Schorsing dreigt voor Blatter en Platini

Sjors (Sj0rSz)

Sepp Blatter wordt steeds verder in het nauw gedreven, maar ook de positie van Michel Platini lijkt steeds onzekerder te worden. Op korte termijn doet de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA uitspraak over een onderzoek van de Zwitserse justitie. Zij onderzochten een opvallende transactie van 1,8 miljoen euro tussen Blatter en Platini.

Verschillende bronnen rondom de FIFA hebben aan de NOS laten weten dat de ethische commissie over alle documenten en hoorverslagen beschikt, inzake de bestuurlijke misstanden en mogelijke fraude van Blatter. Daaruit bleek onder meer dat Blatter 1,8 miljoen euro aan Platini overmaakte. Dit was voor een aantal diensten van de Fransman, die tussen 1999 en 2002 werden geleverd.

Mocht de ethische commissie van de FIFA oordelen dat er 'bewijs van corruptie' is gevonden, dan kan men besluiten om zowel Blatter als Platini te schorsen. Laatstgenoemde, nu nog voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, is ook in de race om de Zwitser op te volgen als voorzitter van de FIFA.

Het aannemen van de zogenoemde steekpenningen kan Platini dus duur komen te staan. Zo kan hij worden uitgesloten van deelname aan de strijd om het presidentschap van de FIFA. Bij een eventuele schorsing kan hij deze positie sowieso vergeten. Mocht hij niet geschorst worden, dan kan het onderzoek betekenen dat hij de integriteitstoets voor kandidaten niet doorstaat. En deze toets is onder meer gebaseerd op alle openbare informatie, waardoor de situatie voor Platini uiterst penibel kan worden.