FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 september 2015

Inter in Milaan kansloos tegen Fiorentina

Internazionale is in de Serie A terug op aarde. De koploper leed zondagavond na vijf zeges op rij de eerste nederlaag, een pijnlijke voor eigen publiek. Fiorentina verraste Inter in Stadio Giuseppe Meazzi: 1-4. Nikola Kalinic scoorde driemaal voor de bezoekers. Beide teams stonden met slechts één Italiaan aan de aftrap.

Door de winst in Milaan kwam Fiorentina ook op vijftien punten, maar is door een beter doelsaldo nu eerste. Bij rust was 0-3. De Sloveen Josip Ilicic benutte al na vier minuten een strafschop. De bal ging op de stip na een overtreding van doelman Samir Handanovic (geel) op Kalinic. Deze Kroaat besliste zelf het duel voortijdig met twee treffers.

Inter speelde bijna een uur met tien man doordat de Braziliaanse verdediger João Miranda over de schreef ging. Ook ditmaal was Kalinic het slachtoffer. De thuisclub kwam nog terug door Mauro Icardi, die de bal in de rebound binnen tikte na tegen de paal te hebben gekopt. 'Man-of-the-match' Kalinic herstelde de marge.

Juventus

Met Juventus wil het maar niet vlotten. De titelverdediger verloor uit bij Napoli met 2-1. Met slechts vijf punten zucht de 'Oude Dame' een tikkeltje moedeloos in de onderste regionen. Lorenzo Insigne en Gonzalo Higuain bezorgden de Napolitanen een voorsprong van 2-0. Mario Lemina bracht met nog een half uur te gaan de spanning terug, maar daar bleef het bij.

AC Milan gleed verder af door toedoen van Genoa, dat voor eigen publiek genoeg had aan een rake vrije trap van de Zwitser Blerim Dzemaili: 1-0. Het was een spijkerhard duel. Scheidsrechter Paolo Tagliavento trok tien keer geel, tweemaal voor Alessio Romagnoli. Na diens vertrek vlak moest Nigel de Jong vlak voor rust plaatsmaken voor Rodrigo Ely.

Lazio, nog zonder de geblesseerde Stefan de Vrij, versloeg Hellas in Verona met 2-1. Marco Parolo maakte de winnende treffer vlak voor tijd. Ricardo Kishna had bij de Romeinen een basisplaats. Wesley Hoedt viel in de slotfase in.

Inter in Milaan kansloos tegen Fiorentina
Inter in Milaan kansloos tegen Fiorentina (Foto: ANP)

Krajicek weerstaat 31 aces en wint in Albuquerque

Michaëlla Krajicek heeft ondanks dat ze 31 aces tegen kreeg het ITF-75k toernooi van Albuquerque op haar naam geschreven. In de finale van het toernooi in de Amerikaanse staat New Mexico versloeg ze de als zevende geplaatste Britse Noami Broady. Het werd 6-7 (2), 7-6 (3) en 7-5. Ook opvallende is dat de eerste en enige break van de wedstrijd pas in de 35e game van de wedstrijd viel. 

Broady, de nummer 127 van de wereld, mocht beginnen met serveren. In de eerste set kreeg Krajicek twee breakpunten, maar benutte dat niet. De tiebreak ging met 7-2 naar de Britse. In de tweede set had Broady drie breakpunten en Krajicek één. Deze werden niet benut, waarna de Nederlandse de tweede set met 7-3 in de tiebreak naar zich toe trok. 

In de derde set ging het weer gelijk op en op 5-4 voor Broady kreeg ze Britse zelfs twee wedstrijdpunten. Krajicek serveerde dat met twee aces weg. Het werd 5-5, waarna Krajicek een game later wel toe sloeg en de eerste break van de wedstrijd forceerde. Broady is er kapot van, waarna Krajicek eenvoudigde laatste game naar zich toe kan trekken. 

Krajicek staat nu 435 op de wereldranglijst, maar na drie wedstrijden in de kwalificatie en vijf wedstrijden in het hoofdtoernooi zal ze weer haar intrede doen in de top 250. Het is voor de 26-jarige geboren Delftse haar tiende ITF-zege en de tweede op 75k-niveau. Vorig jaar april won ze voor het laatst een toernooi, ze was toen de beste in Dijon (15k). 

Ben jij er klaar voor?

Wij van de crew zitten er in ieder geval wel klaar voor. Om 02.10 uur gaat de gedeeltelijke maansverduistering van start. Twee uur later, om 04.11 uur begint de volledige verduistering, die om 04.47 uur op haar hoogtepunt zal zijn. De volledige verduistering zal om 05.24 uur zijn afgelopen. Tijdens de 1 uur en 13 minuten durende volledige verduistering zal de bloedmaan te zien zijn.

Deze bloedmaan is de vierde op rij in de afgelopen twee jaar. De vorige keer dat dat gebeurde was in 1982, de volgende keer (als we deze tenminste overleven) zou in 2033 zijn.

Voorbode
Irvin Baxter, de man achter de website EndTime Ministries, zegt onder andere dat deze tetrad (een serie van vier bloedmanen) een voorteken is dat een vredesverdrag tussen Israël en Palestina getekend zal worden. Dit vredesverdrag zou op zijn beurt het begin markeren van de ‘laatste zeven jaar tot armageddon en de terugkeer van Jezus op aarde’.  

Hoop
Ook in de Bijbel wordt over de bloedmaan gesproken, in het tweede boek van Joël in vers 30 en 31. Vers 30 zegt: “Er zullen vreemde dingen te zien zijn aan de hemel en op de aarde: bloed en vuur en rookwolken.” Vers 31 zegt: “De zon zal verduisterd worden en de maan zal bloedrood worden. En dan zal de gevreesde dag van de Heer aanbreken.”

Er is echter nog hoop, want in vers 32 staat het volgende: "Maar iedereen die Mij aanbidt, zal worden gered. Want op de berg Sion ben je veilig. In Jeruzalem zul je worden gered, zoals Ik heb gezegd. Er zal redding zijn bij de mensen van mijn volk die zijn overgebleven. Ik zal hen Zelf roepen."

Wetenschap
Als we naar de maansverduistering kijken vanuit wetenschappelijk oogpunt, dan krijgen we een heel ander beeld te zien. Voor de leken onder ons: doordat de aarde tussen de zon en de maan schuift, vangt de maan geen direct zonlicht meer en weerkaatst deze het zonlicht dus ook niet. Et voilà: de verduistering is een feit. Zijn koperrode gloed krijgt de maan door het indirecte zonlicht dat tijdens de verduistering langs de aarde op de maan valt. Anders dan bij een zonsverduistering, die maar enkele minuten duurt, duurt een maansverduistering enkele uren.

Kortom, voor iedereen die niet in Jeruzalem is: wij houden je de komende 24 uur in een liveblog op de hoogte van het verloop van het eind der tijden, en proberen realtime foto's te plaatsen van de verduistering en hopelijk ook van een prachtige koperrode maan.

Separatisten winnen Catalaanse verkiezingen

De Catalaanse regionale verkiezingen zijn zondag gewonnen door de partijencoalitie Junts pel Sí (Samen voor 'ja') van zittend premier Artur Mas. De partij die voor onafhankelijkheid is, haalde geen meerderheid, maar die is er samen met de ultralinkse CUP wel.

De stembusgang leverde Junts pel Sí 62 zetels in het parlement op. Het parlement in Catalonië telt 135 zetels, dus heeft de partij geen absolute meerderheid bereikt. Maar de ultralinkse CUP, dat net als Junts pel Sí voor onafhankelijkheid is, heeft tien zetels behaald.

Overigens hebben de separatisten niet de meerderheid van de stemmen behaald (47,3 procent). Dat ze qua zetels wel aan een meerderheid komen, komt door het districtenstelsel. Dunbevolkte gebieden worden hierdoor bevoordeeld boven de miljoenenstad Barcelona, schrijft de NOS. Volgens regeringsleider Artur Mas hebben de Catalanen 'ja' gezegd tegen onafhankelijkheid.

Separatisten winnen Catalaanse verkiezingen

Separatisten winnen Catalaanse verkiezingen (Foto: ANP)

Meegenomen 'explosief' maar langs A16 gelegd

De politie kreeg zondagavond een telefoontje van een automobilist die zei een explosief in zijn auto te vervoeren. De man had het meegenomen uit België maar vertrouwde het zaakje onderweg toch niet. Hij legde het voorwerp bij Hendrik-Ido-Ambacht in de berm langs de A16.

Toen de politie arriveerde vonden ze het ding wel, maar de automobilist bleek verdwenen. Een verkenningsteam gaat erheen om te kijken wat er precies aan de hand is en of het inderdaad om een explosief gaat. Een rijstrook van de snelweg is afgezet.

Het is niet helemaal duidelijk hoe hij eraan kwam, maar de man was in België op familiebezoek geweest.

Meegenomen 'explosief' maar langs A16 gelegd
Meegenomen 'explosief' maar langs A16 gelegd (Foto: ANP)

Succesvolle rentree Ter Mors op ijs

Jorien ter Mors heeft bij een trainingswedstrijd in Enschede een succesvolle rentree gemaakt op het ijs. Dat leverde op de 500 meter meteen een baan- en persoonlijk record van 39,31 op. Ter Mors reed haar eerste race sinds de Olympische Spelen van Sotsji, waar ze individueel op de 1500 meter uitkwam als langebaanschaatsster (goud) en shorttrackster (vierde).

Ter Mors was op de 1000 meter eveneens al opmerkelijk snel: 1.17,49. Geen vrouw was tot dusver beter op IJsbaan Twente. "Back on track", liet ze via Instagram weten. "Heel goed begin van het nieuwe seizoen." Jeroen Otter, bondscoach shorttrack, reageerde alert. "Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk."

Bij de mannen won Ronald Mulder de korte sprint in 35,55.

Succesvolle rentree Ter Mors op ijs
Succesvolle rentree Ter Mors op ijs (Foto: ANP)

Voorsprong Trump slinkt in nieuwe peiling

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft niet langer een comfortabele voorsprong op zijn opponenten in de race om het Amerikaanse presidentschap. In een nieuwe peiling van NBC News en Wall Street Journal scoort Trump 21 procent; slechts één procentpunt meer dan oud-neurochirurg Ben Carson.

In eerdere peilingen lag Trump veel ruimer voor op zijn tegenstanders; tot wel 16 procentpunt. Na het tweede tv-debat tussen Republikeinse kandidaten is de populariteit van de schatrijke zakenman wat teruggelopen. Achter Trump en Carson delen Marco Rubio en Carly Fiorina de derde plaats met 11 procent, Jeb Bush staat vijfde met 7 procent steun.

Democraten
Trump is niet de enige presidentskandidaat die zijn voorsprong in de peiling ziet slinken. Bij de Democraten gebeurt hetzelfde met Hillary Clinton. In de nieuwste peiling krijgt ze 42 procent van de Democratische kiezers achter zich, tegenover 35 procent voor opponent Bernie Sanders. Vice-president Joe Biden, die zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld, scoort 17 procent.

De eventuele kandidatuur van Biden is een onzekere factor in de peilingen. Daarom is ook gepeild hoe Democraten stemmen als Biden geen kandidaat is. Hillary Clinton heeft daar meer baat bij: ze scoort dan 53 procent, tegenover 38 voor Sanders. Er gaan sterke geruchten dat Biden zich op korte termijn alsnog kandideert. Het eerste tv-debat tussen Democratische kandidaten is op 13 oktober.

Voorsprong Trump slinkt in nieuwe peiling
Donald Trump (midden) met Ben Carson (links) en Jeb Bush

Peter Sagan nieuwe wereldkampioen na enerverende wedstrijd

De nieuwe wereldkampioen wielrennen is Peter Sagan. De Slowaak sprong in de slotronde van een enerverende koers weg en wist een jagende groep voor te blijven. Michael Matthews strandde op de tweede plaats, Ramunas Navardauskas uit Litouwen werd derde. Tom Dumoulin was op plek elf de beste Nederlander. Een misschien tegenvallend resultaat voor de Nederlanders, maar ze hebben wel de koers kleur gegeven.

De Nederlandse mannen namen namelijk bij hande van Jos van Emden het heft in handen en hielden het tempo in het peloton urenlang hoog. Daardoor kon een groep met onder andere Jesse Sergent en Ben King vroeg worden ingelopen. Na diverse schermutselingen met kleine en grote(re) groepjes die weg probeerden te komen, kwam het erop neer dat een peloton van circa 120 renners, geleid door een ijzersterke Robert Gesink, op een kleine veertig kilometer van het eind bijeen kwam.

Een eerste groep van naam die weg ging kwam er op ruim twee rondjes (34 kilomter) van het einde, toen een groep met Bauke Mollema, Tom Boonen, Ian Stannard, Elia Viviani, Dan Moreno, Andrey Amador en regerend kampioen Michaal Kwiatkowski een half minuutje voorsprong kregen op het door Duitsland geleidde peloton. Bij de een na laatste klim van Libby Hill, een klim met kasseien, wist een groepje aansluiting te vinden vanuit het peloton. Daarbij zaten onder andere Tom Dumoulin, Niki Terpstra, John Degenkolb, Matteo Trentin en Philippe Gilbert.

Die groep werd dermate groot, dat Dumoulin een poging waagde bij het ingaan van de slotronde, maar hij werd snel weer gegrepen. Ook andere groepjes werden snel weer gegrepen, waardoor het op de laatste klimzone zou aankomen wie de nieuwe wereldkampioen werd. Op Libby Road ging Zdenek Stybar ervandoor en kreeg Degenkolb met zich mee. Bovenop de klim wist een groep aan te sluiten. Op de klim van 23rd street ging Van Avermaet aan en werd overgenomen door Peter Sagan, die een kleine voorsprong nam in de afdaling. In de achtervolging sloot Edvald Boasson Hagen aan bij Van Avermaet, maar nam niet over van de Belg.

In de slotkilometer had Sagan een goede voorsprong op zijn twee achtervolgers, maar een grote groep wist die twee al bij te halen. De Slowaak was echter al ver weg en mocht na een seizoen met vel ereplaatsen en weinig overwinningen toch de handen in de lucht steken. De achtervolgers strandden uiteindelijk op drie seconden, waarbij Michael Matthews de tweede plaats innam voor Ramunas Navardauskas. Tom Dumoulin was de beste Nederlander op plaats elf, nadat hij zijn ultieme poging voor de tweede plaats op 50 meter van de meet zag strandden. 

Marvels Jessica Jones houdt niet van wekkers

Eerder deze maand liet Netflix al een teaser zien van de opkomende Marvel-serie Jessica Jones. Nu is er een nieuwe trailer uitgegeven met beelden uit de serie en hoewel ze nog steeds niet veel verklappen, lijk het erop dat Jessica niet een vroeg-opstaan-type is.

Jessica Jones speelt zich net als Daredevil af in het Marvel-universum. De hoofdrol is voor Krysten Ritter, bekend van onder andere Breaking Bad en Confessions of a Shopaholic. Jessica is een opvliegerige, cynische vrouw die haar eigen privédetectivebureau opzet nadat haar korte loopbaan als superheldin eindigde in een tragedie. De Netflix-show trapt af op 20 november.

Ook in Nederland geknoeid met emissietests

Ook in Nederland worden systemen van dieselauto's zo aangepast dat ze tijdens tests schoner zijn dan op de weg. Dat meldt Nieuwsuur zondagavond. De bevinding komt naar voren uit een onderzoek dat TNO in 2013 uitvoerde in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De aanpassingen gebeurden bij verschillende merken; namen worden in het rapport niet genoemd.

Bij het onderzoek bleek dat verschillende autofabrikanten systemen zo afstellen dat ze 'tijdens rij-omstandigheden die optreden bij een test functioneel zijn, maar onder praktijkomstandigheden om economische redenen (gedeeltelijk) worden uitgeschakeld', zo rapporteert TNO.

In de Verenigde Staten heeft Volkswagen software gebruikt die testsituaties herkende. In het rapport beschrijft TNO een praktijk die daar erg op lijkt. 'Het is mogelijk om de emissiecontrole-systemen zo te optimaliseren dat de auto tijdens de test lage emissies heeft en tijdens ritten op de weg niet.'

Bij de test werden vooral duurdere middenklassers getest van verschillende fabrikanten. De meeste auto's waren op de weg veel vuiler dan uit de testen bleek, slechts één dieselauto voldeed wel aan de verwachtingen. TNO vermoedt dat er wordt gesjoemeld om financiële motieven. De onderzoekers pleiten voor officiële testen op de weg om een einde te maken aan deze manipulatie van de resultaten.

Doelman Kurto heeft lichte hersenschudding

Doelman Filip Kurto heeft zondag een lichte hersenschudding opgelopen in de uitwedstrijd van Excelsior bij ADO Den Haag (3-3). De Pool is weer thuis na een bezoek aan een ziekenhuis.

Kurto knalde in de 73e minuut na een redding met zijn hoofd tegen de paal en lag enige tijd roerloos op het veld. Hij werd vervolgens met een brancard van het veld gedragen en direct naar een ziekenhuis vervoerd. Daar werden foto's van zijn hoofd en nek gemaakt om de schade te bepalen.

"Ik zag aan de gebaren van de spelers dat het wellicht helemaal mis was", reageerde coach Fons Groenendijk. "Het kwam hard aan en het duurde even voor hij bij was. In zo'n geval hoop je uiteraard in eerste instantie dat het goed met hem gaat, dan staat voetbal even op de tweede plaats."

Doelman Kurto heeft lichte hersenschudding
Doelman Kurto heeft lichte hersenschudding (Foto: ANP)

Pittige loting voor Van Barneveld en Van der Voort op World Grand Prix

Raymond van Barneveld heeft het niet getroffen tijdens de loting van de World Grand Prix. Voor de eerste ronde van het toernooi is hij gekoppeld aan Adrian Lewis. De World Grand Prix bestaat sinds 1998 en is het op twee na belangrijkste toernooi van het seizoen. Het bijzondere van dit toernooi is dat naast dat de darters een leg moeten eindigen met een dubbel, ze nu ook een leg moeten beginnen met een dubbel.

Naast Van Barneveld doen er nog vier andere Nederlanders mee. Titelverdediger Michael van Gerwen moet aantreden tegen Keegan Brown en Benito van de Pas treft Kim Huybrechts. Jelle Klaasen, die zondag een Player Championship op zijn naam schreef, speelt tegen Brendan Dolan, de finalist van 2011. Vincent van der Voort heeft van alle Nederlanders het slechtst geloot, hij speelt tegen Phil Taylor. 

Er zijn nog een paar andere noemenswaardige wedstrijden in de eerste ronde. Het Schotse onderonsje tussen Gary Anderson en John Henderson. Michael Smith tegen Gerwyn Price, beide spelers troffen elkaar al op de World Matchplay. Peter Wright tegen Dave Chisnall, een duel tussen twee spelers uit de top tien van de wereldranglijst. 

De World Grand Prix heeft plaats van 4 tot en met 10 oktober in Dublin. Voor de winnaar van het 'dubbel in dubbel uit-toernooi' ligt er een cheque klaar van 100.000 pond (135.000 euro). 

Loting World Grand Prix 2015

Michael van Gerwen (1) v Keegan Brown
Kim Huybrechts v Benito van de Pas
Michael Smith (8) v Gerwyn Price
William O'Connor v Jamie Lewis

Adrian Lewis (5) v Raymond van Barneveld
Mark Webster v Stephen Bunting
Peter Wright (4) v Dave Chisnall
Jelle Klaasen v Brendan Dolan

Gary Anderson (2) v John Henderson
Ian White v Jamie Caven
Robert Thornton (7) v Daryl Gurney
Justin Pipe v Steve Beaton

James Wade (6) v Mensur Suljovic
Andrew Gilding v Simon Whitlock
Phil Taylor (3) v Vincent van der Voort
Mervyn King v Terry Jenkins

NOS Journaal besteedt amper aandacht aan GeenPeil

Het behalen van meer dan de benodigde 300.000 handtekeningen door GeenPeil voor een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie is blijkbaar niet belangrijk genoeg voor het NOS Journaal. Tijdens het achtuurjournaal ging het namelijk maar 15 seconden over het succes van GeenPeil.

''Volgens actiegroep GeenPeil zijn er voldoende handtekeningen opgehaald waarmee ze een referendum kunnen afdwingen. Het referendum gaat over het associatieverdrag dat de EU met Oekraïne heeft gesloten en zou dit voorjaar moeten worden gehouden. De uitkomst van het referendum is niet bindend'', is het enige dat de NOS erover zegt. Het RTL Nieuws begon de uitzending gelukkig wel met een lang item over GeenPeil.

De teller staat op dit moment op 448.000 handtekeningen. De Kiesraad maakt half oktober bekend of de handtekeningen geldig zijn en of er een referendum komt.

geenpeil
NOS Journaal besteedt amper aandacht aan GeenPeil (Foto: ANP)

Lavrov en Kerry bespraken overgang in Syrië

De Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov, hebben in New York met elkaar gesproken over de mogelijkheden voor een politieke oplossing voor de strijd in Syrië. Het gesprek was tegen de achtergrond van de toenemende militaire betrokkenheid van Rusland bij de burgeroorlog in Syrië, meldden Amerikaanse functionarissen.

Het gesprek was een voorbereiding op de topontmoeting van president Vladimir Poetin van Rusland en zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama. Ze spreken elkaar maandag in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Rusland steunt al decennia het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Westerse mogendheden roepen al jaren om het aftreden van Assad. Recent zei een voormalig internationaal topdiplomaat, de Finse ex-president Martti Ahtisaari, dat het Kremlin het Westen via de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin al in 2012 heeft aangeboden Assad opzij te schuiven. Dat zou de weg vrijmaken voor een toenadering tussen Assads aanhang en de gematigde oppositie. Het Westen wees dat toen af, aldus de Fin.

Lavrov en Kerry bespraken overgang in Syrië
Lavrov en Kerry bespraken overgang in Syrië (Foto: ANP)

Ziyech koos met zijn hart voor Marokko

Hakim Ziyech komt niet meer terug op zijn besluit voor de nationale ploeg van Marokko uit te komen. "Het was een keuze met mijn hart", zei hij zondag na de zege van FC Twente op Roda JC (2-1) voor de camera van FOX Sports.

Ziyech bereidde de treffers van Jari Oosterwijk en Kamohelo Mokotjo voor. Hij was betrokken bij maar liefst 25 van de 26 laatste competitietreffers van FC Twente. "Maar het kan nog beter", stelde Ziyech. "Er zit nog rek in en dat is mooi. Ik kan dus nog groeien."

Ziyech was blij met de eerste competitiezege van FC Twente. "Er is veel gebeurd hier. Maar nu moeten we verder", zei de middenvelder die het niet eens was met het ontslag van trainer Alfred Schreuder.

Ziyech koos met zijn hart voor Marokko
Ziyech koos met zijn hart voor Marokko (Foto: ANP)

'ECB schort aankoop leningen Volkswagen op'

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de aankoop van leningen van Volkswagen opgeschort vanwege het dieselschandaal bij het Duitse autoconcern. Dat meldde zakenkrant Financial Times.

Volgens de krant is de ECB tot het besluit overgegaan na de scherpe koersdaling op de beurs van het aandeel Volkswagen als gevolg van de emissiefraude. De ECB onderzoekt nu de financiële gevolgen van dat schandaal voor zijn opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 60 miljard euro per maand. De resultaten van dat onderzoek worden naar verluidt deze week bekendgemaakt. De ECB wilde geen commentaar geven.

Volkswagen is één van de grootste uitgevers van schuldpapier in Europa.

'ECB schort aankoop leningen Volkswagen op'
'ECB schort aankoop leningen Volkswagen op' (Foto: ANP)

Elia dartelt als vanouds

Als vanouds dartelde Eljero Elia zondag over de linkerflank. De aanvaller van Feyenoord was opnieuw ongrijpbaar voor zijn bewaker Bram van Polen, de aanvoerder van PEC Zwolle die donderdag ook al was dolgedraaid in de bekerwedstrijd. "Ik denk niet dat het aan Van Polen ligt", merkte Elia (28) droog op. "Het is vooral omdat ik weer lekker in mijn vel zit. Het is fijn als je wedstrijden op intuïtie kan spelen, zonder kopzorgen."

De vleugelspits voelde zich op het veld in De Kuip als een kind in de speeltuin. "Ik kwam steeds één tegen één te staan, was veel aan de bal, kon mijn acties maken. Dat is waar je als aanvaller op hoopt. Ik wil belangrijk zijn voor de ploeg, andere jongens in de gelegenheid brengen om te scoren en zelf ook. Dat gaat steeds beter." Elia besliste het duel in de slotfase met de 2-0.

Na moeizame jaren bij Juventus en Werder Bremen lijkt Elia zijn draai weer te hebben gevonden, al moest hij lang wachten op een kans van trainer Giovanni van Bronckhorst. Vorige week tegen Roda JC liep de 28-voudig international zichzelf tijdens zijn basisdebuut af en toe nog voorbij, maar in de twee duels met PEC Zwolle liet hij weer iets van zijn oude klasse zien. "Feyenoord heeft mij het vertrouwen gegeven, dat wil ik terugbetalen met goede wedstrijden. Ik zit hier op mijn plek, iedereen gelooft in mij."

In Rotterdam vallen steeds meer puzzelstukjes in elkaar. "We worden stabieler, er ontstaan automatismen. We zijn goed bezig", erkent Elia. "Hoe ver we zijn in onze ontwikkeling weet ik echt niet. We moeten blijven bikkelen; niet alleen thuis, maar ook in uitwedstrijden. Als we dat ook voor elkaar krijgen, kunnen we vooruit gaan kijken."

Elia dartelt als vanouds
Elia dartelt als vanouds (Foto: ANP)

Plasterk reageert na controle door Kiesraad

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil nu nog niet reageren op het feit dat GeenPeil genoeg handtekeningen heeft verzameld voor een referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne.

Plasterks woordvoerder laat zondag weten dat de minister reageert als de Kiesraad op 14 oktober in een openbare zitting bekend heeft gemaakt of er voldoende geldige stemmen zijn om het referendum uit te schrijven. Als dat het geval is, gaat de eerder al opgerichte referendumcommissie in samenspraak met het ministerie van Binnenlandse Zaken een datum prikken voor het referendum. Die zal naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar zijn.

De referendumcommissie zal zich ook buigen over de exacte formulering die de kiezer bij het referendum wordt voorgelegd. Als de opkomst 30 procent is, is de uitkomst van het referendum geldig. Vervolgens is het aan het kabinet om te beslissen of het de uitspraak van de kiezer overneemt of naast zich neerlegt.

Plasterk reageert na controle door Kiesraad
Plasterk reageert na controle door Kiesraad (Foto: ANP)

GeenPeil haalt 443.000 handtekeningen op

Het comité GeenPeil heeft de benodigde 300.000 handtekeningen binnengehaald voor een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Volgens het comité gaat dat verdrag de Nederlandse belastingbetaler miljarden euro's extra kosten. Volgens de teller op de website GeenStijl zijn er zondagavond rond 19 uur ruim 443.000 handtekeningen gezet.

GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van eurocriticus Thierry Baudet. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil.

De afgelopen weken hebben de initiatiefnemers met hulp van vrijwilligers campagne gevoerd om handtekeningen te verzamelen.

Kiesraad

Sinds 1 juli kan iedere kiesgerechtigde een verzoek indienen bij de Kiesraad over een wet die al wel is aangenomen, maar nog niet in werking is getreden. Om een raadgevend referendum te organiseren zijn minimaal 300.000 geldige verzoeken vereist. De uitslag van zo'n referendum is echter niet bindend. De regering kan na de volksstemming een wetsvoorstel indienen om de wet toch in te laten gaan.

De kosten van een eventueel referendum worden geschat op 30 miljoen euro.

Op de website schrijft GeenStijl: "Feit: GeenPeil heeft bij deze stand anderhalf keer méér supporters dan alle politieke partijen tezamen leden hebben." Het is de bedoeling om de handtekeningen maandag te tellen en uiteindelijk naar de Kiesraad te brengen. Die maakt dan later bekend of de handtekeningen geldig zijn, en of er een referendum komt.

GeenPeil haalt grens voor referendum
GeenPeil haalt 443.000 handtekeningen op (Foto: ANP)

Darter Klaasen te sterk voor Van Barneveld in finale Player Championship 16

Jelle Klaasen heeft voor de tweede keer dit jaar een Player Championship op zijn naam geschreven. In de finale van Player Championship 16 trof hij een landgenoot, namelijk Raymond van Barneveld. Het was voor Barney zijn eerste rankingfinale in bijna twee jaar. Klaasen won de finale met 6-4. Zaterdag was Terry Jenkins de beste in Player Championship 15. 

Jenkins won op zijn 52e verjaardag het toernooi. The Raging Bull won eerst Jim Walker en Colin Lloyd om vervolgens Andy Smith en Daryl Gurney te verslaan. In de kwartfinale won Jenkins met 6-3 van Brendan Dolan. Voor een plek in de finale was de antiekverkoper met 6-4 te sterk voor Kim Huybrechts en in de finale ging Peter Wright er met dezelfde cijfers af. 

Beste Nederlander zaterdag was Michael van Gerwen. De Nederlander werd met 6-3 verslagen door Dave Chisnall. Chizzy had in die wedstrijd een gemiddelde van 111 en, waar Mighty Mike 'slechts' 105 noteerde. Alle uitslagen van Player Championship 15 zijn hier terug te vinden. 

Klaasen won zondag op weg naar de finale van Joe Cullen, Ronnie Baxter, Gerwyn Price, Steve West, Robbie Green en Simon Whitlock. Van Barneveld versloeg Dirk van Duijvenbode, Andrew Gilding, Terry Jenkins, Dave Chisnall, Ronny Huybrechts en Benito van de Pas. 

In de finale kwam Klaasen 3-1 voor, waarna Van Barneveld de break direct ongedaan maakte. Het werd 5-4 en Barney mocht de leg beginnen om een beslissende leg af te dwingen. Klaasen had echter het betere van het spel en trok de finale met 6-4 naar zich toe. Klaasen mag met zijn zege 10.000 Britse pond (13.550 euro) bijschrijven. Van Barneveld moet het doen met de helft.  Alle uitslagen van Player Championship 16 zijn hier te vinden. 

Voor Van Barneveld waren de toernooien in Barnsley heel belangrijk. De Hagenaar staat momenteel zestiende op de wereldranglijst en mochten Vincent van der Voort, Justin Pipe en Stephen Bunting een goed weekend hebben, dan konden ze er voor zorgen dat Barney zich niet zou plaatsen voor de World Grand Prix. 

Zaterdag haalde Van Barneveld de tweede ronde, maar ook Van der Voort (eerste ronde), Pipe (tweede ronde) en Bunting (derde ronde) kwamen niet ver. Zondag was de spanning er al snel af voor Barney. Pipe verloor in de eerste ronde, Van der Voort in de tweede ronde en was voor Bunting de derde ronde het eindstation. De prestatie van Van Barneveld geeft hem meer lucht en zorgt ervoor dat hij minder snel hoeft te vrezen voor deelname aan de TV-toernooien. 

Naast Van Barneveld zullen ook Van Gerwen, Van de Pas, Klaasen en Van der Voort afreizen naar Dublin voor de World Grand Prix. De loting is later vanavond. 

Lance Armstrong treft miljoenenschikking

Met de betaling van ongeveer 10 miljoen dollar en excuses heeft oud-wielrenner en dopingzondaar Lance Armstrong een conflict met verzekeringsbedrijf SCA Promotions over een bonus voor zijn zeven Tourzeges geschikt.

Het bedrijf keerde in 2007 een miljoenenbonus uit aan de Amerikaanse wielrenner. Maar na de dopingbiecht van Armstrong wilde SCA het geld terug. De rechter gaf het bedrijf in februari gelijk.

"Ik ben blij dat ik deze kwestie achter me kan laten en ik wil me bij SCA en bestuursvoorzitter Bob Hamman verontschuldigen voor mijn fout", liet Armstrong zondag weten in een verklaring.

Het ergste moet voor de gevallen sportman nog komen. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie beschuldigt hem van belastingfraude en dat kan de wielrenner nog veel meer geld gaan kosten.

Armstrong treft miljoenenschikking
Armstrong treft miljoenenschikking (Foto: ANP)

Volleybalsters ook langs Polen op EK

De Nederlandse volleybalsters blijven het prima doen op het EK in eigen land. In Apeldoorn werd zondag ook Polen, ondanks een lastige derde set, verslagen: 3-1 (25-15, 25-11, 19-25 en 25-18).

De eerste twee sets was Oranje heer en meester in Apeldoorn. Vanaf het eerste punt liep Nederland weg naar een comfortabele voorsprong. Soms met wat geluk, maar veel vaker met ijzersterk spel werden de punten veroverd. De Nederlandse blocks stonden sterk, Maret Balkestein-Grothues serveerde sterk en met name Lonneke Slöetjes veroverde een reeks punten.

De derde set bleek echter een ander verhaal. Polen herpakte zich duidelijk met betere aanvallen en meer overtuiging. Ook de vaak harde smashes van met name Anne Buijs werden goed verwerkt door de Poolse verdediging. Bondscoach Giovanni Guidetti probeerde met wissels en time-outs zijn team op de rails te krijgen, maar dat bleek onbegonnen werk tegen het herboren Polen.

De Poolse vrouwen bleken echter niet onklopbaar en in de vierde set stelde Nederland orde op zaken. Zonder het swingende spel van in het begin moest Oranje vertrouwen op degelijkheid en werklust. Na een stroef begin sloegen Balkestein-Grothues en Yvon Beliën op beslissende momenten toe. De veroverde marge bleek net genoeg voor de zege. Met een scherpe service besloot Manon Nummerdor-Flier de wedstrijd.

Volleybalsters ook langs Polen op EK
Volleybalsters ook langs Polen op EK (Foto: ANP)

Brazilië stroopt mouwen op voor klimaat

Brazilië gaat de komende jaren werken aan een flinke verbetering van het klimaat. Het op vier na grootste land ter wereld wil zijn uitstoot van broeikasgassen in 2025 met liefst 37 procent hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau in 2005. President Dilma Rousseff heeft dat doel zondag gesteld in New York, bij een VN-top over duurzame ontwikkeling.

Rousseff gaf te kennen naast het terugdringen van de broeikasgassen ook de illegale houtkap aan te pakken. In 2030 moet dat nergens meer voorkomen in het Zuid-Amerikaanse land. Op de lange termijn wil Brazilië bovendien helemaal geen kolen, olie en gas meer gebruiken. Dat punt moet voor het eind van deze eeuw zijn bereikt. Het land sprak daarnaast de hoop uit dat de reductie van broeikasgassen in 2030 op 43 procent ligt.

De belofte van Brazilië is een belangrijke met het oog op de klimaattop van de Verenigde Naties, die van 30 november tot 11 december wordt gehouden in Parijs. Daar proberen 190 landen een verdrag te sluiten waarin maatregelen staan om de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd tegen te gaan. Brazilië vervult als opkomende markt tussen de ontwikkelings- en industrielanden een sleutelrol binnen die onderhandelingen.

Brazilië stroopt mouwen op voor klimaat
Brazilië stroopt mouwen op voor klimaat (Foto: ANP)

Uitslag FC Twente - Roda JC

FC Twente heeft zijn eerste zege van het seizoen geboekt. De Enschedeërs boekten in eigen huis een 2-1 zege op Roda JC en klommen daarmee van de zestiende naar de vijftiende plaats. Doelpunten werden gemaakt door Oosterwijk en Mokotjo. Het doelpunt van Roda JC werd gemaakt door Juric.

FC Twente

2 - 1

Roda JC

 25' Oosterwijk
 29' Mokotjo
   81' Juric
 
 Gele kaart: v. Hyfte (Roda JC)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.700
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ter Avest (v.d. Lely/87)
Uvini
Bijen
Schilder
Mokotjo
Ziyech
Gutiérrez
Olaitan (v.d. Heyden/71)
Oosterwijk
Ede
  v. Leer
Dijkhuizen
Sankoh
Swinkels
v. Peppen
Noor (De Silva/61)
Griffiths
v. Hyfte
Faik
E. Gyasi
Juric

Mokotjo (22) zette FC Twente op een 2-0 voorsprong. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Mokotjo (22) zette FC Twente op een 2-0 voorsprong. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Record opkomst in verkiezingen Catalonië

De opkomst bij de verkiezingen voor de regionale volksvertegenwoordiging in Catalonië slaat alle records volgens plaatselijke media. Om 13.00 uur had zondag bijna 35 procent van de 5,5 miljoen stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. Dat is een hogere opkomst op het zelfde uur bij de Spaanse parlementsverkiezingen in 2012 (bijna 30 procent) en veel hoger dan bij de Catalaanse regionale verkiezingen in 2010 (24 procent).

De Catalaanse regeringsleider Artur Mas heeft van deze stembusgang een referendum over onafhankelijkheid gemaakt. Hij wil de regio afscheiden van Spanje, maar een hoge opkomst lijkt geen goed nieuws voor Mas.

De stembureaus sluiten om 20.00 uur. Er zijn geen speciale 'exit polls' maar wel nieuwe opiniepeilingen. Belangrijke uitslagen worden niet eerder dan 23.00 uur verwacht.

Record opkomst in verkiezingen Catalonië
Record opkomst in verkiezingen Catalonië (Foto: ANP)

Koning ontslaat belangrijke hadj-officials

De Saoedische koning Salman bin Abdul Aziz al-Saud heeft zaterdag drie belangrijke officials ontslagen vanwege de ramp tijdens de hadj, afgelopen donderdag bij Mekka. Het gaat om de minister van Hadj, de burgemeester van Mekka en de politiechef van Mekka. Staatspersbureau SPA maakte dit zondag bekend.

Bij de ramp in Saoedi-Arabië kwamen donderdag meer dan 770 mensen om het leven door verdrukking, toen er plotseling massale paniek ontstond. Het is nog onduidelijk hoe dat heeft kunnen gebeuren. Saoedische media stellen dat een groep Iraanse pelgrims verantwoordelijk is voor de ramp. Iraanse autoriteiten wijzen echter naar een groep Saoedi's.

Koning Salman kondigde al aan een groot onderzoek in te stellen. Hij houdt het voor mogelijk dat de traditionele pelgrimage voor moslims in de toekomst wordt hervormd. Ieder jaar komen tientallen mensen om, het aantal van dit jaar is uitzonderlijk hoog.

Koning ontslaat belangrijke hadj-officials
Saoedische koning ontslaat belangrijke hadj-officials (Foto: ANP)

Manor ruilt Ferrari-motor in voor Mercedes

Drievoudig wereldkampioen Formule 1 Niki Lauda heeft bevestigd dat Mercedes volgend jaar Manor Marussia zal voorzien van motoren. Manor rijdt sinds 2013 met een Ferrari-krachtbron, maar aan die samenwerking komt na dit jaar een eind.

Met de bevestiging komt er een eind aan maandenlange speculatie over de vierde Mercedes-krachtbron, die vrij is gekomen nu Renault naar alle waarschijnlijkheid Lotus over zal nemen. Wie de nieuwe vierde klant van Ferrari wordt is nog niet bekend gemaakt.

Naast Manor blijft Mercedes haar eigen team, Williams en Force India voorzien. Ferrari, Sauber en Haas zullen met een Ferrari-krachtbron rijden en McLaren blijft het enige team met Honda. Over Red Bull, Toro Rosso en Lotus is nog niks bekend gemaakt. 

WK Rugby - Tweede winst Schotland, try Visser

Schotland heeft ook zijn tweede duel op het WK rugby gewonnen. Op Elland Road in Leeds wisten de Schotten met 39-16 te winnen van de Verenigde Staten, die zeker in de eerste helft er een goed duel van maakten. Bij de Schotten speelde Tim Visser het hele duel mee en scoorde één try.

De eerste helft was voor de VS. Ze kwamen al snel via een penalty van AJ MacGinty op voorsprong, al werd die snel gepareerd door Stuart Hogg. Halverwege de eerste helft, nadat de VS voor het eerst in het duel hun eigen line-out wist te winnen, kwam de VS op een 6-10 voorsprong via een try van Titi Lamositele en een verzilverde conversie.

Richting de rust toe kwam Schotland er een aantal keer uit tegen de sterke Amerikanen, maar vele slordigheden zorgden ervoor dat ze achter bleven staan. Zo had Stuart Hogg een goede run richting de try-lijn, maar een waardeloze pass richting Tim Visser bracht een einde aan die aanval. Een penalty voor de VS vlak voor rust zorgde voor een 6-13 ruststand.

De Schotten kwamen na rust goed uit de startblokken. Na een snelle line-out speelde Hogg de bal dit keer wel goed op Visser, die zijn tiende try voor Schotland scoorde en de stand tot 11-13 terugbracht. De lastige conversie werd gemist door Finn Russell, die eerder in het duel ook al enkele penalties misten.

Amper een kwartier later was de stand al volledig omgeslagen. Dit mede door de sterkere wissels van Schotland. De Schotten kwamen op een 25-16 voorsprong na twee tries via Sean Maitland en WP Nel en twee benutte conversies. Tussendoor konden de Amerikanen een penalty scoren. Een kwartier voor tijd werd het duel helemaal beslist door een try van Matt Scott en een benutte conversie. Door de vierde try haalden de Schotse ploeg ook het belangrijke bonuspunt binnen. 

In de slotfase van het duel werd de eindstand op 39-16 gezet via een try van Duncan Weir en een benutte conversie. Schotland staat na twee duels nu op de maximale tien punten. Daarmee staan ze drie punten voor op Zuid-Afrika. Winst tegen de Afrikanen of Samoa in het laatste duel is genoeg voor de Schotten om door te gaan naar de kwartfinale. 

Kleuteralbum Jan en Monique Smit dubbel platina

Monique en Jan Smit zijn zondag verrast met een dubbel platina plaat. Het album van 2 kleine kleutertjes is meer dan 80.000 keer verkocht. Jan, die de liedjes schreef, en Monique, die de nummers inzong, kregen het eremetaal in Hilversum waar de theatertour 2 kleine kleutertjes zijn première beleefde.

'Wat een fantastische dag', jubelde Monique op Instagram. 'Vandaag de theaterpremière van 2 kleine kleutertjes en verrast met dubbel platina!' Edsilia Rombley zette broer en zus Smit op het podium van Theater Gooiland in het zonnetje.

Drie jaar geleden kreeg Jan het idee om een speciaal project te starten voor kinderen in de leeftijd van twee tot vijf jaar. Inmiddels omvat 2 kleine kleutertjes onder meer een boek, cd en tekenfilmpjes.

Album 2 kleine kleutertjes dubbel platina
Album 2 kleine kleutertjes dubbel platina (Foto: BuzzE)

Uitslagen Eredivisie 27/09/2015

Feyenoord heeft de goede vorm doorgetrokken. De Rotterdammers wonnen, net als eerder deze week in de beker, van PEC Zwolle. Ditmaal werd het 2-0. ADO Den Haag en Excelsior maakten er in de Hofstad een doelpuntrijk duel met fraaie treffers van: 3-3.

Feyenoord

2 - 0

PEC Zwolle

54' Kuijt
82' Elia
   
 
Gele kaart: Karsdorp, Van Beek, Van der Heijden (Feyenoord), Van Polen, Lam, Marinus, Veldwijk (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
Van Beek (Botteghin/64)
Van der Heijden
Kongolo
Vejinovic (Vilhena/72)
Gustafson
El Ahmadi
Kuijt
Kramer
Elia (Basacikoglu/84)
  Van der Hart
Van Polen
Marcellis
Lam
Van Hintum
Dekker (Menig/64)
Marinus (Bouy/64)
Brama
Becker
Veldwijk
Thomas (Nijland/90)

ADO Den Haag

3 - 3

Excelsior

7' Havenaar
49' Zuiverloon
65' Havenaar
  44' Auassar
62' Auassar
81' Kuwas
 
Gele kaart: Duplan, Kristensen, Zuiverloon (ADO Den Haag), Kruys (Excelsior)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.667
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Ebuehi
Wormgoor
Zuiverloon
Meijers
Malone
Alberg (Kastaneer/88)
Kristensen (Bakker/86)
Schaken (Marengo/88)
Havenaar
Duplan
  Kurto (Muyters/74)
Karami
Fischer
Mattheij
Kuipers
Kruys
Auassar
Van Nieff (Stans/64)
Kuwas
Van Weert
Van Mieghem (Hasselbaink/90 4)

Peiling: VVD, CDA met PVV populairste kabinetskeuze

Er zijn deze week maar weinig verschuivingen zichtbaar in de peilingen van Maurice de Hond. PVV en PvdA krijgen er een zeteltje bij, 50PLUS en VNL leveren er een in, is te lezen op Peil.nl

Tevens werd er gepeild welke regeringscombinatie men het liefst zou zien na de verkiezingen in 2017. Daaruit komt naar voren dat 25 procent het liefst weer het CDA, VVD met de PVV Nederland ziet besturen. 24 procent ziet liever dat D66, PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie de koers bepaalt. Het huidige kabinet VVD, PvdA heeft nog maar steun van 10 procent van de kiezers.

WK Rugby - Australië kent geen moeite met Uruguay

De Australische rugbymannen hebben ook hun tweede duel op het WK rugby overtuigend gewonnen. De Wallabies kenden in Birmingham geen enkele moeite met Uruguay, dat met 65-3 verloor. Australië maakte elf tries, wat meer dan genoeg was om net als bij hun eerste duel een bonuspunt binnen te slepen.

Het duurde acht minuten voordat de Aussies de eerste punten binnen hadden via een try van Sean McMahon, amper een minuut later gevolgd door een tweede try van Joe Tomane. Daarna liep de score tot rust op tot 31-3, waarbij Uruguay een spaarzame penalty wist te benutten. 

Uruguay probeerde de Australiërs na rust af te houden om een monsterscore te voorkomen, maar na driekwart wedstrijd was het verzet wel gebroken. In totaal scoorde Australië elf tries, waarbij McMahon, McCalman en Mitchell er twee scoorden. De score had nog een stuk hoger op kunnen lopen als kicker Quade Cooper niet zes conversies had gemist.

In groep A staan de Australiërs nu aan kop met tien punten, gevolgd door Wales met negen. Engeland staat met zes punten op de derde plaats en zal volgende week zaterdag van de Australiërs moeten winnen om kans te blijven houden op de kwartfinale. 

Fantastisch gevecht in slotrondes bekroont saaie MotoGP-race

Jorge Lorenzo heeft op Motorland Aragón de Grand Prix van Aragón in de MotoGP gewonnen. De Spanjaard was na het uitvallen van Marc Marquez ongenaakbaar en hoefde geen moment te vrezen voor zijn zege. 

Lorenzo kende al een uitstekende start en pakte de leiding, terwijl polesitter Marquez naast Lorenzo ook Andrea Iannone voorbij zag komen. Die pakte hij snel weer terug, maar de goede klassering van Marquez duurde weer eens niet lang. Hij moest alle zeilen bijzetten om Lorenzo bij te houden, ging daardoor veel te hard een bocht in en gleed onderuit. Op dat moment had Lorenzo al een groot gat geslagen naar Iannone, Dani Pedrosa en Valentino Rossi en een strijd om de zege zou er ook niet meer komen.

Zes ronden voor het einde reden Pedrosa en Rossi al rondenlang samen op plek twee en drie, met Iannone op een onoverbrugbaar gat. Bij het ingaan van de laatste vijf ronden gebeurde er voorin dan eindelijk iets doordat Rossi zijn concurrent voor het eerst aanviel. Pedrosa sloeg terug en moest dat een ronde later nog eens doen, maar het gevecht om de tweede plek was eindelijk geopend. De twee bleven elkaar bestoken tot en met de laatste bocht, waar Rossi nog eens een alles-of-niets-poging deed. Dat lukte net niet en dus konden de thuisfans juichen voor de zege van Lorenzo en de tweede plek van Pedrosa. Rossi werd derde, voor Iannone, Andrea Dovizioso en Aleix Espargaro.

Centrumrechts aan kop in Franse peiling

De Franse centrumrechtse partij Les Républicains van ex-president Nicolas Sarkozy doet het goed in een zondag gepubliceerde opiniepeiling. De partij kreeg samen met politieke bondgenoten 35 procent van de ondervraagden achter zich, meldden Franse media.

Het intern verdeelde centrumrechtse kamp heeft zo een flinke voorsprong op het Front National van Marine Le Pen. Haar radicale front voor protectionisme en tegen immigratie en de EU krijgt 26 procent van de ondervraagden achter zich.

De regerende Socialistische Partij van president François Hollande en premier Manuel Valls komt niet verder dan 23 procent. Het extreemlinkse Front de Gauche (Front van Links) kreeg 7 procent.

De opiniepeilers hebben de mensen naar hun voorkeur gevraagd met verwijzing naar regionale verkiezingen. Wat zouden ze stemmen in de eerste van dergelijke verkiezingen. Een probleem voor de peilers is wel dat 27 procent niet wilde bevestigen dat ze van plan zijn te gaan stemmen. De regioverkiezingen zijn in twee rondes op 6 en 13 december.

Centrumrechts aan kop in Franse peiling
Centrumrechts aan kop in Franse peiling (Foto: ANP)

Uitslag De Graafschap - Willem II

De Graafschap heeft zijn eerste punt van het seizoen binnengehaald. De Superboeren leken tegen Willem II ook weer tegen een nederlaag aan te lopen na een 0-2 ruststand en een rode kaart, maar de ploeg knokte zich terug in het duel.

In de laatste minuut scoorde Vermeij de 2-2 en bezorgde de nummer laatst van de Eredivisie daarmee zijn eerste punt.

De Graafschap

2 - 2

Willem II

 68' Peters(pen)
 90' Vermeij
   41' Falkenburg
 43' Falkenburg
 
 Gele kaart: Lammers, (De Graafschap), Ojo, (Willem II)
 Rode kaart: Bannink (65/2xg) (De Graafschap),
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 9.183
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Will
Lammers
v.d. Pavert (Pröpper/67)
Tesselaar
Bannink
Smeets
El Jebli
Vida (Vermeij/61)
Quekel (Menting/74)
Peters
  Lamprou
Ligeon
D. Wuytens
v.d. Struijk
Koppers
Ojo
Haemhouts
S. Wuytens
v.d. Velden (Zivkovic/85)
Falkenburg (Braber/85)
Andersen (De Sa/67)

Erik Falkenburg leek met twee goals de man van de wedstrijd te worden.. (PRO SHOTS/Toin Damen)
Erik Falkenburg leek met twee goals de man van de wedstrijd te worden.. (PRO SHOTS/Toin Damen)

Nijhuis leidt Arsenal - Olympiakos in Champions League

Bas Nijhuis heeft komende dinsdag de leiding over het Champions League-duel tussen Arsenal en Olympiakos Piraeus. Deze wedstrijd wordt in het Emirates Stadium in Londen gespeeld. Afgelopen week leidde Nijhuis het bekerduel tussen Feyenoord en PEC Zwolle nog in goede banen.

Nijhuis wordt in Londen bijgestaan door zijn assistenten Rob van de Ven en Charl Schaap. Mario Diks fungeert als vierde man en ook Kevin Blom en Danny Makkelie reizen mee. Zij zijn aangewezen als vijfde en zesde official.

Het is voor Nijhuis de negende keer, dat hij in de Champions League actief zal zijn. Op 18 oktober 2011 maakte hij zijn debuut op het miljoenenbal bij de wedstrijd tussen datzelfde Olympiakos Piraeus en Borussia Dortmund.

Schorsing dreigt voor Blatter en Platini

Sepp Blatter wordt steeds verder in het nauw gedreven, maar ook de positie van Michel Platini lijkt steeds onzekerder te worden. Op korte termijn doet de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA uitspraak over een onderzoek van de Zwitserse justitie. Zij onderzochten een opvallende transactie van 1,8 miljoen euro tussen Blatter en Platini.

Verschillende bronnen rondom de FIFA hebben aan de NOS laten weten dat de ethische commissie over alle documenten en hoorverslagen beschikt, inzake de bestuurlijke misstanden en mogelijke fraude van Blatter. Daaruit bleek onder meer dat Blatter 1,8 miljoen euro aan Platini overmaakte. Dit was voor een aantal diensten van de Fransman, die tussen 1999 en 2002 werden geleverd.

Mocht de ethische commissie van de FIFA oordelen dat er 'bewijs van corruptie' is gevonden, dan kan men besluiten om zowel Blatter als Platini te schorsen. Laatstgenoemde, nu nog voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, is ook in de race om de Zwitser op te volgen als voorzitter van de FIFA.

Het aannemen van de zogenoemde steekpenningen kan Platini dus duur komen te staan. Zo kan hij worden uitgesloten van deelname aan de strijd om het presidentschap van de FIFA. Bij een eventuele schorsing kan hij deze positie sowieso vergeten. Mocht hij niet geschorst worden, dan kan het onderzoek betekenen dat hij de integriteitstoets voor kandidaten niet doorstaat. En deze toets is onder meer gebaseerd op alle openbare informatie, waardoor de situatie voor Platini uiterst penibel kan worden.

Button blijft bij McLaren gewoon in Formule 1

Jenson Button rijdt volgend jaar gewoon in de Formule 1 voor het team van McLaren Honda. Ook Fernando Alonso blijft bij de geplaagde renstal uit Engeland, die dit seizoen achterhoedegevechten levert. Teambaas Ron Dennis zei zondag na afloop van de Grand Prix van Japan dat beide voormalig wereldkampioenen voor 2016 een contract hebben.

Button liet de afgelopen weken doorschemeren dat hij wel eens aan zijn laatste jaar in de Formule 1 bezig kan zijn, maar Dennis meldde in Suzuka dat hij deze week de knoop heeft doorgehakt. "Jenson heeft voor volgend jaar een contract bij ons. Ik had hem eerder duidelijk moeten maken dat er bij ons geen twijfel is", bekende de teambaas.

McLaren rijdt zijn eerste seizoen met motoren van Honda, die zich duidelijk nog niet kunnen meten met Mercedes, Ferrari en Renault. Alonso eindigde op het thuiscircuit van de Japanse autofabrikant als elfde, Button werd zestiende.

Button blijft gewoon bij McLaren
Button blijft gewoon bij McLaren (Foto: ANP)

Hamilton evenaart Senna: "Onwerkelijk gevoel"

Een onwerkelijk gevoel overviel Lewis Hamilton na zijn imposante zege in de Grand Prix van Japan. Het was zijn 41e zege in de Formule 1 en de Britse regerend wereldkampioen van Mercedes kwam op gelijke hoogte met de in 1994 verongelukte racelegende Ayrton Senna. "Ik kan het gevoel niet beschrijven; op de plek waar ik zo graag Ayrton zag racen kom ik op gelijke hoogte met hem in aantal overwinningen", glunderde Hamilton op het podium van het circuit in Suzuka.

Hij roemde het werk van zijn team. "We deden vorig week in Singapore een stap terug, maar komen hier keihard terug met de plaatsten één en twee in de race. De auto reed werkelijk fantastisch", zei de Brit. Zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg finishte als tweede, maar zag zijn achterstand in het kampioenschap verder oplopen. Hamilton heeft 48 punten voorsprong.

"Lewis had de beste start. Het was een eerlijk gevecht in de eerste bocht. Hij kon binnendoor en ik moest hem laten gaan. Gelukkig kon ik me terugvechten naar de tweede plaats", zei Rosberg.

Hamilton evenaart Senna: onwerkelijk gevoel
Hamilton evenaart Senna: onwerkelijk gevoel (Foto: ANP)

Zonderland heeft vertrouwen in WK

Turner Epke Zonderland heeft er vertrouwen in dat hij kan meedoen aan de wereldkampioenschappen volgende maand in Glasgow. De olympisch kampioen op de rekstok herstelt van een hersenschudding. Op Twitter laat hij zondag weten dat hij de training heeft hervat om zich volgend weekend te kwalificeren voor het WK. "Heb er vertrouwen in dat het gaat lukken."

Zonderland wil vanaf 23 oktober in Schotland zijn wereldtitel op de rekstok verdedigen. Zijn voorbereidingen op de WK liepen enkele weken geleden flinke vertraging op, toen Zonderland bij een training op zijn hoofd terecht kwam en een hersenschudding opliep.

Nederland turnt volgende week een interland tegen Wit-Rusland. Na afloop kiest bondscoach Mitch Fenner uit zijn tienkoppige selectie zes turners plus een reserve die meegaan naar Glasgow.

Zonderland heeft vertrouwen in WK
Zonderland heeft vertrouwen in WK (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 39

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was YoWilly met het volgende onderschrift: "Kuyt laat zien een échte hoogvlieger te zijn."

Het WK Rugby is in volle gang en FOK! doet daar volop verslag van. Het mooie van rugby is ook dat het prachtige foto's oplevert, zoals ook deze. De Zuid-Afrikaan Lwazi Mvovo wordt bij zijn enkel gegrepen door de Japanner Akihito Yamada, wat zou een goed onderschrift zijn voor deze foto? (Pro Shots/Action Images)
Het WK Rugby is in volle gang en FOK! doet daar volop verslag van. Het mooie van rugby is ook dat het prachtige foto's oplevert, zoals ook deze. De Zuid-Afrikaan Lwazi Mvovo wordt bij zijn enkel gegrepen door de Japanner Akihito Yamada, wat zou een goed onderschrift zijn voor deze foto? (Pro Shots/Action Images)

Militair gepakt voor mishandeling conducteur

De marechaussee heeft een 24-jarige militair opgepakt op verdenking van mishandeling van een NS-conducteur en een medetreinreiziger. Toen de NS-medewerker de verdachte uit Wezep aansprak op zwartrijden, beet de man hem in de duim. Een medereiziger die tussenbeide kwam, werd ook gebeten.

Het incident deed zich voor in de nacht van zaterdag op zondag in de trein van Amersfoort naar Zwolle. De verdachte trok na de schermutseling in de buurt van Wezep aan de noodrem en vluchtte de trein uit. De politie kon de man achterhalen en aanhouden. Hij werd daarna overgedragen aan de marechaussee die de zaak verder zal onderzoeken.

De militair wordt volgens de marechaussee verdacht van zware mishandeling en is ingesloten.

Militair gepakt voor mishandeling conducteur
Militair gepakt voor mishandeling conducteur (Foto: ANP)

Schitterend duel beslist GP Aragón in Moto2

Tito Rabat heeft in de Moto2 de Grand Prix van Aragón gewonnen. De Spanjaard was voor eigen publiek nipt beter dan zijn landgenoot Alex Rins, die hem bijzonder goed partij kon bieden. De wereldtitelstrijd kon in de race beslist worden, maar dat gebeurde nog niet.

De beste start was voor polesitter Rabat en voor Sam Lowes, die van de vierde naar de tweede plek opstoomde. Het was echter Rins die de leiding al snel overnam, maar dat duurde niet lang. Halverwege het veld knalde Xavier Simeon hard op Dominique Aegerter, die daarbij hard tegen het asfalt smakte. De Zwitser moest behandeld worden, met een rode vlag als gevolg. Dit tot grote onvrede van Rins, die zijn goede eerste ronde tenietgedaan zag worden en bij de herstart weer op plek twee moest beginnen.

Bij de herstart was het wederom Rabat die een sterke start kende en opnieuw kon hetzelfde gezegd worden van Rins. Al na een ronde ontstond een groepje van vijf man, waar Johann Zarco niet kon volgen. De Fransman vertrok vanaf de derde plek en kon in Aragón de wereldtitel pakken, maar kende voor het eerst dit seizoen een bijzonder slechte race. Rins en Rabat lieten de rest al snel achter zich en gingen een fel gevecht aan om de zege. In de slotronde bereikte het schitterende duel een hoogtepunt, waarin Rabat door slim rijden zijn landgenoot net achter zich kon houden. Lowes werd derde, voor Folger en Lühti, die profiteerde van een val van Alex Marquez.

Guild Wars 2 is er vroeg bij

Pas 23 oktober is het zo ver, maar ontwikkelaar Arenanet geeft de releasetrailer al deze maand uit voor Heart of Thorns, de uitbreiding voor Guild Wars 2.

Mocht je al gepre-orderd hebben dan zijn er verschillende bètaweekenden georganiseerd om zelf alvast een kijkje te nemen in de MMO. Er is een nieuw profession, nieuwe klassen, een nieuw gebied en een nieuw mastery-systeem, om zo toch sterker te worden ondanks dat je al op maximale ervaringspunten bij elkaar hebt gesprokkeld.

Mighty No. 9 komt in februari

Comcept gaat Mighty No. 9 op 12 februari in Europa uitbrengen. Het Mega Man-revival project dat op Kickstarter geen problemen had om backers te vinden komt in Noord-Amerika een paar dagen eerder uit, namelijk 9 februari.

Comcept, Inti Creates en Deep Silver zijn druk bezig geweest de problemen met de online modi van Mighty No.9 op te lossen. Ze denken er nog even over te doen, en natuurlijk wordt het spel verder opgepoetst. Ondertussen is er wat gameplay opgedoken, dus mocht je niets te doen hebben, dan kun je een klein half uurtje kijken naar wat het platformspel te bieden heeft.

Mighty No.9 komt uit op Windows, Mac OS, Linux, PlayStation 3, PlayStation 4, Playtation Vita, Xbox 360, Xbox One, Wii U en Nintendo 3DS.

Mercedes niet blij met beperkte zendtijd

Niki Lauda en Toto Wolff waren beiden na afloop van de Formule 1-race in Japan niet tevreden met de hoeveelheid tv-tijd die Lewis Hamilton en Nico Rosberg hebben gekregen op weg naar een één-twee-finish. Lauda wil dit bespreken met Formule 1-baas Bernie Ecclestone.

Lauda twijfelt aan de hoeveelheid tijd die Sauber en McLaren hebben gekregen, terwijl de pitstop van Lewis Hamilton helemaal niet in beeld is geweest. "Je kon niet eens zien of hij zijn banden had verwisseld. Iemand moet de regie hebben hier; ik moet vragen wat er mis is met hem," aldus Lauda.

Wolff weet niet wat zijn team moet doen om meer zendtijd te krijgen. Gevraagd of Mercedes wat tegen Ecclestone had gedaan, antwoordde hij: "Het is altijd lastig om Ecclestone altijd te vriend te houden. Het moet uitgezocht worden."

Zowel Lauda als Wolff verwierpen echter de speculatie dat het weigeren van een deal met Red Bull de oorzaak kan zijn. "Ik denk niet dat je in die richting kan kijken," zei Lauda.

Wolff voegde daar aan toe: "Nee, ik denk niet dat het te maken heeft met Red Bull. Overduidelijk zijn spectaculaire tv-beelden belangrijk en sommige beelden waren spectaculair. Er waren veel gevechten in het middenveld en dat is waar de camera's naar keken."


Mercedes niet blij met beperkte zendtijd (Foto: Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Mercedes niet blij met beperkte zendtijd (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Haase winnaar Challengertoernooi Trnava

Robin Haase heeft het challengertoernooi van Trnava op zijn naam geschreven. In de finale van het toernooi was  de Nederlander veel te sterk voor de Argentijn Horacio Zeballos; 6-4 en 6-1. Voor de Hagenaar is het zijn tweede toernooizege van het jaar, nadat hij in mei in Aix en Provence de eindzege pakte.

Haase kreeg in zijn eerste sevicegame nog een breakpunt tegen, maar gaf daarna de nummer 160 van de wereld geen enkele kans meer. Haase zelf zal door deze overwinning stijgen naar de top zestig van de wereldranglijst.

Toernooizege voor Haase in Trnava (Pro Shots/Gepa)

Opnieuw religieuze rellen bij al-Aqsamoskee

Bij de al-Aqsamoskee in Jeruzalem is het zondag opnieuw tot ongeregeldheden gekomen tussen Palestijnse jongeren en de Israëlische politie. De Palestijnse jongeren zouden stenen hebben gegooid en leuzen als 'Allah is groot' hebben geroepen. De politie zou 'passend' hebben opgetreden. Er is niks bekend over gewonden.

In de afgelopen weken, een periode met belangrijke joodse en islamitische feestdagen, is het geregeld tot rellen gekomen bij de al-Aqsamoskee. Dat heeft tot internationale bezorgdheid geleidt. Het Witte Huis liet weten dat het diep bezorgd was over het geweld en heeft een beroep gedaan op alle partijen om terughoudend te zijn en zich te onthouden van provocerende acties en retoriek.

De al-Aqsamoskee is een van de heiligste islamitische plaatsen en ligt op de Tempelberg in Oost-Jeruzalem, die ook belangrijk is voor joden.

Opnieuw ongeregeldheden bij al-Aqsamoskee
Opnieuw ongeregeldheden bij al-Aqsamoskee (Foto: ANP)

Spectaculaire finish Moto3 in Aragón

De Grand Prix van Aragón in de Moto3 kende zondag een bijzonder opvallend slot. Een kopgroep van een stuk of acht rijders was op weg naar de finish, maar in de slotronde gingen meerdere rijders vanuit de kopgroep hard onderuit. 

Polesitter Enea Bastianini kende een goede start, maar viel daarna wat terug. Miguel Oliveira was erg sterk en hield lange tijd de koppositie bezet, terwijl Jorge Martin zich ook goed voorin mengde. Na vier ronden kende de race een kopgroep van negen man, met naast Oliveira ook Niccolo Antonelli die erg sterk leek. Enkele ronden later viel Martin langzaam terug, terwijl Phillip Öttl zijn plaats in de kopgroep innam.

Bij het ingaan van de slotronde waren het Brad Binder en Oliveira die op kop reden, vlak daarachter gevolgd door kampioenschapsleider Danny Kent, Bastianini en Jorge Navarro. Enkele bochten voor het einde probeerde Bastianini Binder aan te vallen, maar dat ging verkeerd en Binder knalde tegen het asfalt, waarbij hij Bastianini mee naar de grond nam. Kent zag zijn kans schoon om in het kampioenschap verder uit te lopen op de Italiaan, maar verprutste het seconden later door zelf ook hard tegen het asfalt te smakken. Oliveira profiteerde optimaal en won de race, voor Navarro en Romano Fenati.

Call of Duty krijgt geen singleplayer op last-gen

De PlayStation 3- en Xbox 360-versies van Call of Duty: Black Ops III krijgen geen singleplayer campaign. Dat hebben uitgever Activision en ontwikkelaar Treyarch laten weten. De twee last-gen consoles krijgen wel de multiplayer en zombie-modus.

Volgens Activision is de ambitieuze singleplayer coop-modus voor maximaal vier spelers ontworpen te veel voor de oude generatie. Eerder was al aangegeven dat de oudere versies in plaats van vier, maar twee spelers zou ondersteunen. Dat is nu dus helemaal van de baan.

De twee uitgeklede versies van Call of Duty: Black Ops III gaan 49,99 euro kosten. De volledige PlayStation 4- en Xbox One-versies gaan tien euro meer kosten. Het spel komt 6 november uit.

Verstappen haalt Sainz 'op eigen kracht' in

Max Verstappen was in zijn nopjes met zijn optreden in de Grand Prix van Japan. De jonge Limburger startte vanaf de zeventiende plek in Suzuka en eindigde als negende, goed voor twee punten in het wereldkampioenschap van de Formule 1. "Ik heb genoten. We hebben een mooie prestatie geleverd op een circuit waar inhalen niet eenvoudig is", zei de zeventienjarige coureur van Toro Rosso op Verstappen.nl.

Hij haalde tegen het eind van de race zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz in. Van een teamorder was geen sprake "Ik reed op zachtere banden, liep snel in en wilde vooruit blijven gaan. We hebben het elkaar niet moeilijk gemaakt, maar ik heb hem op eigen kracht ingehaald", zei Verstappen, die vorige week in de Grand Prix van Singapore een teambevel negeerde en Sainz niet liet passeren.

Verstappen ging halverwege de race moeiteloos buitenom bij oud-wereldkampioen Fernando Alonso, die weer veel snelheid tekort kwam in zijn McLaren. Maar de mooiste actie vond al vroeg in de race plaats, toen de Limburger vrijwel tegelijkertijd met Felipe Nasr (Sauber) de Brit Jenson Button (McLaren) passeerde. "Dat was super. Het deed me denken aan de inhaalactie van Michael Schumacher en Mika Häkkinen, die in 2000 op Spa-Francorchamps Ricardo Zonta tegelijk voorbijgingen", kende Verstappen zijn klassiekers.

Verstappen haalt Sainz 'op eigen kracht' in
Verstappen haalt Sainz 'op eigen kracht' in (Foto: ANP)

Achter de schermen van Transformers: Devastation

Platinum Games laat meer zien en horen over de aankomende Transformers: DevastationIn de video praten producer Atsushi Kurooka, director Kenji Saito en Activision producer Robert Conkey over de game.

Ze hebben het vooral over hoe Transformers: Devastation in het Transformers Generations universum past, maar ook over hoe de metallic look op de robots is toegepast. In de hack & slash zijn er vijf speelbare robots: Optimus Prime, Bumblebee, Sideswipe, Wheeljack en Grimlock.

Transformers: Devastation komt 6 oktober uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Duitse uit woning gezet om vluchtelingen te plaatsen

De 51-jarige verpleegster Bettina Halbey uit het Duitse Nieheim wordt uit haar woning gezet om vluchtelingen te huisvesten. Als reden wordt opgegeven dat dit goedkoper is dan nieuwe huisvesting bouwen voor de vluchtelingen. Burgemeester Rainer Vidal zegt letterlijk "Een nieuwe residentie voor 30 vluchtelingen kost 30.000 euro, dit kost mij niets". Valt te lezen in Die Welt.

De Duitse woont er al 16 jaar, samen met haar hond en kat. Ze zette het hele verhaal op Facebook en 200.000 mensen deelden haar verhaal. Uiteindelijk pakte de Duitse media het ook op. Burgemeester Vidal neemt het haar kwalijk dat ze de media heeft opgezocht. Temeer omdat hij naar eigen zeggen haar ruimschoots de tijd heeft gegeven om te vertrekken. Ook wil hij helpen om nieuwe woonruimte te vinden. Daar waren wel diverse mogelijkheden voor, maar die liepen allemaal op niets uit omdat niemand haar een flat wil verhuren wegens haar hond, zegt Vidal.

Bettina heeft al eerder vluchtelingen als buren gehad en deze altijd geholpen en begrijpt niet waarom dat nu niet zo zou kunnen.

Volledig uit je plaat met Just Dance 2016

Ubisoft heeft de volledige tracklist voor Just Dance 2016 bekendgemaakt. De game bevat dit jaar meer dan 40 nummers, zoals 'Teacher' van Nick Jonas, 'Fancy' van Iggy Azalea Ft. Charli XCX, 'Lights' van Ellie Goulding en 'No Control' van One Direction.

"Elk jaar streven we ernaar om onze fans en hun families te verrassen met een nog betere tracklist en meer interactieve game-elementen dan het jaar ervoor. Met Just Dance 2016 hebben we die ambitie absoluut waargemaakt", zegt Geoffroy Sardin, Senior Vice President van Sales en Marketing bij Ubisoft EMEA. "Nu next-gen spelers de game met behulp van hun smartphones kunnen spelen dankzij de Just Dance Controller App kunnen nog meer mensen dansen op de nummers van hun favoriete artiesten."

Just Dance 2016 komt op 22 oktober naar alle platformen met motion control, waaronder de Wii en Wii U van Nintendo, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4 en PlayStation 3. De Just Dance Controller App kun je gratis downloaden op alle Apple en Android smartphones, de app voor Windows Phones verschijnt binnenkort. Hiermee kun je op je next-gen console de game spelen zonder extra apparatuur of camera's.

Deze nieuwe tracks kun je verwachten in Just Dance 2016:

  • 'Cool For The Summer' van Demi Lovato
  • 'Lights' van Ellie Goulding
  • 'No Control' van One Direction
  • 'Heartbeat Song' van Kelly Clarkson
  • 'Fancy' van Iggy Azalea Ft. Charli XCX
  • 'Same Old Love' van Selena Gomez
  • 'Teacher' van Nick Jonas
  • 'Circus' van Britney Spears
  • 'Copacabana' van Frankie Bostello
  • 'This Is How We Do' van Katy Perry
  • 'I'm An Albatraoz' van AronChupa
  • 'Drop The Mambo' van Diva Carmina
  • 'Fun' van Pitbull Ft. Chris Brown
  • 'Boys (Summertime Love)' van The Lemon Cubes
  • 'Hit The Road Jack' van Charles Percy
  • 'These Boots Are Made For Walkin'' van The Girly Team
  • 'Balkan Blast Remix' van Angry Birds
  • 'Irish Meadow Dance' van O'Callaghan's Orchestra
  • 'Junto a Ti' van Disney's 'Violetta'
  • 'Kaboom Pow' van Nikki Yanofsky
  • 'Kool Kontact' van Glorious Black Belts
  • 'You're The One That I Want' From The Movie Grease
  • 'Rabiosa' van Shakira Ft. El Cata
  • 'Stuck On A Feeling' van Prince Royce
  • 'The Choice Is Yours' van Darius Dante Van Dijk
  • 'Under the Sea' van Disney's 'The Little Mermaid'
  • 'When The Rain Begins To Fall' van Sky Trucking
  • 'You Never Can Tell' van A. Caveman & The Backseats

De al eerder bekendgemaakte tracks voor de game zijn:

  • 'Uptown Funk' van Mark Ronson Ft. Bruno Mars
  • 'All About That Bass' van Meghan Trainor
  • 'Animals' van Martin Garrix
  • 'Hey Mama' van David Guetta Ft. Nicki Minaj, Bebe Rexha & Afrojack
  • 'Blame' van Calvin Harris Ft. John Newman
  • 'Born This Way' van Lady Gaga
  • 'Want To Want Me' van Jason Derulo
  • 'Gibberish' van MAX
  • 'Hangover (BaBaBa)' van Buraka Som Sistema
  • 'I Gotta Feeling' van The Black Eyed Peas
  • 'Ievan Polkka' van Hatsune Miku
  • 'Let's Groove' van Equinox Stars
  • 'William Tell Overture' van Rossini

Andrea Deelstra op marathon naar Olympische Spelen

Andrea Deelstra heeft zich bij de marathon van Berlijn knap weten te plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio de Janairo. De Dwingeloose verpulverde in de Duitse stad haar persoonlijk record met bijna zes minuten en finishte in 2.26,48. Daarmee zat ze een dikke minuut onder de olympische limiet van 2.28,00.

Deelstra werd met deze tijd ook nog eens vijfde in de wedstrijd, die werd gewonnen door de Keniaan Gladys Cherono, die in 02:19,25 over de meet kwam op het snelle parcours. Bij de mannen ging de zege naar een landgenoot van Cherono, namelijk Eliud Kipchoge. Hij deed een poging om het wereldrecord te verbeteren, maar finishte met 02:04,00 daar ruim achter. Oorzaak daarvan waren problemen met zijn binnenzooltjes in zijn schoenen, die waren los geschoven en bungelden langs zijn enkels.

Spoken bestaan in The Last Crown: Blackenrock

Uitgever Iceberg Interactive en ontwikkelaar Darkling Room hebben een teasertrailer uitgegeven voor het volgende deel van de Last Crown-saga. The Last Crown: Blackenrock is een adventure die zich met paranormale verschijnselen in het dorpje Saxton bezighoudt.

Nigel Danvers heeft na een experiment met een Spiritboard het gevoel dat er steeds iemand aanwzig is. Ook het woord 'Blackenrock' spookt door zijn hoofd. Is het een naam, een object, een gebeurtenis of een plaats? Dat is aan de speler om uit te zoeken. Nigel gaat samen met spokenjager Lucy Reubans op zoek in de geschiedenis van het dorpje Saxton waar ze paranormale ontdekkingen doen.

The Last Crown: Blackenrock komt uit op pc.

Dronken man rijdt winkel tankstation binnen

Een dronken automobilist heeft zondagochtend de winkel van een tankstation geramd. Dat gebeurde aan de A58 bij Moergestel, tussen Tilburg en Eindhoven.

De achttienjarige man uit Weert is opgepakt. Zijn auto kwam binnen tot stilstand, tussen de schappen. Volgens de politie is de winkel zwaar beschadigd. Er zijn geen gewonden gevallen en er was geen gevaar voor brand.

Dronken man rijdt winkel tankstation binnen
Dronken man rijdt winkel tankstation binnen (Foto: ANP)

17 vluchtelingen verdronken voor Turkse kust

Zeker zeventien vluchtelingen zijn zondag bij de Turkse kustplaats Bodrum verdronken nadat de boot waarop zij zaten was gezonken. Dat hebben de lokale autoriteiten gemeld, aldus de Turkse krant Hürriyet.

De 8 meter lange boot was onderweg naar het Griekse eiland Kos met 37 vluchtelingen aan boord. Twintig van hen konden worden gered.

Er wordt onderzocht wat er precies is gebeurd.

17 vluchtelingen verdronken voor Turkse kust
17 vluchtelingen verdronken voor Turkse kust (Foto: ANP)

Verzet tegen Rembrandtmiljoenen van Staat

Een meerderheid van de Nederlandse kiezers is tegen het besluit van de regering om 80 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aankoop van twee schilderijen van Rembrandt. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond is 36 procent van de mensen voor en 56 procent van de mensen tegen de miljoenensteun.

Vooral PVV-kiezers zijn tegen, 78 procent van hen ziet niets in de financiële bijdrage van de staat. Van 50Plus-kiezers is 73 procent tegen en bij de SP 69 procent. Onder kiezers van D66- en CDA-huize is een meerderheid juist voor de staatssteun voor de aankoop. Zes op de tien D66-aanhangers zeggen ja, bij CDA is dat 53 procent.

Verzet tegen Rembrandtmiljoenen van Staat
Verzet tegen Rembrandtmiljoenen van Staat (Foto: ANP)

Luiten zakt terug in Bad Griesbach na ronde van 70 slagen

Golfer Joost Luiten is zaterdag na de derde ronde van het European Open acht plaatsen gezakt. De Rotterdammer legde zijn derde rondgang op de baan van Bad Griesbach af in zeventig slagen, één onder par. De dagen ervoor ging hij rond in 69 slagen. Luiten staat nu op de gedeelde 42e plaats.

Luiten sprak op zijn website van een wisselvallige dag. Op de vijftiende hole verloor hij twee slagen doordat de bal in de bosjes verdween en net na de toegestane vijf minuten werd teruggevonden. Luiten moest daarom terug naar de tee en liet een dubbele bogey noteren. "Erg zuur en pech dat we de bal niet vonden binnen de tijd; dan gooi je twee slagen weg en heb je weer het gevoel dat al het harde werk voor niets is geweest."

Luiten heeft een totaal van 208 slagen. Aan kop staat de Thai Thongchai Jaidee, die na een ronde van 64 veertien plaatsen klom. Zijn totaal na drie ronden bedraagt tweehonderd slagen.

Luiten zakt na ronde van 70 slagen
Luiten zakt na ronde van 70 slagen (Foto: ANP)

Iran eist excuses voor drama Mekka

Saudi-Arabië moet excuses aanbieden voor de 769 doden als gevolg van de massale paniek tijdens een ritueel tijdens de hadj donderdag in Mekka. Dat heeft de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, zondag laten weten via zijn website.

"In plaats van anderen te beschuldigen moeten de Saudi's hun verantwoording nemen en moslims en de families van de slachtoffers excuses aanbieden", zo liet Khamenei weten. "De islamitische wereld heeft veel vragen."

Volgens Saudische media waren juist pelgrims uit Iran verantwoordelijk voor de massale paniek die ontstond.

Bij de hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka, kwamen ook 131 Iraanse gelovigen in de verdrukking om het leven. Ruim driehonderd Iraniërs worden nog vermist. De Saudische nieuwssite Al-Sabq citeerde ooggetuigen die zagen dat een grote groep Iraniërs in strijd met de richtlijnen in de verkeerde richting was gedraaid en in botsing kwam met andere pelgrims.

Iran eist excuses voor drama Mekka
Iran eist excuses voor drama Mekka (Foto: ANP)

Vijftigjarig 3FM viert halve eeuw popmuziek

Het is op 11 oktober precies vijftig jaar geleden dat het toenmalige 'Hilversum 3' begon met het uitzenden van popmuziek. Dit als tegengeluid op de populaire zeezender Radio Veronica. Inmiddels is NPO 3FM, zoals de publieke zender tegenwoordig heet, een van de langst bestaande popzenders ter wereld, zegt zendermanager Wilbert Mutsaers. Het radiostation laat dit jubileum dan ook niet onopgemerkt voorbijgaan. "In feite vieren we ook vijftig jaar popmuziek."

Tijdens een brainstorm vorig jaar ontstond het idee voor de gelegenheid radio te maken vanaf een onbewoond eiland. "We zaten met de dj's op strand Blijburg in Amsterdam, keken uit op Pampus en dachten 'waarom niet daar'." Wat toen nog een 'doldwaas' idee was, mondde uit in vier dagen lang radiomaken vanaf het forteiland. Achttien dj's strijken er donderdag neer en blijven tot en met zondag. De presentatie gebeurt deze dagen in duo's en vooraf weten de makers niet met wie en wanneer ze aan de slag moeten. "We hebben expres heel veel opengelaten", vertelt de zendermanager. "En op zondag eindigen we met de top 100 van tofste platen uit vijftig jaar 3FM." Luisteraars kunnen per boot naar het eiland afreizen, waar behalve de radiomakers ook allerlei optredens te zien zijn.

Verder viert de zender het jubileum met de tentoonstelling Your Serious Radio, die donderdag opent in Beeld en Geluid in Hilversum. Bezoekers kunnen hier alles vinden over het medium radio, maar ook over programma's van vroeger en nu, 3FM-dj's, jingles en bijzondere gebeurtenissen. En op maandag 19 oktober staat de Amsterdamse poptempel Paradiso in het teken van 3FM, met optredens van bands die met de zender zijn verbonden. Zo staan Jett Rebel, De Jeugd van Tegenwoordig, Miss Montreal en Douwe Bob op het podium.

In de jaren dat 'Hilversum 3' overging naar Radio 3, 3FM en nu NPO 3FM is veel veranderd. Zo had bijvoorbeeld niemand jaren geleden kunnen bedenken dat radio ook op tv te volgen zou zijn en de samenwerking tussen de verschillende omroepen is volgens Mutsaers veel beter. "De laatste vijf à zes jaar zijn we heel succesvol. En nu maken we een heel leuk jaar door waarin we weliswaar afscheid hebben genomen van Gerard Ekdom en Coen en Sander, maar waardoor er nu plek is voor een paar jonge mannen en vrouwen die al stonden te trappelen. De 'mooie mix' van oudgedienden en nieuwkomers geeft de zendermanager een goed gevoel. "Zo wil je radio maken en daarbij bieden we vooral heel veel vrijheid."

Vijftigjarig 3FM viert halve eeuw popmuziek
Vijftigjarig 3FM viert halve eeuw popmuziek (Foto: BuzzE)

'Ministerie traag met regels over rekentoets'

Het ministerie van Onderwijs is traag met het wijzigen van regelgeving over de rekentoets. Er is nog steeds verwarring bij scholen, ouders en leerlingen over onder meer het aantal herkansingen en de minimaal te halen cijfers. Dat zegt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad, die de middelbare scholen vertegenwoordigt, zondag in De Telegraaf.

"Door de traagheid op het ministerie is de wijziging van de regelgeving over de op zich al ongewenste rekentoets nog steeds niet gepubliceerd", zegt Rosenmöller. "Hierin zouden nieuwe regels staan over extra herkansingen en de overgangsperiode die gehanteerd wordt. Die informatie hebben scholen nodig voor 1 oktober."

Het ministerie laat tegenover de krant weten dat er inderdaad nog geen nieuwe regels zijn. Scholen kunnen zich houden aan de bestaande regels en die aanpassen als er nieuwe komen. Dat is volgens Rosenmöller onwenselijk, omdat de meeste scholen nu twee keer hun programma moeten aanpassen.

'Ministerie traag met regels over rekentoets'
'Ministerie traag met regels over rekentoets' (Foto: ANP)

Krajicek pakt finaleplek in Albuquerque

Michaëlla Krajicek heeft zaterdag de finale bereikt in Albuquerque. De Nederlandse tennisster versloeg op het Amerikaanse ITF75k-toernooi in de halve eindstrijd de thuisspelende Julia Boserup met duidelijke cijfers: 6-3 en 6-2.

Krajicek had net iets meer dan een uur nodig om zich te ontdoen van de nummer 208 van de wereld. De Nederlandse staat zelf 435e op de wereldranglijst. Krajicek zal na dit toernooi een grote sprong maken op de wereldranglijst. Virtueel staat ze nu 295e en bij winst komt ze de top 250 in. 

In de finale wacht zondag een Britse tegenstandster: Naomi Broady. De als zevende geplaatste tennisster won in een zware halve finale met 6-4 5-7 6-4 van de Zwitserse Amra Sadikovic. Broady is de huidige nummer 127 van de wereld.

Krajicek naar finale Albuquerque
Krajicek naar finale Albuquerque (Foto: ANP)

Frankrijk valt IS aan in Syrië

Frankrijk heeft de eerste luchtaanvallen uitgevoerd tegen militanten van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. "Ons land bevestigt daarmee haar vastberaden inzet in de strijd tegen de terroristische dreiging vertegenwoordigd door IS. Elke keer als onze nationale veiligheid in gevaar is, zullen we toeslaan", aldus het presidentieel paleis zondag.

Nederland doet ook mee aan de internationale coalitie tegen terreurbeweging IS. De luchtmacht bombardeert doelen in Irak, maar niet in Syrië. Minister Jeanine Hennis van Defensie zei vorige week te verwachten dat het kabinet snel een beslissing neemt over het uitbreiden van de militaire actie naar Syrië.

Frankrijk valt IS aan in Syrië
Frankrijk valt IS aan in Syrië (Foto: ANP)

Ajax moeilijk te passeren in Eredivisie

Met een nieuwe defensie evenaarde Ajax in het gewonnen thuisduel met FC Groningen (2-0) al vroeg in het seizoen een clubrecord. Het elftal van oud-topverdediger Frank de Boer bleef voor de zevende thuiswedstrijd op rij in de eredivisie zonder tegentreffer. Dat gebeurde eerder in 1987 en 1997.

Ajax tegen FC Groningen was een wedstrijd waarin het gemis van een makkelijk scorende spits zich weer eens liet voelen bij de thuisclub. Arek Milik verprutste niet alleen drie dotten van kansen maar verzuimde ook Amin Younes een bijna niet te missen mogelijkheid te gunnen. Keeper Jasper Cillessen hoefde wederom nauwelijks in actie te komen. De laatste tegentreffer in een thuiswedstrijd in de eredivisie voor Ajax dateert alweer van 15 februari toen Hakim Ziyech voor FC Twente in de ArenA scoorde.

"Dat was vorig seizoen vaak aan Jasper te danken maar nu verdedigen we met de hele ploeg", vindt trainer De Boer. "We storen voorin al en spelen vrij compact. Ik denk ook dat het geen toeval is dat we nu zes van de zeven competitiewedstrijden zonder tegentreffer zijn gebleven. Onze verdediging heeft ook aan snelheid gewonnen."

Tete
Van de defensie van vorig seizoen hebben alleen doelman Cillessen en Joël Veltman hun positie behouden. Mitchell Dijks krijgt de voorkeur boven Nicolai Boilesen. Jairo Riedewald heeft de vertrokken Niklas Moisander al doen vergeten en Kenny Tete speelde Ricardo van Rhijn uit de eerste elf. Tete vermaakt de fans van Ajax met de ene na de andere succesvolle tackle. Dijks is sterk en snel en Veltman en Riedewald verstaan de kunst een middenvelder of aanvaller in te spelen.

Nemanja Gudelj veroverde tegen FC Groningen niet alleen vaak de bal maar verzilverde ook een vrije trap (1-0). Invaller Viktor Fischer besliste het duel met een fraaie actie en al even mooie stiftbal (2-0). "Bergkampiaans', omschreef De Boer de mooie treffer. ,,Ik ga hier even van genieten", stelde de Deen.

Bazoer
Absolute uitblinker bij Ajax was Riechedly Bazoer. "Hij speelde zijn allerbeste wedstrijd in het eerste van Ajax", zei De Boer. Bazoer betrok de nieuwe assistent-trainer Orlando Trustfull bij het defensieve succes van Ajax. "Hij laat veel beelden zien, zodat we ons kunnen verbeteren", zei de middenvelder die met Ajax donderdag op Molde stuit en zondag zijn oude ploeg PSV weer tegenkomt.

Uitgerekend PSV was vorig seizoen met snelle counters in staat de defensie van Ajax te ontregelen (1-3). "Maar ik vind ons nu compacter en beter staan", zei De Boer.

Ajax moeilijk te passeren in eredivisie
Ajax moeilijk te passeren in eredivisie (Foto: ANP)

F1: Uitslag Grand Prix van Japan

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider was bij de start Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg te snel af en reed daarna onbedreigd naar de zege. Sebastian Vettel eindigde als derde, terwijl Max Verstappen na een inhaalrace als negende afgevlagd werd.

Rosberg startte vanaf poleposition, maar Hamilton had de betere start. Rosberg kwam nog wel naast zijn teamgenoot, maar omdat deze op de racelijn zat moest Rosberg inhouden en verloor twee plaatsen aan Vettel en Valtteri Bottas. Daarachter lagen Felipe Massa en Sergio Perez met elkaar in de clinch. Het zorgde ervoor dat Massa een lekke rechter voorband opliep, Perez door het gras moest en veel tijd verloor. Ook de Red Bull van Daniel Ricciardo werd geraakt, waardoor de Australiër een lekke linkerachterband had.

Verstappen kwam door alle problemen van anderen na een goede start vanaf positie zeventien op plek dertien terecht. De Nederlander wist hierna de McLaren van Jenson Button te passeren, samen met Sauber-coureur Felipe Nasr, maar aan hem voorbij kwam de Toro Rosso-coureur pas door eerder te stoppen en met de nieuwe banden op een iets meer vrije baan tijd te winnen. De enige echte passeeractie in het eerste blok kwam op naam van Rosberg die Bottas passeerde.

De Duitser reed in de tweede stint het gat naar Vettel dicht, waarna een vroegere tweede stop hem voor Vettel bracht en hiermee op plek twee achter de soevereine Hamilton. Vettel moest genoegen nemen met plek drie, voor Räikkönen die ook via een stop Bottas gepasseerd was.

Verder naar achteren zat Verstappen rondenlang klem achter de McLaren van Fernando Alonso en de Red Bull van de vanuit de pits gestarte Daniil Kvyat. Pas nadat laatstgenoemde pitte, kon de Nederlander een inhaalactie op Alonso inzetten en zo richting de punten gaan. Hij moest hiervoor wel een groot gat met teamgenoot Carlos Sainz dichten.

De Spanjaard maakte het zichzelf onnodig lastig door bij zijn tweede stop bij het binnenrijden van de pits over een pilon te rijden. De voorvleugel van zijn bolide moest gewisseld worden, waardoor hij achter de nog niet voor de tweede maal gestopte Perez terecht kwam. Dit gaf Verstappen de mogelijkheid om het gat bijna dicht te rijden en uiteindelijk Sainz te passeren voor positie negen. Perez kwam niet verder dan positie twaalf na zijn tweede stop.

Na 53 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Rosberg en Vettel. Plek vier was voor Räikkönen, voor Bottas, Nico Hülkenberg, Romain Grosjean, Pastor Maldonado, Verstappen en Sainz.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:28:06.508
2 Nico Rosberg Mercedes +18.964
3 Sebastian Vettel Ferrari +20.850
4 Kimi Räikkönen Ferrari +33.768
5 Valtteri Bottas Williams +36.746
6 Nico Hülkenberg Force India +55.559
7 Romain Grosjean Lotus +1:12.298
8 Pastor Maldonado Lotus +1:13.575
9 Max Verstappen Toro Rosso +1:35.315
10 Calos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
11 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
12 Sergio Perez Force India +1 ronde
13 Daniil Kvyat Red Bull +1 ronde
14 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
15 Daniel Ricciardo Red Bull +1 ronde
16 Jenson Button McLaren +1 ronde
17 Felipe Massa Williams +2 ronden
18 Alexander Rossi Manor +2 ronden
19 Will Stevens Manor +3 ronden
DNF Felipe Nasr Sauber +4 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas 277
2 Nico Rosberg Mercedes AMG Petronas 229
3 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari 218
4 Kimi Räikkönen Scuderia Ferrari 119
5 Valtteri Bottas Williams Martini Racing 111
6 Felipe Massa Williams Martini Racing 97
7 Daniel Ricciardo Infiniti Red Bull Racing 73
8 Daniil Kvyat Infiniti Red Bull Racing 66
9 Romain Grosjean Lotus F1 Team 44
10 Sergio Perez Sahara Force India F1 39
11 Nico Hülkenberg Sahara Force India F1 38
12 Max Verstappen Scuderia Toro Rosso 32
13 Felipe Nasr Sauber F1 Team 17
14 Pastor Maldonado Lotus F1 Team 16
15 Carlos Sainz Jr. Scuderia Toro Rosso 12
16 Fernando Alonso McLaren Honda 11
17 Marcus Ericsson Sauber F1 Team 9
18 Jenson Button McLaren Honda 6
19 Roberto Merhi Manor Marussia F1 Team 0
20 Will Stevens Manor Marussia F1 Team 0
21 Alexander Rossi Manor Marussia F1 Team 0
22 Kevin Magnussen McLaren Honda 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 506
2 Ferrari 337
3 Williams 208
4 Red Bull 139
5 Force India 77
6 Lotus 60
7 Toro Rosso 44
8 Sauber 26
9 McLaren 17
10 Manor 0

Colombia naar ICC voor uitleg FARC-akkoord

De Colombiaanse minister María Ángela Holguín van Buitenlandse Zaken gaat maandag naar Den Haag om bij het Internationaal Strafhof (ICC) tekst en uitleg te geven over het tussenakkoord met de FARC. Daarover berichten Colombiaanse media zondag. Colombia wil daarmee bewijzen dat het akkoord voldoet aan de internationale standaard.

Met Holguín zal ook voormalig magistraat José Cepeda van het Constitutioneel Hof meereizen. De twee zullen spreken met Fatou Bensouda, de aanklager van het ICC.

Colombia en de rebellenbeweging FARC maakten donderdag bekend een tussenakkoord te hebben bereikt. De twee zijn het eens geworden over onder meer amnestie voor FARC-strijders die geen misdaden hebben gepleegd en het opzetten van een tribunaal om strijders die dat wel hebben gedaan te berechten. Binnen zes maanden moet er een definitief vredesakkoord op tafel liggen.

Holguín is ook van plan in Den Haag bij een hoorzitting te zijn over klachten die Nicaragua heeft neergelegd bij het ICC. De twee landen zijn met elkaar in conflict over territoriale wateren.

Colombia naar ICC voor uitleg FARC-akkoord
Colombia naar ICC voor uitleg FARC-akkoord (Foto: ANP)

Autoloze middag in centrum Parijs

Het centrum van Parijs is zondag voor het eerst helemaal gesloten voor gemotoriseerd verkeer van 11.00 tot 18.00 uur. Burgemeester Anne Hidalgo wil naar eigen zeggen aantonen dat Parijs zonder auto's kan en hoopt een steentje bij te dragen aan het terugdringen van de luchtvervuiling. Wel worden uitzonderingen gemaakt voor bussen, ambulances, taxi's en voertuigen van politie en brandweer.

Hidalgo heeft eerder al plannen uit de doeken gedaan om voor 2020 alle dieselauto's gemaakt voor maart 2011 uit de stad te weren. In Frankrijk wemelt het van de diesels omdat de brandstof en de productie en verkoop van dieselauto's in Frankrijk lange tijd door de overheid is gesteund. Eind vorig jaar maakte premier Manuel Valls bekend dat zijn regering daarmee stopt.

Parijs is van 30 november tot 11 december de plaats van de 21e klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Hier zou een nieuw VN-klimaatverdrag uit kunnen voortvloeien. Daarmee moeten de aangesloten volkeren meer doen aan de bestrijding van klimaatschommelingen die desastreus zouden kunnen zijn.

Autoloze middag in centrum Parijs
Autoloze middag in centrum Parijs (Foto: ANP)

FOK! wat een weer: vijftig tinten grijs

Goedemorgen! Die vijftig tinten grijs vallen wel mee, hoewel de ochtend wat grijzig begint. Naarmate de dag vordert, breekt het zonnetje door en zal net als gisteren een prachtige herfstdag ontstaan.

Alleen in het noordoosten van het land kan de zonopbrengst wat schameler zijn, als een zwakke noordoostenwind wat bewolking mee het land in neemt. Ook qua temperatuur lijkt vandaag op een herhaling van de afgelopen dagen; met een zwoele 17 graden is het aangenaam vertoeven buiten.

User Koelkastje plaatste deze prachtige foto in het WKN-Forum. Ik vroeg en kreeg toestemming om hem bij het weerbericht van vandaag te plaatsen. Jouw foto ook bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Gemaakt in het meest oostelijke puntje van Twente (Foto: Koelkastje)
Gemaakt in het meest oostelijke puntje van Twente (Foto: Koelkastje)

Rusland zet 'informatiecentrum terrorisme' op in Bagdad

Rusland, Syrië, Iran en Irak hebben in de Iraakse hoofdstad Bagdad een informatiecentrum opgezet waar de landen informatie over terrorisme met elkaar delen. Dat heeft het Iraakse leger bekendgemaakt.

Het centrum is opgebouwd in het kader van de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Belangrijkste taak is het verzamelen, verwerken, samenvatten en analyseren van inlichtingen. Het centrum kan in de toekomst worden gebruikt om "militaire acties van de vier landen" aan te sturen, zei een militaire bron tegen het Russische persbureau TASS.

Elke drie maanden wordt er een hoge militair aangesteld die leiding krijgt over het kamp. De eerstkomende drie maanden is dat een Iraakse militair.

Volgens het Iraakse leger is ervoor gekozen het informatiecentrum op dit moment op te zetten vanwege "toegenomen Russische zorgen over duizenden terroristen uit Rusland die misdaden plegen bij IS". Naar schatting van de Russische Sociale Raad vechten er ongeveer 2500 Russen voor de terreurbeweging in Syrië.

Rusland heeft eerder al laten weten dat het de strijd tegen IS opvoert en daarvoor gaat samenwerken met andere landen in het Midden Oosten. Volgens de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zijn luchtaanvallen door een internationale coalitie in Irak en Syrië niet voldoende om de beweging te bestrijden.

Moskou en Washington beraden zich over militaire samenwerking in Syrië. President Vladimir Poetin van Rusland spreekt naar verwachting maandag zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama daarover tijdens een VN-top in New York.

Rusland werkt aan 'informatiecentrum' Bagdad
Rusland zet 'informatiecentrum terrorisme' op in Bagdad (Foto: ANP)

Willem-Alexander en Máxima spreken VN-vergadering toe

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrekken zondagmorgen naar New York voor het bijwonen van een deel van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het paar wordt rond het middaguur (lokale tijd) in de Amerikaanse staat verwacht en koningin Máxima komt 's middags al meteen in actie.

Máxima neemt samen met staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) deel aan twee bijeenkomsten over de aanpak van klimaatverandering. Actie op dit gebied is een van de zeventien nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN-lidstaten vrijdag hebben aangenomen. Koningin Máxima neemt ook het woord tijdens de bijeenkomst.

Koning Willem-Alexander komt maandagmorgen aan de beurt. Hij staat als twaalfde spreker op de rol bij de Algemene Vergadering, waar eerder op de ochtend eerst de presidenten van de VS, China, Frankrijk en Rusland het woord zullen voeren.

Het is voor het eerst dat een Nederlands staatshoofd de vergadering toespreekt. ,,Nederland wil daarmee aangeven welk belang wordt gehecht aan de VN die dit jaar 70 jaar bestaan", aldus premier Mark Rutte over het besluit om Willem-Alexander te vragen de toespraak voor zijn rekening te nemen.

Prinses Mabel reist ook mee naar New York, waar zij als directeur en oprichter van Girls Not Brides, een organisatie die vecht tegen kindhuwelijken, een eigen programma afwerkt. Het beëindigen van kindhuwelijken is ook opgenomen bij de ambitieuze doelen die de VN en de lidstaten voor het jaar 2030 hebben.

Koningspaar reist voor VN naar New York
Willem-Alexander en Máxima spreken VN-vergadering toe (Foto: ANP)

Waarschuwingsschot en arrestatie na grote vechtpartij Rotterdam

In Rotterdam is in de nacht van zaterdag op zondag een man opgepakt die mogelijk heeft geschoten bij een vechtpartij. De politie heeft een waarschuwingsschot gelost om de mensen uit elkaar te drijven.

De vechtpartij gebeurde op de Linker Rottekade ter hoogte van de Zaagmolenbrug. "Er waren behoorlijk wat mensen op de vuist gegaan", zei een politiewoordvoerder. Een verdachte die mogelijk een vuurwapen heeft gebruikt is meegenomen naar het politiebureau. Het gebied rond de knokpartij is enige tijd afgesloten geweest. Er zijn voor zover bekend geen mensen ernstig gewond geraakt.

Man opgepakt na vechtpartij Rotterdam
Waarschuwingsschot en arrestatie na grote vechtpartij Rotterdam (Foto: ANP)

Ultimatum voor Volkswagen om dieselschandaal

Autofabrikant Volkswagen heeft tot en met 7 oktober om met een oplossing te komen voor het schandaal met dieselmotoren. De Duitse transportautoriteit KBA heeft dat ultimatum aan het bedrijf voorgelegd in een brief die in handen is van de krant Bild am Sonntag. De autoriteit eist van de juridische afdeling van Volkswagen bindende maatregelen en een tijdschema.

Volkswagen heeft met gemanipuleerde software in dieselauto's gesjoemeld met de uitstootwaarden. KBA eist van de fabrikant maatregelen om de uitstoot waarheidsgetrouw te weergeven. Als dat niet gebeurt wordt de goedkeuring ingetrokken. Volkswagen mag dan geen van de gemanipuleerde dieselauto's meer verkopen of verplaatsen.

Volgens Bild am Sonntag werd er bij intern onderzoek naar het dieselschandaal bij Volkswagen bovendien een omstreden document gevonden. Bosch, die de testsoftware voor de dieselauto's leverde, zou in 2007 Volkswagen al hebben gewaarschuwd dat het aanpassen van de software illegaal is.

Ultimatum voor Volkswagen om schandaal
Ultimatum voor Volkswagen om dieselschandaal (Foto: ANP)

Catalonië kiest regioparlement in 'separatistische' stembusgang

Ruim 5,5 miljoen Catalanen kiezen zondag een nieuwe regionale volksvertegenwoordiging die 135 zetels telt. De huidige Catalaanse regeringsleider, Artur Mas, heeft van de stembusgang een referendum over onafhankelijkheid gemaakt.

Hij wil met zijn separatistische partijencoalitie Junts pel Sí (Samen voor 'ja') Catalonië binnen twee jaar losmaken van Spanje. Een meerderheid voor Mas lijkt in de peilingen ondanks stemmenwinst erg onzeker. Mogelijk behalen de separatisten een meerderheid als de zetels van Mas straks worden opgeteld bij die van de uiterst linkse separatisten van de CUP (Kandidatuur Volkseenheid). De stembureaus openen om 09.00 uur en sluiten om 20.00 uur.

Het Catalaans separatisme is de afgelopen jaren opgelaaid onder aanvoering van Mas. Hij maakte van onafhankelijkheid het belangrijkste thema, mede om de aandacht af te leiden van de economische crisis. Zijn partij, de Democratische Samenkomst van Catalonië (CDC) maakt deel uit van Junts.

Toch vrezen ook nationalistische Catalanen de onzekerheid die afscheiding met zich meebrengt, bijvoorbeeld voor hun pensioen, het lidmaatschap van Europese instellingen en het vertrek van 'Barça' uit de Spaanse voetbalcompetitie.

Catalonië kiest regioparlement
Catalonië kiest regioparlement in 'separatistische' stembusgang (Foto: ANP)

Nederland vraagt bankgegevens Zwitserland op

Nederland heeft de Zwitserse Belastingdienst gevraagd om gegevens van Nederlandse rekeninghouders bij de bank UBS door te spelen. Volgens de Zwitserse krant Le Temps gebeurt dat in het kader van een onderzoek naar belastingontduiking en -ontwijking.

De Nederlandse autoriteiten willen de gegevens hebben over Nederlanders die tussen februari 2013 en eind december 2014 een bankrekening hadden bij UBS en tegenover de bank niet hebben bewezen dat ze in Nederland belasting hebben betaald over hun vermogen. Alleen van rekeningen waar nooit meer dan 1.500 euro op heeft gestaan hoeft Nederland geen informatie te hebben, zo meldt de Zwitserse krant. 

Het is voor het eerst dat er zo'n grote aanvraag wordt gedaan vanuit Nederland, aldus de krant. Voorheen heeft alleen de Verenigde Staten op grote schaal informatie opgevraagd in Zwitserland. UBS is de grootste bank van Zwitserland en de aanvraag uit Nederland zal voor de Zwitserse Belastingdienst geen gemakkelijke opgave zijn.

Juridisch experts spreken in Le Temps hun zorgen uit over de grootte van de aanvraag. Ze spreken van een mogelijke 'visexpeditie', een juridische term voor een aanvraag die als onredelijk wordt gezien, omdat deze niet specifiek genoeg is.

Nederland vraagt bankgegevens Zwitserland op
Nederland vraagt bankgegevens Zwitserland op (Foto: ANP)

'Toename Afghaanse vluchtelingen en migranten'

Deskundigen verwachten een toename in het aantal vluchtelingen en migranten uit Afghanistan dat naar Europa reist. De Duitse krant Welt am Sonntag berichtte op basis van veiligheidsbronnen dat er elke maand tot honderdduizend Afghanen hun thuisland verlaten. Velen van hen gaan aan het werk in buurlanden, maar er zijn ook duizenden mensen die naar Europa doorreizen.

Volgens Richard Danziger van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn er dit jaar zo'n zeventigduizend Afghanen naar Europa getrokken, waar ze Duitsland vaak als eindbestemming hebben. Omdat Duitsland in augustus bekendmaakte 800.000 vluchtelingen op te zullen nemen, zijn meer Afghanen vertrokken. Mensensmokkelaars hebben het gerucht verspreid dat Duitsland de grenzen zal sluiten.

Die informatie is overigens niet geheel uit de duim gezogen: na kritiek op de eerdere ruimhartigheid van bondskanselier Angela Merkel heeft Duitsland grensbewaking ingesteld. Bovendien is de discussie hierover nog bepaald niet ten einde. 

De meeste mensen die uit Afghanistan vertrekken zijn arbeidsmigranten die in Iran, Pakistan of de Verenigde Arabische Emiraten aan het werk gaan. Volgens Danziger loopt het storm bij de bureaus waar mensen sinds begin dit jaar elektronische paspoorten kunnen krijgen om het land te verlaten. Maar de terreinwinst die de Taliban na het vertrek van voornamelijk Amerikaanse en Britse troepen heeft geboekt zou ook een significante rol spelen in het aanjagen van de migratie uit het land.

'Aantal Afghaanse vluchtelingen neemt toe'
'Toename Afghaanse vluchtelingen en migranten' (Foto: ANP)

Frankrijk wil Assad per se weg hebben

Als het aan Frankrijk ligt, speelt president Bashar al-Assad geen enkele rol van betekenis in de politieke toekomst van Syrië. "Hij is verantwoordelijk voor de huidige chaos", zei minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zaterdag in New York. "Als we tegen de Syriërs zeggen dat Assad de toekomst heeft, stellen we onszelf bloot aan mislukking."

Rusland meldde eerder in de week zich "in theorie"te kunnen mengen in de strijd in Syrië. De Russen willen dan echter wel dat Assad betrokken wordt bij alle plannen. Dat is tegen het zere been van de Fransen, die nu willen dat Rusland de militaire plannen in Syrië de komende dagen verduidelijkt.

De VS hebben de laatste dagen hun diplomatieke bewoordingen omtrent Assad echter gewijzigd. Stelde het land eerder dat het geen rol voor Assad 'in de toekomst' zag, nu is dat gewijzigd naar 'op de lange termijn'. Volgens analisten komt Washington hiermee tegemoet aan de wens van Rusland om Assad voorlopig aan te laten blijven. De Russen zouden in overleg met de Amerikanen op zoek zijn naar een 'elegante' manier om Assad opzij te laten stappen. 

Frankrijk wil Assad per se weg hebben
Frankrijk wil Assad per se weg hebben (Foto: ANP)

BN'ers zingen voor 200 Jaar Koninkrijk

Meer dan dertig bekende Nederlandse artiesten hebben zaterdagavond in Amsterdam opgetreden voor koning Willem-Alexander, koningin Màxima, prinses Beatrix en voor nog heel wat leden van de koninklijke familie. Dat deden zij in het kader van de slotviering van 200 Jaar Koninkrijk.

Voor deze bijzondere viering was de Magere Brug over de Amstel omgedoopt tot decor en podium. Ellen ten Damme, Ruth Jacott, Sjors van der Panne, Antje Monteiro, de cast van Soldaat van Oranje en Jeroen van der Boom mochten een nummer zingen voor het koningspaar en hun familieleden. Net als onder anderen Sharon Doorson, Krystle, Hadewych Minis, André Hazes Junior, Willeke Alberti, de Handsome Poets en Kovacs.

In de show kwamen 'herkenbare thema's' langs van 200 jaar Koninkrijk, zoals de strijd tegen het water. Gitarist Jaap Kwakman speelde bijvoorbeeld een hardrockversie van het Wilhelmus en Jamai Loman zong het nummer Fiets van Herman van Veen. Ook de zwarte bladzijden, zoals de Tweede Wereldoorlog en de slavernij, kwamen in muzikale vorm voorbij. Huub Stapel sloot de avond af met het nummer Samen staan we sterk.

BN'ers zingen voor het koningspaar
BN'ers zingen voor 200 Jaar Koninkrijk (Foto: BuzzE)

WK Rugby - Heroïsche zege Wales op heilige grond Engeland

De rugbyers van Wales hebben zaterdag op het WK voor een kleine verrassing gezorgd door Engeland te verslaan op de heilige grond van het Engelse rugby: Twickenham Stadium in Londen. In een zinderende wedstrijd werd het voor ruim tachtigduizend toeschouwers 25-28 voor de Welshmen.

Al na drie minuten zette Dan Biggar zijn Wales via een penalty op een 0-3 voorsprong, waar Owen Farrell tien minuten later een penalty tegenover kon zetten: 3-3. Biggar scoorde er snel nog één, gevolgd door een drop goal en een penalty van Farrell: 9-6. Na een klein half uur viel Engeland aan en wist Jonny May zich goed vrij te lopen. Hij kreeg de bal en snelde ermee over de goal line voor de eerste try van de wedstrijd: 16-6 na de geslaagde conversie van Farrell. Met een penalty in de laatste minuut bracht Biggar de achterstand van Wales nog wat terug en met 16-9 begon de rust.

In de tweede helft kregen beide teams meerdere penalties. Biggar trapte er voor Wales drie tussen de palen, Farrell deed hetzelfde voor Engeland en dus stond het met nog tien minuten te spelen 25-18 voor de Engelsen. Op dat moment brak Wales door de Engelse verdediging en was het Lloyd Williams die helemaal aan de zijkant van het veld de bal in handen had. Hij had door dat hij de lijn niet zou bereiken en trapte de bal naar het midden, waar Gareth Davies de bal al rennend op kon pakken en over de lijn wist te duiken voor een try. Biggar maakte de conversie en bracht Wales op gelijke hoogte: 25-25. Vijf minuten voor het einde kreeg Wales van grote afstand, maar recht voor de doelpalen, een penalty en uiteraard scoorde Biggar ook zijn zevende poging: 25-28 en Wales won de wedstrijd.

De zege was voor Wales meer dan welkom en brengt Engeland mogelijk in grote problemen. Ook Australië zit in groep A en van de drie grote landen zal er toch echt één af moeten vallen. Wales neemt de leiding, Australië zal zondag waarschijnlijk simpel van Uruguay winnen en zich bij Wales voegen aan de kop na twee wedstrijden. 

De hoogtepunten van Engeland - Wales, inclusief de schitterende try van Wales aan het einde van de wedstrijd (Bron: YouTube)

In groep B boekte Zuid-Afrika na de sensationele nederlaag tegen Japan dan toch de eerste belangrijke overwinning. Samoa werd onder meer door tries van JP Pietersen (drie stuks), Schalk Burger, Schalk Brits en Bryan Habana met 46-6 aan de kant gezet. De Polynesiërs schreven wel een stukje rugbygeschiedenis: nadat George Pisi in de 68e minuut het veld betrad stond hij samen met Tusi en Ken Pisi op het veld, de eerste keer dat drie broers tegelijk in een team stonden tijdens een WK. 

Italië wist in groep D met de nodige moeite Canada te verslaan. De Canadezen stonden erg lang op voorsprong en pas in de 58e minuut zorgde een try van de geboren Argentijn Gonzalo Garcia ervoor dat Italië definitief de leiding overnam. Een penalty van Tomasso Allan in de slotseconden zette de eindstand van 23-18 op het bord. Ook bij Italië werd overigens geschiedenis geschreven: in de 58e minuut viel Mauro Bergamasco in, waardoor hij nu mee heeft gedaan aan zijn vijfde WK op rij. Alleen Brian Lima uit Samoa heeft eerder vijf WK's gehaald.

Een dag eerder kende Argentinië in groep C in eerste instantie flink veel moeite met Georgië. Halverwege stonden de Zuid-Amerikanen nog maar met 14-9 voor, maar in de tweede helft stortte Georgië volledig in elkaar. Tomas Cubelli, Juan Imhoff en Santiago Cordero konden simpel tries scoren. Het diepteunt voor Georgië kwam wel in de laatste tien minuten: Martin Landajo, Cordero en Imhoff scoorden in krap vijf minuten tijd bij elkaar drie tries. Georgië lwam niet meer tot scoren en dus won Argentinië uiteindelijk simpel met 54-9.

Uitslagen eredivisie waterpolo 26/09

Voor de dames is de eredivisie van start gegaan, in een nieuw jasje. Door de grote afwezigheid van internationals voor de Olympische Spelen in Rio volgend jaar, is besloten de competitie uit de breiden tot twaalf teams. De eerste wedstrijden van het seizoen verliepen grotendeels volgens verwachting. Het waren vooral de mindere teams die de favorieten als tegenstander zagen. De belangrijkste wedstrijd was die van ZVL-BAM tegen Het Ravijn. De club uit Leiden boekte een zwaarbevochten overwinning tegen hun tegenstander. De Ham staat nu eerste door een ruime zege op PSV, op de voet gevolgd door WIDEX GZC DONK met slechts één doelpunt verschil. 

ZVL-BAM (SG) 1

14 - 11

Het Ravijn 1

Score per kwart: 3-2, 6-4, 13-6, 14-11

ZVL doet opnieuw een gooi naar het kampioenschap door sterk te beginnen aan het seizoen. Het Ravijn is een sterke tegenstander en heeft twee jaar geleden ten koste van ZVL de titel veroverd. Aan het begin van de wedstrijd kwam ZVL op een kleine voorsprong, maar in het derde kwart sloegen ze een gat van zeven doelpunten. Het Ravijn wist dit nog terug te brengen naar drie, maar ZVL ging er toch met de overwinning vandoor.

H.B.W. (SG) 1

5 - 11

ZV De Zaan 1

Score per kwart: 2-4, 2-7, 4-8, 5-11

De Zaan deed wat er gedaan moest worden, en dat met zes doelpunten verschil. H.B.W. werd vorig jaar nog kampioen in de eerste klasse, terwijl De Zaan ieder jaar weer een grote kanshebber voor de eerste plek is. De Zaan controleerde de hele wedstrijd en liet hun tegenstander niet in de buurt komen, geen hardbevochten overwinning dus.

Polar Bears 1

11 - 9

ENC Arnhem (SG) 1

Score per kwart: 3-2, 5-3, 8-8, 11-9

Polar Bears is vaak niet de directe kanshebber voor het kampioenschap, maar kan het de topploegen vaak aardig lastig maken. Dit keer was het echter hun tegenstander die het hen lastig maakte. ENC Arnhem is net als vijf anderen dit jaar gepromoveerd, maar deed zeker niet onder aan de op papier sterkere ploeg. In het derde kwart kwam het zelfs tot een gelijkspel.

De Ham 1

22 - 11

PSV 1

Score per kwart: 5-4, 7-9, 17-10, 22-11

Voor PSV kwam de promotie als een verrassing. De Eindhovenaren leken vorig jaar op weg naar een plek in de middenmoot van de eerste klasse, en konden vandaag dan ook een pittige pot verwachten tegen De Ham. De eerste helft konden ze nog aardig meekomen, maar in het derde kwart kreeg PSV een flinke dreun met tien tegendoelpunten. Ook het laatste part konden ze geen vuist meer maken.

UZSC 1

10 - 5

ZPB H&L Productions 1

Score per kwart: 1-1, 3-2, 7-3, 10-5

UZSC is alles behalve een favoriet voor een top-klassering. Met een ruime overwinning op hun tegenstanders beginnen ze echter sterk aan het seizoen.

WIDEX GZC DONK 1

17 - 7

Waterpolo Den Haag (SG) 1

Score per kwart: 5-0, 9-3, 14-5, 17-7

De titelverdediger GZC DONK had weinig moeite met de promovendus. Al in het eerste part werd een dusdanige voorsprong opgebouwd, dat een overwinning zo goed als zeker was. 

Alle standen zijn te vinden op een speciale pagina: Stand eredivisie 2015/2016

Van Gaal kan koppositie eindelijk koesteren

Voor het eerst sinds zijn entree vorig jaar bij Manchester United staat Louis van Gaal met zijn ploeg aan kop van de Premier League. De Mancunians profiteerden zaterdag dankbaar van de nederlaag van stadgenoot Manchester City bij Tottenham Hotspur, door zelf Sunderland met 3-0 te verslaan. "Vorig jaar stonden we in deze periode volgens mij op de dertiende plaats, dus ik kan nu niet anders dan tevreden zijn", zei Van Gaal, die Memphis Depay en Wayne Rooney hun eerste competitietreffer van dit seizoen zag maken.

"Ik ben heel blij voor ze, maar het maakt mij niet uit wie scoort", zei Van Gaal. "We maken doelpunten namelijk als ploeg. Het gaat erom dat we onze tegenstander verslaan, daarvoor is één doelpunt verschil genoeg." Het duurde op Old Trafford lang voordat ManUnited een gat wist te slaan met hekkensluiter Sunderland, dat veel tijd rekte. Pas in de vierde minuut van de aan de eerste helft toegevoegde tijd opende Depay de score. "Dat was hun straf voor al dat tijdrekken", bromde Van Gaal.

Van Gaal koestert koppositie
Van Gaal koestert koppositie (Foto: ANP)

Terpstra wil chaos in WK-koers

Niki Terpstra ziet zichzelf zondag als een reële kanshebber voor de wereldtitel. "Het is een mooi rondje en ik voel me goed", zei de Noord-Hollander zaterdag bij de NOS. Een voorwaarde is volgens Terpstra wel dat er een open wedstrijd komt. "Vaak gebeurt het op een WK pas in de laatste ronde. Maar wij moeten vroeger gaan aanvallen. Met een grote groep naar de finish rijden, daar zet ik sowieso mijn kaarten niet op. We moeten chaos creëren."

Terpstra ziet kansen op het parcours dat aan het einde van elk rondje drie venijnige maar korte klimmetjes heeft. "Zeker aan het einde kunnen daar verschillen worden gemaakt. Het is spectaculair en het is zaak je daar goed te positioneren. Dat is belangrijk plus natuurlijk dat je aan het einde nog voldoende power hebt."

Terpstra wil chaos in de koers
Terpstra wil chaos in de koers (Foto: ANP)

Landa stapt over naar Team Sky

Mikel Landa fietst volgend seizoen voor Team Sky. De Britse formatie bevestigde zaterdag de komst van de Spaanse wielrenner, die dit jaar in dienst van Astana als derde eindigde in de Giro d'Italia. Ook in de Vuelta maakte Landa indruk in de bergen, als knecht van winnaar Fabio Aru.

"We volgen Mikel al vier of vijf jaar", zei teambaas Dave Brailsford. "Hij is altijd een groot talent geweest, maar in de Giro van dit jaar heeft hij zich echt bewezen. Hij heeft getoond een van de beste klimmers ter wereld te zijn en is nog maar 25." Landa won in de Giro twee ritten, in de Ronde van Spanje één.

Landa is de zesde aanwinst van Sky voor 2016. De ploeg van Chris Froome haalde eerder Alex Peters, Gianni Moscon, Michal Golas, Danny van Poppel en Benat Intxausti binnen.

Landa stapt over naar Team Sky
Landa stapt over naar Team Sky (Foto: ANP)

Verstappen klaar voor nieuwe inhaalrace

Niet voor het eerst dit seizoen staat Max Verstappen zondag in de Formule 1 voor een inhaalrace. De bijna achttienjarige coureur van Toro Rosso moet zich bij de Grand Prix van Japan vanuit de achterhoede naar voren zien te werken. "Ik zal opnieuw wat mensen in moeten halen", zei Verstappen, die tijdens zijn eerste jaar in de koningsklasse van de autosport indruk maakt met gewaagde inhaalacties. "Ik ben er klaar voor."

Vanwege een elektrisch probleem strandde Verstappen in de kwalificatie al in de eerste ronde. Hij zette met 1.34,522 de vijftiende tijd neer, maar kreeg na afloop van de racecommissarissen straf omdat zijn stilgevallen auto nog half op de baan stond. Hij moest drie plaatsen naar achteren, maar profiteerde ook van de crash van Daniil Kvyat.

De Rus crashte met zijn Red Bull en moest het chassis laten vervangen. Kviat start daarom niet vanaf de tiende plek, maar vanuit de pits. Dat betekent dat Verstappen op plek zeventien begint. "Hopelijk heb ik zondag meer geluk, het zou mooi zijn als er wat regen komt. Mijn doel is de top tien halen."

Verstappen klaar voor nieuwe inhaalrace
Verstappen klaar voor nieuwe inhaalrace (Foto: ANP)

Ali benadrukt dat de FIFA moet veranderen

In de strafrechtelijke vervolging van Sepp Blatter ziet Prins Ali van Jordanië nog meer reden om de FIFA te veranderen. "De noodzaak voor een nieuwe leiding, die de geloofwaardigheid van de FIFA kan herstellen, was nog nooit zo prangend", zei de presidentskandidaat zaterdag.

Ali werd afgelopen mei nog verslagen door Blatter bij de verkiezingen voor een nieuwe leider bij de wereldvoetbalbond. De Zwitser kondigde kort daarna echter zijn vertrek aan en dus liggen er nieuwe kansen. Ali stelde zich opnieuw verkiesbaar en voert campagne voor de verkiezing van 26 februari. De zaak tegen Blatter is koren op zijn molen.

"Verandering is altijd een proces. Ik ben door veel bonden aangesproken in de afgelopen 24 uur. Wat ik heb gehoord, geeft me vertrouwen dat we sterker uit deze penarie zullen komen als we samenwerken", aldus Ali.

Ali benadrukt dat de FIFA moet veranderen
Ali benadrukt dat de FIFA moet veranderen (Foto: ANP)

Amerikaan 42 jaar cel in na dollemansrit

De man die ruim twee jaar geleden met zijn auto een dollemansrit maakte op de boulevard van Venice Beach in de Amerikaanse stad Los Angeles is tot 42 jaar cel veroordeeld. Bij de actie kwam een vrouw om en raakten zeventien mensen gewond.

De veertigjarige Nathan Louis Campbell verdedigde zich volgens de Los Angeles Times nog door te zeggen dat alles een ongeluk was, maar de rechter was onverbiddelijk. "Het enige wat u had moeten doen, is stoppen", zei ze. "U koos ervoor dat niet te doen."

Campbell reed twee jaar geleden uit het niets op voetgangers in op de drukke boulevard, die bekend staat als toeristisch voetgangersgebied met veel winkels, horeca en sportfaciliteiten. "Niets wijst erop dat hij een van de slachtoffers kende", zei een agent destijds. "Het lijkt erop dat hij gewoon een paar mensen omver wilde rijden."

Amerikaan 42 jaar cel in na dollemansrit
Amerikaan 42 jaar cel in na dollemansrit (Foto: ANP)

Maansverduistering 28 september

Een maansverduistering als deze het dichtst bij aarde staat.

De Maan heeft een elliptische baan en staat daardoor afwisselend dichterbij en verderaf. Als de Maan vol is en het dichtst bij staat heet dat ook wel een supermaan. De Maan lijkt dan 12 tot 14% groter. Het zonlicht dat door de atmosfeer schijnt vanaf de andere kant van de Aarde veroorzaakt een rode gloed op de Maan. Het licht is rood omdat het word 'omgebogen' of 'gebroken'. Die zelfde rode gloed zie je ook wel eens bij zons opkomst en zonsondergang in de verte als je naar de horizon kijkt. 

De eclips is in zijn geheel zichtbaar vanuit Nederland en België.  De eclips begint maandagochtend om 02:11 uur en is volledig om 04:48 uur. De eclips eindigt om 07:24 uur. Nu hebben we alleen maar een mooie wolkenloze avond nodig.

'Damian Lewis wordt nieuwe James Bond'

Het zou zomaar eens kunnen dat Damian Lewis na Daniel Craig in de huid mag kruipen van James Bond. Een bron verklapt aan Mirror dat de Homeland-ster hoog op het lijstje staat om Craig te vervangen.

Mirror schrijft dat Daniel Craig onlangs heeft gehint op een vertrek uit de 007-filmreeks. Sindsdien gaan er geruchten over wie hem mogelijk op gaat volgen. "Als Daniel besluit na Spectre op te stappen, dan zal Damian Lewis worden benoemd als nieuwe James Bond. Hij wordt gezien als een goede acteur die perfect is voor de rol van geheim agent."

De bron verklapt ook dat er natuurlijk een mogelijkheid bestaat dat Daniel Craig gewoon aanblijft als 007. "Hij doet het ontzettend goed in deze rol, dus er ligt geen druk op zijn eventuele vertrek", aldus de insider. "Maar mensen rondom Damian hebben al wel gehoord dat hij de eerste keus is om de rol te gaan spelen als Daniel toch besluit dat Spectre zijn laatste Bondfilm is."

'Damian Lewis wordt nieuwe James Bond'
'Damian Lewis wordt nieuwe James Bond' (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.