Schippers: VVD met opzet beschadigd

Dat het bonnetje rond de omstreden Teeven-deal in verkiezingstijd is opgedoken, is volgens VVD-minister Edith Schippers geen toeval. Dat zei ze zaterdag in een interview met De Telegraaf.

Door de zaak zijn deze week twee VVD-bewindspersonen van Veiligheid en Justitie (Ivo Opstelten en Fred Teeven) afgetreden. Schippers, die deel uitmaakt van het VVD-campagneteam, zegt niet te weten wie er achter zit, maar ze vermoedt niet dat het een politieke partij is.

'Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter', zegt Schippers.

Teeven sloot vijftien jaar geleden als officier van justitie een omstreden miljoenendeal met een drugshandelaar. Die kwestie speelde recent opnieuw op. Deze week bleek dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd over de zaak.

De VVD kreeg de afgelopen weken te maken met meer kwesties. Zo stapte VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen op na gedoe over zijn declaratiegedrag. Ook raakte er een VVD-fractielid uit Stichtse Vecht in opspraak door lekken over een burgemeestersbenoeming en een verdenking van hennepteelt en witwassen.

'Het zijn rotincidenten', zegt Schippers in De Telegraaf. 'Er komen te veel dingen naar boven. Omdat het serieuze zaken zijn, verbinden we er wel gevolgen aan. Er zijn niet voor niets twee bewindspersonen afgetreden. Dus ik vind eigenlijk dat de partij heel goed functioneert, dat we rustig blijven en gefocust op waar het om gaat, namelijk dat we koers moeten houden met het land.'

Schippers: affaire met bonnetje geen toeval
Schippers: affaire met bonnetje geen toeval (Foto: ANP)