Peter Sagan nieuwe wereldkampioen na enerverende wedstrijd

De nieuwe wereldkampioen wielrennen is Peter Sagan. De Slowaak sprong in de slotronde van een enerverende koers weg en wist een jagende groep voor te blijven. Michael Matthews strandde op de tweede plaats, Ramunas Navardauskas uit Litouwen werd derde. Tom Dumoulin was op plek elf de beste Nederlander. Een misschien tegenvallend resultaat voor de Nederlanders, maar ze hebben wel de koers kleur gegeven.

De Nederlandse mannen namen namelijk bij hande van Jos van Emden het heft in handen en hielden het tempo in het peloton urenlang hoog. Daardoor kon een groep met onder andere Jesse Sergent en Ben King vroeg worden ingelopen. Na diverse schermutselingen met kleine en grote(re) groepjes die weg probeerden te komen, kwam het erop neer dat een peloton van circa 120 renners, geleid door een ijzersterke Robert Gesink, op een kleine veertig kilometer van het eind bijeen kwam.

Een eerste groep van naam die weg ging kwam er op ruim twee rondjes (34 kilomter) van het einde, toen een groep met Bauke Mollema, Tom Boonen, Ian Stannard, Elia Viviani, Dan Moreno, Andrey Amador en regerend kampioen Michaal Kwiatkowski een half minuutje voorsprong kregen op het door Duitsland geleidde peloton. Bij de een na laatste klim van Libby Hill, een klim met kasseien, wist een groepje aansluiting te vinden vanuit het peloton. Daarbij zaten onder andere Tom Dumoulin, Niki Terpstra, John Degenkolb, Matteo Trentin en Philippe Gilbert.

Die groep werd dermate groot, dat Dumoulin een poging waagde bij het ingaan van de slotronde, maar hij werd snel weer gegrepen. Ook andere groepjes werden snel weer gegrepen, waardoor het op de laatste klimzone zou aankomen wie de nieuwe wereldkampioen werd. Op Libby Road ging Zdenek Stybar ervandoor en kreeg Degenkolb met zich mee. Bovenop de klim wist een groep aan te sluiten. Op de klim van 23rd street ging Van Avermaet aan en werd overgenomen door Peter Sagan, die een kleine voorsprong nam in de afdaling. In de achtervolging sloot Edvald Boasson Hagen aan bij Van Avermaet, maar nam niet over van de Belg.

In de slotkilometer had Sagan een goede voorsprong op zijn twee achtervolgers, maar een grote groep wist die twee al bij te halen. De Slowaak was echter al ver weg en mocht na een seizoen met vel ereplaatsen en weinig overwinningen toch de handen in de lucht steken. De achtervolgers strandden uiteindelijk op drie seconden, waarbij Michael Matthews de tweede plaats innam voor Ramunas Navardauskas. Tom Dumoulin was de beste Nederlander op plaats elf, nadat hij zijn ultieme poging voor de tweede plaats op 50 meter van de meet zag strandden.