Centrumrechts aan kop in Franse peiling

De Franse centrumrechtse partij Les Républicains van ex-president Nicolas Sarkozy doet het goed in een zondag gepubliceerde opiniepeiling. De partij kreeg samen met politieke bondgenoten 35 procent van de ondervraagden achter zich, meldden Franse media.

Het intern verdeelde centrumrechtse kamp heeft zo een flinke voorsprong op het Front National van Marine Le Pen. Haar radicale front voor protectionisme en tegen immigratie en de EU krijgt 26 procent van de ondervraagden achter zich.

De regerende Socialistische Partij van president François Hollande en premier Manuel Valls komt niet verder dan 23 procent. Het extreemlinkse Front de Gauche (Front van Links) kreeg 7 procent.

De opiniepeilers hebben de mensen naar hun voorkeur gevraagd met verwijzing naar regionale verkiezingen. Wat zouden ze stemmen in de eerste van dergelijke verkiezingen. Een probleem voor de peilers is wel dat 27 procent niet wilde bevestigen dat ze van plan zijn te gaan stemmen. De regioverkiezingen zijn in twee rondes op 6 en 13 december.

Centrumrechts aan kop in Franse peiling
Centrumrechts aan kop in Franse peiling (Foto: ANP)