FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 maart 2015

Burnley zet titelaspiraties Manchester City op laag pitje

Manchester City heeft dure punten verspeeld in de strijd om de Engelse landstitel. Op bezoek bij Burnley werd verloren. George Boyd dompelde de Citizens in rouw: 1-0.

Op Turf Moor waren kansen in de eerste helft schaars. Richting de rust werden de bezoekers uit Manchester iets gevaarlijker, maar de thuisploeg hield het goed dicht. Sergio Agüero was nog het dichtst bij een doelpunt, maar de Argentijn werkte een rebound hoog over de deklat.

Na de rust werden beide teams iets gevaarlijker. De eerste mogelijkheid was voor Agüero, die met teamgenoot David Silva razendsnel counterde na een Burnley-corner. De twee Citizens hadden slechts één verdediger voor zich, maar de situatie werd dramatisch uitgespeeld.

De volgende kans was voor Burnley. George Boyd zag een voorzet centimeters langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen. Minuten later was Boyd wél trefzeker. Vincent Kompany werkte slecht weg, recht in de voeten van de lange buitenspeler van Burnley. Boyd twijfdelde niet en volleerde het leer tegen de touwen: 1-0.

City moest winnen om zicht te houden op de titel en ging dus naarstig op zoek naar een gelijkmaker. Agüero was tien minuten voor tijd bijna trefzeker, maar de kleine spits kreeg zijn kopbal niet tussen de palen. In blessuretijd wilde City een penalty na een overtreding op Zabaleta, maar de scheids wuifde het weg: 1-0

Booy kan late nederlaag niet geloven

Trainer Foeke Booy van Go Ahead Eagles maakte zaterdagavond na de late nederlaag bij concurrent NAC Breda (1-0) een nogal aangeslagen indruk. "Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven dat we deze wedstrijd hebben verloren", sprak de scheidende coach bijna een uur na afloop nog steeds vol onbegrip. "Ik heb ook geen moment gedacht we hier zouden gaan verliezen. Maar het is wel gebeurd en dat is zeer teleurstellend."

Volgens Booy, die tot zijn afgrijzen Adnane Tighadouini in de extra tijd zag scoren, had Go Ahead de vierde nederlaag op rij aan zichzelf te wijten. "We hebben de hele wedstrijd controle gehouden, tot aan de 92e minuut", mokte hij. "Toen hadden we de bal in de tribune of uit het stadion moeten rossen. Maar op dat moment waren we even naïef, misten we de zakelijkheid. We bleven voetballen, kregen een counter en gingen daardoor de bietenbrug op. Doodzonde."

De bekritiseerde Booy zag nog voldoende pluspunten in Breda. "De ploeg was strijdbaar. Dat is een goed signaal."

Moslims strijden zaterdag voor sharia in Duits Wuppertal

Vandaag is het feest in het Duitse Wuppertal. Separatistische fascistische moslims demonstreren democratisch voor alleen 'lebensraum' voor islamieten. Ander minder, minder, minder volk dient op te zouten dan wel naar goed islamitisch gebruik een kopje kleiner gemaakt te worden.

Ook dienen vrome moslims die zich getrouw aan de goede islamitische gebruiken en de ter plaatse recentelijk ingevoerde sharia hebben gehouden, zoals het alleen beroven, vermoorden dan wel op andere wijze bruut verkrachten van westerse varkens en daarvoor door de westerse honden onterecht in de petoet zijn gesmeten, zo snel mogelijk in vrijheid gesteld en met 'respect' overladen te worden.

Het kan natuurlijk niet uitblijven dat de oorspronkelijke autochtone westerse racisten zich bedreigd voelen. Daarom organiseren Pegida, HoGeSa en de andere ordinaire rechts-extremisten, racisten, roomblanke hooligans en fascisten een gezamenlijk tegenoffensief in een vertwijfelde poging de tsunami aan Midden-Oosterse barbarij te keren.

De Duitse politie weet niet zo goed wat ze met deze feestelijkheden aan moeten. Dit ondanks eerdere Harense ervaring waar men het in Bonn, Solingen en Keulen hoorde donderen toen de gematigde moslims de politie te lijf gingen. Daarom is voor de zekerheid van 1000 man westerse ordehandhavers het verlof of vrije dag ingetrokken om te scheidsrechteren. Ook is niet duidelijk meer welk rechtsstelsel er nu eigenlijk van toepassing is, het Duitse of de sharia.

In september voelden de moslims zich namelijk groot genoeg in democratisch aantal om ongevraagd de sharia in het centrum van Wuppertal in te voeren en shariapolite te laten marcheren ter naleving van Mohammeds reglementen. Dit tot groot verdriet van de lokale commerciële hoeren, homo's, alcoholisten, gokkers, muzikanten en pornografiefans.

Update 23.20 uur:
De Standaard bericht dat een paar gemaskerde anti-islam protestanten de politie hebben bekogeld met flessen en vuurwerk. Pegida oprichter Lutz Bachmann riep zijn aanhang van ongeveer 1000 man op om het fatsoen te bewaren en niet tot sloopacties over te gaan. Wegens dit onfatsoenlijk gedrag van sommige rechtse betogers kregen de beschermers van westerse vrijheden geen toestemming om te paraderen en moesten ze plaats blijven.

Ook onder de 100 moslims en wat anti-fascisten waren er die zich niet konden gedragen en het fouilleren op wapens van weinig 'respect' vonden getuigen en dienovereenkomstig islamitisch reageerden op deze schending van de eer. Een grootschalige oorlog die gevreesd werd bleef verder uit.


Duitse Emee is er niet niet blij mee, da's pech, vrije dag weg (Bron: Ruptly TV)


De shariazone (Bron: Spiegel Online
)

Uitslagen Eredivisie 14/03/2015

Naast de wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Twente werden er vanavond nog drie wedstrijden in de Eredivisie. NAC Breda won op de valreep van Go Ahead Eagles, Cambuur won met 3-1 van FC Utrecht en Willem II was met 2-3 te sterk voor Excelsior.

NAC Breda

1 - 0

Go Ahead Eagles

 90+1' Tighadouini    
 
 Gele kaart: Amieux, Drost, (NAC Breda), Vriends, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.600
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Ligeon
Marcellis
Drost
Amieux
Seuntjens (Zschusschen/57)
Naah (Sarpong/84)
De Zeeuw
De Kamps
Tighadouini
Falkenburg (Fernandez/84)
  v.d.Hart
Amevor
Vriends
v.d.Linden
Schenk
Schalk (Rijsdijk/68)
Overgoor (Lambooij/85)
Turuc
Reimerink (De Sa/67)
Kolder
W.Verhoek

sc Cambuur Leeuwarden

3 - 1

FC Utrecht

 18' Bakker(pen)
 27' vd Streek
 90+5' Rosheuvel
   26' Duplan 
 
 Gele kaart: v.d. Streek, Bijker, (sc Cambuur Leeuwarden), Haller, Verbeek, Diemers, Ayoub, v.d. Maarel, (FC Utrecht)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.685
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Pereira (Dijkstra/61)
Reijnen
Bijker
Andriuskevicius
v.d.Streek
El Makrini
Bakker
Narsingh
Ogbeche
De Ridder (Rosheuvel/68)
  Ruiter
Kum (v.d.Maarel/37)
Leeuwin
Letschert
Hardeveld (Markiet/76)
Janssen
Ayoub
Diemers
Duplan
Haller
Verbeek (Peterson/67)

Excelsior

2 - 3

Willem II

 57' v. Weert
 90+3 Stans 
   19' Haemhouts 
 65' Messaoud 
 90+1' Sahar 
 
 Gele kaart:  Bovenberg (Excelsior), Messaoud, Lamprou (Willem II)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.600
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Damen
Bovenberg
Fischer
Mattheij (Vermeulen/83)
Kuipers
Bruins
Kruys
Auassar (v.Mieghem/56)
Botaka (Gouriye/72)
v.Weert
Stans
  Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Dijks
Haemhouts (Braber/90)
Messaoud
S.Wuytens
Ondaan (Vicento/88)
Armenteros
Cabral (Sahar/68)

Nederlander met qat opgepakt in België

Een Nederlandse man is op het Belgische vliegveld Zaventem gesnapt met 32 kilo qat in zijn bagage. Dat meldde het openbaar ministerie in België. Het verdenkt de man van bezit en invoer van verdovende middelen.

De 52-jarige man kwam uit Ethiopië, een land waar het kauwen van qat gebruikelijk is. Het kauwen op de bladeren heeft een stimulerend effect. Ook in Nederland is de drug illegaal.

Grote brand in loods met campers

In een loods in het Limburgse dorp Spaubeek is zaterdagavond een grote brand uitgebroken in een loods. Volgens de woordvoerder van de brandweer staan in de loods campers en andere voertuigen gestald.

De brand in de loods aan Op het Veldje brak rond half negen door nog onbekende oorzaak uit. De brandweer heeft groot alarm geslagen en bestrijdt het vuur met groot materieel.

In verband met de brand is de A76 ter hoogte van Schinnen in beide richtingen dicht. Verkeer richting Keulen wordt vanaf knooppunt Leenderheide omgeleid.

Uitslag FC Twente - PEC Zwolle

FC Twente wist zaterdagavond thuis te winnen van PEC Zwolle. Het werd 2-0. De doelpunten vielen laat in de helft en werden gescoord door Renato Tapia en Hakim Ziyech. 

Tapia vier zijn goal met de bal onder zijn shirt. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Tapia vier zijn goal met de bal onder zijn shirt. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

FC Twente

2 - 0

PEC Zwolle

 77' Tapia
 82' Ziyech
   
 
 Gele kaart: Lam (PEC Zwolle)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 28900
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Ter Avest
Martina
Bjelland (Andersen/29)
Schilder
Mokotjo
Tapia (Börven/86)
Ebecilio
Ziyech
Castaignos (Mokhtar/45+1)
Corona
  Hahn
Lam (Pereira/46 -Nijland/80)
Sainsbury
v.d.Werff
v.Hintum
Saymak
Drost
Brama
Lukoki
Necid
Thomas

Barça door dubbelslag Messi voorbij Eibar, Atlético verliest belangrijke punten

Barcelona boekte vandaag een zakelijke overwinning op Eibar. Het voetbal was niet al te best, maar door twee goals van Lionel Messi blijft het koploper in de Primera División; 0-2.

Voor Barcelona zat de kraker tegen Real Madrid eraan te komen. Sinds kort stonden de Catalanen weer bovenaan in de Primera División, en wilde deze positie behouden door van Eibar te winnen. De uitwedstrijd tegen Eibar was de eerste keer dat Barcelona op bezoek kwam bij de laagvlieger. De voetbaldwerg verkeerde op voorhand al in zwaar weer, gegeven dat het de laatste vijf wedstrijden allemaal verloor. Tegen Barcelona leek op voorhand daar een zesde bij te komen. 

Barcelona begon fel maar na vijf minuten zakte het tempo al in. De combinaties waren slordig en ook de acties wilde bij de Catalanen niet lukken. Twintig minuten lang was daarom een prachtige solo van Lionel Messi het hoogtepunt, maar doelpunten zag het publiek nog niet. Na dertig minuten spelen begon Barcelona iets meer aan te dringen, waardoor Eibar in de problemen kwam.

Messi en Neymar wisten elkaar goed te vinden en lieten geregeld hun klasse zien. In de korte combinatie eindigde de bal bij de Argentijnse sterspeler die in kon schieten. Zijn schot werd door de arm van Ekiza van richting veranderd waardoor de bal op de stip werd gelegd. Messi ging zelf achter de bal staan en schoot het leer overtuigend in de rechter bovenhoek; 0-1. Door dat doelpunt stond de teller alweer op 31 voor La Pulga.Al met al was de eerste helft weinig enerverend, dus kwam de rust als geroepen. 

De tweede helft begon ook niet best. Het tempo lag nog altijd laag, maar Barcelona was in ieder geval zuiniger op het balbezit geworden. Met name Messi begon te etaleren en liet zich nadrukkelijk gelden. Na tien minuten spelen kreeg Barcelona een corner en dekte niemand de kleine Argentijn. Messi mag dan klein zijn, hij bewees ook met het hoofd trefzeker te kunnen zijn. Op zo'n tien meter afstand kopte de Argentijn prachtig raak; 0-2. 

Na een uur spelen mocht Xavi zijn pak uittrekken. Door deze wissel speelde de spelmaker zijn 750ste duel in het shirt van Barcelona. Met Xavi in de ploeg was er meer organisatie, maar met 0-2 op het scorebord, en het duel met Manchester City midweeks in verschiet, nam Barça wat gas terug. Messi gooide er nog enkele keren een solo uit, tot vermaak van het publiek, maar na bijna tachtig minuten op de klok leek Eibar ook moe gestreden. 

De laatste tien minuten speelde Barcelona het zakelijk uit. Daarbij werd het voor de bezoekers ook moeilijk om te combineren in de voorhoede vanwege de zware regenval. Er lagen veel plassen op het veld waardoor de bal steeds bleef liggen. Het tiki-taka spel van Barcelona was daardoor onmogelijk, dus vond Barça het wel genoeg. De buit was binnen waardoor Barcelona koploper blijft in La Liga. Het boekte een zakelijke overwinning op Eibar, en kan met vertrouwen toeleven naar de Champions League-kraker tegen Manchester City.


Atlético Madrid verloor zaterdagmiddag belangrijke punten in de strijd om de derde plaats. In Barcelona speelde het met 0-0 gelijk tegen Espanyol. Het eerste bedrijf van het treffen tussen de club uit Catalonië en de Spaanse hoofdstad, was hectisch. De wedstrijd kreeg een nare ondertoon, door venijnige overtredingen van beide kanten, zonder dat er uitgespeelde kansen waren.

Na dik tien minuten was het Griezmann die aan de linkerflank kon ontsnappen aan de aandacht van zijn bewakers. De Franse voetballer kon Koke bereiken, die vervolgens Torres probeerde te bedienen. De winteraankoop schoot goed binnen, maar de doelman van Espanyol wist de bal over te tikken. Met de vingertoppen.

De wedstrijd verwerd langzaam tot een traag schouwspel, met diverse grove tackles. Uiteindelijk moest Atlético Madrid verder met tien man toen Miranda van het veld werd gestuurd nadat hij zijn elleboog had gebruikt.

Vijf minuten in het tweede bedrijf werd een doelpunt van de Madrileense club afgekeurd. Griezmann kon op aangeven van Godin scoren, maar de Uruguayaanse verdediger zou een overtreding hebben begaan bij het geven van de assist.

De wedstrijd kabbelde voort zonder dat er vervolgens grote kansen te noteren waren. Beide ploegen wilden vooral een ding niet: verliezen. Dat vertaalde zich in een saai schouwspel, waar niemand wat mee opschoot. Daardoor bleef het logischerwijs 0-0 in Barcelona en verloor Atlético Madrid belangrijke punten.

Rode Kruis tevreden na grootste rampenoefening ooit

Een zware storm met regenval trok over Dordrecht heen. Dankzij dijken blijft het grootste deel van van de stad droog, maar in het buitendijkse gebied ontstaat flinke wateroverlast. Nadat de storm voorbij is liggen de straten vol met modder en afgewaaide takken, ook moeten er zandzakken gevuld worden. Dit allemaal om de woonwijk weer bewoonbaar te maken.

Dit was vandaag het scenario van de grootste rampenoefening die Nederland ooit heeft gehad. Een paar maanden terug introduceerde het Rode Kruis het burgerhulpnetwerk Ready2Help. Ready2Help is een nieuw initiatief van het Rode Kruis in Nederland, ter aanvulling op de noodhulp van ambulance, brandweer, politie en getrainde Rode Kruis-vrijwilligers. In Oostenrijk heeft het Rode Kruis al goede ervaringen met een soortgelijk netwerk. Bij een noodsituatie komen de professionele hulpdiensten altijd als eerste in actie. Voor andere werkzaamheden en om de gevolgen van een ramp beperkt te houden en slachtoffers de best mogelijke ondersteuning te geven is er nu Ready2Help.

Meer dan 5000 mensen hebben zich inmiddels aangesloten bij het netwerk en zijn oproepbaar bij calamiteiten. In het begin van deze week werd het oproepsysteem getest. Door middel van een sms'je en een telefonische oproep werd de deelnemers uitgelegd hoe ze worden opgeroepen in het geval van een calamiteit. Een paar dagen later werden zo'n driehonderd mensen in de omgeving van Dordrecht daadwerkelijk opgeroepen, voor de oefening van vandaag.

Het Rode Kruis kijkt tevreden terug op de eerste praktijkoefening van het burgernetwerk Ready2Help. "We hebben goed kunnen oefenen'', zei een woordvoerster. "De deelnemers reageerden enthousiast." 

Naast de fysieke oefening vandaag in Dordrecht vond er ook een online oefening op Twitter plaats. Zo'n 120 vrijwilligers plaatsten paniek berichten met de hashtag #R2Hoefening die het Rode Kruis moest signaleren. 

Wil je ook lid worden van Ready2Help en een helpende hand bieden als dat nodig is? Dan kun je je hier aanmelden.

'Antiterreurmaatregelen amper ingezet'

Anti-terreurmaatregelen om jihadisten te stoppen, zoals hun paspoort afpakken of hun bankrekening bevriezen, worden maar beperkt opgelegd. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Tot nu toe is in twaalf gevallen het financiële tegoed van een Nederlandse jihadist bevroren. Vijftig paspoorten zijn ingetrokken; dat gebeurde vooral bij mensen die Nederland nog niet hebben verlaten.

Het aantal jihadisten dat in aanmerking komt voor de antiterreurmaatregelen ligt veel hoger. Want het Openbaar Ministerie heeft tegen 92 verdachten van terrorisme een onderzoek lopen. En uit cijfers van inlichtingendienst AIVD blijkt dat minstens 180 mensen naar Syrië zijn vertrokken.

Darter Anderson wint eerste Player Championship

Darter Gary Anderson heeft de eerste Player Championship van 2015 gewonnen. De wereldkampioen versloeg in de finale James Wade met 6-5. Michael van Gerwen lag er verrassend in de eerste ronde al uit.

Anderson won in Barnsley op weg naar de finale van David Ladley (6-3), John Bowles (6-2), Chris Dobey (6-3), Stephen Bunting (6-1), Adrian Lewis (6-0) en in de halve finale van Dave Chisnall (6-2). Wade won van Mark Cox (6-3), Mark Frost (6-3), Kevin Thomas (6-1), Dean Winstanley (6-3), Magnus Caris (6-5) en in de halve finale van Ian White (6-5). 

Mighty Mike ging met 6-5 onderuit tegen Kyle Anderson. De Australiër die geen familie van Gary Anderson is verloor uiteindelijk in de derde ronde van Kevin Painter. De beste Nederlanders waren Jelle Klaasen, Joey ten Berge en Dirk van Duijvenbode, allen werden in de achtste finales uitgeschakeld. Klaasen verloor met 6-5 van Adrian Lewis, Ten Berge moest met 6-2 zijn meerdere erkennen in Ian White en Van Duijvenbode ging er met 6-1 af tegen Dave Chisnall. 

Benito van de Pas en Raymond van Barnveld verloren al in de derde ronde. Christian Kist, Mike Zuydwijk en Jeffrey de Zwaan haalden de tweede ronde. Voor Vincent van der Voort en Jan Dekker was de eerste ronde het eindstation. 

De Pro Tour van de PDC kent 20 Player Championships, vloertoernooien met maximaal 128 deelnemers. Per toernooi valt er 60.000 Britse pond te verdelen. De winnaar gaat naar huis met 10.000 pond (14.000 euro), de verliezend finalist krijgt de helft. Zondag is de tweede Player Championship. 

Uitslagen vanaf achtste finales

Laatste zestien
Kevin Painter 6-5 Joe Murnan
Ian White 6-2 Joey Ten Berge
Magnus Caris 6-4 Peter Wright
James Wade 6-3 Dean Winstanley
Gary Anderson 6-1 Stephen Bunting
Adrian Lewis 6-5 Jelle Klaasen
Joe Cullen 6-2 Alan Norris
Dave Chisnall 6-1 Dirk van Duijvenbode

Kwartfinale
Ian White 6-4 Kevin Painter
James Wade 6-5 Magnus Caris
Gary Anderson 6-0 Adrian Lewis
Dave Chisnall 6-0 Joe Cullen

Halve finale
James Wade 6-5 Ian White
Gary Anderson 6-2 Dave Chisnall

Final
Gary Anderson 6-5 James Wade

Alle uitslagen zijn hier te vinden. 

PVV: ook de aalscholver moet opzouten

De vis wordt duur betaald in Volendam. Een tsunami van aalscholvers vissen namelijk met bakken tegelijk het IJsselmeer leeg, waardoor armlastige vissers van hun brood beroofd dreigen te worden. De PVV deed de kustplaats tijdens de verkiezingscampagne aan en heeft ook nu weer minder, minder, minder aalscholvers beloofd.

Naast lawaaipapegaaien met de naam Schilder, Smit of Tol, is Volendam ook bekend door zijn talloze stucadoosrbedrijven en de vissersindustrie. Met die laatste gaat het helaas niet bepaald goed. Linkse visquota en ongecertificeerde aalscholvers hebben ervoor gezorgd dat er van de eens indrukwekkende vissersvloot, slechts een fractie nog uitvaart. Waar die bootjes vroeger tweehonderd netten mochten uitzetten, moeten ze het nu doen met slechts acht exemplaren. En dat is de schuld van iedereen, behalve de vissers, in de ogen van de Partij voor Volendam.

Kopstukken van de beweging, Wilders, Graus, Bosma en Faber hebben het tijdens de campagne op een vissersschuit met eigen ogen kunnen aanschouwen: de rare vogels zijn een serieuze bedreiging voor de Nederlandse visindustrie. Hoewel het eerst een marginaal groepje rond Naarden was, zijn ze nu met honderdduizenden (volgens de PVV) en pikken ze alle vis en krab in.

Dat kan zo niet langer. De PVV is er dus op uitgetrokken om de nesten van de (beschermde) diersoort om te kiepen en de beesten te verjagen met harde knallen. De op de boot aanwezige vrouwenmepper vertelt: "Het zijn exoten. Ze komen niet van hier".

Buiten de duidelijke schuld van de aalscholvers om, geeft de PVV ook de schuld van de lege portemonnee van de vissers aan de milieubeweging. Deze hebben het IJsselmeerwater te helder gemaakt waardoor de dieren makkelijker kunnen jagen.

Binnenkort wordt er omtrent de kwestie een rel gestart in de Tweede Kamer, als we de PVV'ers op hun woord mogen geloven.

Jammer genoeg voor de PVV zijn er ook mensen die wat meer met feiten hebben. Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek Nederland is zo'n iemand. Volgens deze man woont de aalscholver al sinds de middeleeuwen in ons kikkerlandje. De laatste schatting wijst uit dat er zo'n 24.000 broedparen Nederland als hun heimat beschouwen. Ongeveer de helft daarvan woont rond het IJsselmeer.

Denen vormen menselijke keten rond synagoge

Duizenden mensen hebben zaterdag rond een synagoge in Kopenhagen een menselijke keten gevormd. Vorige maand werd bij het gebedshuis een joodse beveiliger doodgeschoten. Organisator Niddal el-Jabr zei dat het idee achter de bijeenkomst het tonen van eenheid is. Hij wil 'een krachtig signaal afgeven' dat 'joden in vrede hun religie moeten kunnen belijden'.

De afgelopen weken werden op andere plaatsen in Scandinavië vergelijkbare bijeenkomsten gehouden. Op 27 februari nam de burgermeester van Kopenhagen al deel een 'cirkel van vrede' op het nabijgelegen plein voor het gemeentehuis. De politie verbood toen een bijeenkomst bij de synagoge om veiligheidsredenen.

Op 15 februari vermoordde Omar el-Hussein bewaker Dan Uzan. Enkele uren daarvoor had El-Hussein al de Deense filmmaker Finn Nørgaard doodgeschoten.

Herman van Veen (70) halve eeuw artiest

Herman van Veen viert zaterdag zijn zeventigste verjaardag én zijn gouden artiestenjubileum. Het is precies vijftig jaar geleden dat de podiumkunstenaar met zijn soloprogramma Harlekijn zijn entree maakte in de theater- en muziekwereld.

De cabaretier en zanger viert zijn feestje zaterdagavond na afloop van zijn voorstelling Kersvers in het Rotterdamse Luxor Theater. Dichteres en toneelschrijfster Judith Herzberg neemt dan het eerste exemplaar in ontvangst van het boek 'Herinnerde dagen', een biografie van Herman van Veen waarin hij terugkijkt 'op zijn leven, zijn succes en zijn falen'.

Op woensdag gaat de theatermaker naar de Arenbergschouwburg in Antwerpen voor de verjaardagsvoorstelling 'Herman van Veen 70'. Dan wordt een boek gepresenteerd van de Vlaamse fotograaf Herman Selleslags, die de carrière van de artiest in foto's vastlegde. Ook dramaturg Emile Schra schreef een boek over Herman van Veen. Hij bracht zijn werk volledig in kaart, 'met alle hoogte- en dieptepunten'.

Van Herman van Veen verschenen tot op heden 178 cd's, 25 dvd's en zeventig boeken. Bekende liedjes van hem zijn Opzij, Anne en Hilversum III.

Afghanistan betaalde losgeld met CIA-fonds

Afghanistan heeft in 2010 5 miljoen dollar losgeld betaald voor de vrijlating van een door al-Qaeda ontvoerde Afghaanse diplomaat. Ze hebben daarvoor 1 miljoen dollar gebruikt dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA overmaakte aan het presidentiële paleis in Kabul.

Dat meldde The New York Times zaterdag op gezag van Afghaanse functionarissen. De overige 4 miljoen was van andere landen afkomstig. De Amerikanen wisten waarschijnlijk niet dat het CIA-fonds werd gebruikt voor het betalen van losgeld. De VS zijn tegen het betalen van losgeld aan terroristen, omdat het kan worden gebruikt voor het plegen van aanslagen.

Al-Qaeda-leider Atiyah Abd al-Rahman schreef in een brief aan Osama Bin Laden dat zij "door God geprezen" waren met het losgeld. Hij stelde voor het geld te gebruiken voor onder meer wapens. Bin Laden vreesde dat de VS hen in de val wilde lokken, maar dat bleek niet het geval.

FOK! sportfoto-onderschrift week 11

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was maily met het volgende onderschrift: "Because I'm bad, I'm bad, you know it ....."

De opgave van deze week:

Tijdens de wedstrijd tussen Heracles Almelo en Vitesse zagen we dit opmerkelijke moment van Heracles-speler Wout Weghorst. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? {PRO SHOTS/Menno Ringnalda)
Tijdens de wedstrijd tussen Heracles Almelo en Vitesse zagen we dit opmerkelijke moment van Heracles-speler Wout Weghorst. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? {PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Duizend boze huurders protesteren op de Dam

Zeker duizend boze huurders en sympathisanten hebben zaterdag op de Dam in Amsterdam geprotesteerd tegen hoge huren. Het was volgens de organisatie "een ontspannen, maar strijdbare tocht tegen de huurexplosie".

De demonstratie begon om 14.00 uur op het Jonas Daniel Meijerplein en werd ruim een uur later afgesloten met een manifestatie op de Dam. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van politieke partijen, studenten en boze huurders uit het hele land.

De demonstratie is rustig verlopen, meldde een woordvoerster van de gemeente. Die had bepaald dat deelnemers aan het protest geen gezichtsbedekkende kleding mochten dragen. Wie dat wel deed, zou worden gearresteerd. Vrijdag sloten enkele demonstranten met gezichtsbedekkende kleding en bivakmutsen zich aan bij een studentenprotest. De politie arresteerde twee verdachten. Zaterdag waren er geen ongeregeldheden.

Wielrenster D'Hoore wint Ronde van Drenthe

De Belgische wielrenster Jolien D'Hoore heeft zaterdag de Ronde van Drenthe gewonnen. D'Hoore versloeg in de eerste wedstrijd om de wereldbeker in Hoogeveen in de sprint de Nederlandse rensters Amy Pieters en Ellen van Dijk. Het was de eerste wereldbeker voor D'Hoore op de weg. 

Bij een van de beklimmingen van de VAM-berg brak het peloton in tweeën. Vier rensters konden wegrijden van het peloton, maar het wilde niet lukken met de samenwerking en daardoor konden ze makkelijk weer worden ingerekend. Het kwam aan op een massasprint, waarin Belgische wegkampioene van 2012 en 2014 de snelste was.

De volgende wereldbekerwedstrijd voor de vrouwen is de Trofeo Alfredo Binda-Comune di Cittiglio in Italië op 29 maart. Op 5 april volgt daarna de Ronde van Vlaanderen. 

Giroud blinkt uit bij winnend Arsenal

Arsenal heeft zaterdag overtuigend gewonnen in de thuiswedstrijd met West Ham United. Met Oliver Giroud in de hoofdrol werden de gasten met 3-0 opzij geschoven.

Arsenal startte zaterdagmiddag duidelijk sterker dan West Ham United. Het kreeg grote kansen en het had eigenlijk al vroeg moeten scoren. Na goed samenspel van de Londense formatie, was het Walcott die aan het einde van de aanval stond. Eén-tegen- één met doelman Adrian faalde hij. Vervolgens had hij de pech dat Collins namens de bezoekers kon opruimen.

Toch hoefden de fans van The Gunners niet te gaan rusten zonder te hebben gejoeld van vreugde. Giroud kon in de blessuretijd van de eerste helft het team van Wenger op voorsprong brengen, met een prachtig schot in de kruising: 1-0.

Vrijwel direct na rust was het Koscielny die een vrijwel zeker doelpunt van Jarvis, spits van West Ham, kon voorkomen. Doelman Ospina was eigenlijk al geklopt, maar de verdediger kon de bal tijdig verwerken. Het spel golfde heen en weer, waarbij de bezoekers een aantal aardige kansen kregen.

Tien minuten voor het einde maakte Ramsey aan alle onzekerheid een einde. Na uitstekend samenspel met Giroud, wist hij het net te vinden: 2-0. In de 84e minuut kon de ingevallen Flamini op aangeven van opnieuw Giroud, de score nog verder uitbreiden: 3-0. Het betekende uiteindelijk een uitstekende overwinning voor de manschappen van Wenger.


Het lek lijkt boven bij Aston Villa. Op bezoek bij Sunderland, een directe concurrent in de strijd om degradatie, stelde Villa de drie punten nog voor de pauze veilig: 0-4.

De hoofdrollen in het Stadium of Light waren voor spitsen Christian Benteke en Gabriel Agbonlahor. Eerstgenoemde opende na een kwartier spelen de score op aangeven van Nederlander Leandro Bacuna, die een mooie bijrol had in de cruciale zege, 0-1.

Twee minuten later keek Sunderland tegen een nog grotere achterstand aan. Agbonlahor werd in stelling gebracht door centrale verdediger Ciaran Clark, 0-2. De stand bleef een poosje ongewijzigd. Tot vlak voor de rust. Agbonlahor scoorde zijn tweede van de middag. De assist kwam op naam van Charles N'Zogbia, 0-3.

In de allerlaatste minuut van de eerste helft maakte Benteke de stand nog iets ondraaglijker voor de Sunderland-aanhang. De boomlange spits maakte net als zijn collega in de aanval (Agbonlahor) zijn tweede van de dag. Aangever was wederom Bacuna, die dus een belangrijke schakel was in de broodnodige zege: 0-4

Het is de tweede overwinning op rij voor Villa, dat vorige week ook van West Bromwich Albion won (2-1). Voor dat duel leed Villa zeven nederlagen op rij en de laatste zege stamde uit december. De ommekeer komt op het juiste moment, maar de Villains zijn nog niet veilig. Het gat met de degradatiezone is nog altijd slechts zes punten.


Overige uitslagen 

Leicester City 0-0 Hull City
West Bromwich 1-0 Stoke City
Crystal Palace 3-1 QPR

Duitse vrouw die in Syrië sneuvelde begraven

Rond de tweeduizend mensen hebben zaterdag in Duisburg de begrafenis bijgewoond van een Duitse vrouw die in Syrië sneuvelde in de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat. Dat heeft de Duitse politie gezegd. Het lichaam van de 19-jarige Ivana Hoffmann werd door de stad naar een begraafplaats gebracht.

Hoffmann kwam vorige week om het leven toen ze meevocht aan de kant van de peshmerga, de Koerdische strijders, bij het Syrische dorp Tel Tamr, in de provincie Hassakeh. Hoffmanns ouders kwamen uit Zuid-Afrika, maar zij werd geboren in Duitsland. Ze was lid van de Marxistisch-Leninistische Communistische Partij (MLKP) en sloot zich een half jaar geleden aan bij de Koerden, aldus de MLKP.

Cartoonist Vilks krijgt vrijheidsprijs

De Zweedse cartoonist Lars Vilks heeft zaterdag een vrijheidsprijs gekregen. Hij kreeg de onderscheiding van de Deense Vereniging voor Vrije Pers voor zijn 'niet aflatende onbevreesdheid'. Een maand geleden werd nog een aanslag op Vilks gepleegd.

De 68-jarige tekenaar is al meermaals met de dood bedreigd, omdat hij de profeet Mohammed had afgebeeld als hond. Op Valentijnsdag werd een aanslag gepleegd op een café in Kopenhagen waar Vilks een lezing bijwoonde. Hij was het vermoedelijke doelwit. Bij de aanslag raakten drie agenten gewond en kwam een omstander om het leven. De dader schoot enkele uren later een bewaker van een synagoge dood.

Koerden: IS heeft chloorgas ingezet in Irak

De Koerdische regering in Irak heeft bewijzen dat de extremistische organisatie Islamitische Staat chemische wapens heeft gebruikt in de strijd tegen de Koerden. Een onafhankelijk laboratorium heeft volgens de Koerden bevestigd dat de peshmerga zijn aangevallen met chloorgas.

In een verklaring zegt de Koerdische Regionale Veiligheidsraad dat de chemische wapens op 23 januari werden ingezet bij een zelfmoordaanslag in het noorden van Irak. De aanval had plaats op een snelweg tussen Mosul, de tweede stad van Irak, en de Syrische grens. De peshmerga, zoals de Koerdische strijders ook worden genoemd, probeerden daar een aanvoerroute van IS af te snijden. In een laboratorium zijn monsters geanalyseerd, waaruit is gebleken dat er chloorgas was gebruikt.

IS wordt ervan verdacht ook bij eerdere aanslagen in Irak en Syrië chloorgas te hebben gebruikt.

Aflossingsploeg naar finale WK shorttrack

De Nederlandse mannen hebben zich geplaatst voor de finale van de relay op de wereldkampioenschappen shorttrack in Moskou. Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Mark Prinsen eindigden moesten in de halve finale alleen Hongarije zich dulden en plek twee was voldoende voor de finale. 

Het was een tumultueuze halve finale met twee valpartijen. Zowel grote concurrent Rusland als Groot-Brittannië ging onderuit, waardoor Nederland en Hongarije zich uiteindelijk vrij eenvoudig kwalificeerden. Nederland treft zondag in de finale naast Hongarije ook Zuid-Korea en China. Canada, wereldkampioen op de aflossing van 2011 tot en met 2013, vloog er verrassend uit.

Bij de dames gaat de finale op de relay tussen China, Japan, Italië, Hongarije en Zuid-Korea. De Nederlandse vrouwen hadden zich niet voor de de mondiale eindstrijd geplaatst.

Eredivisie: Preview speelronde 27

Dit weekend is het alweer tijd voor speelronde 27 in de Eredivisie. Langzaam maar zeker begint zich af te tekenen welke ploegen strijden voor Europees voetbal en wie in de degradatiezone blijft staan. Hoe ziet de stand er na dit weekend uit?

De nieuwe speelronde in de Eredivisie wordt vanavond afgetrapt door Vitesse en AZ. In het verleden waren de Alkmaarders twintig keer te gast in Arnhem, waarvan de thuisploeg slechts vier duels wist te winnen. Toch heeft Vitesse op dit moment een sterke reeks, gezien de 19 punten uit de laatste zeven duels. Ondanks dat heeft AZ wat recht te zetten. Afgelopen weekend verloor de ploeg van trainer John van den Brom met keiharde cijfers in en tegen Utrecht: 6-2.

Excelsior-speler Daan Bovenberg in duel met Willem II-Speler Terrel Ondaan (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)
Excelsior-speler Daan Bovenberg in duel met Willem II-Speler Terrel Ondaan (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Op zaterdag spelen promovendi Excelsior en Willem II tegen elkaar. Eerder dit seizoen eindigde het onderlinge duel in een gelijkspel. Toch zijn beide ploegen gebaat bij een zege, aangezien het onderlinge verschil slechts drie punten in het voordeel van de Tilburgers is. Op papier zou het in elk geval een zege voor Willem II op moeten leveren. Van de acht duels op Kralingen won de ploeg uit Tilburg er vijf. Toch zegt dit niets en wordt het waarschijnlijk een mooi duel.

Tijdens de laatste speeldag van deze speelronde nemen sc Heerenveen en Ajax het tegen elkaar op. Vorig seizoen eindigde dit in een gelijkspel: 3-3. Eerder dit seizoen waren de Amsterdammers in eigen huis echter veel te sterk voor de Friezen door met 4-1 te winnen. De Friezen presteren op dit moment wisselend, wat in negen punten uit de laatste vijf duels resteert. Vorig weekend werd gewonnen van ADO Den Haag (0-1), maar het weekend daarvoor was Excelsior met 3-0 te sterk. Eén ding is zeker, deze wedstrijd staat garant voor doelpunten.

Feyenoord-speler Jens Toornstra in duel met Erixon Dans en Robin Gosens van FC Dordrecht tijdens de wedstrijd eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Feyenoord-speler Jens Toornstra in duel met Erixon Dans en Robin Gosens van FC Dordrecht tijdens de wedstrijd eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Tot slot is er zondag ook nog een derby in Zuid-Holland: FC Dordrecht neemt het in eigen huis op tegen Feyenoord. De Dordtenaren wonnen in eigen huis nog nooit van de Rotterdammers, maar speelden van de vijf onderlinge wedstrijden wel twee keer gelijk. Eerder dit seizoen won Feyenoord met 2-0 van FC Dordrecht, al ging dit weliswaar moeizaam. De goals vielen pas laat in de wedstrijd. Hoe dan ook, met name FC Dordrecht kan de punten goed gebruiken om directe degradatie af te wenden. Het verschil met direct concurrent NAC Breda is nu nog vier punten.

Borstbeeld Theo Bos bij Vitesse onthuld

Bij het trainingscomplex van Vitesse op Papendal is zaterdag een borstbeeld van Theo Bos onthuld. De oud-speler en voormalig trainer van de Arnhemse club overleed op 28 februari 2013 op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Na de onthulling werd een wedstrijd afgewerkt tussen het Team Theo Bos en de Vitesse Legends. In het duel speelden onder anderen Hans van Arum, Nicky Hofs, Marc van Hintum, Fred van den Hoorn, John van den Brom, Dejan Curovic, Mike Snoei, Zeljko Petrovic, Edward Sturing en Theo Janssen mee. De Vitesse Legends wonnen met 3-1.

Het onthulde beeld van Theo Bos. (PRO SHOTS/Nico Brekelmans)
Het onthulde beeld van Theo Bos. (PRO SHOTS/Nico Brekelmans)

Vandaag verplicht pijpen en biefstuk bakken!

Dames van Nederland (en ook België), wees vandaag eens extra lief voor manlief. Bak hem een lekkere biefstuk (wel medium rare ajb) en daarna ga je eens lekker voor hem op de knietjes. Het is namelijk vandaag Steak and Blowjob Day!

Het initiatief is enkele jaren geleden ontstaan als het antwoord op Valentijnsdag. Waar op 14 februari de vrouw helemaal in de watten wordt gelegd, is het exact een maand later de beurt aan de man.

En voor ons geen dure lingerie, een etentje in een peperduur restaurant of een doosje Merci zoals bij uw schrijver. Nee, van een heeerlijke biefstuk en een pijpbeurt wordt de man pas echt vrolijk.

Dus vrouwen, wat doen jullie hier nog?! Snel de keuken in jij, en daarna knabbel je eens lekker de kopkaas eraf. Ook bij het randje graag...

Bayern rolt Werder Bremen eenvoudig op

Bayern München liet er zaterdagmiddag in de uitwedstrijd met Werder Bremen, geen gras over groeien. De club uit Beieren won met 0-4.

Ondanks het ontbreken van Robben, waren de bezoekers uit Beieren vanaf het eerste moment sterker dan de thuisploeg. In de eerste minuten was het met name Müller, Lewandowski en Götze die de lakens uit deelden in het Weserstadion. Het balbezit was voortdurend voor Bayern; Werder kon slechts toekijken.

Na een prachtige pass van Lewandowski, kon Müller diep gaan en alleen op doelman Wolf af sprinten. Zijn eerste schot werd gepareerd, maar omdat Götze goed stond op te letten, kreeg hij opnieuw een kans. Van dichtbij faalde hij niet: 0-1.

Het duurde even voordat meegereisde fans uit Zuid-Duitsland wederom iets te vieren hadden. In de 45e minuut besloot Alaba met een bekeken schot het doel van Werder onder vuur te nemen. Met een curve belandde het leder achter de goalie van Bremen: 0-2. Het betekende een comfortabele ruststand voor de Beierse formatie.

Waar in de eerste helft maar een gele kaart viel, vielen er in een kort tijdsbestek in de tweede helft, liefst vijf gele prenten. Het gaf aan dat de pot onvriendelijker begon te worden. Met name de club uit Bremen probeerde de boel op die manier weer in de wedstrijd te komen.

Het deerde Bayern maar weinig, want in de 76e minuut konden de gasten de voorsprong uitbreiden. Na prima werk van Boateng, kon Müller worden gevonden. Hij vond vervolgens Lewandowski, die kon scoren voor de Europese grootmacht: 0-3. In de slotfase was opnieuw de tandem Müller-Lewandowski die een duit in het zakje konden doen. Na een geweldige een-twee, kon de Pool afrondden: 0-4. Gelijk daarop maakte de arbiter een eind aan het lijden van Werder Bremen door op zijn fluit te blazen.


Rafael van der Vaart heeft zaterdag Hamburger SV vanaf de bank zien verliezen. De ploeg uit Hamburg ging op bezoek bij Hoffenheim met 3-0 onderuit. Van der Vaart zag hoe HSV een verloren wedstrijd speelde nadat doelman Jaroslav Drobny al in de negentiende minuut met rood uit het veld was gestuurd.

Eugen Polanski opende uit een strafschop de score en de Pool besliste het ongelijke duel ook met de 2-0. Sebastian Rudy tekende in de slotfase voor de derde treffer. Trainer Josef Zinnbauer van HSV had Van der Vaart niet nodig. De onttroonde aanvoerder van de Duitse club zat de hele wedstrijd op de bank. 

Met 25 punten uit evenveel wedstrijden staat HSV net boven de degradatiezone van de Bundesliga. Alleen SC Paderborn (23), SC Freiburg (22) en VfB Stuttgart (20) hebben minder punten.


Overige uitslagen

15:30 Eintracht Frankfurt 4-0 Paderborn
15:30 FC Augsburg 0-2 Mainz
15:30 Hertha BSC 2-2 Schalke 04

Geen vogelgriep bij andere bedrijven Barneveld

Pluimveehouders in Barneveld lijken voorlopig met de schrik vrij te komen. Bij ondernemingen in de buurt van het bedrijf in de Veluwse gemeente waar donderdag vogelgriep werd vastgesteld, is de ziekte niet aangetroffen.

Dat blijkt uit de eerste onderzoeken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Centraal Veterinair Instituut, heeft het ministerie van Economische Zaken zaterdag gemeld. Maandag wordt het onderzoek afgerond.

Bij zeventien bedrijven in een straal van een kilometer rond het getroffen bedrijf was bloed afgenomen van de kippen.

Pornoacteur trekt het niet meer

Heeft het je altijd al een droom geleken om Japanse sletjes in alle hoeken en gaten te nemen? Word dan pornoacteur! Shimiken rukt aan de noodklok, want de pornoacteur trekt het niet langer.

"Er zijn meer Bengaalse tijgers dan mannelijke pornoacteurs", klaagt de 35-jarige Japanner. "Er zijn maar 70 mannelijke pornosterren tegenover 10.000 vrouwen. Elke maand komen er 4.000 nieuwe films uit. Er zijn dus gewoonweg niet genoeg mannelijke acteurs."

Het probleem blijkt niet alleen in Japan te spelen, maar ook in de VS. Scheelt weer, want daar doen ze niet aan tentakelporno, inktvisseks en poep likken alsof het een ijsje is.

Ken Shimizu, zoals Shimiken echt heet, mag voorlopig zijn slanke samouraizwaard niet aan de wilgen hangen. Hij heeft zijn handen dan ook meer dan vol. In zijn achttienjarige carrière heeft hij alles met een gat al wel geneukt. Van een popster tot een tweeling van 72.

Ken is dan ook een ware baas. Moeiteloos kan hij zes uur achtereen rampetampen. En dat dan zeven dagen per week, week na week. Maar ja, hij drinkt dan ook geen alcohol en sport anderhalf uur per dag.

's Avonds oefent hij ook nog om beter te mikken tijdens het klaarkomen. "Het is onbeschoft om de ogen van een meisje te raken", weet Het Laatste Nieuws. Voor al zijn werkzaamheden verdient hij dan ook maar liefst 21.000 euro per week.

De Boer zet Kishna uit selectie

Ajax heeft Ricardo Kishna bestraft. De linksbuiten is om disciplinaire redenen buiten de selectie voor het uitduel van zondag met sc Heerenveen gelaten. Dat meldt de club uit de hoofdstad zaterdag op de eigen website. Ajax wil nog niet vertellen wat de aanvaller misdaan heeft.

De twintigjarige buitenspeler maakte afgelopen donderdag geen deel uit van de basisformatie van zijn club voor het uitduel met Dnjepr in de Europa League. Na een uur mocht hij alsnog invallen.

Kishna mag dit seizoen vaak beginnen bij Ajax, maar wordt ook vaak gewisseld. Mino Raiola, de zaakwaarnemer van het talent, klaagt al maanden over de manier waarop Ajax met zijn pupil omgaat. Volgens hem doet de aanvaller er verstandig aan een andere club te zoeken. Het contract van Kishna bij de huidige nummer twee van de eredivisie loopt aan het einde van het volgende seizoen af.

Frank de Boer zet Kishna uit selectie (Pro Shots/Stanley Gontha)
Frank de Boer zet Kishna uit selectie (Pro Shots/Stanley Gontha)

Zes turners naar EK in Montpellier

Bondscoach Mitch Fenner heeft zes turners aangewezen voor de Europese titelstrijd half april in Montpellier. Dat zijn Bart Deurloo, Boudewijn de Vries, Jeffrey Wammes, Epke Zonderland, Anthony van Assche en Yuri van Gelder. Deurloo en Van Gelder ontbraken afgelopen najaar bij het WK in China. Hun plaatsen werden toen ingenomen door Casimir Schmidt en Michel Bletterman.

Vijf turners hadden de afgelopen weken op een of meerdere toestellen aan de door gymnastiekbond KNGU gestelde EK-limiet voldaan. Fenner besloot Van Assche toe te voegen aan dat vijftal.

'Happy Mask Salesman keert terug in volgende Zelda'

The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D is al een tijdje uit, maar dat houdt Nintendo niet tegen om af en toe met interessante weetjes naar buiten te komen. Zo hebben ze onlangs een interview gehouden met de Happy Mask Salesman.

De Happy Mask Salesman, waarvoor je in Majora's Mask een masker moet terughalen, onthult wat grappige informatie over de lievelingsplek van ontwikkelaar Eiji Aonuma, de veranderingen in Termina en meer. Het meest opvallende is echter de laatste opmerking van de Happy Mask Salesman: ''Nou nou, ik ben echt overal en nergens geweest de afgelopen paar dagen. Als dit zo doorgaat, is het niet vergezocht om me te verwachten in een volgende Zelda-titel? Ik heb ook een paar nieuwe maskers, als je die wil uitproberen.''

Of dit gaat over de Zelda-game in de maak voor Wii U, een Majora's Mask 2 of simpelweg nooit gaat gebeuren is niet duidelijk. Het zou in ieder geval leuk zijn om deze enge meneer en zijn maskers nog eens tegen te komen.

Happy Mask Salesman

Poels nieuwe leider Tirreno na ritzege

Wout Poels heeft de vierde etappe in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen. De Nederlander van Team Sky ging op de laatste klim van de dag er alleen vandoor en hield een kleine voorsprong op een grote groep met favorieten.

Rigoberto Urán kwam als tweede over de finish in Castelraimondo, op veertien seconden van Poels. De Nederlander is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Urán staat met zeventien seconden extra op de teller op de tweede plek. Greg van Avermaet, de leider van het klassement aan het begin van de dag, moest lossen tijdens de laatste beklimming op de Crispiero.

"Het was perfecte timing. Ik hield tijdens de beklimming de favorieten in de gaten, maar ik had zulke goede benen. Ik ben echt in vorm op dit moment. Dat ik ook de leiderstrui heb? Dat is erg mooi meegenomen", aldus Poels in een eerste reactie. 

Provincialen willen groeien in Senaat

De Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) gaat ook bij de komende verkiezingen voor één zetel in de Eerste Kamer. Maar woordvoerder Jabik van der Bij moet zelf ook toegeven dat dat een bescheiden inzet is. "Ik denk dat de tijd rijp is voor de provinciale partijen."

Bij de vorige verkiezingen wisten de provinciale partijen, die op landelijk gebied gezamenlijk onder de vlag van de OSF opereren, in totaal acht Statenzetels te halen. Te weinig om aan een zetel in de Eerste Kamer te komen. Die wordt immers gekozen door de Provinciale Staten en met maar acht vertegenwoordigers kwam de OSF tekort. Een verbond met 50Plus bood een uitkomst. Vandaar dat nu Kees de Lange in de Senaat zit.

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen haalden de lokale partijen bijna 30 procent van de stemmen. Deze uitslag staat in schril contrast met de provinciale politiek. "Gemeenten staan dicht bij de kiezer. Vooral in de Randstad leeft 'de provincie' niet heel erg. Ik denk dat de mensen de provincie te abstract vinden en daarom op een partij stemmen waar landelijk ook op gestemd wordt."

Desondanks denkt Van der Bij dat het beter kan op 18 maart en dat de OSF ook in de Senaat kan groeien. "Ik denk dat het zeker twee zetels worden. We zijn het afgelopen jaar begonnen met een stimuleringsfonds, waar vooral de nieuwe partijen en de partijen die bij de vorige verkiezingen geen zetel wisten te halen, van profiteren."

Voor de OSF draaien de verkiezingen om de provincie, legt Van der Bij uit: "De landelijke partijen zien deze verkiezingen als een graadmeter voor de waardering van de regering, maar de provincie staat voorop." Toch weet ook hij dat het landelijke karakter van de Statenverkiezingen niet te ontkennen is en dat de rol van de OSF in de Senaat op sommige punten doorslaggevend kan zijn.

"Maar we laten ons niet verleiden door coalities of politieke spelletjes; daar doen we niet aan mee. We beoordelen elk wetsvoorstel op zijn eigen merites. Natuurlijk komt het voor dat die ene stem van ons soms het verschil kan maken en ja, dan wordt er aan ons getrokken. Maar we laten ons er niet door beïnvloeden", verzekert Van der Bij.

Op een debacle zoals bij de vorige verkiezing, hoeven we niet meer te rekenen, vult hij aan. Toen stemde een gedeputeerde namens de Partij voor Zeeland op de VVD in de Senaat, in plaats van op de OSF. Volgens ingewijden had dat te maken met beloften over de Hedwigepolder. "Daar distantiëren we ons van, dat is niet eerlijk naar de kiezer toe."

Knegt vierde op 500 meter bij WK shorttrack

Sjinkie Knegt is zaterdag bij de WK shorttrack in Moskou als vierde en laatste geëindigd in de finale van de 500 meter. De titel ging naar de Chinees Wu Dajing, die zijn voor Hongarije uitkomende landgenoot Sandor Liu en teamgenoot Han Tianyu achter zich hield.

Eerder pakte Knegt zilver op de 1500 meter. De Fries staat derde in het klassement na twee afstanden, achter de Rus Semen Elistratov en Wu.

Eerste teaser voor webserie Con Man

Het gaat goed met de crowdfunding-campagne van Alan Tudyk en Nathan Fillion. Hun project om een online tv-serie te maken over acteurs uit een sciencefictionserie die conventies bezoeken heeft inmiddels  een bedrag van 1,7 miljoen dollar, bijgedragen door meer dan 24.000 donateurs. Om dat te vieren heeft het productieteam een teaser van de serie vrijgegeven.

De teaser toont een scène waarin hoofdfiguur Wray Nerely (Tudyk) op het toilet gevraagd wordt een handtekening te geven. De scène is gemaakt door Tudyk en producent P.J. Haarsma.

De opnames voor Con Man zullen in juni plaats gaan vinden. De makers zullen tijdens de campagne en de productie de donateurs voorzien van updates over het project. In de afgelopen week deed Tudyk dit al door video's op te nemen met behulp van het nieuwe interactieve platform Hang With, waar de komende maanden meer updates zullen verschijnen.

Reuzenjacht past maar nét

Het grootste luxejacht dat ooit gebouwd is in Nederland, de Symphony, moest vandaag onderweg naar Rotterdam even langs Alphen aan den Rijn. Geen probleem, zou je zeggen, ware het niet dat de smalste brug in Alphen aan den Rijn maar 15 centimeter breder is dan het schip.

Het schip, 105 meter lang en zes verdiepingen hoog met een zwembad, een dozijn jacuzzi's, een helikopterdek en nog veel meer leuks, werd dus met 7,50 centimeter aan beide kanten manoeuvreerruimte gewoon Alphen aan den Rijn doorgeperst. Onder het motto 'rekt het niet, dan scheurt het wel' is het schip inmiddels de 's Molenaarsbrug veilig en wel gepasseerd. Dit kostte de vervoerders ongetwijfeld een paar jaar van hun levens, maar voor ons leverde het mooie beelden op. 

Koe verandert in vliegtuig

De Zwitserse overheid heeft voor haar militaire luchthavens een nieuwe radar aangeschaft om vijandelijke vliegtuigen waar te nemen. Het probleem is alleen dat dit systeem ook rondgrazende koeien registreert als zijnde een inkomende invasie.

Het radarsysteem van Duitse makelij werkte bij eerdere tests in een vlak landschap vlekkeloos. Er was alleen geen rekening gehouden met het feit dat Zwitserland nogal heuvelachtig is. Hierdoor worden koeien die een stukje de berg oplopen om van het verse gras te genieten gezien als vliegtuigen.

De minister van Defensie Ulie Maurer verklaarde dat het systeem nog niet goed werkt. Het federaal agentschap Armasuisse voegt hier aan toe dat het radarsysteem pas in 2016 klaar hoeft te zijn en op zijn vroegst in 2020 inzetbaar zal zijn. Zwitserland telde voor de nieuwe radar een bedrag af van 296 miljoen Zwitserse Frank.

Voorlopig wordt er dus nog met het oude systeem gewerkt waarop geen vliegende koeien te zien zijn. Of is er stiekem een koe-invasie aanstaande die ze proberen te verzwijgen, alleen de tijd zal het leren ...

Ghostbusters-regisseur bekritiseert misogynie onder fans

Met twee nieuwe, totaal van elkaar verschillende, Ghostbusters-reboots op komst is er nogal wat om over te twisten; welke versie beter zal zijn, bijvoorbeeld. Hoewel dat natuurlijk pas beoordeeld kan worden na beide films gezien te hebben, is er na de bekendmaking van één van die films nogal wat kritiek ontstaan, en daar is regisseur Paul Feig nogal over verbaasd.

Afgelopen week meldde Sony dat ze bezig zijn een nieuwe film over de spokenjagers op te zetten. De film wordt mede geproduceerd door Channing Tatum, die mogelijk ook plaats zal nemen in de door mannen geleide cast. Een opvallende stap, nadat Feig in januari zijn vrouwelijke cast bekend maakte. In een reactie op Sony's bekendmaking sprak Feig ook over de negatieve reacties die hij kreeg toen zijn cast bekend werd.

"Het internet is heel grappig - ik hou ervan, maar tegelijk haat ik het," aldus Feig tijdens festival SXSW. "Eerst krijg je een golf van enthousiasme als reactie op je bekendmaking. Iedereen is heel positief en je denkt 'Dit is geweldig.' En dan komt de tweede golf en krijg je te maken met de meest verachtelijke, vrouwonvriendelijke shit die je ooit meegemaakt hebt." De regisseur doelt hier op de keuze voor Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Leslie Jones en Kristen Wiig voor de hoofdrollen van zijn film. Deze keuze leidde tot kritiek over de realisatie dat deze Ghostbusters allemaal vrouwen zijn.

Volgens Feig kunnen reacties op Twitter behoorlijk hatelijk zijn. "Wat ik de laatste maanden het meest gehoord heb was 'Bedankt voor het verpesten van mijn jeugd.' Dat komt op mijn grafsteen. Het is zo dramatisch. Serieus, de enige manier waarop ik je jeugd kan verpesten is door met een tijdmachine terug te gaan en je een wees te maken."

Feig voegt eraan toe dat hij soms opzoekt wie er achter de hatelijke opmerkingen zit, aannemende dat het één of ander tienertje is, maar vaak ontdekt hij dat het volwassen mannen zijn die beter zouden moeten weten. "Bijna altijd is het iemand met 'Trotse vader van twee' in zijn profiel, met een topbaan. Je bent een opvoeder en dan zit je me te bashen over het feit dat ik vrouwen in mijn film heb?"

Ook op FOK! waren de initiële reacties over Feigs castingkeuzes overwegend negatief. Diverse reacties haalden het vooroordeel aan dat vrouwen niet goed kunnen zijn in comedy, of dat het kiezen voor een door vrouwen geleide cast een verkrachting van de franchise betekent. Andere reacties waren minder seksistisch, maar gaven vooral af op de afwijkende richting van de remake. Met de bekendmaking van de nieuwe mannelijke Ghostbusters-film lijkt Sony tegemoet te komen aan de artistiek minder tolerante fans.

Er is geen samenwerking tussen de twee films, aldus Feig. "Ik hoorde er wat geroezemoes over," verklaart hij. "Wie wist dat er zoveel spoken te 'busten' waren?" Feig geeft aan een fan te zijn van Tatum en de regisseurs van de film, Joe en Anthony Russo, maar zich te focussen op zijn eigen film. "Wat ik weet is dat mijn dames kont gaan schoppen en ik zou de strijd niet aan willen zonder hen."

Feigs Ghostbusters staat vooralsnog gepland voor juli volgend jaar. Van de andere film is nog geen datum bekend.

Ghostbusters logo

'VS houden meer militairen in Afghanistan'

De Amerikaanse regering ziet af van plannen om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan tegen het einde van het jaar te hebben teruggebracht tot 5500. Dat hebben bronnen bij de regering gezegd. Met het besluit komt het Witte Huis tegemoet aan de legerleiding die meer militairen in Afghanistan wil houden en bovendien voor een langere periode.

Vooralsnog is er geen definitieve beslissing genomen over het uiteindelijke aantal militairen dat achterblijft. Volgens de bronnen wil de regering minder haast maken met het terughalen van militairen. Waarschijnlijk blijven er tot volgend jaar rond de 9800 militairen in Afghanistan. Ook wordt gesproken over het handhaven een contingent militairen dat belast is met de strijd tegen terrorisme.

Vicepresident Sierra Leone wil asiel in VS

De vicepresident van Sierra Leone heeft zaterdag asiel aangevraagd in de Verenigde Staten. Hij zegt zich niet langer veilig te voelen in zijn eigen land, nadat militairen eerder op de dag het team beveiligers bij zijn ambtswoning hadden weggestuurd.

"Ik voel me sinds deze ochtend niet veilig meer als vicepresident", zei Samuel Sam-Sumana in een telefoongesprek met persbureau AP. Hij zei niet langer in zijn ambtswoning te zijn, maar wilde niet zeggen waar hij zich wel bevindt.

Nadat hij zaterdag te horen had gekregen dat de militairen op weg waren naar zijn woning, probeerde Sam-Sumana naar eigen zeggen contact te krijgen met de president. Die kreeg hij niet te pakken, maar wel de presidentiële garde die hem meedeelde dat in opdracht van de president zijn beveiligingsteam zou worden weggehaald. Daarop belde de vicepresident met de Amerikaanse ambassadeur John Hoover om asiel aan te vragen. "Ze zijn nu in overleg en nemen later weer contact met me op."

De ambassade liet bij monde van een woordvoerder weten dat het nieuws bekend is, maar dat ze niet wilden reageren. "We willen op dit moment niet reageren en we zetten op dit moment geen stappen."

Sam-Sumana werd vorige week uit zijn partij gezet. Hij wordt beschuldigd van het 'orkestreren van politiek geweld' en het opzetten van een eigen partij. In een verklaring van de partij staat dat Sam-Sumana 'een groep boeven' onderdak zou bieden. "Het besluit is genomen om de integriteit van de partij te bewaken en politiek geweld in het land te ontmoedigen."

Bier maakt knap!

Goed nieuws voor Fok!kers die normaal gesproken te verlegen zijn om van hun zolderkamer af te komen om iemand van het andere geslacht in real life te ontmoetten. Een Britse studie heeft namelijk uitgewezen dat het achterover klappen van een paar biertjes ervoor zorgt dat je er aantrekkelijker uit gaat zien.

Dat andersom ook het geval is, was al eerder aangetoond met een ander belangrijk wetenschappelijk open deuronderzoek. Wakker worden na een one night stand, kijken wat er naast je ligt en beseffen dat je de avond daarvoor inderdaad behoorlijk bezopen was, zullen sommige Fok!kers met enige seksuele ervaring wellicht wel herkennen.

Maar ook het drinken van bier zorgt ervoor dat je er aantrekkelijker uitziet. En dan niet zoveel alcohol naar binnen trappen dat je spontaan alleen nog maar Portugees kan praten, natuurlijk. Licht aangeschoten zijn werkt het beste.

Het leuke van drank is namelijk dat de bloedvaten iets verwijd worden, waardoor je gezicht een lichte blos krijgt. Dat wordt als gezond en aantrekkelijk ervaren. Tevens zorgt de alcohol voor een ontspannen aanzicht. Dat schijnt ook niet tegen te werken.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Bristol. 40 studenten kregen de opdracht om bier te drinken, tijdens het proces werden af en toe foto's van de proefkonijnen gemaakt. Naderhand beoordeelden nuchtere proefpersonen de foto's. De plaatjes waarop de studenten in licht beschonken toestand te bewonderen waren, kwamen als meest aantrekkelijk uit de bus. Wanneer de slachtoffers meer goddelijk vocht naar binnen werkten, daalde de aantrekkelijkheidsfactor.

D66 wil sms-alert bij incidenten in treinen

D66 wil de veiligheid in treinen vergroten door een telefoonnummer te openen waar reizigers per sms incidenten kunnen melden. Dat heeft vice-fractievoorzitter Stientje van Veldhoven zaterdag gezegd in het NPO Radio 1-programma WNL op Zaterdag.

"Ik zal de staatssecretaris vragen te onderzoeken of we een sms-nummer kunnen krijgen om calamiteiten te melden", aldus Van Veldhoven.

Een soortgelijk idee kennen bioscopen al langer. Daar kunnen bezoekers via een sms-bericht medewerkers attenderen op overlast of calamiteiten.

Man (66) mishandeld om vuilnis

In Hoeven is een vechtpartij over afval vrijdagavond behoorlijk uit de hand gelopen. Een 66-jarige man werd daarbij het ziekenhuis in gemept, meldt Omroep Brabant.

Het slachtoffer had een discussie met een 46-jarige man uit Oudenbosch. Aanleiding daarvoor zou het verkeerd aanbieden van vuilnis zijn. De vermeende dader kwam daarover verhaal halen bij de woning van het 66-jarige slachtoffer.

De discussie liep behoorlijk uit de hand, de dader zou zijn slachtoffer diverse keren in buik en borst hebben gestompt. Kordaat optreden van een getuige die de politie waarschuwde, voorkwam erger.

De 46-jarige is aangehouden. Hij zit vast voor onderzoek.

'Spijkers op de weg tijdens tour-etappe'

Fietsen op zondag: dat hoort niet, mag niet en eigenlijk zouden vooral wielrenners acuut door de bliksem getroffen moeten worden. Dat is zo ongeveer de strekking van enige relikneuzen die in het midden des lands woonachtig zijn. Zondag 5 juli gaat de Tour de France dwars door het Groene Hart heen en SGP'ers gaan alle middelen aangrijpen om dit horrorscenario te voorkomen.

"Onze fractie heeft met leedwezen kennis genomen van de doortocht van de Tour", zo laat een SGP-raadslid zijn afgrijzen blijken. "Het is een werelds gebeuren, wat kunnen wij daar als nietige mensen aan doen? We hebben deze week een partijbijeenkomst gehad. Een SGP-er uit Gouda opperde spijkers op de weg te gooien. Maar dat was niet echt serieus bedoeld. Maar de zondag hoort een oase van rust te zijn. En niet alleen voor christenen. God heeft de rust voor iedereen bedoeld", zo voegt hij er schaamteloos aan toe. Je leest het inderdaad goed: de stupide regels die deze grefo's zichzelf opleggen, gelden ook voor normale mensen.

Een ander raadslid uit een ander dorp valt bovengenoemde bij: "Het liefst zou ik de Tour laten stoppen tot de kerkdiensten allemaal voorbij zijn. En eigenlijk zou dat ook zo moeten: onze rechten zijn eeuwenoud". Daarmee verwijzend naar het monopoly op voorkeursbehandeling die religieuzen horen te hebben. Zij geloven immers in de Here.

Het eerdergenoemde intolerante stuk vreten uit Gouda maakt zich vooral zorgen om kerkdiensten die in die ochtend plaatsvinden. De gelovigen zouden nog wel eens afgeleid kunnen worden door hard fietsende mannen in korte broekjes.

Pamela Anderson en ex gooien met modder

Pamela Anderson heeft met succes een gerechtelijk contact- of straatverbod afgedwongen tegen haar ex Rick Salomon. Ze beweert volgens TMZ dat hij haar heeft proberen te wurgen tijdens de seks door een kussen in haar gezicht te duwen.

De twee gooien behoorlijk met modder in rechtbankstukken die TMZ las. Pamela (47) heeft een scheiding aangevraagd, terwijl de even oude Rick het hele huwelijk nietig wil laten verklaren. In de rechtbankstukken zit onder meer een e-mail van Rick waarin hij haar verwijt dat ze abortussen heeft gepleegd.

Pamela beweert dat Rick haar tijdens de seks in haar gezicht heeft gespuwd en dat hij haar met een kussen bijna liet stikken. Hij schold haar ook uit voor slet en crackhoer op momenten dat hij met pokeren verloor. Hij vindt bovendien dat hun huis naar haar vis- en garnalengerechten stonk en voelde zich beledigd als ze haar kinderen varkensvlees voorschotelde, terwijl hij al tien jaar een varken heeft.

De voormalige Baywatch-actrice was in 2007 al eens tien weken getrouwd met Salomon. In januari 2014 maakte ze bekend opnieuw met hem getrouwd te zijn. In februari van dit jaar vroeg ze voor de derde keer een scheiding aan.

Bloodline featurette: maak kennis met de Rayburns

Aanstaande vrijdag gaat op Netflix de nieuwe serie Bloodline in première. Het is een Netflix Original, van de makers van Damages, waarvoor deze week ter introductie een featurette is vrijgegeven.

Bloodline vertelt over de familie Rayburn. Het is een hardwerkende familie in Florida, die het zwaar te verduren krijgt als hun oudste zoon Danny plots weer thuiskomt en dreigt de duistere geheimen en het beschamende familieverleden te ontmaskeren. In de vier minuten durende featurette worden de belangrijkste leden van de familie toegelicht door cast en crew.

Castleden in Bloodline zijn onder andere Kyle Chandler, Ben Mendelsohn, Sissy Spacek, Sam Shepard en Chloë Sevigny. Alle dertien afleveringen van het eerste seizoen zijn vanaf 20 maart te zien voor Netflix-abonnees.

Televisiegala Gouden Loeki stopt

Het jaarlijkse televisiegala Gouden Loeki stopt. De verkiezing wordt vanwege bezuinigingen in een andere vorm voortgezet, zo zei een woordvoerster van de STER.

De uitreiking zelf blijft bestaan. In opdracht van de STER gaat een onderzoeksbureau voortaan elk kwartaal aan een publiekspanel vragen wat de beste reclamespot is. Daarvan komt elk kwartaal een top tien uit. Aan het begin van het jaar mag het publiekspanel een definitieve keuze maken uit de veertig genomineerde commercials. Ook de rest van het publiek mag daarna meestemmen op internet.

De Gouden Loeki wordt vervolgens uitgereikt op een reclame-evenement dat niet live op televisie wordt uitgezonden. "De STER draagt zo een steentje bij aan de bezuinigingen op de publieke omroep en kan de prijsuitreiking toch continueren", legt de STER-woordvoerster uit.

Hoop op terugkeer zeldzame vogels na brand

Natuurmonumenten hoopt dat enkele zeldzame vogelsoorten die in de lente uit Afrika terugkeren weer gaan nestelen in het Fochteloërveen. In het gebied bij Veenhuizen ging vrijdag ongeveer honderd hectare hoogveen in vlammen op.

Op de natte veengrond stond kurkdroog gras dat is verbrand. Een woordvoerder van de vereniging zei zaterdag dat de brandschade nog heel lang te zien zal zijn. "Ik ben heel benieuwd wat de vogels gaan doen als ze terugkeren."

Het Fochteloërveen is een kraamkamer voor zeldzame vogels, zoals de kraanvogel en het paapje. In heel Nederland broeden gemiddeld per jaar ongeveer acht kraanvogelpaartjes. Daarvan zitten drie tot vier paartjes in het Fochteloërveen.

Hier broeden jaarlijks ook ongeveer honderd paapjes, een klein zangvogeltje. Dat is een derde van de hele paapjespopulatie in ons land.

De politie vermoedt dat de brand is aangestoken, omdat het vuur op meerdere plekken is ontstaan.

Bomexplosie bij bank Alexandrië

Bij een bank in de Egyptische stad Alexandrië is zaterdag een bom ontploft. Vier mensen raakten daarbij gewond. Dat hebben de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd.

Het explosief ging af bij een lokale vestiging van een internationale bank. De afgelopen tijd hebben militante bewegingen meermaals kleine bomaanslagen gepleegd op lokale en buitenlandse bedrijven, zoals banken, telefoonmaatschappijen en fastfoodrestaurants.

'Drijvend groen' voor betere waterkwaliteit

Drijvende plantenbakken moeten de waterkwaliteit in de havens verbeteren, zodat de visstand verbetert en de macrofauna weer toeneemt. In de Rotterdamse Maas gaan ze er de komende maanden mee experimenteren. Bedoeling is om op deze manier meer havens in Nederland en daarbuiten te 'verfraaien en verfrissen'.

Tieme Haddeman van Urban Green uit Rotterdam ontwikkelde samen met studenten van de TU Delft en de Hogeschool Rotterdam de drijvende plantenbakken van ruim 6 vierkante meter, in opdracht van de gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat. De ontwikkelaars bouwden schuin onder de plantenbakken een raamwerk vast van 64 vierkante meter. Daarin worden waterplanten aangebracht om zo een natuurlijke oever te creëren. Die moet vissen en kleine ongewervelde diertjes aantrekken.

"Het doel is tweeledig. We fleuren voor de gemeente Rotterdam het aanzicht van de haven op en voor Rijkswaterstaat zorgen we voor een betere waterkwaliteit'', aldus Haddeman. Maandag 23 maart wordt in Heijplaat het eerste prototype onthuld. Na drie prototypes op schaal ontwikkelen ze een vierde testmodel op ware grootte in Kralingen. "Daar gaan we twee jaar lang de ontwikkeling van de visstand volgen'', aldus Haddeman.

Nederland heeft vanuit Brussel de opdracht gekregen om voor 2027 de waterkwaliteit in havens te verbeteren. Haddeman wil daar met zijn ontwerp een bijdrage aan leveren. Als de testen goed uitpakken, worden de 'groene eilanden' veel groter om nog sneller de visstand in de haven omhoog te krijgen.

Haddeman wil meer steden interesseren voor zijn ontwerp, zoals Amsterdam en Antwerpen. De Rotterdamse havenwethouder Pex Langeberg is er in ieder geval blij mee: "De aanleg van natuurvriendelijke oevers in Rotterdam valt mooi samen met de Rotterdamse opgave om meer groen in de stad te krijgen. Als het niet mogelijk is om te vergroenen langs de oever dan zijn opties als 'drijvend groen' slimme oplossingen.''

Koerden boeken terreinwinst op IS in Syrië

Koerdische strijders hebben in het noordoosten van Syrië terreinwinst geboekt op de extremistische organisatie Islamitische Staat. Dat hebben activisten en een Koerdische bestuurder zaterdag gezegd. Ondertussen voerde de internationale coalitie luchtaanvallen op stellingen van IS.

Volgens Nasser Haj Mansour en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de Koerden het christelijke dorp Tal Maghas, in de provincie Hassakeh, in de nacht van vrijdag op zaterdag heroverd op IS. Nabij het dorp Tal Tamr, ongeveer tien kilometer van Tal Maghas, voerde de internationale coalitie luchtaanvallen uit.

De afgelopen dagen werden er geen aanvallen uitgevoerd in gebied. Vrijdag riepen de Koerdische strijders de coalitie op om doelwitten van IS in de provincie Hassakeh aan te vallen.

WK-zilver voor shorttracker Knegt

Shorttrackers Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma hebben zich op het WK in Moskou geplaatst voor de finale van de 1500 meter. Breeuwsma deed dat door in zijn halve finale als tweede over de streep te komen, Knegt had wat hulp nodig van de jury.

In de eerste halve finale was de eerste plek al snel vergeven aan de Rus Semen Elistratov, maar daarachter vochten Breeuwsma en de Hongaar Viktor Knoch om het tweede finaleticket. Breeuwsma bewaarde zijn geduld en kon in de slotronde relatief simpel voorbij de Hongaar komen, waardoor hij zich op mocht maken voor de finale.

Knegt kende flink wat moeite om zich in de eindstrijd te schaatsen. Lange tijd lag de Nederlander op kop en leek hij moeiteloos op weg naar de finale, tot hij in de slotronde in het geduw terecht kwam. Daarbij werd hij door de Chinees Han Tianyu naar de derde plek verwezen - en dus de B-finale - maar nadat de jury de beelden had bekeken werd de Chinees uit de uitslag geschrapt. Knegt werd zo tweede, achter de ongenaakbare Zuid-Koreaan Park Se-Yeong. 

In de finale, over enkele minuten live op NPO2, nemen Breeuwsma en Knegt het op tegen Park, de Russen Elistratov en Viktor An en de Canadees Charles Hamelin.

Update 14.21 uur

Sjinkie Knegt heeft in de finale van de 1500 meter het WK-zilver gepakt. In een zinderende slotronde kwam hij 0,008 seconden tekort om Elistratov van de wereldtitel af te houden. Wel bleef de Nederlander Hamelin voor met 0,013 seconden. Daan Breeuwsma kwam er de hele race niet aan te pas, hij werd uiteindelijk zesde, achter Viktor An. 

Kaio: King of Pirates officieel gecanceld

Kaio: King of Pirates, een actie rpg voor Nintendo 3DS die werd aangekondigd in 2011, is officieel gecanceld. De reden daarvoor is de plotselinge veranderingen in de markt volgens Marvelous.

Marvelous heeft enorm veel verlies geleden, 461 miljoen yen zo'n 3,6 miljoen euro, door de annulering van Kaio: King of Pirates. De game werd in 2011 aangekondigd, zou in 2012 uit moeten komen op 3DS maar werd uitgesteld tot 2013 en later nog een keer tot 2014, wat uiteindelijk heeft geleid tot het schrappen van de game.

Wetenschap opgetogen over Galapagosreuzenschildpad

Voor de eerste keer in een eeuw tijd zijn op de Galapagoseilanden in het wild jongen van een Galapagosreuzenschildpad geboren. Wetenschappers zijn opgetogen over de geboorte van dieren, die zich lange tijd niet op natuurlijke wijze konden voortplanten.

In 1970 kwamen wetenschappers erachter dat er slechts negentien Galapagosreuzenschildpadden op het eiland Pinta leefden. Ze waren gemiddeld zeventig jaar oud. De wetenschappers zetten een fokprogramma op het eiland Santa Cruz op om de jongen later weer uit te zetten op Pinta.

Danny Rueda, een van de wetenschappers die zich bezighoudt met het herstel van het ecosysteem op de Galapagoseilanden, zei zaterdag dat in december zes jongen in het wild werden geboren op Pinta. Er zijn inmiddels 650 Galapagosreuzenschildpadden op Pinta.

De schildpadden konden zich niet lange tijd niet voortplanten als gevolg van een rattenplaag op de archipel. De ratten kwamen lang geleden op de eilanden terecht aan boord van passerende schepen. In 2012 werd een campagne gestart om de ratten op de eilandengroep uit te roeien. "Nu we zes jonge schildpadden hebben aangetroffen is ons duidelijk dat het uitroeien van de ratten een succes is geweest", aldus Rueda. "We zien dat het ecosysteem op Pinta zich nu aan het herstellen is. Het is een proces dat veel tijd kost, maar de eerste stap is de geboorte van schildpadden in hun natuurlijke habitat en dat is een eeuw lang niet gebeurd."

De Galapagoseilanden, die onderdeel van Ecuador zijn, liggen ongeveer duizend kilometer uit de kust in de Stille Oceaan. De archipel werd in 1978 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst vanwege de unieke flora en fauna. Het waren de Galapagoseilanden die Charles Darwin inspireerden tot zijn evolutieleer.

'Vrouwenboot' met Brouwer wint opnieuw havenrace

De vrouwenboot met stuurvrouw Carolijn Brouwer heeft zaterdag in de Volvo Ocean Race voor de tweede keer de havenrace gewonnen. In Auckland bleef het Zweedse zeiljacht SCA Team Brunel van schipper Bouwe Bekking opnieuw voor. In Abu Dhabi eindigde de boot van Brouwer ook al als eerste voor Brunel.

Door de tweede plaats kwam Burnel in het algemeen klassement van de havenraces op gelijke hoogte met koploper Abu Dhabi Ocean Racing. Het team SCA staat nu derde.

De vloot in de Volvo Ocean Race gaat komende week beginnen aan de vijfde etappe naar het Braziliaanse Itajai. Vanwege cycloon Pam is de start al een aantal keer uitgesteld is nu gepland voor dinsdag.

BBC maakt tvshow over Grand Theft Auto

De BBC is van plan een televisie drama te maken over de creatie van de Grand Theft Auto serie. Het zou een 90 minuten durende show worden als onderdeel van Make It Digital en moet mensen geïnteresseerd krijgen in technologie en programmeren.

Guy Cocker, een videogame journalist die voor BBC werkt en heeft geschreven voor Wired, gaat de show produceren. De show volgt de ontwikkeling van de game en focust zich op de primaire makers Sam en Dan Houser. Het officiële persbericht van de BBC beschrijft de serie als; "Één van de meest buitengewoon creatieve en controversiële succesvolle gameserie van deze tijd." Er is nog geen informatie over wanneer de show op televisie zal verschijnen, alleen dat het op BBC Two komt.

De Vries: "Op karakter naar wereldrecord"

Het was behoorlijk afzien voor schaatser Douwe de Vries om het werelduurrecord vrijdag in Calgary op zijn naam te krijgen. Vooral het laatste stuk had hij het zwaar. "Met nog 35 rondjes te rijden ging het nog best goed, maar toen ik begon aan de laatste dertig voelde ik kramp opkomen, kon ik niet versnellen en ben ik op karakter door blijven schaatsen", aldus de stayer van Team LottoNL-Jumbo op de website van zijn ploeg.

De Vries zette het nieuwe record neer op 42 kilometer en 252 meter. Hij verbeterde hiermee de afstand van Casper Helling, die in 2007 tot 41 kilometer en 969,10 meter kwam. De 32-jarige Fries had niet verwacht dat er zoveel aandacht zou zijn voor zijn aanval. "Ik wil alle fans bedanken voor de berichtjes. Ik heb er heel veel gekregen, meer dan ik ooit heb gehad voor een wedstrijd. Het is fijn om te merken dat de poging zoveel losmaakte. Op het einde stroomde de baan goed vol en dat was mooi om te mogen meemaken. Maar ik ben blij dat het erop zit. Nu de benen in de lucht en genieten van mijn record."

Emotionele rentree Williams in Indian Wells

Serena Williams heeft vrijdag (lokale tijd) een emotionele rentree gemaakt in Indian Wells. De Amerikaanse tennisster liet het toernooi veertien jaar links liggen, nadat toeschouwers haar hadden uitgejouwd. Williams kreeg een staande ovatie bij haar terugkeer. Ze won haar eerste partij met 7-5 en 7-5 van de Roemeense Monica Niculescu.

"Ik wist niet wat ik moest verwachten", zei Williams na afloop. "Ik was ook vooral bezig met de wedstrijd, maar dit was overweldigend. Het gaf me zo'n enorm warm gevoel. Al de liefde die ik nu heb ontvangen van het publiek. Dit betekent echt heel veel voor mij."

Coureur Bottas onderzocht in ziekenhuis

Formule 1-coureur Valtteri Bottas is zaterdag na de kwalificatietraining voor de Grand Prix van Australië met rugklachten naar het ziekenhuis gebracht. De Fin had tijdens de sessies pijn in zijn onderrug. Uit voorzorg wordt hij onderzocht in het hospitaal in Melbourne. Dat heeft zijn team Williams laten weten.

Met het oog op de race van zondag wil Williams geen risico nemen. Bottas werd al bekeken door de artsen op het circuit, maar is daarna doorgestuurd naar het ziekenhuis. Hij eindigde als zesde in de kwalificatie.

12 aanhoudingen wegens illegale gokpraktijken

De politie heeft vrijdag twaalf mensen aangehouden bij invallen in twee koffiehuizen in Amsterdam-Oost op verdenking van illegale gokpraktijken.

De politie werkte hierbij samen met verschillende diensten, waaronder het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de Kansspelautoriteit.

Eerst bezocht de politie met een arrestatieteam een koffiehuis in de Sumatrastraat, waar acht mensen werden aangehouden. Later op de avond volgde een inval in een koffiehuis in de Javastraat. Hier werden vier mensen aangehouden.

Duizenden evacuaties om enorme bosbrand Chili

Een grote bosbrand bedreigt de Chileense steden Valparaiso en Vina del Mar. De brand brak vrijdag uit en als gevolg van harde wind verspreidde de brand zich snel. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen voor beide steden.

Volgens de Chileense onderminister van binnenlandse zaken Mahmud Aleuy zijn ongeveer 4500 mensen geëvacueerd. Nog eens tienduizend mensen worden geëvacueerd als de brand zich nog verder uitbreidt. Er zijn al enkele gebouwen in vlammen opgegaan, maar de omvang van de schade is nog niet vastgesteld.

Vorig jaar werd hetzelfde gebied ook al getroffen door een grote brand. Toen kwamen vijftien mensen om het leven en raakten er zeker vijfhonderd gewond. Meer dan 2900 huizen werden door de vuurzee verzwolgen.

Filosoof Gude (58) overleden

Filosoof René Gude is vrijdagavond overleden. Dat bevestigt de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW), waarvoor hij ambassadeur was.

René Gude, die tot voor kort ook Denker des Vaderlands was, leed al jaren aan kanker en was ongeneeslijk ziek.

Gude werd in 1957 geboren op Java en studeerde sociale geografie en filosofie. Hij was tot 2001 hoofdredacteur en uitgever van Filosofie Magazine. In 2013 volgde hij Hans Achterhuis op als Denker des Vaderlands. Gude zelf werd onlangs opgevolgd door Marli Huijer, de eerste 'Denkeres' des Vaderlands.

Doden na kapseizen veerboot Myanmar

Een veerboot is in het noordwesten van Myanmar gekapseisd als gevolg van slecht weer. Zeker 33 mensen zijn om het leven gekomen en een nog onbekend aantal wordt vermist. Dat hebben de Myanmarese autoriteiten zaterdag gezegd. Reddingswerkers wisten 167 mensen uit zee te halen.

De veerboot kapseisde bij Myebon, in de deelstaat Rakhine, aldus het ministerie van informatie. Een nog onbekend aantal mensen wordt vermist. Eerder zei het ministerie nog dat er ongeveer vijftig passagiers werden vermist, maar volgens de regering van de deelstaat is het exacte aantal vermisten niet duidelijk.

Ongelukken met veerboten komen geregeld voor in Myanmar. Vaak zijn de schepen overvol en slecht weer komt vaak voor in de delta's en kustgebieden van Myanmar.

Pakistan pakt opnieuw verdachte Mumbai-aanslagen op

Pakistan heeft opnieuw de belangrijkste verdachte van de aanslagen in het Indiase Mumbai in 2008 opgepakt. De man, Zaki-ur-Rahman Lakhvi, wordt een maand vastgehouden. De rechter had eerder zijn vrijlating gelast.

Vrijdag verwees een rechter een arrestatiebevel voor Lakhvi dat in december was uitgevaardigd naar de prullenmand. Onder dat arrestatiebevel werd Lakhvi drie maanden vastgehouden. Zaterdag werd echter een nieuw arrestatiebevel uitgevaardigd.

Lakhvi is een van de zeven verdachten die in Pakistan terecht moeten staan voor de terreuraanslagen in Mumbai. Het geweld kostte aan 166 mensen het leven en leidde ertoe dat de betrekkingen tussen Pakistan en India ernstig bekoelden. India heeft er herhaaldelijk bij Pakistan op aangedrongen om Lakhvi te berechten. Hij wordt ervan verdacht het brein achter de aanslag te zijn.

Samsom snapt dat Schippers 'even van slag is'

PvdA-leider Diederik Samsom snapt best dat VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) "even van slag'' is nu twee VVD-bewindslieden zijn afgetreden. Maar hij adviseert haar en andere VVD'ers vooral vooruit te kijken in plaats van te zeggen dat het geen toeval is dat de oude kwestie van de Teevendeal, die deze week tot het vertrek van Ivo Opstelten en Fred Teeven leidde, in verkiezingstijd is opgedoken.

"In de woorden van de eigen VVD-slogan: koers houden'', zei Samsom zaterdag in het VARA-radioprogramma Spijkers Met Koppen. "Niet met onszelf bezig zijn, maar waar het om gaat.'' Samsom vindt het vertrek van de twee bewindslieden heel vervelend, vooral voor coalitiepartner VVD en de andere collega's in het kabinet. Maar politiek is een hard vak, het kan zomaar afgelopen zijn, constateerde Samsom.

Ikea stopt met magazine in Rusland om antihomowet

Meubelgigant Ikea stopt in Rusland met zijn online magazine uit vrees dat het tijdschrift in strijd is met de strenge antihomowetgeving van het land. Dat heeft het bedrijf zaterdag bekendgemaakt. De wetgeving verbiedt het promoten van 'niet-traditionele seksuele relaties' onder minderjarigen.

Het magazine, Ikea Family Live, laat volgens Ikea 'diverse aspecten van het leven zien, ongeacht leeftijd, geslacht of seksuele oriëntatie'. In een verklaring zegt Ikea 'dat sommige publicaties in ons tijdschrift gezien kunnen worden als propaganda'. Het meubelbedrijf heeft daarom besloten 'de publicatie van het magazine in Rusland te staken'.

Zeven doden na crash legerhelikopter Servië

Bij het Servische Belgrado is zaterdag een helikopter van het leger neergestort. Daarbij zijn zeven mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Servische ministerie van defensie bekendgemaakt.

De helikopter was onderweg naar een ziekenhuis met een ernstig zieke baby van vijf dagen oud. Aan boord van de MI-17 waren naast de boreling vier bemanningsleden en twee medici.

Toen het toestel crashte was het mistig. Volgens het leger probeerde de piloot van de helikopter een noodlanding te maken, omdat de brandstof op begon te raken. De stadionverlichting van twee stadions in Belgrado was aangezet om de piloot te helpen een landingsplek te vinden, maar dat mocht niet meer baten.

De Servische minister van Defensie Bratislav Gasic zei dat de helikopter de enige van het leger was met geavanceerde medische apparatuur. Hij prees de piloten als de beste piloten die het leger had. De Servische premier Aleksandar Vucic heeft opgeroepen tot een dag van rouw en heeft de nabestaanden van de slachtoffers gecondoleerd met hun verlies.

Boko Haram-strijders gestorven in cel Kameroen

Kameroen heeft vrijdag erkend dat vorig jaar 25 strijders van de extremistische beweging Boko Haram zijn gestorven in de gevangenis. De regering ontkent echter dat het land bij de aanpak van Boko Haram geregeld de mensenrechten schendt.

De 25 strijders werden in december dood aangetroffen in hun cel, een dag nadat ze opgepakt waren, zei minister van communicatie Issa Tchiroma Bakary vrijdag op een persconferentie. Ze maakten deel uit van een groep van 59 mensen die waren opgepakt. De omstandigheden rondom hun dood zijn nog altijd niet opgehelderd. "Maar ik kan in dit stadium van het onderzoek wel zeggen dat er geen bewijzen zijn die erop wijzen dat deze personen met opzet om het leven zijn gebracht", aldus Bakary.

In januari zei mensenrechtenorganisatie Netwerk van de Verdedigers van de Mensenrechten in Centraal-Afrika op basis van 'betrouwbare bronnen' dat vijftig Boko Haram-strijders gestikt zouden zijn in hun cel waarna ze zouden zijn begraven in een massagraf. Het leger zou meewerken aan de mensenrechtenschendingen en zou straffeloos gevangenen martelen.

Babydoodrijder notoire alcomobilist

Gerrit G., de man die donderdagavond straalbezopen een drie weken oude baby doodreed en zijn vader de vernieling in reed, blijkt een zeer notoire drankrijder. Volgens een dorpsgenoot is hij al meer dan 35 keer met drank op achter het stuur betrapt.

Ook donderdag had hij zichzelf in de lokale kroeg, op anderhalve kilometer van zijn huis, moed ingedronken. Vervolgens stoof hij met hoge snelheid weg in zijn Mercedes.

Onderweg schepte de 51-jarige dronkenlap de piepjonge Milan en zijn vader. Zonder zich om de slachtoffers te bekommeren, reed hij snel door. Uren later meldde hij zichzelf bij de politie. De alcohol was inmiddels zo goed als verdampt.

Volgens een dorspgenoot is het roze papiertje van Gerrit al tientallen keren ingenomen, maar dat weerhield hem er niet van met drank op verder te rijden. "Van fietsen had Gerrit nog nooit gehoord", weet de beste man.

We hopen nu allen op een zware straf voor het doodrijden van een kind en het definitief verwoesten van een jong gezin. Een onderonsje met een paar kickboksers met kinderen zien we wel zitten. Maar het zal wel een weekje schoffelen worden ...

Warriors onderuit tegen Nuggets

Golden State Warriors heeft vrijdag (lokale tijd) de eerste nederlaag in zeven wedstrijden geleden. De ploeg ging in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA met 114-103 onderuit tegen Denver Nuggets.

De Warriors speelden zonder Stephen Curry en Klay Thompson, die beiden rust kregen. Zonder dit duo ging het team vijf minuten voor einde met vijf punten aan de leiding. Maar de Warriors konden de marge niet vasthouden. De Nuggets sloegen in de slotfase toen.

Russell Westbrook had met 29 punten, twaalf assists en tien rebounds een belangrijk aandeel in de zege van Oklahoma City Thunder op Minnesota Timberwolves. De Thunder wonnen met 113-99 en deden goede zaken in de strijd om een plek in de play-offs.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Chicago Bulls 101-91
Philadelphia 76ers - Sacramento Kings 114-107
Boston Celtics - Orlando Magic 95-88
Toronto Raptors - Miami Heat 102-92
Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 129-99
Phoenix Suns - Atlanta Hawks 87-96
Portland Trail Blazers - Detroit Pistons 118-99

'Probleemkredieten kostten banken 20 miljard'

ABN Amro, ING en Rabobank hebben een verlies geleden van 20 miljard euro op probleemkredieten sinds het uitbreken van de financiële crisis zeven jaar geleden. Dat blijkt zaterdag uit een eigen onderzoek van NRC Handelsblad.

Dergelijke verliezen worden door iedereen in de samenleving gevoeld. Banken hebben een deel van de stroppen terugverdiend door onder meer spaarrentes te verlagen en de rentes op kredieten te verhogen. Ook hebben ze het salaris van personeel gekort.

Daarnaast is de angst bij banken voor nieuwe stroppen een van de redenen waarom de kredietverlening mondjesmaat blijft, terwijl die juist cruciaal is voor het functioneren van de economie. Economen wijzen op de gebrekkige kredietverlening als medeoorzaak van het zwakke herstel. De drie banken zijn samen goed voor 75 procent van de kredietverlening.

Rapport: Overstappen is misleiding

Online vergelijkingswebsites voor energie zijn misleidend voor consumenten die duurzaam willen kiezen. Er wordt gesuggereerd dat een klant een echt groene keuze kan maken bij het wisselen van energieleveranciers maar bij geen van de vergelijkingssites is dat het geval. Dat concludeert WISE, een organisatie die zich inzet voor schone energie, in een zaterdag gepubliceerd rapport.

Jaarlijks wisselen 1,5 miljoen mensen van energieaanbieder. Energiebedrijven betalen de vergelijkingssites voor iedere consument die overstapt. De vergoeding varieert van vijftien tot zeventig euro per overstapper, afhankelijk van het gekozen energiepakket.

De 46 onderzochte sites opereren weliswaar onafhankelijk van energiebedrijven, aldus WISE, maar ze geven geen volledig advies aan consumenten die bewust kiezen voor een groene leverancier.

Nederland legt steeds meer tradities vast

In Nederland groeit de belangstelling voor het vastleggen en doorgeven van culturele tradities. Er komen bijvoorbeeld steeds meer gebruiken op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed te staan. Metworstrennen en heggenvlechten zijn de nieuwe oude tradities die zijn erkend en op de lijst staan.

"De man die veertig jaar geleden metworstkoning was, heeft nu nog steeds status in Boxmeer", zegt directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Ze wil daarmee maar aangeven dat tradities belangrijk zijn. "Ze geven een gemeenschap identiteit en ze kleuren het land." Nederland telt er meer dan tienduizend.

Sinds 2012 bestaat in Nederland de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed, ofwel erfgoedlijst van Unesco. Daarop komen de komende jaren naar verwachting ongeveer 2000 tradities te staan. Voorbeelden daarvan zijn gebruiken als de sinterklaasviering, het bloemencorso, processies en oude spelen zoals het metworstrennen. Dat is een afvalrace met paarden, bereden door uitsluitend ongehuwde jongemannen. De winnaar, de metworstkoning, krijgt als prijs onder meer een halve varkenskop en een halve ton bier.

"Voordat een traditie op de erfgoedlijst komt, moeten mensen aan de hand van een erfgoedzorgplan laten zien hoe ze de gewoonte willen doorgeven en levend willen houden", licht Strouken toe. De mensen die een zorgplan indienen, krijgen er geen geld voor. "Het gaat puur om de erkenning van een gewoonte, vaak al eeuwen oud, maar soms ook weer aangepast aan de tijd."

De erkenning van het erfgoed is volgens Strouken precies waarom de belangstelling voor het vastleggen van gewoontes zo toeneemt. "Tradities bestaan natuurlijk al heel lang, maar ze waren nog niet allemaal zo duidelijk zichtbaar. Dat worden ze met die lijst nu wel." Het volkscentrum erkent jaarlijks gemiddeld rond de 25 tradities.

"Het hoeft geen zoete lijst te zijn. Ze mogen ook best een beetje schuren, zoals Zwarte Piet en vuurwerk", zegt Strouken. Eén van de meest verrassende tradities vindt ze de openluchtmis Sjaasbergergank in Valkenburg, uit 1758. "Daaraan vooraf gaan processies en na de mis is het kermis. Wat je dan ziet is een schilderij van Pieter Bruegel."

Man dood na mishandeling

Een man die zondag voor een café in Yerseke in Zeeland in elkaar werd geslagen, is vrijdag in het ziekenhuis overleden. Dat meldt de politie zaterdag.

Een 48-jarige man uit het Belgische Haacht is aangehouden als verdachte. Hij moet dinsdag voor de raadkamer van de rechtbank verschijnen.

Het is voor de politie nog niet helemaal duidelijk wat precies is gebeurd. Mogelijk hebben het slachtoffer en de verdachte in het café ruzie met elkaar gekregen en zijn toen naar buiten gelopen. Op de kruising van de Dam en Burenpolderweg zijn de twee vermoedelijk met elkaar op de vuist gegaan. Even na 22.00 uur troffen agenten de man daar zondag bewusteloos aan.

Ecclestone: Duitse GP op dit moment dood

De kans dat Duitsland dit seizoen een wedstrijd uit de Formule 1 organiseert, lijkt tot een minimum gedaald. ,,De Duitse Grand Prix is op dit moment dood'', zegt Formule 1-baas Bernie Ecclestone zaterdag in de Britse krant The Independent. "Als het niet doorgaat, gaan we ook niet op zoek naar een vervanger."

Het is al enige tijd onzekerheid of de Nürburgring de zaken financieel op orde kan krijgen. De wedstrijd staat voor 19 juli op de kalender. "We kunnen er niet veel aan doen", aldus Ecclestone.

Verstappen: hoop punten te kunnen scoren

Max Verstappen was zaterdag niet helemaal tevreden na zijn eerste optreden in een kwalificatietraining in de Formule 1 bij de Grote Prijs van Australië. De 17-jarige autocoureur zette op het circuit van Melbourne in zijn bolide van Toro Rosso de twaalfde tijd neer. "Ik voelde me goed in de auto en de eerste sessie ging goed. In de tweede fase van de kwalificatie ging het redelijk. Ik had wel het gevoel dat er iets in mijn rug zat waardoor mijn schouder een beetje pijn deed. Helaas had ik geen goede ronde omdat mijn banden nog niet klaar waren."

Verstappen ging in zijn tweede ronde in de fout. "Ik ging te wijd de bocht in en verloor de controle over de achterkant van de auto. Dit kostte heel veel tijd. Het is jammer, maar ik kan daar nu niets meer aan veranderen. Ik kijk nu vooral uit naar morgen, mijn eerste race in de Formule 1. Ik hoop dat de auto goed is en ik hoop dat we een paar punten kunnen scoren als we de goede racesnelheid hebben."

Asscher: Wilders komt dichtbij haatprediken

PVV-leider Geert Wilders komt "soms wel heel dichtbij haatprediken". Dat zei vicepremier en PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zaterdag in een interview met nieuwssite NU.nl.

Wat Wilders doet, mag hij volgens Asscher doen omdat hij een gekozen volksvertegenwoordiger is. ,,Soms komt hij wel heel dicht bij haatprediken, omdat hij willens en wetens mensen niet op hun individuele gedrag beoordeelt maar ze beoordeelt omdat ze lid zijn van een groep. Omdat ze Marokkaan zijn of moslim'', aldus Asscher.

Hij vindt het vreselijk dat Wilders wordt bedreigd en meent dat de PVV-leider ook in vrijheid zijn mening moet uiten. Maar er moet volgens Asscher wel weerwoord zijn. ,,Ik zal altijd weerwoord bieden als mensen als individu worden behandeld alleen maar op grond van de groep waarbij ze horen. Want iedereen heeft in dit land iedere dag de keuze om in vrijheid te leven en een bijdrage te leveren en dat miskent hij.''

Schippers: VVD met opzet beschadigd

Dat het bonnetje rond de omstreden Teeven-deal in verkiezingstijd is opgedoken, is volgens VVD-minister Edith Schippers geen toeval. Dat zei ze zaterdag in een interview met De Telegraaf.

Door de zaak zijn deze week twee VVD-bewindspersonen van Veiligheid en Justitie (Ivo Opstelten en Fred Teeven) afgetreden. Schippers, die deel uitmaakt van het VVD-campagneteam, zegt niet te weten wie er achter zit, maar ze vermoedt niet dat het een politieke partij is.

'Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter', zegt Schippers.

Teeven sloot vijftien jaar geleden als officier van justitie een omstreden miljoenendeal met een drugshandelaar. Die kwestie speelde recent opnieuw op. Deze week bleek dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd over de zaak.

De VVD kreeg de afgelopen weken te maken met meer kwesties. Zo stapte VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen op na gedoe over zijn declaratiegedrag. Ook raakte er een VVD-fractielid uit Stichtse Vecht in opspraak door lekken over een burgemeestersbenoeming en een verdenking van hennepteelt en witwassen.

'Het zijn rotincidenten', zegt Schippers in De Telegraaf. 'Er komen te veel dingen naar boven. Omdat het serieuze zaken zijn, verbinden we er wel gevolgen aan. Er zijn niet voor niets twee bewindspersonen afgetreden. Dus ik vind eigenlijk dat de partij heel goed functioneert, dat we rustig blijven en gefocust op waar het om gaat, namelijk dat we koers moeten houden met het land.'

Schippers: affaire met bonnetje geen toeval
Schippers: affaire met bonnetje geen toeval (Foto: ANP)

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Australië

Max Verstappen start zondag vanaf de twaalfde plek bij zijn debuut in de Formule 1. In zijn bolide van Toro Rosso zette de jongste coureur aller tijden in de hoogste autoklasse in de kwalificatie bij de Grote Prijs van Australië met 1.28,868 de twaalfde tijd neer op het circuit in Melbourne.

Verstappen zette tijdens de eerste kwalificatiesessie de vierde tijd neer, maar in de tweede maakte hij een foutje tijdens een snelle ronde, waardoor de Nederlander niet verder kwam van de twaalfde tijd. Zijn teamgenoot Carlos Sainz jr. start morgen om 06.00 uur vanaf plaats acht.

Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton start van poleposition. De Brit realiseerde in zijn Mercedes een tijd van 1.26,327. Hij bleef hiermee zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg voor, die in een tijd van 1.26,921 rondging. De Braziliaan Felipe Massa werd in zijn Williams derde (1.27,718). De Duitser Sebastian Vettel finishte in zijn eerste kwalificatie voor Ferrari als vierde in 1.27,757. De coureurs van Manor kwamen ook tijdens de kwalificatie niet in  actie en zullen morgen ook tijdens de race niet van start gaan. 

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Australië

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:26.327   16
2 N. Rosberg Mercedes 1:26.921 +0:00.594 14
3 F. Massa Williams 1:27.718 +0:01.391 21
4 S. Vettel Ferrari 1:27.757 +0:01.430 12
5 K. Räikkönen Ferrari 1:27.790 +0:01.463 17
6 V. Bottas Williams 1:28.087 +0:01.760 16
7 D. Ricciardo Red Bull 1:28.329 +0:02.002 22
8 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:28.510 +0:02.183 22
9 R. Grosjean Lotus 1:28.560 +0:02.233 20
10 P. Maldonado Lotus 1:29.480 +0:03.153 20
11 F. Nasr Sauber 1:28.800   17
12 M. Verstappen Toro Rosso 1:28.868 +0:00.068 15
13 D. Kvyat Red Bull 1:29.070 +0:00.270 9
14 N. Hülkenberg Force India 1:29.208 +0:00.408 14
15 S. Perez Force India 1:29.209 +0:00.409 13
16 M. Ericsson Sauber 1:31.376   10
17 J. Button McLaren 1:31.422 +0:00.046 7
18 K. Magnussen McLaren 1:32.037 +0:00.661 8
19 W. Stevens Manor Marussia -:--.--- -:--.--- 0
20 R. Merhi Manor Marussia -:--.--- -:--.--- 0

Statenleden vrezen graai van Rijk uit kas

Tweederde van de volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten is bang dat Den Haag een graai zal doen in de kas van de provincies. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant, dat zaterdag werd gepubliceerd.

Liefst 66 procent van de Statenleden 'vreest dat de rijksoverheid de inkomsten van de provincie in de toekomst zal afromen'.

In 2009 zijn diverse provincies rijk geworden dankzij de verkoop van hun aandelen in de energiebedrijven Essent en Nuon. Koploper is Gelderland, dat in één klap bijna 5 miljard euro binnenhaalde, gevolgd door Noord-Brabant (3 miljard) en Overijssel (2 miljard). Ook Limburg, Noord-Holland en Friesland profiteerden flink: elk zo'n 1,5 miljard euro.

Die rijkdom staat in schril contrast met de povere financiële situatie bij de rijksoverheid, die jarenlang zwaar heeft moeten bezuinigen.

Ook Volkel heeft last van terreur-vogel

Na de terror-oehoe in Purmerend lijkt nu ook Volkel last te hebben van een agressieve vogel. Het dier viel de laatste tijd verschillende mensen aan in de Brabantse plaats.

De politie heeft meerdere meldingen binnengekregen van voorbijgangers die zijn aangevallen in de Rechtstraat. Waarschijnlijk heeft het dier last van territoriale driften, waarschuwt de politie vrijdagavond op Twitter. Wat voor vogel het precies is, is nog niet bekend.

In Purmerend zijn ze net af van een agressieve oehoe die de boel flink terroriseerde op straat. De uil viel afgelopen tijd verschillende mensen aan en verwondde er naar schatting 53. Inwoners werd zelf geadviseerd met een paraplu de straat op te gaan. Een valkenier wist het dier vrijdagmiddag te vangen en heeft hem naar een tijdelijk verblijf gebracht.

Uitslag VT3 Grand Prix van Australië

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de afsluitende vrije training voor de Grand Prix van Australië . De Brit reed een tijd van 1:27.867 en was daarmee zeven tienden sneller dan Sebastian Vettel in de Ferrari. Nico Rosberg eindigde op de derde plaats.

Max Verstappen eindigde de derde training op de elfde positie met een tijd van 1:29.952. De Nederlander was een tiende langzamer dan zijn teamgenoot Carlos Sainz jr. Voor Red Bull zijn de problemen nog niet voorbij: Daniil Kvyat reed maar zes rondjes en kreeg te maken met een brandje in de motor van zijn Red Bull. Daniel Ricciardo moest zijn wagen voorbij de pituitgang parkeren met technische problemen.

McLaren heeft de snelheid nog niet te pakken Kevin Magnussen en Jenson Button kwamen niet verder dan de zestiende en zeventiende tijd.

Uitslag VT3:

Pos

Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:27.867   11
2 S. Vettel Ferrari 1:28.563 +0:00.696 13
3 N. Rosberg Mercedes 1:28.821 +0:00.954 14
4 V. Bottas Williams 1:28.912 +0:01.045 14
5 F. Massa Williams 1:28.988 +0:01.121 18
6 K. Räikkönen Ferrari 1:29.017 +0:01.150 13
7 R. Grosjean Lotus 1:29.481 +0:01.614 12
8 P. Maldonado Lotus 1:29.864 +0:01.997 15
9 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:29.869 +0:02.002 19
10 F. Nasr Sauber 1:29.934 +0:02.067 24
11 M. Verstappen Toro Rosso 1:29.952 +0:02.085 16
12 M. Ericsson Sauber 1:30.613 +0:02.746 21
13 N. Hülkenberg Force India 1:30.741 +0:02.874 14
14 S. Perez Force India 1:30.993 +0:03.126 17
15 D. Ricciardo Red Bull 1:31.185 +0:03.318 10
16 K. Magnussen McLaren 1:31.391 +0:03.524 14
17 J. Button McLaren 1:31.666 +0:03.799 13
18 D. Kvyat Red Bull 1:32.830 +0:04.963 6
19 W. Stevens Manor Marussia -:--.--- -:--.--- 0
20 R. Merhi Manor Marussia -:--.--- -:--.--- 0

UvA lieverdjes steken het lieverdje in de fik

Tijdens een lawaaiig protest van een groep van ongeveer 70 boze studenten van de Universiteit van Amsterdam(UvA) zijn er twee opgepakt. Volgens de studenten wegens een klungelig provoprotest. Volgens de politie wegens een poging om het beeld 'Het Lieverdje' in de hens te steken. De demonstratie was een initiatief van alle betrokken actiegroepen en sympathisanten, zoals De Nieuwe Universiteit, Rethink Uva, Humanities Rally en ASVA studentenunie.

Volgens diezelfde studenten heeft de politie buitensporig veel geweld gebruikt om de protesterende brandstichtende studenten op te pakken. Volgens de politie was het geweld om de twee pyroprotestanten te weerhouden een tweede Maiden te starten binnen alle perken. Een aantal studenten aan het begin van de stoet droeg bivakmutsen. De politie vroeg die af te doen, maar studenten weigerden dat.

De studenten hebben hun lawaai in ieder geval wel aangepast en scandeerden leuzen als: Politie fascisten, straat terroristen! En: Geen geweld, geen geweld! Wat verder weinig indruk maakte op de aanwezige geweldloze politiemacht. Ook eisten de herrieschoppers dat de twee zouden worden vrijgelaten.

De studenten maken zich ernstige zorgen over de 'brute' handelswijze van de politie en beriepen zich onder andere op vrijheid van brandstichting meningsuiting.

Een deel van de actie is vastgelegd op een lawaaige en soms schokkerige video opdat u zelf kunt oordelen.



Studenen en veel lawaai (bron: Nieuwe Universiteit)

Update 02.16 uur

De ik film allus student heeft dit stukkie film per ongeluk net gemist (bron: AT5)

Wawrinka wacht voor Haase na eerste zege

In navolging van Igor Sijsling heeft ook Robin Haase zich vrijdag geplaatst voor de tweede ronde van het prestigieuze masterstoernooi in Indian Wells. De 27-jarige Hagenaar boekte tegen Alex Bolt uit Australië eindelijk zijn eerste overwinning van dit kalenderjaar: 6-4 en 6-2. Haase kan zich daardoor opmaken voor een duel met Stan Wawrinka, de Zwitserse nummer zeven van de wereld die een 'bye' had in de eerste ronde.

De Hagenaar had zijn zes voorgaande partijen dit jaar allemaal verloren. Tegen Bolt, de nummer 164 van de wereld, boekte Haase zijn eerste succesje. Hij had aan één break genoeg om de eerste set binnen te halen en maakte het karwei vervolgens vakkundig af. Haase werkte zelf alle vier de breakpoints weg die hij tegen kreeg.

Van der Garde racet niet in Australië

Giedo van der Garde zal dit weekend niet deelnemen aan de Formule 1-race in Australië. Dat is de uitkomst van de gesprekken die de Nederlander met het Zwitserse team gevoerd heeft. Het betekent echter niet dat de strijd voorbij is, want na het weekend wordt er verder gesproken.

Van der Garde claimde deze week in Australië een stoeltje bij Sauber, nadat het Zwitserse hof al de rechtsgeldigheid van zijn contract onderstreept had. De Australische rechters stelden de Nederlander wederom in het gelijk, waarna vandaag voor de rechter beslaglegging op onderdelen van het team zou worden geëist, omdat een gerechtelijk bevel niet werd nagekomen.

Zo ver is het echter niet gekomen, omdat na de rechtszaak van vrijdag er gesprekken tussen het kamp Van der Garde en Sauber op gang zijn gekomen. Het zorgde ervoor dat er een stoeltje voor de Nederlander geschuimd is, maar nog niet dat hij in actie heeft kunnen komen. Dit is dit weekend niet mogelijk omdat Sauber bij autosportfederatie FIA ervoor gezorgd heeft dat de benodigde superlicentie ontbreekt.

Uit de gesprekken is volgens Van der Garde voortgekomen dat er een boterzacht akkoord ligt en na het weekend verder gesproken zal gaan worden, waarbij de uitkomst nog zeer ongewis is. Om de Formule 1, Sauber en de coureurs Felipe Nasr en Marcus Ericsson geen verdere schade te berokkenen ziet Van der Garde voor dit weekend in Melbourne af van gerechtelijke stappen. Dit betekent dat het team de rest van het weekend in actie kan gaan komen en na de race door kan reizen naar Maleisië voor de tweede wedstrijd.

Komende week wordt er verder gesproken, waarbij Van der Garde er alle vertrouwen in heeft dat er een oplossing voor de ontstane situatie gevonden kan worden. Zo niet, dan lijkt het waarschijnlijk dat de volgende gang naar de rechter snel gemaakt zal gaan worden.

Kind overleden na aanrijding in Vught

In Vught is vrijdagavond een jongetje overleden nadat hij 's middags was aangereden door een auto. Dat heeft de politie in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt.

Het kindje van drie of vier jaar kwam op de Astorias in botsing met de auto. Die werd bestuurd door een familielid van het slachtoffer.

De familie heeft het jongetje zelf naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij in de loop van de avond. De politie doet onderzoek, maar weet nog niet wat er precies is gebeurd en hoe het ongeluk kon gebeuren.

Winnende Sijsling treft Nadal in Indian Wells

Tennisser Igor Sijsling heeft vrijdag de tweede ronde bereikt van het masterstoernooi in Indian Wells. De 27-jarige Amsterdammer versloeg de vier jaar jongere Serviër Filip Krajinovic in drie sets: 6-4, 3-6 en 6-2. Sijsling stapte na bijna twee uur tennissen als winnaar van de baan. In de volgende ronde wacht hem een ontmoeting met Rafael Nadal, de Spaanse nummer drie van de wereld.

De Nederlandse tennisser werd de afgelopen weken op de ATP Tour steeds al in de eerste ronde uitgeschakeld, waardoor Sijsling uit de top honderd duikelde. Tegen Krajinovic kon de Amsterdammer eindelijk weer een succesje vieren. Het levert Sijsling zijn eerste ontmoeting met Nadal op.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.