FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 oktober 2014

Schaatsers Schouten en Kooiman winnen marathon in Heerenveen

Erik Jan Kooiman en Irene Schouten hebben in Thialf de tweede wedstrijd om de Marathon Cup gewonnen. Het was voor de 28-jarige Kooiman zijn eerste marathonzege.  

Kooiman had Thialf drie ronden voorsprong op het peloton. Bob de Vries en Frank Vreugdenhil werden respectievelijk tweede en derde. De Vries is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Jorrit Bergma, de winnaar van vorige week, eindigde vandaag als twaalfde en staat nu tweede in het klassement. 

Bij de vrouwen ging de eindzege naar Irene Schouten. In de sprint was de 22-jarige Andijkse net iets sneller dan Mariska Huisman en Janneke Ensing, die het podium completeerden. Schouten gebruikte deze wedstrijd als voorbereiding op de NK Afstanden van volgende week. Ze zal starten op de 1.000, 1.500, 3.000 meter en de massastart. Huisman is de nieuwe leidster in het algemeen klassment voor Ensing en Schouten.

De wedstrijd in de Eerste Divisie werd al na drie ronden gestaakt na een ernstige val van Martin van de Pol. De schaatser liep een slagaderlijke bloeding op in de knieholte van het rechterbeen. Van de Pol werd lang behandeld op het ijs. Nog voordat de schaatser werd afgevoerd per ambulance, werd al besloten de wedstrijd geen doorgang meer te laten vinden. Rijders en ploegleiders waren te zeer onder de indruk van het ongeval om de wedstrijd te hervatten. Volgende week is de derde wedstrijd in Utrecht. 

Erik Jan Kooiman

Irene Schouten
Irene Schouten

Fotografie: Vincent Riemersma

Man met kind meldt zich na zoekactie Rosmalen

De man die vrijdagavond werd gezien met een kind in een bos bij Rosmalen, heeft zich gemeld. Er is geen sprake van een misdrijf, de man was een wandeling aan het maken met zijn huilende kind. Dat meldt de Brabantse politie zaterdag.

De politie werd vrijdagavond rond 22.00 uur ingeseind door twee wandelaars. Die hadden een man met een kind het bos in zien lopen. Even later zagen ze hem weer, maar toen zonder kind. De politie zette een grote zoekactie op touw en daarbij werden speurhonden en warmtecamera's ingezet. De zoekactie werd zaterdagochtend rond 6.30 uur beëindigd.

In de loop van zaterdag meldde de man zich op het politiebureau. Hij wandelde met zijn huilende kind en van een misdrijf of dreigende situatie is geen sprake, zo blijkt.

Italianen masssaal de straat op tegen hervormingen

Honderdduizenden mensen zijn zaterdag in Rome de straat opgegaan tegen hervormingsplannen van de Italiaanse regering. De betogers eisen dat de rechten van werknemers beschermd worden en willen meer economische groei en werkgelegenheid. Vooral jongeren zijn hard getroffen: het werkloosheidspercentage ligt in deze groep op 44,2 procent.

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft kortegeleden een pakket maatregelen voorgesteld om de werkloosheid te bestrijden en de wirwar aan regels op de arbeidsmarkt te versimpelen. Werknemers vrezen echter dat dat ten koste gaat van hun rechten. "Er is geen werk en het beetje werk dat er is, is niet beschermend", aldus Katia Cugliato, een van de betogers die naar Rome was getrokken voor de demonstratie. "We zijn hier om respect af te dwingen voor ons werk. We willen werken, maar we eisen dat onze rechten voor honderd procent worden beschermd, anders kan de situatie nooit beter worden."

De nieuwe arbeidsmarktwet van Renzi behelst ook een lastenverlaging voor bedrijven die jongeren inhuren en het moet eenvoudig worden om medewerkers te ontslaan. Het meest omstreden onderdeel van de wet is echter een wijziging van artikel 18, waarin staat dat het verboden is om mensen 'zonder gegronde reden' te ontslaan als het bedrijf uit meer dan vijftien medewerkers bestaat. Daardoor is het lastig om mensen te ontslaan als het economisch tij tegen zit. Vakbonden zijn echter fel tegen aanpassing van het artikel.

"Ze proberen medewerkers een oor aan te naaien, door opnieuw de bevolking te doen geloven dat het afnemen van rechten en het afnemen van wat er nog over is van artikel 18 (...) het eenvoudiger maakt om mensen in dienst te nemen", zei Federico Bellono van de metaalwerkersvakbond FIOM.

De voorstellen van Renzi liggen op dit moment bij een speciale commissie van het Italiaanse parlement en moeten nog worden goedgekeurd door het lagerhuis. Eerder gaf het hogerhuis al zijn zegen.

26 doden bij bootongeluk Zambia

Bij een bootongeluk in Zambia zijn vrijdag 26 mensen om het leven gekomen. De meeste slachtoffers zijn kinderen, meldt de politie van het Zuid-Afrikaanse land zaterdag. De boot kapseisde, vermoedelijk doordat er veel te veel mensen aan boord waren.

Op de boot zaten voornamelijk schoolkinderen die een meer overstaken. Ze waren op weg naar een andere school, om onafhankelijkheidsdag te vieren. Agenten en militairen hielpen de lichamen te bergen.

De Zambiaanse vicepresident Guy Scott heeft het gebied bezocht en zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden.

Léon Lissitza winnaar Holland's Got Talent

Léon Lissitza heeft zaterdagavond Holland's Got Talent (HGT) gewonnen. Dat betekent dat hij binnenkort een show mag geven in Las Vegas in de Verenigde Staten.

In de finale van het RTL 4-programma streden zaterdagavond negen kandidaten om de felbegeerde eerste plaats.

De jury met daarin Gordon, Chantal Janzen en Dan Karaty zocht de afgelopen weken weer naar onontdekt talent. Het zevende seizoen van de talentenshow trok wederom veel kijkers. Vorige week zaten gemiddeld ruim 1,5 miljoen mensen voor de buis tijdens de halve finale.

Vorig jaar won de toen 9-jarige Amira Willighagen met haar operazang.

Léon Lissitza winnaar Holland's Got Talent
Léon Lissitza winnaar Holland's Got Talent (Foto: ANP)

VVV thuis niet langs RKC, zege MVV

VVV-Venlo is er niet in geslaagd thuis te winnen van RKC Waalwijk. Beide ploegen wisten in de Koel het niet niet te vinden: 0-0. MVV boekte de derde overwinning van het seizoen. Achilles'29 werd in Maastricht met 3-2 verslagen.

VVV stijgt door het puntje van de negende naar de achtste plaats in de Jupiler League. RKC staat slechts zeventiende. Bij VVV zat trainer Maurice Steijn voor de tweede keer niet op de bank. Hij zat zijn laatste wedstrijd schorsing uit voor het pootje haken van een speler van Helmond Sport eerder deze maand.

MVV had de zege bijna volledig te danken aan Davy Brouwers, die alle drie de doelpunten maakte. Rutger Worm  en Jop van Steen scoorden namens de bezoekers uit Groesbeek. MVV stijgt naar de zestiende plaats, Achilles staat negentiende en voorlaatste.

Voetbalsters stapje dichter bij WK

De Nederlandse voetbalsters hebben met het oog op plaatsing voor het WK van volgend jaar goede zaken gedaan. De eerste play-off tegen Schotland werd zaterdag in Edinburgh met 2-1 gewonnen. Lieke Martens en Manon Melis maakten al voor rust de Nederlandse goals. Kim Little deed in de tweede helft iets terug.

Oranje heeft donderdag bij de return in Rotterdam aan een gelijkspel genoeg om Schotland uit te schakelen. Mocht dat lukken, dan volgt een play-off tegen Italië of Oekraïne om een ticket voor het WK in Canada.

Sijsling dicht bij hoofdtoernooi Parijs

Igor Sijslijng is nog één overwinning verwijderd van een ticket voor het masterstoernooi van Parijs. De Amsterdammer won zaterdag in de eerste kwalificatieronde met 6-4 en 7-6 (4) van de Rus Teymuraz Gabashvili. Alleen de Amerikaan Donald Young, die met 7-6 (1) en 6-4 won van de Duitser Jan-Lennard Struff, kan Sijsling de weg tot het hoofdtoernooi nog versperren.

In Parijs wordt het laatste masterstoernooi van het jaar gehouden. Sijsling is de enige Nederlander die in de Franse hoofdstad in actie komt. Van 9 tot en met 16 november strijden de beste acht spelers van het seizoen in Londen om de officieuze wereldtitel.

Uitslag AFC Ajax - Go Ahead Eagles

Om 20.45 uur trad AFC Ajax thuis aan tegen Go Ahead Eagles. De Amsterdammers wonnen met 3-1. Ajax staat nu tweede op één punt van PSV, al heeft de Eindhovense ploeg nog één duel tegoed. Go Ahead Eagles staat dertiende.

AFC Ajax

3 - 1

Go Ahead Eagles

 10' El Ghazi
 55' Milik
 75' Schöne
   28' Lewis 
 
 Gele kaart: v.d. Linden, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49446
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.Rhijn
Veltman
Denswil
Boilesen
Klaassen
Riedewald (Duarte/77)
Andersen (Zimling/84)
El Ghazi (Sigthórsson/77)
Milik
Schöne
  Cummins
S.Nieuwpoort
Vriends
v.d.Linden
Wijnaldum (Schenk/ 29)
Rijsdijk
Overgoor
Duits (Schalk/ 71)
Turuc
Kolder (Ten Den/82)
Lewis

Uitslagen Eredivisie 25/10/2014

Vanavond stonden in de Eredivisie om 19.45 uur twee wedstrijden op het programma. Willem II drukte Heracles Almelo dieper in de problemen door uit met 1-3 te winnen. Het duel tussen AZ en FC Groningen eindigde in een 2-2 gelijkspel, nadat de bezoekers met 0-2 voor hadden gestaan.

Heracles Almelo

1 - 3

Willem II

 77' Tannane    21' S.Wuytens
 57' Armenteros
 74' Armenteros
 
 Gele kaart: Bruns, Linssen (Heracles Almelo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.500
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Te Wierik
Koenders
Veldmate
Fledderus
Pelupessy (Avdic/69)
Bruns (Paljic/80)
Cziommer (Bel Hassani/63)
Tannane
Weghorst
Linssen
  Lamprou
Heerkens
D.Wuytens
Peters
Heymans
Haemhouts
S.Wuytens
Messaoud
Ondaan (Andrade/71)
Armenteros (Braber/88)
Sahar (Vicento/82)

AZ

2 - 2

FC Groningen

 59' Rosheuvel
 83' Gudelj
   10' De Leeuw
 52' Hoesen
 
 Gele kaart: Johansson (AZ), Botteghin (FC Groningen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.019
Arbiter: Van Boekel
Bijzonderheden: Gudelj (AZ) mist strafschop (59)
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
Poulsen
Gudelj
Elm (Haps/74)
Ortíz
Rosheuvel (Hupperts/60)
Mühren
Haye (Souza/60)
  Padt
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Van Nieff
Antonia
Hiariej
Kieftenbeld
Chery
De Leeuw
Hoesen (Mahi/74)

Oekraïne klaar voor verkiezingen

Oekraïne is klaar voor de parlementsverkiezingen die zondag worden gehouden. Campagnemateriaal is zaterdag in het hele land verwijderd, zoals verplicht is onder de kieswet. Ongeveer 36 miljoen mensen zijn kiesgerechtigd, maar het is nog maar de vroeg hoeveel mensen daadwerkelijk hun stem uitbrengen.

In het oosten van het land, waar de regering strijd levert met pro-Russische separatisten, is de opkomst waarschijnlijk laag. In 15 van de 32 kiesdistricten in Oost-Oekraïne wordt niet eens gestemd, vanwege zorgen over de veiligheid.

Volgens opiniepeilers heeft de partij van president Petro Porosjenko de beste papieren. De verwachting is dat de partij van voormalig president Viktor Janoekovitsj, die in februari na een revolutie werd afgezet, volledig verdwijnt uit het parlement.

Stuk snelweg A12/A27 dicht om spoedreparatie

De verbindingsweg tussen snelwegen A12 en A27 wordt zaterdagavond afgesloten vanwege een spoedreparatie. Er moet een nieuwe asfaltlaag worden aangebracht, meldt Rijkswaterstaat zaterdag. De weg richting Hilversum gaat zaterdagavond om 21.00 uur dicht en wordt zondagochtend om 6.00 uur vrijgegeven.

De spoedreparatie moet worden uitgevoerd vanwege een ongeluk vrijdag. Ook toen moest de weg worden gerepareerd, maar die reparatie bleek onvoldoende.

Het verkeer op de A12 wordt omgeleid. Automobilisten op de parallelbaan rijden via Houten en op hoofdrijbaan moet via Bunnik worden gereden. Rijkswaterstaat verwacht dat de overlast voor automobilisten meevalt.

Nacht een uur langer dankzij wintertijd

De wintertijd gaat in. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok om 3.00 uur een uur achteruit, wat betekent dat deze nacht een uur langer duurt. De wintertijd is de standaardtijd, in de zomer is het een uur later dan normaal.

In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit, zodat in de zomer energie wordt bespaard. Het daglicht loopt dan bijna gelijk aan de tijd dat mensen opstaan en naar bed gaan. Het systeem wordt in ongeveer 70 landen gehanteerd, waaronder in alle landen van de Europese Unie.

In de nacht van 28 op 29 maart 2015 gaat de zomertijd weer in en gaat de klok weer een uur vooruit.

Wilders: F-16's mogen IS-leiders uitschakelen

De Nederlandse F-16's moeten leiders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) uit kunnen schakelen. Dat vindt PVV-leider Geert Wilders, schrijft hij op Twitter. Hij noemt IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi specifiek bij naam.

Wilders hoopt dat de VS het voortouw nemen in de aanvallen op de IS-leiders en dat Nederland daar een bijdrage aan kan leveren.

Nederland stuurde vorige maand acht F-16's naar het Midden-Oosten, om deel te nemen aan de internationale coalitie die strijdt tegen IS.

Treinverkeer Tilburg zondag 'eindelijk' hervat

Het treinverkeer rond Tilburg wordt zondag 'eindelijk' hervat. Dat verzekert een woordvoerder van Prorail zaterdag. Eigenlijk hadden de treinen donderdag al volgens schema moeten rijden, maar de renovatie van het station van Tilburg liep vertraging op.

Het grootste oponthoud ontstond vorige week zaterdag toen een deel van een perron van het monumentale stationsgebouw instortte. Daarbij raakte een bouwvakker zwaargewond. Volgens de woordvoerder is alles op alles gezet om het treinverkeer op orde te hebben voor maandag de werkweek start.

De eerste treinen gaan zondagochtend rijden, met uitzondering van de sprinter tussen Den Bosch en Tilburg. Die komt later in de komende week op gang. Voor de nacht van zaterdag op zondag worden bussen ingezet, ter vervanging van de nachttrein.

Stille tocht voor doodgestoken scholier

Veertig mensen hebben zaterdag in de Haagse wijk Moerwijk meegelopen in een stille tocht voor de doodgestoken scholier Wesley Hoek. Dat meldt Omroep West. Vrienden en bekenden liepen mee en droegen witte ballonnen bij zich.

De tocht begon op het Van Heeswijkplein en eindigde bij het huis van de moeder van Wesley. Daar werden de ballonnen opgelaten.

De 15-jarige Wesley werd op 10 oktober doodgestoken op het Corbulo College in Voorburg. Een 16-jarige medescholier werd aangehouden.

Overijssel donker door storing straatverlichting

De straatverlichting in Overijssel is zaterdagavond niet aangegaan. Oorzaak is een storing in de zendinstallatie, die de verlichting in de provincie bedient. Dat meldt een woordvoerder van energieleverancier Enexis. In Zwolle, Deventer, Dalfsen en Almelo was de storing rond 20.00 uur verholpen. In Hengelo ging de straatverlichting rond 20.15 uur weer aan.

Tijdens de storing is extra gesurveilleerd, maar er zijn geen incidenten geweest, meldt een woordvoerder van de politie.

Volgens Enexis heeft de storing niets te maken met de omschakeling van zomer- naar wintertijd. Wat de oorzaak wel is, is niet bekend.

Uitslag Vitesse - NAC Breda

Een blunder van Piet Velthuizen heeft ervoor gezorgd dat Vitesse niet langs NAC kon komen. Het eindoordeel: 2-2. Hieronder de statistieken.

Vitesse

2 - 2

NAC Breda

 32' Vejinovic(pen)
 80' Vejinovic
   61' Tighadouini 
 85' Tighadouini 
 
 Gele kaart: Wallace, Vejinovic, (Vitesse), Ssewankambo, De Roover, Sarpong, Boateng, (NAC Breda)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: -
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Falkenburg mist penalty (42)
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Wallace
Kruijswijk
van der Heijden
Achenteh
Veijnovic
Leerdam
Propper (Ibarra/66)
Traore (Qazaishvilli/66) 
Dauda
Olynjik
  Ten Rouwelaar
Ssewankambo (De Roover/46)
Drost (Damcevski/78)
Van der Weg
Amieux
Falkenburg (Suk/89)
Matic
Sarpong
Boateng
Seuntjens
Tighadouini

Real Madrid bezorgt FC Barcelona eerste nederlaag

Real Madrid heeft met een machtige voetbalshow FC Barcelona opzij weten te zetten. In het Bernabeu werd het 3-1 voor de thuisploeg. Het waren de eerste tegendoelpunten voor FC Barcelona in de competitie, en daarmee was het ook de eerste nederlaag.

Vroeg in de wedstrijd liet Neymar het net al bollen, op aangeven van Luis Suarez. De Uruguayaan maakte voor het eerst zijn opwachting bij de Catalanen, nadat hij een maandenlange schorsing wegens bijten uit moest zitten. Real Madrid kreeg daarna een aantal goede kansen, maar Karim Benzema raakte 2 keer de lat en enkele andere mogelijkheden gingen net mis. Een half uur later was het alsnog raak, na een penalty vanwege een handsbal. Cristiano Ronaldo schoot de pingel onberispelijk binnen.

In de tweede helft domineerde de thuisploeg. Pepe kopte enkele minuten na rust raak, en Benzema schoot de thuisploeg definitief naar winst halverwege. Vrijwel alle grote kansen waren ook voor de Madrilenen. Barcelona blijft wel leider in de competitie ondanks deze nederlaag.

Koemans Southampton tweede na zege op Stoke

Ronald Koeman staat met zijn Southampton tweede in de Premier League. De Zuid-Engelse voetbalploeg won zaterdag in eigen huis met 1-0 van Stoke City. Sadio Mané schoot in de eerste helft raak nadat Graziano Pellè de paal had geraakt. In de tweede helft zette Stoke nog aan, maar met hangen en wurgen bleef Southampton overeind.

Liverpool leed puntenverlies tegen Hull City. Op Anfield Road bleef het 0-0. Arsenal won ondertusssen met 2-0 bij Sunderland. Alexis Sanchez opende de score in de dertigste minuut en gooide de wedstrijd in blessuretijd in het slot. West Bromwich Albion en Crystal Palace speelden met 2-2 gelijk.

Heitinga met Hertha voorbij Van der Vaarts HSV

John Heitinga heeft met Hertha BSC zaterdag in de Bundesliga gewonnen van Rafael van der Vaarts Hamburger SV: 3-0. De verdediger van de Berlijnse voetbalformatie, waar Roy Beerens ook een basisplaats had, scoorde de tweede goal. Änis Ben-Hatira nam de andere twee treffers voor zijn rekening.

Borussia Dortmund liep tegen de zesde nederlaag van het seizoen aan. De geelzwarten waren tegen Hannover 96 in hun Champions League-shirts gestart omdat het in Europa wel lukt. Dortmund was in eigen huis ook de betere ploeg, maar kreeg de bal er niet in. Na ruim een uur lukte dat Hiroshi Kiyotake namens Hannover wel: 1-0.

Eintracht Frankfurt verloor thuis in een doelpuntrijk duel met 5-4 van VfB Stuttgart. Via Alexander Madlung kwam de thuisploeg op voorsprong, maar Martin Harnik zorgde met twee goals voor een 2-1 ruststand in het voordeel van Stuttgart.

Na rust zorgde Christian Gentner voor de 3-1, voordat Eintracht met doelpunten van Alexander Meier, Stefan Aigner en nogmaals Madlung de partij op zijn kop zette. Timo Werner en weer Gentner zorgden er toch voor dat VfB drie punten mee kon nemen naar Stuttgart. Haris Seferovic kreeg in de slotfase nog rood namens Eintracht.

TSG Hoffenheim won met 1-0 van SC Paderborn en staat voorlopig tweede in de Bundesliga. Kevin Volland scoorde de enige treffer. FC Augsburg was dankzij Paul Verhaegh en Halil Altintop SC Freiburg met 2-0 de baas.

'Kosovaarse kanoërs kunnen niet naar Spelen 2016'

Kosovaarse kanoërs en kayakkers zullen over twee jaar naar alle waarschijnlijk niet op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro uit mogen komen. De internationale kanofederatie ICF heeft namelijk gezegd dat het te weinig tijd heeft om Kosovo toe te laten als lid.

Volgens secretaris-generaal van de ICF Simon Toulson kan een lidmaatschap alleen tijdens een tweejaarlijks congres toegekend worden. Dit jaar staat het congres van 3 tot en met 9 november gepland, maar dat is te kort dag. De voorlopige erkenning van Kosovo door het Internationaal Olympisch Comité is te snel gekomen om bij het komende congres hierover een besluit te nemen.

Kosovo heeft in zes olympische sporten nationale bonden die als volwaardig lid zijn aangesloten van de betreffende overkoepelende bonden: Boogschieten, judo, worstelen, zeilen, gewichtheffen en de moderne vijfkamp. Van nog eens zeven andere wereldwijde bonden is Kosovo aspirant-lid.

Volgens IOC-president Thomas Bach zijn bijna alle internationale sportbonden inmiddels geïnformeerd over de gang van zaken rond de erkenning van Kosovo. De meesten hebben al positief gereageerd, maar wachten nog even op het definitieve besluit van het IOC over het lidmaatschap van Kosovo. Dat besluit zal tijdens de IOC-sessie in Monte Carlo op 8 en 9 december genomen worden.

Koerden doden drie Turkse militairen

Koerdische militanten hebben zaterdag drie Turkse soldaten gedood in het zuidoosten van Turkije. Dat heeft het Turkse leger laten weten.

Drie leden van de 'separatistische terroristische organisatie', een term die wordt gebruikt door het leger voor de Koerdische Arbeiderspartij PKK, schoten de soldaten in burger dood. De soldaten waren op dat moment elektrische benodigdheden aan het kopen voor hun militaire post.

Vrijdag werden drie leden van de PKK doodgeschoten, nadat ze twee voertuigen in brand hadden gestoken en het vuur hadden geopend op militairen in de oostelijke provincie Kars.

'Veel menselijke resten op rampplek MH17'

Op de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne liggen nog 'veel' menselijke resten. Dat schrijft fotograaf Pierre Crom op Twitter. Hij schrijft botten te hebben zien liggen van soms wel 20 centimeter lang. Crom vloog donderdag naar het rampgebied.

Vrijdag maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie bekend dat er tot nu toe 284 slachtoffers van de vliegramp zijn geïdentificeerd. In totaal kwamen 298 mensen om het leven. Onduidelijk is altijd gebleven of alle stoffelijke resten waren weggehaald.

Eerder deze maand werd door de lokale autoriteiten gezocht op de rampplek. Toen werden veel persoonlijke bezittingen aangetroffen, maar vonden reddingswerkers geen menselijke resten.

[vid] Cream-bassist Jack Bruce (71) overleden

Jack Bruce, bassist van de groep Cream, die in jaren zestig grote successen vierde, is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Bruce speelde in Cream samen met gitarist Eric Clapton en drummer Ginger Baker.

Volgens zijn familie verliest de muziek met het heengaan van Bruce een groot muzikant. Hij leeft echter 'voort in zijn muziek en voor altijd in onze harten'. Publicist Claire Singers liet weten dat Bruce in zijn huis in het Engelse Suffolk is overleden.

Cream verkocht in de twee jaar die de band bestond 35 miljoen albums en kreeg als eerste ter wereld een platinaplaat uitgereikt voor het album Wheels of Fire.

Samsom: PvdA kiest voor het lastige verhaal

De PvdA kiest ervoor om dingen in de zorg, op de arbeidsmarkt en op andere terreinen te veranderen omdat die hervormingen noodzakelijk zijn. Maar dat is volgens partijleider Diederik Samsom een 'lastig verhaal' dat schuurt met de terechte zorgen en angsten van mensen over wat dat voor hen betekent.

Het is aan de bestuurders en volksvertegenwoordigers van de PvdA om daarop antwoord te geven, hield Samsom de politieke ledenraad van zijn partij zaterdag in Amersfoort voor. "Wie niets verandert, heeft nu een makkelijk verhaal, maar staat straks voor zijn kinderen met de mond vol tanden. We kiezen voor het lastige verhaal van verandering en verbetering. Met oog voor de onzekerheid die ermee gepaard gaat", zei hij.

Mensen mogen volgens Samsom strijdbaarheid blijven verwachten van de PvdA om de werkloosheid en groeiende inkomensverschillen aan te pakken en de welvaart te behouden.

IS neemt grensstad Kobani onder vuur

Strijders van de extremistische groep Islamitische Staat (IS) hebben zaterdag opnieuw de Syrische grensstad Kobani onder vuur genomen. Dat hebben activisten gezegd. De gevechten tussen IS en de Koerdische strijders die de stad verdedigen concentreren zich vooral op het zuiden en oosten van de stad.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is Ayn Arab, zoals het zuiden en oosten van Kobani wordt genoemd, aan drie zijden omsingeld door IS-strijders.

IS lanceerde half september een offensief op Kobani. Daarvoor veroverde de extremisten tientallen dorpen rondom Kobani. De internationale coalitie die tegen IS vecht heeft inmiddels al 135 luchtaanvallen uitgevoerd in en rond Kobani. Daarbij zijn honderden IS-strijders om het leven gekomen.

De leukste sporttweets van week 43

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Op vrijdag (en deze week op zaterdag) zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

We beginnen met een mooi moment tussen de supportersgroepen van Bayern München en AS Roma tijdens de Champions League-wedstrijd van eerder deze week:

Dit lijkt ons ook niet de manier om kleding aan te prijzen:

Tom Coronel had een prettige vlucht zo te zien:

Golf in Australië levert mooie plaatjes op:

Over snelwandelen was blijkbaar altijd al veel te doen. You love it or you hate it:

Op zich lijkt er achter deze tweet weinig relevants voor onze rubriek te zitten:

Ware het niet wielrennen Lieuwe Westra hier aan het racen was.

We dachten dat Bauke Mollema weg was bij de nieuwe wielren/schaats combinatieploeg?

Volgens mij snappen ze niet helemaal hoe ze gaan reizen, er klopt in ieder geval geen hout van:

José Been, die op Eurosport het wielercommentaar verzorgt, zette zelf een bijzondere prestatie neer:

Jochem Uytdehaage kan zichzelf aan de muur hangen:

Robin Haase heeft een trouwe volger........:

Zo kun je Feyenoord natuurlijk wel in de volgende ronde van de Europa League krijgen:

Dit leek ons ook wat opmerkelijk:

Deze week was het de verjaardag van de Fosburyflop:

Als je toch onbedreigd gaat winnen heb je natuurlijk alle tijd om je make-up te verzorgen:

Voor diegene die het gemist hebben willen we het toch nog even voorbij laten komen. Een prachtig overzicht van de seizoenkaarthouders van de betaald voetbalclubs:

Het zit Richairo Zivkovic nog erg mee maar hij had in ieder geval dit succesje te vieren:

Dit lijkt ons wat koud:

West Ham verslaat Manchester City in Londen

West Ham United heeft zaterdag gestunt in de Premier League door Manchester City met 2-1 te verslaan. In Londen trok de thuisploeg dapper ten strijde en Morgan Amalfitano bekroonde de strijdlust van het voetbalteam na 21 minuten met een treffer. In de tweede helft maakte Diafra Sakho er 2-0 van, maar bracht David Silva de marge snel weer terug naar een goal.

De achterstand van City op koploper Chelsea blijft door de nederlaag vijf punten. Chelsea komt zondag nog in actie tegen Manchester United. Southampton, dat later zaterdag tegen Stoke City speelt, kan bij winst of gelijkspel de tweede plaats in de Premier League overnemen. West Ham staat voorlopig vierde.

'Belastingdienst werkt groene initiatieven tegen'

De Belastingdienst geeft geen btw-voordeel aan buurtbewoners die gezamenlijk zonne-energie willen opwekken. Dergelijke initiatieven zijn daardoor niet aantrekkelijk en dat kan er toe leiden dat de doelstellingen uit het energieakkoord niet worden gehaald. Dat meldt het tv-programma Eenvandaag zaterdag.

Buurtbewoners die samen investeren in zonnepanelen, maar geen geschikte daken hebben, kunnen gebruik maken van de zogenoemde postcoderoos-regeling. De zonnepanelen komen dan op het dak van een ander gebouw, terwijl de buurt wel profiteert van de korting op de energiebelasting.

Volgens Eenvandaag moet over het project wel btw worden afgedragen, wat de regeling niet meer rendabel zou maken. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) had volgens Eenvandaag beloofd naar de btw-regeling te zullen kijken.

In 2020 moeten een miljoen Nederlanders groene stroom gebruiken, zo is afgesproken in het energieakkoord. In een eerder deze maand verschenen rapport van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Planbureau voor de Leefomgeving staat dat die doelstelling niet wordt gehaald.

'NAM moet provincie Groningen 2 miljard euro geven'

De provincie Groningen moet meer geld krijgen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de schade van de gaswinning en de aardbevingen te compenseren. De NAM stelde samen met het Rijk al 1,2 miljard euro beschikbaar, maar daar moet nog achthonderd miljoen bovenop, zegt commissaris van de Koning Max van den Berg (PvdA) zaterdag in het Dagblad van het Noorden.

Volgens Van den Berg is de bevingsregio groter geworden. Onlangs bereikten de aardschokken de stad Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Het aantal mensen dat hiervan schade kan ondervinden is verdubbeld, aldus de commissaris. Op dit moment heeft de NAM 23 duizend schademeldingen ontvangen.

Het afgesproken bedrag om de klagers schadeloos te stellen is achterhaald, aldus Van den Berg in de krant. "Je moet gewoon nuchter zijn en constateren dat de problematiek in Groningen zo zwaar wordt dat dit bedrag is achterhaald.'' De NAM moet zich bovendien ruimhartiger opstellen. "Neem achterstallig onderhoud mee. Zeg tegen mensen: u hebt niet om deze ellende gevraagd. We gaan aan de royale kant zitten. Verzand niet in formele en juridische procedures.''

Vorig jaar vroeg Van den Berg om een miljard euro voor de bewoners van de provincie die last hebben van de aardschokken. Van den Berg werd daarna naar eigen zeggen 'bijna een jaar weggehoond door de Tweede Kamer.'

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) laat in een reactie weten dat er geen sprake is van een schadelimiet. Alle schade als gevolg van aardbevingen in de provincie wordt vergoed, zegt Kamp via zijn woordvoerder.

Doden bij zelfmoordaanslag Irak

Bij een zelfmoordaanslag in Taji, even ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, zijn zaterdag acht sjiitische militiestrijders om het leven gekomen. Dat heeft de Iraakse politie bekendgemaakt. Een zelfmoordterrorist bracht zijn bomgordel tot ontploffing temidden van een groep sjiitische militiestrijders. Zeventien mensen liepen verwondingen op.

Duizenden Iraakse sjiieten hebben in juni gehoor gegeven aan een oproep van geestelijken om deel te nemen aan de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat. De beweging heeft grote delen van het noorden en westen van Irak veroverd.

Ook Marussia mist twee Formule 1-races

Na Caterham zal ook Marussia de komende twee Formule 1-races over gaan slaan, zo heeft Formule 1-baas Bernie Ecclestone laten weten. Dit betekent dat volgende week in Austin, Texas, en de week erop in São Paulo slechts achttien bolides aan de start zullen verschijnen.

De problemen bij Caterham zijn inmiddels bekend met curatoren die het roer over hebben genomen. De auto's zullen de komende weken in Leafield blijven, terwijl een nieuwe koper voor de renstal wordt gezocht. Gehoopt wordt dat midden november bij de seizoensfinale in Abu Dhabi weer geracet kan worden. Tot die tijd zullen coureurs Kamui Kobayashi en Marcus Ericsson aan de kant blijven.

Naast Caterham verkeert ook Marussia in de financiële problemen. De Russisch/Britse renstal heeft bij onder meer motorenleverancier Ferrari forse rekeningen openstaan en grootaandeelhouder Andrei Cheglakov wil al enige tijd het team verkopen. Coureur Jules Bianchi crashte hard tijdens de Grand Prix van Japan en ligt nog altijd in zorgwekkende toestand in coma. Sinds Sochi zijn geen nieuwe updates over zijn gezondheidstoestand geweest. Eerder dit jaar zorgde de Fransman nog voor twee punten door in de Grand Prix van Monaco negende te worden. De andere rijder is Max Chilton die als enige van het team tijdens de vorige race in Sochi in actie kwam.

[vid] Gratis water voor pillenslikkers verplicht in A'damse clubs

Gratis water voor bezoekers wordt verplicht voor alle Amsterdamse clubs. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan bekendgemaakt. Het besluit volgt op het overlijden van drie mensen tijdens het Amsterdam Dance Event. De verplichting gold al voor festivals in de hoofdstad.

"Het probleem zat er in dat we dat niet gedaan hebben voor mensen die een horecavergunning hebben, er vanuit gaande dat die altijd al water hebben op de wc. Maar daar blijken wel problemen te zitten", aldus Van der Laan tegen AT5. Voldoende water drinken zou volgens hem helpen om slachtoffers te voorkomen. "De meeste mensen snappen wel, ik moet veel water drinken als ik ook een pilletje slik."

Volgens de burgemeester wordt bij dancefeesten door circa zestig procent van de bezoekers xtc of verwante middelen gebruikt.

Clubs die omzetverlies vrezen door het gratis water, moeten de toegangsprijzen maar verhogen, vindt Van der Laan. "Wat heeft u liever, dat mensen wat meer betalen voor het kaartje of dat we dit soort ontzettend sneue overlijdensgevallen houden?"

'Koerden veroveren Noord-Iraakse stad op IS'

Koerdische strijders hebben de Noord-Iraakse stad Zumar en enkele omliggende dorpen heroverd op de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat hebben Koerdische veiligheidsbronnen zaterdag gemeld.

Begin augustus liepen de soennitische extremisten van IS Zumar onder de voet. Ze kregen toen ook de controle over een olieveld in de buurt van de stad. Vorige maand heeft het Franse leger stellingen van IS vanuit de lucht bestookt. Tientallen extremisten zouden toen zijn omgekomen.

André Rieu (65): mijn leeftijd doet me niets

André Rieu is op 1 oktober 65 jaar geworden en zat op dat moment in een vliegtuig op weg naar Brazilië. Vervelend vond hij het niet om op die manier zijn verjaardag te 'vieren', vertelt hij in De Telegraaf. En het getal maakt hem al helemaal niet uit. "Die leeftijd betekent niets voor me."

De wereldberoemde violist en orkestleider is dan ook nog niet van plan om te stoppen. "Ik heb een vrij beroep, ga door tot ik er bij neerval. Bovendien, 65 van nu is 55 van vroeger. Personal trainer Ruud reist met ons mee. Ik train om de andere dag", vertelt hij in het interview.

Niet alleen zijn personal trainer gaat overal mee naartoe; Rieu heeft een hele entourage. "We ontbijten en lunchen in het hotel, hebben eigen koks mee voor het diner in het stadion en een meereizende eigen arts. We zijn 160 dagen van het jaar onderweg. Dan moet je zorgen dat dat comfortabel gaat. Dit is ons leven."

En dat leven is topsport, zegt de muzikant. "Tijdens zo'n tournee kom ik behalve om op te treden mijn kamer nauwelijks af. Ik slaap, ontbijt, train, eet, ga weer slapen, dan naar een optreden, soundchecken, eten, weer slapen, dan optreden, daarna gasten ontvangen, slapen en dat nu negen dagen lang."

André Rieu: mijn leeftijd doet me niets
André Rieu (65): mijn leeftijd doet me niets (Foto: ANP)

Tv-serie Ramses Shaffy beste drama van Europa

De AvroTros kan zijn geluk niet op over het winnen van een Prix Europa. De door de omroep uitgezonden serie Ramses ging vrijdagavond in Berlijn met de mediaprijs aan de haal in de categorie beste tv-drama.

"Ik ben zeer vereerd met deze prijs", laat Simone van den Ende, Hoofd Kunst & Cultuur en Drama, weten in een verklaring. Ze had 'echt niet durven hopen dat Ramses er als winnaar uit zou komen'. "Er waren prachtige producties uit Zweden, Denemarken, Engeland en vele andere landen."

Ramses gaat over de jonge jaren van Ramses Shaffy. De regie was van Michiel van Erp, de hoofdrol werd gespeeld door Maarten Heijmans.

Stromae in College Tour trekt 329 duizend kijkers

De aflevering van College Tour met Stromae als gast is vrijdagavond door 329 duizend mensen bekeken. De uitzending op NPO 3 heeft daarmee de top 25 van best bekeken programma's van de dag niet gehaald.

Stromae wist Afrojack echter wel af te troeven. Die moest drie weken geleden genoegen nemen met een schamele 199 duizend kijkers.

Wat vrijdag wel de top 25 haalde, was de eerste aflevering van het vernieuwde 't Is Hier Fantasties, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het SBS6-programma gepresenteerd door Beau van Erven Dorens trok 687 duizend kijkers en staat op de zestiende plaats in de lijst.

Het best bekeken programma van de dag was The Voice of Holland. De talentenjacht van RTL 4 trok bijna 2,3 miljoen belangstellenden.

'Aanslag Sinaï was werk buitenland'

De aanval op een controlepost van het Egyptische leger in de Sinaï waarbij dertig militairen om het leven kwamen was een 'door het buitenland gefinancierde operatie'. Dat heeft de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi zaterdag gezegd. Hij heeft gezworen om drastische maatregelen tegen militanten te nemen.

In een dondertoespraak voor de televisie zei El-Sissi dat buitenlandse krachten 'de rug van Egypte willen breken'. Volgens de president is het doel 'de wil van Egypte en de Egyptische bevolking te breken'. Hij voegde daar aan toe dat Egypte verwikkeld is in een 'oorlog' die nog lange tijd zal duren. "Er is een grote samenzwering tegen ons", aldus El-Sissi. Hij riep de Egyptenaren op waakzaam te zijn en zich achter het leger en de politie te scharen. "Alles wat ons nu overkomt wisten we al en zagen we al aankomen. We hebben hier al voor 3 juli over gesproken." El-Sissi verwees daarmee naar de datum dat president Mohammed Morsi tot aftreden werd gedwongen.

Opstandelingen voerden vrijdag met een bomauto een aanslag uit op een controlepost. Daarbij werden ook raketgranaten gebruikt en bermbommen ingezet om hulpverleners te treffen. Na de aanslag riep Egypte in het noorden van de Sinaï de noodtoestand uit en werd een avondklok ingesteld. De aanslag is vooralsnog niet opgeëist, maar alles wijst op betrokkenheid van de extremistische groep Ansar Beit al-Maqdis.

Aantal moslimextremisten Duitsland neemt toe

Het aantal moslimextremisten in Duitsland neemt hand over hand toe. Dat heeft directeur van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Hans-Georg Maassen zaterdag gezegd in een interview op radiozender rbb-Inforadio. Volgens Maassen zijn er naar schatting zo'n 6300 mensen in Duitsland die een fundamentalistische stroming binnen de islam aanhangen.

Maassen denkt dat het aantal salafisten wel eens tot zevenduizend opgelopen kan zijn tegen het einde van het jaar. Drie jaar geleden waren er in Duitsland nog maar 3800 extremisten. Volgens Maassen geven de extremistische stromingen binnen de islam jonge mensen een doel in het leven en krijgen ze het gevoel van 'underdog' te veranderen in 'top dog'.

De Duitse autoriteiten schatten dat zo'n 450 salafisten vanuit Duitsland naar Syrië en Irak zijn gereisd om zich aan te sluiten bij jihadistische groeperingen.

'Zap de Neger' wordt verboden, want racistisch

Nu Zwarte Piet overal wordt verbannen, richten zeurnegers hun pijlen op 'Zap de Neger'.  Het aloude drinkspelletje wordt nu op steeds meer plaatsen verboden of vervangen. Dit meldt de altijd goedingelichte De Speld vandaag.

Wie kent het niet? Samen met een paar matties om beurten met de afstandsbediening een zender vooruitzappen. Kom je op een zender met een neger, dan moet je een glas bier leegdrinken. Altijd prijs als je op TMF terechtkwam in de RnB-periode.

Volgens tegenstanders bevat het spel racistische elementen en zou het dan ook moeten worden verboden. Verschillende steden hebben dan ook al maatregelen genomen. Zo wordt het spel in Amsterdam nu 'Zap de Schoorsteenveger' genoemd, terwijl Gouda heeft gekozen voor 'Zap de Stroopwafel'. De VARA nodigt zelfs geen negers meer uit voor hun talkshows, om zo het spelletje te ontmoedigen.

Niet iedereen is blij met het verbod. "Zelfs op MTV zijn nooit schoorsteenvegers of stroopwafels in beeld. Op die manier kun je de hele avond niets drinken", klaagt de 22-jarige Laurens van Dijk. "Dronken worden op grond van ras is een Nederlandse traditie, dat heeft niets met racisme te maken. Mensen die dat niet snappen, moeten maar oprotten naar hun eigen apenland."

FOK!kers leggen het spelletje even voor je uit...

Royals leiden in World Series

De honkballers van de Kansas City Royals hebben een 2-1 voorsprong genomen in de World Series. De Giants werden in San Francisco met 3-2 verslagen.

In de eerste inning zette Alcides Escobar de Royals op voorprong. Hij sloeg een tweehonkslag op het werpen van de 39-jarige Tim Hudson, die als pitcher zijn debuut maakte in de World Series. Escobar kon door twee grondballen het eerste punt op het bord brengen.

Vijf innings later scoorde Escobar opnieuw. De 3-0 kwam op het bord via Alex Gordon. De Giants kwamen terug tot 3-2 maar het thuisspelende team kon de stand niet meer omdraaien.

De vierde wedstrijd in de World Series wordt zaterdagnacht gespeeld. Na deze wedstrijd reizen de honkballers af naar Kansas. De Giants gaan op voor hun achtste titel, de Royals willen hun tweede winnen.

België: Zwarte Piet geen racistisch figuur

Zwarte Piet is in België geen racistisch figuur. Dat vindt het Interfederaal Gelijkekansencentrum, een meldpunt voor racisme. In een verklaring op de website staat dat volwassenen grotendeels bepalen hoe kinderen Zwarte Piet en Sinterklaas zien.

Zolang Zwarte Piet en Sinterklaas cadeautjes uitdelen en te boek staan als kindervrienden, is er geen sprake van racisme. Pas als zij racistische uitspraken doen of strafbare handelingen verrichten, is er sprake van een strafbaar feit, aldus het centrum.

Het centrum vindt dat de discussie rond het sinterklaasfeest moet worden omgevormd tot een 'constructief maatschappelijk debat', om te bepalen hoe de tradities in de toekomst moeten worden vormgegeven, zo staat in de verklaring.

In Nederland is de discussie over Zwarte Piet weer in volle gang. Om de tegenstanders tegemoet te komen, zullen tijdens de sinterklaasintocht in Gouda ook kaas- en stroopwafelpieten rondlopen.

Feyenoord mist Immers tegen Cambuur

Feyenoord moet het in het duel tegen SC Cambuur morgen niet beschikken over Lex Immers. De middenvelder hield een lichte hamstringblessure over aan het Europa League-duel met HNK Rijeka.

Zijn plek op het middenveld zal waarschijnlijk worden overgenomen door Tonny Vilhena. Verdedigend zal trainer Fred Rutten waarschijnlijk moeten puzzelen. Zowel Sven van Beek, Joris Mathijsen als Luke Wilkshire kampen met lichte blessures en zijn onzeker voor het duel.

Tweet van Bakkali zorgt voor opschudding

Mochten sommige mensen denken dat het huwelijk tussen Zakaria Bakkali en de fans van PSV nog goed zou komen, dan is dat bij deze definitief verleden tijd. Eerder vandaag plaatste de verguisde aanvaller van de Eindhovenaren een tweet, die vervolgens een stortvloed aan negatieve reacties opleverde.

Bakkali zit bij PSV op een dood spoor, nadat hij weigerde een nieuw contract te tekenen. Vorig seizoen brak de 18-jarige Belg in Eindhoven door, maar kwam na een aantal tegenvallende wedstrijden op de bank terecht. Het huidige contract van de voetballer loopt in de zomer van 2015, waardoor hij gratis naar een andere club zou kunnen vertrekken.

PSV wilde dit koste wat kost voorkomen en bood Bakkali een nieuwe overeenkomst aan. Aanvankelijk leek het er ook op dat de speler zou tekenen, maar dit gebeurde uiteindelijk niet. De Eindhovense club trok het aanbod in, waarna in de zomer een nieuwe poging werd ondernomen. Ook dit liep echter op niets uit, waarna de aanvaller niet meer op speeltijd hoefde te rekenen.

Na alle negatieve aandacht lijkt het account van Bakkali inmiddels weer inactief te zijn. De bewuste tweet is verwijderd en ook de profielfoto is weer zwart.

Willems en Vilhena bij de 40 grootste talenten van Europa

Jetro Willems is genomineerd voor de Golden Boy, de prijs voor het grootste talent onder de 21 jaar van Europa. Dit is voor de verdediger van PSV een enorme eer, aangezien hij tot dusver een prima periode kent.

Naast Willems behoren ook Feyenoorder Tonny Vilhena en Ajacied Arkadiusz Milik tot de laatste 40. Verder staan ook Adnan Januzaj en Luke Shaw van Manchester United, Munir El Haddadi van Barcelona en Raheem Sterling van Liverpool op de lijst vermeld. Opmerkelijk is echter het ontbreken van de naam van PSV-er Memphis Depay.

De prijs wordt sinds 2003 uitgereikt door het Italiaanse Tuttosport. Eerder wonnen onder meer Rafael van der Vaart, Wayne Rooney, Lionel Messi, Mario Balotelli en Mario Götze deze prestigieuze prijs.

De journalisten van Europese voetbaltijdschriften hebben uiteindelijk het laatste woord. Zij bepalen uiteindelijk wie de Golden Boy zal worden. De volledige lijst met genomineerden vind je op de website van Tuttosport.

WTA wil eigen landentoernooi opzetten

De vrouwentennisbond WTA wil een eigen landentoernooi opzetten buiten de Fed Cup om. Dat heeft directeur Stacey Allister zaterdag tijdens de WTA Finals in Singapore gezegd. Het project staat nog in de kinderschoenen, maar de eerste plannen voorzien in een toernooi met acht teams dat binnen vijf dagen in één stad wordt afgewerkt. Zeven landen zouden op basis van de ranglijst toe worden gelaten, met één wildcard.

De Fed Cup wordt, net als de Davis Cup en de grandslamtoernooien, door de wereldtennisbond ITF georganiseerd. Vooral het feit dat de grandslams niet door de WTA en ATP worden georganiseerd zit Allister dwars. "Dat is een van de grootste fouten die we gemaakt hebben en ik wil niet dezelfde fout maken."

Er is nog geen tijdsplan voor het nieuwe toernooi. Bij de mannen was er lang een vergelijkbaar toernooi, maar de World Team Cup is enkele jaren geleden veranderd in een normaal toernooi.

Skiseizoen begint met twee winnaressen in Sölden

In het Oostenrijkse Sölden is het nieuwe World Cup-seizoen in het alpineskiën van start gegaan en dat leverde gelijk een bijzonder tafereel op. Op de reuzenslalom bij de vrouwen gingen zowel Mikaela Shiffrin als Anna Fenninger met de zege aan de haal.

Na de eerste run ging Shiffrin aan de leiding. De olympisch- en wereldkampioene op de slalom wil zich dit seizoen ook gaan mengen in de strijd om de eindzege op de reuzenslalom en ze begon sterk. Alleen Fenninger kon in de buurt blijven met 0,09 seconden achterstand. Tessa Worley, Federica Brignone, Lara Gut en Maria Pietilä-Holmner bleven ook nog binnen een seconde van Shiffrin.

Pietilä-Holmner kon in de tweede run geen indruk maken, waarna Gut prima begon maar al snel onderuit ging. Brignone viel een plekje terug en ook de van een blessure teruggekeerde wereldkampioene Worley moest wat inleveren. Vervolgens leek Fenninger de leidende tijd van de Oostenrijkse Eva-Maria Brem niet te kunnen verbreken, maar dankzij een imposant slot lukte dat toch nog.

Shiffrin ging als laatste naar beneden en leverde gelijk veel tijd in. Op het meer technische gedeelte kon ze alles echter weer terugpakken op snelheidsspecialist Fenninger, waarna de Amerikaanse in exact dezelfde tijd over de streep kwam. Brem pakte de derde plek, 0,02 seconden voor landgenote Kathrin Zettel en op 0,27 seconden van het winnende duo.

Voor Shiffrin is het de eerste World Cup-zege ooit op de reuzenslalom, tot nu toe was de 19-jarige alleen erg succesvol op de slalom. Fenninger won al haar vijfde reuzenslalom op rij, waarmee ze de eerste is die dat doet sinds de Zweedse Anja Pärson in 2004.

Britt Dekker en vriend passen niet bij elkaar

Britt Dekker en haar vriend passen eigenlijk helemaal niet bij elkaar. De 22-jarige realityster heeft een relatie met tv-man Max Apotowski (32). "Max had het een collega verteld en die heeft een week lang gedacht dat het een grap was", geeft ze zaterdag toe in De Telegraaf.

"In alles wat je kunt opnoemen zijn we anders", gaat Britt verder. "Ik eet het liefst een frietje, hij een goed visje. Ik wil het liefst alles roze, hij heeft een hekel aan die kleur. Op vakantie ga ik het liefst naar Friesland, hij wil naar Florida."

Toch gaat het zo goed dat de twee min of meer samenwonen. "Ik slaap bijna elke nacht bij hem en er komen steeds meer spullen van mij bij", zegt de realityster, die voorheen afwisselend bij haar vader en moeder woonde. "Ze wonen ook maar één straat bij elkaar vandaan. Maar nu is Max de basis."

Iraanse opgehangen ondanks internationaal protest

Een Iraanse vrouw, die ter dood was veroordeeld omdat ze een medewerker van het Iraanse ministerie van inlichtingen had vermoord, is zaterdag terechtgesteld. De vrouw werd bij zonsopkomst opgehangen. Dat heeft het Iraanse persbureau IRNA.

De 26-jarige Reyhaneh Jabbari werd in 2007 gearresteerd omdat ze Morteza Abdolali Sarbandi in de rug had gestoken. Ze heeft altijd volgehouden dat ze uit zelfverdediging handelde omdat Sarbandi haar wilde verkrachten. In 2009 werd ze uiteindelijk tot de doodstraf veroordeeld.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International riep vrijdag nog op tot de vrijlating van Jabbari, omdat de procesgang veel vragen heeft opgeroepen. Amnesty spreekt van een 'onwettig proces'. IRNA meldt dat de executie werd voltrokken, nadat de nabestaanden van de man had geweigerd haar te vergeven. Ook wilden ze geen bloedgeld aannemen.

Zestien doden bij mijnramp China

Een schacht van een kolenmijn in Tiechanggou, in het noordwesten van China, is in de nacht van vrijdag op zaterdag ingestort. Zeker zestien mijnwerkers zijn als gevolg van de instorting om het leven gekomen. Dat hebben de Chinese autoriteiten zaterdag gezegd. Nog eens elf kompels raakten gewond.

In de mijnschacht zaten 33 mijnwerkers toen het ongeluk plaatshad. Zes mensen werden ongedeerd uit de mijn gehaald, aldus de Chinese arbeidsinspectie. De gewonden zijn in stabiele toestand naar het ziekenhuis gebracht.

De Chinese mijnindustrie is berucht om de vele ongelukken. Het aantal dodelijke ongelukken is de laatste tijd afgenomen. De afname hangt vermoedelijk samen met de teruglopende vraag naar kolen.

Van Gaal over Engelse media: "Ik heb een ijzeren schild"

Trainer Louis van Gaal speelt morgenmiddag met Manchester United zijn eerste topper van dit seizoen. Koploper Chelsea komt namelijk op bezoek op Old Trafford. Voorafgaand aan deze wedstrijd keek Van Gaal op geheel eigen wijze naar de manier, hoe de media de druk langzaam op zijn persoon opvoert.

Manchester United presteert dit seizoen namelijk onder de maat en won van de eerste acht wedstrijden slechts drie duels. "Ik ben altijd een controversieel persoon geweest en veel media hebben daarover geschreven", aldus de trainer. "Ik ben een klein beetje een ijzeren persoonlijkheid en heb dan ook een ijzeren schild. Iedereen kan over mij schrijven of praten, dat kan ik niet veranderen."

Met de wedstrijd tussen Manchester United en Chelsea is het ook meteen een duel tussen de meester en de leerling. José Mourinho van Chelsea was eind jaren 90 namelijk assistent van Van Gaal bij FC Barcelona. "We spreken elkaar nauwelijks, maar sturen soms wel sms-berichten. Wanneer we elkaar weer zien, is dat prettig", aldus Van Gaal.

Mourinho had het tijdens de persconferentie ook nog even kort over Van Gaal. "Ik speel zondag niet tegen Louis, Chelsea speelt tegen United. Voor en na de wedstrijd is hij een van mijn grote vrienden in de voetbalwereld en ik zal altijd blij zijn hem te zien. Van Gaal is belangrijk voor me geweest."

El Clásico duurste voetbalwedstrijd ooit

Vanavond staat de eerste El Clásico, de confrontatie tussen Real Madrid en FC Barcelona, van dit seizoen op het programma. Mochten de Catalanen de eerste editie van het seizoen 2014/2015 winnen, dan staat de ploeg liefst zeven punten voor op de Madrilenen.

FC Barcelona kent tot dusver een fantastisch seizoen en kreeg in de eerste acht speelronden nog geen doelpunt tegen. De succesformatie verloor tot op heden slechts twee punten; Málaga hield de miljoenenformatie op een doelpuntloos gelijkspel.

Real Madrid verloor eerder dit seizoen al van Real Sociedad en Atlético Madrid. De formatie uit de Spaanse hoofdstad is dit seizoen vooral kwetsbaar bij spelhervattingen. Ook doelman Iker Casillas is dit seizoen nog niet erg betrouwbaar gebleken.

Hoe dan ook, deze editie van El Clásico wordt in elk geval de duurste wedstrijd ooit. De waarde van beide formaties is vanavond maar liefst 811 miljoen euro. Het onderlinge verschil in prijs tussen de Catalanen en de Madrilenen is ook immens te noemen: FC Barcelona heeft een selectie, die 105 miljoen euro goedkoper is. Bovendien doet Gareth Bale, de aankoop van 100 miljoen euro, vanavond niet mee, anders was het verschil nog groter.

Eén ding is in elk geval zeker: De wedstrijden tussen FC Barcelona en Real Madrid zijn altijd de moeite waard om te volgen. Vanavond om 18.00 uur zullen naar verwachting 500 miljoen mensen aan de buis gekluisterd zitten.

'Meer dan tienduizend besmet met ebola'

Het aantal mensen dat besmet of mogelijk besmet is geraakt met ebola is opgelopen tot boven de tienduizend. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie zaterdag bekendgemaakt. Inmiddels zijn al 4922 mensen aan ebola bezweken.

De WHO heeft al meermaals gezegd dat het aantal besmettingen vermoedelijk nog veel hoger ligt. Veel mensen zijn niet in staat of bang om medische hulp te zoeken.

De uitbraak van ebola in West-Afrika is de grootste in de geschiedenis. Vooral Guinee, Liberia en Sierra Leone zijn zwaar getroffen.

Williams opnieuw naar eindstrijd WTA Finals

Serena Williams heeft zich zaterdag opnieuw geplaatst voor de eindstrijd van de WTA Finals. De Amerikaanse nummer één van de wereld klopte Caroline Wozniacki in drie sets: 2-6, 6-3 en 7-6 (6). Voor Williams is het de zevende keer dat ze in de finale staat van het eindejaarstoernooi. In 2001, 2009, 2012 en 2013 won ze. In 2002 en 2004 was ze verliezend finaliste.

Wozniacki won de eerste set eenvoudig van Williams, die al weken niet in grootse vorm verkeert. De Deense kon echter niet doordrukken en Williams knokte zich terug. In de derde set moest er uiteindelijk een tiebreak aan te pas komen. Daarin kreeg Serena bij 6-4 matchpunten. Wozniacki werkte die weg, maar met een ace verschafte Williams zich een nieuwe kans om de wedstrijd te beslissen. Nu was het wel raak voor de Amerikaanse.

Williams' tegenstandster in de finale komt uit het duel tussen Agnieszka Radwanska en Simona Halep. Die wedstrijd wordt later zaterdag gespeeld.

Google-baas verbreekt skydiverecord Baumgartner

Google-topman Alan Eustace heeft vrijdag het skydiverecord van Felix Baumgartner verbeterd. Hij sprong op een hoogte van 41.419 meter uit een heliumballon waarmee hij twee uur eerder vanuit de woestijn in Nieuw-Mexico was opgestegen. Baumgartner sprong in 2012 van een hoogte van 39.045 meter.

Eustace beleefde een vrije val van 4,5 minuut. Daarbij bereikte hij een topsnelheid van 1322 kilometer per uur en doorbrak hij de geluidsbarrière. Hij voelde dat zelf niet, liet Eustace weten. "Hij zei alleen maar dat het een geweldig uitzicht was", liet zijn begeleidingsteam weten.

In tegenstelling tot Baumgartners poging, vond die van Eustace buiten de aandacht van de media plaats. De Amerikaan werkte mee aan een project van het bedrijf Paragon Space Development. Dat werkt al jaren in het geheim aan een commercieel beschikbaar ruimtepak waarmee de stratosfeer kan worden bezocht.

Met de technologie die voor de sprong van Eustace werd ontwikkeld, zoals de speciale heliumballon, moeten ruimtereizen aan worden geboden. Vanaf eind 2016 wil een bedrijf uit Arizona betalende toeristen in een luxe capsule onder zo'n ballon de ruimte in sturen.

Vader kunstschaatster (16) met anorexia: "Wonder dat Julia nog leeft"

De Russische kunstschaatster Julia Antipova is met een ernstige vorm van anorexia opgenomen in een speciale kliniek in Israël. Dat heeft haar vader Valery laten weten. Volgens hem is het een wonder dat zijn 16-jarige dochter nog in leven is.

Al in augustus was duidelijk dat er iets mis was met Antipova, waarna in september de diagnose anorexia gesteld werd. "Ja, ze heeft anorexia en is opgenomen in een kliniek. Als dat geen vooruitgang biedt, wordt er gekeken waar ze naartoe kan om wel beter te worden", aldus de tien jaar oudere Nodari Maisuradze, de schaatspartner van Antipova, na de diagnose. "Geld hebben we niet nodig, want de Russische bond zal alles vergoeden. Maar als het nodig is, verkoop ik alles wat ik heb om ervoor te zorgen dat Julia wat aan kan komen." Het duo maakte begin dit jaar hun debuut op het WK kunstschaatsen, waar ze de achtste plek veroverden.

Eind september leek het de goede kant op te gaan met Antipova, die volgens berichten op haar dieptepunt slechts 25 kilogram woog. "Dankzij zeer goede zorg gaat het beter met Julia", stelde Maisuradze destijds. "Ze verliest geen gewicht meer en, misschien wel belangrijker, ze is weer gelukkiger. Ik heb haar weer bezocht in het ziekenhuis om haar wat cadeaus te geven, zoals allerlei gekleurde posters die door haar fans gemaakt zijn."

Antipova en Maisuradze tijdens het WK kunstschaatsen eerder dit jaar in het Japanse Saitama (Foto: Getty)

Afgelopen week werd echter bekend dat het toch wat minder de goede kant op gaat, waardoor Antipova naar Israël is gebracht voor behandeling in een gespecialiseerde kliniek. De Russische kunstschaatsbond heeft besloten om ook daar de volledige kosten van op zich te nemen, zo'n vijftigduizend dollar.

Vader Valery sprak deze week in Russische media over de situatie van zijn dochter. "Het is heel erg moeilijk ... Alles is zo onvoorspelbaar en moeilijk te begrijpen. De artsen hier zijn geschokt en zeggen dat het een wonder is dat Julia überhaupt nog leeft. Ze kan nu een halve liter vloeistof per dag innemen en krijgt daarnaast injecties en voorzichtige maaltijden. De nodige maatregelen zijn genomen, maar volgens de artsen gaat de behandeling een lang, moeilijk en ingewikkeld proces worden en niet iets van één of twee maanden. Julia is nog niet uit de gevarenzone." Na onderzoek is niks anders geconstateerd dan anorexia, maar volgens de vader van Antipova hebben de artsen in Israël nog nooit een geval meegemaakt waar iemand er zo aan toe was.

Melissa voelt zich misbruikt door Dave Roelvink

Melissa Pach voelt zich 'vreselijk misbruikt' door Dave Roelvink en zijn vrienden. Deze zomer doken er filmpjes op waarin te zien is dat ze in de weer is met de realityster. "Ik ben neergezet als het pijpsletje van Dave Roelvink," zegt Melissa zaterdag in De Telegraaf. "In ieder interview krijgen we te horen hoe zielig hij is. Hoe het met mij gaat interesseert hem kennelijk geen moer."

De 21-jarige studente ontmoette Dave in juli in het Amsterdamse nachtleven. Het klikte zo goed dat ze hem en zijn vrienden uitnodigde voor een feestje bij haar thuis. Haar ouders waren op vakantie. "Terwijl ik in de jacuzzi door Dave was gevraagd seksuele handelingen bij hem te verrichten waren zijn vrienden komen aansluipen en hadden stiekem filmpjes gemaakt", vertelt Melissa.

De avond daarop kwam de groep weer langs. Dave en Melissa hielden zich apart van de groep op in de badkamer. "Pas nadat mijn ouders waren thuisgekomen ontdekten we dat waarschijnlijk in die tussentijd lades waren geforceerd waar sieraden lagen", zegt Melissa. Er bleek voor zestigduizend euro aan spullen te zijn gestolen. Dave en zijn vrienden werden daar in augustus over verhoord.

"Ik vind het verschrikkelijk hoe dat hele clubje inclusief Dave Roelvink mij heeft achtergelaten", besluit Melissa. "Excuses aanbieden is wel het minste wat hij kan doen."

'Lancering RTL goede zaak voor Nederlandse tv'

De komst van de commerciële televisie is een verrijking geweest voor het Nederlandse medialandschap. "Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld denk ik dat het een goede zaak is geweest", zegt Maarten Reesink, tv-deskundige en docent televisie aan de UvA, tegen Novum Nieuws. Het is deze maand 25 jaar geleden dat de eerste commerciële zender RTL-Véronique, de voorloper van RTL, werd gelanceerd.

"Het heeft het televisieaanbod voor de kijkers beter gemaakt, dus is het vanuit cultureel perspectief in zijn algemeenheid niet slecht geweest", vervolgt Reesink. "Als je een wat bredere insteek neemt heeft het natuurlijk ook een redelijk grote en succesvolle industrie in Nederland opgeleverd. Nederland is een redelijk prominent televisieland geworden."

De deskundige vindt John de Mols realityshow Big Brother absoluut het hoogtepunt van 25 jaar commerciële televisie in Nederland. "Dat was zo'n geweldig succes: De Mol heeft een nieuw genre gecreëerd en het verdienmodel op televisie op zijn kop gezet", motiveert hij. "Dat is wel de bijzonderste."

Kijkend naar de RTL-historie springt volgens Reesink Goede Tijden, Slechte Tijden in het oog. "Op het gebied van drama. Hoewel sommigen dat het dieptepunt van drama vinden, vooral in de beginjaren. Maar dat is op dat gebied toch wel een heel bijzonder project geweest. En nog steeds eigenlijk."

Op RTL 4 wordt het 25-jarig jubileum maandag gevierd met een grootse liveshow. In het twee uur durende RTL 25 jaar: Het Vergeten Kind worden dromen vervuld van honderden kinderen die noodgedwongen opgroeien in opvangcentra. Op 1 november volgt een dag vol herhalingen van de succesvolste programma's uit de RTL-historie. Die avond staat Ik Hou van Holland geheel in het teken van het jubileum.

Japans basketbal mogelijk geschorst, deelname Spelen in gevaar

De Japanse basketbalbond (JBA) krijgt mogelijk een internationale schorsing aan de broek van wereldbasketbalbond FIBA. De reden daarvoor is dat de JBA er maar niet in slaagt om de twee hoogste Japanse basketbalcompetities samen te voegen. Volgens de FIBA mag een land maar één competitie op het hoogste niveau hebben.

In Japan wordt er door de basketballers gespeeld in de Basketball Japan League, bestaande uit 22 teams, en de uit 13 teams bestaande National Basketball League. JBA-president Yasuhiko Fukatsu diende eerder deze week zijn ontslag in omdat het niet lukte de twee competities samen te voegen.

"FIBA heeft ons duidelijk gemaakt dat het ons ontbreekt aan organisatorische kwaliteit, vooral wat betreft het samenvoegen van de twee competities", aldus Fukatsu bij zijn ontslagrede. "De JBA en de twee kampioenschappen zijn overeen gekomen om er één competitie van te maken, maar het is ons nog niet gelukt om met alle teams tot een akkoord te komen."

Als de twee competities aan het eind van oktober niet zijn samengevoegd zal FIBA besluiten om Japan voor onbepaalde tijd te schorsen uit het internationale basketbal. Dat kan verregaande gevolgen hebben, want ook deelname aan bijvoorbeeld de Olympische Spelen is dan niet toegestaan. Vooral de Japanse vrouwen lijken een uitstekende kans te hebben om zich daarvoor te plaatsen, nadat ze vorig jaar voor het eerst in 43 jaar Aziatisch kampioen zijn geworden.

Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

Terwijl je samen met dr. Watson in je koets in Londen rondrijdt, neem je nog even de notities door. Zei die man nou dat hij iets zag vliegen in de lucht? Waarom zei hij dat? En wat doet dat potje met hallucinerende medicijnen in zijn zak? Liegt hij nou of zegt hij de waarheid? Hij leek namelijk wat nerveus. Het is weer tijd om je speurneus op te zetten en op onderzoek te gaan met Sherlock Holmes: Crimes & Punishments.


Kabinet en Van den Ende financieren muziekonderwijs

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en theaterproducent Joop van de Ende steken tot 2020 gezamenlijk vijftig miljoen euro in de verbetering van het muziekonderwijs op Nederlandse basisscholen. Dat heeft de bewindsvrouw vrijdag bekendgemaakt. Het geld wordt vooral gestoken in het aantrekken van muziekdocenten.

Het ministerie en Van den Ende dragen elk 25 miljoen euro bij. Om zijn aandeel bij elkaar te krijgen zoekt Van den Ende de samenwerking met private partijen. Met het Oranje Fonds is afgesproken dat het muziekprogramma waarin kinderen in groepsverband leren een muziekinstrument te bespelen wordt voortgezet.

Muziekonderwijs is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren en hun creativiteit, zo benadrukt Bussemaker. Ook Van den Ende stelt dat goed muziekonderwijs een investering in de creativiteit van jonge mensen is. "Als de regering het belang van goed muziekonderwijs erkent én ondersteunt, doe ik, samen met andere private partijen, graag mee."

Volgens een woordvoerder van het departement vindt 85 procent van de Nederlandse ouders muziekonderwijs belangrijk. Daar staat tegenover dat slechts elf procent van de scholen vindt dat hun leraren deskundig genoeg zijn om goed muziekonderwijs te geven.

Erven Nobelprijswinnaar ruziën over filmrechten

De erven van John Steinbeck beweren dat de literair agent van de in 1968 overleden schrijver hen onterecht buiten onderhandelingen over filmrechten houdt. Steinbecks zoon en schoondochter zijn naar de rechter gestapt. De schrijver won in 1962 de Nobelprijs voor de literatuur.

Volgens de twee erfgenamen is het agentschap niet bevoegd om over de filmrechten te onderhandelen. Thomas Steinbeck kwam erachter toen media schreven dat zijn vaders boek East of Eden en The Grapes of Wrath mogelijk verfilmd worden. Thomas stelt 66,6 procent van de rechten op het werk van zijn vader te hebben.

Het gesteggel over de rechten begon bij de dood van Steinbeck. De schrijver gaf de controle over de boeken aan zijn vrouw Elaine, maar zijn kinderen kregen de rechten. De twee partijen kwamen in 1983 tot de afspraak dat de kinderen van Steinbeck een deel van het geld kregen dat nog wordt verdiend.

Toen Elaine in 2003 overleed, gingen haar rechten naar haar kinderen uit een eerder huwelijk. Daarna begon het geruzie weer opnieuw.

Simon Keizer wilde al langer duet met Miss Montreal

Simon Keizer is blij dat hij eindelijk met Miss Montreal een duet heeft kunnen opnemen. "We hebben al eerder samen liedjes gemaakt, maar nooit een duet", zegt de Volendammer in RTL Boulevard. "Ze stond heel hoog op mijn verlanglijstje."

Het duet At Christmastime is te vinden op het kerstalbum Christmas With... Nick & Simon: It's Beginning To Look A Lot Like Christmas, dat over twee weken verschijnt. Ook de zangeres is enthousiast. "We hadden allebei zoiets van: dit komt op de radio, want dit is heel vet. Als je dat hebt is het leuk."

Ook Nick Schilder nam een duet op. Hij zingt samen met de Amerikaanse zanger Matt Simons het liedje Give Me Back My Holiday. Op 19 en 21 december staat het duo met een kerstshow in Ahoy in Rotterdam. Miss Montreal, Simons en Sandra van Nieuwland zijn ook van de partij.

Köln drukt Werder Bremen dieper in de problemen

Werder Bremen heeft ook zijn negende Bundesligaduel van dit seizoen niet weten te winnen. De club van Eljero Elia verloor op eigen veld met 1-0 van het gepromoveerde 1. FC Köln. Anthony Ujah scoorde een minuut nadat hij was ingevallen de enige treffer.

Elia was niet opgenomen in de Breemse selectie. De ploeg van trainer Robin Dutt is met vier punten hekkensluiter. Köln presteert met de negende plek boven verwachting.

In Spanje won Celta de Vigo voor de vierde keer dit seizoen. De club uit Galicië versloeg Levante in eigen huis met 3-0 en klimt in de Primera División naar de zesde plek. Levante weet alleen Cordoba onder zich.

Egypte roept noodtoestand uit na aanslagen

De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi heeft de noodtoestand uitgeroepen in het noorden van het land. Aanleiding zijn twee bloedige aanslagen in de Sinaï-woestijn aan de grens met Israël en de Gaza-strook, waarbij vrijdag 33 militairen om het leven kwamen.

De noodtoestand houdt in dat een avondklok wordt ingesteld. Volgens Egyptisch media wordt ook de grenspost bij Rafah gesloten. Dit is de enige doorgang uit Gaza die niet naar Israël loopt.

Vrijdag voerden moslimextremisten gerichte aanvallen uit op militaire doeleinden in de Sinaï-woestijn. Bij de eerste aanval met een autobom vielen dertig doden. Ingewijden spreken van een goed georganiseerde aanval, omdat ook met raketwerpers werd geschoten. Bovendien waren bernbommen aangebracht om hulpverleners te treffen.

In het noorden van de Sinaï-woestijn, niet ver van Israël en de Gazastrook, opereren al jaren veel moslimextremisten. Zij voeren geregeld aanvallen uit op Egyptische troepen. De verantwoordelijkheid voor de aanval van vrijdag is niet opgeëist, maar de actie draagt volgens bronnen bij de overheid de handtekening van de beweging Ansar Beit al-Maqdis.

President el-Sissi kondigde vrijdag drie dagen van nationale rouw af. De Nationale Defensieraad zwoer wraak te nemen op de daders.

'Media voeden valse verwachtingen bij patiënt'

Medisch nieuws op internet, televisie of in de krant geeft patiënten vaak het idee dat ze kunnen worden genezen terwijl dat soms helemaal niet zo is. Nederlandse artsen klagen dat patiënten door opgeblazen of foutieve berichten in de media een verkeerd beeld krijgen van hun ziekte en de behandelingsmogelijkheden. Dat blijkt zaterdag uit een enquête die het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) heeft uitgevoerd op verzoek van de Volkskrant.

Volgens driehonderd ondervraagde artsen heeft de toegenomen belangstelling voor medisch nieuws geleid tot een 'hausse aan medische berichtgeving'. Vaak is deze berichtgeving foutief of laat het te wensen over. De artsen ondervinden de gevolgen. Zo moeten ze steeds vaker zeggen dat een wonderpil niet bestaat, of dat de zoveelste doorbraak waarop patiënten hoopten er niet van gaat komen.

Bijna tweehonderd artsen geven aan dat patiënten terugkomen op nieuwsberichten die ze in de media hebben gezien. Drie op de vier artsen geven aan druk te voelen van patiënten. "Besef goed: patiënten willen zó graag, ze zijn soms wanhopig", zegt oncoloog van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Hans Gelderblom in de Volkskrant.

Journalisten moeten daarom in hun berichtgeving terughoudender zijn, aldus de artsen. Ze moeten in hun artikelen ook de nadelen van nieuwe behandelmethoden aangeven en vermelden dat het lang kan duren voordat een middel op de markt komt.

De artsen pleiten voor een onafhankelijk forum waarop dagelijks een of twee medische nieuwsberichten onder de loep worden genomen. Andere landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Japan doen dat al. In Groot-Brittannië begon het ministerie van Volksgezondheid zeven jaar geleden met de site 'Achter de krantenkoppen', waarop elke dag twee berichten worden geëvalueerd.

De enquête is volgens de Volkskrant niet representatief, maar geeft volgens de krant wel aan hoe de beroepsgroep denkt over berichtgeving.

FNV wil Dagobert Duck-taks voor rijke mensen

Wie rijk is moet meer betalen. Vakbond FNV wil het spaargeld van Nederlanders met een vermogen boven de honderdduizend euro zwaarder gaan belasten. Door deze Dagobert Duck-taks is drie miljard euro op te halen. Dit geld kan worden gebruikt om kleine spaarders te ontzien, schrijft het AD zaterdag.

De FNV wil met het voorstel de ongelijkheid tussen arm en rijk verkleinen. "Rijke Nederlanders zwemmen in het geld en kunnen best wat extra bijdragen", aldus FNV-bestuurder Leo Hartveld. "Als gezinnen meer te besteden krijgen is dat goed voor de economie."

In het nieuwe plan wordt het spaargeld vanaf honderdduizend euro belast met 1,8 procent. Nu is dat nog 1,2 procent. Nederlanders met een vermogen boven de 190 duizend euro moeten 2,4 procent over hun spaargeld gaan betalen.

De SP heeft ook plannen klaar om miljonairs meer te laten betalen. Maandag stelt SP-Kamerlid Farshad Bashir in de Tweede Kamer een miljonairstaks voor, schrijft De Volkskrant. Met het geld dat daarmee wordt verdiend kan het bedrag waarover geen belasting hoeft te worden betaald omhoog naar ruim dertigduizend euro.

Volgens Bashir kan de belasting op een vermogen van meer dan een miljoen omhoog van 1,2 naar 1,9 procent. Maandag praat de Tweede Kamer over de belastingen. Het zwaarder belasten van vermogens is voor de VVD onbespreekbaar.

WHO vreest dat ebola in Mali om zich heen grijpt

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het niet blijft bij één geval van ebola in Mali. Veel Malinezen lopen een groot risico omdat het meisje dat donderdag besmet bleek onderweg door Mali hevig uit haar neus bloedde.

De WHO heeft de komst van het uiterst dodelijke en besmettelijke virus naar Mali aangemerkt als noodsituatie. Het 2-jarige zieke meisje deed op haar busreis vanuit Guinee de Malinese hoofdstad Bamako en meerdere andere steden in Mali aan. Veel mensen hebben volgens de WHO daardoor 'op een zeer gevaarlijke manier blootgestaan' aan het virus.

De peuter is vrijdag overleden, zegt een verpleegkundige van het ziekenhuis in Kayes waar het meisje werd behandeld. De verpleger zegt te hebben gezien dat collega's haar lijkje inpakten. Hij bedong dat zijn naam hier ongenoemd blijft.

Het meisje, dat met haar grootmoeder op reis was, was onderweg zichtbaar ziek. Ze is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in aanraking geweest met 43 mensen, onder wie tien artsen en verpleegkundigen. Zij zijn in quarantaine geplaatst.

De WHO hield al lange tijd haar hart vast voor Mali. Het land, waar ook Nederlandse blauwhelmen zijn gelegerd, grenst aan de door ebola getroffen landen Guinee en Senegal. Medewerkers van de VN-organisatie hadden al voorzorgsmaatregelen getroffen.

Gestrande bezoekers Walibi opgevangen

Een groep van 70 jongeren is vrijdagnacht opgevangen in een sporthal in Harderwijk. Ze waren gestrand op het station, nadat ze de laatste trein hadden gemist. Door het slechte weer waren de jongeren koud en nat. De politie deelde eerst nog dekens uit, maar vond het onverantwoord om ze op het station te laten wachten tot de eerstvolgende trein, die zaterdagochtend om 7 uur gaat.

De jongeren kwamen terug van een halloweenavond in attractiepark Walibi. Die was om 1 uur afgelopen, terwijl de laatste trein om middernacht vertrok. In eerste instantie ging het om een groep van bijna 200 man, het merendeel wist echter zelf vervangend vervoer te regelen. De achterblijvers zijn onder begeleiding van politie en ambulance naar de sporthal gebracht, waar voor warme drank en eten werd gezorgd.

Uiteindelijk raakte niemand onderkoeld en hoefde niemand naar het ziekenhuis.

'Nederlandse drugssmokkelaars opgepakt'

Twee Nederlanders zijn vrijdag opgepakt op de Dominicaanse Republiek toen zij op het punt stonden naar Amsterdam te vliegen met 32 pakketjes cocaïne of heroïne. Dat melden lokale media op gezag van de politie.

De smokkelaars werden in de kraag gevat bij een controle op het internationale vliegveld van de stad Punta Cana. De politie onderzoekt nu om welke drugs het precies gaat en wat de precieze hoeveelheid is.

Op de Dominicaanse Republiek worden regelmatig drugssmokkelaars opgepakt. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten in het Caraïbische land 88 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Heldenuitvaart voor doodgeschoten Canadese soldaat

De Canadese soldaat die woensdag werd doodgeschoten bij het Nationale Oorlogsmonument in Ottawa krijgt een heldenuitvaart. De rouwstoet van korporaal Nathan Cirillo zal vrijdag over de zogeheten Heldenhoofdweg rijden, heeft de politie van de provincie Ontario laten weten.

De Heldenhoofdweg is de route waarlangs de afgelopen jaren de doodskisten zijn vervoerd van militairen die in Afghanistan waren gesneuveld.

De 24-jarige Cirillo werd woensdag, terwijl hij de wacht hield bij het gedenkteken, omgebracht door de vermoedelijk geradicaliseerde Michael Zehaf-Bibeau. Na de moord op de reservist stormde de 32-jarige schutter het naburige parlementsgebouw binnen, waar hij werd doodgeschoten door de kamerwacht.

Van Rey: ik wist van niets

Oud-wethouder Jos van Rey is door het Openbaar Ministerie helemaal niet op de hoogte gesteld van het bericht dat hij voor de rechter moet verschijnen wegens corruptie. Een journalist stelde hem op de hoogte. Tegen de NOS zei hij vrijdag totaal verrast en van slag te zijn.

Het Openbaar Ministerie maakte vrijdag via een persbericht bekend Van Rey te gaan vervolgen voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen van ruim 175 duizend euro. De advocaat van de ex-wethouder van Roermond was volgens het OM hiervan op de hoogte gebracht.

Maar zijn advocaat is op vakantie, zegt Van Rey. Ook anderen in zijn omgeving zouden van niets hebben geweten. "Ik ben niet gauw van slag, maar ik ben van slag. Het recht moet altijd zijn beloop hebben, maar de wijze waarop het gaat is zo onmenselijk. Ze proberen je helemaal kapot te maken. Ze hebben het liefste dat ik mij vanavond iets aandoe. Dat hebben ze ook laten blijken."

Van Rey vindt dat eerst hij en daarna pas de pers had moeten worden geïnformeerd. "Ik mag aannemen dat in Nederland een burger zelf eerst iets hoort."

Ebolagezant: geen quarantaine voor hulpverleners

Alle hulpverleners die in het ebolagebied hebben gewerkt bij terugkeer in quarantaine plaatsen is onverstandig. Als dat gebeurt, wordt het nog moeilijker hulpverleners naar dat gebied te sturen. Dat heeft de Nederlandse speciaal ebolagezant Hans Docter vrijdagavond gezegd in Nieuwsuur.

Docter, de Nederlandse ambassadeur in Ghana, reageert op het bericht dat in de Verenigde Staten wordt overwogen hulpverleners uit West-Afrikaanse landen waar het virus heerst bij hun terugkeer in quarantaine te plaatsen. "Wij denken dat quarantaine geen oplossing is."

Volgens Docter gaan veel hulpverleners een paar weken werken in het gebied, om vervolgens thuis een paar weken uit te rusten. Daarna keren ze weer terug. Door de hulpverleners in quarantaine te plaatsen, wordt de kans nog groter dat minder mensen naar het gebied willen. "In de VS is er veel onrust. Je ziet aan alles dat Obama probeert dat te bezweren, maar wij denken dat het een onverstandige keuze is."

Stand van zaken Volvo Ocean Race

De eerste boten zijn het waypoint bij het Braziliaanse eiland Fernando de Noronha gepasseerd tijdens de eerste etappe van de Volvo Ocean Race van Allicante naar Kaapstad. Abu Dhabi Ocean Racing ronde dit waypoint als eerste maar wordt op de hielen gezeten door team Brunel. Team Vestas Wind passeerde als derde op een paar uur achterstand van de leiders. De overige boten moeten dit punt nog passeren.


Theoretisch is het nu nog 3.353 nautische mijlen te varen tot aan de haven in Kaapstad. Echter in de praktijk hebben de boten nog 5.000 nautische mijl te gaan voor dat ze de finish bereiken. Dit komt omdat er een omvangrijke hogedrukgebied in de weg ligt op de weg naar Kaapstad. Dit St. Helena Hoog zorgt ervoor dat de teams om dit hogedrukgebied heen moeten varen en moeten kiezen of een koers naar het zuiden of meer zuidwestelijk dicht langs het oog van dit hogedrukgebied.

Stand 24 oktober 23:55 Nederlandse tijd:
 

Pos Team   Achterstand  
1 Abu Dhabi Ocean Racing      
2 Team Brunel   8nm  
3 Team Vestas Wind   14nm  
4 Dongfeng Race Team   59nm  
5 MAPFRE   95nm  
6 Team Alvimedica   104nm  
7 Team SCA   122nm  

* Afstand tot Kaapstad niet bekend op dit moment.

Passeren van de evenaar Nederlandse tijden:

Team   Datum Tijd
Abu Dhabi Ocean Racing   23-10-14 23:12
Team Brunel   24-10-14 00:08
Team Vestas Wind   24-10-14 03:40
Dongfeng Race Team   24-10-14 10:45
MAPFRE   24-10-14 12:51
Team Alvimedica   24-10-14 13:23
Team SCA   24-10-14 14:20

Passeren Fernando de Noronha Nederlandse tijden:

Team   Datum Tijd
Abu Dhabi Ocean Racing   24-10-14 16:20
Team Brunel   24-10-14 17:45
Team Vestas Wind   24-10-14 20:00

* Overige teams zijn dit waypoint nog niet gepasseerd

Van Gerwen, Barney en Klaasen naar tweede ronde EK darts

Vanavond kwamen er vier Nederlandse darters in actie op het EK van de PDC. Benito van de Pas, Jelle Klaasen, Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld verschenen aan de oche. 

Van de Pas is bezig aan een aardig debuutjaar bij de PDC. Via de European Order of Merit plaatste hij zich voor dit toernooi. Hij wist het Peter Wright heel erg lastig te maken, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de runner up van het WK, het werd 6-5. Van de Pas kreeg in de laatste leg één pijl voor de wedstrijd, terwijl Wright al een kans had gehad om de partij af te maken. De dubbel achttien werd echter niet uitgegooid. 

De grootste verrassing van de avond kwam uit de wedstrijd James Wade - Ronny Huybrechts. De oudere broer van Kim Huybrechts wist te stunten door met 6-4 Wade te verslaan. Wade stond twee weken geleden nog in de finale van de World Grand Prix en afgelopen weekend won hij een Player Championship.  

Klaasen nam het op titelverdediger Adrian Lewis. The Cobra wist direct een break te plaatsen, maar Lewis brak ook direct terug. Klaasen liep uit naar 5-4 en de derde 180'er van de wedstrijd leidde de zege in. Klaasen won met 6-4 en treft zaterdag in de tweede ronde Jamie Caven. Van Gerwen nam het vrijdagavond op Justin Pipe. Het was voor de wereldkampioen geen lastige wedstrijd, het werd 6-3. Mighty Mike treft in de volgende ronde Brendan Dolan.

De laatste partij van de avond ging tussen Barney en Simon Whitlock. Tot 4-3 voor Van Barneveld gingen de legs met de pijlen mee. Van Barneveld kon in leg acht een break plaatsen, maar kon de partij niet daarna uitgooien. Whitlock wist direct terug te breaken. Een leg later kon Van Barneveld het karwei alsnog afmaken en versloeg daarmee Whitlock met 6-4. Zaterdagavond treft hij in de tweede ronde Vincent van der Voort.

Uitslagen European Championship - Ronde I - avondsessie

Darter Darter Uitslag
Peter Wright Benito van de Pas 6-5
Andy Hamilton Stephen Bunting 1-6
Gary Anderson Terry Jenkins 5-6
James Wade Ronny Huybrechts 4-6
Adrian Lewis Jelle Klaasen 5-6 
Michael van Gerwen Justin Pipe 6-3 
Phil Taylor Steve Beaton 6-2 
Simon Whitlock Raymond van Barneveld 4-6 

Tweede ronde: middagsessie vanaf 14:00 uur
Terry Jenkins v Robert Thornton
Dave Chisnall v Ian White
Lewis/Klaasen v Jamie Caven
Peter Wright v Kim Huybrechts

Avondsessie vanaf 20:00 uur
Raymond van Barneveld v Vincent van der Voort
Phil Taylor v Stephen Bunting
Michael van Gerwen v Brendan Dolan
Ronnie Huybrechts v Mervyn King

Bloedige aanval op legerpost Sinaï

Een aanval op een legerpost in de Sinaï heeft vrijdag dertig Egyptische militairen het leven gekost. Het is de bloedigste klap die het Egyptische leger in decennia heeft moeten incasseren.

Er viel bovendien een dertigtal gewonden. Omdat enkelen van hen in levensgevaar verkeren vrezen de autoriteiten dat het dodental nog zal oplopen.

Bronnen bij het leger in El-Arish, waar de aanval plaatsvond, spreken van een 'goed georganiseerde aanval'. Volgens hen werd de legerpost eerst geramd door een bomauto die mogelijk werd bestuurd door een zelfmoordterrorist. Vervolgens openden opstandelingen met raketwerpers het vuur. Dat salvo sloeg in in een opslagtank vol springstof en munitie en ontketende een tweede zware ontploffing.

De aanvallers hadden bermbommen aangebracht om toesnellende hulpverleners te treffen. Die opzet slaagde. Een hoge officier raakte door een van die verborgen explosieven zwaargewond. Militairen raakten vervolgens verwikkeld in een vuurgevecht met enkele aanvallers, meldt de Egyptische staatstelevisie.

In het noorden van de Sinaï-woestijn, niet ver van Israël en de Gazastrook, opereren al jaren veel moslimextremisten. Zij voeren geregeld aanvallen uit op Egyptische troepen. Vooral Ansar Beit al-Maqdis, een door Al-Qaida geïnspireerde terreurgroep, neemt vaak militairen op de korrel. De verantwoordelijkheid voor de aanval van vrijdag is niet opgeëist, maar de actie draagt volgens bronnen bij de overheid de handtekening van Ansar Beit al-Maqdis.

President Abdel-Fattah el-Sissi heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De Nationale Defensieraad zwoer wraak te nemen op de daders. Volgens een ingewijde overweegt de regering inwoners van dorpen in het noorden van de Sinaï uit het gebied te verjagen en het tot gesloten militaire zone te bestempelen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.