Commentator american footballteam blijkt 'spion' tegenstanders

heywoodu

In de wereld van het american football is flink wat consternatie ontstaan. Het gaat met name om het in de VS bijzonder populaire college football, waar de universiteiten tegen elkaar spelen. Een radiocommentator van een van de teams blijkt namelijk informatie door te hebben gespeeld aan de tegenstanders.

Spil in het verhaal is Tommy Elrod. Hij speelde in de jaren '90 enige jaren voor de Wake Forest Demon Deacons en maakte vanaf 2003 elf jaar lang deel uit van de staf van hoofdcoach Jim Grobe. Nadat Dave Clawson in 2014 de nieuwe coach werd was er voor Elrod geen plek meer in de staf, maar hij vond een ander mooi baantje: hij werd co-commentator op de radio en deed daar verslag van de wedstrijden van de Demon Deacons. Als vertrouwd analist kreeg hij toegang tot de kleedkamers, de trainingen en vrijwel alle andere vertrouwelijke zaken, maar daar blijkt hij niet helemaal juist mee om te zijn gegaan.

Wake Forest speelde in november een wedstrijd tegen de Louisville Cardinals, één van de topploegen uit het college football. Het ging verrassend goed en na drie kwarten stonden de Deacs nog altijd op voorsprong. In het laatste kwart ging het echter helemaal fout: een 12-10 voorsprong ging verloren en de ploeg ging onderuit met 12-44. Voor coach Clawson klopte er iets niet. Men vond documenten van Louisville waarin de ploeg focuste op plays - 'spelsituaties' - die Wake Forest helemaal nog niet gebruikt had in voorgaande wedstrijden. Iemand moest die informatie dus aan de Cardinals doorgespeeld hebben.

Een onderzoek werd gestart en al snel kwam radiocommentator Elrod naar boven als de schuldige. Louisville liet in een statement weten dat Elrod een goede vriend is van één van hun coaches en dat hij de coach via de telefoon wat informatie doorspeelde voor de wedstrijd. Het onderzoek van Wake Forest werd inmiddels afgerond en het resultaat liet weinig te wensen over: uit onder meer emails en andere bronnen bleek dat Elrod al sinds 2014 regelmatig informatie doorspeelde of door probeerde te spelen aan tegenstanders van de Demon Deacons. Logischerwijze is hij direct ontslagen.

"Ik ben ongelooflijk teleurgesteld dat onze voorbereidingen op zo'n manier naar buiten zijn gekomen", aldus coach Dawson. "Het is werkelijk onbegrijpelijk dat een voormalig student, atleet, coach en radio-analist van Wake Forest zijn universiteit zo bedrogen heeft. Wij hebben hem volledige toegang tot vrijwel alles gegeven, en ons vertrouwen heeft hij op deze manier terugbetaald." Ook de grote baas van de sportieve tak van Wake Forest reageerde op vergelijkbare wijze.