strijd. De scheidsrechter wist een opstootje in de kiem te smoren.

IJshockeystick Justin Bieber breekt in tweeën
IJshockeystick Justin Bieber breekt in tweeën (Foto: BuzzE)

Overvaller wandelt Belgische cel uit

Door een technisch probleem met het slot van zijn cel in Brussel kon een overvaller doodleuk naar buiten wandelen. De man is spoorloos.

De man had met een kompaan een gewapende overval gepleegd op een apotheek. Ze werden kort daarna gezien toen ze een bus pakten en opgepakt. Het duo bleek een zak met geld en een vuurwapen bij zich te dragen, melden Belgische media dinsdag.

De twee werden overgebracht naar het politiebureau in de Brusselse gemeente Vorst, maar agenten merkten even later dat een van hen ervandoor was. Kennelijk heeft niemand hem opgemerkt terwijl hij naar buiten liep.

Overvaller wandelt Belgische cel uit
Overvaller wandelt Belgische cel uit (Foto: ANP)

Hoogste golf ooit gemeten

Een golf van 19 meter hoog gaat officieel de boeken in als de hoogste ooit gemeten. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) sprak dinsdag van 'een opmerkelijk record', dat een plaats krijgt op de lijst van weer- en klimaatextremen.

Het duurde even voordat de golf de boeken van de gespecialiseerde VN-organisatie inrolde. De golf werd in februari 2013 geregistreerd door een met meetapparatuur uitgeruste boei in de Atlantische Oceaan, ergens tussen IJsland en Groot-Brittannië. Het vorige record, van 18,3 meter, werd zes jaar eerder ook gevestigd in het noordelijke deel van de oceaan.

Volgens de WMO benadrukt de meting nog eens hoe belangrijk het is voor de veiligheid van de scheepvaart om de omstandigheden op zee goed te blijven observeren.

Hoogste golf ooit gemeten
Hoogste golf ooit gemeten (Foto: ANP)

'Betere instructies bij spoorwegovergang'

Spoorwegovergangen moeten veiliger. Om dat te realiseren, moet spoorbeheerder ProRail onder meer zorgen voor informatie en instructies bij overwegen. Dat is nodig om duidelijk te maken of zware en langzame voertuigen zelfstandig kunnen oversteken. Ook valt er winst te behalen wanneer ProRail en lokale wegbeheerders beter samenwerken bij het beoordelen van de risico's op ongevallen bij overwegen.

Dat zijn de belangrijkste aanbeveling uit het onderzoekrapport naar het treinongeval in Dalfsen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Bij het ongeval in februari van dit jaar, botste een trein op een hoogwerker. De machinist kwam hierbij om het leven, twee reizigers raakten lichtgewond.

Ieder jaar overlijden ongeveer tien tot vijftien mensen door ongelukken op overwegen. De afgelopen decennia is het aantal flink teruggedrongen, maar de laatste jaren stagneert de afname.

'Betere instructies bij spoorwegovergang'
'Betere instructies bij spoorwegovergang' (Foto: ANP)

Amsterdam dupe van frauderende ambtenaren

Van kleinschalig gesjoemel met uren en declaraties tot diefstal van aanzienlijke bedragen. Bij de gemeente Amsterdam kwamen de afgelopen vier jaar 32 zaken aan het licht van fraude door medewerkers, blijkt dinsdag uit een inventarisatie van het stadsbestuur op verzoek van De Telegraaf. "Een aanzienlijk aantal", constateert burgemeester Eberhard van der Laan die daarom een zogeheten antifraudeoffensief is begonnen.

Dit offensief moet ertoe leiden dat de gemeente minder kwetsbaar wordt voor fraude en dat op alle niveaus duidelijk wordt welke 'ramen en deuren gesloten moeten worden voor kwaadwillenden', schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. Volgens hem gaat het om een serieus probleem dat blijvend de aandacht verdient.

"Integriteit is belangrijk, want het raakt aan het vertrouwen dat burgers in de overheid hebben'', aldus de burgemeester. "Amsterdammers mogen van ons verwachten dat we altijd en overal zorgvuldig om gaan met de schatten die ons worden toevertrouwd, of het nu geld is, of informatie, of iets anders."

Amsterdam dupe van frauderende ambtenaren
Amsterdam dupe van frauderende ambtenaren (Foto: ANP)

Los Angeles Lakers weer terug op aarde

De Los Angeles Lakers hebben hun sterke seizoenstart geen gevolg kunnen geven. De zestienvoudig NBA-kampioen, die deze zomer Kobe Bryant na 20 seizoenen zag vertrekken, stond na een maand spelen trots tussen de subtoppers in de Western Conference. Mede door blessures verloor de ploeg in december tot nu toe alle wedstrijden. Met een vrijwel fitte selectie lukte het afgelopen nacht tegen de Sacramento Kings ook niet. De Lakers gingen in Sacramento met 116-92 onderuit en verloren zo hun zevende wedstrijd op rij.

Topspeler voor de Sacramento Kings was als vanouds DeMarcus Cousins. De center die briljant spel afwisselt met onverklaarbare acties was op zijn best tegen de oude rivaal. Met 32 punten, 16 rebounds, 5 assists, 2 steals en 3 blocks heerste hij aan beide kanten van het veld.

De Lakers mogen in elk geval nog blij zijn met de ontwikkeling van D’Angelo Russell. De jonge point guard scoorde 17 punten en leidde daarmee zijn ploeg. Los Angeles mag zich nu opmaken voor een loodzware reeks van zes uitwedstrijden in tien dagen.

Highlights van Kings tegen de Lakers (Bron: YouTube)

De stadsgenoot van de Lakers, de Los Angeles Clippers, boekten in eigen huis een zwaarbevochten zege op de Portland Trail Blazers. In een wedstrijd waarin beide ploegen continu de leiding afwisselden, bleken de Clippers met 121-120 net te sterk. Blake Griffin noteerde 26 punten, 12 rebounds en 6 assists. Chris Paul kwam tot 21 punten en 14 assists.

Houston boekte de zevende overwinning op rij. Tegen de Brooklyn Nets moesten de Texanen diep gaan, maar uiteindelijk wonnen de Rockets met 122-118. James Harden mengt zich nadrukkelijk in de strijd om de prestigieuze MVP titel. De guard kwam tot 36 punten, 8 rebounds en 11 assists.

Spanning is er volop in de Eastern Conference. Van de vijftien ploegen plaatsen de beste acht zich voor een plek bij de play-offs. De Cleveland Cavaliers en de Toronto Raptors staan ruim aan kop, maar daarachter strijden acht ploegen nadrukkelijk voor de overige zes plekken.

De Indiana pacers bewezen zich in dit veld een goede dienst door de Charlotte Hornets te verslaan. De Hornets schoten slechts 33% van hun schoten raak. Bij Indiana waren Paul George en Myles Turner met 22 punten elk topscorer. De pas 20-jarige Turner is een kleine sensatie in Indiana. Hij heeft de lengte om tegenstanders onder de basket af te stoppen, maar ook een zuiver afstandschot. Tegen Charlotte blokte hij vier schoten en schoot ook vier op zeven driepunters raak. Indiana won de thuiswedstrijd met 110-94.

Uitslagen

Indiana Pacers – Charlotte Hornets 110-94
Toronto Raptors – Milwaukee Bucks 122-100
Miami Heat – Washington Wizards 112-101
Houston Rockets – Brooklyn Nets 122-118
Dallas Mavericks – Denver Nuggets 112-92
Los Angeles Clippers – Portland Trail Blazers 121-120
Sacramento Kings – Los Angeles Lakers 116-92

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 17-5
Toronto Raptors 17-7
New York Knicks 14-10
Chicago Bulls 13-10
Charlotte Hornets 14-11
Boston Celtics 13-11
Indiana Pacers 13-12
Detroit Pistons 13-13
Atlanta Hawks 12-12
Milwaukee Bucks 11-12
Orlando Magic 10-15
Washington Wizards 9-14
Miami Heat 8-17
Brooklyn Nets 6-17
Philadelphia 76ers 6-18

Western Conference

Golden State Warriors 21-4
San Antonio Spurs 19-5
Los Angeles Clippers 18-7
Houston Rockets 18-7
Memhis Grizzlies 17-8
Oklahoma City Thunder 15-9
Utah Jazz 15-10
Portland Trail Blazers 12-14
Sacramento Kings 9-15
Los Angeles Lakers 10-17
Denver Nuggets 9-16
New Orleans Pelicans 8-17
Phoenix Suns 7-17
Minnesota Timberwolves 6-18
Dallas Mavericks 6-18

Gullit onderwerp 'complottheorie' Champions League-loting

Dat Barcelona tegen Paris Saint-Germain lootte was volgens de Catalaanse krant Sport geen toeval meer. Zij verdenken duistere zaken, hoewel dat wellicht met een korreltje zout genomen moet worden. 

Als nummer twee van de groepsfase zou PSG sowieso tegen een nummer één spelen, maar met Barcelona troffen de Fransen het niet. Bij Barça zal men ook niet vrolijk zijn geworden van de loting, aangezien er op papier zwakkere tegenstanders dan PSG mogelijk waren.

De loting werd volbracht door Ruud Gullit, die volgens Sport een 'zeer verdachte glimlach' op het gezicht had toen hij PSG koppelde aan Barcelona. Volgens de krant is de loting vooropgezet spel geweest.

Sport besluit de berichtgeving met het volgende: "We weten niet of het knikje voor zijn vriend en oud-teamgenoot Patrick Kluivert was, die momenteel sportief directeur van PSG is." Kluivert, overigens nooit teamgenoot van Gullit, zat namens de Franse kampioen in de zaal in Nyon.

Van den Brom: "Zware loting, klaar"

AZ-trainer John van den Brom vindt dat zijn ploeg het met Olympique Lyon niet heeft getroffen bij de loting voor de tweede ronde van de Europa League.

Volgens de hoofdcoach is dat echter niet meer dan logisch. "Je bent niet voor niets gekwalificeerd voor de laatste 32 teams. Dan kom je sowieso tegen een mooie ploeg uit", reageerde Van den Brom.

"Het Franse voetbal staat toch bekend om zijn fysiek, met veel loopvermogen. Vaak zijn het grote jongens", ging de trainer verder. Lyon werd derde in een Champions League-groep met Juventus, Sevilla en Dinamo Zagreb. "Het is een ploeg die Champions League heeft gespeeld en in Frankrijk altijd bovenin meedraait. Het is gewoon een zware loting, klaar."

Olympique Lyon staat momenteel vierde in Ligue 1 met twaalf punten achterstand op koploper Nice. De ploeg van coach Bruno Génésio mag echter nog een wedstrijd inhalen. AZ ontmoet de Fransen op 16 februari in Alkmaar en de return is precies een week later.

Nog steeds te weinig vrouwelijke hoogleraren

Het glazen plafond voor vrouwen op Nederlandse universiteiten blijft onverminderd dik. Het percentage vrouwelijke hoogleraren is ten opzichte van een jaar geleden nauwelijks gegroeid, constateert het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) in zijn dinsdag gepubliceerde jaarlijkse monitor. Momenteel is slechts 18 procent van de hoogleraren in ons land vrouw. Vorig jaar lag dat percentage op 16,9.

In het huidige groeitempo gaat het volgens het LNVH nog tot het jaar 2054 duren voordat er een evenredig verdeling tussen mannen en vrouwen is onder hoogleraren.

Naast ondervertegenwoordiging in hoge academische functies, blijft ook de beloning voor vrouwen nog altijd achterlopen. In 2012 en 2015 werd in de monitoren al een loonkloof vastgesteld en die blijft onverminderd in stand. "Conclusie: vrouwelijke wetenschappers lopen op jaarbasis miljoenen mis. Daarnaast worden vrouwelijke wetenschappers stelselmatig in de lagere functieniveaus ingedeeld."

Ten aanzien van academische bestuursfuncties is het beeld beter voor vrouwen. Zowel in bestuurscollege's als in raden van toezicht van de universiteiten ligt het aandeel vrouwen rond of boven de 30 procent. Het percentage vrouwelijke leden in de raden van bestuur van universitair medische centra nam toe van 14 naar 23 procent. In de raden van toezicht van de universitair medische centra is het aandeel vrouwen licht gedaald maar ligt het nog altijd op 37 procent.

Nog steeds te weinig vrouwelijke hoogleraren
Nog steeds te weinig vrouwelijke hoogleraren (Foto: ANP)

Kamp: economie verder versterken

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is niet verrast door de positieve economische vooruitzichten die het Centraal Planbureau (CPB) schetst in zijn decemberraming. "De seinen van de Nederlandse economie staan al een tijd op groen. Deze positieve vooruitzichten van het CPB liggen dan ook in de lijn der verwachting", aldus Kamp, die de economie verder wil versterken.

Kamp stelt dat de gunstige cijfers aantonen aan dat het loont om in moeilijke tijden inspanningen te leveren om de economische structuur te versterken. "Maar vooral tonen ze de veerkracht van de ondernemers in dit land".

Volgens de minister is het nu zaak om de economie verder duurzaam te versterken. "Dat kan door de energietransitie te versnellen, te investeren in innovatie en maatregelen te nemen die de arbeidsproductiviteit verhogen," zegt Kamp.

Kamp: economie verder versterken
Kamp: economie verder versterken (Foto: ANP)

Adele wint weer twee BBC Music Awards

Adele was niet aanwezig, maar viel toch tweemaal in de prijzen. Maandagavond won ze de BBC Music Award voor beste album en beste lied. "Het spijt me dat ik er niet ben", liet ze weten vanuit Los Angeles, waar ze vakantie viert.

Robbie Williams nam Adeles prijzen in ontvangst. "Hello, it's me", grapte de zanger met een knipoog naar de eerste zinnen van Adeles comebacksingle Hello, waarmee ze in de prijzen viel. Robbie prees 25, Adeles album waarvoor ze haar tweede BBC Music Award van de avond kreeg. Hij noemde haar ook een geweldige moeder. "De hardst werkende moeder in de showbusiness."

Adele was niet de enige winnaar die niet bij de uitreiking was. Ook Coldplay, uitgeroepen artiest van het jaar, liet verstek gaan. Vanuit Australië liet Chris Martin weten het jammer te vinden er niet bij te kunnen zijn. "We houden van jullie en zijn jullie erg dankbaar. Tot snel."

Persoonlijk
Eén winnaar was wel aanwezig. The 1975 kon de prijs voor beste optreden op BBC Radio 1 persoonlijk in ontvangst nemen. De boyband mocht de avond openen met een optreden. Ook onder anderen John Legend en Emeli Sandé traden op. Robbie Williams sloot de avond af.

Adele viel ook vorig jaar twee keer in de prijzen. Ook toen woonde ze de uitreiking van de BBC Music Awards niet bij. De muziekprijzen van de Britse radio- en tv-zender werden dit jaar voor de derde keer uitgedeeld.

Adele wint weer twee BBC Music Awards
Adele wint weer twee BBC Music Awards (Foto: BuzzE)

T-Mobile mag Vodafone Thuis inlijven

Telecomaanbieder T-Mobile mag definitief de afdeling voor vaste telefoonlijnen, internet en tv-diensten van branchegenoot Vodafone Nederland inlijven. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaf dinsdag groen licht voor de overname.

De afsplitsing van het onderdeel, ook bekend als Vodafone Thuis, was een toezegging die Vodafone en Ziggo-moederbedrijf Liberty Global deden aan de Europese Commissie om toestemming te krijgen voor het samengaan van Vodafone Nederland en Ziggo in Nederland.

T-Mobile mag Vodafone Thuis inlijven
T-Mobile mag Vodafone Thuis inlijven (Foto: ANP)

Staatssecretaris bekogeld met schoenen en drank

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is door demonstranten bekogeld met schoenen en drank. De staatssecretaris was maandagavond op de luchthaven van Charleroi te gast bij een bijeenkomst van coalitiepartner MR.

Bij aankomst werd Francken door tientallen betogers tegengehouden en werd er met schoenen en drank naar de politicus gegooid, meldden Belgische media.

Francken ligt onder vuur omdat hij weigert een visum te verlenen voor een Syrisch gezin, ook al heeft de rechter bepaald dat de Belgische regering dat wel moet doen. Het gezin is bevriend met een Belgische familie die garant wil staan voor de Syriërs en hen zelf ook wil opvangen.

Het hof dreigt met een dwangsom van 4000 euro per dag. De politicus vreest een 'gevaarlijk precedent' en is in cassatie gegaan.

Binnen bij het debat verdedigde Francken zijn beslissing om geen visum af te geven voor het Syrische gezin. Dat zou volgens hem 'een brug te ver' zijn. De staatssecretaris is bang dat er dan meer Syrische vluchtelingen op deze manier naar België proberen te komen.

Belgische staatssecretaris Francken bekogeld
Staatssecretaris bekogeld met schoenen en drank (Foto: ANP)

Bijna dove deelnemer klaagt American Idol aan

Deelnemer Michael Simeon klaagt de producent van American Idol aan vanwege gehoorproblemen die hij overhield aan de show. Dat meldt TMZ.

Volgens Simeon, die in 2015 deelnam aan het programma, heeft hij door slechte audioapparatuur een beschadiging aan zijn trommelvliezen opgelopen. Het volume van de oortjes die de technicus van het programma bij hem aansloot, stond veel te hard en Simeon klaagde over extreme pijn en steken in zijn oren.

Het beklag werd volgens de kandidaat door de producenten van de Amerikaanse zender Fox niet serieus genomen en er werd hem verteld vijf uur rust te nemen in een afgesloten ruimte.

Simeon beweert dat hij sinds het incident is behandeld om zijn trommelvliezen te herstellen. Ook zou zijn gehoor permanent zijn aangetast en gaat zijn muzikale carrière daardoor bergafwaarts. Hoeveel aan schadevergoeding Simeon eist is niet bekend. Het programma American Idol is in april 2016 na 15 jaar gestopt.

Bijna dove deelnemer klaagt American Idol aan
Bijna dove deelnemer klaagt American Idol aan (Foto: BuzzE)

Kensington en Broederliefde op Indian Summer

Kensington, Broederliefde en Chef'Special staan volgend jaar op het podium van het Indian Summer Festival in Langedijk. Andere namen op het festival zijn Bokoesam, Kraantje Pappie, Racoon, Quintino, Cesqeaux en Jett Rebel. De festivalorganisatie maakte de line-up dinsdag bekend.

Frenna, Teske, Rondé, Bizzey, Jonna Fraser, Childsplay, The Partysquad en Mightyfools prijken eveneens op het affiche van de zeventiende editie. In totaal treden bijna vijftig bands, dj's en artiesten op.

Indian Summer 2017 is op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli. De voorverkoop begint zaterdag om 10.00 uur.

Kensington en Broederliefde op Indian Summer
Kensington en Broederliefde op Indian Summer (Foto: BuzzE)

'Overvallers Kim nog steeds niet in beeld'

Twee maanden nadat Kim Kardashian onder schot werd beroofd in haar appartement in Parijs heeft de politie nog geen zicht op de daders. Zo weet Us Weekly.

"We zijn twee maanden verder en we hebben geen idee wie de dieven zijn", aldus een politiebron. "Dat kan je raar noemen maar het kan maanden, soms jaren, duren om een mysterie als dit op te lossen", vervolgt de betrokkene bij het onderzoek.

De Parijse politie staat in contact met het juridische team van Kardashian en wisselt informatie uit, zo weet de politiebron te vertellen. Eerder maakte de gemeente Parijs bekend dat de stad haar beste rechercheurs van de Brigade de Répression du Banditisme, beter bekend als de B.R.B., op de zaak heeft gezet.

Kardashian werd op 3 oktober door vijf met pistolen gewapende mannen overvallen in haar appartement. De overvallers maakten naar schatting negen miljoen euro buit aan juwelen, waaronder haar 20-karaats verlovingsring van Kanye West. De politie blijft optimistisch en gaat ervan uit dat de daders uiteindelijk gepakt zullen worden.

'Overvallers Kim nog steeds niet in beeld'
'Overvallers Kim nog steeds niet in beeld' (Foto: BuzzE)

WHO wil meer geld in strijd tegen malaria

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet de financieringstekorten en kwetsbare zorgsystemen als de grootste obstakels in de strijd tegen malaria. Dat zei de organisatie dinsdag bij het de presentatie van het jaarrapport.

De WHO liet weten dat het steeds moeilijker wordt om een constante en afdoende bron van financiering te bereiken voor het aanpakken van de dodelijke muggenziekte. Nadat in 2000 de investeringen in malariabestrijding flink omhoog zijn gegaan is sinds 2010 de wereldwijde investering blijven steken rond de 2,9 miljard dollar.

In 2015 zijn 429.000 mensen in Afrika overleden aan de gevolgen van malaria. Een afname van 62 procent ten opzichte van 2000. "Toch overlijdt er nog elke twee minuten een kind aan malaria", aldus Richard Cibulskis van de WHO, die gaat over de aanpak van malaria. "Tegelijkertijd is de financiering voor malaria gestagneerd."

Wereldgezondheidsspecialisten stellen dat voor 2016 3,8 miljard dollar nodig is om de progressie in de strijd tegen malaria voort te zetten. Ieder jaar zou de investeringen moeten oplopen om tot 6,4 miljard dollar in 2020 te komen.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn de grootste financiers. In 2015 waren ze verantwoordelijk voor respectievelijk 35 en 16 procent van de 2,9 miljard dollar geïnvesteerd in de strijd tegen malaria.

De WHO maakt zich ook zorgen over cijfers in het gebruik van malariapreventie zoals klamboes en spraymiddelen. In 2015 gebruikte 43 procent van de bevolking in Afrika ten zuiden van de Sahara deze middelen niet.

WHO wil meer geld in strijd tegen malaria
WHO wil meer geld in strijd tegen malaria (Foto: ANP)

AIVD-kerstpuzzel van start

De AIVD heeft gistermiddag wederom zijn razend ingewikkelde Kerstpuzzel gepubliceerd. Deze puzzel, al jaren een traditie binnen de AIVD, wordt sinds 2011 ook voor het algemene publieke gepubliceerd. Sindsdien neemt de populariteit van deze hersenkraker hand over hand toe: vorig jaar waren er al 1600 deelnemers.

De quiz wordt inmiddels al actief besproken op ons Wetenschap&Technologie-forum. Laat je niet afschrikken door de moeilijkheidsgraad; veelal lukt het met wat doorzettingsvermogen en numeriek inzicht om uiteindelijk tot een logische oplossing te komen. Oh, en voor degenen die denken dat FOK!kers dom dan wel lui zijn; vorig jaar kwam de beste inzending van een FOK!-user: CarloV. Zal het dit jaar misschien aan jou zijn?

AIVD zoekt 250 nieuwe medewerkers (Foto: ANP)
De AIVD daagt je uit in de jaarlijkse Kerstpuzzel

Netflix trekt stekker uit serie Marco Polo

Netflix stopt met de serie Marco Polo en maakt geen derde seizoen van de historische dramaserie. Dat meldt The Wrap.

De serie, gebaseerd op het leven van de 14e-eeuwse Venetiaanse ontdekkingsreiziger en handelaar, ging in 2014 in premiere. Er werden door producent Harvey Weinstein twee seizoenen afgeleverd van elk tien afleveringen.

De Italiaanse acteur Lorenzo Richelmy nam de rol van Marco Polo op zich die zich een plek weet te veroveren aan het hof van de machtige heerser Koeblai Khan van China en Mongolië, gespeeld door acteur Benedict Wong. De serie, die werd opgenomen in Kazachstan en Mongolië, liep volgens ingewijden flink in de papieren en kreeg uiteindelijk te weinig aanhang.

"We willen iedereen bedanken die vol overgave aan de serie heeft gewerkt, van begin tot eind", aldus vicepresident Content van Netflix, Cindy Holland. Marco Polo is niet de enige serie die door Netflix is stopgezet. Eerder trok de streamingdienst de stekker uit Bloodline, Hemlock Grove en de serie Lillyhammer.

Netflix trekt stekker uit serie Marco Polo
Netflix trekt stekker uit serie Marco Polo (Foto: BuzzE)

'Lamar Odom opgenomen in afkickkliniek'

Voormalig basketballer Lamar Odom is opgenomen in een afkickkliniek. Dat meldt People op basis van bronnen.

"Lamar is goedgemutst", zegt een ingewijde. Odom is van plan 30 dagen in de kliniek te blijven om van verdovende middelen af te komen. Al beweren bronnen dat Odom op het moment van opname geen drugs gebruikte. Het zou gaan om een preventieve opname.

"Hij wil clean en gefocust blijven. Nu de scheiding van Khloé wordt afgerond en met de feestdagen op komst wil hij niet in de fout gaan", aldus een ingewijde. Volgens de spion van People waren het vrienden en familie van de basketballer die hem aanmoedigden zich preventief te laten opnemen.

Lamar Odom (37) en Khloé Kardashian (32) trouwden met elkaar in september 2009 maar toen Odom vreemdging en verslaafd raakte aan de drugs, vroeg Kardashian in 2013 een scheiding aan. In juli 2015 bereikte het stel overeenstemming over de scheiding maar krabbelde Kardashian terug. Ze wilde Odom nog een kans geven. In mei 2016 besluit ze de scheiding alsnog door te zetten.

Lamar gaat los
De basketballer heeft moeite met de defitinieve scheidingsplannen en werd deze zomer regelmatig in bars en stripclubs in New York gezien. Volgens vrienden woont hij inmiddels weer in Los Angeles en probeert hij een nieuw leven op te bouwen. "Hij is nu weg van de negatieve invloeden in New York", aldus een bron dichtbij de voormalige NBA-ster.

'Lamar Odom opgenomen in afkickkliniek'
'Lamar Odom opgenomen in afkickkliniek' (Foto: BuzzE)

Economie zit flink in de lift

De Nederlandse economie en de overheidsfinanciën staan er een stuk beter voor dan enkele maanden geleden nog werd gedacht. Het kabinet Rutte-II sluit zijn regeerperiode volgend jaar zonder tekort af, terwijl de economie weer terugkomt op het peil van voor de uitbraak van de financiële crisis in 2008.

Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn dinsdag gepresenteerde decemberraming. Daarin voorzien de rekenmeesters van het kabinet een economische groei van 2,1 procent in 2017. Daarmee zou de vooruitgang even sterk zijn als dit jaar, na een plus van 2 procent vorig jaar. Drie maanden geleden werd voor 2016 en 2017 nog een terugval tot 1,7 procent voorspeld.

Onlangs bleek al dat de aanhoudende economische groei voor aanzienlijke belastingmeevallers zorgt, waardoor het overheidstekort dit jaar kleiner is dan eerder gedacht. Het CPB verwacht dat die ontwikkeling doorzet, waardoor de uitgaven en inkomsten van de Staat volgend jaar voor het eerst in negen jaar in evenwicht zijn.

Loonsverhogingen
De robuuste groei zorgt er bovendien voor dat de economie weer even groot is als in 2008, gerekend per hoofd van de bevolking. Ook de werkgelegenheid keert eindelijk weer terug op het niveau van voor de crisis, na de volgens het CPB 'uitzonderlijk lange' herstelperiode. De werkloosheid daalt volgend jaar verder, maar blijft met 5,3 procent hoger dan voor de dubbele recessie.

De groei wordt volgend jaar aangejaagd door consumenten, die profiteren van de loonsverhogingen van de afgelopen twee jaar. De koopkracht loopt daarbij verder op, hoewel de vooruitgang met 0,7 procent aanzienlijk kleiner is dan de plus van bijna 3 procent die dit jaar werd geboekt.

Staatsschuld
Het CPB wijst er ondanks de zonnige prognoses op dat de economische en politieke situatie in de EU onzeker blijft. De gevolgen van de brexit lijken daarbij vooralsnog echter mee te vallen. Nederland houdt volgend jaar last van de zwakke groei van de wereldhandel, maar weet zijn aandeel op de internationale markt naar verwachting wel te vergroten.

De staatsschuld neemt verder af en komt volgens de nieuwe ramingen in 2017 voor het eerst sinds 2010 onder het Europees vastgestelde maximum van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

CPB: economie trekt aan, tekort verdwijnt
CPB: economie trekt aan, tekort verdwijnt (Foto: ANP)

Trump maakt minister BuZa vandaag bekend

De toekomstige president van de Verenigde Staten, Donald Trump, maakt dinsdag de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken bekend. Dat schrijft Trump in een tweet.

"Ik zal dinsdagochtend de volgende minister van Buitenlandse Zaken bekendmaken", twitterde de Republikein. Volgens Fox News gaat het om Rex Tillerson, de baas van de oliemaatschappij Exxon Mobil waar hij al 41 jaar voor werkt.

Tillerson heeft een hechte zakelijke relatie met de Russische president Vladimir Poetin die hij al meer dan twintig jaar kent. De Rus verleende hem in 2013 een Vriendschapsorde. Daarna belandde de relatie tussen Washington en Moskou op een dieptepunt door de annexatie van de Krim en Russische steun in het oosten van Oekraïne.

Trump maakt minister BuZa dinsdag bekend
Rex Tillerson, favoriet voor positie Buitenlandse Zaken (Foto: ANP)

Jon Voight: 'Angelina houdt zich sterk'

Volgens Jon Voight, de vader van Angelina Jolie, gaat het 'okay' met zijn dochter na de scheiding van Brad Pitt. Dat zegt hij tegen New York Daily News.

Voight vertelde dat het hele gezin elke kerst bij elkaar komt en dat hij uitziet Jolie en zijn kleinkinderen te zien. Op de vraag hoe Jolie zich houdt onder de scheiding was Voight helder: "Het gaat okay. Ze houdt zich sterk", zei de 77-jarige acteur.

Opa Voight trakteert zijn kinderen elk jaar op kaartjes voor een show van hun keuze. "We gaan dan naar New York om een show te bekijken. Zij mogen die uitzoeken en ik betaal de kaartjes", vertelt Voight.

Sinds de break-up ruzieën Pitt en Jolie over de voogdij van de kinderen. Zo probeert Pitt via de rechter zijn bezoekregeling uit te breiden. De acteur ziet de zes kinderen die hij samen met Jolie heeft een keer per week. De acteur wil dat dat minimaal twee keer per week wordt. Jolie, die de voogdij over de kinderen heeft, ziet dat niet zitten en vraagt de rechtbank de bezoekregeling van Pitt niet uit te breiden.

Vader Angelina Jolie: 'ze houdt zich sterk'
Vader Angelina Jolie: 'ze houdt zich sterk' (Foto: BuzzE)

Wilders legt 'schoon schip' uit en drukt duimzuigerij de kop in

Geert Wilders heeft dinsdag in een interview met De Telegraaf uitgelegd wat hij bedoelt met 'schoon schip maken'. "Ik wil dat er schoon schip wordt gemaakt. Dat we weer baas worden in eigen land en dat we een einde maken aan de tsunami aan vreemdelingen die hier niet thuishoren", zo verklaarde de PVV-politicus.

Zaterdag kondigde Wilders in De Telegraaf aan dat hij premier wilt worden, en dan schoon schip wil maken in Nederland. De afgelopen dagen vroegen veel mensen zich af wat hij daarmee bedoelde. Er werd, zoals gebruikelijk bij uitspraken van Wilders, driftig gespeculeerd. Zou hij rechters ontslaan? Zou hij beginnen met het deporteren van Marokkanen? Het bleek uiteraard niets van dat alles.  In een interview met diezelfde krant verklaart hij zich nogmaals nader en ontkent hij dat er rechters worden vervangen als hij straks misschien aan de macht komt.

"Dat heb ik niet gezegd en ook niet bedoeld. Ik vind wel - en dat heeft de PVV ook eerder voorgesteld - dat rechters niet meer voor het leven moeten worden benoemd. We vinden dat ze na vijf of tien jaar nog eens beoordeeld moeten worden. Mensen met een baan hebben een functioneringsgesprek, want iedereen maakt fouten. Ook rechters. Ik denk dat het niet meer van deze tijd is om ze voor het leven te benoemen."

Voorts wil hij de touwtjes in Nederland weer in handen nemen en dus de bemoeienis vanuit de EU beperken. Daarnaast natuurlijk de stokpaardjes 'grenzen dicht' en 'meer geld naar ouderen en zorg'.

Wilders legt 'schoon schip' uit
Wilders legt 'schoon schip' uit (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Druilerig

Goeiemorgen! December lijkt een erg droge maand te gaan worden. De modellen zijn het allemaal met elkaar eens dat er zeker de komende 10 dagen weinig tot geen neerslag gaat vallen. Vandaag is dan nog een kleine uitzondering. Verder worden er bijzondere hogedrukstanden voor volgende week berekend. Namelijk tot 1045 a 1050 aan toe. Dit zouden dan recordwaarden worden. Jullie begrijpen dus al dat dit geen nat en winderig weer wil betekenen. Echter, ook winterweer zit er niet aan te komen.

Vandaag passeren er dan nog twee (zwakke) storingen. De eerste trekt vanochtend over en de tweede vanavond. Bij die storingen regent het af en toe. In de tussentijd is het wel af en toe droog, maar kan er nog steeds af en toe motregen vallen. De zon zullen we deze dag niet te zien krijgen. Het is met 8 graden vrij zacht en heel veel wind staat er ook niet.

De komende dagen verlopen zo mogelijk nog saaier.

Een fijne dinsdag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:25
Zon onder: 16:32
Zonkracht: 1 / 1
 
Qltel in Spanje (Foto: qltel)
Een tijdje geleden was qltel op reis naar Portugal. In Spanje maakte hij deze kleurrijke zonsopkomst mee. (Foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1959 Mies Bouwman leidt de allereerste inzamelingsactie op televisie in Nederland: Redt een kind voor Algerijnse vluchtelingen in Marokko.
1972 Een Spaans chartervliegtuig stort neer tijdens het opstijgen van de Canarische Eilanden waarbij 155 mensen omkomen.
1995 Tijdens een huiszoeking in het huis van Marc Dutroux horen rijkswachters kinderstemmen, maar de cel waarin de meisjes Julie en Melissa zijn opgesloten vinden zij niet.
2003 Arrestatie van Saddam Hoessein door de  Amerikaanse interventiemacht in Irak.
2008 De Duitse acteur Horst Tappert overlijdt.

Kinderen willen meer échte aandacht

Kinderen willen échte aandacht van de mensen om hen heen, ook van professionals. De situatie thuis en de band met familieleden moeten volgens veel kinderen beter. Ook willen ze meer en betere lokale voorzieningen, zoals sportveldjes of plekken om met andere jongeren samen te komen. En er moet iets worden gedaan aan de hoge werkdruk op school, dat vinden de kinderen.

Dat blijkt uit een rondgang van de Kinderombudsvrouw, Margrite Kalverboer. Zij ging de afgelopen weken op bezoek bij kinderen en jongeren om te horen hoe het met hen gaat en wat beter kan. Ook vulden 1395 kinderen tussen acht en achttien jaar een vragenlijst in.

Gemiddeld geven kinderen en jongeren hun leven overigens wel een dikke voldoende: een 7,4. Kinderen met problemen thuis, met ruziënde, gescheiden ouders en kinderen die met jeugdhulp te maken krijgen geven een lager cijfer dan gemiddeld: tussen de 5,9 en 6,3. Kinderen uit arme(re) gezinnen geven hun leven gemiddeld een 6,6.

Impact
Andere onderwerpen waarover kinderen zich zorgen maken zijn onder meer het te lage inkomen van hun ouders, de hoogte van het minimumjeugdloon en de studiefinanciering die is afgeschaft.

"Soms voelde ik in mijn maag wat kinderen en jongeren vertelden, zoveel impact," stelt Kalverboer. "De opmerking van een meisje bij wie thuis te weinig geld is en die mij zei: 'Ik heb zo in mijn hoofd geparkeerd dat er niets zal veranderen, dat ik niet eens na kan denken over de vraag wat er beter kan.' Dit blijft nagalmen in mijn hoofd. Het past niet dat je als veertienjarige je situatie als zo uitzichtloos ervaart."

Ze zegt dat ze aan de slag gaat met de opmerkingen van de kinderen.

Kinderen willen meer échte aandacht
Kinderen willen meer échte aandacht (Foto: ANP)

'Emancipatie vrouw minder snel dan mogelijk'

De verschillen tussen vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt zijn in tien jaar afgenomen, maar minder snel dan door het emancipatiebeleid verwacht had mogen worden. Ze krijgen omgerekend per uur minder betaald dan mannen, zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in topposities en hebben relatief vaak een deeltijdbaan.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (CPB) dat dinsdag is gepresenteerd. Ondertussen zijn vrouwen wel steeds vaker hoogopgeleid, tot een leeftijd van 45 jaar zelfs hoger dan mannen.

De komst van kinderen blijkt niet meer zo vaak een reden minder uren te gaan werken of helemaal te stoppen. Vrouwelijke dertigers werken gemiddeld een halve dag per week meer dan eerdere generaties vrouwen in deze leeftijd. Als ze besluiten om niet te gaan werken, is dat nu eerder om gezondheidsredenen dan vanwege zorgtaken.

Tergend langzaam
Met ruim 30 procent vrouwelijke topambtenaren, een groei van 2 procent, heeft de overheid haar streefcijfer bereikt en bij de honderd grootste bedrijven is inmiddels een op de vijf leden van de raden van bestuur of toezicht een vrouw. Dat is een flinke toename ten opzichte van eerdere jaren. In de non-profitsector, waar naar verhouding veel vrouwen werken, is hun aandeel in de top niet toegenomen (zorg en welzijn) of zelfs iets afgenomen (sociaal-economische sector en maatschappelijke organisaties).

Minister Jet Bussemaker, die over het onderwerp gaat, riep vrouwen een paar maanden geleden op te solliciteren naar hoge posities - ook in de politiek - en minder bescheiden te zijn. Ze vindt dat vrouwenemancipatie 'op een heleboel vlakken tergend langzaam'gaat.

'Emancipatie vrouw minder snel dan mogelijk'
'Emancipatie vrouw minder snel dan mogelijk' (Foto: ANP)

Trump verliest 25 stemmen in Wisconsin

De hertelling van de uitgebrachte stemmen in Wisconsin heeft niets veranderd aan de uitslag van de presidentsverkiezing in deze Amerikaanse staat. Toen de kiescommissie maandag bijna klaar was met haar werk, aangevraagd door Jill Stein van de Groenen, bleek de marge van Donald Trump ten opzichte van Hillary Clinton met slechts 25 kiezers geslonken. De Republikeinse kandidaat was in Wisconsin tot winnaar verklaard met ruim 22.000 stemmen meer dan zijn Democratische rivaal.

Stein had een verzoek ingediend omdat de verkiezingsuitslag mogelijk zou zijn beïnvloed door hackers. Dat deed ze ook voor Pennsylvania en Michigan. In Pennsylvania wees de rechter een hertelling maandag af. Hij vond die 'grenzen aan het irrationele' en gezien de deadline (dinsdag) ook volstrekt onhaalbaar. Zijn collega in Michigan oordeelde vrijdag al dat Stein daar geen recht op had als niet-gedupeerde kandidaat.

Trump verliest 25 stemmen in Wisconsin
Trump verliest 25 stemmen in Wisconsin (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.