Boko Haram-strijders gestorven in cel Kameroen

Kameroen heeft vrijdag erkend dat vorig jaar 25 strijders van de extremistische beweging Boko Haram zijn gestorven in de gevangenis. De regering ontkent echter dat het land bij de aanpak van Boko Haram geregeld de mensenrechten schendt.

De 25 strijders werden in december dood aangetroffen in hun cel, een dag nadat ze opgepakt waren, zei minister van communicatie Issa Tchiroma Bakary vrijdag op een persconferentie. Ze maakten deel uit van een groep van 59 mensen die waren opgepakt. De omstandigheden rondom hun dood zijn nog altijd niet opgehelderd. "Maar ik kan in dit stadium van het onderzoek wel zeggen dat er geen bewijzen zijn die erop wijzen dat deze personen met opzet om het leven zijn gebracht", aldus Bakary.

In januari zei mensenrechtenorganisatie Netwerk van de Verdedigers van de Mensenrechten in Centraal-Afrika op basis van 'betrouwbare bronnen' dat vijftig Boko Haram-strijders gestikt zouden zijn in hun cel waarna ze zouden zijn begraven in een massagraf. Het leger zou meewerken aan de mensenrechtenschendingen en zou straffeloos gevangenen martelen.