Vicepresident Sierra Leone wil asiel in VS

Redactie

De vicepresident van Sierra Leone heeft zaterdag asiel aangevraagd in de Verenigde Staten. Hij zegt zich niet langer veilig te voelen in zijn eigen land, nadat militairen eerder op de dag het team beveiligers bij zijn ambtswoning hadden weggestuurd.

"Ik voel me sinds deze ochtend niet veilig meer als vicepresident", zei Samuel Sam-Sumana in een telefoongesprek met persbureau AP. Hij zei niet langer in zijn ambtswoning te zijn, maar wilde niet zeggen waar hij zich wel bevindt.

Nadat hij zaterdag te horen had gekregen dat de militairen op weg waren naar zijn woning, probeerde Sam-Sumana naar eigen zeggen contact te krijgen met de president. Die kreeg hij niet te pakken, maar wel de presidentiële garde die hem meedeelde dat in opdracht van de president zijn beveiligingsteam zou worden weggehaald. Daarop belde de vicepresident met de Amerikaanse ambassadeur John Hoover om asiel aan te vragen. "Ze zijn nu in overleg en nemen later weer contact met me op."

De ambassade liet bij monde van een woordvoerder weten dat het nieuws bekend is, maar dat ze niet wilden reageren. "We willen op dit moment niet reageren en we zetten op dit moment geen stappen."

Sam-Sumana werd vorige week uit zijn partij gezet. Hij wordt beschuldigd van het 'orkestreren van politiek geweld' en het opzetten van een eigen partij. In een verklaring van de partij staat dat Sam-Sumana 'een groep boeven' onderdak zou bieden. "Het besluit is genomen om de integriteit van de partij te bewaken en politiek geweld in het land te ontmoedigen."