'Spijkers op de weg tijdens tour-etappe'

Fietsen op zondag: dat hoort niet, mag niet en eigenlijk zouden vooral wielrenners acuut door de bliksem getroffen moeten worden. Dat is zo ongeveer de strekking van enige relikneuzen die in het midden des lands woonachtig zijn. Zondag 5 juli gaat de Tour de France dwars door het Groene Hart heen en SGP'ers gaan alle middelen aangrijpen om dit horrorscenario te voorkomen.

"Onze fractie heeft met leedwezen kennis genomen van de doortocht van de Tour", zo laat een SGP-raadslid zijn afgrijzen blijken. "Het is een werelds gebeuren, wat kunnen wij daar als nietige mensen aan doen? We hebben deze week een partijbijeenkomst gehad. Een SGP-er uit Gouda opperde spijkers op de weg te gooien. Maar dat was niet echt serieus bedoeld. Maar de zondag hoort een oase van rust te zijn. En niet alleen voor christenen. God heeft de rust voor iedereen bedoeld", zo voegt hij er schaamteloos aan toe. Je leest het inderdaad goed: de stupide regels die deze grefo's zichzelf opleggen, gelden ook voor normale mensen.

Een ander raadslid uit een ander dorp valt bovengenoemde bij: "Het liefst zou ik de Tour laten stoppen tot de kerkdiensten allemaal voorbij zijn. En eigenlijk zou dat ook zo moeten: onze rechten zijn eeuwenoud". Daarmee verwijzend naar het monopoly op voorkeursbehandeling die religieuzen horen te hebben. Zij geloven immers in de Here.

Het eerdergenoemde intolerante stuk vreten uit Gouda maakt zich vooral zorgen om kerkdiensten die in die ochtend plaatsvinden. De gelovigen zouden nog wel eens afgeleid kunnen worden door hard fietsende mannen in korte broekjes.