Rode Kruis tevreden na grootste rampenoefening ooit

Een zware storm met regenval trok over Dordrecht heen. Dankzij dijken blijft het grootste deel van van de stad droog, maar in het buitendijkse gebied ontstaat flinke wateroverlast. Nadat de storm voorbij is liggen de straten vol met modder en afgewaaide takken, ook moeten er zandzakken gevuld worden. Dit allemaal om de woonwijk weer bewoonbaar te maken.

Dit was vandaag het scenario van de grootste rampenoefening die Nederland ooit heeft gehad. Een paar maanden terug introduceerde het Rode Kruis het burgerhulpnetwerk Ready2Help. Ready2Help is een nieuw initiatief van het Rode Kruis in Nederland, ter aanvulling op de noodhulp van ambulance, brandweer, politie en getrainde Rode Kruis-vrijwilligers. In Oostenrijk heeft het Rode Kruis al goede ervaringen met een soortgelijk netwerk. Bij een noodsituatie komen de professionele hulpdiensten altijd als eerste in actie. Voor andere werkzaamheden en om de gevolgen van een ramp beperkt te houden en slachtoffers de best mogelijke ondersteuning te geven is er nu Ready2Help.

Meer dan 5000 mensen hebben zich inmiddels aangesloten bij het netwerk en zijn oproepbaar bij calamiteiten. In het begin van deze week werd het oproepsysteem getest. Door middel van een sms'je en een telefonische oproep werd de deelnemers uitgelegd hoe ze worden opgeroepen in het geval van een calamiteit. Een paar dagen later werden zo'n driehonderd mensen in de omgeving van Dordrecht daadwerkelijk opgeroepen, voor de oefening van vandaag.

Het Rode Kruis kijkt tevreden terug op de eerste praktijkoefening van het burgernetwerk Ready2Help. "We hebben goed kunnen oefenen'', zei een woordvoerster. "De deelnemers reageerden enthousiast." 

Naast de fysieke oefening vandaag in Dordrecht vond er ook een online oefening op Twitter plaats. Zo'n 120 vrijwilligers plaatsten paniek berichten met de hashtag #R2Hoefening die het Rode Kruis moest signaleren. 

Wil je ook lid worden van Ready2Help en een helpende hand bieden als dat nodig is? Dan kun je je hier aanmelden.