CD: Chris Robinson Brotherhood - If You Lived Here, You Would Be Home By Now

Nog geen half jaar na het verschijnen van het majestueuze album Anyway You Love, We Know How You Feel ligt er sinds deze week alweer een nieuwe plaat van de Chris Robinson Brotherhood in de betere platenwinkels. Op de If You Lived Here, You Would Be Home By Now-EP treffen we vijf tracks aan die tijdens dezelfde sessies als het voorgaande album werden opgenomen en die ook al een tijd te vinden waren op de setlist van de groep.

Chris Robinson Brotherhood - If You Lived Here, You Would Be Home By Now

Chris Robinson is een Amerikaanse zanger die bij het grote publiek vooral bekend werd als de voorman van de legendarische groep The Black Crowes. Na het uiteenvallen van de band richtte Ronbinson in 2012 zijn eigen band Chris Robinson Brotherhood op, waarvan sindsdien al een zestal albums verschenen. Naast zanger Chris Robinson bestaat de band uit toetsenist Adam MacDougall (The Black Crowes), drummer George Sluppick (Sha Na Na), bassist Mark Dutton (Burning Tree) en gitarist Neal Cassal (Ryan Adams & The Cardinals).

Op If You Lived Here, You Would Be Home By Now komen we een verzameling liedjes tegen die al een tijdje op de setlist van de groep te vinden waren en die net als de tracks op Anyway You Love, We Know How You Feel tijdens de Stinson Beach sessions werden opgenomen. Het mini-album opent met het fijn groovende 'New Cannonball Rag', een track die mede door de dominant aanwezige orgelpartijen wel wat doet denken aan het bezielende werk van The Black Crowes, al klinkt Chris Robinson met zijn Brotherhood wel net wat psychedelischer dan zijn voorgaande band.

Chris Robinson Brotherhood
Chris Robinson Brotherhood

Bij het ingetogen 'Shadow Cosmos' horen we vervolgens dat de band zich ook prima weet te redden met een heerlijk stuk westcoast pop van de bovenste plank. Het is tevens een mooi opstapje naar het bruisende 'Roan County Banjo' waarin vooral de fraaie samenzang een grote rol heeft. Met het instrumentale 'From The North Garden' is het dan tijd voor een stomend stuk desert rock dat ook zo uit een obscure western had kunnen komen. Met het bezwerende 'Sweet Sweet Lullaby' zijn we dan alweer toegekomen aan de laatste track van deze verrassende EP. Wederom een bezwerend stuk muziek van hoog niveau en zodoende dan ook zwaar verplichte kost voor liefhebbers van de betere Americana.