Videoscheids Makkelie schrijft geschiedenis op WK voor clubs

Scheidsrechter Danny Makkelie heeft woensdag op het FIFA WK voor clubs geschiedenis geschreven. De Nederlander trad in de halve finale tussen het Japanse Kashima Antlers en het Colombiaanse Atletico Nacional op als videoscheidsrechter en gaf een penalty, een unicum.

Daigo Nisho van Kashima werd gevloerd door Atletico-speler Orlando Berrio. De Hongaarse arbiter Viktor Kassai wees niet direct naar de stip, maar besloot eerst Makkelie te raadplegen. Die bekeek de beelden en besloot zijn collega op het veld het advies te geven om voor een strafschop te gaan. Shoma Doi benutte de penalty en bracht de Japanners zo op 1-0. 

Atletico Nacional, de winnaars van de Copa Libertadores, werden op voorhand gezien als de lichte favoriet, maar na meer dan 80 wedstrijden in het huidige kalenderjaar was de koek wellicht toch een beetje op. Goals van Yasushi Endo en Yuma Suzuki brachten Kashima in de laatste tien minuten de overwinning: 0-3. Daarmee is Kashima de eerste Aziatische club ooit in de finale van het WK voor clubteams.

De Japans kampioen speelt zondag in de finale tegen het Mexicaanse Club America of het Spaanse Real Madrid. Mamelodi Sundowns uit Zuid-Afrika, Jeonbuk Motors uit Zuid-Korea en de Nieuw-Zeelanders van Auckland FC zijn inmiddels al uitgeschakeld.