Nederlandse De Randamie krijgt UFC-titelgevecht in nieuwe gewichtsklasse

De Nederlandse MMA-vechtster Germaine de Randamie mag in februari gaan vechten voor de allereerste UFC-titel in het vedergewicht bij de vrouwen. De organisatie heeft die klasse onlangs toegevoegd, wat aangeeft dat de sport bij de dames bijzonder snel is gegaan. In 2011 wilde UFC-president Dana White nog niets weten van vrouwengevechten in de UFC, de bekendste ‘bond’ in de MMA (mixed martial arts). Op de vraag wanneer er vrouwengevechten onder de UFC-organisatie zouden komen antwoordde hij duidelijk: "Never!" 

Dat veranderde toen er in de wat kleinere MMA-organisatie Strikeforce een vrouw genaamd Ronda Rousey rondliep, die het in zich had een superster te worden. White ging overstag en op 23 februari 2013 was het dan eindelijk zover: vrouwen in de UFC. Het was gelijk een groot succes en Rousey werd en is nog steeds een superster. Je zag aan de gevechten dat de vrouwen echt wilden laten zien dat ze op het hoogst haalbare podium, in de UFC, thuis hoorden.

Het waren spectaculaire gevechten, want ze hielden zich niet in en ze gingen allemaal vol voor de winst. Er werd begonnen met alleen bantamgewicht (135 pond / 61,2 kg) en al snel kwam hier het strogewicht (115 lb / 52,2 kg) bij. Op dit moment is er nog een vrouwelijk fenomeen waarvan wordt gezegd dat zij de beste vrouwelijke MMA-vechter is die er ooit heeft rond gelopen: Cristiane Justino, beter bekend als Cris Cyborg. Deze Braziliaanse vrouw heeft sinds 2005 niet meer verloren en heeft achttien wedstrijden achter elkaar niet verloren, waarvan de wedstijd tegen de Japanse Yamanaka in 2011 als 'no contest' staat in verband met een positieve dopingtest. Ze is kampioen in het vedergewicht (145 lb / 65,8 kg) bij Invicta FC (dé organisatie voor MMA-vechtsters). Zelf zegt ze dat ze niet in staat is de benodigde 135 pond te halen. Wel heeft ze al twee maal gevochten in de UFC, maar dan op een gewicht buiten de bestaande gewichtsklassen.

Met het inbrengen van de vrouwen vedergewichtsklasse zorgt de UFC ervoor dat ze alle MMA topvechtsters in huis kan halen en dat sommige vrouwen die al vochten in het bantamgewicht nu de kans krijgen in een voor hen wat meer natuurlijke gewichtsklasse te vechten. Daarbij valt ook te denken aan voormalig Strikeforce-kampioene Marloes Coenen, een pionier voor het vrouwen-MMA in Nederland maar ook voor de hele wereld.

Cyborg heeft zoals gezegd inmiddels twee maal gevochten in de UFC en beide keren won ze door TKO’s, maar dit waren geen vrouwen die in de top-15 van de bantamgewichtsklasse staan. Toch heeft de UFC dit fenomeen uiteraard de kans gegeven dit titelgevecht te pakken, maar heeft zij deze geweigerd. Nu krijgen de voormalig bantamkampioene Holly Holm en onze eigen Germaine de Randamie de kans de nieuwe kampioensgordel te pakken.

Holly Holm is voor haar professionele MMA-carrière begonnen in het boksen (38 gevechten, 33 gewonnen, 9 KO, 2 verliezen en 2 onbeslist), gevolgd door drie kickbokswedstrijden waarvan 2 KO’s en 1 verloren. Ze werd vooral bekend door toch wel op brute wijze de toen nog onaantastbare Ronda Rousey volledig te overklassen in het vooral staande gevecht. De twee wedstrijden die ze ervoor in de UFC had gehad, had ze gewonnen op beslissing en waren niet heel indrukwekkend. Dit maakte de verrassende en toch overtuigende prestatie des te groter. Ze staat vooral bekend als staande vechter en kan zich daarmee opmaken voor een geduchte tegenstandster in Germaine de Randamie.

De Randamie deelt een klap uit aan Julie Kedzie (Foto: Getty)

De Utrechtse is zeker een staande vechter, wat ook wel blijkt uit haar ongelofelijke cijfers in het kickboksen (37 gespeeld, 37 gewonnen waarvan 14 op KO). Germaine kon in het kickboksen geen tegenstander meer vinden die het aandurfde tegen haar te vechten en stond zo ver boven de rest dat ze een nieuwe uitdaging nodig had. Die heeft ze inmiddels gevonden in de MMA. In de UFC heeft ze alleen verloren van de huidige bantamkampioene Amanda Nunes. In dit gevecht stond ze tegen een tegenstandster die vooral bekend staat om het worstelen en grondgevecht, wat er voor zorgde dat ze te terughoudend vocht om niet in dit grapplinggevecht terecht te komen.

In het aankomende titelgevecht zal ze zich minder bezig hoeven te houden met de kans op takedowns, wat ervoor zorgt dat ze vrijuit haar benen kan gebruiken voor één van haar geweldige traptechnieken. Dit gevecht heeft alles in zich een geweldig staand gevecht te worden waarbij Germaine een mooie kans op de titel heeft.

Na de aankondiging van dit titelgevecht heeft Cyborg via Twitter laten weten niet blij te zijn dat zij het gevecht niet heeft gekregen. Haar verklaring waarom ze die twee tegenstanders heeft geweigerd was dat haar “weight cut” voor haar vorige wedstrijd zo zwaar was dat ze daardoor nog niet fit kon zijn voor een gevecht op 11 februari. Dat lijkt vrij discutabel, want haar vorige gevecht was 24 september van dit jaar.