Autoloze middag in centrum Parijs

Het centrum van Parijs is zondag voor het eerst helemaal gesloten voor gemotoriseerd verkeer van 11.00 tot 18.00 uur. Burgemeester Anne Hidalgo wil naar eigen zeggen aantonen dat Parijs zonder auto's kan en hoopt een steentje bij te dragen aan het terugdringen van de luchtvervuiling. Wel worden uitzonderingen gemaakt voor bussen, ambulances, taxi's en voertuigen van politie en brandweer.

Hidalgo heeft eerder al plannen uit de doeken gedaan om voor 2020 alle dieselauto's gemaakt voor maart 2011 uit de stad te weren. In Frankrijk wemelt het van de diesels omdat de brandstof en de productie en verkoop van dieselauto's in Frankrijk lange tijd door de overheid is gesteund. Eind vorig jaar maakte premier Manuel Valls bekend dat zijn regering daarmee stopt.

Parijs is van 30 november tot 11 december de plaats van de 21e klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Hier zou een nieuw VN-klimaatverdrag uit kunnen voortvloeien. Daarmee moeten de aangesloten volkeren meer doen aan de bestrijding van klimaatschommelingen die desastreus zouden kunnen zijn.

Autoloze middag in centrum Parijs
Autoloze middag in centrum Parijs (Foto: ANP)