Italianen masssaal de straat op tegen hervormingen

Honderdduizenden mensen zijn zaterdag in Rome de straat opgegaan tegen hervormingsplannen van de Italiaanse regering. De betogers eisen dat de rechten van werknemers beschermd worden en willen meer economische groei en werkgelegenheid. Vooral jongeren zijn hard getroffen: het werkloosheidspercentage ligt in deze groep op 44,2 procent.

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft kortegeleden een pakket maatregelen voorgesteld om de werkloosheid te bestrijden en de wirwar aan regels op de arbeidsmarkt te versimpelen. Werknemers vrezen echter dat dat ten koste gaat van hun rechten. "Er is geen werk en het beetje werk dat er is, is niet beschermend", aldus Katia Cugliato, een van de betogers die naar Rome was getrokken voor de demonstratie. "We zijn hier om respect af te dwingen voor ons werk. We willen werken, maar we eisen dat onze rechten voor honderd procent worden beschermd, anders kan de situatie nooit beter worden."

De nieuwe arbeidsmarktwet van Renzi behelst ook een lastenverlaging voor bedrijven die jongeren inhuren en het moet eenvoudig worden om medewerkers te ontslaan. Het meest omstreden onderdeel van de wet is echter een wijziging van artikel 18, waarin staat dat het verboden is om mensen 'zonder gegronde reden' te ontslaan als het bedrijf uit meer dan vijftien medewerkers bestaat. Daardoor is het lastig om mensen te ontslaan als het economisch tij tegen zit. Vakbonden zijn echter fel tegen aanpassing van het artikel.

"Ze proberen medewerkers een oor aan te naaien, door opnieuw de bevolking te doen geloven dat het afnemen van rechten en het afnemen van wat er nog over is van artikel 18 (...) het eenvoudiger maakt om mensen in dienst te nemen", zei Federico Bellono van de metaalwerkersvakbond FIOM.

De voorstellen van Renzi liggen op dit moment bij een speciale commissie van het Italiaanse parlement en moeten nog worden goedgekeurd door het lagerhuis. Eerder gaf het hogerhuis al zijn zegen.