'Toename Afghaanse vluchtelingen en migranten'

Deskundigen verwachten een toename in het aantal vluchtelingen en migranten uit Afghanistan dat naar Europa reist. De Duitse krant Welt am Sonntag berichtte op basis van veiligheidsbronnen dat er elke maand tot honderdduizend Afghanen hun thuisland verlaten. Velen van hen gaan aan het werk in buurlanden, maar er zijn ook duizenden mensen die naar Europa doorreizen.

Volgens Richard Danziger van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn er dit jaar zo'n zeventigduizend Afghanen naar Europa getrokken, waar ze Duitsland vaak als eindbestemming hebben. Omdat Duitsland in augustus bekendmaakte 800.000 vluchtelingen op te zullen nemen, zijn meer Afghanen vertrokken. Mensensmokkelaars hebben het gerucht verspreid dat Duitsland de grenzen zal sluiten.

Die informatie is overigens niet geheel uit de duim gezogen: na kritiek op de eerdere ruimhartigheid van bondskanselier Angela Merkel heeft Duitsland grensbewaking ingesteld. Bovendien is de discussie hierover nog bepaald niet ten einde. 

De meeste mensen die uit Afghanistan vertrekken zijn arbeidsmigranten die in Iran, Pakistan of de Verenigde Arabische Emiraten aan het werk gaan. Volgens Danziger loopt het storm bij de bureaus waar mensen sinds begin dit jaar elektronische paspoorten kunnen krijgen om het land te verlaten. Maar de terreinwinst die de Taliban na het vertrek van voornamelijk Amerikaanse en Britse troepen heeft geboekt zou ook een significante rol spelen in het aanjagen van de migratie uit het land.

'Aantal Afghaanse vluchtelingen neemt toe'
'Toename Afghaanse vluchtelingen en migranten' (Foto: ANP)