Willem-Alexander en Máxima spreken VN-vergadering toe

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrekken zondagmorgen naar New York voor het bijwonen van een deel van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het paar wordt rond het middaguur (lokale tijd) in de Amerikaanse staat verwacht en koningin Máxima komt 's middags al meteen in actie.

Máxima neemt samen met staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) deel aan twee bijeenkomsten over de aanpak van klimaatverandering. Actie op dit gebied is een van de zeventien nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN-lidstaten vrijdag hebben aangenomen. Koningin Máxima neemt ook het woord tijdens de bijeenkomst.

Koning Willem-Alexander komt maandagmorgen aan de beurt. Hij staat als twaalfde spreker op de rol bij de Algemene Vergadering, waar eerder op de ochtend eerst de presidenten van de VS, China, Frankrijk en Rusland het woord zullen voeren.

Het is voor het eerst dat een Nederlands staatshoofd de vergadering toespreekt. ,,Nederland wil daarmee aangeven welk belang wordt gehecht aan de VN die dit jaar 70 jaar bestaan", aldus premier Mark Rutte over het besluit om Willem-Alexander te vragen de toespraak voor zijn rekening te nemen.

Prinses Mabel reist ook mee naar New York, waar zij als directeur en oprichter van Girls Not Brides, een organisatie die vecht tegen kindhuwelijken, een eigen programma afwerkt. Het beëindigen van kindhuwelijken is ook opgenomen bij de ambitieuze doelen die de VN en de lidstaten voor het jaar 2030 hebben.

Koningspaar reist voor VN naar New York
Willem-Alexander en Máxima spreken VN-vergadering toe (Foto: ANP)