Eredivisie: Preview speelronde 27

Dit weekend is het alweer tijd voor speelronde 27 in de Eredivisie. Langzaam maar zeker begint zich af te tekenen welke ploegen strijden voor Europees voetbal en wie in de degradatiezone blijft staan. Hoe ziet de stand er na dit weekend uit?

De nieuwe speelronde in de Eredivisie wordt vanavond afgetrapt door Vitesse en AZ. In het verleden waren de Alkmaarders twintig keer te gast in Arnhem, waarvan de thuisploeg slechts vier duels wist te winnen. Toch heeft Vitesse op dit moment een sterke reeks, gezien de 19 punten uit de laatste zeven duels. Ondanks dat heeft AZ wat recht te zetten. Afgelopen weekend verloor de ploeg van trainer John van den Brom met keiharde cijfers in en tegen Utrecht: 6-2.

Excelsior-speler Daan Bovenberg in duel met Willem II-Speler Terrel Ondaan (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)
Excelsior-speler Daan Bovenberg in duel met Willem II-Speler Terrel Ondaan (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Op zaterdag spelen promovendi Excelsior en Willem II tegen elkaar. Eerder dit seizoen eindigde het onderlinge duel in een gelijkspel. Toch zijn beide ploegen gebaat bij een zege, aangezien het onderlinge verschil slechts drie punten in het voordeel van de Tilburgers is. Op papier zou het in elk geval een zege voor Willem II op moeten leveren. Van de acht duels op Kralingen won de ploeg uit Tilburg er vijf. Toch zegt dit niets en wordt het waarschijnlijk een mooi duel.

Tijdens de laatste speeldag van deze speelronde nemen sc Heerenveen en Ajax het tegen elkaar op. Vorig seizoen eindigde dit in een gelijkspel: 3-3. Eerder dit seizoen waren de Amsterdammers in eigen huis echter veel te sterk voor de Friezen door met 4-1 te winnen. De Friezen presteren op dit moment wisselend, wat in negen punten uit de laatste vijf duels resteert. Vorig weekend werd gewonnen van ADO Den Haag (0-1), maar het weekend daarvoor was Excelsior met 3-0 te sterk. Eén ding is zeker, deze wedstrijd staat garant voor doelpunten.

Feyenoord-speler Jens Toornstra in duel met Erixon Dans en Robin Gosens van FC Dordrecht tijdens de wedstrijd eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Feyenoord-speler Jens Toornstra in duel met Erixon Dans en Robin Gosens van FC Dordrecht tijdens de wedstrijd eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Tot slot is er zondag ook nog een derby in Zuid-Holland: FC Dordrecht neemt het in eigen huis op tegen Feyenoord. De Dordtenaren wonnen in eigen huis nog nooit van de Rotterdammers, maar speelden van de vijf onderlinge wedstrijden wel twee keer gelijk. Eerder dit seizoen won Feyenoord met 2-0 van FC Dordrecht, al ging dit weliswaar moeizaam. De goals vielen pas laat in de wedstrijd. Hoe dan ook, met name FC Dordrecht kan de punten goed gebruiken om directe degradatie af te wenden. Het verschil met direct concurrent NAC Breda is nu nog vier punten.